Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΣΕΠ
  • [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Κρανιδιώτης
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου - Μαρκίδης
  • [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - ενταξιακές
  • [05] Κυβ. Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ
  • [06] Κυβ. Εκπρόσωπος - επιστολή Γκόμπι
  • [07] Κυβ. Εκπρόσωπος - Στίβος
  • [08] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [09] Συνέντευξη Βαν ντεν Μπρουκ - Κύπρος - ΕΕ
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Υπουργός Εμπορίου - ΕΕ
  • [12] Μυριάνθους - Τελετή ανακήρυξης
  • [13] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία
  • [14] Χριστοδούλου - Ροδουσάκης
  • [15] Χατδηδημητρίου - Παρίσι
  • [16] Επίστροφή Ηλιάδη απο Βρυξέλλες
  • [17] Δηλώσεις Χάνεϊ - ΕΕ
  • [18] Αφιξη Βαν ντεν Μπρουκ

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΣΕΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αντικρύζει θετικά την πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ), δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιθυμεί τη σύγκληση συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου πριν μεταβεί στην Αθήνα, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες από πλευράς ορισμένων μελών του Συμβουλίου, γι' αυτό μάλλον θα υπάρξουν κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου και των πολιτικών αρχηγών.

    Είπε, επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν συγκληθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιθυμεί "να γίνουν διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία για θέματα ενημέρωσης", ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και το Βρετανό αντιπρόσωπο στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Θα συζητηθούν, επίσης, "άλλα γενικότερα θέματα, που περιλαμβάνουν και το ΣΕΠ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "έχει αποστείλει στα κόμματα" την πρόταση της ΕΔΕΚ για σύσταση του ΣΕΠ, προσθέτοντας ότι "περιμένει τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας, για να το συζητήσει μαζί τους".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "αντικρύζει θετικά την πρόταση" της ΕΔΕΚ.

    Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες προτάσεις, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η πρόταση που εστάλη στα κόμματα και πρόκειται να συζητηθεί είναι αυτή που υπέβαλε η ΕΔΕΚ.

    Ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να αναφερθεί σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του ΣΕΠ, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί η πρόταση με τα πολιτικά κόμματα.

    Σε ερώτηση εάν έχει ζητηθεί γνωμάτευση σχετικά με τη συνταγματικότητα του ΣΕΠ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χθες και σήμερα είχε συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα για διάφορα θέματα που άπτονται της δικής του αρμοδιότητας", αλλά απέφυγε να αναφέρει εάν περιλαμβάνεται και το θέμα του ΣΕΠ στα θέματα που συζητήθηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί πλήρως αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε προς ανακοίνωση.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε συγκεκριμένα ότι "όσον αφορά τη συνάντηση του κ. Κρανιδιώτη με τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί πλήρως".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κρανιδιώτη, "αλλά δεν υπάρχει τίποτε προς ανακοίνωση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να γίνει επισήμως, ο διορισμός του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου ως συντονιστή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Βασιλείου εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη.

    Οπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη διαμόρφωση του κειμένου με βάση το οποίο, το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή θα προχωρήσει στο διορισμό του συνομιλητή - διαπραγματευτή για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι δεν θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 12 του Μάρτη, αλλά ούτε και στις 30 του μηνός αφού οι συναντήσεις αυτές, θα είναι σε επίπεδο αρχηγών κρατών και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Αναφορικά με το θέμα της διαρροής πληροφοριών με αφορμή τα σενάρια που διέρρευσαν στον Τύπο για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε το θέμα ως ανησυχητικό.

    Οπως είπε, επισήμως αναλαμβάνει έργο από την Παρασκευή, ενώ ανεπισήμως έχει ήδη αναλάβει αφού συνεργάζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα, σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων.

    Τόνισε δε ότι το 1998 είναι χρόνος "πολλής προετοιμασίας και λίγης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης".

    "Είναι χρόνος 'κτενίσματος' του ευρωπαϊκού κεκτημένου", είπε, προσθέτοντας ότι "ο χρόνος αυτός είναι ίσως ο πιο σημαντικός για την Κύπρο διότι σε αυτό το χρόνο συγκρίνοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο με τα κυπριακά δεδομένα, προετοιμαζόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε και για ποια προετοιμασία χρειάζεται να γίνει".

