Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις - ηρωομάρτυρες
  • [02] Συνέδριο Αποδήμων - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ
  • [03] Συνέδριο Αποδήμων - Αβραμόπουλος
  • [04] Συνέδριο Αποδήμων - Λαμπρινίδης
  • [05] Συνέδριο Αποδήμων - Αθενς
  • [06] Συνέδριο Αποδήμων - Νταλάρας
  • [07] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέδριο αποδήμων
  • [08] Αθενς - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ
  • [09] Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος Βουλής
  • [10] Συνέδριο Αποδήμων - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [11] Συνέδριο Αποδήμων - Νιώτης
  • [12] Συνέδριο Αποδήμων - Ροδουσάκης
  • [13] Προέδρος Κληρίδης - Τσοβόλας
  • [14] Δάσκαλοι - κατεχόμενα
  • [15] Εκκλησία Αγίας Αναστασίας - κατεχόμενα
  • [16] Συνέδριο Αποδήμων - Καραμανλής
  • [17] Κατεχόμενα - Παράνομοι εργάτες - Υπηκοότητα
  • [18] Συνέδριο Αποδήμων - Εκπροσώποι κομμάτων - Ομοσπονδιών
  • [19] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Εκδηλώσεις - ηρωομάρτυρες

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου ολοκληρώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλή και όλων όσοι έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου.

    Στη συναυλία συμμετείχαν οι Γιώργος Νταλάρας, Μάριος Τόκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Χατζηχριστοδούλου κι άλλοι.

    Πριν από την έναρξη της συναυλίας ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Νίκος Βλίττης, παρέλαβε τη φλόγα που μετέφεραν Εφεδροι Καταδρομείς από την Ακρόπολη.

    Παραλαμβάνοντας τη φλόγα ο κ. Βλίττης είπε ότι αυτή θα περάσει στις καρδιές των Ελλήνων της Κύπρου μέχρι την απελευθέρωση του νησιού. Θα τοποθετηθεί, πρόσθεσε, στους τάφους των ηρωομαρτύρων, για να μας θυμίζει το καθήκον προς την κατεχόμενη πατρίδα.

    Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος, εκ μέρους όλων των κατεχομένων Δήμων.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου συγκέντρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για την ανάκτηση και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το εθνικό θέμα διέρχεται σήμερα μια λεπτότατη, κρίσιμη και αποφασιστική φάση. Οπως είπε, αναμένονται δύσκολες μέρες και πλησιάζουν οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσε, έχει και την πολιτική ετοιμότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις ημέρες και το πολιτικό θάρρος να ανταποκριθεί σε αυτές τις ώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Συνέδριο Αποδήμων - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη συντονισμού και κοινής γλώσσας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του απόδημου ελληνισμού τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Γεώργιος Χριστοφίδης, μιλώντας το πρωί κατά την έναρξη του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι διαπιστώνεται συνεχώς η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, αλλά τόνισε ότι οι απόδημοι πιστώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του τόπου "για τη γνήσια διάθεση και πολιτική βούληση για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού".

    Είπε, επίσης, ότι μετά την αποτυχία των δύο γύρων απευθείας συνομιλιών, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, "επιβάλλεται ανασύνταξη των δυνάμεών μας, αλλά και τακτικής με διεκδικητικό προσανατολισμό και αξιοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κάθε ίχνους δύναμης που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ελληνισμός, σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης".

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "δεν παύουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για τερματισμό της κατοχής" κι επεσήμανε ότι "δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού και αμφιταλαντεύσεων".

    "Επιβάλλεται όλοι, και στην Κύπρο και αποδημία, ηγεσία και λαός, να μιλάμε με μία γλώσσα προς τα έξω και να αποφεύγουμε λόγια και πράξεις που βλάπτουν την υπόθεσή μας", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη συντονισμού σε επίπεδο πρεσβειών και αποδήμων σε όλες τις χώρες, ώστε ο ελληνισμός, ως μία κι ενιαία δύναμη, να διεκδικήσει τα αναφαίρετα και ιστορικά δικαιώματά του στην Κύπρο.

    Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος τόνισε ότι οι απόδημοι για 23 τώρα χρόνια αγωνίζονται για το δίκαιο της Κύπρου και του λαού της.

    Υπογράμμισε, ακόμη, ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα 23 αυτά χρόνια "κρατήσαμε το σκοπό μας ζωντανό" και ότι άνκαι ηγέτες της ομογένειας έχουν απεβιώσει με το όνειρο της επιστροφής, "τα όνειρα ποτέ δεν πεθαίνουν".

    Αναφέρουμε ότι στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, αρχηγοί κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος κι άλλοι επίσημοι.

