Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβούλιο ΡΙΚ - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο - άρχισε συνεδρία
  • [03] Εθνικό Συμβούλιο - λήξη (1)
  • [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εθνικό (2)
  • [05] Εθνικό Συμβούλιο - Αναστασιάδης
  • [06] Εθνικό - Χριστόφιας
  • [07] Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριανού
  • [08] Εθνικό Συμβούλιο - Λυσσαρίδης
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Παραίτηση υπουργών του ΔΗΚΟ
  • [10] Εθνικό Συμβούλιο - Ρολάνδης
  • [11] Δίκη αδελφών Αεροπόρου - Επανεξέταση Σιμιλλίδη
  • [12] Εθνικό Συμβούλιο - Κουτσού
  • [13] Βρετανία - Δολοφονία απόδημου
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] Ρόμπιν Κουκ - Κυπριακό - Κύπρος -ΕΕ
  • [16] Παραβιάσεις - Διαμαρτυρία

  • [01] Συμβούλιο ΡΙΚ - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει ημερομηνία λήξης το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) διότι έχει μέλλον, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κρατικού Ιδρύματος, Αντώνης Δράκος, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση, στην οποία παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ. του ΡΙΚ και οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, ο κ. Δράκος είπε ότι συζητήθηκαν οικονομικά θέματα και γενικά η πορεία του Ιδρύματος.

    "Τα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπισθούν. Είμαστε στην πορεία για το νέο ΡΙΚ", δήλωσε ο κ. Δράκος, τονίζοντας ότι "δεν έχει ημερομηνία λήξης το ΡΙΚ, διότι έχει μέλλον".

    Το Ιδρυμα, είπε, δεν πρέπει να κλείσει γιατί είναι απαραίτητο για στη λειτουργία της σωστής πληροφόρησης και τη δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι "αυτός είναι ο στόχος και αυτής της κυβέρνησης και οποιασδήποτε θέλει να κυβερνήσει σωστά τον τόπο".

    Ο κ. Δράκος πρόσθεσε ότι αναμένει ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα έχει διαμορφωθεί η νέα εικόνα του ΡΙΚ.

    "Οδεύουμε προς μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. Το σχέδιο αφυπηρέτησης είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να αφυπηρετήσουν τώρα 85 υπάλληλοι και μέσα στην επόμενη πενταετία να καταλήξουμε στους 227", είπε.

    Το Δ.Σ. του ΡΙΚ θα έχει στις 17 Νοεμβρίου νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [02] Εθνικό Συμβούλιο - άρχισε συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία επιχειρεί να διαπιστώσει τις προθέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο αναφορικά με την προοπτική διαπραγματεύσεων χωρίς χρονοδιάγραμμα για λύση του Κυπριακού, συζητά αυτή την ώρα το Εθνικό Συμβούλιο.

    Στη διευρυμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία άρχισε γύρω στις 9.30, παίρνουν μέρος οι ηγέτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και οι ηγέτες των εκτός Βουλής κομμάτων των Φιλελευθέρων και Νέων Οριζόντων.

    Η συνεδρία του Εθνικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [03] Εθνικό Συμβούλιο - λήξη (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Εθνικό Συμβούλιο τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας του Σώματος, ο κ. Χριστοφίδης είπε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Νοεμβρίου.

    Στη συνέχεια οι αρχηγοί των κομμάτων που πήραν μέρος στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εθνικό (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θετική αναμένεται να είναι η απάντηση της Ε/κ πλευράς στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς χρονοδιάγραμμα.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, στη σημερινή του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο "μελέτησε την επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 25 Οκτωβρίου 1997".

    Στη συνεδρία, πρόσθεσε, το Εθνικό Συμβούλιο "διαμόρφωσε τα πλαίσια της απάντησης, με στόχο έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει απόφαση - δέσμευση της Ε/κ πλευράς για συμμετοχή στις συνομιλίες του Μαρτίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η διατύπωση που έχει δώσει καλύπτει και αυτό, δηλαδή ότι "στοχεύουμε να υπάρξει ένας διάλογος ουσιαστικός και παραγωγικός".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Εθνικό Συμβούλιο - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν θα πρέπει να παρακαθήσουμε σε διάλογο για χάρη του διαλόγου, εκτιμά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας μετά από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε κατά την απουσία του στο εξωτερικό.

