Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Γεωργίας - Καναδάς
  • [02] Χριστοδούλου - Κοινοπολιτεία
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] ΟΥΝΕΣΚΟ - Κύπρος - Πολιτιστική Κληρονομιά
  • [05] IMC - Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο
  • [06] Δίκη για Λόκερμπι - Κύπρος
  • [07] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος
  • [08] Αφιξη Τόμας Μίλερ
  • [09] Επίσκεψη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις Βρυξέλλες
  • [10] Δηλώσεις Μίλερ
  • [11] Επίσκεψη - "Φίλοι της Κύπρου"
  • [12] Χόλμπρουκ - Κυπριακό
  • [13] Επίσκεψη Αυστραλών Κοινοβουλευτικών
  • [14] Κασουλίδης - Αθήνα

  • [01] Υπουργός Γεωργίας - Καναδάς

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης αναχώρησε για το Μοντρεάλ του Καναδά όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη Διάκεψη των συμβαλλομένων μερών του Πρωτοκόλλου του Μοντρεάλ για την προστασία της στιβάδας του όζοντος.

    Κατά τη διάκεψη, που συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια από την ετοιμασία του Πρωτοκόλλου, θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω έλεγχο, μείωση και πλήρη εξάλειψη της παραγωγής και χρήσης ελεγχομένων ουσιών.

    Ο κ. Πετρίδης κατά την επιστροφή του, θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τη Υπουργό Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη με την οποία θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας, τόσο στο πλαίσιο του δόγματος "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος", όσο και στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Χριστοδούλου - Κοινοπολιτεία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε σήμερα για τα νησιά του Μαυρικίου, όπου θα πάρει μέρος την Ετήσια Συνέλευση των Υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου θα μεταβεί στο Χονγκ-Κονγκ για να μετάσχει στην Ετήσια Συνέλευση της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο κ. Χριστοδούλου θα έχει, επίσης, συναντήσεις με ομολόγους του από άλλες χώρες, καθώς και με αξιωματούχους της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Θα συζητήσει, εξάλλου, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Κύπρου με τους Οργανισμούς αυτούς και ειδικότερα τη μέχρι σήμερα πρόοδο και τις μελλοντικές προοπτικές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.52 (+0.22)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.55 (+0.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.05 (-0.47)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.21 (-0.23)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  78.15 (+0.93)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.75 (+0.08)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.05 (+0.19)
        Αλλες Εταιρείες                         60.13 (+0.50)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 595826.300
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [04] ΟΥΝΕΣΚΟ - Κύπρος - Πολιτιστική Κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ΟΥΝΕΣΚΟ θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα στις δυνατότητές της για να βοηθήσει στη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    Στη διαβεβαίωση αυτή προέβη ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Lourdes Arizpe απαντώντας σε επιστολή του Δημάρχου Λαπήθου στην οποία εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες για την δρομολογούμενη μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Αναστασίας, Λαπήθου και της γύρω περιοχής σε μπαρ, γηροκομείο και ξενοδοχειακή μονάδα.

    Ωστόσο, ο κ. Arizpe, σημείωσε ότι λόγω της φύσεως του, ο Οργανισμός έχει περιορισμένες δυνατότητες ειδικότερα με τις αποφάσεις 541 του 1983 και 550 του 1984.

    Καταλήγοντας, επισήμανε ότι ο Γενικός Διευθυντής παρακολουθεί προσωπικά και από κοντά τις εξελίξεις της κατάστασης αυτής και μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν η ΟΥΝΕΣΚΟ θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο απόλυτος σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [05] IMC - Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 200 περίπου επιχειρηματιών από διάφορες χώρες άρχισε χθες και λήγει σήμερα στο Διεθνές Κέντρο Χονδρικού Εμπορίου (IMC), το οποίο συνδιοργανώνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Σύνδεσμο Ρώσων Επιχειρηματιών Κύπρου.

    Σύμωνα με ανακοίνωση του IMC, το Συνέδριο, του οποίου η Κεντρική Τράπεζα είναι και χορηγός, έχει σαν πρωταρχικό στόχο, την προβολή της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, με ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει, σε υπεράκτιες αλλά και άλλες εταιρείες.