    Από το εξωτερικό, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, οι Βρετανοί βουλευτές Αλαν Μιλ, Τζον Ράιαν, Ρούντι Βις και Στίβεν Τουίνγκ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού βουλευτής, Γρηγόρης Νιώτης, κι άλλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Συνέδριο Αποδήμων - Αβραμόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος είναι στην ψυχή των Ελλήνων, είναι στην καρδιά και το νου μας", τόνισε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε χαιρετισμό του στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει εξ ονόματος έξι χιλιάδων δημάρχων και κοινοταρχών της Ελλάδας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού σημείωσε τη σημασία του Συνεδρίου, επεσήμανε ότι "συμπίπτει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη καμπή της τροχιάς που διανύει το κυπριακό ζήτημα".

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα οι εργασίες του Συνεδρίου να είναι εποικοδομητικές και διαβεβαίωσε ότι όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά τους.

    "Σε ότι αποφασίσετε", τόνισε, "να γνωρίζετε ότι οι τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας θα είναι κοντά σας με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, αποφασισμένες να δώσουν κι αυτές το δικό τους παρών στη μεγάλη προσπάθεια, στη μεγάλη μάχη, που να είστε σίγουροι θα δώσει μια μέρα τον ήλιο της ελευθερίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μας και από κοινού τότε, Κύπρος κι Ελλάδα, θα ακολουθήσουν τη διαδρομή που δείχνει η κοινή ιστορική μας μοίρα".

    Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας θα γίνει στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάιο, για να διατρανωθεί, όπως είπε, η "κοινή πορεία, κοινός αγώνας, κοινή προσπάθεια, μέχρι να έρθει επιτέλους η δικαίωση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Συνέδριο Αποδήμων - Λαμπρινίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η επίλυση του Κυπριακού, σαν κυρίαρχο διεθνές πρόβλημα, αλλά και σαν φλέγον εθνικό θέμα, βρίσκει σε αρραγή ενότητα τον κυπριακό, ελλαδικό και απόδημο ελληνισμό, υποδηλώνοντας τη θαυμαστή αντοχή των εθνικών και πολιτιστικών δεσμών, που συνδέουν τον ελληνισμό στο σύνολό του".

    Αυτό τόνισε σήμερα σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του κ. Λαμπρινίδι η κ. Παναγιώτα Ράλλη.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε ότι οι δεσμοί που συνδέουν τον ελληνισμό "εξακολουθούν να εκφράζονται με γνησιότητα στις σχέσεις των δύο αδελφών λαών και του αποδημιακού στοιχείου".

    Τόνισε δε ότι "τα αποφασιστικά όπλα που διαθέτουμε είναι η ενότητα και η ανυποχώρητη θέλησή μας να υπερασπιστούμε ότι μας ανήκει ιστορικά κι εδραιώνεται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "ο ελληνισμός μπορεί να εμπνεύσει μια διεθνή θετική στάση στα κυρίαρχα προβλήματα του σημερινού κόσμου, αλλά προπάντων στα εθνικά μας θέματα, με την ενεργή παρουσία του απόδημου ελληνισμού σε όλο τον κόσμο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Συνέδριο Αποδήμων - Αθενς

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο όπου γης ελληνισμός συμπαραστέκεται στον κυπριακό ελληνισμό, στον αγώνα του για λύση του Κυπριακού κι εθνική επιβίωση, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς, σε χαιρετισμό του στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού.

    Ο κ. Αθενς τόνισε τη σημασία του παγκόσμιου ελληνισμού για αντιμετώπιση των προβλημάτων του, σημειώνοντας ότι στις ΗΠΑ οι απόδημοι έχουν φθάσει τελικά στο σημείο να επηρεάσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να χειριστεί το Κυπριακό ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

    Είπε, ακόμη, ότι είναι καθήκον των αποδήμων "να εργαστούν στενά με την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση" για προώθηση του Κυπριακού.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι όπου γης Ελληνες "πρέπει να εργαστούμε σκληρά για ενότητα, για να μην χάσουμε το πλοίο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Συνέδριο Αποδήμων - Νταλάρας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου έδωσε για άλλη μια φορά σήμερα ο δημοφιλής Ελληνας τραγουδιστής, Γιώργος Νταλάρας, αυτή τη φορά σε σύντομο χαιρετισμό του στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Ο Ελληνας τραγουδιστής, που χθες βράδυ έδωσε στο Παραλίμνι συναυλία στη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα πέρσι το καλοκαίρι, εξέφρασε την αγάπη του για την Κύπρο. Μάλιστα χαρακτήρισε την Κύπρο ως "ένα τόπο που χωράει όλους τους Ελληνες, περιέχει την ψυχή και την ιστορία μας".

    Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Νταλάρας σημείωσε ότι ο τόπος αυτός ίσως έχει εγκαταλειφθεί από τη διεθνή κοινότητα, εδώ και 23 χρόνια.

    "Προσπάθειες γίνονται, πιστεύω όμως ότι το αγωνιστικό πνεύμα του λαού εδώ στη Κύπρο και η προσπάθεια ένωσης της βάσης του ελληνικού και κυπριακού λαού, χρειάζεται περισσότερη δουλειά", είπε ο Νταλάρας, και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα της Κύπρου ξεκινάει από αυτή την απώλεια μνήμης και διάθεσης για προσπάθεια λύσης του Κυπριακού".

    Τέλος, ο Ελληνας τραγουδιστής διαβεβαίωσε τους απόδημους Κύπριους ότι "όπου και όποτε με χρειαστείτε για το θέμα της Κύπρου, θα είμαι παρών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέδριο αποδήμων

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το αδιέξοδο των συνομιλιών του Μοντρέ δεν επιβάλλει αναθεώρηση της χαραγμένης στρατηγικής και πορείας μας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι "μπορεί να μην ξεπεράστηκε το αδιέξοδο στο Μοντρέ. Αυτό δεν είναι ούτε το τέλος του κόσμου ούτε επιβάλλεται η αναθεώρηση της χαραγμένης στρατηγικής και πορείας μας".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "οι Τούρκοι δεν μας είχαν μαθημένους διαφορετικά" και αφού τόνισε ότι υπάρχει αντοχή και υπομονή για συνέχιση του αγώνα μας, ανέφερε πως "φαίνεται ότι μπήκαμε στην τροχιά της συστηματικής, επίμονης και πεισματικής αναζήτησης της λύσης του Κυπριακού".

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σερ Τζον Ουέστον, πέραν από τον έπαινο προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και την επίρριψη ευθύνης προς τον Ραούφ Ντενκτας, έδωσε το στίγμα ότι η διεθνής κοινότητα "μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι το Μοντρέ δεν ήταν το τέλος".

    "Ηταν", υπογράμμισε, "η αρχή μιας πορείας με την οποία η διεθνής κοινότητα, στηριζόμενη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα προχωρήσει για ανατροπή του απαράδεκτου στάτους κβο. Από εμάς", πρόσθεσε, "θα εύρει μια σταθερή θέση: εποικοδομητική πολιτική βούληση για λύση αλλά και ταυτόχρονα προσήλωση στις διεθνείς παραδεδειγμένες αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ο ΥΠΕΞ παρατήρησε, παράλληλα, ότι στόχος δεν είναι ο έπαινος και η αντίστοιχη καταδίκη της τουρκικής πλευράς αλλά να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου μας.

    "Ο δρόμος αυτός θα ανοίξει", σημείωσε, "όταν γίνει κατανοητό προς τα πού θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα για να λυθεί το Κυπριακό. Το κλειδί του Κυπριακού βρίκεται στην Αγκυρα. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή του διεθνούς παράγοντα", πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι θα πρέπει πρώτα να πείσουμε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στο να πεισθεί η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό και στη συνέχεια "ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους φιλικές, ενθαρρυντικές, δελεαστικές και φυσικά και κυρώσεις για να καμφθεί η αδιαλλαξία της Αγκυρας".

    Αναφερόμενος στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι "ο δρόμος προς την ένταξη δεν θα είναι εύκολος και χωρίς τη λύση ακόμα δυσκολότερος". Ωστόσο τόνισε ότι με την βοήθεια της Ελλάδας και σε συνάρτηση με το γενικότερο πλαίσο της διεύρυνης "τελικά θα πετύχουμε".

    "Μόνο όσοι υποτιμούν τις δυνατότητες μας και κυρίως εκείνες της Ελλάδας και δειλιάζουν μπορούν να δυσπιστούν για την ευόδωση της πορείας αυτής," συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες τουρκικής απειλές, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι "η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι τυχόν απόφασή της να προσαρτήσει τα κατεχόμενα και να εγκαταλείψει τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση δίνει στην Ελλάδα ειδικότερα και την Ευρώπη γενικότερα κάθε δικαίωμα να προχωρήσουν στον ενταφιασμό κάθε σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη στενή και αρμονική συνεργασίας με την Ελλάδα και στη συνέχεια είπε ότι "χάρις στις προσπάθειες των αποδήμων και της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης το Κυπριακό έχει αναβαθμιστεί στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο του διεθνούς ενδιαφέροντος"

    Οπως είπε, αυτό "καταμαρτυρούν ο διορισμός διεθνούς φήμης διπλωματών και πολιτικών σαν απεσταλμένων ή εκπροσώπων κυβερνήσεων για να βοηθήσουν το Γενικό Γραμματέα στην άσκηση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του".