    Αναφορικά με την επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για διαπραγματεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα προς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "έχουν καθοριστεί τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η απάντηση του Προέδρου, η οποία θα είναι θετική ως προς το διάλογο, πλην όμως, θα διευκρινίζεται ότι η Ε/κ τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου παραγωγικού, ουσιαστικού, αποτελεσματικού, και όχι απλά ενός διαλόγου για χάρη του διαλόγου".

    Ταυτόχρονα, "θα διευκρινίζεται προς τον Γ.Γ. και η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς, η οποία παρεμπόδισε ανάλογο διάλογο", είπε.

    Ο διάλογος, διευκρίνισε, θα είναι μετά τις εκλογές, "συνεπώς δεν θα είναι δυνατό και σαν θέμα δεοντολογίας και Συντάγματος, ο σημερινός Πρόεδρος να δεσμευτεί για το τί θα πράξει και μετά τις προεδρικές εκλογές".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Γ.Γ. αναμένει κάποιες απαντήσεις πριν την υποβολή της έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

    "Συνεπώς, εκείνο το οποίο θεωρείται εξέλιξη είναι, πιθανότατα, η θετική απάντηση ότι τάσσονται οι πλευρές στη συνέχιση του διαλόγου. Αλλά, επαναλαμβάνω υπό ποιές επιφυλάξεις η δική μας πλευρά απαντά 'ναί' στη συνέχιση του διαλόγου, όχι όμως διάλογο για χάρη του διαλόγου", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για την επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ., Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ενόψει ιδίως της σχετικής αρνητικής στάσης του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όσον αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Κόρντοβεζ, αλλά και τον καθορισμό της ημερομηνίας που θα μεταβεί για καθετηριασμό, προφασιζόμενος την επίσκεψή του στην Αγκυρα για θεραπεία.

    Τέλος, είπε ότι η επίσκεψη Κόρντοβεζ στην Κύπρο θα έχει διερευνητικό, μάλλον, χαρακτήρα, μέσα στο πλαίσιο που αναφέρει ο Γ.Γ. στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] Εθνικό - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κοινό συμπέρασμα του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι η Ε/κ πλευρά είναι συνεχώς έτοιμη για διάλογο προς ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ένας τέτοιος διάλογος να είναι καρποφόρος.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που περιορίσθηκε στη συζήτηση της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ, Κοφι Ανάν, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και στην απάντηση της πλευράς μας.

    "Εχουμε καταλήξει ότι η δική μας πλευρά είναι συνεχώς έτοιμη για διάλογο και ότι όλοι κρίνουμε πως το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα και η απάντηση θα εμπεριέχει αυτό το στοιχείο", δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, εξάλλου, ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα "ότι πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες για καρποφόρο και αποτελεσματικό διάλογο" και χαρακτήρισε "αρνητικές" τις σημερινές συνθήκες.

    "Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θετικό στοιχείο στη συμπεριφορά του Ντενκτάς και της Αγκυρας" τόνισε, υπενθυμίζοντας τη στάση του Τ/Κ ηγέτη τόσο στις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες όσο και σε συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και εκπροσώπους διαφόρων πλευρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

    "Κατά συνέπεια", τόνισε ο κ. Χριστόφιας, "θα πρέπει ο διεθνής παράγοντας να κινηθεί προς την κατευθυνση της Αγκυρας και του Ντενκτάς για να γίνει ένας διάλογος ο οποίος να έχει ουσία και να είναι και καρποφόρος και αποτελεσματικός".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι στη συνεδρίαση έγινε και αναφορά σε εκδηλώσεις που ετοιμάζονται με την ευκαιρία της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    "Γίνεται έκκληση, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα την αντίθεση του λαού μας στην κατοχή και βεβαίως στην ύπαρξη του ψευδοκράτους, αλλά ταυτόχρονα να είναι ειρηνικές και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση που θα έδινε τη δυνατότητα στον Ντενκτάς και στο κατοχικό καθεστώς ευρύτερα να την εκμεταλλευθεί", επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [07] Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εκτιμά ότι υπήρξε ομοφωνία κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την απάντηση της δικής μας πλευράς στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για ανοικτές συνομιλίες μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998.

