Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κύπρος στο Συμβούλιο του IMO
  • [02] Ιακώβου - Κόρντοβεζ
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - προεκλογικά
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - επαφές επιχειρηματιών
  • [06] Αναστασιάδης - Προεδρικές
  • [07] Σάλος - Ολλανδία - έκθεση εικόνων

  • [01] Η Κύπρος στο Συμβούλιο του IMO

    Λευκωσία,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλη διεθνής επιτυχία θεωρείται η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο το Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού IMO (International Maritime Organisation), για την περίοδο 1997 - 1999.

    Οι εκλογές για το Συμβούλιο έγιναν χθες στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της ανα διετία Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Φέτος, τις 16 θέσεις στο Συμβούλιο διεκδίκησαν 24 χώρες.

    Στη Γενική Συνέλευση η Κύπρος πήρε μέρος με αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείτο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, και απαρτιζόταν από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσο Πύργο, λειτουργούς του Υπουργείου, καθώς και από τους μόνιμους Αντιπροσώπους της Κύπρου στον IMO.

    Η Κύπρος εκλέγηκε με 78 ψήφους και κατατάγηκε 11η, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει διεθνώς η κυπριακή σημαία, καθώς και την εκτίμηση που οι χώρες - μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού τρέφουν προς την Κύπρο και για τους χειρισμούς της σε θέματα εμπορικής ναυτιλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Ιακώβου - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η Τουρκία έχει κατορθώσει να προωθήσει τις θέσεις της, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχασε τη δυνατότητα αντιμετώπισης της σοβαρής κρίσης τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ενταξιακή πορεία του τόπου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, επικρίνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και την κυβέρνησή του ότι δεν χειρίστηκαν σωστά και έγκαιρα την προώθηση των θέσεων της Ε/κ πλευράς.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την επίσκεψη του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Ιακώβου, επιβεβαίωσε προηγούμενες δηλώσεις του.

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη δήλωση Κόρντοβεζ ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Τράουτμπεκ και το Μοντρέ ήταν λανθασμένη, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο επεσήμανε και ο ίδιος αυτό το γεγονός, ασκώντας μάλιστα κριτική στον κ. Κληρίδη, ο οποίος "δέχθηκε αβασάνιστα την καινούργια διαδικασία, χωρίς κανένα προβληματισμό", είπε.

    Τότε, πρόσθεσε, δέχθηκε πυρά, αλλά σήμερα επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον κ. Κόρντοβεζ.

    Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί όταν αρχίσουν διαπραγματεύσεις, που τοποθετήθησαν μετά τις προεδρικές εκλογές, ενώ επεσήμανε ότι την ίδια περίοδο είχε προβλέψει ότι όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στην ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων, όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Τα αιτήματα αυτά, τόνισε ο κ. Ιακώβου, μετετράπησαν σε έντονες απειλές, τόσο σε σχέση με το θέμα της έγκρισης της "Ατζέντα 2000" όσο και με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ανέφερε ακόμη ότι είχε διαβλέψει πως η επίσκεψη Χόλμπρουκ στόχευε στην πυρόσβεση όλων των "φωτιών που έχει ανάψει η Τουρκία", θέση που τείνει να επιβεβαιωθεί, όπως είπε, τόσο από την επίσκεψη Κόρντοβεζ όσο και από από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου.

    "Πολύ φοβούμαι, ότι η Τουρκία κατόρθωσε με τους ελιγμούς και απειλές να προωθήσει τις θέσεις της, ενώ η δική μας κυβέρνηση, με πολύ επιφανειακές προσεγγίσεις των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, έχασε ουσιαστικά τις δυνατότητες αυτής της σοβαρής κρίσης", τόνισε ο κ. Ιακώβου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η δήλωσή του προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις, διότι βγάζει κερδισμένη την Τουρκία - ενώ τα αποτελέσματα των διεργασιών θα κριθούν στις 13 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι 14 από τις 15 χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στη διαρκή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Σημείωσε ότι υπάρχει μεν το ελληνικό βέτο - που όπως πληροφορείται θα ασκηθεί - αλλά παραμένουν οι απειλές της Τουρκίας και οι πιέσεις των μεγάλων χωρών-μελών, που επιμένουν σε μια σχεδόν ισότιμη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές.

    Τόνισε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν διέγνωσε σωστά τα σημεία των καιρών και δεν έλαβε όλες εκείνες τις προληπτικές ενέργειες, "προκειμένου να μην αναγκαστεί η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, με δικό της κόστος να ασκήσει το βέτο της".

    Σε ερώτηση τί έπρεπε να είχε γίνει, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι ήταν σαφές, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα ύψωνε τις απειλές της, γι' αυτό και τότε έπρεπε να είχαν πεισθεί οι Ευρωπαίοι να καθορίσουν σαφείς θέσεις.