    "Η σωτηρία της Κύπρου είναι υπόθεση όλου του Ελληνισμού όπου και αν βρίσκεται. Η παρουσία σας εδώ το πιστοποιεί. Η παρουσία σας ταυτόχρονα μας ενδυναμώνει γιατί αποδεικνύει ότι ο απόδημος Ελληνισμός είναι στρατευμένος μαζί μας για εθνική επιβίωση και δικαίωση", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

    Τέλος, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει τις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα από το συνέδριο των αποδήμων και να ενισχύσει τις προσπάθειές τους, και τόνισε ότι ορθώς τους απασχολεί το μέλλον των αποδήμων νέων γιατί "είναι συνυφασμένο με την επιβίωση των ιδίων των παροικιών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] Αθενς - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) θα έχουν στο μέλλον δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την έναρξη του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    "Οι Ελληνες Κύπριοι του εξωτερικού, που είναι Ελληνες όπως όλοι μας, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στο ΣΑΕ. Αυτό θα αλλάξει", ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αθενς.

    "Η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ θα έχουν από οκτώ ψήφους", συμπλήρωσε ο κ. Αθενς, εισπράττοντας τα θερμά χειροκροτήματα των αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι συμμετέχουν στο Συνέδριο.

    Αφού ευχαρίστησε τους αξιωματούχους της ελληνικής Κυβέρνησης, οι οποίοι αποδέχθηκαν το αίτημα αυτό, θεωρώντας το ως δίκαιο, ο κ. Αθενς τόνισε ότι στο συνέδριο του ΣΑΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, "θα πάμε όλοι μαζί ως Ελληνες, γιατί δεν έχουμε δεύτερης τάξης Ελληνες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [09] Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να συστήσει ειδική υπεπιτροπή για τα θέματα των αποδήμων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών του Σώματος.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων και ενόψει του μεγάλου ενδιαφέροντος το οποίο υπάρχει για την επαφή με την ομογένεια. Πρόσθεσε ότι για το θέμα υπήρξε συνεργασία με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οσον αφορά στο εθνικό θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι "μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα είναι ίσως η κρισιμότερη στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι επιβάλλεται "ο συντονισμός, η μελέτη σε βάθος των εξελίξεων και απόφαση για μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μακροπρόθεσμη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κυπριακό ελληνισμό".

    "Δεν είναι υπερβολή αν λεχθεί ότι ο κυπριακός ελληνισμός, για πρώτη φορά στην ιστορία χιλιάδων χρόνων, πραγματικά κινδυνεύει", προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ακόμη, παρατήρησε ότι "αν δεν εξασφαλίσουμε εξ αντικειμένου και οριστικά όλες τις προϋποθέσεις" σε κάποια χρονική περίοδο "δεν θα υπάρχει ελληνισμός σε αυτό το μαρτυρικό νησί".

    Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι "αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν ή αν εξευρεθεί μια διευθέτηση με βάση τα δεδομένα της κατοχής δεν πρόκειται να επιβιώσει στο υπόλοιπο κομμάτι της Κύπρου ο κυπριακός ελληνισμός".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους αποδήμους να μην ικανοποιούνται με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες βρίσκονται.

    "Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να τις πείσετε να ενδιαφερθούν προς την ορθή κατεύθυνση", είπε ο κ. Κυπριανού, και τόνισε ότι "η ορθή κατεύθυνση είναι να πιεσθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική".

    "Από εκεί και πέρα", κατέληξε, "το πρόβλημα της Κύπρου θα είναι πολύ εύκολο να λυθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [10] Συνέδριο Αποδήμων - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε σήμερα ότι ο αγώνας για απελευθέρωση της Κύπρου "παγιδεύτηκε σε διαδικασίες" που εκτροχίασαν το θέμα μας από τη σωστή του βάση, παρουσιάζοντάς το ως θέμα διακοινοτικής διαφοράς και όχι ως θέμα εισβολής και κατοχής.

    Χαιρετίζοντας το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, το οποίο άρχισε σήμερα στη Λευκωσία, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι "επιβάλλεται χωρίς άλλη αναμονή να αναθεωρήσουμε την μέχρι σήμερα πορεία μας, αν πράγματι θέλουμε την επανένωση και την απελευθέρωση της νήσου μας".

    "Εικοσιτρία χρόνια είναι υπέρ αρκετά για να δοκιμαστεί μια διαδικασία και να αποδειχθεί αν προσφέρεται για δίκαιη λύση ή όχι. Και η διαδικασία που δοκιμάστηκε αποδείχτηκε όχι μόνον ανώφελη αλλά και φοβερά επιβλαβής και καταστροφική", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Ο Μακαριότατος σημείωσε, επίσης, ότι "με το να αντικρίζουμε απαράδεκτες προτάσεις κατά τρόπο τόσον υποχωρητικό και χλυαρό όχι μόνο δεν πείθουμε αλλά και παρουσιαζόμαστε πως είμαστε εμείς που αδικούμε".

