Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - Ρωσία
  • [02] ΗΠΑ - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [03] Συνέντευξη Επιτετραμμένου Σλοβακίας Διμερείς σχέσεις Κύπρου - Σλοβακίας Σχέσεις - Σλοβακίας - ΕΕ
  • [04] Δολοφονία Τουρκοκύπριου
  • [05] 70χρονα ΑΚΕΛ
  • [06] Χόλμπρουκ - επίσκεψη
  • [07] Δολοφονία Τουρκοκύπριου (2)

  • [01] (Κ) Κυπριακό - Ρωσία

    Λεωσυκία,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Ο ειδικός απεσταλμενος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στις συνομιλίες του Μοντρέ, Βίκτορ Μπόικο, καταδίκασε την απειλή του Ραούφ Ντενκτάς να προχωρήσει σε οριστική διχοτόμηση της Κύπρου ως απάντηση στην ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ, ο κ.Μπόικο υποργάμμισε ότι τέτοιες απειλές πρέπει να προκαλέσουν αντίστοιχη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

    Ο εκπρόσωπος της Μόσχας στις συνομιλίες εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της χωρας του στην πρόταση αποστρατικοποίησης της Κύπρου και υπενθύμισε σχετική απόφαση της ρωσικής Βουλής, του περασμένου Οκτωβρίου, που μεταξύ άλλων αποδοκιμάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης συμφώνησε, εξάλλου, με την εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση που ανέκυψε στις διαπραγματεύσεις του Μοντρέ.

    Επίσης, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας του για ταχεία επίλυση του Κυπριακού, ενδιαφέρον που απορρέει τόσο από την ιδιότητα της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και από τη γειτνίαση της Κύπρου με τη νότια Ρωσία, και τη σημασία του Κυπριακού για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

    Ο κ. Μπόικο εξέφρασε τη λύπη του για τη μη ύπαρξη αποτελεσμάτων από τις συνομιλίες στο Μοντρέ και πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο είναι η διατήρηση της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,16/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Κατά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην Ελβετία, επιβεβαιώθηκε ο στόχος για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ρούμπιν, αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση επί του αποτελέσματος των συνομιλιών.

    Ο κ. Ρούμπιν δήλωσε ότι "οπωσδήποτε μελετάμε τις δηλώσεις που έγιναν από τους διάφορους ηγέτες", οι οποίοι "συμφώνησαν να καλέσουν τον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο νησί και ότι στο μέλλον θα υπάρξουν συζητήσεις, στο νησί, για διάφορα ανθρωπιστικά θέματα".

    Μιλώντας ειδικά για τις συνομιλίες, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι συνομιλίες ήταν "χρήσιμες" και πρόσθεσε ότι "οι δύο πλευρές άκουσαν τις απόψεις η μια της άλλης για το σύνολο των θεμάτων".

    Αφού σημείωσε ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ επέδωσε έγγραφο για προβληματισμό, ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι "το πόσο χρήσιμες και πόσο επιτυχημένες θα αποδειχθούν αυτές οι συνομιλίες μένει να αποδειχθεί" κι επεσήμανε ότι "δεν αναμένουμε αυτού του είδους τα προβλήματα να επιλυθούν εύκολα".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ "δεν αναμένουν άλλο γύρο συνομιλιών μέχρι τις εκλογές στην Κύπρο, άρα αυτό σημαίνει, πιθανόν, τον επόμενο χρόνο".

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ρούμπιν είπε: "Η θέση μας είναι ότι υποστηρίζουμε την επιθυμία και της Τουρκίας και της Κύπρου για ένταξη. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δίνει κίνητρα στα ενδιαφερόμενα μέρη να προχωρήσουν στην επίτευξη δίκαιης κι εφικτής λύσης στο Κυπριακό".

    Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπιν, η Υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπραϊτ "συνομίλησε με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες και μίλησε για την αναγκη να καταβληθεί προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτή η πιθανότητα (ένταξης) και για την Κύπρο και για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι με αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες να καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά που υποβόσκει χρόνια".

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο και όχι με την Τουρκία, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι "η ένταξη στην ΕΕ είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την ΕΕ".

    Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξηγήσουν στην ΕΕ τί νομίζουν "για διάφορες καταστάσεις και το πόσο νομίζουμε ότι διατηρώντας την προοπτική ένταξης τόσο για την Κύπρο όσο και για την Τουρκία θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα και τα κίνητρα για να πετύχει η διαπραγμάτευση σ'αυτό το θέμα".

