Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ρέππας - επιστολή Μπλερ - δηλώσεις
  • [03] Επιτροπή Ανθρ. Δικαιωμάτων - αναχώρηση
  • [04] Κυπρο - Συριανά Νέα - αφιέρωμα
  • [05] ΕΕ - Κυπριακή Αντιπροσωπεία
  • [06] Κρανιδιώτης - άφιξη - Κασουλίδης

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.28  (-0.12)
    
        Ανώτατη:  81.97 (19/2/98)
        Κατώτατη: 76.20 (8/1/98)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.61 (-0.08)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.96 (-0.08)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.67 (+0.34)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.62 (-0.71)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.87 (-0.02)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.44 (-0.54)
        Αλλες Εταιρείες                         66.52 (-0.09)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 850536.298
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] (K) Ρέππας - επιστολή Μπλερ - δηλώσεις

    Αθήνα,Ελλάδα,24/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απάντηση στο περιεχόμενο της επιστολής του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ προς τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη "θα δώσει η κυπριακή κυβέρνηση", τόνισε σήμερα ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας.

    Εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην απόφαση της Κύπρου να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S - 300, επανέλεβε παράλληλα ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις "δεν μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους ως κυρίαρχου κράτους" ούτε "να δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του αθηναϊκού τύπου, ο κ. Μπλερ με επιστολή του προς τον κ. Κληρίδη, ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου, εκφράζει την ελπίδα να βρεθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα τρόπος για να αποφευχθεί η εγκατάσταση των S - 300, ενώ για το θέμα των Τ/Κ προτείνει όπως ληφθεί "πλήρως υπόψη η νόμιμη επιθυμία των Τ/Κ να αντιμετωπισθούν ως πολιτικώς ίσοι".

    Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να οι θέσεις του κ. Μπλερ στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, κυρίως λόγω του ότι η Βρετανία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Ρέππας είπε:

    "Η Βρετανία είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία σέβεται την παράδοση και τους θεσμούς, τηρεί τους κανόνες και ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ δεν είναι δυνατόν παρά να κινηθεί εντός του νομικού πλαισίου με το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί".

    "Από τη στιγμή που έχει αναγνωρισθεί πως μια είναι η διεθνής προσωπικότητα της Κύπρου, μια η νόμιμη κυβέρνηση με την οποία η ΕΕ έχει συμφωνήσει την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί αυτή η πορεία επειδή κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της Κύπρου έχουν αντίθετη άποψη", είπε ο κ. Ρέππας.

    Επικαλέσθηκε εξάλλου στοιχεία που αποδεικνύουν ότι "εκείνος ο οποίος δεν επιθυμεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία".

    Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσης αναγνώρισε ότι μπορεί να εγερθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου αλλά σημείωσε ότι θα αντιμετωπισθούν ανάλογα.

    "Μη σας διαφεύγει ότι έχει και η ελληνική κυβέρνηση ατού στα χέρια της, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά για να ευοδοθεί αυτή η προσπάθεια που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", είπε ο κ. Ρέππας.

    Ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε κατ'επανάληψη ότι "δεν είναι δυνατόν η συμμετοχή των Τ/Κ να οδηγήσει σε κινδύνους την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με οποιοδήποτε τρόπο", αλλά επεσήμανε ότι εάν οι Τ/Κ αποφασίσουν να μετάσχουν στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας "ασφαλώς θα έχουν γνώμη και η συμμετοχή τους δεν μπορεί να είναι διακοσμητική".

    Ωστόσο "η συμμετοχή αυτή πιστευουμε ότι θα κατατείνει στο να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστεί μέλος της ΕΕ", είπε, και πρόσθεσε ότι μια τέτοια στάση των Τ/Κ, θα χαιρετιστεί από όλους με ικανοποίηση.

    Αναφορικά με το θέμα των πυραύλων S - 300, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "συμφωνεί ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης, εν όψει των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια της Κύπρου, να προβαίνει σε όλα εκείνα τα μέτρα και τους εξοπλισμούς προκειμένου έτσι να υπερασπισθεί την αυτονομία και την κυριαρχία της".

