Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Προοπτική ένταξης στην ΕΕ - καταλύτης για λύση
  • [02] Πριγκήπισσα Ιορδανίας - Συνέντευξη
  • [03] Κογκρέσσο - Ψήφισμα για την Κύπρο
  • [04] ΥΠΕΞ - αναχώρηση
  • [05] Αναν - Ντενκτάς
  • [06] Εκδήλωση Περιβαλλοντιστών

  • [01] ΗΠΑ: Προοπτική ένταξης στην ΕΕ - καταλύτης για λύση

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,28/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αποτελέσει θετικό καταλύτη για επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε "ατυχές γεγονός" την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και του Ραούφ Ντενκτάς, που απέρριψε τη πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στην ομάδα διαπραγμάτευσης για την ένταξη στην Ενωση.

    Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο κ. Φόλεϊ ανέφερε: "Η εκτίμησή μας είναι ότι η ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ, αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό καταλύτη στην επίλυση των διαφορών που χωρίζουν τις κοινότητες στην Κύπρο. Συνεχίζουμε να διατηρούμε αυτήν την εκτίμηση".

    Ο κ. Φόλεϊ, επεσήμανε επίσης, ότι η ένταξη στην ΕΕ, "οπωσδήποτε θα πάρει κάποιο χρόνο και θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων".

    Αναφορικά με το θέμα της ομάδας διαπραγμάτευσης της Κύπρου, ο κ. Φόλεϊ είπε ότι υπάρχουν προοπτικές, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν να προτείνουν, όπως είπε, κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα.

    Πρόσθεσε ότι, "θα μπορούσε να φαντασθεί κανείς μια κοινή αντιπροσωπεία που καλύπτει τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων, αλλά και όλου του κυπριακού λαού".

    Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα υπάρξει προσπάθεια και θέληση, από όλες τις πλευρές να συνεργασθούν, έτσι ώστε, να συμφωνηθεί μια κοινή αντιπροσωπεία και να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] Πριγκήπισσα Ιορδανίας - Συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1998 (ΚΥΠΕ - της Αννας Ανδρέου)

    Η Ιορδανία δεν θα ανταποκριθεί στην έκκληση του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση, δήλωσε η αδελφή του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεϊν, Πριγκήπισσα Wijdan Ali, η οποία βρισκόταν αυτές τις μέρες στην Κυπρο με πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου έδωσε διαλέξεις με θέμα το Ισλάμ.

    "Η Ιορδανία δεν έχει ανταποκριθεί στην έκκληση του Ντενκτάς μέχρι τώρα και δεν βλέπω πως μπορεί να ανταποκριθεί. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε καθόλου γι' αυτό", είπε με βεβαιότητα η Πριγκήπισσα της Ιορδανίας.

    Σε συνένετευξή της στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι η Ιορδανία είχε πάντοτε μια πολύ καθαρή θέση όσον αφορά την εξωτερική επιδρομή και από αυτή τη θέση δεν αποκλείεται η Κύπρος. "Είμαστε εναντίον όλων των μορφών επίθεσης, από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται και σε οποιονδήποτε κι αν απευθύνεται", πρόσθεσε.

    Η Πριγκήπισσα της Ιορδανίας, η οποία ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο, πιστεύει ότι οι Κύπριοι "είναι περισσότερο Μεσανοτολίτες παρά Ευρωπαίοι. Μπορώ να ταυτιστώ περισσότερο με τους Κυπρίους, παρά με τους Γερμανούς", είπε.

    Πιστεύει ότι η θρησκεία δεν είναι εμπόδιο για να ζουν οι άνθρωποι μαζί και να συνεργάζονται. "Εχουμε κι εμείς Χριστιανούς στην Ιορδανία και δεν υπήρξε εμπόδιο για τους Αραβες να ζήσουν μαζί", είπε η Πριγκήπισσα και διερωτήθηκε "γιατί να αποτελεί εμπόδιο για την Κύπρο".