    Συνοψίζοντας, ανέφερε ότι "η κυβέρνηση θριαμβολόγησε για την απόφαση της 6ης Μαρτίου (1995) χωρίς να λάβει τα αναγκαία μέτρα" για εμπέδωση των θέσεων της Ε/κ πλευράς.

    Ερωτηθείς πώς μπορεί να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα, δήλωσε ότι πρωτίστως θα πρέπει να ανατραπούν οι αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, ενώ επανέλαβε ότι "ο ίδιος ο Πρόεδρος πρέπει να είναι έμπρακτα αναμεμειγμένος, για να προωθεί αυτά τα θέματα ο ίδιος".

    Το θέμα της ανατροπής του δυσμενούς κλίματος στην ενταξιακή πορεία πρέπει να αποτελεί την κύρια ενασχόληση του Προέδρου στο εξωτερικό, κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - προεκλογικά

    Πάφος,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι δεν έχει καμμιά πρόθεση να εισέλθει σε αντιδικία με οποιονδήποτε ανθυποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, ό,τι και να του καταλογίσουν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στη δήλωση αυτή μιλώντας χθες βράδυ στους δημοσιογράφους στην Πάφο, όπου σε σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες μελέτησε προβλήματα της Επαρχίας.

    Οπως ανέφερε, θα διαφυλάξει με όλες του τις δυνάμεις το ήπιο κλίμα που επικρατεί σήμερα για τις προεδρικές εκλογές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ήταν ότι αναμένονταν ζημώσεις στο Κυπριακό, όπως οι επισκέψεις στην Κύπρο των κυρίων Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι η περίοδος από τώρα μέχρι τις εκλογές "θα είναι περίοδος νηνεμίας όσον αφορά το Κυπριακό" γιατί δεν θα γίνουν άλλες επαφές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Πάφος,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Ειδικού Αντιπρόσωπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, για τους εποίκους τον έχουν ενοχλήσει, αλλά δεν τον έχουν ανησυχήσει.

    Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, τόνισε χθες βράδυ στην Πάφο ο Πρόεδρος Κληρίδης, ότι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων είναι από εκείνα τα στοιχεία που συναποτελούν τη λύση του Κυπριακού.

    "Το τί είπε ο κ. Χάνεϊ δεν με δεσμεύει", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι αυτές οι προσπάθειες δεν θα επιτύχουν.

    "Διότι, αν δεν πέτυχε από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν είναι δικαιολογημένο να αναμένουν ότι θα πετύχει τώρα", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ότι "αρκετοί από εκείνους οι οποίοι επηρεάζουν τα πράγματα, έχουν επανειλημμένα δηλώσει προς την τουρκική πλευρά να μην αναμένει αναγνώριση".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - επαφές επιχειρηματιών

    Πάφος,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουν οι προσπάθειες δημιουργίας γεφύρων επικοινωνίας, αφού οι δυο κοινότητες πρέπει να ζήσουν μαζί σε αυτό το νησί.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των επαφών Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η δική του θέση ήταν και συνεχίζει να είναι πως οι δύο κοινότητες είναι προορισμένες να ζήσουν μαζί σε αυτό το νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Αναστασιάδης - Προεδρικές

    Πάφος,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι από τη Δευτέρα ο ΔΗΣΥ σύσσωμος, συσπειρωμένος και ενωμένος θα βαδίσει στις εκλογές, με την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη.

    Σε ερώτηση για πιθανή νέα συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "μέχρι την ώρα που θα κριθεί η προεδρία, θα εξευρεθεί ο τρόπος που θα συνεργαστούν τα δύο κόμματα, γιατί αυτό", όπως είπε, "ήταν πάντοτε η βούληση και η θέληση της συντριπτικής πλειοφηφίας των μελών και στελεχών των δύο κομμάτων".

    "Οσο ο χρόνος περνά, ο προβληματισμός αυξάνεται στο σύνολο των στελεχών και της ηγεσίας, γιατί απλή αναδρομή στην πενταετία και στο έργο της συνεργασίας που πρόσφερε κάτω από τη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, νομίζω ότι μόνον περήφανους μπορεί να κάνει και το ΔΗΣΥ, αλλά εξίσου το ΔΗΚΟ", ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

    Πρόσθεσε ότι "υπάρχουν οι τρόποι και οι μεθόδοι να λυθούν τα προβλήματα".

    Σε ερώτηση για το θέμα υποψηφιότητας του κ. Αλέκου Μαρκίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν επιθυμεί να το σχολιάσει.

    Παρατήρησε μόνον ότι αυτά που είπε ο κ. Μαρκίδης δεν ήταν εκδήλωση υποψηφιότητας.

