Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Κρανιδιώτης - Διάσκεψη Τύπου
  • [02] ΑΚΕΛ - Επιστολή Μπλερ
  • [03] Μαρκίδης - Δεν απονέμεται χάρη
  • [04] Κυπριανού - ομιλία
  • [05] Κρανιδιώτης - Κυπριανού
  • [06] Πολιτικό Συμβούλιο ΕΔΗ
  • [07] Κρανιδιώτης - Αναστασιάδης

  • [01] Κασουλίδης - Κρανιδιώτης - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν στην ανάληψη μιας μεγάλης διπλωματικής εκστρατείας για προώθηση των θέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό, ανακοίνωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν επίσης η τακτική και η στρατηγική για τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων.

    Οσον αφορά την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι συνδέεται με την ένταξη των υπολοίπων υποψηφίων χωρών, σημειώνοντας τη θέση της Ελλάδας ότι θα εμποδίσει τη διαδικασία διεύρυνσης εάν η Κύπρος δεν περιληφθεί στον πρώτο κύκλο χωρών που θα γίνουν μέλη της Κοινότητας.

    "Εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων. Αποφασίσαμε την τακτική και την πολιτική που θα ακολουθήσουμε στα επόμενα βήματα," είπε ο κ. Κρανιδιώτης.

    Ανέφερε επίσης ότι αποφασίστηκε η αναζωογόνηση των ομάδων εργασίας για θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, ιδιαίτερα από νομικούς, ώστε να μελετήσουν επί μέρους ζητήματα που προκύπτουν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    "Συμφωνήσαμε να αναλάβουμε μια μεγάλη διπλωματική εκστρατεία προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και προς τις υπό ένταξη χώρες, και γενικότερα προς το διεθνή παράγοντα, για να προωθήσουμε τις θέσεις μας και να προβάλουμε τις απόψεις μας", είπε ο Ελληνας ΥΦΕΞ.

    Σημειώνοντας την ανεμενόμενη διεθνή κινητικότητα για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου άρχισε να διαδραματίζει "τον καταλυτικό ρόλο της και παράλληλα η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη."

    Οπως είπε, εκτιμάται ότι οι συνθήκες προσφέρονται για μια "άμεση και συντονισμένη διεθνή προσπάθεια ενίσχυσης των προσπαθειών του ΟΗΕ" και τόνισε ότι όλοι όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να στραφούν προς την Αγκυρα.

    Ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως "ιδιαίτερα χρήσιμη και επωφελή" και είπε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ για να τους ενημερώσει για τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι "αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί".

    Επανέλαβε δε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές "μπορεί να είναι ουσιαστική και να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να πείσουν ότι θα εργαστούν με καλή πίστη για ένα κοινά επωφελή σκοπό μέσα από μια διαδικασία που θα τους σέβεται αλλά και που δεν θα μπορούν να υπονομεύουν."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ είναι "πολύ σημαντικό", όμως απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αφού η πρόταση ακόμα διαμορφώνεται.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι "εμείς συζητήσαμε την ουσία του προβλήματος και όχι το διαδικαστικό μέρος."

    "Το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου δεν μπορεί να απομονωθεί από το ευρύτερο πρόβλημα της διεύρυνσης της ΕΕ", είπε ο Ελληνας ΥΦΕΞ.

    "Συνδέεται με την ένταξη και των υπολοίπων χωρών και δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει η ένταξη ορισμένων μόνων χωρών, από αυτές που έχουν αποφασισθεί ότι θα περιλαμβάνονται στον πρώτο κύκλο, εάν δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος", συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που γίνεται για τα κείμενα που θα παρουσιάσει η ΕΕ προς τις υπό ένταξη χώρες, εξήγησε ότι "όλα τα κείμενα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και η ελληνική πλευρά δήλωσε στις ομάδες εργασίας, στο ίδιο το Συμβούλιο Υπουργών, ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τα υπόλοιπα κείμενα εάν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία για το κείμενο που αφορά την Κύπρο."

