Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Γκιζίκης
  • [03] Κυπριανού - Γκιζίκης - Πραξικόπημα
  • [04] Χριστόφιας - Εξεταστική επιτροπή - Κύπριοι χουντικοί
  • [05] Συνομιλίες - ΕΕ
  • [06] Ευρωβουλή - Τουρκία
  • [07] Συνομιλίες - ΕΕ - Ντενκτάς
  • [08] ΗΠΑ - αγνοούμενοι - ομογένεια

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.09 (+0.25)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.22 (+0.26)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.92 (+0.41)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.85 (+0.71)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.95 (+0.40)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.96 (-0.25)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.25 (-0.15)
        Αλλες Εταιρείες                         59.58 (-0.10)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  307880.350
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Γκιζίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Προκλητική" χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τη δημόσια δήλωση του χουντικού προέδρου, Φαίδωνα Γκιζίκη, με την οποία παραδέχεται την ανάμειξή του στο πραξικόπημα του 1974 ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η παραδοχή Γκιζίκη δεν είναι σημερινή.

    Οταν κλήθηκε σήμερα από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την παραδοχή Γκιζίκη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "προκαλεί", προσθέτοντας, όμως, ότι "η παραδοχή Γκιζίκη δεν είναι σημερινή".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η εξεταστική Επιτροπή για το άνοιγμα του "Φακέλλου της Κύπρου", που συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων - κατά τη συνεδρίασή της στις 21 Φεβρουαρίου 1986, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κεφάλαιο 2 του πορίσματός της με τίτλο πραξικόπημα, πως "είναι έξω από κάθε αμφιβολία, ότι το μοιραίο για την Κύπρο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 αποφασίστηκε από τους Φαίδωνα Γκιζίκη "πρόεδρο", Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο "πρωθυπουργό", Δημήτριο Ιωαννίδη, αρχηγό της Χούντας και Γρηγόριο Μπονάνο "αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων", με ειδικότερη εισήγηση του Δημήτριου Ιωαννίδη, που επίμονα υποστήριζε ότι ο Μακάριος είναι πια απαράδεκτος και επικίνδυνος".

    Στο ίδιο πόρισμα, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, ο Φαίδων Γκιζίκης κατέθεσε ότι την απόφαση για την οργάνωση και εκτέλεση του πραξικοπήματος την πήραν από κοινού ο ίδιος, ο Ιωαννίδης, ο Ανδρουτσόπουλος και ο Μπονάνος.

    "Εμείς διαπιστώνουμε ότι δηλώσεις αυτού του είδους, το 1997, από τους πρωτεργάτες της Χούντας και του πραξικοπήματος προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Εχουμε χρέος να μεταδώσουμε αυτή τη διαπίστωσή μας προς την Ελλάδα, η οποία έχει το λόγο και την ποινική αξίωση γι' αυτό το θέμα", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Οι ρόλοι όλων των πραξικοπηματιών είναι γνωστοί εδώ και χρόνια, αλλά τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή Πολιτεία έχουν πάρει τις αποφάσεις τους σχετικά με αυτά τα θέματα και τις έχουν εφαρμόσει, τόσο για το πραξικόπημα του 1967 όσο και για το πραξικόπημα του 1974 και για το "Φάκελλο Κύπρου" γενικά", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι εφόσον στο διάστημα που μεσολάβησε παρέλασαν κυβερνήσεις όλων των πολιτικών χώρων και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, "συνάγουμε ότι οι Πολιτείες αυτές έχουν εξαντλήσει τη δική τους αξίωση πάνω σε αυτά τα θέματα".

    Η νομική ιστορία του τόπου δεν θα αποδώσει την πραγματική εικόνα για το πραξικόπημα, είπε, γιατί δεν διεξήχθησαν δίκες, λόγω της πολιτικής λήθης που είχε διακηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

    Αναφορικά με τα τέσσερα ονόματα στα οποία, σύμφωνα με τον Γκιζίκη, είχε προταθεί να αναλάβουν την "προεδρία" της πραξικοπηματικής κυβέρνησης στην Κύπρο και στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα του Προέδρου Κληρίδη και του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ιστορικά η θέση αυτή είναι αστήρικτη".