    Αναφερόμενη στις σχέσεις της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο, η Πριγκήπισσα υποστήριξε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να προσβλέπει περισσότερο στον αραβικό κόσμο και να ψάξει για περισσότερες ευκαιρίες για προώθηση μεγαλύτερης κατανόησης.

    "Αν θέλετε το αραβικό έθνος να σας συμπαρασταθεί, θα πρέπει να μελετήσετε για τους Αραβες και για το Ισλάμ. Δεν μπορείτε να συνεχίζετε να πιστεύετε ότι όλες οι γυναίκες στον αραβικό κόσμο είναι καλυμμένες, ότι όλες οι γυναίκες υποφέρουν κάτω από το Ισλάμ και μετά να περιμένετε από εμάς να γνωρίζουμε το κυπριακό πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά η Πριγκίπισσα Wijdan.

    "Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των πολιτισμών μας και πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη συνεργασία, τουλάχιστον στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού", πρόσθεσε.

    Η Πριγκήπισσα υποστήριξε ότι οι δύο χώρες, Κύπρος και Ιορδανία, ανήκουν στο μεσογειακό πολιτισμό. "Βέβαια υπάρχουν διαφορές επειδή υπάρχει διαφορετικό ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν", πρόσθεσε.

    Εξηγώντας το ρόλο της γυναίκας στο Ισλάμ, υποστήριξε ότι κάτω από τον ισλαμικό νόμο, οι γυναίκες έχουν πετύχει την ισότητα, αλλά η πρακτική εφαρμογή της είναι όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    "Οι γυναίκες δεν υποφέρουν μόνο κάτω από το Ισλάμ. Υποφέρουν επίσης και στις ΗΠΑ, όπου έχουν το καλύτερο σύνταγμα. Οι μαύρες γυναίκες και οι λευκές γυναίκες υποφέρουν στις ΗΠΑ επειδή δεν έχουν ίση αμοιβή, επειδή χρησιμοποιούνται σαν σεξουαλικά αντικείμενα στις διαφημίσεις", είπε η Πριγκήπισσα.

    Υποστηρίζει ότι το Ισλάμ δεν είναι μια θρησκεία στην οποία οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα. "Οι γυναίκες υποφέρουν παντού. Είναι ένας ανδροκρατούμενος κόσμος", εξήγησε.

    "Το Ισλάμ το ίδιο, έχει δώσει στις γυναίκες όλα τους τα δικαιώματα. Γνωρίζω τη φιλοσοφία την οποία εσείς και οι δυτικοί ενστερνίζονται, αλλά νομίζω ότι πρέπει να μελετήσετε περισσότερο αυτά τα πράγματα, επειδή το Ισλάμ είναι πολύ κοντά σε σας, ο αραβικός κόσμος είναι πολύ κοντά σε σας", υπέδειξε η Πριγκήπισσα της Ιορδανίας Wijdan.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Κογκρέσσο - Ψήφισμα για την Κύπρο

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,28/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα για το Κυπριακό κατέθεσαν στις 26 Μαρτίου, 31 βουλευτές και των δύο κομμάτων της Αμερικανικής Βουλής, στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η προοπτική ένταξης στην ΕΕ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στη λύση του Κυπρικαού.

    Το ψήφισμα αριθμός 252, το οποίο είναι κοινό ψήφισμα Βουλής και Γερουσίας, επισημαίνει την επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη για μια νέα πενταετή θητεία με ανανεωμένη εντολή να επιλύσει το Κυπριακό, το οποίο είναι αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα.

    Αναφέρει επίσης, ότι η θετική συμβολή της Τουρκίας στην επιλυση του προβλήματος, η οποία έχει επανηλειμμένα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα αμερικανικά συμφέροντα στη περιοχή.

