Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενικός Εισαγγελέας - Τάξη - Εκλογές
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κληρίδης - Κασουλίδης - Μητσοτάκης
  • [04] Κύπρος - Διεθνής Εκθεση Τουρισμού Μαδρίτης
  • [05] Νέοι Ορίζοντες - Πόθεν έσχες
  • [06] Δημόσια υγεία - έκθεση Υπουργείου Υγείας

  • [01] Γενικός Εισαγγελέας - Τάξη - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ευρεία σύσκεψη με θέμα την τήρηση της τάξης και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τη διεξαγωγή των εκλογών πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Γενική Εισαγγελία.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ανέφερε ότι αντηλλάγησαν απόψεις, σ'ότι αφορά τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα που θα πάρει η αστυνομία, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με βάση το Νόμο περί εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας καθώς και τις πρόνοιες του νέου Νόμου Περί Ραδιοτηλεόρασης.

    Ο κ. Μαρκίδης ανακοίνωσε ότι εβδομήντα δύο ώρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, δηλαδή στις 7.00 το πρωί της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε δημοσκόπησης από τηλεοπτικό κανάλι, ραδιοφωνικό σταθμό ή εφημερίδα.

    Πρόσθεσε επίσης ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, λήγει η προεκλογική εκστρατεία και πάραυτα απαγορεύεται η μετάδοση πολιτικής διαφήμισης, καθώς και τα τραπεζάκια έξω από τα εκλογικά κέντρα ή κάλπες.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ακόμη ότι αποτελεί αυτόφορο αδίκημα η εξαγωγή αποτελέσματος προτού κλείσει και η τελευταία κάλπη.

    Οπως εξήγησε αυτόφορο αδίκημα σημαίνει άμεση σύλληψη χωρίς δικαστικό ένταλμα και εξυπακούει ποινή φυλάκισης.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο Γενικός Εφορος Εκλογής - Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Θάνος Μιχαήλ και ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Στεφάνου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.10  (-0.18)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   92.10 (-0.27)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.59 (+0.28)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.62 (+0.41)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.73 (-0.45)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.04 (+0.53)
        Εμπορικές Εταιρείες                     37.87 (+0.58)
        Αλλες Εταιρείες                         65.35 (-0.70)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 574127.705
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Κληρίδης - Κασουλίδης - Μητσοτάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά "οποιαδήποτε ιδέα αποδοχής των τετελεσμένων της εισβολής, οποιαδήποτε ιδέα αναπροσαρμογής λεγομένων 'συνόρων' και οποιαδήποτε ιδέα ένταξης μέρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)".

    Στη γραπτή αυτή δήλωση προέβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με αφορμή χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    "Μοναδική λύση του Κυπριακού είναι η επανένωση της Κύπρου με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", τονίζει ο κ.Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι "σύνορα της Κύπρου είναι μόνον οι ακρογιαλιές της και η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αφορά ολόκληρη της Κύπρο".

    "Τυχόν ένταξή της πριν τη λύση", επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών, "θα αφορά ολόκληρη την Κύπρο, όπως έγινε με τη Γερμανία και όπως ισχύει σήμερα με το καθεστώς της Τελωνειακής Ενωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [04] Κύπρος - Διεθνής Εκθεση Τουρισμού Μαδρίτης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περίπτερο της Κύπρου επέδειξαν οι τουριστικοί πράκτορες της Πορτογαλίας και της Λατινικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού "FITUR", η οποία πρασγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Μαδρίτη.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Κύπρος αποτελεί νέο προορισμό για την ισπανική και πορτογαλική αγορά, ενώ ο Πρόεδρος της FITUR δήλωσε ότι φέτος υπήρξε μεγάλη αύξηση συμμετοχής τουριστικών πρακτόρων από τις Μεσογειακές χώρες και τα νησιά της Καραϊβικής.

    Το περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), σχεδιασμένο σύμφωνα με την κυπριακή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, επισκέφθηκε και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, Χρήστος Ψιλογένης.

    Στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, συμμετείχαν 160 χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Νέοι Ορίζοντες - Πόθεν έσχες

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόκληση - πρόσκληση προς τους ανθυποψηφίους του να εφαρμόσουν έμπρακτα το "πόθεν έσχες", για δημοσιοποίηση του ποσού που δαπανούν για την προεκλογική τους εκστρατεία, αλλά και το "πόθεν εύρες", για δημοσιοποίηση και των πηγών χρηματοδότησής τους, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος των "Νέων Οριζόντων" και υποψήφιος πρόεδρος, Νίκος Κουτσού.

    Την πιο πάνω πρόκληση - πρόσκληση ο κ. Κουτσού απύθυνε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο, υποστηρίζοντας ότι τα 2,5 εκατομμύρια λίρες που δαπανούνται από τα εκλογικά επιτελεία των ανθυποψηφίων του, είναι ποσό σκανδαλώδες.

    Εξάλλου, ο κ. Κουτσού κάλεσε και σήμερα τους ανθυποψηφίους του, πλην των δύο μονομάχων, να τοποθετηθούν από τώρα πάνω στο τί θα πράξουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα, τις προτάσεις που θα θέσουν ενώπιον των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου.

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Επίτιμου Προέδρου της "Νέας Δημοκρατίας", Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το Κυπριακό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τον κυπριακό ελληνισμό, αφού οι ξένοι ετοιμάζουν λύση, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ενότητα του λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Δημόσια υγεία - έκθεση Υπουργείου Υγείας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο επισκέψεις το χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αναλογούν σε κάθε Κύπριο, ενώ τα κρατικά νοσοκομεία έφθασαν το 1996 τις 1.201 κλίνες.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Υγείας για το 1996, οι επισκέψεις του κοινού στα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων τη χρονιά εκείνη, έφθασαν το 1,41 εκατομμύριο.

    Οι 313 γιατροί των κρατικών νοσοκομείων διενήργησαν το 1996 21.813 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ σημειώθηκαν 56.589 εισαγωγές ασθενών.

    Εξάλλου, το ίδιο έτος στάληκαν στο εξωτερικό 962 ασθενείς, των οποίων η ασθένεια δεν μπορούσε να τύχει αποτελεσματικής διάγνωσης ή θεραπείας στην Κύπρο, και δαπανήθηκε για το σκοπό αυτό, ποσό 5,9 εκατομμυρίων λιρών.

    Ειδικά όσον αφορά στο AIDS, στην έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 1996 είχαν διαγνωστεί στην Κύπρο 254 περιστατικά, από τα οποία τα 145 αφορούσαν μόνιμους κατοίκους Κύπρου, ενώ τα υπόλοιπα άτομα ήσαν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν εγκαταλείψει το νησί.

    Από την αρχή της επιδημίας του AIDS, αναφέρεται, στην Κύπρο υπήρξε μια ανοδική πορεία στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των οροθετικών ατόμων. Μια ελαφρά ύφεση παρατηρήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, οπόταν διαγνώστηκαν 39 άτομα το 1994, 34 τον επόμενο χρόνο και 27 το 1996.

    Παρά το γεγονός ότι η μείωση αυτή χαρακτηρίζεται στην έκθεση του Υπουργείου υγείας ως ενθαρρυντικό στοιχείο, εντούτοις σημειώνεται ότι "δεν επιτρέπεται η παραμικρή χαλάρωση στα μέτρα που λαμβάνονται από τις υπηρεσίες" του Υπουργείου, για αναχαίτιση της επιδημίας.

    Εξάλλου, όσον αφορά στη φυματίωση, αυτή παρουσιάζει σταθερή μείωση μεταξύ των Κυπρίων, αλλά παρατηρείται μια άυξηση των περιστατικών που αφορούν αλλοδαπούς.

    Συγκεκριμένα, ενώ το 1982 παρουσιάστηκαν συνολικά 86 περιστατικά από τα οποία τα 83 αφορούσαν Κυπρίους, το 1996 υπήρξαν 24 περιστατικά, από τα οποία μόνο τα 10 αφορούσαν Κυπρίους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 3 February 1998 - 19:53:37 UTC