    Ο κ. Ρούμπιν είπε, επίσης, ότι "είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίει το ρυθμό και το χρόνο οποιωνδήποτε ενταξιακών συνομιλιών, γιατί εμείς (ΗΠΑ) δεν είμαστε μέλος της ΕΕ".

    Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι "διτηρώντας την ελπίδα ένταξης στην ΕΕ είναι ένα κίνητρο που θα αυξήσει τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση ποιός θα είναι ο ρόλος του Αμερικανού Προεδρικού Απεστλαμένου για το Κυπριακό, Ρίτσανρτ Χόλμπρουκ απ' εδώ και στο εξής, ο κ. Ρούμπιν αναφέρθηκε στην ικανότητα του Χόλμπρουκ "να προσπαθεί να φέρει κοντά μέρη που δεν φαίνεται να θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα τους".

    Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπιν, ο κ. Χόλμπρουκ "είναι σε επαφή με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες, βρίσκεται σε επαφή με το Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και θα πρέπει να κρίνει ο ίδιος πού θα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο τον οποίο ελπίζουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει".

    Τέλος, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ γνωρίζει "τη σημασία διατήρησης της ελπίδας τόσο της Τουρκίας όσο και της Κύπρου για πιο στενή σχέση με την ΕΕ".

    "Η κ. Ολμπραϊτ", κατέληξε, "έχει κάνει αυτό το θέμα ξεκάθαρο στους περισσότερους ομολόγους της. Πιο πρόσφατα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, χθές (Πέμπτη) στο τηλέφωνο".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Συνέντευξη Επιτετραμμένου Σλοβακίας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Αισιοδοξία, εκφράζει ο Επιτετραμμένος της Σλοβακίας στην Κύπρο, Ντούσαν Ροζπόρα, για επίλυση του Κυπριακού και τονίζει ότι εναπόκειται στις δύο κοινότητες να προχωρήσουν σε μια λύση. Ταυτόχρονα εκφράζει την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει την πρωτοβουλία της για τις δικοινοτικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ροζπόρα ανέφερε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του στο νησί έχει αναμιχθεί θετικά στην όλη διαδικασία των συναντήσεων των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων.

    Η τελευταία δικοινοτική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έγινε τον περασμένο Μάιο. Το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, συμμετέχει στις συναντήσεις αυτές είναι θετικό, σημειώνει ο κ. Ροζπόρα.

    Σε ερώτηση για το μέλλον των συναντήσεων, ο κ. Ροζπόρα είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν εκφράσει επιθυμία όπως αυτές οι συναντήσεις συνεχιστούν. "Είναι δική τους απόφασή το πότε θα συναντηθούν εκ νέου. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας καλός μήνας για νέα συνάντηση," είπε.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Πρεσβείας της Σλοβακίας στις δικοινοτικές επαφές, ο κ. Ροζπόρα είπε ότι η Σλοβακία υποστηρίζει συναντήσεις μεταξύ ατόμων απ'όλο το φάσμα της κοινωνίας από τις δύο κοινότητες, απλοί πολίτες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, νέοι και επιχειρηματίες.

    Οι δικοινοτικές συναντήσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πολιτικών κομμάτων άρχισαν το 1989 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Τσεχοσλοβακίας, Εμίλ Κεπλούσεκ. Μετά τη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας, την ευθύνη ανέλαβε η Σλοβακία.

    Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το μέλλον αυτών των συναντήσεων, ο κ. Ροζπόρα είπε ότι εξαρτάται από τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών. "Ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο," είπε.

    "Υπάρχει ελπίδα. Είμαι αισιόδοξος γι' αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία τα οποία μπορούν να φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες," τόνισε.

    Διμερείς σχέσεις Κύπρου - Σλοβακίας

    Αν και έχουν μόλις πρόσφατα υπογραφεί δύο συμφωνίες για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εντούτοις το επίπεδο των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας χαρακτηρίζεται ως "μη ικανοποιητικό."

    Οπως δήλωσε ο κ. Ροζπόρα, για την υλοποίηση της συμφωνίας στον τομέα του τουρισμού καθώς και της συμφωνίας στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, θα δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεων.

    Αναφερόμενος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ροζπόρα είπε ότι δεν είναι ικανοποιητικό, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο όπου σύμφωνα με στοιχεία, έχει μειωθεί κατά 30%. "Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών", είπε ο Σλοβάκος διπλωμάτης.

