Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΗΠΑ - Προεδρείο ΕΕ
  • [02] Ομιλία Προέδρου Κληρίδη - Ομογενειακή συγκέντρωση
  • [03] ΣΑΕ - Θεματικές ενότητες μελέτης και προβληματισμού
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - δηλώσεις σε ομογένεια
  • [05] Σύνοδος Αριστεράς Ευρωκοινοβουλίου
  • [06] Ιακώβου - Ελλάδα
  • [07] ΣΑΕ - Ολυμπιακοί αγώνες
  • [08] Ανθόπουλος - Λαμπρινίδης
  • [09] ΣΑΕ - Οικονομία
  • [10] Επιστολή ΔΗΚΟ προς ΔΗΣΥ

  • [01] Πρόεδρος ΗΠΑ - Προεδρείο ΕΕ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε χθες με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Γιούνγκερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έθεσε το θέμα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και είπε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοικτή για την Τουρκία.

    Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν στον κ. Κλίντον ότι η ΕΕ επιθυμεί πρόσδεση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά ταυτόχρονα επεσήμαναν ότι θα πρέπει η Τουρκία να πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται και από τις άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ενωση, τα οποία έχουν αποφασισθεί στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης τον Ιούνιο του 1993.

    Η Τουρκία, είπε ο κ. Γιούνγκερ θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στη καθημερινή ζωή των Τούρκων πολιτών.

    Επίσης ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί σαφώς την κυριαρία του Διεθνούς Δικαστηρίου όσον αφορά την επίλυση τυχόν διαφορών που έχει με την Ελλάδα και να μην προβαίνει σε απειλές για χρήση βίας.

    Ο κ. Γιούνγκερ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να βάζει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία αποτελεί ειλημένη απόφαση της ΕΕ.

    Τις απόψεις αυτές ο κ. Γιούνγκερ δήλωσε ότι σκοπεύει να τις θέσει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, με τον οποίο θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

    Εξάλλου, σε ενημέρωση που έγινε στο Λευκό Οίκο για τη συνάντηση, ο Διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας για Θέματα Ευρώπης, Ντόναλντ Μπάντλερ, ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση για την Κύπρο και ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον του και επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχουν γι'αυτόν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως είπε ο κ. Μπάντλερ, εξήγησε στους συνομιλιτές του τις δραστηριότητες του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του ιδίου αναφορικά με το θέμα.

    Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπάντλερ, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την Κύπρο και συμφωνία ότι ο χειρισμός του θέματος της ένταξης της Κύπρου είναι πολύ σημαντικός και επηρεάζει το ευρύτερο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ)

    [02] Ομιλία Προέδρου Κληρίδη - Ομογενειακή συγκέντρωση

    Λονδίνο,Βρετανία,06/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το εθνικό μας πρόβλημα βρίσκεται σε μία περίοδο που πρέπει να αναμένουμε ουσιαστικές εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβράρη του 1998"

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας χθες σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι γύρω στο Μάρτιο, θ'αρχίσουν να εκδηλώνονται διάφορες πρωτοβουλίες για προώθηση λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στο δόγμα του Ενιαίο Αμυντικό Χώρου, τονίζοντας την πλήρη ομοφωνία Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα αυτό.

    Αναφορικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S - 300, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, "παραγγείλαμε τους S - 300 για να αντιληφθούν οι πάντες, αυτό το οποίο δήλωσα από το επίσημο βήμα των Ηνωμένων Εθνών μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ότι ουδέποτε ξανά οι Κύπριοι εθνοφρουροί θα πάρουν μέρος σε μάχες, ακάλυπτοι από τις τουρκικές αντιαεροπορικές επιθέσεις".

    Αναφερόμενος στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Πρόεδρος Κληρίδης την χαρακτήρισε καταλύτη του κυπριακού προβλήματος και πρόσθεσε ότι η Τουρκία καταλαβαίνει ότι πέρασε ο καιρός που ανησυχούσαμε ή φοβούμαστε τις απειλές της. "Σήμερα οι τουρκικές απειλές δεν μας πτοούν", τόνισε.

    "Κατορθώσαμε", συνέχισε, "με την ορθή μας πολιτική, όχι μόνο να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το διεθνές ενδιαφέρον που συγκεντρώσαμε για τη λύση του Κυπριακού αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεται διαρκώς η τουρκική πλευρά υπό κατηγορίαν, για την αρνητική της στάση".

    "Πιστεύω", είπε, "ότι βρισκόμαστε σε μια σωστή πορεία για την προώθηση λύσης του εθνικού μας προβλήματος".

