Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φιλανδία - Βουλή - επίσκεψη
  • [02] ΗΠΑ - Κυπριακό - δημοσίευμα
  • [03] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ
  • [05] ΠΟΥ - Φυματίωση
  • [06] Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κόρντοβεζ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Φιλανδία - Βουλή - επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Φιλανδίας - Κύπρου φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Φιλανδίας Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και με μέλη της Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας, Τάκη Χατζηδημητρίου, και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Τζάκο Λάσκο (Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας), Σίνικα Χουρσκάινεν και Ράιμο Τιλικάινεν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - δημοσίευμα

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,04/04/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Στόχος του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Ειδικού Συντονιστή Τόμας Μίλερ είναι να καταφέρουν να εμπλέξουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε μια διαδικασία, η οποία να οδηγεί σε επίλυση του προβλήματος, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι οι κύριοι Χόλμπρουκ και Μίλερ δεν σχεδιάζουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να επισκεφθούν την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το χθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας "Wall Street Journal", το οποίο χαρακτήριζε την πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό αδιέξοδη και καλούσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να αποδεχθεί τη διχοτόμηση του νησιού, ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιουργούν σκληρό πετσί, όσον αφορά κριτική ανόητων και αμφισβητιών εκτός Κυβέρνησης, και για το λόγο αυτό αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο άρθρο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δυο ώρες διήρκησε η πρωϊνή συνάντηση στα κατεχόμενα του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στη συνάντηση παρίσταντο από αμερικανικής πλευράς ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    Μετά τη συνάντηση ούτε ο κ. Χόλμπρουκ αλλά ούτε και ο κ. Ντενκτάς προέβησαν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντενκτάς θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για τη Σμύρνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΡ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση μίας περίπου ώρας είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχώρησε με τον κ. Χόλμπρουκ για γεύμα.

    Εισερχόμενος στο προεδρικό αυτοκίνητο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε χαρακτηριστικά ότι έχει κουραστεί να βλέπει το εσωτερικό αεροδρομίων και γι' αυτό θα κάνει ένα διάλειμμα για να δει και άλλα μέρη της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] (Κ) ΠΟΥ - Φυματίωση

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η έλλειψη προόδου σε 16 χώρες όσον αφορά την καταπολέμηση της φυματίωσης, απειλεί τις παγκόσμιες προσπάθειες για έλεγχο της ασθένειας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

    Η ΠΟΥ προειδοποιά επίσης ότι εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της φυματίωσης, 70 εκατομμύρια άτομα θα πεθάνουν από την ασθένεια αυτή μέχρι το 2020.

    Οπως ανακοινώθηκε, μερικές κυβερνήσεις δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τη διακήρυξη της ΠΟΥ για την εγρήγορση που πρέπει να υπάρχει παγκοσμίως για τη φυματίωση, ενώ οι χώρες που ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από το θέμα όπως η Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και το Περού έχουν παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο στον έλεγχο της ασθένειας.

    Οι μισές από τις χώρες στις οποίες εμφανίζεται το πρόβλημα είναι μεσαίου ή και άνω του μεσαίου εισοδήματος χώρες. Αυτές είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Ιράν, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Νότια Αφρική και η Θαϊλάνδη.

    Αυτές οι χώρες έχουν τα οικονομικά μέσα να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, αλλά μερικές έχουν καθυστερήσει πολύ στην επιτυχή εφαρμογή ή επέκταση της στρατηγικής, γνωστή ως DOTS, που εγκρίθηκε ως αποτελεσματική για τον έλεγχο της φυματίωσης.

    Οι άλλες οκτώ χώρες είναι χαμηλού εισοδήματος και είναι το Αφχανιστάν, η Αιθιοπία, η Ινδία, το Μαϊμάρ, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Σουδάν και η Ουγκάντα. Και σε αυτές τις χώρες καθυστέρησε η υιοθέτηση ή επέκταση της χρήσης του DOTS και έτσι έχει σημειωθεί πολύ λίγη πρόοδος.

    Σε τουλάχιστον τέσσερις από αυτές υπήρξε χειροτέρευση των προσπαθειών για έλεγχο της φυματίωσης, όπως διαφαίνεται από το γεγονός ότι τα επίπεδα επιτυχίας των θεραπειών χειροτέρευσαν. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια για να υιοθετήσουν πλήρως και να επεκτείνουν γοργά τις προσπάθειες για έλεγχο της φυματίωσης.