    "Χρειάζεται", πρόσθεσε, "να αλλάξουμε νοοτροπία. Χρειάζεται σταθερότητα και μονολιθικότητα στη διεκδίκηση των δικαίων, χρειάζεται ανυποχώρητη αγωνιστικότητα και επιμονή. Απαραίτητες προϋποθέσεις σε όσους διεκδικούν την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων τους".

    Ο Μακαριότατος προειδοποίησε ότι η Εκκλησία "δεν είναι δυνατό ποτέ να ευλογήσει ή να αποδεχθεί οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή αξιολογήσεις ή βολιδοσκοπήσεις για λύση που άμεσα ή έμμεσα μας οδηγούν σε απάρνηση πατρογονικών εδαφών, διαγραφή ιερών και οσίων και απεμπόλιση δικαιωμάτων του λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [11] Συνέδριο Αποδήμων - Νιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη βεβαίωση ότι το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων θα συμβάλει στο συντονισμό των παγκόσμιων δυνάμεων του ελληνισμού στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Προεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης.

    Ο κ. Νιώτης μετέφερε, εξάλλου, χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, και διαβεβαίωσε ότι οι τριάντα βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, που αποτελούν τη Μόνιμη Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό, "εργαζόμαστε, παρακολουθώντας στενά τις δραστηριότητες των Κυπρίων, όπου γης, κι έχουμε αξιολογήσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις δραστηριότητες και την ανάγκη συνεργασίας και συμπαράταξης.

    Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο κ. Νιώτης διαβεβαίωσε, επίσης, ότι "στη συνεργασία που έχουμε με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, έχουμε αρχίσει ως πρώτη προτεραιότητά μας, πρώτη φροντίδα μας, την ενεργοποίηση του παγκόσμιου ελληνισμού, για τη στήριξη του πρώτου εθνικού μας θέματος, τη στήριξη του κυπριακού αγώνα για τη λευτεριά και τη δικαίωση".

    "Είναι φανερό", είπε, "ότι βρισκόμαστε σε μιαν κρίσιμη περίοδο και θεωρώ πως το 10ο Συνέδριο θα είναι ένα ακόμη βήμα που θα συμβάλει στο συντονισμό των παγκοσμίων δυνάμεων του ελληνισμού, σε κατεύθυνση στήριξης αυτού του ιερού αγώνα", δηλαδή του Κυπριακού.

    Ο κ. Νιώτης ανέφερε, ακολούθως, ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι έτοιμος να αναπτύξει και να συντονίσει περαιτέρω τις δυνάμεις του, αφού "το 1998 φαίνεται ότι θα είναι μια χρονιά που θα χρειαστεί αυτή τη διαρκή εγρήγορσή μας, την παρουσία μας, το συντονισμό μας".

    Καταλήγοντας, ο κ. Νιώτης είπε ότι "αυτό το 10ο Συνέδριο δεν θα δώσει ραντεβού μετά από δύο χρόνια, αλλά θα ανανεώσει το ραντεβού στη μεγάλη συνάντηση του ελληνισμού το Δεκέμβριο, στη Θεσσαλονίκη, όπου όλες οι δυνάμεις - Ελλαδίτες, Ε/Κ, απόδημοι - θα επαναβεβαιώσουμε τη συμπαράταξή μας, θα στείλουμε μήνυμα ιεράρχησης για την προτεραιότητα του κυπριακού θέματος, που αποτελεί και κλειδί για τη σταθεροποίηση στην περιοχή, και θα δώσουμε μια νέα ώθηση για την ελπιδοφόρα πορεία του ελληνισμού στον 21ο αιώνα".

    Ο Ελληνας βουλευτής αναφερόταν στο συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [12] Συνέδριο Αποδήμων - Ροδουσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην καίρια αυτή στιγμή που διέρχεται το Κυπριακό, "η Ελλάδα και η Κύπρος χέρι-χέρι δίνουν τις πολιτικές και διπλωματικές μάχες και τον αγώνα για τη διεθνή διαφώτιση, με στόχο να φτάσουμε σύντομα μαζί στο τελικό ποθητό αποτέλεσμα", τόνισε σήμερα ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Προσφωνώντας το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, εκ μέρους της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Προέδρου της χώρας Κωστή Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ. Ροδουσάκης χαιρέτισε τις προσπάθειες και τις παγκόσμιες κινητοποιήσεις της ομογένειας.

