Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαρκίδης - Γνωμάτευση Μέντελσον
  • [02] ΗΠΑ - Συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους
  • [03] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Νέου Πρέσβη Ελλάδας
  • [04] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι 1963
  • [05] Πάφος - Τ/Κύπριοι - Κόκκινα
  • [06] ΥΠΕΞ - Πρέσβης Ελλάδας - δηλώσεις
  • [07] Ροκοζέφσκι - Επίσκεψη Τουρκοκυπρίων
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Μαρκίδης - Γνωμάτευση Μέντελσον

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντελώς αστήρικτος είναι ο ισχυρισμός των Τούρκων ότι βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε μάλιστα ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έχει διαβιβάσει στο Υπουργείο Εξωτερικών, σειρά επιχειρημάτων με τα οποία καταρρίπτεται ο τουρκικός ισχυρισμός.

    Αυτό που κάνει η Τουρκία, επεσήμανε, αποτελεί "προσβολή των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) τα οποία με το ψήφισμα 1062 του Ιουνίου του 1996, με την παράγραφο 13, αναγνωρίζουν ρητά ότι η απόφαση της ΕΕ σε σχέση με την έναρξη (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, αποτελεί σπουδαία νέα εξέλιξη που θα διευκολύνει συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Αυτό λέει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) και το επανέλαβε έκτοτε δυο φορές, παρατήρησε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Η Τουρκία εξασφάλισε γνωμάτευση του Βρετανού νομικού, Μόρις Μέντελσον, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ πριν από την Τουρκία, ούτε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959 καθώς και της Συμφωνίας Εγγυήσεων. Ο Βρετανός νομικός υποστηρίζει ότι η Εγγυητική Συνθήκη απαγορεύει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εκτός εάν Ελλάδα και Τουρκία είναι ήδη μέλη της.

    "Εξ' απόψεως δημοσίου διεθνούς δικαίου, αλλά και εξ' απόψεως πολιτικής, είναι επόμενο ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες πρέπει να πέσουν στο κενό, νοουμένου ότι το ΣΑ έχει ήδη αποφανθεί και έχει χαιρετίσει την εξέλιξη σχετικά με την απόφαση της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο", τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Από την άλλη, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν δέχεται την τουρκική αυτή άποψη και χωρίς ομόφωνη απόφαση εκ μέρους των 15 μελών της, δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, συνέχισε, ούτε η Συνθήκη Εγγυήσεως δικαιολογεί την τουρκική άποψη, διότι αυτή απλώς "απαγορεύει κάθε ενέργεια που οδηγεί την ένωση της Κύπρου με άλλο κράτος και η ΕΕ δεν είναι κράτος".

    Η Τουρκία, ανέφερε, είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να επικαλείται τη Συνθήκη Εγγυήσεως, νοουμένου ότι την έχει παραβιάσει ουσιωδώς το 1974, αλλά έκτοτε την παραβιάζει καθημερινώς και συνεχώς μέχρι σήμερα. Φαίνεται, σημείωσε ο κ. Μαρκίδης, ότι έχει σκοπό να συνεχίσει να την παραβιάζει, διότι η βασική πρόνοια της Συνθήκης είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σέβονται και να εγγυώνται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι και η πλευρά μας έχει ζητήσει δική της εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση επί του θέματος, την οποία αναμένουμε περί το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η προχθεσινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας δημιουργεί κάποια νομική κατάσταση, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι πρόκειται για συμφωνία ενός κράτους, της Τουρκίας, με ένα άλλο ανύπαρκτο νοκικά κράτος και "οι ενέργειες του ανυπάρκτου κράτους δεν προκαλούν έννομα αποτελέσματα και δεν αναγνωρίζονται".

    "Ομως", συνέχισε, "στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι φανερό το μήνυμα που εκπέμπεται, ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να λύσει το κυπριακό πρόβλημα".

    Αναφερόμενος στις συνέπειες της υπογραφής της συμφωνίας για την Κύπρο, ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι παρ' όλον που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, "δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν" οι τουρκικές ενέργειες, διότι οδηγούν κάπου.

    Οδηγούν, εξήγησε, στην πραγμάτωση των βασικών τουρκικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου, αφού όλες αυτές οι ενέργειες συνιστούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπίζονται.

    "Το ότι νομικά δεν αναγνωρίζονται", παρατήρησε, "δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν".

    Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ενέργειες, ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε πως "αυτά είναι θέματα που συζητούνται και στο Εθνικό Συμβούλιο και βασικά είναι θέματα που αφορούν την ίδια την κυβέρνηση".

    "Αυτή τη στιγμή, ευρισκόμεθα στο πολιτικό πεδίο αντιδράσεως", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] ΗΠΑ - Συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως μη βοηθητική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, που υπογράφηκε την Τετάρτη από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Ισμαίλ Τζεμ και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Τανέρ Ετκίν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο νέος Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "μη βοηθητική", προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ "δεν θα ήθελαν να δουν βήματα που δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική διαδικασία του ΟΗΕ ή που κινούνται προς την κατεύθυνση της μόνιμης διαίρεσης της νήσου".

