Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία - Τουρκία
  • [02] T/κ Τύπος - Αεροπορική βάση Πάφου
  • [03] Απελευθέρωση Ελλάδίτη
  • [04] Δηλώσεις Ιακώβου
  • [05] Χρηματιστηριακό Συμπόσιο Κύπρου - Ελλάδας
  • [06] Αεροπορική Βάση - Παράδοση
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα

  • [01] Ρωσία - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,24/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία δεν πρόκειται να απεμπολήσει οποιοδήποτε δικαίωμα της να παίξει το δικό της καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

    Αυτό συνάγεται από δηλώσεις που έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γεβγένη Πριμακόφ.

    Ο κ. Πριμακόφ σχολίαζε πληροφορίες που φέρουν τη Μόσχα να έχει προχωρήσει σε μυστικές επαφές με την Τουρκία για να διαμοιράσουν σε σφαίρες επιρροής την περιοχή του Καυκάσου.

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι η Μόσχα ιστορικά δεν θα μπορούσε να είχε στην ημερήσια διάταξη της στρατηγικής της ένα τέτοιο θέμα.

    Πολιτικοί αναλυτές στη ρωσική πρωτεύουσα σημείωναν, ακόμη, ότι παρά τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, που παρατηρείται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η ένταση που επικρατεί μεταξύ των δυο χωρών δεν έχει μειωθεί, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της απαράδεκτης επέμβασης της Αγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις πολλών χωρών του Καυκάσου.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Τ/κ Τύπος - Αεροπορική βάση Πάφου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" υποστηρίζει ότι η αεροπορική βάση της Πάφου εγκαινιάζεται σήμερα "μυστικά" και ότι σε αυτήν θα σταθμεύει πλέον επίσημα στην Κύπρο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

    Η "Κίπρις" προβάλλει επίσης είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή και ότι παρουσιάζεται κινητικότητα στη γραμμή αντιπαράταξης. Τουρκικές στρατιωτικές πηγές δεν επιβεβαίωσαν την είδηση του πρακτορείου, προσθέτει.

    Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" γράφει ότι ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα τέθηκε σε επιφυλακή, ενώ η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" γράφει ότι η βάση της Πάφου θα κλιμακώσει την ένταση και ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας στη γραμμή αντιπαράταξης και ότι παρατηρείται κινητικότητα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Απελευθέρωση Ελλάδίτη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αφέθηκε αργά χθες ελεύθερος από τις κατοχικές αρχές ο Ελλαδίτης Γεώργιος Κανταράκης, 32 ετών, από την Σαντορίνη, που είχε εισέλθει στα κατεχόμενα στις 8 Ιανουαρίου από περιοχή της Λευκωσίας.

    Ο Κανταράκης παραδόθηκε στις Αρχές της Δημοκρατίας από τα Ηνωμένα Εθνη, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Οι κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούν παράνομα από τις 21 Δεκεμβρίου τον επίσης Ελλαδίτη Σπύρο Λιλλέ, ο οποίος εισήλθε κατά λάθος στα κατεχόμενα μετά από νυκτερινή έξοδο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα ειδησιογραφικά στην απελευθέρωση του Κανταράκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Δηλώσεις Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου τόνισε σήμερα ότι πάντοτε υποστήριζε την αγορά ενός πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς όπως το S-300.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι "οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν ήδη να ήταν εγκατεστημένοι στην Κύπρο αν γινόντουσαν καλύτεροι χειρισμοί".

    Ακόμη ανέφερε ότι πάντοτε εξέφραζε την άποψη και τη βεβαιότητα "ότι κάτω από μια δική μας διακυβέρνηση οι πύραυλοι S-300 και θα έρθουν και θα εγκατασταθούν στην Κύπρο".

    Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι "είναι ο κ. Κληρίδης που πήρε τα συγχαρητήρια του (Αμερικανού αξιωματούχου) Κέρι Κάβανο, σχετικά με τους πυραύλους S-300, ότι ανέβαλε τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους στην Κύπρο"

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι πρόκειται για "τέχνασμα".

    Οπως είπε, "ο κ. Κληρίδης φεύγει στην Αθήνα για να αποφύγει τη συμμετοχή του στο μνημόσυνο του Γρίβα, προσπαθώντας έτσι να παραπλανήσει το λαό για τις πραγματικές του θέσεις όσον αφορά τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση".

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν νομίζει αυτό "το τέχνασμα", κατά την έκφρασή του, "να έχει οποιαδήποτε επίδραση πάνω στον κυπριακό λαό και πάνω στους δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι θα το καταδικάσουν".

    Επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση Κληρίδη "αποκατάστησε τους 62 και προσπάθησε να παραχαράξει τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία εξαγνίζοντας το πραξικόπημα".

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη χθεσινή δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, ο κ. Ιακώβου την χαρακτήρισε θετική και παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Χρηματιστηριακό Συμπόσιο Κύπρου - Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,24/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και την καθιέρωσή του ως περιφερειακού κέντρου, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε στο Χρηματιστηριακό Συμπόσιο Κύπρου - Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν 30 περίπου Ελλαδίτες και συνολικά γύρω στα 200 άτομα, χρηματιστές, αντιπρόσωποι εταιρειών επενδύσεων και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το πρώτο μέτρο θα επιτραπεί στις υπεράκτιες εταιρείες να επενδύουν σε τίτλους εταιρειών εισηγμένων στο Κυπριακό Χρηματιστήριο, χωρίς να χάνουν το ειδικό φορολογικό καθεστώς τους, ενώ τα εισοδήματά τους από αυτές τις επενδύσεις δεν θα φορολογούνται.

    Το δεύτερο αφορά την κατά 5% μείωση του εταιρικού φόρου εταιρειών που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, για περίοδο πέντε χρόνων από την εισαγωγή τους.

    Το τρίτο μέτρο σχετίζεται με το δικαίωμα μεταφοράς της φορολογικής απαλλαγής των επενδυτών, ύψους 30% του κόστους απόκτησης μετοχών για νέες εταιρείες, για τέσσερα αντί για δύο χρόνια.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε οτι τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες στη Βουλή και αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στον προσεχή Μάρτιο.

    Οσον αφορά το θεσμό των υπεράκτιων εταιρειών, ο Πρόεδρος της Δημορκατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία φορολογικού σχεδιασμού για τους Ελλαδίτες επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ενωση και στη Μέση Ανατολή.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι σ' αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και εμπειρία στο χρηματιστηριακό τομέα, όμως τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση δικαιούται να περιφανεύεται για την προώθηση και στήριξη του ΧΑΚ.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε "αναβαθμισμένες όσο ποτέ άλλοτε" τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, σε όλους τους τομείς.

    Το πρώτο αυτού του είδους συμπόσιο οργανώνουν η Ενωση Μελών Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μελών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδας, Κυριάκου Ροδουσάκη και τη συμπαράσταση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Εκτός από την ανασκόπηση της πορείας του ΧΑΚ και του ΧΑΑ, κατά τις εργασίες του συμποσίου, θα γίνουν παρουσιάσεις από τις ίδιες τις εταιρείες για τη δράση τους και θα αναπτυχθούν θέματα που ενδιαφέρουν όλο τον επενδυτικό κόσμο της Κύπρου.

    Κυριάκος Ροδουσάκη

    Σε χαιρετισμό του στο συμπόσιο, ο Πρέσβης της Ελλάδας χαιρέτισε την πρωτοβουλία σε μια περίοδο σημαντική "όχι μόνο για την πρόοδο και την ανάπτυξη των χρηματιστηριακών δεσμών της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και για τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας".