    Οπως είπε, "η σημερινή κινητικότητα στο Κυπριακό, το ουσιαστικό ενδιαφέρον που αδιαμφισβήτητα επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα, οι διεργασίες που συντελούνται μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο στο πλαίσιο της πορείας της Κύπρου" για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), "ασφαλώς οφείλουν πολλά και στις προσπάθειες των φιλοπρόοδων, πατριωτών, δημιουργικών, φλογερών Κυπρίων της διασποράς".

    Είπε, ακόμη, ότι "η Ελλάδα επαναβεβαίωσε επίσημα τη συμπαράσταση και συμπαράταξή της στις ανανεωμένες κοινές προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας του κυπριακού χώρου στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, για μιαν ανανεωμένη διεθνή εκστρατεία, για την καταδίκη της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς και για την απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο".

    Ο Ελληνας Πρέσβης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι όσοι έζησαν τους απόδημους από κοντά, στο εξωτερικό, "θαυμάσαμε το δαιμόνιο επιχειρηματικό σας πνεύμα. Την προκοπή σας στα γράμματα, στις τέχνες και στις επιστήμες, στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις".

    "Πάνω απ' όλα," συμπλήρωσε, "συγκινηθήκαμε με τον ασίγαστο έρωτά σας για την λαβωμένη γενέτειρά σας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [13] Προέδρος Κληρίδης - Τσοβόλας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι το κόμμα του οποίου ηγείται θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα η διεθνής κοινότητα για να αποτραπούν "τα χειρότερα που ενδεχομένως να σκέφτεται η Τουρκία", έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ. Τσοβόλας έδωσε τις διαβεβαιώσεις ύστερα από συνάντση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    "Με ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις, για την αδιαλλαξία της Τουρκίας και συζητήσαμε εκτιμήσεις για το τί μπορεί από δω και πέρα να γίνει", ανέφερε ο κ. Τσοβόλας.

    Επικρίνοντας την τουρκική αδιαλλαξία, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ανέφερε ότι "διατυπώσαμε τη θέση ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προς την κατεύθυνση του να προβληθεί αυτή η αδιαλλαξία της Τουρκίας, να την αξιοποιήσουμε με την καλή έννοια, γιατί δεν παίρνει άλλο αυτή η παραταταμένη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [14] Δάσκαλοι - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων αναμένει απάντηση, κατά πόσον οι κατοχικές αρχές θα επιτρέψουν τη μετάβαση δύο νέων δασκάλων στα κατεχόμενα, για να διδάξουν στα σχολεία εκεί, ενώ παραμένει ακόμη εκκρεμές αν θα επιτραπεί τελικά στη δασκάλα Ελένη Φωκά να μεταβεί στην Αγία Τριάδα, χωρίς την έκδοση ταυτότητας του ψευδοκράτους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ο ίδιος υπέβαλε μέσω των Ηνωμένων Εθνών προς τις κατοχικές αρχές το αίτημα όπως δυο νέοι δάσκαλοι μεταβούν για να διδάξουν στα κατεχόμενα, όπου ως γνωστό ζουν μαθητές του δημοτικού, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία στην Αγία Τριάδα, στο Ριζοκάρπασο και στον Κορμακίτη.

    Παράλληλα το θέμα της δασκάλας Ελένης Φωκά αναμένεται, όπως ανέφερε, να τεθεί σε νέα συναντηση, του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση των ανθρωπιστικών θεμάτων.

    "Το θέμα αυτό", επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος, "το χειρίζεται προσωπικά ο Πρόεδρος.

    "Αν δεν μας επιστρέψουμε να στείλουμε δάσκαλο στην Αγία Τριάδα, τότε θα δούμε τί διευθετήσεις θα κάνουμε", πρόσθεσε.

    Πέρσι, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, φοίτησαν στο Ριζοκάρπασο 29 μαθητές, τέσσερις στην Αγία Τριάδα και ένας στον Κορμακίτη.

    Φέτος σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, δύο από τους μαθητές της Αγίας Τριάδας ενδεχομένως να φοιτήσουν στη Λάρνακα, όπου έχουν συγγενείς και εάν δεν καταστεί δυνατή η αποστολή δασκάλου για το σχολείο της Αγίας Τριάδας τότε είναι πιθανόν οι μαθητές της Αγίας Τριάδας να σταλούν για να φοιτήσουν στο Ριζοκάρπασο, όπου υπάρχει μια δασκάλα.

    Ενας δάσκαλος υπάρχει επίσης και στον Κορμακίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [15] Εκκλησία Αγίας Αναστασίας - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο, μετατρέπεται σε τουριστικό συγκρότημα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο τουρκοκυπριακό τύπο.