    "Ιστορικά τα τέσσερα ονόματα έχουν αναφερθεί ποιά ήταν και δεν έχουν καμιά σχέση με τον κ. Κληρίδη ή τον κ. Τορναρίτη. Τα τέσσερα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί και δεν θεωρώ σκόπιμο να τα αναφέρω και σήμερα".

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι "ο Γκιζίκης ίσως να συγχύζει την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον κ. Κληρίδη, στις 23 Ιουλίου", η οποία, όπως είπε, "ανακούφισε το λαό γενικά και χαιρετίστηκε από το έθνος ολόκληρο, ότι σήμανε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον τόπο και αφαιρούσε κάθε πρόσχημα από την Τουρκία για παραμονή των δυνάμεων του Αττίλα στην Κύπρο ή για περαιτέρω συνέχιση της εισβολής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [03] Κυπριανού - Γκιζίκης - Πραξικόπημα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ανακοίνωσε σήμερα πως, κατόπιν συμφωνίας των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διαβίβασε μέσω του επιτετραμμένου της Ελλάδας, Θεμιστοκλή Δεμίρη, την έντονη άποψη του Σώματος ότι, μετά την ομολογία Φαίδωνα Γκιζίκη, η Αθήνα θα πρέπει να αρχίσει διαδικασία για να ξεκαθαρίσει το θέμα του πραξικοπήματος.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι θεώρησε σκόπιμο να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στην οποία του εισηγείται όπως επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση για ανταλλαγή απόψεων ως προς το τί πρέπει να γίνει.

    Σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν σχόλια, ότι παραμονές των συνομιλιών δεν είναι η κατάλληλη ώρα για έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως "ουδεμία σχέση έχει το ένα θέμα με το άλλο".

    Ωστόσο, εισηγήθηκε όπως εάν υπάρχει η ελάχιστη ανησυχία "ας γίνουν οι πρώτες ενέργειες τώρα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν η διαδικασία αρχίσει μετά από τις συνομιλίες".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι σκοπός της καταγγελίας, στην οποία προέβη χθες σε σχέση με την ομολογία του Γκιζίκη, είναι να αρχίσει αμέσως η διαδικασία με τις σχετικές ανακρίσεις, εάν χρειάζεται, πρόσθετη στο έργο το οποίο είχε κάνει η Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, για να ξεκαθαρίσει εντελώς ποίοι ήταν οι ένοχοι του πραξικοπήματος και πού αποσκοπούσε αυτό.

    Σημειώνοντας τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται με τις αποκαλύψεις Γκιζίκη, εφόσον είναι "η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια ομολογία από αυτόν που διέταξε το πραξικόπημα", ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται μια τέτοια παραδοχή χωρίς συνέπειες.

    "Είναι φοβερή πρόκληση για τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό, να γίνεται μια τέτοια ομολογία και να μην ακολουθήσει η διαδικασία που επιβάλλεται", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η διαδικασία, που ενδεχομένως να αρχίσει, θα πρέπει να επεκταθεί και στην Κύπρο για να τιμωρηθούν και οι Κύπριοι συνεργοί του εγκλήματος, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι πρόκειται για "θέμα ανάκρισης και διερεύνησης χωρίς περιορισμούς".

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι να αρχίσει πολιτικός διάλογος και εσωτερική αντιδικία, ούτε και πρέπει το θέμα αυτό να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

    "Τοπικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ομαλότητα και συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, τουλάχιστον σε αυτή τη δύσκολη περίοδο", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Αναφερόμενος στη συνέντευξη του Φαίδωνα Γκιζίκη στην αθηναϊκή εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε εντελώς "αστεία" τα επιχειρήματα που ανέφερε για να δικαιολογήσει την επιθυμία της Χούντας για ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Ιδιαίτερα, για το επιχείρημα ότι δήθεν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήθελε να διώξει τους Ελληνες αξιωματικούς, υπενθύμισε ότι η Χούντα επέμενε για τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς.

