Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [02] Συζήτηση - προεδρικές - Αθήνα
  • [03] Αρμενία - Εκπαίδευση - Κύπρος
  • [04] Κηδεία Δημάρχου Λύσης
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχουν νεώτερα ως προς το όνομα του ατόμου που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα διορίσει ως τρίτο μέρος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει πρόοδος.

    Η διαδικασία για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων δεν εξαντλείται με την πρώτη ανταλλαγή στοιχείων, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η διαδικασία θα συνεχισθεί και οι πλευρές θα συνεχίσουν να εντοπίζουν στοιχεία τα οποία θα παραδώσουν η μία στην άλλη.

    Η εξέταση των στοιχείων θα γίνει με άκρως επιστημονικό τρόπο και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη και έτοιμη να καταβάλει τις δαπάνες που θα χρειασθούν, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [02] Συζήτηση - προεδρικές - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανοικτή συζήτηση εκπροσώπων των επτά υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, διοργανώνει στην Αθήνα ο Σύλλογος Κυπρίων Επιστημόνων Ελλάδας, σε συνεργασια και υπό την αιγίδα της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

    Η συζήτηση, η οποία θα γίνει στην παρουσία εκπροσώπων των ελλαδικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κοινού, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ.

    Σ' αυτή θα πάρουν μέρος ο Μανώλης Χριστοφίδης εκ μέρους του Γλαύκου Κληρίδη, ο Νίκος Κατσουρίδης ως εκπρόσωπος του Γιώργου Ιακώβου, ο Γιαννάκης Ομήρου θα αντιπροσωπεύσει τον Βάσο Λυσσαρίδη, ο Μιχάλης Παπαπέτρου εκ μέρους του Γιώργου Βασιλείου, ο Χρίστος Κληρίδης εκ μέρους του Νίκου Κουτσού, ο Αντώνης Αντωνίου ως εκπρόσωπος του Νίκου Ρολάνδη και ο Χάρης Κυριακίδης εκ μέρους του Αλέξη Γαλανού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) Ανδρέας Χριστοδουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] Αρμενία - Εκπαίδευση - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε υποτροφίες σε τέσσερις ανώτερους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Αρμενίας για εκπαίδευσή τους στον τομέα του οικονομικού ελέγχου.

    Παραχωρήθηκαν επίσης άλλες δύο υποτροφίες από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για εκπαίδευση δύο λειτουργών της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας και ακόμη μία υποτροφία από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για εκπαίδευση ενός λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Αρμενίας.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των επτά υποτρόφων άρχισε στις 19 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.

    Η εκπαίδευση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για παροχή βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αρμενίας για τη σύσταση και λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Κηδεία Δημάρχου Λύσης

    Λάρνακα,Κύπρος,26/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέσα σε κλίμα βαθύτατου πένθους τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου του Κοντού, στη Λάρνακα, η κηδεία του Δημάρχου της κατεχόμενης Λύσης, Ιωνά Παπαϊωάννου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.

    Ο Ιωνάς Παπαϊωάννου πέθανε χθες το πρωί, σε ηλικία 68 χρόνων, στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Απολλώνειο", στη Λευκωσία, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

    Ο εκλιπών υπηρέτησε την παιδεία του τόπου μέχρι το βαθμό του Επιθεωρητή Στοιχειώδους Εκπαίδευσης και ήταν ιδιαίτερα γνωστός ανάμεσα στους Λυσιώτες ως ο "δάσκαλος".

    Στο αξίωμα του Δημάρχου της κατεχόμενης Λύσης εκλέγηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1996 ως ανεξάρτητος υποψήφιος, υπερισχύοντας έναντι του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Ττοφιά, ο οποίος υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Στην κηδεία του Ιωνά Παπαϊωάννου παρέστη σύσσωμη η κοινότητα της Λύσης, φίλοι και εκτιμητές του έργου του, ο Υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Σταυρινάκης και άλλοι επίσημοι.

    Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Λύσης Κωστής Κωστέας, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα Δημάρχου μέχρι την πλήρωση της κενωθείσας θέσης, διά της διαδικασίας εκλογής νέου Δημάρχου της κατεχόμενης Λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.90  (+1.77)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   93.82 (+2.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.83 (+1.69)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.84 (+0.48)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.28 (+1.72)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                60.25 (+0.79)
        Εμπορικές Εταιρείες                     38.52 (-0.41)
        Αλλες Εταιρείες                         65.35 (+1.62)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1341586.377
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [06] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,26/01/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Θέμα συμμετοχής της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) επιχείρησε να θέσει εντελώς ξαφνικά ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου της Ενωσης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της βρετανικής προεδρίας, αλλά και της Ελλάδας.

    Στη συζήτηση που έγινε στο γεύμα των Υπουργών αναφορικά με τη σύγκληση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των υποψηφίων για ένταξη χωρών (12 Μαρτίου στο Λονδίνο), ο Ιταλός Υπουργός, προφανώς σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Ελλάδα (για τη συμμετοχή της Τουρκίας), υποστήριξε πως υπάρχει ο όρος της επίλυσης του Κυπριακού, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου.

    Αμέσως, έλαβε το λόγο ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, υπογραμμίζοτνας ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος όρος και πως αντίθετα υπάρχει η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (12 - 13 Δεκεμβρίου 1997) για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    Ο κ. Κουκ πρόσθεσε ότι το μόνο που ζητήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει να φέρει στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων ένταξης και τους Τουρκοκυπρίους.

    Ανάλογη απάντηση στον Ιταλό ΥΠΕΞ έδωσε και ο Ελληνας ομόλογός του Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος του συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του, προς αποφυγή προβλημάτων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο κ. Ντίνι αναδιπλώθηκε λίγη ώρα αργότερα, δηλώνοντας στους Ιταλούς δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν όροι για τη συμμετοχή της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις, αλλά ούτε και για τη "συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη", παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας του, Ρομάνο Πρόντι, συνυπέγραψαν την απόφασή του Λουξεμβούργου, που καθορίζει σαφέστατα τους όρους συμμετοχής της Αγκυρας στη Διάσκεψη.

    Στο μεταξύ, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος δράσης της βρετανικής προεδρίας, ο Ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην Κύπρο, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής θα πρέπει να προβλεφθεί και Κοινοτική χρηματοδότηση προς την Κύπρο, στους τομείς όπου υπάρχει ανάγκη.

    Αναφορικά με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση, όπου η βρετανική προεδρία της ΕΕ ανέλαβε να συνεχίσει τις επαφές της με την Αγκυρα μέχρι την επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου (23 Φεβρουαρίου), προκειμένου να την πείσει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών, με βάση την απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των όρων που τέθηκαν από τους 15 ηγέτες της ΕΕ στην Τουρκία είναι η επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, μέσω της δικαστικής οδού, και η στήριξη από την Αγκυρα των προσπαθειών που καταβάλλονται, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Πάντως, στις παρεμβάσεις που έκαναν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας Χανς Βαν Μίερλο, της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι και ο Γάλλος Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Πιέρ Μοσχοβισί, υποστήριξαν πως η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, χωρίς προϋποθέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 26 January 1998 - 19:45:54 UTC