    "Δεν νομίζω να υπήρξε καμιά διαφωνία σε αυτό το θέμα, ως προς τη μορφή της απάντησης, αλλά την τελική διατύπωση της απάντησης θα την κάνει ο Πρόεδρος, όπως είναι φυσικό, βάσει της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου," είπε ο κ. Κυπριανού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν πιστεύει ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα χρειάζεται να ενημερωθούν για το λεκτικό της απαντητικής επιστολής στον ΓΓ του ΟΗΕ, πριν αυτή σταλεί.

    "Είμαι βέβαιος ότι θα διατυπωθεί όπως έχει περίπου διαμορφωθεί με τη συζήτηση," πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη του Σώματος, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Κατά τη δική μου εκτίμηση, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ομοφωνία για το συγκεκριμένο θέμα (της επιστολής Ανάν για ανοικτές συνομιλίες μετά τις προεδρικές εκλογές)."

    Σχολιάζοντας την κάθοδο στην Κύπρο του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι εξέφρασε και εκφράζει ερωτηματικά αναφορικά με το χρόνο της επίσκεψής του, εάν θα έρθει τελικά. Αλλά, "εάν θέλει να έρθει δεν θα του πούμε να μην έρθει", σημείωσε.

    Θα συναντηθούμε μαζί του, θα συζητήσουμε, να δούμε τί θέλει και τί έχει υπόψη του, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά την ενημέρωση που έγινε για το θέμα των αγνοουμένων, είπε πως η δική του εκτίμηση είναι ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη για το θέμα αυτό.

    Ομως, πρόσθεσε, δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία από την άλλη μεριά και μέχρι τώρα οι ενδείξεις είναι ότι υπάρχει κωλυσιεργία.

    Είπε επίσης ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής. Εχει διατυπωθεί η πρόθεση αλλά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα, πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι οι προθέσεις όλων είναι να γίνουν ειρηνικές εκδηλώσεις.

    "Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι κάποιοι δεν θέλουν να είναι ειρηνικές, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται υπεύθυνα η κυβέρνηση, και τα κόμματα και θα πάρουν τις θέσεις τους την ώρα που πρέπει," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [08] Εθνικό Συμβούλιο - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη όπως η Ε/κ πλευρά αποφύγει περαιτέρω υποχωρήσεις, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί η πλευρά μας.

    Τονίζοντας ότι οι απόψεις της ΕΔΕΚ είναι γνωστές, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι κανένας δεν είναι δυνατό να δεχθεί το διάλογο για χάρη του διαλόγου. "Ενας διάλογος, για να έχει αξία, θα πρέπει να είναι καρποφόρος και να στηρίζεται στη διάθεση και των δύο πλευρών να συμβάλλουν στην επιτυχία του διαλόγου", είπε.

    "Επομένως, δεν βλέπω ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, οι προϋποθέσεις για συνέχιση μιας διαδικασίας η οποία υπονομεύεται, ήδη, και με τη στάση του κ. Ντενκτάς και από τη στάση της ίδιας της Τουρκίας", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η δική μας πλευρά να προβαίνει σε υποχωρήσεις που, κατά το κόμμα του, "έχουν κατά πολύ υπερβεί τα όρια ασφάλειας", και ο Γ.Γ. να μην καταλογίζει ευθύνες σε αυτούς τους οποίους είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό.

    Κατά την άποψη της ΕΔΕΚ, είπε, η δική μας η πλευρά "ξεπέρασε τα όρια, όταν αποδεχόταν τα έγγραφα Κόρντοβεζ". Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση.

    Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι υπήρξε αρκετή σύγκλιση απόψεων πάνω στη μορφή της απάντησης προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση ποιά δείγματα αναμένει η ΕΔΕΚ από την τουρκική πλευρά, που να επιτρέπουν επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θα πρέπει να δείξουν τη διάθεση να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να συζητήσουν θέματα ουσίας, όπως η αποστρατικοποίηση, τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους, καθώς και τη συζήτηση θεμάτων ουσιαστικής υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

    Εξάλλου, πρόσθεσε, ο ΟΗΕ θα πρέπει να επιδιώξει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του.

    Αναφορικά με τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι απ' αυτή δεν υπήρξαν πρακτικά αποτελέσματα.

    Ωστόσο, είπε, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι η διάθεση της Ελλαδας είναι πραγματικά η επίλυση των Ελλαδοτουρκικών διαφορών, πάνω στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Και αν υπάρξει όξυνση των καταστάσεων, είπε, αυτό οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία.

    Αυτός ο στόχος αρχίζει να γίνεται επιτυχής, κατέληξε ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παραίτηση υπουργών του ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που είχε μέχρι σήμερα με τους υπουργούς του ΔΗΚΟ.

    Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντησή του με τους απερχόμενους υπουργούς του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι επιθυμεί όπως οι υπουργοί παρευρεθούν στη δημοσιογραφική διάσκεψη της Πέμπτης και ότι επιθυμεί να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να διευθετηθούν ορισμένα εκκρεμούντα θέματα.

    Ανέφερε παράλληλα ότι οι νέοι Υπουργοί που θα διοριστούν για περίοδο τριών μηνών δεν θα προέρχονται κατ' ανάγκη από το χώρο του ΔΗΣΥ.

    Σε ερώτηση αν οι νέοι υπουργοί θα διοριστούν τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διεκπεραίωση ορισμένων θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν την Παρασκευή σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οπως είπε, εάν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση της Παρασκευής υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μια έκτακτη συνεδρία του Υπουργικό Συμβουλίου.

    Σε ερώτηση εάν οι υπουργοί του ΔΗΚΟ θα είναι παρόντες στην αυριανή διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "εφόσον θα παρουσιάσω το έργο της κυβέρνησης και εφόσον στο έργο αυτό συνέβαλαν σε ουσιαστικό βαθμό οι υπουργοί οι οποίοι είχαν υπουργεία με πολύ σοβαρές αρμοδιότητες, θα πρέπει να είναι παρόντες."

    Κληθείς να πει εάν είναι δυσαρεστημένος από την απόφαση του ΔΗΚΟ, είπε ότι σέβεται "τις αποφάσεις που παίρνουν τα συλλογικά όργανα των κυπριακών κομμάτων είτε διαφωνώ είτε συμφωνώ".

    Απαντώντας άλλη ερώτηση για τους νέους υπουργούς, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα διορίσει πρόσωπα τα οποία θα υπηρετήσουν για μια σύντομη περίοδο "ανεξάρτητα από ποιό χώρο προέρχονται."

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, τόνισε σήμερα την ανάγκη για "διαρκή και έντονο" διάλογο, εάν στόχος και επιθυμία όλων είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει υπό συνθήκες ύφεσης, όπως ζητεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    "Η απάντηση προς την πρόσκληση του ΓΓ πρέπει να είναι αναμφίβολα καταφατική", τόνισε ο κ. Ρολάνδης, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες που ενδεχομένως θα διαμορφωθούν στα Ελλαδοτουρκικά θέματα μπορεί να είναι υποβοηθητικές στο Κυπριακό.

    Παραθέτοντας τις απόψεις του, ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι αναμφίβολα, προκειμένου ο διάλογος να είναι αποτελεσματικός, πρέπει απέναντι να υπάρχει και μια "κάπως διαφορετική Τουρκία".

    Οπως ανέφερε, για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις ζητούν να εξασκηθεί πίεση προς την Αγκυρα και διερωτήθηκε κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δεδομένου του ισχυρού ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρολάνδης πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το "καρότο" αντί το "μαστίγιο", για να υπάρξουν αποτελέσματα, εξηγώντας ότι το "καρότο" για την Τουρκία θα ήταν η κίνησή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αντάλλαγμα τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων επικαλέστηκε πληροφορίες του ότι "η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το κυπριακό πρόβλημα για να λύσει το δικό της πρόβλημα, δηλαδή τη δική της πορεία προς την Ευρώπη, η οποία περνά μέσα από δυσκολίες", σημείωσε.