    Στο Συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 200 ξένοι επιχειρηματίες και εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου από διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ρωσία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Κίνα.

    Του Συνεδρίου, που έχει θέμα "Επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία μέσω Κύπρου", προεδρεύει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

    Σύμφωνα με το IMC, παράλληλα με το Συνέδριο, οργανώνεται και ειδική έκθεση υπηρεσιών που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και το Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, στην οποία λαμβάνουν μέρος τραπεζικοί, ελεγκτικοί και άλλοι κυπριακοί οργανισμοί, που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε υπεράκτιες και άλλες επιχειρήσεις.

    Προσφωνώντας χθες το Συνέδριο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, ανέφερε πως η Κύπρος αποτελεί μια ιδανική βάση για τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές και τους πλοιοκτήτες, για τη διεξαγωγή των εργασιών τους σε όλο τον κόσμο.

    Ο κ. Χριστοφή είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος σήμερα θεωρείται μια καλά ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα, που διαθέτει μια προηγμένη κοινωνικοοικονομική υποδομή, ένα από τα πιο εξελιγμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, αλλά και γενναιόδωρα φορολογικά και άλλα κίνητρα.

    Ολοι αυτοί οι παράγοντες, τόνισε, σε συνδυασμό με τη ξεχωριστή γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθιστούν την Κύπρο μια ιδανική επιχειρηματική βάση.

    Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, ο οποίος επίσης προσφώνησε το Συνέδριο, αντέκρουσε ισχυρισμούς και δημοσιεύματα διεθνώς περί ξεπλύματος παράνομου χρήματος από ρωσικές εταιρείες στην Κύπρο, τονίζοντας πως αυτές εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία της Δημοκρατίας και απέδωσε τους ισχυρισμούς σε κακόβουλες φήμες και ανακριβείς πληροφορίες.

    Στο μεταξύ, συνάντηση με τη ρωσική αντιπροσωπεία η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στο Συνέδριο, είχε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Την αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Τουρβάνοφ, συνόδευε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της περαιτέρω προώθησης της οικονομικής συνεργασίας και ειδικά των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στο υφιστάμενο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής του Κρασνοντάρ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία Τράπεζας Αναπτύξεως, καθώς και Κυπρο - Ρωσικού Οργανισμού Συνεργασίας.

    Η ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε τον Υπουργό Οικονομικών για το συνεχές ενδιαφέρον της για το πιο πάνω σχέδιο και ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα να επιλυθούν κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία δεν είναι δύσκολα εφόσον υπάρχει πολιτική θέληση και δέσμευση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Δίκη για Λόκερμπι - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τέως πληροφοριοδότης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) παραδέχθηκε πως είπε ψέματα ότι χρησιμοποιήθηκε επιχείρηση της υπηρεσίας στην Κύπρο για να περάσει η βόμβα στο μοιραίο αεροπλάνο της ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝ.

    Στην υπόθεση της ανατίναξης της πτήσης 103 της αεροπορικής εταιρείας ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝ πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το Δεκέμβριο του 1988, κατά την οποία 270 άτομα σκοτώθηκαν, ο Λέστερ Κόλμαν, παραδέχθηκε χθες ότι ο ισχυρισμός πως η DEA είχε διευθετήσει να περάσει ένας μεταφορέας ναρκωτικών από την ασφάλεια του αεροδρομίου της Λάρνακας και να επιβιβαστεί στο μοιραίο αεροπλάνο, ήταν δικό του κατασκεύασμα.

    Ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, παραδέχθηκε ακόμη ότι εκείνος ήταν η πηγή των σχετικών πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο το 1990, ενώ ανέφερε πως ο λόγος για τον οποίο είπε ψέματα ήταν για να αυξήσει το κύρος του ως Σύμβουλος για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας και να εκδικηθεί την DEA επειδή δεν χρησιμοποιούσε πλέον τις υπηρεσίες του.