    "Ο Μακάριος δεν ζήτησε τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, παρά μόνον στις 3 Ιουλίου 1974, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ενώ όπως ανέφερε, ο Γκιζίκης παραδέχθηκε ότι από τον Μάρτιο του 1974 κάθε Παρασκευή είχε συναντήσεις με τους Ιωαννίδη, Ανδρουτσόπουλο και Μπονάνο για την ανατροπή του Μακαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [04] Χριστόφιας - Εξεταστική επιτροπή - Κύπριοι χουντικοί

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπερ της σε βάθος συζήτησης και εξέτασης από τα κόμματα της Βουλής όλων των παραμέτρων και των δυνατοτήτων, προτού προχωρήσει η έρευνα για το ρόλο και την προδοσία των εν Κύπρω συνεργατών των χουντικών πραξικοπηματιών, τάσσεται το ΑΚΕΛ.

    Αυτό δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε σήμερα, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του Χουντικού Στρατηγού και Προέδρου, Φαίδωνα Γκιζίκη, σε αθηναϊκή εφημερίδα.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος δεν απέκλεισε και την ποινική δίωξη εναντίον όσων αποδειχθεί ότι είναι ένοχοι, θεωρεί ότι με τους Ελλαδίτες χουντικούς πραξικοπηματίες, το ρόλο και την προδοσία τους, είναι "επιτακτική ανάγκη να επανασχοληθεί" η ελληνική δικαιοσύνη.

    Η κυπριακή Βουλή και η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε αποφάσεις, "αντίστοιχες και ανάλογες, σε περιεχόμενο της σοβαρότητας αυτού τούτου του θέματος", είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, αντίστοιχη με εκείνη της Βουλής των Ελλήνων, που είχε συσταθεί προ δεκαετίας.

    "Η Πολιτεία, η Γενική Εισαγγελία και οι άλλες αρχές του τόπου, με βάση τα πορίσματα της Επιτροπής, έχουν καθήκον να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για την ανάγκη ή όχι και ποινικής δίωξης", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ότι τα κόμματα της Βουλής θα πρέπει να συνέλθουν, ύστερα από το θέμα που δημιουργείται από τις δηλώσεις Γκιζίκη, και "να εξετάσουν την αναγκαιότητα να μεταφερθεί και στην Κύπρο η σε βάθος έρευνα. "Είναι ανάγκη, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αυτή η έρευνα", τόνισε, "γιατί η διαστρέβλωση της Ιστορίας είναι μπροστά μας καθημερινά".

    θα πρέπει να επανεξεταστούν σε μεγαλύτερο βάθος τα πράγματα, με βάση ορισμένες πτυχές της δήλωσης Γκιζίκη, συνέχισε, "και να δούμε και τις ευθύνες δικών μας, Κυπρίων, που θέλει η κυβέρνηση να τους εμφανίζει ως αθώες περιστερές", όπως είπε, "διότι δεν έχουν δικαστεί".

    Επιμένοντας στη διερεύνηση σε βάθος για τις ευθύνες των Ε/Κ χουντικών και των συνεργατών τους, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με "την άποψη του κ. Χριστοφίδη (Κυβερνητικού Εκπροσώπου) ότι ο Γκιζίκης, για παράδειγμα, έχει χάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα λογικά του, γι' αυτό και αναφέρεται και στον κ. Κληρίδη".

    Η αναφορά στον κ. Κληρίδη, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "γίνεται και μέσα στο πόρισμα, γίνεται μέσα στα ντοκουμέντα της ελληνικής Βουλής".