    Η ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από τη φυματίωση, εφόσον η επιδημία αφήνεται να αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

    Σύμφωνα με την ΠΟΥ, η επιδημία της φυματίωσης θα μπορεί να περιοριστεί πιο δύσκολα εφόσον καθυστερεί ο εκτεταμένος έλεγχος της. Ακόμη επισημαίνεται ότι τα μη επαρκή προγράμματα για τη φυματίωση προκαλούν την εμφάνιση ανθεκτικών μορφών της ασθένειας που μπορούν να την καταστήσουν μη ιάσιμη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

    "Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα για τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ντιέγκο Κόρντοβεζ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δηλώνει:

    Η Κυβέρνηση στη χθεσινή της δήλωση βασίστηκε σε πραγματικά δεδομένα και τα όσα έχουν λεχθεί ισχύουν."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε αυτοί που δεν ανήκουν πλέον στο κόμμα να προσκληθούν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος και να πουν τις απόψεις τους με πλήρη διαφάνεια.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στη σχετική δήλωση προσερχόμενος στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ερωτηθείς αν θα έπρεπε στη Συνδιάσκεψη να ακουστούν και οι απόψεις των διαφωνούντων ή διαγραφέντων.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους διαφωνούντες και στους διαγραφέντες, επισημαίνοντας ότι μπορεί και στη Συνδιάσκεψη να υπάρχουν διαφωνούντες.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε επίσης ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος είναι το πρώτο βήμα σε μια πορεία ανασυγκρότησης, ανανέωσης και γενικότερα δημιουργίας συνθηκών διεύρυνσης και ενίσχυσης του ΔΗΚΟ "που είναι απαραίτητο στην πολιτική ζωή του τόπου και για την πορεία του εθνικού μας θέματος".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε, εξάλλου, ότι η Συνδιάσκεψη δεν είναι συνέδριο και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

    "Απλώς", πρόσθεσε, "θα ανταλλαγούν και θα ακουστούν απόψεις που θα συμβάλουν στη διαδικασία και προετοιμασία για το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί 8, 9 και 10 Μαίου 1998 όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή".

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού στις 8 Μαίου θα γίνει ιδεολογική συζήτηση γύρω από το θέμα κάποιας πιο συγκεκριμένης διατύπωσης της ιδεολογίας και φιλοσοφίας του κόμματος και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμεπριλαμβανομένης της πρότασης για μετονομασία του Δημοκρατικού Κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό.

    "Υπάρχει" σημείωσε, "και η άποψη ότι η πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος είναι σοσιαλδημοκρατική αν λάβει κανείς ιδιαίτερα υπόψη την πολιτική η οποία ακολουθήθηκε κατά τη δεκαετία της δικής μας διακυβέρνησης".

    Ερωτηθείς για το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η συνεργασία ή συνένωση με την ΕΔΕΚ ήταν πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία βεβαίως θα πρέπει να εγκριθεί από το Παγκύπριο Συνέδριο, ίσως προηγουμένως, και από την Κεντρική Επιτροπή.

    Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι την τρίτη μέρα του Συνεδρίου θα εξεταστούν ενδεχόμενες καταστατικές αλλαγές και υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις πάνω σ'αυτό το θέμα.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα οριστεί και ημερομηνία του εκλογικού συνεδρίου το οποίο, όπως είπε, για τον ίδιον είναι "εκ των ων ουκ άνευ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κόρντοβεζ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αντικατάσταση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Σε σημερινές του δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τον κ. Κόρντοβεζ "υπερόπτη, ο οποίος μιλά μόνο για τις επιτυχίες του στο Αφγανιστάν".

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζει το κυπριακό πρόβλημα, ούτε το μελέτησε "και έχει και μια τάση επιπολαιότητας".

    Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε με ποιό δικαίωμα ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι εξερράγη βόμβα όταν άρχισαν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση επιρρίπτοντας, περίπου, όπως παρατήρησε, σ'εμάς ευθύνες για τη μη συνέχιση του διαλόγου.

    "Επομένως", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "υιοθετεί την τουρκική θέση ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων εμποδίζει τη λύση και ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για λύση".

    Ο κ. Κυπριανού είπε, εξάλλου, ότι θα θέσει ο ίδιος το θέμα της ανάγκης αντικατάστασης του κ. Κόρντοβεζ, ο οποίος, όπως είπε, "δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαμαρτυρηθεί στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών "και ελπίζω να υιοθετηθεί η θέση ότι πρέπει να αντικατασταθεί (ο κ. Κόρντοβεζ)".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι "έχουμε κάθε δικαίωμα να προσβάλουμε και να θίξουμε".

    Οσον αφορά γενικότερα το εθνικό θέμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος και δεν βλέπει επί του παρόντος δυνατότητες.

    Σχολιάζοντας την έκθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι του κάνει εντύπωση γιατί για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε επίσημη έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ η φρασεολογία ότι η άφιξη και η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 αποτελούν εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως τόνισε ο κ. Κυπριανού, είναι δικαίωμα της Κύπρου να ενισχύσει την άμυνα της εφόσον υπάρχει η κατοχή και η απειλή.

    "Μακάρι να βρεθεί λύση. Αν υπήρχε στα πρόθυρα λύση, τότε θα μπορούσε να συζητήσει κανείς" επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 4 April 1998 - 15:01:11 UTC