    Αναφερόμενος στο ρόλο που θα έχει ο ίδιος κατά τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι θα είναι "ρόλος παρακολούθησης, συντονισμού, μελέτης, και προετοιμασίας της προεργασίας διότι στην Ευρώπη τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη".

    Τέλος σημείωσε ότι αύριο θα έχει συνάντηση στις 3 το απόγευμα με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, την οποίαν έχει ζητήσει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Αλέκος Μαρκίδης

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ο ρόλος του κ. Βασιλείου και τόνισε ότι "γίνεται δεκτό το πλαίσιο, όπως έχει προδιαγραφεί στο σημείωμα εργασίας που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ ημερών, στον ΥΠΕΞ και στον Υπουργό Οικονομικών".

    Οπως είπε, "οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή" και πρόσθεσε ότι "πάνω στο περιεχόμενο του σημειώματος δεν υπάρχει διαφωνία".

    Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως "αρμοδιότητα διορισμού διαπραγματευτή διεθνούς συνθήκης όπως είναι η διαπραγμάτευση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει το Υπουργικό Συμβούλιο".

    "Σε ότι αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την εναρμόνιση της εσωτερικής πολιτικής της Κύπρου έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και να διευκολυνθεί η διαπραγματευση της εντάξεως της Κύπρου, ο ρόλος του διαπραγματευτή δεν μπορεί να είναι ρόλος ατόμου που ασκεί εκτελεστική εξουσία", είπε ο κ. Μαρκίδης. Παράλληλα είπε ότι "αυτό το θέμα έχει διευκρινιστεί ότι δηλαδή δεν πρόκειται περί ασκήσεως εκτελεστικής εξουσίας".

    "Αυτό που είναι σαφές", σημείωσε, "είναι ότι σαν διαπραγματευτής θα πρέπει να είναι ενήμερος, θα πρέπει να παρακολουθεί και να υποβάλλει εισηγήσεις και απόψεις, αλλά κατά τρόπο που να μην συνιστά άσκηση εκτελεστικής εξουσίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι ο κ. Βασιλείου δεν θα ασκεί το ρόλο του συντονιστή επ' αμοιβή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - ενταξιακές

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση "θέλει τη συμμετοχή των Τ/Κ" στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον αυτό δεν θα υποβαθμίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα εξυπακούει αναγνώριση του ψευδοκράτους, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση φόρμουλας για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυβέρνηση θα διαβουλευτεί και με την πολιτική ηγεσία και με την ελληνική κυβέρνηση και διαβουλεύεται και με τους νομικούς της συμβούλους, έτσι ώστε να καταλήξει στη φόρμουλα συμμετοχής των Τ/Κ".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "υπάρχουν οι βασικές αρχές για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ", δηλαδή ότι "σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει αυτή η συμμετοχή να υποβαθμίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπάρξει έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Σε ερώτηση σχετικά με την άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού Αντιπροσώπου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "έρχεται ως εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας και συνοδεύει τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ".

    Κληθείς να αναφέρει πώς προτίθεται η κυβέρνηση να χειριστεί την αρνητική στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αρνείται να προσέλθει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες εάν δεν αναγνωριστεί η "ισότητά" του, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "αυτό είναι ένα θέμα γενικότερης πολιτικής, που η κυβέρνηση θα το κουβεντιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Κυβ. Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα παραμείνει αφοσιωμένος στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα ασχοληθεί με τη βαλκανική κρίση.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιεσδήποτε πληροφορίες για επανεμπλοκή του κ. Χόλμπρουκ στη βαλκανική κρίση".