    Τόνισε ότι είναι μια πολιτική επιλογή την οποία η Ελλάδα επικροτεί. Ο κ. Ρέππας αφού υπενθύμισε ότι η διαδικασία της κατασκευής και εγκατάστασης των S - 300 βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε ότι "δεν αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να ανακοπεί", εκτός βεβαίως εάν επιτευχθεί "η πλήρης αποστρατικοποίηση" της Κύπρου.

    Κάλεσε όλους όσοι επιθυμούν να μην υπάρχουν στρατοί και οπλικά συστήματα στο νησί, να συμβάλουν ώστε επιτέλους να επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση, επισημαίνοντας ότι μόνον έτσι "μπορεί πραγματικά να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλείας και σταθερότητας στη Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς εξοπλισμούς, χωρίς προκλήσεις, χωρίς δαπάνες".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Επιτροπή Ανθρ. Δικαιωμάτων - αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,24/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στεφάν Τρέκσελ, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των Ε/Κ και Τ/Κ στο έργο της Επιτροπής.

    Η τριμελής αντιπροσωπεία άκουσε κεκλεισμένων των θυρών διάφορα στοιχεία, κατά την τετραήμερη της παραμονή στην Κύπρο, σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους, στο πλαίσιο της τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Τρέκσελ είπε ότι κλήθηκαν να μιλήσουν μάρτυρες που προτάθηκαν και από τις δύο πλευρές.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η όλη διαδικασία διεξήχθη υπό "άριστες συνθήκες" κι εξέφρασε την εκτίμηση της αντιπροσωπείας προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο για τη συνεργασία τους, καθώς και προς τα Ηνωμένα Εθνη για τη βοήθεια που παρείχαν.

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι μέχρι τον Ιούλιο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ακρόαση με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών και ότι θα υιοθετηθεί έκθεση πριν το τέλος της αποστολής της Επιτροπής τον Οκτώβριο.

    Αναφέρουμε ότι η Επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση για την υπόθεση, την οποία θα παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ))

    [04] (Κ) Κυπρο - Συριανά Νέα - αφιέρωμα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε τρεις γυναικείες ποσωπικότητες της Κύπρου, την Ελένη Φωκά, την Κλαίρη Αγγελίδου και τη Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου, αφιερώνει σημαντικό μέρος του το πρώτο τεύχος του περιδικού "Κυπρο - Συριανά Νέα", που εκδίδει ο Σύνδεσμος Κυπρο - Συριανής Φιλίας.

    Κάτω από τον τίτλο "Η δασκάλα που έσπασε το μπλόκο του Αττίλα", γίνεται αναφορά στις προσπάθειες της ηρωϊκής δασκάλας Ελένης Φωκά να μεταφέρει στην Ευρώπη τη διαμαρτυρία των εγκλωβισμένων παιδιών της Κύπρου.

    Ζωγραφιές, σημειώματα και εκθέσεις των παιδιών που ζουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, παρουσιάστηκαν στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Τα εκθέματα των παιδιών του σχολείου της Αγίας Τριάδας μετέφερε κρυφά στις ελεύθερες περιοχές, η κ. Φωκά, η οποία είπε: "Τα μετέφερα ένα - ένα μέχρι να φτάσουν στη καρδιά της Ευρώπης". Στη συνέχεια η έκθεση παρουσιάστηκε στο Βερολίνο.

    Το δεύτερο αφιέρωμα αναφέρεται στην Κλαίρη Αγγελίδου και ειδικότερα στις πτυχές της πρόσφατης λογοτεχνικής της προσφοράς. Δημοσιεύεται το ποίημά της "Στερνός Λόγος" από την ποιητική της συλλογή "Του ξεριζωμού".

