Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβατήρια - ψευδοκράτος
  • [02] Μετανάστευση - Επαναπατρισθέντες
  • [03] Κύπρος - δίδυμα - τρίδυμα
  • [04] Κηδεία Φρίξου Πετρίδη - Επικήδειος

  • [01] (Κ) Διαβατήρια - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Παραδίδουν τα Ε/κ διαβατήρια", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κίπρις" η οποία αναφέρεται στην περίπτωση της Αϊσέ Ντεμιράλ, η οποία παρέδωσε στον Ντενκτάς το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατείχε.

    Η Ντεμιράλ είχε εκδώσει το διαβατήριο από το κυπριακό προξενείο στο Λονδίνο.

    Ο Ντενκτάς αφού την ευχαρίστησε για τη χειρονομία της, δήλωσε στον παράνομο Τ/κ ραδιοσταθμό "Μπαϊράκ" και στο λεγόμενο Τ/κ πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ότι μέχρι σήμερα παρέλαβε επτά διαβατήρια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματα των κατόχων τους.

    Ο Τ/Κ ηγέτης επέκρινε με δριμύτητα τον Αρχηγό του Τ/κ όμματος "Νέα Κύπρος", Αλπάϊ Ντουρντουράν, γιατί όπως ισχυρίστηκε, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, ταξιδεύουν με κυπριακά διαβατήρια, ενώ σε ομιλίες του στο εξωτερικό, κατηγορεί τη λεγόμενη ΤΔΒΚ. Ο Ντενκτάς διερωτάται κατά πόσο ο Ντουρντουράν με τη στάση του και τη συμπεριφορά του αυτή, δικαιούται να είναι αρχηγός κόμματος και καλεί τη ψευδοκυβέρνηση να καλύψει τα κενά του νόμου, προς αποφυγή παρόμοιων περιπτώσεων. Τέλος, ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι η απόφαση της Βρετανίας να απαιτεί θεώρηση των Τ/κ ταξιδιωτικών εγγράφων, είναι πολιτική τιμωρία, κατά την έκφρασή του, και όπως είπε, "η Βρετανία δεν έχει πλέον λόγο στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Μετανάστευση - Επαναπατρισθέντες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σαρανταπεντέμισι χιλιάδες Κύπριοι έχουν έρθει στην Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση από το 1989 μέχρι και το 1996, ενώ το ρεύμα επιστροφής, μετά από μια απότομη άνοδο το 1989, μειώνεται συνεχώς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δημογραφική Εκθεση για το 1996 του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, η καθαρή μετανάστευση της Δημοκρατίας από την τουρκική εισβολή μέχρι και το 1979 ήταν αρνητική, υπό την έννοια ότι οι Κύπριοι που αναχωρούσαν για μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό, ήταν περισσότεροι από τους επαναπατριζόμενους.

    Περίπου 40.000 Κύπριοι εγκατέλειψαν το νησί από το 1974 μέχρι και το 1979.

    Από το 1980 όμως, το κύμα αντιστρέφεται και αριθμός συμπατριωτών μας αρχίζει να επαναπατρίζεται, σε μικρούς ωστόσο αριθμούς, της τάξης των μερικών εκατοντάδων.

    Το 1989 απότομα καταγράφεται καθαρή μετανάστευση 4.500 ατόμων, τον επόμενο χρόνο 8.700, ενώ το 1991 παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη συρροή Κυπρίων για μόνιμη εγκατάσταση, με καθαρή μετανάστευση 10.560 ατόμων.

    Από το 1992, με καθαρή μετανάστευση 10.000 ατόμων, αρχίζει μια σταδιακή και σταθερή μείωση των αριθμών των επαναπατριζομένων, με αποτέλεσμα το 1996 να πέσει στα 1.800 άτομα.

    Ενας από τους σημαντικούς παράγοντες που ώθησε πολλούς Κυπρίους από το 1989 και ύστερα να επαναπατρισθούν, ήταν και το γεγονός ότι οι κοινωνικο - οικονομικές συνθήκες στις χώρες που διέμεναν, άρχισαν να επιδεινώνονται.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Κύπρος - δίδυμα - τρίδυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πιθανότητα να αποκτήσει μια γυναίκα στην Κύπρο δίδυμα είναι 1,62% και τρίδυμα μια στις 1.198, με την προϋπόθεση όμως, ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν νέες ιατρικές πρακτικές, διαφορετικές από τις συνήθεις στο νησί.

    Αυτό εξάγεται από στοιχεία για τις γεννήσεις των ετών 1995 και 1996 της Δημογραφικής Εκθεσης για το 1996 του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών.

    Συγκεκριμένα, στην εν λόγω διετία γεννήθηκαν 19.507 παιδιά, από τα οποία 622 δίδυμα (Θεωρούμε 311 τοκετούς) και 46 τρίδυμα (Θεωρούμε 16 τοκετούς).

    Τις περισσότερες γεννήσεις διδύμων τις παρουσιάζουν οι μητέρες ηλικίας μεταξύ 24 - 29 ετών, με δεύτερη την κατηγορία 30 - 34 ετών και τρίτη, την κατηγορία 20 - 24 ετών.

    Τα τρίδυμα, όμως, είναι πιο σύνηθες φαινόμενο για τις μητέρες ηλικίας 30 - 34 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 24 - 29 ετών, ενώ τρίδυμα γεννήθηκαν κατά τη διετία 1995 - 1996, από μητέρα ηλικίας μεταξύ 40 - 44 ετών και δίδυμα γεννήθηκαν από μητέρα ηλικίας μεταξύ 45 - 49 ετών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Κηδεία Φρίξου Πετρίδη - Επικήδειος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φωτισμένο εκπαιδευτή και εμπνευστή της ορθής αγωγής, της θεμελιωμένης στις ελληνικές ρίζες, χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Χατζηνικολάου, το μεγάλο δάσκαλο Φρίξο Πετρίδη, ο οποίος κηδεύτηκε σήμερα δημοσία δαπάνη από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.

    Εκφωνώντας τον επικήδειο, ο Υπουργός Παιδείας εξήρε την τεράστια προσφορά του μεγάλου δασκάλου, στη δημιουργία σωστών Ελλήνων που προσφέρουν σε κάθε μορφή πνευματικού, κοινωνικού και εθνικού αγώνα.

    Μίλησε ακόμα, για τον "ελληνολάτρη, με ακλόνητη πεποίθηση στην ακαταμάχητη δύναμη της ελληνικής παιδείας".

    Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στις λαμπρές φάσεις της πολυδιάστατης σταδιοδρομίας και προσφοράς του εμπνευσμένου δασκάλου της Παιδείας της Κύπρου, ο οποίος ξεκίνησε καθηγητής για να ανέλθει όλα τα πόστα της εκπαίδευσης και να καταλάβει το αξίωμα του Υπουργού Παιδείας.

    Εξήρε επίσης, την προσφορά του Φρίξου Πετρίδη και στον αγώνα του 55 - 59.

    Της κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 7 February 1998 - 13:02:12 UTC