    "Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά τη βαλκανική κρίση", συνέχισε, "νομίζω είναι διατυπωμένη κατά καιρούς, ότι πιστεύει σε μιαν ειρηνική συνύπαρξη των βαλκανικών λαών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "από τη στιγμή που δεν έχουμε οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες, παραμένει η προηγούμενη διαβεβαίωση, ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι απεσταλμένος για το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Κυβ. Εκπρόσωπος - επιστολή Γκόμπι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση διαφωνεί με οποιαδήποτε θέση περί διχοτόμησης ως τη μόνη λύση που απομένει στο Κυπριακό, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει επιστολή του πρώην Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματεά του ΟΗΕ για την Κύπρο Ούγκο Γκόμπι, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", στην οποία αναφέρει ότι η μόνη λύση είναι η διχοτόμηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυβέρνηση έχει πάγιες θέσεις όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και διαφωνεί με οποιανδήποτε θέση περί διχοτόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Κυβ. Εκπρόσωπος - Στίβος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση μεριμνά ώστε να ενισχυθεί ο αθλητισμός και οι ίδιοι οι αθλητές, με στόχο να προωθηθεί η παρουσία της Κύπρου σε αθλητικές συναντήσεις στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος έχει πετύχει μια σημαντική εθνική νίκη στην Ισπανία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυβέρνηση έχει έτοιμη απάντηση" για τον αθλητή Αννινο Μαρκουλίδη, που εξασφάλισε αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

    Κληθείς να σχολιάσει παράπονα που εξέφρασε ο Αννινος Μαρκουλλίδης σχετικά με την επαγγελματική του αποκατάσταση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και "τη γενικότερη ενίσχυση και βοήθεια των Κυπρίων αθλητών και του αθλητισμού γενικότερα, η κυβέρνηση μεριμνά και θα μεριμνήσει ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να δώσει στον κυπριακό αθλητισμό την καλύτερη υποδομή για να μπορέσει να προσφέρει και στην παρουσία της Κύπρου ως κρατικής οντότητας στο εξωτερικό".

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι "η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία του κυπριακού αθλητισμού την επιτυχία του Αννινου Μαρκουλλίδη, όπως και των άλλων αθλητών που συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο να προωθηθεί από την κυβέρνηση για επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών μας, ο κ. Στυλιανίδης επιφυλάχθηκε να απαντήσει αύριο.

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλους τους αθλητές σε ισότιμη βάση", αλλά επεσήμανε ότι "σε επίπεδο πρωταθλητισμού, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να τυγχάνουν περισσότερων ευκολιών, για να μπορέσουν να διατηρηθούν σ' αυτό το εξαιρετικά ψηλό επίπεδο που φαίνεται ότι αντανακλά σε αποτελέσματα παγκοσμίου επιπέδου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                          Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        538,3600     540,5100   538,3600  543,1100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7218       1,7286     1,7218    1,7326
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8776       1,8851     1,8776    1,8891
    Στερλίνα               1,1397       1,1442     1,1397    1,1467
    Γερμ. Μάρκο            3,4089       3,4225     3,4089    3,4265
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    -----------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    -----------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|--------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |06.04.98 | 0,0040   0,0010 |06.04.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |06.05.98 | 0,0040   0,0020 |06.05.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |09.06.98 | 0,0050   0,0030 |09.06.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |08.09.98 | 0,0070   0,0060 |08.09.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |07.12.98 | 0,0080   0,0090 |07.12.98
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |08.03.99 | 0,0100   0,0110 |08.03.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |07.06.99 | 0,0150   0,0130 |07.06.99
    18 Μήνες             0,0000 |07.09.99 |          0,0150 |07.09.99
    21 Μήνες             0,0000 |06.12.99 |          0,0160 |06.12.99
    24 Μήνες             0,0000 |06.03.00 |          0,0170 |06.03.00
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] Συνέντευξη Βαν ντεν Μπρουκ - Κύπρος - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/03/1998 (ΚΥΠΕ Νίκος Μπέλλος)

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, αναγνωρίζει ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, η "ατμόσφαιρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή", αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται τα "καταστροφικά σενάρια" μερίδας του κυπριακού, του ελληνικού και του τουρκικού Τύπου.

    Ο Ολλανδός Επίτροπος, λίγη ώρα πρίν αναχωρήσει για τη Λευκωσία, συναντήθηκε με ξένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, και αναφέρθηκε τόσο στο ταξίδι στην Κύπρο όσο και στο περιεχόμενο προτάσεων για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας, που υιοθέτησε το πρωί η Κομισιόν.

