Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - αναχώρηση στην Αθήνα - δηλώσεις Προεδρικές Επαφές - Κυπριακό
  • [02] Μάϊκλ Μπελ - συνέντευξη
  • [03] Εφθασε ο Μίλερ

  • [01] (Κ) Λυσσαρίδης - αναχώρηση στην Αθήνα - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,09/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε λόγους εντυπώσεων για την ύπαρξη μιας ανύπαρκτης κινητικότητας, αποδίδει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης την επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ στην Κύπρο.

    Οι δηλώσεις του κ. Λυσσαρίδη έγιναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα, όπου θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία. Για το περιεχόμενο της επίσκεψης Χόλμπρουκ, ανέφερε ότι δεν είναι ενημερωμένος και εξέφρασε έκπληξη και απορία αφού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η ημερήσια διάταξη των επαφών του Αμερικανού διπλωμάτη.

    "Μου κάνει εντύπωση ότι και ο Πρόεδρος λέει ότι δεν ξέρει ποιά θα είναι η ημερήσια διάταξη. Εχω την εντύπωση ότι στα ιστορικά της ανθρωπότητας θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που παρακάθεται σε μια τράπεζα διαπραγματεύσεων, χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο του διαλόγου", ανέφερε.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες, που έφεραν τον Αμερικανό διπλωμάτη να επισκέπτεται και την Μόσχα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ταξίδι αυτό, αν πραγματοποιηθεί, να συνδέεται και με τους S300.

    Ελπίζω, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ότι η απάντηση που θα πάρει θα είναι, η κατ'επανάληψη διακηρυχθείσα ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις από οποιονδήποτε.

    Προεδρικές

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΕΔΕΚ δεν συμμετέχει στις παρασκηνιακές επαφές του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου, υπενθυμίζοντας την απόρριψη της πρότασης του κόμματός του.

    "Δεν μπορεί αυτό να παρατραβάει, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, "γιατί ο λαός έχει αποκάμει από την παρασκηνιακή ζύμωση που αρχίζει να φαίνεται ότι είναι μια συναλλαγή".

    Τόνισε μάλιστα, ότι αν θέλουν κάποιοι άλλοι να κάνουν νέες προτάσεις (για συνεργασία) ας τις κάνουν, παρατηρώντας ότι "εγώ τελείωσα με τις προτάσεις, τις διαβουλεύσεις. Δεν μπορώ να δέχομαι αυτόν τον εξευτελισμό της πολιτικής ηγεσίας".

    Επαφές - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μεταβαίνει στην Αρτα για να δώσει διάλεξη για το Κυπριακό και στη συνέχεια, την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει επαφές με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    Στόχος, όπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, θα είναι η ενημέρωση πάνω στις σημερινές εξελίξεις και μια ευρύτατη ανασκόπηση της διασύνδεσης των εθνικών θεμάτων.

    Θα συζητηθούν επίσης και το θέμα της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει και μια συμπόρευση η οποία πρέπει να πάρει ένα πολύ πιο οργανωμένο χαρακτήρα.

    Είπε ακόμα ότι διαβλέπει τον κίνδυνο, πιεζόμενοι από τους Αμερικανούς, να δεχθούμε διπλές κυριαρχίες, διχότομηση της εξουσίας ή αβαρίες στην υλοποίηση των βασικών ελευθεριών, τονίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει "ωρολογιακή βόμβα" για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

    Επανέλαβε ότι, αν για παράδειγμα, τα έγγραφα Κόρτνοβεζ αποτελέσουν τη βάση για τη λύση του Κυπριακού, τότε "δεν υπάρχει μέλλον".

    Είπε ακόμα, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει λύση του προβλήματος ακόμα και αν οι προδιαγραφές της λύσης είναι ευνοϊκές γι' αυτήν, αλλά θα κρατήσει το Κυπριακό ως "όμηρο", για να προσπαθήσει να διευρύνει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, αφού γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πετύχει την ένταξη της στην Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Μάϊκλ Μπελ - συνέντευξη

    Τορόντο,Καναδάς,09/11/1997 (ΚΥΠΕ Μενέλαος Χατζηκωστή)

    Ο ρόλος του Καναδά στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επικεντρώνεται σε δύο φάσεις, η μια πριν και η άλλλη μετά τη λύση.

    Αυτό ανέφερε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Καναδά για το Κυπριακό, Μάϊκλ Μπελ, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

    Εξηγώντας τι εννοεί, ο κ. Μπελ ανέφερε ότι πριν από μια διευθέτηση, η χώρα του μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία συναίνεσης στο νησί, με την ανάπτυξη και δημιουργία οργανισμών για δικοινοτικά προγράμματα.

    Η συνεισφορά του Καναδά μετά τη λύση, όπως είπε, είναι η συμμετοχή της χώρας στην πολυεθνική δύναμη, που θα επιβλέψει την εφαρμογή των νέων πολιτικών διευθετήσεων και θα εγγυάται την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων.