    Σε ερώτηση αν θεωρεί εφικτό να γίνει η εξεταστική Επιτροπή τώρα, ύστερα από 23 χρόνια από την προδοσία, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "τώρα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη", αφού οι πραξικοπηματίες έχουν σήμερα εκτραχυνθεί, πρόσθεσε, και δηλώνουν ότι αν οι συνθήκες επαναλαμβάνονταν, θα ξαναγίνονταν εοκαβητατζήδες και θα προέβαιναν στο πραξικόπημα.

    Αυτό που εμπόδισε τόσα χρόνια την εις βάθος έρευνα, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είναι η μεγαλοψυχία του κυπριακού λαού. "Επεσαν έξω, ο κυπριακός λαός και οι εκπρόσωποι του, θεωρώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μεταμελούνταν, (και) τουλάχιστον δεν θα ζητούσαν και ρέστα", τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Σε επανειλημμένα ερωτήματα, αν στα ενδεχόμενα που θα πρέπει να εξεταστούν είναι και το αίτημα έκδοσης στην Κύπρο των ηγετών της Χούντας που οργάνωσαν και υλοποίησαν το σχέδιο για το πραξικόπημα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι "αυτή την ώρα δεν πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας κατά πόσο θα εκδοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία εκείνοι που βρίσκονται στον Κορυδαλλό".

    Ανακοίνωση Γραμματείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην αρχή της δημοσιογραφικής διάσκεψης, διάβασε ανακοίνωση της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία αναφέρεται ότι οι δηλώσεις Γκιζίκη θέτουν, εκ νέου, επί τάπητος την προδοσία της Κύπρου και προβάλλουν την επιτακτική ανάγκη όπως η ελληνική δικαιοσύνη επανασχοληθεί με τους χουντικούς, το ρόλο και την προδοσία τους.

    Ταυτόχρονα, πρροστίθεται, το ΑΚΕΛ ζητά όπως οι έρευνες και οι σχετικές διαδικασίες επεκταθούν και συμπεριλάβουν και τους Κύπριους συνεργάτες της Χούντας.

    "Είναι καιρός επιτέλους να μπούν τα πράγματα στη θέση τους, να σταματήσει η διαστρέβλωση της Ιστορίας, η θυματοποίηση των θυμάτων και η ηρωοποίηση των θυτών", σημειώνεται.

    Εστω και αργά, επιβάλλεται ο καθαρμός των ψυχών και συνειδήσεων, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΚΕ που διάβασε ο κ. Χριστόφιας, "για να μπορέσουμε με καθαρή συλλογική συνείδηση και με την ιστορική αλήθεια σύμβουλό μας να προχωρήσουμε στο μέλλον".

    Αναφέρεται, επίσης, ότι με τις δηλώσεις Γκιζίκη οι χουντικοί προδότες "αναγνωρίζουν και παραδέχονται" ότι αυτοί και οι Κύπριοι συνεργάτες τους έδωσαν την αφορμή για την εισβολή των Τούρκων.

    Παραδοχές, επισημαίνεται, που καταρρίπτουν τις σοφιστείες γνωστών κύκλων της ακροδεξιάς να φορτώσουν στο Εθνάρχη Μακάριο της ευθύνη για την τουρκική εισβολή, αφού γίνεται παραδοχή ότι η απόφαση για ανατροπή του Μακαρίου λήφθηκε πολύ πιο πριν, από τη γνωστή επιστολή του προς τον (χουντικό πρόεδρο) Γκιζίκη.

    Τέλος, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι καταρρίπτεται και η σοφιστεία ότι ο Μακάριος, σε συνεργασία με τον Καραμανλή, προκάλεσε το πραξικόπημα για να επανέλθει ο Καραμανλής στην εξουσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Συνομιλίες - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης Ζιλ Ανουίγ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθούν κοντά στο Μοντρέ της Ελβετίας, επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

    Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αυτό το εξάμηνο ασκείται από το Λουξεμβούργο, θα εκπροσωπήσει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της τρέχουσας προεδρίας, Ιρλανδός πρέσβης Κέστερ Χίσλιπ.