    Η Κύπρος εισάγει από τη Σλοβακία ξυλία, σίδερο και υφάσματα ενώ η Σλοβακία εισάγει από την Κύπρο εσπεριδοειδή και φαρμακευτικά είδη.

    Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν, είπε, αποτελούν ένα θετικό βήμα, όπως επίσης και η επίσκεψη επιχειρηματιών στη Σλοβακία, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Σε ερώτηση πού πιστεύει ότι οφείλεται αυτή η μείωση, ο κ. Ροζπόρα είπε ότι ένας από τους λόγους είναι η μη ύπαρξη κυπριακής εμπορικής αποστολής στη Σλοβακία καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Πρεσβεία της Κύπρου στη Σλοβακία εδρεύει στη Βιέννη και ο εμπορικός ακόλουθος βρίσκεται στην Πράγα.

    "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός αυτό," σημείωσε ο κ. Ροζπόρα και εισηγήθηκε όπως ο εμπορικός ακόλουθος είναι διαπιστευμένος στη Βιέννη, έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στη Σλοβακία. "Οι διπλωμάτες που υπηρετούν στην Πράγα βλέπουν τη Σλοβακία υπό το μάτι της Πράγας. Δεν επισκέπτονται τακτικά τη Σλοβακία," σημείωσε.

    Ο κ. Ροζπόρα είπε ότι η χώρα του θα ήταν πολύ ευτυχής αν υπήρχε πρεσβεία της Κύπρου στην Μπρατισλάβα. "Ωστόσο, κατανοούμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο," επεσήμανε.

    Οπως είπε οι δύο χώρες επεξεργάζονται τώρα μια συμφωνία για αποφυγή της διπλής φορολογίας καθώς επίσης και μια νέα συμφωνία για υποστήριξη και προστασία των επενδύσεων, η οποία θα είναι έτοιμη για υπογραφή μέχρι το τέλος του χρόνου.

    "Ευελπιστούμε ότι αυτές οι συμφωνίες θα δώσουν ακόμη μια ευκαιρία για ενδυνάμωση των σχέσεων στον οικονομικό τομέα", σημείωσε.

    Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα διορίσει σύντομα εμπορικό ακόλουθο στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ροζπόρα είπε ότι υπάρχει "μια σταδιακή αύξηση". Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο 20μελούς αντιπροσωπείας ταξιδιωτικών πρακτόρων από τη Σλοβακία, η οποία επισκέφθηκε τις ελεύθερες περιοχές και έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις. "Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μια καλή βάση για το μέλλον. Είναι ένα πρώτο βήμα", είπε.

    Επίσης, Κύπριοι τουριστικοί πράκτορες επιθυμούν να διαπιστώσουν τις δυνατότητες της Σλοβακίας να καταστεί τουριστικός προορισμός για τους Κύπριους. "Η Σλοβακία μπορεί να προσφέρει απ'όλα, εκτός από θάλασσα. Εχουμε βουνά, φυσικές πηγές, σκι, ιστορικά μνημεία και άλλα", είπε ο κ. Ροζπόρα, τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κυπριακής πλευράς.

    Σχέσεις - Σλοβακίας - ΕΕ

    Ο κ. Ροζπόρα αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία η Σλοβακία δεν περιλαμβάνεται στις έξι χώρες που θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Είμαστε δυσαρεστημένοι από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής", είπε ο κ. Ροζπόρα και εξήγησε ότι η απόφαση της Επιτροπής βασίστηκε πάνω στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ωστόσο πιστεύω ότι δεν υπάρχει χώρα η οποία να μην έχει προβλήματα, μια κυβέρνηση συνασπισμού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης," σημείωσε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε, "μεταφέρουν τα προβλήματα της Σλοβακίας έξω από τα σύνορα, προς το Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες και αυτό δεν βοηθά την εικόνα της Σλοβακίας στον έξω κόσμο," είπε.

    Ο κ. Ροζπόρα είπε ότι η Σλοβακία πληροί τα κριτήρια της ΕΕ, όπως την ανάπτυξη της δημοκρατίας, υπάρχει σύνταγμα, ενώ οι εκλογές διεξήχθηκαν δημοκρατικά. Υπάρχει δε ελευθερία του Τύπου όπως και πλουραλισμός.

    Ο πληθωρισμός στην Σλοβακία μειώθηκε από 13,4% το 1994, στο 5,8 το 1996 ενώ ο πληθωρισμός στις πέντε από τις χώρες που θα αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες είναι ψηλότερος.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι παρά την απόφαση της Επιτροπής, η Δημοκρατία της Σλοβακίας είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί πριν από το τέλος του χρόνου που θα πάρει τελική απόφαση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να πληροί όλα τα κριτήρια για ένταξη.