    Ο πρώην δημοσιογράφος σε γραπτή δήλωσή του, σε υπόθεση αγωγής που ήγειραν οι οικογένειες των θυμάτων, είχε ισχυριστεί ότι είχε αναγνωρίσει τη φωτογραφία ενός από τους νεκρούς επιβάτες, του Καλίντ Ναζίρ Τζααφάρ, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν "βαποράκι" της DEA, τον οποίο είχε δει αρκετές φορές ως μυστικό πράκτορα του γραφείου της υπηρεσίας στη Λευκωσία.

    Ο ηλικίας 54 ετών Κόλμαν, ο οποίος εργαζόταν προηγουμένως σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, παραδέχθηκε ενοχή σε πέντε κατηγορίες ψευδορκίας.

    Τελικά, παραδέχθηκε ότι δεν είχε οποιαδήποτε πληροφορία που να αναμιγνύει την DEA στα ισχυριζόμενα κενά ασφαλείας, στα οποία αποδίδεται το τραγικό συμβάν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [07] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα πραγματοποιήθει την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    Οπως διευκρίνησε σήμερα εκπρόσωπος της λουξεμβουργιανής προεδρίας, τη διεξαγωγή της συζήτησης, που θα γίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών, ζήτησε η Ελλάδα ενώ θεωρείται βέβαιο ότι παρέμβαση θα κάνει ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος.

    Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται βέβαιο ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα επιδιώξει την επαναβεβαίωση της κοινοτικής θέσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και του αιτήματος ένταξης της Τουρκίας.

    Θα θέσει επίσης τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτας εναντίον της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα τονίσει ότι δεν συνδέεται η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες υπογράμμισαν σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης με την Κύπρο θα αρχίσουν κανονικά στις αρχές του 1998, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί η Αγκυρα.

    Εν τω μεταξύ η λουξεμβουργιανή προεδρία προγραμματίζει την πραγματοποίηση διαρθρωμένου διαλόγου, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου, στις 6 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, μαζί με τις άλλες υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού προηγουμένως συζητηθεί στο πλαίσιο των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [08] Αφιξη Τόμας Μίλερ

    Λάρνακα,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επικεντρωθούν στη λύση του προβλήματος και να σταματήσουν να ασχολούνται με τις διάφορες λεπτομέρειες.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του, στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι κάθε δύσκολο πρόβλημα, όπως είναι το Κυπριακό, προϋποθέτει "κάποιο βαθμό πάρε - δώσε από τις ενδιαφερόμενες πλευρές και κανείς δεν παίρνει όλα όσα ζητά. Αυτός είναι ο ορισμός της επιτυχούς διαπραγμάτευσης", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    "Οταν διερωτηθείς στο τέλος κατά πόσο βρίσκεσαι σε καλύτερη μοίρα από ότι όταν άρχισες, τότε έχεις τα σωστά συστατικά για επιτυχημένη συνταγή", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μίλερ, ο οποίος έφθασε στη Λευκωσία μετά από επαφές στην Αγκυρα και την Αθήνα σημείωσε ότι αυτή "η περίοδος είναι κρίσιμη" και ότι "οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί 100% να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διευκολυνθεί η επίτευξη λύσης".

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και υποβοηθούν τις προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο κυρίως για να "ακούσει" αλλά και να συζητήσει διάφορα θέματα.

    Αναφορικά με τη νέα του θέση, δήλωσε ότι έχει την πλήρη υποστήριξη, του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, όπως σημείωσε, τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ο διορισμός Χόλμπρουκ αποτελεί απόδειξη.

    Σημείωσε επίσης ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματλίν Ολμπραϊτ είναι πλήρως ενημερωμένη πάνω στο Κυπριακό και επιθυμεί να συνεισφέρει στις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος, που όπως παρατήρησε ο κ. Μίλερ "έχει παρατραβήξει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΧ)

    [09] Επίσκεψη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις Βρυξέλλες

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αποδίδει τη μη επίλυση του Κυπριακού, ο ηγέτης του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είχε τις τελευταίες δύο ημέρες συναντήσεις στις Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους.

