Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση
  • [02] Κύπρος - ΕΕ - Μικτή Κοινοβουλευτική
  • [03] Αρχίζει το Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος"
  • [04] Χριστοδούλου, Αυξεντίου - Νέα Υόρκη
  • [05] "Ρομάντικα" - Ρυμούλκηση - Λεμεσός
  • [06] Ντενκτάς - "εθνικό συμβούλιο"
  • [07] ΥΠΕΞ Ισλαμικών χωρών - Ψευδοκράτος
  • [08] Οϊμέν - Αναχώρηση
  • [09] Σκάνδαλο στην Τουρκία
  • [10] Τράπεζα Κύπρου στη Γιουγκοσλαβία
  • [11] Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος 1997" - Εναρξη
  • [12] Δήμος Αμμοχώστου - ΟΗΕ
  • [13] ΑΚΕΛ - ΡΤΚ
  • [14] Κυπριανού - Προεδρικές
  • [15] Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος 1997 - Ναυτιλιακό Βραβείο
  • [16] Αναστασιάδης - Προεδρικές
  • [17] Ναυτική Κύπρος 1997 - Ομιλία Γ.Γ. ΔΝΟ
  • [18] Ναυτική Κύπρος 1997 - Πρόεδρος Ναυτιλιακού Συμβουλίου

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση

    Λευκ σία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα προσφωνήσει σήμερα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει σημαντικές επαφές για το Κυπριακό.

    Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται ότι θα καταγγείλει την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες.

    Ακόμη θα καταγγείλει τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για προσάρτηση των κατεχομένων καθώς και τις απειλές της Αγκυρας σε σχέση με το πυραυλικό σύστημα S - 300.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επαναλάβει την πρότασή του για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τον οποίο θα προβεί σε ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

    Σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Κύπρο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οι επαφές του Προέδρου Κληρίδη στην έδρα του ΟΗΕ περιλαμβάνουν ακόμη τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Κύπρος - ΕΕ - Μικτή Κοινοβουλευτική

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία και θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους θα απασχολήσουν τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Τη συνεδρία θα ανοίξουν οι συμπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής Φιλίπ Μομφίς και Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ στις εργασίες θα παρέμβει και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα μιλήσει για τις συνομιλίες στην Γκλιόν.

    Αύριο θα κάνει παρέμβαση και ο Κοινοτικός Επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Στο μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο με καθυστέρηση ο διαρθρωμένος πολιτικός διάλογος Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    Στο διάλογο θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Αλβανία και την ευρωμεσογειακή συνεργασία.

    Στο πλαίσιο του διαλόγου ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Αρχίζει το Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος"

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το 5ο Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος" που αρχίζει σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία με θέμα μια "Νέα εποχή στον κόσμο της Ναυτιλίας".

    Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι από 30 και πλέον χώρες, όπως στελέχη ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών, πλοικτήτες, τραπεζίτες αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τη ναυτιλία.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στη Λευκωσία έως τις 8 Οκτωβρίου και στις 9 Οκτωβρίου θα γίνει σε ξενοδοχείο της Λεμεσού εργαστήρι με θέμα τη ναυτική εκπαίδευση και το διεθνή κώδικα ασφάλειας.

    Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας Ουίλιαμ ο' Νιλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Χριστοδούλου, Αυξεντίου - Νέα Υόρκη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησαν χθες για τη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, για να παραστούν στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στη συνάντηση, που θα γίνει αύριο με πρωτοβουλία του κ. Χόλμπρουκ, θα παραστούν επίσης 20 περίπου Αμερικανοί οικονομικοί και τραπεζικοί ηγέτες και κορυφαίοι δημοσιογράφοι.

    Κύριος στόχος, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, είναι η προβολή της Κύπρου σε σημαντικούς αμερικανικούς τραπεζικούς και εμπορο - οικονομικούς παράγοντες ως βασικού περιφερειακού χρηματο - οικονομικού κέντρου για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και δραστηριοτήτων στην Κύπρο ή και μέσω Κύπρου σε άλλες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] "Ρομάντικα" - Ρυμούλκηση - Λεμεσός

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα" ρυμουλκύθηκε τελικά και "έδεσε" λίγο πριν από τα μεσάνυκτα δίπλα από το νέο λιμάνι Λεμεσού.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Λιμενικής Αστυνομίας το σκάφος είναι δεμένο δίπλα από το λιμάνι, γύρω στα 200 μέτρα από την ακτή, αλλά δεν εφάπτεται της προκυμαίας.