    Κατ'αρχήν ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ αναφέρθηκε στην άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να τον συναντήσει, δηλώνοντας ότι "δεν έχει νόημα να είναι θυμωμένος (με τον Ντενκτάς), αλλά λυπάται διότι η έλλειψη διαλόγου μειώνει πάντα τις ελπίδες εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση σε αυτό της συμμετοχής της Τ/κ πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Η επίσκεψη Βαν ντεν Μπρουκ στη Λευκωσία εντάσσεται στη γενικότερη κινητικότητα της διεθνούς κοινότητας και την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων με την κυπριακή κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης των εναταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οπως ανέφερε, θα συζητήσει και για τις πολιτικές εξελίξεις καθώς και για θέματα ασφάλειας όπως αυτό του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, τον τελευταίο καιρό γράφονται στον Τύπο των τριών χωρών πολλά "καταστροφικά σενάρια".

    "Εμείς θα θέλαμε όπως οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν υπό τις καλύτερες συνθήκες και συμφωνώ ότι οι ενδείξεις δεν είναι λαμπρές, αλλά δεν πρέπει να γίνονται 'μαύρες προφητείες'", δήλωσε ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Ας ξεκινήσουμε, συμπλήρωσε, τις διαπραγματεύσεις χωρίς να σκεφτόμαστε υποθετικά τα ενδεχόμενα προβλήματα. "Τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, μόνο όταν προκύπτουν", κατέληξε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ.

    Ο Επίτροπος εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της Κύπρου θα είναι επωφελής για όλο το νησί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να περάσει το μήνυμα στους Τ/Κ ότι η συμμετοχή τους στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να αποβεί σε βάρος της ύπαρξης, ούτε της ασφάλειας τους.

    Θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις, διότι όπως είπε, "σε ένα ταγκό χρειάζονται δύο χορευτές".

    Ξεκαθάρισε όμως, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν φέρει καμιά απολύτως ευθύνη (για την μή συμμετοχή).

    Χαιρέτισε μάλιστα τη θέση της Λευκωσίας στο θέμα αυτό, την οποία χαρακτήρισε "ξεκάθαρη".

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αγκυρα, προκειμένου για να συμμετάσχουν οι Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία που υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΔΠ/ΚΝ/ΜΜ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83,08  ( 0,45)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   96,71 ( 0,29)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,16 ( 3,64)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59,73 ( 0,32)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,85 ( 0,70)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                67,81 (-0,57)
        Εμπορικές Εταιρείες                     42,25 ( 2,40)
        Αλλες Εταιρείες                         66,68 ( 0,00)
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [11] Υπουργός Εμπορίου - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέφανο Μικόσι, είχε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαδικασία εναρμόνισης της νομοθεσίας που αφορά βιομηχανικά προϊόντα καθώς και για τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα που μπορεί να αξιοποιήσει η Κύπρος κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ρολάνδης ζήτησε την παροχή τεχνικής βοήθειας από τον κ. Μικόσι για να μπορέσει η Κύπρος να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για θέματα τυποποίησης, διασφάλισης της ποιότητας και προστασίας των καταναλωτών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μικόσι επεσήμανε την αναγκαιότητα για δημιουργία ανεξάρτητων οργανισμών τυποποίησης και διαπίστευσης, καθώς και για τη δημιουργία των κατάλληλων δομών για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [12] Μυριάνθους - Τελετή ανακήρυξης

    Πάφος,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ειδική τελετή ο Ηλίας Μυριάνθους ανακηρύχθηκε νέος βουλευτής του Σ.Κ. ΕΔΕΚ στην Πάφο, καταλαμβάνοντας την έδρα του Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος έχει υπουργοποιηθεί.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου από τον Επαρχο της πόλης Νίκο Ρούσο.

    Αύριο ο κ. Μυριάνθους θα παραστεί στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Ηλίας Μυριάνθους γεννήθηκε το 1967 στην Πάφο. Κατάγεται από το Γουδί της Πάφου και πατέρας του είναι ο Σπύρος Μυριάνθους, Ιδρυτικό στέλεχος της ΕΔΕΚ.

    Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη από όπου αποφοίτησε το 1992.

    Είναι παντρεμένος και έχει ένα υιό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΚΝ/ΜΜ)

    [13] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/03/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Προτάσεις για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία, βασικός άξονας των οποίων είναι η εμβάθυνση της τελεωνειακής ένωσης, υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας παράλληλα από τους εταίρους το "ξεπάγωμα" της κοινοτικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Αγκυρα.