    Εξάλλου, ανέφερε πως αποτελεί διαπίστωσή του ότι αρκετοί από τους ισχυρούς της Γης εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως οι Αμερικανοί έχουν γυρίσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής, της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    Τέλος, ο κ. Ρολάνδης μίλησε για "αιχμές" που αφήνει ο κ. Ανάν στην επιστολή του, οι οποίες, όπως είπε, είναι "σκόπιμες", όπως η αναφορά στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς και σε διάφορες "υπενθυμίσεις", στις οποίες κατά καιρούς προβαίνει ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Δίκη αδελφών Αεροπόρου - Επανεξέταση Σιμιλλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Κακουργιοδικείο, όπου συνεχίζεται η δίκη των αδελφών Αεροπόρου, ολοκληρώθηκε σήμερα η επανεξέταση του Τάσου Σιμιλλίδη και ακολούθως παρουσιάστηκαν άλλοι μάρτυρες κατηγορίας.

    Επανεξετάζοντας τον Σιμιλλίδη, ο οποίος είναι ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας, ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα σημεία που προέκυψαν από την αντεξέταση του δικηγόρου των κατηγορουμένων, Ευστάθιου Ευσταθίου.

    Συνοπτικά, ο Σιμιλλίδης επανέλαβε ότι δεχόταν τις απειλές τον Αεροπόρων και ότι ακόμη και τώρα δεν έχει ξεπεράσει το φόβο αυτό.

    "Τώρα φοβούμαι περισσότερο από πριν", είπε χαρακτηριστικά ο Σιμιλλίδης, διότι, όπως είπε, οι Αεροπόροι είναι φυλακισμένοι αλλά έξω βρίσκονται οι φίλοι και οι συγγενείς τους που, μπορούν να του κάνουν "κακό".

    Κληθείς από τον κ. Κληρίδη να σχολιάσει χαρακτηρισμούς που του απέδωσε η υπεράσπιση, ο Σιμιλλίδης επανέλαβε ότι οι απειλές που δεχόταν προέρχονταν από τους αδελφούς Αεροπόρου και γι'αυτό ήταν "αναγκασμένος" να τις λάβει υπόψη του. Η υπεράσπιση είχε αποκαλέσει τον Σιμιλλίδη δειλό.

    Με την ολοκλήρωση της επανεξέτασης του Σιμιλλίδη, κλήθηκαν και άλλοι μάρτυρες κατηγορίας.

    Μερικοί από αυτούς ήταν ο Αντωνάκης Κυπρίδημος, Λειτουργός Φυλακών, Υπεύθυνος για την ανοιχτή φυλακή, ο Ανδρέας Ελληνας Δεσμοφύλακας και υποδεκανέας, ο Σταύρος Περικλέους φωταγράφος του ΤΑΕ Λεμεσού, ο Ανδρέας Λουκά, Φωτογράφος του ΤΑΕ Λάρνακας, ο Αμβρόσιος Παπαγεωργίου Λοχίας που υπηρετεί στο εγκληματολογικό Τμήμα του Αρχηγείου.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 9.30 το πρωί με είκοσι πέντε μάρτυρες κατηγορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [12] Εθνικό Συμβούλιο - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ) Το πλαίσιο και η βάση πάνω στην οποία η Ε/κ θα μπει σε ένα νέο διάλογο για το Κυπριακό, υπογραμμίστηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικά από τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού, ο οποίος επεσήμανε ότι η πλευρά μας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια σειρά γεγονότων που τροχιοδρομούνται μέχρι τον Μάρτιο και όχι απλά στην απάντησή της στην επίστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Μιλώντας μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κουτσού τόνισε πως θέση του κόμματός του είναι ότι "το θέμα δεν είναι αν θα πάμε στο διάλογο, αλλά με ποιό πλαίσιο και πάνω σε ποιά βάση θα συζητήσουμε".