    Δίπλα από το "Ρομάντικα", το οποίο δεν φαίνεται να φλέγεται αλλά καπνός συνεχίζει να βγαίνει από το εσωτερικό του, υπάρχει ρυμουλκό το οποίο ρίχνει συνεχώς νερό στο σκάφος, σε μιαν προσπάθεια να κρατήσει χαμηλή τη θερμοκρασία του, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος τυχόν έκρηξης.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει πετρέλαιο από τις δεξαμενές του "Ρομάντικα" στη θάλασσα, ο εκπρόσωπος της Λιμενικής Αστυνομίας απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται οποιεσδήποτε έρευνες πάνω στο ίδιο το σκάφος.

    Κατά τη ρυμούλκηση του πλοίου αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά προβλήματα, λόγω αναζωπύρωσης της φωτιάς, που επεκτάθηκε σε όλο σχεδόν το εσωτερικό του πλοίου, αλλά και λόγω θαλασσοταραχής από ανέμους τεσσάρων μποφόρ.

    Από προκαταρκτικές έρευνες φαίνεται ότι η φωτιά άρχισε στον οχετό καυσαερίων της δεύτερης μηχανής του κρουαζιερόπλοιου τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ αυτό έπλεε γύρω στα 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λεμεσού, επιστρέφοντας από το Πορντ Σάιντ της Αιγύπτου, με 487 επιβάτες και 186μελές πλήρωμα.

    Η κλίση του "Ρομάντικα" είχε αυξηθεί στις 20 μοίρες και ο κίνδυνος να βυθιστεί ήταν άμεσος, γι αυτό επιλέγηκαν ρηχά νερά για πρόσδεση του σκάφους, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο βύθισής του.

    Ενώ το πλοίο φρουρείται πάνω σε 24ωρη βάση, με οδηγίες του Λιμενάρχη, η Αστυνομία και το Τμήμα Εμπορικής ναυτιλίας συνεχίζουν τις έρευνές τους για διακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς. Δηλώνουν ότι η ολοκλήρωσή τους θα πάρει αρκετό χρόνο και ότι γίνονται με σχολαστικότητα".

    Σύμφωνα με τον πλοιοκτήτη του κρουαζιεροπλοίου, Μιχάλη Αναστασιάδη, της εταιρείας Νιου Πάρανταϊς Τουρς, αυτό έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη τόσο το ίδιο, για τέσσερα εκατομμύρια λίρες, όσο και για κάλυψη ζημιών σε περιουσία των επιβατών και του πληρώματος του, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί θα αποζημιωθούν.

    Το "Ρομάντικα" ναυπηγήθηκε το 1939 αλλά επανακατασκευάσθηκε πλήρως το 1988 και ανακαινίσθηκε νωρίτερα φέτος, αρχίζοντας τις κρουαζιέρες του από τον περασμένο Μάιο. Είναι ασφαλισμένο στη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία "Lloyd".

    Παρά τη μεγάλη ηλικία του, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, δεν παρουσιάσε προηγουμένως κανένα πρόβλημα, εκτός από ένα πρόσφατο επεισόδιο απόφραξης του αποχετευτικού του συστήματος από μύδια, κάτι που ξεπεράστηκε.

    Ο πλοιοκτήτης χαρακτήρισε "άθλο" το αποτέλεσμα της επιχείρησης εγκατάλειψης του "Ρομάντικα" με ασφαλή μεταφορά όλων των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο "Πρινσέσσα Βικτώρια" που έπλεε στην ίδια περιοχή επιστρέφοντας κι αυτό από το Πορντ Σάιντ.

    Απέρριψε επίσης τις καταγγελίες από επιβάτες για ολιγωρία του πληρώματος και προβλήματα στις σωστικές λέμβους, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της επιχείρησης διάσωσης απέδειξε την κατάλληλη εκπαίδευση του πληρώματος, που έδρασε με ψυχραιμία και συντονισμένα, όπως είπε.

    Στο πλοίο επέβαιναν 487 επιβάτες, 225 Ρώσοι, 120 Βρετανοί, 34 Ούγγροι, 22 Σουηδοί, 21 Ολλανδοί, 18 Γερμανοί, έξι Κύπριοι και αριθμός Πολωνών και Νορβηγών, καθώς και 186μελές πλήρωμα από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων Ελληνες, Κύπριοι και Φιλιππινέζοι.