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, αλλά η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] ΣΑΕ - Θεματικές ενότητες μελέτης και προβληματισμού

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,06/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με θεματικές ενότητες μελέτης και προβληματισμού, που έχουν στόχο την πληροφόρηση κι ενεργό συμμετοχή των αποδήμων στα σχετικά ζητήματα.

    Κατά τη διάρκεια των θεματικών, οι απόδημοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους της ελληνικής Κυβέρνησης, της Εκκλησίας, των Γραμμάτων των Τεχνών, καθώς και με άλλους ειδικούς γνώστες των θεμάτων.

    Τέλος, θα ενημερωθούν άμεσα από αρμόδιους Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης για σημαντικά θέματα, όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, η εθνική άμυνα και η οικονομία.

    Υπενθυμίζουμε ότι χθες πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα "Ορθοδοξία και απόδημος ελληνισμός".

    Αναφέρουμε ότι σήμερα θα συζητηθούν "Οι διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και το ολυμπιακό ιδεώδες", στο οποίο θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, η Πρόεδρος του Universite de' Europe Ελένη Αρβελέρ, ο συνθέτης Ιωάννης Ξενάκης και ο αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, συντάκης του φακέλου Διεκδίκιση Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Πέτρος Συναδινός.

    Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του θέματος "Ελληνική νεολαία στο εξωτερικό: ταυτότητα, διαπολιτισμική εκπαίδευση, δράσεις" με κύριους ομιλητές τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμο Αρσένη, το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρο Λαμπρινίδη, την Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Austin Research Institute Βάσω Αποστολοπούλου και τον εκδότη του περιοδικού "Odyssey" Γρηγόρη Μανιάτη.

    Στη συνέχεια θα συζητηθεί το θέμα "Οικονομία και απόδημος ελληνισμός", με κύριους ομιλητές τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρο Μπαλτά, τον Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργο Δρυ, τον Χάρη Ιγγλέση από το Εθνικό Κτηματολόγιο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Βασίλη Κουρτέση και άλλους.

    Εξάλλου, το απόγευμα θα συζητηθεί το θέμα "Ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα" με κύριους ομιλητές τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Ζγουρίδη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συντονιστικής Προσπάθειας Ανδρέα Μαντάτο και άλλους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - δηλώσεις σε ομογένεια

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οποιοσδήποτε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλουμε να του συμπαρασταθούμε στον αγώνα για την Κύπρο, δήλωσε από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Επεσήμανε ταυτόχρονα, ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι ο σεβασμός της πλειοψηφίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ομιλία του χθες βράδυ σε ομογενειακή συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, είπε ότι ο κ. Κυπριανού επανηλημμένα δήλωσε ότι υποστηρίζει τους χειρισμούς Κληρίδη στο Κυπριακό και όταν δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα της υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές, τότε είπε ότι δεν στηρίζει τους χειρισμούς Κληρίδη.

    Σημείωσε ότι μετά από κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό, ενημέρωνε τον κ. Κυπριανού για τα αποτέλεσματα, είτε κατ'ιδίαν είτε δια του Υπουργού Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στο θέμα των αρμάτων της ΕΛΔΥΚ και είπε ότι η μετατροπή της Δύναμης πριν από δύο χρόνια, σε μηχανοκίνητη μονάδα, ήταν τότε απόρρητο γεγονός.

    Σημείωσε ωστόσο, ότι το γεγονός έγινε γνωστό από σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα και μάλιστα έγιναν διαβήματα από τρίτες χώρες σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία όπως τόνισε, απορρίφθησαν.

    Για τις απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων, ο Προεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα πρόκειται για επισημοποίηση της σημερινής κατάστασης, επεσήμανε όμως, πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην προσάρτηση θα πρέπει να ξεχάσει για πολύ καιρό την ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι η αντίδραση της Βρετανίας θα είναι κάθετη και κατηγορηματική, γιατί δεν θέλει ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ή με την Τουρκία, ή ένωση ενός μέρους της Κύπρου με την Ελλάδα και του άλλου μέρος με την Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις γνωστές δηλώσεις του Βρετανού Εκπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ αναφορικά με τους εποίκους, τονίζοντας ότι αυτοί θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο.

    Στην Κύπρο δικαιούνται να μείνουν μόνο εκείνοι που είναι νυμφευμένοι με Κυπρίες και ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών δεν είναι μεγάλος, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Σύνοδος Αριστεράς Ευρωκοινοβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του προεδρείου της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρεια/Πράσινη Αριστερά Ευρωκοινοβουλίου, που θα γίνει στην Κύπρο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στόχος της Συνόδου είναι η διαμόρφωση πλαισίου έτσι που η Ομάδα να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά στην προώθηση του Κυπριακού στον ευρωπαϊκό χώρο και να βοηθήσει στις προσπάθειες της Κύπρου για τη δημιουργία σωστών προϋποθέσεων, για ένταξή της στην ΕΕ.