    Ο κ. Ρούμπιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν "σθεναρά" τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση λύσης του Κυπριακού και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν υπόψη τους το κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    Κληθείς να αναφέρει αν η παρούσα μετάβαση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στη Βοσνία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν προβλέπουν καμία ουσιαστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον όσον αφορά το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι ένας "πολύ ικανός διπλωμάτης" ο οποίος μπορεί να χειρίζεται ταυτόχρονα και τα δύο θέματα.

    Ο κ. Ρούμπιν πρόσθεσε ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ "θα έχει πολύ καιρό" για να αφοσιωθεί στο Κυπριακό μετά από την εμπλοκή του στη Βοσνία που μπορεί να λήξει, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, αυτό το Σαβατοκυρίακο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚΧ/ΜΜ)

    [03] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Νέου Πρέσβη Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη μεγάλη σημασία της στενής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στην ευόδωση του αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση και επανένωση του νησιού, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή του σήμερα με το νέο Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκο Ροδουσάκη.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Ροδουσάκη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "εγκαινίασαν" μια στενή και αγαστή συνεργασία, σημειώνοντας ότι "ο κ. Πρέσβης, δεν είναι ένας συνηθισμένος εκπρόσωπος ξένης χώρας στην Κύπρο" γιατί "εκπροσωπεί το ελληνικό έθνος και το ελληνικό κέντρο" και τόνισε ότι "η συνεργασία μας θα βασίζεται πάνω σε αυτήν τη στενή σχέση, μια σχέση αδελφική".

    Οι πόρτες, συνέχισε, είναι ανοικτές για "κάθε μορφή συνεργασίας, και για να συνεχιστεί αυτή η στενή επαφή που υπήρχε πάντοτε μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου" που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την "ευόδωση των αγώνων μας για την επανένωση της Κύπρου μας και την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο."

    Ευχαριστώντας τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Ροδουσάκης αναφέρθηκε στην καθημερινή επαφή του ΥΠΕΞ με την Ελληνική Πρεσβεία, τονίζοντας ότι στη συνεργασία αυτή αποδίδεται μεγάλη σημασία, "γιατί μπορούμε να διατηρήσουμε την πρεσβεία ως κρίκο επαφής, ως γέφυρα με την Ελλάδα, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτούς τους κοινούς στόχους, μέσα στα πλαίσια της συμπαράταξης και συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι 1963

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ) Και τους 42 Ελληνοκύπριους που αγνοούνται από τις ταραχές του 1963, καλύπτει η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Η συμφωνία για τους αγνοουμένους καλύπτει το σύνολο των αγνοουμένων - Τ/Κ και Ε/Κ - όλων των περιόδων από το 1960 και εντεύθεν", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση, αν κλήθηκαν ή θα κληθούν και συγγενείς των αγνοουμένων της περιόδου 1963 στο Ινστιτούτο Γενετικής για εξετάσεις DNA, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "η διαδικασία και οι προπαρασκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν θα τους καλύψουν όλους με τον ίδιο τρόπο".

    Αναφορικά με τις σημερινές εκδηλώσεις στα Κόκκινα για την τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963, για την οποία η κυβέρνηση έδωσε την άδεια της να περάσουν οι Τ/Κ μέσω Πύργου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται για πανηγυρισμούς.

    "Είναι μέσα στα πλαίσια τα ανθρωπιστικά" ανέφερε, "έχουν να θρηνήσουν νεκρούς, έχουμε να θρηνήσουμε νεκρούς. Από το '60 μέχρι το 1974 είχαμε την ψευδαίσθηση", πρόσθεσε "ότι είμαστε οι νικητές σε αυτό το χώρο και σε αυτό τον τόπο, από το 1974 μέχρι σήμερα", τόνισε "έχουν εκείνοι την ψευδαίσθηση ότι είναι νικητές σε αυτόν τον τόπο."

    "Αλλά ούτε εκείνοι είναι νικητές, ούτε εμείς υπήρξαμε νικητές", επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Νικητής πρέπει να είναι η Κύπρος και ο λαός της και έχουμε χρέος να συνεργασθούμε με πνεύμα καλής θέλησης", κατέληξε, "ιδιαίτερα ενόψει των συνομιλιών στο Μοντρέ, για να βρούμε λύση στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] Πάφος - Τ/Κύπριοι - Κόκκινα

    Πάφος,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τριακόσιοι ογδόντα περίπου Τουρκοκύπριοι πέρασαν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές και μετέβησαν στο τουρκοκυπριακό χωριό Κόκκινα προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις για τις μάχες του 1964.

    Οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν με 18 μικρά λεωφορεία, ενώ κάποιοι άλλοι μετέβησαν στα Κόκκινα με τρια μικρά πλοιάρια.

    Τους Τουρκοκύπριους συνόδευσαν άντρες των Ηνωμένων Εθνών και της αστυνομίας.

    Στα Κόκκινα μετέβη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με ελικόπτερο και άλλοι εκπρόσωποι της ψευδοκυβέρνησης, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία ανώτατων στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας των κατεχομένων.

    Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους από το Λιμνίτη στα Κόκκινα δια μέσου των ελεύθερων περιοχών, Ελληνοκύπριοι τους υποδέχονταν στο δρόμο και τους χαιρετούσαν. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ήσαν κάτοικοι της περιοχής πριν το 1974.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] ΥΠΕΞ - Πρέσβης Ελλάδας - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπονομευτική των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού χαρακτήρισε ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, την προχθεσινή συμφωνία σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος.

    Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο κ. Ροδουσάκης ανέφερε ότι νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, με τον οποίο συζήτησαν τον επικείμενο δεύτερο γύρο συνομιλιών στο Μοντρέ, καθώς και τις αντιδράσεις των Τ/Κ αναφορικά με την προχθεσινή συμφωνία. Τόνισε, είπε στον κ. Φεϊσέλ ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει θέση και να απαντήσει στο θέμα της συμφωνίας σύνδεσης.

    Ο κ. Ροδουσάκης χαρακτήρισε την ενέργεια των Τούρκων "ανησυχητική γιατί ανατρέπει και υπονομεύει μια ολόκληρη προσπάθεια που έχει αναλάβει η διεθνής κοινότης και ο ίδιος ο ΟΗΕ, ο Γ.Γ. και η Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλές χώρες που θα παρευρίσκονται στο Μοντρέ."

    Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτό το θέμα και να είναι "εποικοδομητικοί στην όλη διαδικασία των συνομιλιών."

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, "λίγες μέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού."

    Αυτό, είπε, "υποδηλοί σε μας πρόθεση της Τουρκίας να υποσκάψει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, και μαρτυρεί κακή βούληση, έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη λύση."

    Η πλευρά μας, συνέχισε, αυτό υπέδειξε στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και αυτό θα υποδείξει στις κυβερνήσεις των 15 χωρών κρατών μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Ντενκτάς, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, που συνεχώς δηλώνει ότι θέλει να συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη σε απευθείας συνομιλίες για να διαπραγματευτεί το Κυπριακό, γνώριζε την απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεις με την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής.

    Είναι φανερό και θέμα κοινής λογικής ότι τέτοιου είδους ενέργειες, "επηρεάζουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι η πλευρά μας παραμένει "προσηλωμένη στην πορεία της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, και έχουμε υποδείξει ότι δεν πρέπει να εκδηλωθεί καμία αδυναμία από πλευράς είτε της διεθνούς κοινότητας, είτε της ΕΕ που να δείχνει ότι επηρεάζεται από τον τελευταίο τουρκικό εκβιασμό, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία".

    Παράλληλα, τόνισε, πρέπει να γίνει σαφές στην Αγκυρα και στον κ. Ντενκτάς ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου δεν πρόκειται να ανασταλεί ή να επηρεαστεί ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού εκβιασμού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν διαφοροποιείται ο κατάλογος των προτεραιοτήτων που θα θέσει η πλευρά μας στο Μοντρέ, γιατί "δεν θα παίξουμε το παιχνίδι που θέλει ο κ. Ντενκτάς και η Αγκυρα να παιχτεί."

    Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή, αντικείμενο της οποίας ήταν οι τρόποι επαφής της κυπριακής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Βρετανίας στο Μοντρέ για να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες των συνομιλιών, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, "επιθυμεί και καλωσορίζει τους εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες αυτές."

    Τέλος είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει επαφές στο Μοντρέ με τον αντιπρόσωπο της Βρετανίας, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Εκθεση Μέντελσον

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση Μέντελσον, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο είπε ότι "οι πάντες έχουν αντιδράσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πει ότι δεν στηρίζεται νομικά το επιχείρημα του Μέντελσον", ο οποίος, όπως διευκρίνισε, "είναι ένας δικηγόρος ο οποίος πληρώνετε".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η ΕΕ έχει τοποθετηθεί επίσημα με την επιστολή του ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου εκ μέρους των 15, που έχει στείλει στην Τουρκία. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ότι ότι "δεν μπορεί η Τουρκία να επικαλείται τη Συνθήκη Εγγυήσεως, την οποία η ίδια κατάφωρα καταπατεί, και ούτε να θεωρεί την ΕΕ ως ένα οργανισμό, ο οποίος είναι, είτε ομοσπονδία, είτε συνομοσπονδία, είτε κράτος, όπως αναφέρεται στις Συνθήκες."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [07] Ροκοζέφσκι - Επίσκεψη Τουρκοκυπρίων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολα κύλησαν ομαλά κατά την επίσκεψη των Τουρκοκυπρίων σήμερα στα Κόκκινα και αυτοί έχουν ήδη επιστρέψει πίσω στα κατεχόμενα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, επισημαίνοντας ότι "το ταξίδι έγινε υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και όλα κύλησαν ομαλά"

    Ο κ. Ροκοζέφσκι εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη για τις 15 Αυγούστου επίσκεψη 600 Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, θα κυλήσει επίσης ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.81 (-0.37)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.14 (-0.56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.93 (+0.50)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.42 (-0.64)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.96 (-0.09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.38 (+0.83)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.08 (-0.59)
        Αλλες Εταιρείες                         59.90 (+0.15)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  493112.008
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 8 August 1997 - 12:12:42 UTC