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε, ακόμα, ότι υπάρχουν "ισχυρά πολιτικά και νομικά επιχειρήματα για τις θέσεις που υποστηρίζουμε, οι οποίες ελπίζω ότι θα τύχουν κατανόησης."

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές, ο κ. Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Τ/κ παρουσίας στις ενταξιακές σε κατοπινό στάδιο, δηλαδή μετά την έναρξη των ενταξιακών στις 30-31 Μαρτίου.

    "Επιθυμία μας είναι να γίνει αποδεκτή η πρόσκλησή μας από την Τ/κ κοινότητα και να συμμετάσχουν μαζί μας στη διαπραγματευτική ομάδα", είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

    Υπογράμμισε επίσης ότι για την τελική διαμόρφωση της πρότασης, της οποίας τελικός αποδέκτης είναι οι Τ/Κ, θα ακουστούν οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, της ελληνικής κυβέρνησης, της προεδρίας της ΕΕ και του Κοινοτικού Επίτροπου για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς βαν ντε Μπρουκ.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών όπως έχει συμφωνηθεί και συνέχισή τους τον Ιούνιο, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

    "Οι συνομιλίες θα συνεχίζονται κανονικότα με την Κύπρο όπως θα συνεχίζονται και με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες", τόνισε ο Ελληνας ΥΦΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [02] ΑΚΕΛ - Επιστολή Μπλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι η επιστολή του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αποτελεί "πικρή δικαίωση" των θέσεών του.

    Σε ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι η επιστολή αυτή αποτελεί επίσης "αποδεικτικό στοιχείο της παραπλάνησης, την οποία για δεύτερη φορά έχει υποστεί ο κυπριακός λαός από τον κ. Κληρίδη και το επιτελείο του".

    Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι οι ξένοι "συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο με φιλοκυπριακές δηλώσεις πριν από τις εκλογές", αλλά μετά δηλώνουν ότι "ήρθε η ώρα να ξοφλήσει ο κ. Κληρίδης πολιτικούς λογαριασμούς".

    Προειδοποιεί, εξάλλου, τον κυπριακό λαό ότι "οι ξένοι θα απαιτήσουν εξόφληση όλων των δεσμεύσεων κι εκπτώσεων του Γλαύκου Κληρίδη στο Κυπριακό" και ότι "η Κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την επιστολή" του κ. Μπλερ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφέρει το ΑΚΕΛ, "πρέπει να εξηγήσει στον κυπριακό λαό γιατί έκανε τη συναλλαγή που του αποδίδει ο κ. Μπλερ".

    Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι "οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους οφείλουν μιαν απολογία στον Γιώργο Ιακώβου και τα κόμματα που τον στήριξαν, ειδικά στο θέμα των πυραύλων S300".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Μαρκίδης - Δεν απονέμεται χάρη

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απέρριψε αίτημα για απονομή χάριτος στην 28χρονη Μαρία Σωτηριάδου, μητέρα βρέφους, η οποία καταδιάστηκε πρόσφατα σε δύο χρόνια φυλάκιση για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών.

    Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η κ. Σωτηριάδου έχει μόλις καταδικαστεί σε φυλάκιση για πέραν των εβδομήντα υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών και ότι τον Μάρτιο του 1997 είχε καταδικαστεί για άλλα δώδεκα αδικήματα κλοπής, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου κι εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις.

    Οι ποινές που της είχαν υποβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, είπε ο κ. Μαρκίδης, ήταν από 45 μέρες μέχρι τέσσερις μήνες, αλλά επεσήμανε ότι η έκτιση των ποινών είχε ανασταλεί.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι από τις άλλες διαρρήξεις και κλοπές, για τις οποίες καταδικάστηκε και ο 23χρονος πατέρας του βρέφους, Αβραάμ Κυριάκου, σε επίσης δύο χρόνια φυλάκιση, οι δύο καταδικασθέντες είχαν αποκομίσει χρηματικά ποσά ή περιουσία, συνολικής αξίας περίπου 31 χιλιάδων λιρών.