    Απλά, πρόσθεσε, ήταν παροτρύνσεις που δεχόταν από διάφορους, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία, εφόσον η υποψηφιότητά του θα ήταν συναινετική και συνενωτική.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] Σάλος - Ολλανδία - έκθεση εικόνων

    Λευκωσία,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Κυριακίδης)

    Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία όταν, μετά από παρέμβαση της εκεί τουρκικής Πρεσβείας, το Δημοτικό Συμβούλιο της Χάγης προέβη σε λογοκρισία δημοσιευμάτων που αποτελούσαν μέρος της έκθεσης των κλεμμένων κυπριακών έργων τέχνης, που βρέθηκαν πρόσφατα στο Μόναχο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από τα σχετικά άρθρα και ομιλίες, που αναφέρονταν σε ιστορικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση των κλεμμένων έργων τέχνης, αρχικά διαγράφηκαν τα "επίμαχα" σημεία: τουρκική εισβολή - κατοχή.

    Μάλιστα, μεταξύ των άρθρων και ομιλιών, σημεία των οποίων λογοκρίθηκαν με σβύσιμο των "επίμαχων" λέξεων με μαύρο στυλό, είναι και σχετική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Στη συνέχεια, οι ομιλίες και τα άρθρα αποσύρθηκαν εντελώς, ύστερα από απόφαση του Διευθυντή του Μουσείου, Χανς Λόχερ, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει αρχές, ότι "διαγραφές σε μιαν εφημερίδα δεν είναι δυνατές" και ότι το θέμα είναι πολιτικό.

    Ωστόσο, η απόφαση και οι δικαιολογίες που πρόβαλε ο κ. Λόχερ, υποκύπτοντας στις τουρκικές αξιώσεις και πιέσεις, χαρακτηρίστηκαν από τον ολλανδικό Τύπο ως πολιτική φάρσα. Επισημαίνεται ότι, από την αρχή, προσπάθεια της τουρκικής πρεσβείας ήταν να πολιτικοποιήσει το θέμα της έκθεσης, γνωρίζοντας την ευαισθησία των ολλανδικών αρχών σε θέματα που αφορούν Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

    Στο γραφείο δημοσίων σχέσεων Winkelman & Van Hensen που διοργάνωσε την έκθεση, ο κ. Λόχερ έθεσε εκβιαστικά το δίλημμα, είτε τα άρθρα με τα "επίμαχα" σημεία να αποσυρθούν είτε να κλείσει η έκθεση.

    Το γραφείο δεν είχε άλλη επιλογή και η έκθεση συνεχίστηκε. Ολη την εβδομάδα που πέρασε, τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα ο έντυπος Τύπος, επέκριναν έντονα τόσο την παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας όσο και την απόφαση του διευθυντή του Μουσείου να υποκύψει στις τουρκικές αξιώσεις.

    Ενδεικτικό είναι το εκτενές δημοσίευμα του περιοδικού Vry Nederland με υπότιτλο "Προσβολή" και τίτλο "Τουρκική λογοκρισία σε Μουσείο της Χάγης". Οπως σημειώνει το περιοδικό, αντί οι υπάλληλοι της τουρκικής πρεσβείας να νοιώσουν ντροπή, "ένοιωσαν προσβολή και αγανάκτηση", γιατί μεταξύ των εικόνων υπήρχαν δημοσιεύματα ολλανδικών εφημερίδων σχετικά με την κατάληψη της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, το 1974, αλλά και για την πρόσφατη επιχείρηση στο Μόναχο.

    Περιγράφοντας την τουρκική παρέμβαση, με τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από τον Τούρκο Πρέσβη προς τον Διευθυντή του Μουσείου, το ολλανδικό περιοδικό προσθέτει: "Ο Διευθυντής του Μουσείου της Χάγης, Χανς Λόχερ, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρέσβη της Τουρκίας. Τον ρώτησε αν μπορεί να διαγράψει τα "επίμαχα" σημεία των δημοσιευμάτων. Αυτός είπε, 'πήγα μαζί με έναν υπάλληλο της πρεσβείας στο σημείο εκείνο που κρέμμονταν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Επρόκειτο για τη λέξη κατοχή. Αυτό, είπαν αυτοί, είναι πολιτικό θέμα'".

    Το περιοδικό, σημειώνει στη συνέχεια, ότι ο Διευθυντής δεν ανέφερε προς τους Τούρκους διπλωμάτες ότι είχαν άδικο και βεβαίως αυτό που έκανε είναι μια πολιτική φάρσα.

    Τα αποκόμματα, περίπου δέκα στον αριθμό, ισχυρίζεται τώρα ο Διευθυντής του ολλανδικού Μουσείου πρέπει να αποσυρθούν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί αφήνει να επιβληθεί ο Νόμος από την τουρκική πρεσβεία, ο κ. Λόχερ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 22 November 1997 - 14:02:43 UTC