    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Χίσλιπ ήταν παρών, μαζί με αντιπροσώπους άλλων χωρών, στο περιθώριο και του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκε στο Τράουτμπεκ, στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Ανουίγ, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο από τη Σεούλ, ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Λευκωσία τον Δεκέβριο του 1994.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] Ευρωβουλή - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/08/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Τουρκία δεν μπορεί να θέσει όρους για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), οι διαπραγματεύσεις για την οποία θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Αυτό υπογραμμίζει σχέδιο έκθεσης για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, του Βρετανού Συντηρητικού Ευρωβουλευτή Μακμίλαν Σκοτ, το οποίο πρόκειται να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωβουλής.

    Ο Βρετανός Ευρωβουλευτής, εκτός από την Κύπρο, αναφέρεται σε όλο το φάσμα των πολιτικών σχέσεων της ΕΕ με την Αγκυρα, όπου διαπιστώνει ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν σε πολλούς τομείς.

    Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει ότι "η κατάσταση είναι ανησυχητική, είτε πρόκειται για εκτελέσεις χωρίς διεξαγωγή δίκης, είτε για τον αριθμό των "πολιτικών" εξασφανισθέντων".

    Για το αίτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, στα συμπεράσματα του σχεδίου της έκθεσης τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προτίθεται να μεταχειριστεί την Αγκυρα κατά πλέον αδιάλλακτο τρόπο απ' ό,τι τις άλλες υποψήφιες χώρες.

    Οπως επισημαίνεται, όμως, είναι θέμα αξιοπιστίας του δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμικού οργάνου να εξετάζει με αυστηρότητα την πολιτική κατάσταση μιας χώρας, η οποία προσδοκεί να γίνει μια μέρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Για τις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας από το πρόγραμμα Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (ΜΕDA), ο εισηγητής εκφράζει την ικανοποίηση του Σώματος για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του Προέδρου της, έχει δεσμευθεί να τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα του ψηφίσματος της 19ης Σεπτεμβρίου 1996.

    Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα αυτό, αφού διαπίστωνε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ζητούσε από την Επιτροπή να δεσμεύσει τις πιστώσεις προς τη χώρα αυτή από το MEDA, εκτός από χρηματοδοτήσεις που αφορούν την προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ζωής.

    Το κεφάλαιο 5 του σχεδίου της έκθεσης, που αναφέρεται στην Κύπρο, το οποίο συντάχθηκε πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, υπογραμμίζει τα εξής:

    "Κατά τα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1996 (δολοφονίες Ε/Κ από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής), επισημάνθηκε πάραυτα η ευθύνη της Τουρκίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη να αντιδράσουν, εξακολουθώντας να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να επιτευχθεί η αποχώρηση από τη νήσο όλων των δυνάμεων κατοχής, να είναι εγγυημένη η ελεύθερη διακίνηση όλων των πολιτών και να εργαστούν για μια δίκαιη και ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η στάση της Τουρκίας, ωστόσο, δεν μετέβαλε τη θέση της Ενωσης όσον αφορά την προσχώρηση της Κύπρου. Δεν μπορούν να τεθούν όροι γι' αυτή την προσχώρηση, της οποίας οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματά της", επισημαίνει.

    Στη συνέχεια, η έκθεση σημειώνει ότι "η Τουρκία δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να έχει "δικαίωμα βέτο" σχετικά με την προσχώρηση της Κύπρου. Η ΕΕ θεωρεί, εξάλλου, ότι από την προσχώρηση θα πρέπει να επωφεληθεί ολόκληρο το νησί κι έχουν δρομολογηθεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης του βόρειου τμήματος της Κύπρου, σχετικά με τις θετικές συνέπειες αυτής της προσχώρησης, αλλά προσκρούουν στην "αντίσταση" των αρχών του βόρειου τμήματος του νησιού", σημειώνει.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι "τη στιγμή που καταβάλλονται έντονες προσπάθειες εκ μέρους του ΟΗΕ και της ΕΕ, από τον Ειδικό Εκπρόσωπό της, για τη δημιουργία άμεσων επαφών μεταξύ του κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, θα ήταν επιθυμητό η Τουρκία να συμμετάσχει σ' αυτές τις προσπάθειες, παρά να επισείει την απειλή της "προσάρτησης του βόρειου τμήματος της Κύπρου" στην Τουρκία, σε περίπτωση προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Συνομιλίες - ΕΕ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της έναρξης του ενταξιακού διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την Κύπρο είχε θέσει ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σε Πρέσβη χώρας- μέλους της Ενωσης, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα κατεχόμενα, πριν από τις συνομιλίες της περασμένης Πέμπτης για ανθρωπιστικά θέματα.