    Κατά την εξιχνίαση των υποθέσεων, ανακτήθηκε περιουσία 11.500 λιρών, ενώ το υπόλοιπο ποσό δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι, προτού καταλήξει στην απόφασή του για μη παροχή χάριτος, ήρθε σε επαφή με γιατρούς, οι οποίοι του ανέφεραν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ανησυχία για το βρέφος με τη διαβίωσή του στις Κεντρικές Φυλακές, μέχρι τη λήξη της περιόδου θηλασμού.

    Είπε, ακολούθως, ότι η απονομή χάριτος τώρα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποδοκιμασία της ίδιας της απόφασης των τριών Δικαστών του Κακουργιοδικείου, οι οποίοι ενήργησαν κατά συνείδηση κι έλαβαν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε ο ίδιος ήταν εξίσου δύσκολη.

    Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η κ. Σωτηριάδου φερόταν ως ο εγκέφαλος των αδικημάτων και ότι ο πατέρας του βρέφους είναι άτομο που επηρεάζεται εύκολα, ιδιαίτερα από αγαπημένα του πρόσωπα.

    Ο κ. Μαρκίδης έγειρε, στη συνέχεια, το ερώτημα εάν θα ήταν σωστό να δοθεί χάρη στην κ. Σωτηριάδου, η οποία ήταν ο εγκέφαλος, και να μην δοθεί στον Αβραάμ Κυριάκου.

    Επεσήμανε, τέλος, ότι δεν έχει ακόμη λήξει η προθεσμία υποβολής έφεσης από το δικηγόρο της κ. Σωτηριάδου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Κυπριανού - ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι ούτε δεκαπέντε μέρες δεν πέρασαν από τις προεδρικές εκλογές και το κόμμα του δικαιώθηκε.

    "Για πολλούς και διάφορους λόγους δεν ήταν δυνατόν να μην κερδίσει ο Γλαύκος Κληρίδης... διότι τον χρειάζονταν για να τελειώσει το Κυπριακό", είπε ο κ. Κυπριανού σε παγκύπρια σύσκεψη στελεχών της ΓΟΔΗΚ, κατά την οποία τόνισε ότι "τώρα αρχίζει ο αγώνας".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι το κόμμα του είχε "προειδοποιήσει έγκαιρα" και ότι υπονομεύθηκε, προσθέτοντας πως "το γεγονός ότι δεν θα είμαστε στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο".

    "Αντίθετα πιστεύω ότι χωρίς τη δική μας συγκατάθεση δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ούτε και σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα μπορέσει να κερδίσει η οποιαδήποτε πρόταση λύσης που να είναι απαράδεκτη και δεν θα εξασφαλίζει την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτού του λαού", είπε.

    Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι το ΔΗΚΟ θα αγωνιστεί για μια δίκαιη λύση και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν διεκδικεί και ούτε θα διεκδικήσει πλέον οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα, αλλά, είπε, "θα μείνω μαζί σας στον αγώνα μέχρι τέλους".

    Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε όλους να σταθούν με σύνεση και ψυχραιμία για να γίνουν σωστές διαπιστώσεις και να αναλυθούν σε βάθος το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κόμμα, από την πολεμική που δέχθηκε και τις "διάφορες συμπεριφορές".

    Ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλους σε μια πορεία ανασυγκρότησης, εξιλέωσης, αναγέννησης και περαιτέρω εκσυγχρονισμού και είπε ότι παραμένει δεσμευμένος στη σύγκληση του Παγκύπριου Συνεδρίου όπου "απόλυτα δημοκρατικά οι αντιπρόσωποι της βάσης του ΔΗΚΟ θα καταθέσουν ελεύθερο τον προβληματισμό τους και την κριτική τους".