    "Το ΥΠΕΞ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα κριθούν θετικά από τα μέλη της ΕΕ και ότι η Σλοβακία θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη τις αρχές του 1998," καταλήγει η ανακοίνωση.

    Τέλος, ο κ. Ροζπόρα είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει επίσης τις προσπάθειές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. "Ο στρατός μας είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για ένταξη στο ΝΑΤΟ," είπε, και αναφέρθηκε σε πρόσφατη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβακία με τη συμμετοχή 14 χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Δολοφονία Τουρκοκύπριου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τουρκοκύπριος, ο 37χρονος Νιτζιάν Νετζίπ, δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί στη Λεμεσό.

    Ο Νετζίπ δέχθηκε γύρω στις 8.40 τέσσερις σφαίρες ενώ βρισκόταν στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία "Τέσσερα Φανάρια".

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της αστυνομίας η περιοχή, όπου δολοφονήθηκε ο Νετζίπ αποκλείστηκε και διεξάγονται έρευνες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Νετζίπ συνελήφθη τον περασμένο Μάρτη, μαζί με δυο Τούρκους, το Μουσταφά Ομέρ Κονόρ, 37 χρονών, και το Νετζίπ Σαριτσιτσεκλί, 45 χρονών, ως ύποπτοι για κατασκοπεία σε βάρος της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Κονόρ και ο Νετζίπ απολύθηκαν ωστόσο χωρίς να ασκηθεί ποινική διώξη εναντίον τους λόγω έλλειψης στοιχείων.

    Ο Σαριτσιτσεκλί, ο οποίος κατηγορείται και για τη βομβιστική επίθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο των Κούρδων στη Λεμεσό δεν παραδέχθηκε ενοχή και η δικαστική διαδικασία εναντίον του αναβλήθηκε στις 6 Ιουλίου για ακρόαση ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 9 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (K) 70χρονα ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συμπληρώθηκαν χθες 70 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, που μετονομάστηκε το 1941 σε Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ).

    Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρεται στην ιστορία του κόμματος και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση του για δικαίωση του κυπριακού λαού και για την υπεράσπιση κι επέκταση των κατακτήσεων των εργαζομένων.

    Το ΑΚΕΛ προσθέτει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα φέρουν, όπως υποστηρίζει, την ποθούμενη δημοκρατική αλλαγή στις επόμενες προεδρικές εκλογές και το χαμόγελο και την ελπίδα στον κυπριακό λαό.

    Αναφέρει, επίσης, ότι τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις απευθείας συνομιλίες στην Ελβετία, χρειάζεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου πρέπει να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την προώθηση του προβλήματος.

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, καταλήγει η ανακοίνωση, θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού ενημερωθεί από το Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Χόλμπρουκ - επίσκεψη

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προγραμματίζει επίσκεψη στην Κύπρο το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ρούμπιν.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δηλώσεις σχετικά με τις συνομιλίες του Μοντρέ, ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και θα πραγματοποιήσει "ταξίδι στην περιοχή το φθινόπωρο, για να δει πού μπορεί να κάνει τη διαφορά".

    Ο κ. Χόλμπρουκ, συνέχισε ο εκπρόσωπος, "είναι σε επαφή με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες. Βρίσκεται σε επαφή με τον Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ", προσθέτοντας ότι "πρόκειται να κρίνει πού, σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο που νομίζουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Δολοφονία Τουρκοκύπριου (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξ' επαφής πυροβολήθηκε ο 37χρονος Τουρκοκύπριος ψαράς, Νιτζιάν Νετζίπ, ο οποίος δολοφονήθηκε γύρω στις 8.40 το πρωί στη Λεμεσό καθώς οδηγούσε μοτοποδήλατο.

    Ο Νετζίπ δέχθηκε τέσσερις σφαίρες οι οποίες τον έπληξαν στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός του και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο δράστης του εγκλήματος φαίνεται να ήταν κουκουλοφόρος.

    Η Ελληνοκύπρια φίλη του θύματος, Λουκία Αδάμου, άλλως Λούση, δήλωσε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Νετζίπ είχε λάβει ανώνυμη απειλητική επιστολή, γεγονός το οποίο κατήγγειλε στην Αστυνομία.

    Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή "Τέσσερα Φανάρια", όπου διαπράχθηκε ο φόνος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 16 August 1997 - 12:02:43 UTC