    Η Σύνοδος, που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα, που θα αναφέρεται τόσο το Κυσπριακό όσο και στην πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς έχει την προεδρία στην Επιτροπή Πολιτισμού, Νεότητας, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Ιακώβου - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε σήμερα για την Ελλάδα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος θα μιλήσει αύριο Κυριακή σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Ιακώβου, αναμένεται να μιλήσει τη Δευτέρα σε συγκέντρωση στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ο κ. Ιακώβου θα έχει επαφές με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και αξιωματούχους της ελληνικής Κυβέρνησης, με τους οποίους θα συζητήσει το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] ΣΑΕ - Ολυμπιακοί αγώνες

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,06/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τόνισαν σήμερα οι ομιλητές στη θεματική της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με τίτλο "οι διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και το ολυμπιακό ιδεώδες".

    Μιλώντας στη θεματική, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι αυτό που βρίσκεται στη βάση της ύπαρξης και της δράσης του ΣΑΕ είναι ο ελληνικός πολιτισμός".

    Χαρκτήρισε ακολούθως την Ελλάδα "πολιτιστική υπερδύναμη" και τόνισε ότι ο "πολιτισμός είναι το στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, είναι το πεδίο συνύπαρξης, ειρήνης και συμφιλίωσης".

    Ανέφερε εξάλλου, ότι ο "ελληνισμός αποκτά τα πραγματικά του μεγέθη μετρώντας τα όρια του πολιτισμού του και όχι του πληθυσμού του".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ακολούθως, ότι "οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 δεν μπορεί να είναι μια στιγμή στην ιστορία των αγώνων. Πρέπει να είναι μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή, κάτι το καινούργιο", προσθέτοντας ότι πέρα από την οικονομική καινοτομία, πρέπει να προωθηθεί και "η ιδέα της πολιτιστικής ολυμπιάδας".

    Η πολιτιστική ολυμπιάδα, εξήγησε, "είναι ένας θεσμός που δεν εξαντλείται στην περίοδο 2000 - 2004, δεν τελειώνει με τους ολυμπιακούς αγώνες, προσθέτοντας ότι "διοργανώνουμε και διαχειριζόμαστε μια νέα ιδέα, που συνδέεται με την εικόνα που έχουν άλλοι για μας".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πολιτιστική ολυμπιάδα έχει αφετηρία της το 2000 και τόνισε την ανάγκη "να πείσουμε ότι πρέπει να παραμείνει ως μόνιμος θεσμός".

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "το ΣΑΕ καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα".

    Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο προβληματισμός του υπουργείου εξωτερικών "είναι πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά το κεφάλαιο της ελληνικής παράδοσης και το πως θα συμμετάσχουμε ενεργά στη διεθνή δημιουργική ανάπτυξη".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει "φωνή και παρουσία" στο διεθνές πεδίο και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα "να μην είναι μόνο ένα μουσείο το οποίο να επισκέπτεται κανείς, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός".

    Η Ελλάδα συνέχισε, "ήταν πάντα συνδεδεμένη ιστορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες", προσθέτοντας ότι άνκαι έχουμε "βαθειά παράδοση και ιδιαίτερη σχέση μ'αυτούς, εντούτοις δεν μας ανήκουν". Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως και η ελληνική παράδοση "ανήκουν σε όλο τον κόσμο", είπε, όπως και πρέπει να ανήκουν τα εθνικά προβλήματα της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι εθνικό πρόβλημα και "το θεωρούμε δικό μας", αλλά σημείωσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διεθνές, που πρέπει να απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διεθνή ολυμπιακή εκεχειρία, λέγοντας ότι πρέπει να προωθηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης από την Ελλάδα, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Είναι, είπε, "μια πρόκληση για τη χώρα μας" για να αποδείξει "ποιά εικόνα μπορεί να δημιουργήσει, αξιοποιώντας τους Ολυμπιακούς αγώνες" και προωθώντας διεθνώς τις αξίες που ταυτίζονται με την ελληνική παράδοση, όπως τη συνεργασία των λαών και την ειρήνη.