    Αφού ανέφερε ότι στο Συνέδριο θα καταθέσει και τη δική του κριτική και θα κάνει τη δική του ειλικρινή αυτοκριτική, ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι "αναλαμβάνω πλήρως τις δικές μου ευθύνες και δεν έχω καμιά δυσκολία να παραδώσω την προεδρία του κόμματος αν τούτο κρίνω ότι εξυπηρετεί το συμφέρον του ΔΗΚΟ".

    Οσον αφορά την πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας κι άλλων στελεχών του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι με αυτά τα θέματα θα ασχοληθεί αύριο η Πολιτική Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ/ΜΜ)

    [05] Κρανιδιώτης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μετά τη συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη στην Αθήνα, θα προγραμματιστεί επίσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου για συναντήσεις στην Αθήνα, τις προσεχείς εβδομάδες ή μήνες, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και η κρίσιμη φάση στην οποία αυτό βρίσκεται, και ειδικότερα η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου.

    Ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική, διευκρινίζοντας ότι άκουσε "ενδιαφέρουσες απόψεις, οι οποίες θα είναι αξιοποιήσιμες".

    Με τον κ. Κυπριανού "έχουμε μια παλιά γνωριμία και φιλία και έχω μεγάλη εκτίμηση για το έργο, την ιστορία και την προσφορά του", ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού αφού επίσης χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική, είπε ότι αυτή περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό και ιδιαίτερα γύρω από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ σε αυτές, ο κ. Κυπριανού είπε:"Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή τους στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κατά τρόπο που δεν θα υπάρξει είτε άμεση, είτε έμμεση αναγνώριση χωριστών οντοτήτων".

    Το επίκεντρο της συζήτησης, πρόσθεσε, ήταν η ενταξιακή πορεία, "διότι συνεκτίμηση ήταν ότι από την ενταξιακή πορεία, θα εξαρτηθεί και η πορεία" του Κυπριακού.

    Στη συνάντηση παρέστη ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης, και οι Στάθης Κιττής και Τάσσος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Πολιτικό Συμβούλιο ΕΔΗ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, διευκρίνισε σήμερα ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης είναι διαφορετικός από αυτόν των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος μετάβασής του στο Λονδίνο για τη Διάσκεψη.

    "Αλλος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που θα γίνει στις 12 του Μάρτη στο Λονδίνο και άλλο οι συνομιλίες για την ένταξη", δήλωσε ο κ. Βασιλείου, απαντώντας σχετική ερώτηση, μετά από τη σημερινή συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    "Για αυτό το λόγο" πρόσθεσε, "δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μεταβώ στις 12 του Μάρτη στο Λονδίνο", και είπε ότι δεν συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη την πιθανότητα μετάβασής του στη Διάσκεψη.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι "σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η προοπτική συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία ως προϋπόθεση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών". "Αυτό", τόνισε, "το έχουν διευκρινίσει όλοι, όχι μόνο η δική μας πλευρά, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Είπε ακόμα ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες είναι επιθυμητή, ενώ παράλληλα εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι η πιθανότητα συμμετοχής είναι πολύ μικρή λόγω της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

    Αναφορικά με τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει πάρει διάφορες αποφάσεις και έχει δώσει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάφορα ονόματα που προτείνει το κόμμα.

    "Ομως επαφίεται στον Πρόεδρο να επιλέξει τον Υπουργό και το υπουργείο που θα του αναθέσει", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και θα εξετάσει την πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [07] Κρανιδιώτης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό και τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν συζήτησαν απόψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι με τον κ. Αναστασιάδη είχε "μια χρήσιμη συζήτηση" και ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, για τα "κρίσιμα ζητήματα που είναι μπροστά μας".

    Είπε, επίσης, ότι "θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές επαφές και συνεργασία".

    Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Κρανιδιώτη "για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ελληνική Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά για το εθνικό μας πρόβλημα".

    Είπε, επίσης, ότι παρακάλεσε τον κ. Κρανιδιώτη να διαβιβάσει "τις θερμές ευχαριστίες του δικού μας κόμματος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, αλλά και στον Υπουργό Εξωτερικών και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 25 February 1998 - 20:48:55 UTC