    Σε χθεσινές καταθέσεις του πληρώματος στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη βοήθεια μεταφραστών - αφού οι πλείστοι είναι αλλοδαποί, όλοι έκαναν λόγο για έναρξη της πυρκαγιάς από το μηχανοστάσιο του πλοίου.

    Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο ερευνών Λειτουργός του ναυτικού ατυχήματος, Επιθεωρητής πλοίων, Νίκος Οικονομίδης, ανέφερε ότι τα πάντα ήταν νομότυπα κι ότι η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών κύλησε ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Ντενκτάς - "εθνικό συμβούλιο"

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρά την αντίθεση όλων των Τ/κ κομμάτων πλην του Δημοκρατικού, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιμένει στη συγκρότηση λεγόμενου εθνικού συμβουλίου, ισχυριζόμενος ότι το Κυπριακό διέρχεται από επικίνδυνη καμπή και ότι θα πρέπει να ακουστεί η φωνή των Τ/Κ.

    Κάλεσε μάλιστα τους οπαδούς των διαφόρων κομμάτων να ζητήσουν από αυτά διευκρινίσεις για τους λόγος που αρνούνται να υποστηρίξουν την πρότασή του για το συμβούλιο.

    Αναφερόμενος στους φόβους των κομμάτων ότι ο ίδιος έχει άλλους στόχους σχετικά με τη συγκρότηση του συμβουλίου, το οποίο και παρουσιάζεται ως σώμα υπεράνω της ψευδοβουλής, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι οι Τούρκοι δεν πρέπει να φοβούνται τον Ντεκτάς. "Τον Ντενκτάς ας τον φοβάται μόνο ο εχθρός", είπε.

    Αναφερόμενος στο εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι απώτερος στόχος των Ε/Κ με το νομοσχέδιό τους, είναι να επεκτείνουν την κυριαρχία τους και στο βορρά και ότι αυτό αποβλέπει αποκλειστικά στη διευκόλυνση των διαδικασιών για ένταξη των Ε/Κ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την ανάγκη έκδοσης πιστοποιητικών του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας για εισαγόμενα από τα κατεχόμενα προϊόντα και ισχυρίστηκε ότι μέχρι την πρωτοχρονιά ή το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, θα υπάρξουν καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους και κάλεσε τους Τ/Κ σε ενότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] ΥΠΕΞ Ισλαμικών χωρών - Ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών των ισλαμικών κρατών που συνήλθαν στη Νέα Υόρκη, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν το ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η δίκαιη λύση του Κυπριακού πρέπει να ανταποκρίνεται στις νόμιμες αξιώσεις του Τ/κ λαού".

    Η ανακοίνωση υποστηρίζει τέλος "το καθεστώς πολιτικής ισότητας των Τ/Κ".

    Στη Σύνοδο των Υπουργών συμμετείχε και ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν.

    Ο Ετκίν είχε διμερείς επαφές με τους Υπουργούς και συναντήθηκε με τον Αμερικανό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Οϊμέν - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντίθετος με τη συγκρότηση λεγόμενου "εθνικού συμβουλίου" στα κατεχόμενα, είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος αναχώρησε χθες από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο Οϊμέν δήλωσε ότι θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει "εθνικό συμβούλιο" στα πρότυπα αυτού που λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές και όχι όπως το εννοεί ο Ραούφ Ντενκτάς και προβλέπει ευρεία συμμετοχή οργανώσεων κομμάτων και ιδρυμάτων.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην οντότητα του ψευδοκράτους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Τ/Κ θα πρέπει να είναι ευτυχείς για τη σημερινή κατάστασή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Σκάνδαλο στην Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σκάνδαλο ξέσπασε στην Τουρκία με την εγγραφή στα πανεπιστήμια της χώρας Τούρκων υπηκόων οι οποίοι παρουσιάζονται ως δήθεν "υπήκοοι" του ψευδοκράτους χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα κατεχόμενα.