    Ομως, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εισηγητής των προτάσεων, Ολλανδός Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, "παρέλειψε" να λάβει υπόψη τους όρους που τέθηκαν από τους 15 ηγέτες της Ενωνης, στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου (12-13 Δεκεμβρίου). Δηλαδή να γίνει η εμβάθυνση υπό όρισμένους όρους που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία.

    Τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου και ειδικότερα η παράγραφος 35 υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία εξαρτάται επίσης "από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των μειονοτήτων, από την καθιέρωση ικανοποιητικών και σταθερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και τη διευθέτηση των διαφορών δια της δικαστικής οδού, ιδίως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και από την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον πολιτικό διακανονισμό του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών".

    Από όλα τα παραπάνω η Επιτροπή δεν αναφέρει τίποτε απολύτως στις προτάσεις της. Αντίθετα υπογραμμίζεται μια σειρά θετικών στοιχείων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τη φραστική διατύπωση της Συνόδου Κορυφής.

    Ειδικότερα, στις προτάσεις που φέρουν τον τίτλο "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Τουρκία" υπενθυμίζεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου ότι "η Τουρκία είναι επιλέξιμη για ένταξη" και πως το αίτημά της "θα εξετασθεί στην ίδια βάση και με τα ίδια κριτήρια που θα ισχύσουν και για τους άλλους" (υποψηφίους).

    Χαρακτηρίζει "σημαντικό" τον προσδιορισμό μιας στρατηγικής για την ενταξιακή προετοιμασία της Τουρκίας, μέσω της προσέγγισης με την ΕΕ σε όλους τους τομείς. Τονίζει ακόμη, ξεφεύγοντας εντελώς από τον "πνεύμα" του Λουξεμβούργου, ότι "η Τουρκία έχει πλέον μια θέση στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Για την εφαρμογή της στρατηγικής, η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο ξεπάγωμα της χρηματοδοτικής συνεργασίας, που παραμένει "μπλοκαρισμένη" από την Ελλάδα.

    Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει "είναι αναγκαίο το Συμβούλιο Υπουργών να ρυθμίσει το θέμα της χορήγησης των 375 εκ. ECU, το συντομότερο δυνατό". Εκτός από τη δωρεάν βοήθεια, η χρηματοδοτική συνεργασία που απορρέει από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης προβλέπει και τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ το σύνολο, μαζί με το πρόγραμμά MEDA, φθάνει τα 1,5 δις ECU.

    Oι προτάσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής με την Τουρκία εκτός από την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης σε μια σειρά τομείς όπως η γεωργία, η παροχή υπηρεσιών και οι τηλεπικοινωνίες, αποσκοπούν επίσης στην προσέγγιση της τουρκικής νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο, και τη δημιουργία των καταλλήλων μηχανισμών που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της Αγκυρας σε ορισμένα κοινοτικά προγράμματα.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ υπεραμύνθηκε των προτάσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών. Ερωτηθείς σχετικά με το από που πηγάζει αυτή η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα άρει τις επιφυλάξεις στη χρηματοδότηση της Τουρκίας, απάντησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών θεωρεί τη χορήγηση των χρημάτων στην Τουρκία ως μια συμβατική υποχρέωση της ΕΕ που απορρέει από τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης του 1995.

    Είπε ακόμη ότι η υιοθέτηση των προτάσεων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις και στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου, δηλαδή ότι μπορεί να υπάρχει μια "χειρονομία" της Αγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οι προτάσεις θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου η βρετανική προεδρία θα επιδιώξει να υπάρξει κοινή θέση των "15" πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία (τον Απρίλιο ή το Μάϊο).

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [14] Χριστοδούλου - Ροδουσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντός των προσεχών ημερών θα επανεκτιμηθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας, με στόχο την περαιτέρω επέκτασή τους.

    Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μετά από συνάντηση στο Υπουργείο με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη, ο οποίος τον συγχάρηκε με την ευκαιρία της επανατοποθέτησής του στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι δύο προέβησαν σε μια ευρεία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων στον οικονομικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα.