    Το Ψήφισμα, καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ "να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τη νέα προεδρική θητεία στην Κυπριακή Δημοκρατία και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Κύπρου - ΕΕ, για να ξεκινήσει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

    Σημειώνει ότι μια αμερικανική πρωτοβουλία πρέπει να βασίζεται στις παραμέτρους και τις αρχές που τέθηκαν στο Κοινό Ψήφισμα 81 της Βουλής και 41 της Γερουσίας του 105ου Κογκρέσσου και στο Ψήφισμα 1092 του 1996, του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδορς θα πρέπει "να συνεχίσει τις διμηνιαίες εκθέσεις του προς το Κογκρέσσο αναφορικά με την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης αυτής της κατάστασης στην Κύπρο".

    Καταθέτοντας το Ψήφισμα η βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι, εξέφρασε την ελπίδα πολύ σύντομα να εορτασθεί μια ημέρα της Κύπρου κατά την οποία το σύνολο του νησιού θα είναι ενωμένο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] ΥΠΕΞ - αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,28/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι τουρκικές κινήσεις προβλέπονται και υπάρχει έτοιμο πλαίσιο ανάλογων αντιδράσεων προς αυτές, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στην τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της Δημοκρατίας στην εξαγγελία διαπραγματεύσεων Τουρκίας - κατεχομένων για το ενδεχόμενο ενοποίησης, ως αντίποινα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Κασαουλίδης είπε:

    "Οταν η Τουρκία κάνει κάποια βήματα τα οποία εμείς ποροβλέπουμε, δεν θα καθόμαστε εκείνη την ημέρα για να σκεφτούμε πως θα αντιδράσουμε. Εχουμε προληπτικά, υπό μορφή σεναρίων, δουλέψει πάνω στο ποιές θα είναι οι πιθανές αντιδράσεις μας ανάλογα με την κάθε κίνηση, τη σοβαρότητα της κάθε κίνησης, την προοπτική επιτυχίας της αντιδρασης μας και το χρόνο που θα επιλέξουμε".

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι συγκεκριμένες εξαγγελθείσες ενέργειες των Τούρκων έχουν προβλεφθεί, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Περιμένετε και θα δείτε. Δεν θα το προαναγγείλω".

    Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο ΥΠΕΞ τη χαρακτήρισε "ιστορική" και υποδηλούσα "ευτυχή κατάληξη" των διαπραγματεύσεων αυτών μετά από παρέλευση ορισμένου χρόνου, και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εξαιτίας της φυσιολογικής ανάγκης της Κύπρου να ανήκει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια και της παρούσας τάσης για ομαδοποίηση των χωρών σε μαγαλύτερες οικογένειες, αλλά κυρίως λόγω του εθνικού της προβλήματος της εισβολής και κατοχής, η Κύπρος "πρέπει να θεωρείται σήμερα ευτυχής, διότι μετά από παρέλευση 24 χρόνων δημιουργείται μια νέα δυναμική", με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει διάφορες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα πρέπει να αγνοηθούν δηλώσεις που γίνονται "σπασμωδικά από οποιουσδήποτε και να επικεντρωθούμε στις επίσημες αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά" από την ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλλαδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, για απροθυμία των ΗΠΑ να αναμειχθούν σε προσπάθειες λύσης του Κυπριακόύ στο παρόν στάδιο, είπε πως δεν έχει διαβάσει τις εν λόγω δηλώσεις, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές προθέσεις θα διαφανούν εντός των προσεχών ημερών.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε εξάλλου ότι οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν "πριν μας επισκεφθεί ο Αμερικανός Πρέσβης να αναγγείλει ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα και δεν είχαμε προλάβει ούτε εμείς να ενημερώσουμε τον κ. Πάγκαλο".