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ροδουσάκης επεσήμανε τη σημασία μιας ισχυρής και εύρωστης οικονομίας για την εθνική επιβίωση τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, και ιδιαίτερα ενόψει της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Ελληνας πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εισαγωγή κυπριακών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής τους.

    Ο κ. Ροδουσάκης αναφέρθηκε, τέλος, στην "εθνική σημασία της οικονομικής αυτής συνεργασίας, ιδιαίτερα την κοινή ελλαδο - κυπριακή δράση σε τρίτες χώρες...", τονίζοντας ότι "πρόκειται για σημαντική όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική και διπλωματική απάντηση, ικανή να συνδράμει και να συμπαρασταθεί τόσο στο εθνικό μας θέμα όσο και στην εν γένει εμφάνισή μας στο εξωτερικό".

    Ντίνος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ντίνος Παπαδόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι η λειτουργία στην ανατολική Μεσόγειο ενός χρηματιστηρίου σύγχρονων προδιαγραφών.

    Ακόμη είπε ότι "βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων μας αποτελεί η διεύρυνση της βάσης λειτουργίας του χρηματιστηρίου" και πως προς την κατεύθυνση αυτή προωθούνται διάφορες ενέργειες "ενώ στηρίζουμε και δραστηριοποίηση άλλων συντελεστών που εμπλέκονται με τα χρηματιστηριακά".

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου επισημαίνοντας ότι μέσα στο 1998 θα υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση των εργασιών του χρηματιστηρίου.

    Τέλος τόνισε ότι "η προτεραιότητα στους προγραμματισμούς μας είναι στην εδραίωση της συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και τους χρηματιστηριακούς παράγοντες της Ελλάδας".

    Παναγιώτης Κονταλέξης

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Παναγιώτης Κονταλέξης είπε ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα προσέλκυσε ξένους επενδυτές που επισκέπτονται το χρηματιστήριο.

    Ωστόσο τόνισε ότι ένα κρίσιμο πρόβλημα που απασχολεί και τη χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών είναι το μικρό μέγεθος.

    Πρόεσθεσε ότι με την καθιέρωση του Ευρώ σε λίγα χρόνια θα απαιτείται "να προσφέρουμε προϊόντα τα οποία θα είναι ευέλικτα στη λειτουργία τους σαν αγορές".

    "Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε κέντρο χρηματιστηριακό. Θα παραμείνουμε ένα περιφερειακό χρηματιστήριο στο βαθμό όμως που θα είμαστε ευέλικτοι με σύγχρονα μέσα λειτουργίας", κατέληξε ο κ. Κονταλέξης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Αεροπορική Βάση - Παράδοση

    Πάφος,Κύπρος,24/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παραδόθηκε σήμερα στην Εθνική Φρουρά η αεροπορική Βάση στην Πάφο, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική αντιπροσώπευση, αφού όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε η τεχνική παράδοση της Βάσης από τον εργολάβο σε ανώτερους λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Εργων στην παρουσία τεχνικών του Υπουργείου Αμυνας.

    Από τις 10 το πρωϊ μέχρι 1 μετά το μεσημέρι, οι τεχνικοί επιθεώρησαν τα έργα της Βάσης, για να ελέγξουν κατά πόσον οι εγκαταστάσεις ανταποκρίνονται προς τα συμβόλαια. Η Βάση θεωρείται πλέον επιχειρησιακά έτοιμη

    Με την ευκαιρία της παράδοσης λήφθηκαν ειδικά μέτρα ασφάλειας ενώ δεν επετράπηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους στο χώρο της Βάσης.

    Οπως δήλωσε προ ημερών σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Πρόεδρος Κληρίδη, θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως η Βάση πάρει το όνομα του εμπνευστή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας, αείμνηστου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα, όπου σήμερα και αύριο θα προσφωνήσει συγκεντρώσεις που οργανώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η φοιτητική παράταξη του κόμματος στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 24 January 1998 - 13:02:23 UTC