    Με την Ελλάδα, είπε, η Κύπρος έχει πάρα πολύ στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, οι οποίες έχουν διευρυνθεί και επεκταθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και υπερβαίνουν κατά πολύ τους χώρους της Κύπρου και της Ελλάδας.

    "Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για επέκτασή τους", είπε.

    Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών "θα γίνει μια επανεκτίμηση όλων των δεδομένων" και ότι θα συναντηθεί με τον κ. Ροδουσάκη για "να δούμε πώς διευρύνουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι επανεξέτασαν σε γενικές γραμμές την ανοδική και εντυπωσιακή πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και τις δυνατότητες για "μια νέα ώθηση για ανάπτυξη όλων των σχέσεων στα πλαίσια των οικονομικών οργανισμών Κύπρου - Ελλάδας".

    Επίσης επανεξέτασαν τις σχέσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας ενόψει της διεύρυνσης και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [15] Χατδηδημητρίου - Παρίσι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου για να συμμετάσχει στις συνεδρίες της Επιτροπής Ισων Ευκαιριών για Γυναίκες και Ανδρες, της Υπεπιτροπής για την 50η Επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής Κοινοβουλευτικών και Δημοσίων Σχέσεων που θα πραγμαστοποιηθούν στις 5 και 6 Μαρτίου αντίστοιχα.

    Ο κ. Τάκης Χατδηδημητρίου είχε εξάλλου μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι όπου συμμετείχε στη συνεδρία της Υπεπιτροπής Τροφίμων της Κοινοτικής Συνεύλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της οποίας εξελέγη Αντιπρόεδρος.

    Κατόπιν εισήγησης του κ. Χατζηδημητρίου είχε συζητηθεί η διοργάνωση στην Κύπρο συνεδρίου της Υπεπιτροπής Τροφίμων σε συνδιασμό με διοργάνωση Φόρουμ περί τα τέλη Οκτωβριου 1998, όπου συνδιοργανωτές θα είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Διεθνής Οργάνωση Αγροτών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [16] Επίστροφή Ηλιάδη απο Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επέστρεψε απο τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης ο οποίοος μετέσχε σε σεμινάριο στο Ευρωκοινοβούλιο που διοργάνωσε ο διεθνής Περιβαλλοντικός Κοινοβουλευτικός Οργανισμός "GLOBE". Στο σεμινάριο έγιναν εισηγήσεις σχετικά με μείζονα περιβαλλοντικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Ευρώπης. Εγινε επίσης εισήγηση απο τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Δανίας σχετικά με τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών περιβάλλοντος που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο στο Αρχους της Δανίας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις υπο ένταξη χώρες της κεντρο - ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο, σε σχέση με την πορεία της εναρμόνισης της νομοθεσίας τους με τα ευρωπαικά δεδομένα στον τομέα του περιβάλλοντος. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη μιας συνολικής και συλλογικής ευρωπαικής προσπάθειας για το περιβάλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/..)

    [17] Δηλώσεις Χάνεϊ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά την άφιξή του σήμερα για τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κύπρο σε μια βδομάδα.

    Ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ αλλά σημείωσε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς αυτούς.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να συνεχίσει τις "χρήσιμες", όπως τις χαρακτήρισε, συζητήσεις που άρχισε με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και τον Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος θα ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ανέφερε δε ότι την περασμένη βδομάδα διεξήγαγε συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος.

    Κληθείς να σχολιάσει την εμμονή του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να μην τον συναντήσει, ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άρνηση του κ. Ντενκτάς να τον δεχθεί δεν αποτελεί την πιο αποτελεσματική μορφή διπλωματίας. "Αλλά θα συνεχίσω να είμαι στη διάθεσή του", πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος ιδιαίτερα πάνω στο θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία, γιατί αυτό το θέμα "βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης αυτή τη στιγμή, αφού οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν στις 31 Μαρτίου."

    Συνεχίζοντας, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε ότι όλοι επιδιώκουν ακριβώς τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ένταξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής και ομόσπονδης Κύπρου στην ΕΕ.

    Για να γίνει αυτό κατορθωτό, ανέφερε, "θα πρέπει οι Τ/Κ να αναμειχθούν στις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς αυτούς".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι "μπορούν να αρχίσουν οι ενταξιακές χωρίς τους Τ/Κ, κάτι το οποίο ενδεχομένως να επιβληθεί από τη στάση του κ. Ντενκτάς."