    Το τρίτο άρθρο αφιερώνεται στη Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου, με την ευκαιρία της πρόσφατης βράβευσής της από το UNIVERSITY OF BRISTOL HELLENIC SOCIETY, στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] (Κ) ΕΕ - Κυπριακή Αντιπροσωπεία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,24/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολυμελής αντιπροσωπεία από την Κύπρο μαζί με λειτουργούς της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε σήμερα με κοινοτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να προετοιμάσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στην σημερινή συνάντηση έγινε μια επισκόπηση της πορείας εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν με σύντομες ομιλίες, από κοινοτικής πλευράς ο αρμόδιος τμηματάρχης της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων της Επιτροπής Ερικ Βαν Ντερ Λίντεν και από κυπριακής ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος.

    Στη συνέχεια συστάθηκαν δύο ομάδες εργασίας, οι οποίες εξέτασαν θέματα που αφορούν στη γεωργία και στην εσωτερική αγορά. Τα θέματα εσωτερικής αγοράς ήταν η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, η βιομηχανική και πνευματική ιδιοκτησία και η ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

    Εξετάστηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην πορεία προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο στους τομείς του περιβάλλοντος, της περιφερειακής πολιτικής και των διαρθρωτικών ταμείων.

    Αύριο η κυπριακή αντιπροσωπεία θα λάβει μέρος σε συνάντηση για την Ευρωμεσογειακή Εταιρική σχέση, καθώς και σε εργασίες Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Κρανιδιώτης - άφιξη - Κασουλίδης

    Λάρνακα,Κύπρος,24/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος μπαίνει σε μια νέα κρίσιμη περίοδο, μια περίοδο με δυσκολίες αλλά και προκλήσεις, που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για το μέλλον και πρέπει όλοι να εργαστούμε μεθοδικά, με καλή πίστη αλλά και όραμα", τόνισε απόψε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κρανιδιώτης συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επανεκλογή του, αλλά και "τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, για το υψηλό επίπεδο της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου", που επεκράτησε κατά την προεκλογική περίοδο.

    Ο κ. Κρανιδιώτης διαβεβαίωσε ότι "ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και ο ελληνικός λαός, στέκονται δίπλα στον κυπριακό λαό και συμπαραστέκονται με όλα τα μέσα στον αγώνα του για ελευθερία και δικαίωση, γιατί ο αγώνας αυτός, είναι αγώνας ολόκληρου του έθνους".

    "Βρίσκομαι στην Κύπρο, για να επιβεβαιώσω τη συνέχιση της κοινής στρατηγικής που έχουμε χαράξει", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η σρατηγική αυτή έχει σαν στόχο την προώθηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προώθηση "μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο".

    "Ο διεθνής παράσγοντας", επεσήμανε, "θα πρέπει να βοηθήσει και να στρέψει την προσοχή του και την επιρροή του προς την τουρκική πλευρά για να συνεργαστεί" στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, που αναμένεται σύντομα να εντατικοποιηθούν, αφού όπως είπε, επίκειται πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, για επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου.

    Απευθυνόμενος προς την τουρκική πλευρά, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αποβεί επωφελής για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνες και Τούρκους", και ανέφερε ότι η προοπτική ένταξης και λύσης, θα ενισχύσει τη σταθερότητα, την ειρήνη, και τη συνεργασία στην Κύπρο, θα βελτιώσει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    "Μπροστά μας είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων", πρόσθεσε.

    Ο Ελλαδίτης Υφυπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, λέγοντας μόνο ότι "οι Τουρκοκύπριοι είναι ευπρόσδεκτοι στις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις", αλλά πάντα υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν θα αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος και ότι θα είναι αποδεκτός ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Καασουλίδης, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Ελλαδίτη Υφυπουργού γίνεται με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης σε μια σημαντική περίοδο για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, "όπου είναι αναγκαία η ανταλλαγή απόψεων και η από κοινού συμφωνία για τους χειρισμούς" που πρόκειται να ακολουθήσουν.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος είπε ότι η άφιξή του στην Κύπρο σχετίζεται και με την προετοιμασία του ταξιδιού του Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, στις 10 Μαρτίου, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 24 February 1998 - 20:58:46 UTC