    Ο κ. Ταλάτ έγινε δεκτός στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολλανδό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, στον οποίο τόνισε ότι δεν είναι όλοι οι Τουρκοκύπριοι αντίθετοι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το κόμμα του για παράδειγμα, σημείωσε ο Τ/Κ πολιτικός, συμφωνεί να συμμετάσχουν οι Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα μαζί με την Κυβέρνηση της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι εκείνος που εμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού είναι ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε επίσης στην Ευρωβουλή με την Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Πολίν Γκριν, στην οποία ανέπτυξε τις προαναφερόμενες θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Γκριν χαρακτήρισε τον Τ/Κ συνομιλητή της "έξυπνο πολιτικό", ο οποίος αποτελεί την "εναλλακτική λύση" για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Τέλος, ο αρχηγός του Ρεμπουπλικανικού Κόμματος συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης με τη Γερμανίδα Αντιπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μεχτίλντ Ρότε και τον Ολλανδό Πρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας Πίετερ Ντάνκερτ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [10] Δηλώσεις Μίλερ

    Λάρνακα,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ προτίθενται να επιμείνουν στην πρόωθηση ιδεών που θα παρουσιάζουν με διάφορους τρόπους ώστε να υποβοηθηθεί η επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές επικρίσεις τόσο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων όσο και για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντάς την ως "εξαιρετικό στόχο."

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι οι επαφές του στην Αγκυρα και την Αθήνα ήταν "πολύ παραγωγικές", σημειώνοντας ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο. Αρνήθηκε όμως να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι οι "διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως έχουν διαπιστώσει και οι προκάτοχοί μου, χρειάζονται μεγάλη επιμονή" και τόνισε ότι αφού οι περιστάσεις αλλάζουν και ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, πιθανόν να ξαναπαρουσιαστούν ιδέες που δεν έγιναν αποδεκτές την πρώτη φορά.

    "Δεν απομακρύνεσε από διαπραγματεύσεις απλώς και μόνο γιατί πήρες αρνητική απάντηση την πρώτη φορά," σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την αγορά και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων, ο κ. Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την κίνηση αυτή ως "μη εποικοδομητική και μη βοηθητική" για την ειρηνευτική διαδικασία αλλά σημείωσε παράλληλα ότι ούτε οι τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου είναι βοηθητικές ή εποικοδομητικές.

    Είπε ακόμα ότι μερικά θέματα στρατιωτικής φύσης, όπως το θέμα των πυραύλων και των υπερπτήσεων ή τα μέτρα στην πράσινη γραμμή, μπορούν να αποβούν θετικά κίνητρα για σοβαρές διαπραγματεύσεις και όχι εμπόδια για τις βασικές πτυχές του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στο δικοινοτικό επιχειρηματικό συνέδριο που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες, ο κ. Μίλερ είπε ότι στο συνέδριο θα προσκληθούν επιχειρηματίες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο για να συζητήσουν τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, πρόσθεσε, θα έχει ενεργό μέρος στο συνέδριο αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ/ΜΧ)

    [11] Επίσκεψη - "Φίλοι της Κύπρου"

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία της Ομάδας "Φίλοι της Κύπρου" στο Βρετανικό Κοινοβούλιο φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη.

    Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι "Φίλοι της Κύπρου" θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει ακόμη χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη.

    Την Δευτέρα, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις και με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ και τον Πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο, Ζιλ Ανουί.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν, ο Πρόεδρος της Ομάδας Λόρδος Μπέθελ, οι Αντιπροέδροι της, βουλευτές Ρόμπιν Κόρμπετ (Εργατικός) και Ρότζερ Γκέιλ (Συντηρητικός), τα μέλη της, βουλευτές Βάλερι Ντάβεϊ και Μάικ Χάνκοκ (Φιλελεύθερος Δημοκράτης) και η Γραμματέας Μαίρη Σάουθκοτ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [12] Χόλμπρουκ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίσταρντ Χολμπρουκ, εκτιμά ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο δεν θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που προέκυψε από τη συμφωνία του Ντέιτον, με τη διαφορά ότι στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι πλέον ρευστή αλλά έχει εδραιωθεί.

    Ο κ. Χόλμπρουκ επανέλαβε επίσης ότι εάν η κατάσταση στην Κύπρο εκραγεί, και εμπλακούν σε πόλεμο η Ελλάδα και η Τουρκία, θα αποτελεί "καταστροφή για μας και ιδιαίτερα τη Βρετανία."