    Κληθείς να σχολιάσει την αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ισμαϊλ Τζεμ στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης την χαρακτήρισε παράνομη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι "αυτή τη φορά τουλάχιστον, ο κ. Τζεμ θα αντιληφθεί ότι προς το συμφέρον της Τουρκίας είναι να συστήσει στον κ. Ντενκτάς, να μεταβάλει την αδιάλλακτη γραμμή που ακολουθεί σήμερα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] Αναν - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εληξε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, κατά την οποία ο κατοχικός ηγέτης, επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας μετά την συνάντηση στη Γενεύη, που κράτησε μια περίπου ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε την ΕΕ ότι εκμηδένισε τις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντενκτάς είπε στον κ. Αναν ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ αποτελεί ένα νέο παράγοντα, ο οποίος έχει εκμηδενίσει τις πιθανότητες δίκαιης λύσης, με το να μεταχειρίζεται το ένα από τα δύο ισότιμα μέρη, κατά την έκφρασή του, σαν την κυβέρνηση του άλλου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Εκδήλωση Περιβαλλοντιστών

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με το σύνθημα "Οταν ηχήσουν οι σειρήνες θα είναι άργα", οι Κύπριοι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές ένωσαν σήμερα τη φωνή τους με τους Τούρκους Πράσινους και τους κατοίκους της περιοχής Ακκιουγιου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους στην ανέγερση πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην περιοχή Ακκιουγιου, στα νότια παράλια της Τουρκίας.

    Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση τόσο της κυπριακής κοινής γνώμης, αλλά και της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της Κύπρου πάνω στο θέμα, εκπρόσωποι και υποστηρικτές διάφορων περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και με τον ήχο μιας σειρήνας ξάπλωσαν στο οδόστρωμα για λίγα λεπτά, ύστερα από υποτιθέμενη πυρηνική καταστροφή.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους οργανωτές του σημερινού παλλαϊκού συλλαλητηρίου στην Αγκυρα, το οποίο όπως τόνισε "εκφράζει την αντίθεση των Τούρκων περιβαλλοντιστών και των Τούρκων κατοίκων της περιοχής του Ακκιουγιου, κατά της δημιουργίας και λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου".

    Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα όλες αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών να έχουν αντίκτυπο, ώστε να υπάρξει μια "ενεργητική παρέμβαση από την πλευρά των κυβερνήσεων και των άλλων πολιτικών φορέων που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη των πραγμάτων".

    Εξάλλου ο Παντελής Μεταξάς των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, επεσήμανε ότι οι Κύπριοι περιβαλλοντιστές βρίσκονται σε επαφή με τους Τούρκους Πράσινους και σημείωσε ότι "οι εντός της Τουρκίας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη ματαίωση των σχεδίων" για λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

    Στους κινδύνους από τη ραδιενέγεια και από την πιθανή κατασκευή ενός ατομικού όπλου από την Τουρκία αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, και η Ιωάννα Γιάλλουρου, της Οικολογικής Κίνησης Λεμεσού, ενώ ο Αντρέας Ευλαβής της Οικολογικής Κίνησης Πάφου τόνισε ότι "αν η φωνή των οικολόγων ακουγόταν όταν έπρεπε να ακουστεί, ίσως να μη χρειαζόταν να είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή".

    Με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος από την κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού είναι μεγάλος, υπενθυμίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις από το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και υπογραμμίζουν:

    "Οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια θα είναι καταστροφικές: Δηλητηρίαση του αέρα, των νερών και των ψαριών της θάλασσας με ραδιενέργεια, αύξηση των καρκινοπαθειών και της λευχαιμίας, θάνατος και καταστροφή".

    Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στις εκδηλώσεις των Τούρκων περιβαλλοντιστών και σημειώνεται ότι οι Κύπριοι Οικολόγοι ενώνουν τη φωνή τους μαζί τους, γιατί όπως επισημαίνεται, "η ραδιενέργεια δεν κοιτάζει θρησκεία και εθνικότητα".

    Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών διοργανώνει απόψε, στις 6.30 στο Interocollege στη Λευκωσία, παρουσίαση και συζήτηση του θέματος "Το Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας: Περιβαλλοντικές και Πολιτικές Επιπτώσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ/ΓΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 28 March 1998 - 14:58:13 UTC