    Οπως γράφει το δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Κίμπρις", ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Ερουλκού ενοικίασε για περίοδο 30 ετών την εκκλησία, το παλαιό σχολείο και την οκτώ χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων έκταση, γύρω από τα κτίσματα, προκειμένου να αναγείρει τουριστικό συγκρότημα που θα προσφέρει φιλοξενία σε ηλικιωμένα άτομα.

    Τα πρώτα 10 χρόνια ο Ερουλκού θα καταβάλει ενοίκιο 10 χιλιάδων στερλίνων ως εγγύηση.

    Μετά τα δέκα χρόνια, το ενοίκιο θα αυξάνεται κατά 10% και θα αναπροσαρμόζεται κάθε πέντε χρόνια.

    Για τα πρώτα τρία χρόνια, οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 780 χιλιάδες στερλίνες.

    Σύμφωνα πάντα με τον Τ/κ τύπο, το συγκρότημα θα είναι μοναδικό στο είδος του στα κατεχόμενα και θα πρόκειται για τουριστικό συγκρότημα, που θα προορίζεται για ηλικιωμένους, το οποίο θα διαθέτει 44 δωμάτια, ένα εστιατόριο για 70 άτομα και πισίνα.

    Για τις ανάγκες του συγκροτήματος, θα χρησιμοποιηθεί το παλιό σχολείο και το παλιό ξενοδοχείο που ήδη υπάρχουν.

    Το όλο έργο θα επιβλέπουν και θα εποπτέυουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του λεγόμενου τμήματος αρχαιοτήτων της ψευδοκυβέρνησης.

    Οπως ισχυρίστηκε ο λεγόμενος υποδιευθυντής του τμήματος εβκαφίου Αγιέρ Μπαρίς, η μετατροπή στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία της εκκλησίας. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα σχέδια του τουριστικού συγκροτήματος δεν προβλέπουν την αλλαγή του ιστορικού χαρακτήρα της εκκλησίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [16] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Καραμανλής

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του ελληνισμού με την έννοια ότι πρέπει να μπορούμε να αποδεικνύουμε κάθε μέρα και καλύτερα ότι στα μεγάλα θέματα, και μάλιστα σ' αυτό το κυρίαρχο, μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, ομόψυχοι, με κοινή δράση, πέρα και πάνω από τις ασθένειες του υπερβολικού κομματισμού ή των προσωπικών διαδρομών".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), Κώστας Καραμανλής, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Πρόσθεσε ότι "σήμερα που οι δυνάμεις της ελευθερίας και της δημοκρατίας έχουν τόσο ενισχυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο", στην Κύπρο "δοκιμάζεται ως τελευταίο στοίχημα η σύγκρουση μεταξύ των εννοιών του δικαίου και της ελευθερίας από τη μία, των εννοιών του σκοταδισμού και της τυραννίας από την άλλη".

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε, ακολούθως, ότι πριν από 35 περίπου χρόνια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι είχε αναφωνήσει στο τείχος του Βερολίνου "Ich bin ein Berliner", δηλαδή ότι είναι από το Βερολίνο.

    "Εδώ σήμερα πρέπει να πούμε ότι είμαστε όλοι Κύπριοι", τόνισε ο κ. Καραμανλής, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να πουν όλοι ότι είναι Κύπριοι, "οι Ευρωπαίοι πολίτες, όλες και όλοι οι πολίτες του κόσμου που εξακολουθούμε να πιστεύουμε απαρέγκλιτα και αμετακίνητα ότι η καταξίωση του ανθρώπινου γένους είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, ο σεβασμός στα δικαιώματα, η ελευθερία και η αξιοπρέπειά του".

    "Αυτό το στοίχημα", επεσήμανε, "καλείται η παγκοσμιότητα να κερδίσει με σημείο αντιπαράθεσης την Κύπρο".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά "δεν θα φεισθούμε κόπου κι ενέργειας, χρόνου και προσπάθειας, στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, στην οποία πρωτοπόρος είναι η κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή πολιτική ηγεσία, ώστε όσο γίνεται ταχύτερα να πετύχουμε εκείνο που όλες και όλοι μαζί ονειρευόμαστε: μιαν ελεύθερη Κύπρο, όπου οι βασικές αξίες του πολιτισμού και της δημοκρατίας θα γίνονται από όλες τις πλευρές σεβαστές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [17] Κατεχόμενα - Παράνομοι εργάτες - Υπηκοότητα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντιδράσεις εκ μέρους του κοινού προκαλεί η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να παραχωρήσει λεγόμενη υπηκοότητα σε μεγάλο αριθμό λαθραίων εργατών που έχουν κατακλύσει τα κατεχόμενα.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις προσπάθειες των κομμάτων της συγκυβέρνησης να προχωρήσουν στην παραχώρηση λεγόμενης υπηκοότητας, ενώ το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αποφάσισε ήδη να αρχίσουν οι εργασίες για την ενέργεια αυτή. Το γεγονός, αναφέρει η εφημερίδα, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και χαρακτηρίζει τη νομιμοποίηση των λαθραίων εργατών με προδοσία της Τ/κ κοινότητας.