    Σε δηλώσεις του στο πρόγραμμα Hard Talk του BBC World TV, που μεταδόθηκε σήμερα, ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε το Κυπριακό ένα "πολύ δύσκολο πρόβλημα", σημειώνοντας ότι ενώ στη Βοσνία υπήρχε μια εμπόλεμη κατάσταση, στην Κύπρο οι εχθροπραξίες τέλειωσαν το 1974.

    "Αυτό όμως άφησε ένα τρομερό κληροδότημα, ένα νησί που παραμένει ακόμα διαιρεμένο στο μέσο από ένα τείχος που μοιάζει με το τείχος του Βερολίνου," δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα επιτύχει λύση στο Κυπριακό αφού άλλοι έχουν αποτύχει, ανέφερε ότι "επιθυμούμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο, όχι εντελώς διαφορετική από αυτή που προέκυψε από την συμφωνία στο Ντέιτον", αλλά, σημείωσε "υπάρχει μια τεράστια διαφορά."

    Στην Κύπρο, τόνισε, δεν υπάρχει η ρευστή κατάσταση ενός πρόσφατου πολέμου και τα πράγματα θα είναι "πολύ δύσκολα" αφού υπάρχουν τετελεσμένα.

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος ανέφερε ότι εγράζεται "πολύ στενά" με τον Βρετανό ομόλογό του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος, όπως σημείωσε "εργάζεται με μερική απασχόληση ως διαπραγματευτής για το Κυπριακό."

    Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόνισε, και επικαλούμενος την εκτίμηση ειδικών για το Κυπριακό, πρόσθεσε "κάθε ειδικός για την Κύπρο θεωρεί ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, μπορεί να έχουν δίκαιο."

    Ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε το Κυπριακό ως υποβόσκουσα κρίση, η οποία μπορεί "να φέρει δύο από τους πιο σημαντικούς μας συμμάχους στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, πίσω σε εμπόλεμη κατάσταση."

    Αυτό, τόνισε, "θα ήταν καταστροφή για όλους μας και ιδιαίτερα για τη Βρετανία που διατηρεί στρατό στο νησί και είναι εγγυήτρια δύναμη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [13] Επίσκεψη Αυστραλών Κοινοβουλευτικών

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής και Σκιώδης Υπουργός Εξωτειρκών του Εργατικού Κόμματος Λόρενς Τζον Μπρέρετον και ο Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής και Σκιώδης Γενικός Εισαγγελέας του Εργατικού Κόμματος Νικ Μπόλκους φθάνουν την Κυριακή στην Κύπρο, προσκεκλημένοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, οι Αυστραλοί Κοινοβουλευτικοί θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Οι δύο επίσημοι θα επισκεφθούν επίσης τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή Αγίου Δομετίου καθώς και το οδόφραγμα της Δερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [14] Κασουλίδης - Αθήνα

    Λευκzσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος μετέβη σήμερα από τη Ρώμη στην Αθήνα, είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι η συζήτηση του Κυπριακού στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το θέμα της από κοινού αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών για ενσωμάτωση των κατεχομένων.

    Νωρίτερα σήμερα ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Πασκάλ Μίλο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και αποφασίσθηκε η περαιτέρω ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε στον κ. Μίλο ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να προσφέρει στην Αλβανία οικονομική, τεχνική και άλλη βοήθεια και τις εμπειρίες της σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα το γεωργικό, τον τραπεζικό και τον τουριστικό τομέα.

    Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί νομικό πλαίσιο για την υπογραφή διμερών συμφωνιών.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε επίσης τον κ. Μίλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ενημερώθηκε από τον Αλβανό ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην Αλβανία.

    Ο κ. Μίλο εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος γίνει σύντομα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξευρεθεί σύντομα λύση του Κυπριακού.

    Οι κ.κ. Κασουλίδης και Μίλο συμφώνησαν όπως γίνουν ανταλλαγές επισκέψεων επισήμων από τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 12 September 1997 - 17:46:45 UTC