    Οι Νέοι Ορίζοντες, πρόσθεσε, πιστεύουν ότι "ανεξάρτητα από αυτή την επιστολή, υπήρχαν και υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέχρι το Μάρτη και θα έπρεπε εδώ να επικεντρωθεί η προσπάθεια ανάλυσης και τοποθέτησης της δικής μας ηγεσίας, παρά απλά και μόνο στο τί θα απαντήσουμε στον ΓΓ του ΟΗΕ".

    Ο κ. Κουτσού αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις ενταξιακές διαδικασίες, και τις αρνητικές τοποθετήσεις της Τ/κ πλευράς.

    Μπαίνουμε, επεσήμανε, σε μια νέα φάση των διεθνών σχέσεων και αντιλήψεων και η διπλωματία επιβάλλεται από όλες τις πλευρές και όλες τις δυνάμεις.

    Σαν "πρώτη και ξεκάθαρη βασική προϋπόθεση" για διπλωματία, ο κ. Κουτσού χαρακτήρισε την "εξισορόπηση δυνάμεων, όχι μόνο στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο" και ως δεύτερη προϋπόθεση τη "συμβατότητα μεταξύ του στόχου που θέτεις και των διαδικασιών που κινούνται".

    Τέλος, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του κόμματός του στη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προειδοποίησε ότι "αν συνεχισθεί και η νέα φάση του διαλόγου, θα είμαστε μπροστά σε μια σειρά από αδιέξοδα τα οποία δεν θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε. Εκεί λοιπόν πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων των δυνάμεων και όχι στο εάν θα απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά στον ΓΓ του ΟΗΕ", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [13] Βρετανία - Δολοφονία απόδημου

    Λονδίνο,Βρετανία,05/11/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Κύπριος της Βρετανίας, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα χθες το απόγευμα μέσα στο εστιατόριό του στο Λίβερπουλ.

    Πρόκειται για τον Σαββάκη Σάββα, 31 χρονών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Τεμπριά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλος άνδρας, ο οποίος πιστεύεται ότι επίσης είναι Κύπριος, ανακρίνεται από τις βρετανικές αρχές για διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΑΠ)

    [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.12 (+0.24)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.39 (+0.62)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.59 (-1.57)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.04 (+0.77)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.59 (-0.17)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.01 (-1.22)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.29 (-0.65)
        Αλλες Εταιρείες                         57.86 (-1.28)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  1661937.270
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [15] Ρόμπιν Κουκ - Κυπριακό - Κύπρος -ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θέση της Βρετανίας είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να παρεμποδιστεί από του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν οι ενταξιακές συνομιλίες συμπληρωθούν πριν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, απαντώντας, χθες, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων, σε ερώτηση του Εργατικού Βουλευτή Andrew Mackinlay, αν θα υπάρξει πρόβλημα για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ενόψει του ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν εφαρμόζονται σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουκ, επιθυμία της βρετανικής Κυβέρνησης είναι να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν την ένταξη και είναι πιθανό στη διαρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να παρουσιαστούν ευκαιρίες για μια τέτοια λύση.

    Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης που να καθιστά την Κύπρο ομόσπονδη, διζωνική και να διασφαλίζει την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων.

    Επεσήμανε ακόμη ότι "οι Τουρκοκύπριοι έχουν πολλά να επωφεληθούν από το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [16] Παραβιάσεις - Διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σχετικά με την ενίσχυση και προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων, απέστειλε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Συγκεκριμένα, η διαμαρτυρία αφορούσε την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων με νέα άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα, τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και τον παράνομο ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών σκαφών στα κλειστά λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.

    Στην επιστολή τονίζεται ότι οι νέες προκλητικές ενέργειες αυξάνουν την ένταση στην Κύπρο και αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, καθώς και του διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των ΗΕ και των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στην επιστολή του, ο κ. Ζακχαίος ζητά όπως αυτή κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 5 November 1997 - 13:12:44 UTC