    Στη θεματική μίλησαν, εξάλλου, ο συνθέτης Ιωάννης Ξενάκης, ο οποίος εξέθεσε τον κίνδυνο τα "όνειρα να παραμείνουν όνειρα", καθώς και η Πρόεδρος του Universite de'Europe Ελένη Αρβελέρ και ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος, συντάκτης του φακέλου "Διεκδίκηση Ολυμπιακών Αγώνων 2004", Πέτρος Συναδινός.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΚ/ΜΧ)

    [08] Ανθόπουλος - Λαμπρινίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    "Της καρδιάς το πύρωμα και το αίμα είναι δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της ελληνικότητάς μας", τόνισε σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας Γιάννης Ανθόπουλος, σε ομιλία του στη θεματική "Ελληνική νεολαία στι εξωτερικό: ταυτότητα, διαπολιτισμική εκπαίδευση, δράσεις", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Ο κ. Ανθόπουλος είπε ότι "τα θέματα της παιδείας και της εκπαίδευσης συνδέονται με το θέμα του πολιτισμού" και σημείωσε την ανάγκη "η παιδεία και η εκπαίδευση να ασχοληθούν με της καρδιάς το πύρωμα", αφού, "το αίμα το ελληνικό υπάρχει" στις φλέβες των αποδήμων νέων.

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι "η νεολαία του εξωτερικού δεν ζει υπό τις ίδιες συνθήκες σε όλες τις χώρες υποδοχής", προσθέτοντας ότι το ελληνικό αίμα "είναι ο κοινός παρονομαστής των ομογενών, που βρίσκονται στις διάφορες χώρες".

    Ο κ. Ανθόπουλος είπε στη συνέχεια, ότι οι απόδημοι νέοι γίνονται δέκτες πολλών επιδράσεων από πολλούς πολιτισμούς και τόνισε ότι "εμείς έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό ζωντανό".

    Αναφερόμενος στην ελληνική εκπαίδευση, που αποτελείται από τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, ο κ. Ανθόπουλος είπε ότι "οι νέοι καλούνται να μορφωθούν σ'ένα κοινό διεθνές περιβάλλον με την παγκοσμιοποίηση που έχει επέλθει".

    Αυτή η παγκοσμιοποίηση, είπε, "επιβάλλει μίαν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ριζικού χαρακτήρα για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές", προσθέτοντας ότι, "θα πρέπει με ρεαλισμό να δώσουμε όλα τα αναγκαία εφόδια για να σταθούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον οι νέοι".

    Βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης, κατέληξε, "είναι ο νέος άνθρωπος να έχει μια γενική στέρεη μόρφωση και κουλτούρα".

    Σε ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης είπε ότι "όλα τα ελληνόπουλα δεν είναι τα ίδια παντού, γι'αυτό η παιδεία πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα".

    Πρέπει, τόνισε, να υπάρχει "ελληνοκεντρισμός και όχι ελλαδοκεντρισμός", με έμφαση στη γλώσσα, την οποία χαρακτήρισε "εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο".

    Εισηγήθηκε εξάλλου, τη συγγραφή βιβλίων από απόδημους στις χώρες υποδοχής ώστε να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εκεί Ελλήνων και να μην αποστέλλονται μόνο βιβλία από την Ελλάδα.

    Ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε ωστόσο, ότι όσα βιβλία και να υπάρχουν, όσοι δάσκαλοι και να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό, "εάν το παιδί δεν έχει μέσα του τη φλόγα της Ελλάδας", δεν πρόκειται να μάθει ποτέ.

    Τέλος, για να ανάψει η φλόγα αυτή, ο κ. Λαμπρινίδης εισηγήθηκε πολιτιστικές εκδηλώσεις, προγράμματα φιλοξενίας, εμπλουτισμό του διεθνούς δικτύου πληροφοριών Internet και την εισαγωγή νεολαίας στα διοικητικά συμβούλια του ΣΑΕ.

    Στη θεματική αυτή μίλησαν επίσης η Πρόεδρος του Universite de'Europe Ελένη Αρβελές, η Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Austin Research Institute Βάσω Αποστολοπούλου και ο Γρηγόρης Μανιάτης, εκδότης του περιοδικού "Odyssey", που κυκλοφορεί σε πολλές χώρες του κόσμου και αφορά την Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] ΣΑΕ - Οικονομία

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,06/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    "Οι ανταγωνιστικές πιέσεις που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και των αγορών και η πολιτική σύγκλισης που ακολουθείται για την υλοποίηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, τείνουν να μεταβάλουν ριζικά τη δομή και λειτουργία των οικονομιών της", επεσήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς.

    Σε ομιλία του στη θεματική "οικονομία και απόδημος ελληνισμός", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι "η ταχεία και αποτελεσματική προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες, αποτελεί προϋπόθεση για τη επιβίωση και δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι "σκοπό έχει να βοηθήσει τη χώρα μας να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης".