    Η εφημερίδα εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, ενώ σημειώνει ότι οι λεγόμενες αρχές δε γνωρίζουν τον ακριβή πληθυσμό, ότι η διαμονή στην εντός των τειχών Λευκωσία είναι αδύνατη λόγω των λαθραίων εργατών και ότι οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι μετά τις 9.30 το βράδυ, ακόμα και η λεγόμενη αστυνομία αποφεύγει να εισέρχεται στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΠΑ/ΓΓ/ΜΧ)

    [18] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Εκπροσώποι κομμάτων - Ομοσπονδιών

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη μεγάλη σημασία και συμπαράσταση των αποδήμων προς την Κύπρο και τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εξήραν οι αρχηγοί και εκπροσώποι των κυπριακών κομμάτων, κατά την έναρξη των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κύπρου, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Μιλώντας στο συνέδριο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, εξήρε το έργο των αποδήμων, του οποίους χαρακτήρισε "εθνικούς πρέσβεις", και τόνισε ότι με τους αγώνες τους συμβάλλουν και συμπληρώνουν τις δικές μας προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Επεσήμανε επίσης ότι οι απόδημοι μας δίνουν το μήνυμα ότι πάνω από πολιτικές διαφορές πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπάθειών μας για την αντιμετώπιση των απειλών και της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς.

    Τόνισε επίσης ότι με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Κύπρος έχει χάσει ένα βασικό στήριγμα στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος. "Τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά στη διχοτόμηση από ότι ποτέ προηγούμενα", είπε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας την ανάγκη όπως το Εθνικό Συμβούλιο συζητήσει σε βάθος τα δεδομένα και τις ενδεχόμενες προοπτικές στο Κυπριακό.

    Ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ντίνος Μιχαηλίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ελληνισμός καλείται και σήμερα να ορθώσει το ανάστημά του και να αποδείξει ότι θέλει και ξέρει να αγωνίζεται για τα δίκαια και τα δικαιώματά του.

    "Πρέπει να πείσουμε", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης ότι "ως Κύπρος και Ελλάδα, ως απανταχού της γης ελληνισμός, είμαστε δεσμευμένοι για μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, αλλά ταυτόχρονα και δεσμευμένοι έναντι της ιστορίας και των γενιών που θα έλθουν, να κάνουμε το παν για να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια οριστικού εξανδραποδισμού μας από τη γη των πατέρων μας".

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, επεσήμανε ότι πρέπει να αντισταθούμε και να μην προσυπογράψουμε ούτε διαγραφή πατρίδων ούτε διαγραφή δικαιωμάτων και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι ξένοι θα θέλουν να εκμεταλλευτούν δήθεν σωφροσύνη και δήθεν ρεαλισμό, για να μας παρασύρουν προς καταστάσεις ξένες σε εμάς.

    "Ο εχθρός μας, δεν είναι ο θυματοποιημένος Τουρκοκύπριος, αλλά η κατοχή με την οποία δεν συμβιβαζόμαστε. Μας λένε ότι είμαστε λίγοι αλλά ας μας μετρήσουν καλύτερα", είπε ο κ. Λυσσαρίδης τονίζοντας ότι έχουμε φίλους και συμμάχους, τόσο στο Αμερικανικό Κογκρέσο όσο και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ενωμένων Δημοκρατών Κώστας Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε τις μέρες που περνά η Κύπρος πολύ κρίσιμες, σημειώνοντας ότι οι απόδημοι θα κληθούν να βοηθήσουν, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη, για την αποδεδειγμένη τουρκική αδιαλλαξία και για τις απαράδεκτες απειλές που δεχόμαστε.

    Από πλευράς του κόμματος των Φιλελευθέρων απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Ζαχαριάδης, των Νέων Οριζόντων ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού και από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο κ. Χάρης Καραγιάν.

    Το Συνέδριο χαιρέτισαν οι Προέδροι των Ομοσπονδιών Κυπρίων της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής, της υπόλοιπης Αφρικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας, οι οποίοι έδωσαν τη διαβεβαίωσή τους για τη συνεχή συμπαράσταση και τους αγώνες τους για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [19] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.27 (+0.08)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.86 (+0.34)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.92 (+0.57)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.58 (-0.83)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.12 (-0.46)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.68 (+2.11)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.90 (-1.24)
        Αλλες Εταιρείες                         60.10 (-1.85)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  217408.810
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 25 August 1997 - 13:02:44 UTC