    Ο εν λόγω Πρέσβης, ο οποίος εδρεύει στο εξωτερικό αλλά είναι διαπιστευμένος στην Κύπρο, βρισκόταν στο νησί την περασμένη βδομάδα και είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Τ/Κ ηγέτη και άλλους. Στο επίκεντρο των συζητήσεών του ήταν η ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ξένος διπλωμάτης, ο οποίος συναντάται συχνά με τον Τ/Κ ηγέτη, ο Ντενκτάς έθεσε το θέμα, υποστηρίζοντας τις πάγιες θέσεις του για μή ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την ένταξη της Τουρκίας. Οπως ανέφερε, όμως, "δεν μου ζήτησε να ενεργήσω προς οποιαδήποτε κατεύθυνση."

    Εξάλλου, διευκρίνισε ότι συναντά τον Ντενκτάς υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    Η ΕΕ, είπε, έχει πάρει την απόφασή της όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και "ο ενταξιακός διάλογος θα αρχίσει όπως έχει προγραμματισθεί και θα συνεχίζεται τακτικά."

    "Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις," ανέφερε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα επιθυμούσε να εισάξει στους κόλπους της το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    "Ομως, το τί επιθυμεί η ΕΕ είναι ένα πράγμα και το τί πράγματι συμβαίνει είναι άλλο," σημείωσε.

    Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση της περασμένης βδομάδας, ο κατοχικός ηγέτης τόνισε ότι κύριος στόχος του στις συνομιλίες θα είναι η μή εκχώρηση των δικαιωμάτων των Τ/Κ κι ότι προσπάθειά του είναι να καταστήσει την Τ/κ κοινότητα ισότιμη με την Ε/κ.

    Ο ξένος διπλωμάτης χαιρέτισε την συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για τους αγνοούμενους, χαρακτηρίζοντάς την ως "ενθαρρυντικό βήμα."

    Οσον αφορά την προοπτική πρόοδου για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, είπε ότι δεν προβλέπεται σημαντική εξέλιξη μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία, αφού θα πλησιάζει η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [08] ΗΠΑ - αγνοούμενοι - ομογένεια

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σημαντικό βήμα προόδου" προς το "κλείσιμο αυτού του τραγικού κεφαλαίου της εισβολής, του εθνικού ξεκαθαρίσματος και της κατοχής της Κύπρου", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, την απόφαση για άμεση και ταυτόχρονη ανταλλαγή πληροφοριών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, τόνισε τη σημασία όπως αυτή η προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοουμένου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, Αντριου Μανάτος, τόνισε ότι το τραγικό αυτό κεφάλαιο μπορεί να κλείσει μόνον όταν επιστρέψουν οι εν ζωή αγνοούμενοι στα σπίτια τους και τα λείψανα αυτών που είναι νεκροί.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όταν ανακοινώθηκε η πρόσφατη συμφωνία, τα μέλη του Κογκρέσου που ηγήθηκαν αυτής της προσπάθειας, δηλαδή οι Ελιοτ Εγκελ και Τζον Πόρτερ, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δηλώνοντας ότι έχει φθάσει η ώρα να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η αμερικανική κυβέρνηση για την τύχη των πέντε Ελληνοαμερικανών αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 4 August 1997 - 17:46:53 UTC