    "Η ελληνική κοινή γνώμη", συνέχισε, "έχει κατανοήσει την ανάγκη αυτή και παρά το γεγονός ότι η πορεία μας αυτή δεν είναι χωρίς προβλήματα, ο λαός μας συμμερίζεται την προσπάθεια, κυρίως γιατί βλέπει ότι και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "η πολιτική αυτή αποδίδει θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς, των οποίων η Ελλάδα είναι μέλος".

    Ο κ. Μπαλτάς είπε ακόμη, ότι "το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό τόπο επενδύσεων, αλλά κι εφαλτήριο για επενδύσεις στις γειτονικές χώρες".

    Τέλος, ευχήθηκε στον ελληνισμό της διασποράς "πρόοδο κι ευτυχία και να κρατήσει μέσα του άσβεστη τη φλόγα της αγάπης προς την πατρογονική γη, τη γενέτειρα όλων μας".

    Σε ομιλία του στη θεματική, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Δρυς είπε ότι "οι απόδημοι Ελληνες, αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού, πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας", η οποία είναι "μια πορεία συνεχούς και σταθερής βελτίωσης, προσαρμοσμένης στις συνθήκες που διαμορφώνει το νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον".

    Ο κ. Δρυς είπε, ακολούθως, ότι "η επίτευξη των εθνικών μας στόχων προϋποθέτει ισχυρή οικονομία" και τόνισε την ανάγκη "οι δομές της οικονομίας μας να προσαρμοστούν τάχιστα στα νέα δεδομένα της εποχής που έρχεται, στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και των αγορών".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς, "αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα δεκάδες αιτήματα που φθάνουν κάθε μέρα στο Υπουργείο από Ελληνες ομογενείς".

    Καταλήγοντας, ο κ. Δρυς διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση "αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον όλα τα θέματα", που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό και πρόσθεσε: "Θέλουμε, εσείς οι Ελληνες της διασποράς, να είστε υπερήφανοι για το έργο που υλοποιούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, όπως είμαστε κι εμείς υπερήφανοι για το έργο που δημιουργήσατε και δημιουργείτε εσείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας".

    Στη θεματική μίλησαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κτηματολογίου Χάρης Ιγγλέσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Βασίλης Κουρτέσης και άλλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΚ/ΜΧ)

    [10] Επιστολή ΔΗΚΟ προς ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη πρόταση για συνεργασία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές με τη στήριξη της υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη, απηύθυνε το Δημοκρατικό Κόμμα με επιστολή του προς το Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Στην επιστολή το ΔΗΚΟ εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Αλέκος Μαρκίδης, μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, με μια σύγχρονη πολιτική πρόταση που να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα οράματα της σημερινής κυπριακής κοινωνίας.

    Η επιστολή την οποίαν υπογράφει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, υπογραμμίζει ότι η πρόταση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του Προέδρου του κόμματος και ότι ο ΔΗΣΥ είχε υποχρέωση να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κυπριανού στις προεδρικές εκλογές του 1998.

    Παρόλα αυτά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας ενός νεώτερου στελέχους της κυπριακής πολιτικής ζωής, που έχει τη δική του πολιτική αξία, είναι η ενδεδειγμένη.

    "Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα", αναφέρει ο Σπύρος Κυπριανού στην επιστολή, "ότι εμείς οι παλαιότεροι πολιτικοί, με την πολύχρονη προσφορά μας στον τόπο, οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά των πολιτικών να αναλάβουν πρωταγωνιστικούς πολιτειακούς ρόλους και να τους στηρίξουμε με εμπιστοσύνη".

    "Αν ο Πρόεδρος Κληρίδης", συνεχίζει, "βοηθήσει να προσεγγίσει με αυτό το φακό, έχουμε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να επιμείνει στην υποψηφιότητά του και θα ανοίξει το δρόμο προς ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, για το καλό του τόπου και του λαού μας".

    Σημειώνεται εξάλλου στην επιστολή, ότι στην περίπτωση, που ο ΔΗΣΥ υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μαρκίδη, τότε και άλλες πολιτικές δυνάμεις θα εμπιστευτούν την υποψηφιότητα αυτή, με αποτέλεσμα η εκλογή του κ. Μαρκίδη, να γίνει από τον πρώτο γύρο.

    "Μια τέτοια εξέλιξη", καταλήγει η επιστολή, "θα δημιουργήσει συνθήκες για μια ισχυρή διακυβέρνηση την προσεχή πενταετία, ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα και ζητήματα που έχει ενώπιόν του, ο κυπριακός λαός".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 6 December 1997 - 16:54:30 UTC