    Αυτό αναφέρουν στα χθεσινά τους φύλλα οι Τ/κ εφημερίδες "Χαλκίν Σεσί" και "Γενί Ντουζέν". Σύμφωνα με την τελευταία, το κατοχικό καθεστώς παραχωρούσε την υπηκοότητα του ψευδοκράτους σε Τούρκους αξιωματούχους όπως "μοιράζονται κόλλυβα", όπως γράφει χαρακτηριστικά.

    Το αποτέλεσμα της χειρονομίας αυτής ήταν τα παιδιά των οικογενειών αυτών να εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα που αναγνωρίστηκαν στους Τ/Κ να εγγράφονται στα πανεπιστήμια της χώρας. Η "ΧΣ" ζητεί να λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Τράπεζα Κύπρου στη Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας στη Γιουγκοσλαβία, αποφάσισε η Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματος του Συγκροτήματος για να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο υπηρεσιών.

    Η απόφαση ελήφθη μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

    Το γραφείο αντιπροσωπείας στη Γιουγκοσλαβία θα παρέχει πληροφορίες τόσο σε γιουγκοσλάβικες εταιρείες που στοχεύουν να ιδρύσουν υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο όσο και σε Κύπριους και Ελλαδίτες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

    Μέσω του γραφείου αντιπροσωπείας στη Γιουγκοσλαβία θα αναπτυχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι συνεργίες που υπάρχουν μεταξύ των εξειδικευμένων κέντρων εξυπηρέτησης υπεράκτιων πελατών στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

    Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι η ύπαρξη των δύο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, η οποία γειτνιάζει με την περιοχή των Βαλκανίων καθώς και η ύπαρξη του Βalkan Desk θα βοηθήσουν σημαντικά στη γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη των εργασιών του γραφείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος 1997" - Εναρξη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή πέραν των χιλίων συνέδρων από 30 και πλέον χώρες άρχισε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το τριήμερο συνέδριο "Ναυτική Κύπρος 1997" με θέμα "Μια νέα εποχή στη ναυτιλία".

    Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι "η Κύπρος είναι σήμερα σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με συντονισμένη δράση κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

    Η κυπριακή πολιτεία, είπε, έχει πάρει σειρά μέτρων για ενίσχυση της ναυτιλίας, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται και για θέματα που αφορούν μια ασφαλή ναυσιπλοϊα.

    Η Κύπρος, είπε ο κ. Κυπριανού, βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο της προσπάθειάς της για βελτίωση της νομικής και διοικητικής υποδομής στον τομέα της ναυσιπλοϊας για να επιτευχθεί ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του εμπορικού στόλου της χώρας μας.

    "Τα διεθνή επίπεδα που επιθυμούμε να διασφαλίσουμε για τη ναυτιλία μας θα ενισχυθούν με τα θέσμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης της οποίας η Κύπρος θα είναι όπως ελπίζουμε σύντομα πλήρες μέλος", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που προκάλεσε στην κυπριακή οικονομία η τουρκική εισβολή, τονίζοντας ωστόσο ότι χάρη στην κοινή δράση κράτους και πολιτών η οικονομία σημείωσε ανάκαμψη.

    Προσφωνώντας επίσης το συνέδριο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα περιοριστικά μέτρα τα οποία η Τουρκία μονομερώς εισήξε εναντίον των κυπριακών πλοίων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν επικίνδυνο προηγούμενο και επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς συγκοινωνίες.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου απηύθυνε έκκληση προς τους συνέδρους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να πειστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει αυτή την "απαράδεκτη", όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες αναβάθμισης του επιπέδου του κυπριακού στόλου, ο κ. Ιεροδιακόνου τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός επιβάλλεται η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων.

    Η πλειοψηφία των πλοιοκτητών αντιλαμβάνονται ότι θα ήταν προς όφελός τους η εμμονή σε ψηλά επίπεδα και πράττουν ανάλογα.

    Υπάρχει όμως δυστυχώς, πρόσθεσε, μια μειοψηφία που παρουσιάζονται είτε απρόθυμοι είτε ανίκανοι να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου αναφέρθηκε επίσης σε περιπτώσεις συμβιβασμών στα πρότυπα επιθεώρησης των πλοίων, τονίζοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην επιτρέψει να συνεχισθεί κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα εξετασθούν αναφορές για ελλείψεις σε κυπριακά πλοία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] Δήμος Αμμοχώστου - ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυνε ο Δήμος Αμμοχώστου για να τερματιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου και ο "νόμος της ζούγκλας" που έχει επιβάλει στην Κύπρο η Τουρκία από το 1974.

    Ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρει ότι ο Δήμαρχος, Ανδρέας Πούγιουρος, απέστειλε σήμερα τηλεγραφική διαμαρτυρία στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβη Ζιλ Ανουίγ.

    Στο τηλεγράφημα, ο κ. Πούγιουρος καταγγέλλει τις απειλές του Ραούφ Ντενκτάς να εποικισθεί η Αμμόχωστος με αφορμή την αγορά από την Κύπρο του αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S - 300.

    Η Αμμόχωστος, "ανήκει στους νομίμους κατοίκους της και πρέπει χωρίς άλλη αναβολή να παραδοθεί σε αυτούς", όπως διατυπώνεται ξεκάθαρα στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    "Πρέπει επιτέλους με την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας για να ζήσουμε σε συνθήκες πραγματικής ασφάλειας και ελευθερίας", καταλήγει το τηλεγράφημα διαμαρτυρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] ΑΚΕΛ - ΡΤΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΡΤΚ) θα έχει αύριο αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στις ελεύθερες περιοχές.

    Συγκεκριμένα, το ΡΤΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα συναντηθεί αύριο στις 10 το πρωϊ στα γραφεία του ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία του κόμματος.

    Επίκεντρο της συζήτησης θα είναι το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο πρόβλημα καθώς και οι σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Κυπριανού - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντός Οκτωβρίου αναμένει την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο περιθώριο του συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος", ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα τον ενημερώσει σε κατ'ιδίαν συνάντηση.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε για μέσα Νοεμβρίου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι κάτι τέτοιο "δεν είναι δυνατόν", επισημαίνοντας ότι αυτό το θέμα είναι ξεκαθαρισμένο.

    Πάντως, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επεσήμανε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την προετοιμασία ανεξάρτητα από την απάντηση του Προέδρου Κληρίδη.

    Κληθείς να σχολιάσει το ναυτικό ατύχημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι αρμόδιες αρχές, καθώς και οι πλοίαρχοι και τα πληρώματα των πλοίων ήταν άξιοι συγχαρητηρίων.

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σοβαρό και ότι θα προωθηθούν μέτρα για τη νομική αναβάθμιση του επιπέδου της ναυτιλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Συνέδριο "Ναυτική Κύπρος 1997 - Ναυτιλιακό Βραβείο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στον Αντιπρόεδρο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, Ζήνωνα Κατσουρίδη απενεμήθη το Ναυτιλιακό Βραβείο ως αναγνώριση της προσφοράς του στον τομέα αυτό.

    Το Βραβείο απένειμε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μέσα στο πλαίσιο του συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος 1997", οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση για απονομή του Βραβείου στον κ. Κατσουρίδη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος, εξήρε την προσφορά του, σημειώνοντας ότι για τριάμισι χρόνια πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν τη ναυτιλία.

    Αποδεχόμενος το Βραβείο, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι είναι πολύ ευγνώμων για την τιμή που του έγινε.

    Ο κ. Κατσουρίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, ανεβάζοντάς την στα σημερινά επίπεδα και ιδιαίτερα τον κ. Klaus Oldendorff, μέλος του Ναυτιλιακού Συμβουλίου της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Αναστασιάδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του για τις προεδρικές εκλογές, βρίσκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο του συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος 1997".

    "Οπως είναι φυσικό, το πρώτο κόμμα στην Κύπρο ετοιμάζεται και μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο έτσι που όταν έρθει η ώρα να είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, όχι απλά των οπαδών μας, αλλά του λαού γενικότερα", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση εάν γνωρίζει και ο ίδιος ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τις προεδρικές θα ανακοινωθεί σε κατ'ιδίαν συνάντηση στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε "έχω πληροφορηθεί από τον κ. Κυπριανού σήμερα".

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν για τη μη επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη, σημείωσε ότι ο κ. Χριστόφιας "μετά από τα όσα είπε για τους συνεταίρους του τώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει τις εντυπώσεις τις οποίες είχε δημιουργήσει".