    "Ωστόσο, είναι σημαντικό να περιληφθούν (στις διαπραγματεύσεις) και αυτός είναι ο στόχος και του Προέδρου Κληρίδη και της ΕΕ," είπε.

    Τέλος, σε ερώτηση αν κομίζει οποιαδήποτε πρόταση, ο Σερ Ντέιβιντ επανέλαβε ότι βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο για να συνεχίσει τις συζητήσεις που άρχισε.

    Οι συνομιλίες, σημείωσε, θα συνεχιστούν με την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στο Λονδίνο για να παραστεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [18] Αφιξη Βαν ντεν Μπρουκ

    Λάρνακα,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η μεγαλύτερη πρόκληση που βρίσκεται ενώπιόν μας είναι η προώθηση μιας διαδικασίας η οποία να οδηγήσει στην ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), έτσι ώστε να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, δήλωσε απόψε ο Κοινοτικός Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του απόψε για διήμερη επίσκεψη, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε επίσης ότι είναι προς όφελος όλων όπως η ΕΕ πετύχει μια καλή σχέση με την Τουρκία γιατί η χώρα αυτή έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη για τον επαναδιορισμό του, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είπε ότι μετά τον πυρετό της προεκλογικής εκστρατείας, "ήρθε η ώρα να καθήσουμε μαζί για να προετοιμάσουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου".

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, ο Κοινοτικός Επίτροπος είπε ότι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των 15 εξέφρασαν μια "πολύ σταθερή επιθυμία, ότι θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί, δηλαδή η προεδρία, η Κομισιόν και η κυβέρνηση εδώ για το πώς καλύτερα μπορούμε να προωθήσουμε μια διαδικασία η οποία τελικά θα οδηγήσει ολόκληρη την Κύπρο στο να γίνει μέλος της ΕΕ και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν από αυτό".

    "Αυτό, πιστεύω, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε", είπε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, και σημείωσε ότι οι βρισκόμαστε σε "κρίσιμη περίοδο".

    Τόνισε εξάλλου ότι "κοινός στόχος είναι η ένταξη μιας ειρηνικής και ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είπε ότι βρίσκεται επίσης στην Κύπρο για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε προενταξιακά θέματα και ότι στις συναντήσεις που θα έχει θα τον συνοδεύει ο Εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο νωρίτερα σήμερα.

    Σημείωσε δε ότι επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Κασουλίδη για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Κοινοτικός επίτροπος αναφέρθηκε και στις επικείμενες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων καθώς και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ντιέγκο Κόρντοβεζ και τόνισε:

    "Με λίγα λόγια, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας και ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα".

    Αναφερόμενος στις προτάσεις που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη νιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είπε ότι αυτό που έγινε ήταν μια "ρεαλιστική προσφορά στην Τουρκία".

    "Πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι είναι προς το συμφέρον μας να επιτευχθεί μια σχέση με την Τουρκία, η οποία να αντανακλά τα κοινά συμφέροντα", είπε ο Κοινοτικός Επίτροπος.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι η Τουρκία, "έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία για ένταξη της Κύπρου (στην ΕΕ)".

    Σημείωσε ωστόσο ότι πρόκειται για μια "πολύπλοκη και λεπτή διαδικασία", αλλά ο ίδιος έχει το κίνητρο και είναι δεσμευμένος να συνεισφέρει στη διαδικάσια αυτή.

    Αναφερόμενος στην άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να τον δεχθεί, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ εξέφρασε λύπη για το γεγονός και τόνισε ότι χωρίς διάλογο, "είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος".

    Εξάλλου, υποδεχόμενος τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ, ο ΥΠΕΞ, κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η αποστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου είναι να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν στο Λουξεμβούργο, αναφορικά με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη και την επιθυμία για μια κοινή αντιπροσωπεία για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

    "Ευελπιστώ ότι εμείς οι Κύπριοι θα ανταποκριθούμε στο πνεύμα και στο γράμμα των αποτελέσματων της διάσκεψης του Λουξεμβούργου", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 4 March 1998 - 21:51:13 UTC