    Υπογράμμισε πάντως, ότι διευθέτηση για τη δημιουργία και προώθηση της πολυεθνικής δύναμης, δεν θα κρατήσει τον Καναδά στην Κύπρο για άλλα 30 χρόνια.

    Ο κ. Μπελ σημείωσε επίσης, την συμβολή των εμπειρογνωμόνων του Καναδά στα νομικά θέματα της συνταγματικής πτυχής του προβλήματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα θέματα αυτά θα είναι η βάση του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων.

    Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο Καναδάς δεν σχηματίσει ομάδα ειδικών συνταγματολόγων, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν τους δικούς τους ειδικούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή, εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο.

    Ανέφερα τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και στον Ειδικό του Σύμβουλο, είπε, ότι και η χώρα μου διαθέτει ειδικούς.

    Σε συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Κυπριακής Κοινότητας του Καναδά, ο κ. Μπελ αναφέρθηκε και στις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο και τη συμβολή της χώρας του στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

    "Κατ'αρχάς θεωρώ ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, σε πολλά θέματα και το πρόβλημα μπορεί να προχωρήσει προς λύση αν υπάρχει η πολιτική βούληση", τόνισε ο κ. Μπελ.

    Αναγνωρίζει ότι τα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού παραμένουν, περιλαμβανομένης και της απειλής των Τουρκοκυπρίων και του Ντενκτάς για διεθνή αναγνώριση, που οδήγησε το κατοχικό καθεστώς στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Κατά δεύτερο λόγο, προσθέτει, ο φόβος των Τουρκοκυπρίων ότι οι Ελληνοκύπριοι θα τους υποσκελίσουν, κάτω από οποιαδήποτε ομοσπονδιακή διευθέτηση, ακόμα και υπό την καλύτερη προστασία που θα μπορούσαν να έχουν από το Σύνταγμα.

    Στο μεταξύ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συναντηθούν για μια περίπου εβδομάδα στη περιοχή "Nova Scotiα" (Νέα Σκωτία) του Καναδά, για να εξετάσουν τι επιφυλάσσει το μέλλον για την κοινή τους πατρίδα.

    "Θα συναντηθούν σε μια διεθνή σύνοδο για να συζητήσουν για τη δημιουργία ενός σεναρίου, για το πως θα είναι το μέλλον της Κύπρου κάτω από ένα διαφορετικό σενάριο και να προσπαθήσουν να μας καθοδηγήσουν προς κάποιες ιδέες και για να εξεύρουν λύσεις", σχολίασε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Καναδά για το Κυπριακό.

    Μια ομάδα Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και άλλων, θα συναντηθούν στο Κέντρο Ειρήνης στη Nova Scotia στα πλαίσια ενός προγράμματος με την πρωτοβουλία μιάς ομάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το όνομα "Ινστιτούτο Πολύμορφης Διπλωματίας".

    Το πρόγραμμα με την ονομασία "Σχέδιο δυσεπίλυτων προβλημάτων", γίνεται με την υποστήριξη του "Κέντρου Ειρήνης Πήαρσον" του Καναδά.

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Καναδά για το Κυπριακό, Μάϊκλ Μπελ, βρισκόταν την περασμένη Παρασκευή στο Τορόντο για να συναντηθεί με τους ηγέτες της κυπριακής κοινότητας, για να συζητήσει το ρόλο του Καναδά στο Κυπριακό και για ανταλλαγή απόψεων για το τι περισσότερο ο Καναδάς μπορεί να κάνει.

    "Οι Κύπριοι του Καναδά γνωρίζουν καλύτερα για τις δυνατότητες του Καναδά και το ιστορικό του στη διατήρηση και στη δημιουργία ειρηνικών συνθηκών", ανέφερε ο κ. Μπελ, σημειώνοντας παράλληλα, ότι με τις γνώσεις τους για το νησί, θα βοηθήσουν ώστε να βρεθεί ο πλέον κατάλληλος τρόπος συνδρομής του Καναδά.

    Είπε ακόμα ότι θα έχει συνάντηση με τους Τουρκοκυπρίους που ζούν στη χώρα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη στο Κίτσενερ του Οντάριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΑ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Εφθασε ο Μίλερ

    Λάρνακα,Κύπρος,09/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, έφθασε στην Κύπρο στις 2 σήμερα το μεσημέρι και δεν προέβη σε καμμιά δήλωση.

    Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο, οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία που πήγαν να καλύψουν το γεγονός, παρεμποδίστηκαν από επιθεωρητή της Πολιτικής Αεροπορίας, με την δικαιολογία ότι δεν είχε τις σχετικές οδηγίες από τη Διεύθυνση.

    Η απαγόρευση έγινε, παρά τις διαβεβαιώσεις από αμερικανικής πρεσβείας ότι θα επετρέπετο η λήψη κινηματογραφικών εικόνων της άφιξης του Αμερικανού διπλωμάτη.

    Ο κ. Μίλερ αμέσως μετά την αποβίβασή του από το αεροσκάφος, επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο της αμερικανικής πρεσβείας που τον ανέμενε και ανεχώρησε για τη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 9 November 1997 - 13:12:42 UTC