    "Σε εκείνους", πρόσθεσε, "εναπόκειται εάν η πολιτική τους αξιοπρέπεια θα τους υπαγορεύσει την υποδούλωση εις τα κελεύσματα και εις την επιβολή του υποψηφίου που το ΑΚΕΛ επέλεξε".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [17] Ναυτική Κύπρος 1997 - Ομιλία Γ.Γ. ΔΝΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επικέντρωση του ναυτιλιακού κόσμου στον ανθρώπινο παράγοντα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της ασφάλειας και αντιπροσωπεύει αντιστροφή της μοιρολατρικής αποδοχής ότι το ανθρώπινο σφάλμα είναι κάτι το αναπόφευκτο.

    Στην εκτίμηση αυτή προέβη κατά την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ), Γουίλιαμ Ονίλ, δίνοντας το στίγμα του αντικειμένου του Συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος 1997", που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.

    Το αντικείμενο του Συνεδρίου είναι "Μια νέα εποχή στη ναυτιλία" και αντανακλά τη νέα τάση στη ναυτιλία, όπου η προσοχή μετατοπίζεται από το ίδιο το πλοίο στον ανθρώπινο παράγοντα, τις ικανότητες, την εκπαίδευση, τις ώρες εργασίας και ανάπαυσής του.

    Αναφερόμενος στον τρόπο διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου Ρομάντικα, κ. Ονίλ το χαρακτήρισε ως εξαιρετικό.

    Σήμερα, ανέφερε ο κ. Ονίλ, η εμπορική ναυτιλία έφθασε σε ένα σημείο όπου υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για να υπερπηδηθεί η έλλειψη προσοχής στον άνθρωπο, που υπήρχε προηγουμένως, κι' αυτό είναι οι διεθνείς συνθήκες για την ασφάλεια στη θάλασσα.

    Για να καταδείξει τη σημασία του ανθρώπινου λάθους στην εμφάνιση ατυχημάτων στη ναυτιλία, ο κ. Ονίλ αναφέρθηκε σε έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η οποία παρέθετε 14 συνήθης αιτίες ανθρωπίνων λαθών στη ναυτιλία, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με γνωστό Αμερικανό ειδικό για 12 από αυτές τις αιτίες υπεύθυνοι ήταν οι διαχειριστές του πλοίου (management) ή η κυβέρνηση ή και οι δυο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΝΟ αναφέρθηκε στις διάφορες προσπάθειες διεθνώς για βελτίωση της ασφάλειας στη ναυτιλία και είπε ότι δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είχε τεράστια σημασία στα ατυχήματα παρέμενε απλά μια διαπίστωση, χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [18] Ναυτική Κύπρος 1997 - Πρόεδρος Ναυτιλιακού Συμβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα επέφερε η ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, Γιούργκεν Χαν.

    Στην ομιλία του κατά τις εργασίες του Συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος 1997", ο κ. Χαν τόνισε ότι με την αύξηση του αριθμού των υπό κυπριακή σημαία πλοίων έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα, αφού η Κύπρος δεν ήταν σε θέση να επιβλέπει επαρκώς τις συνθήκες ασφάλειας και λειτουργίας τους.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί για απάλειψη των προβλημάτων αυτών, ο κ. Χαν επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την πρόσληψη ανεξαρτήτων επιθεωρητών για έλεγχο των πλοίων και την τεχνολογική αναβάθμιση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε", είπε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, "είναι πιο καλές υπηρεσίες και αποτελέσματα αναφορικά με τη δομή της ναυτιλιακής διοίκησης, που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της βιομηχανίας επί 24ωρου βάσεως, καθώς και να υιοθετεί ένα ταχύτερο ρυθμό αλλαγής επαγγελματικού περιβάλλοντος, σε παγκόσμια κλίμακα".

    Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χαν τόνισε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μια σαφέστερη στρατηγική για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Κύπρο, σε στενή συνεργασία με τη κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Ο κ. Χαν ανέφερε ότι η πρόσφατη εισαγωγή του φορολογικού συστήματος βάση των τόννων του πλοίου, στην Ολλανδία, καταδεικνύει ότι άλλες ναυτιλιακές διοικήσεις έχουν διδαχθεί από την επιτυχία της Κύπρου στον τομέα αυτό.

    Τέλος, σημείωσε ότι στον τομεά της ναυτιλίας της Κύπρου έχουν επενδυθεί πολλά και τόνισε ότι "αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι έρχεται μια νέα εποχή στη ναυτιλία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 6 October 1997 - 13:04:04 UTC