Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 14 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προέδρος Κληρίδης - Διακήρυξη
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Εκπρόσωπος - διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους
  • [04] Ενωμένοι Δημοκράτες - Διακήρυξη Ετζεβίτ-Ντενκτάς
  • [05] ΝΕ.Ο. - Διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους
  • [06] ΔΗΚΟ - Διακήρυξη Τουρκίας-ψευδοκράτους
  • [07] ΕΕ - διαπραγματεύσεις με Κύπρο
  • [08] ΑΚΕΛ - ΕΔΗ - δηλώσεις

  • [01] Προέδρος Κληρίδης - Διακήρυξη

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το υφιστάμενο κλίμα των συνομιλιών επηρεάζεται αρνητικά από την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη σχετική διακήρυξη μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, καθώς και την παράνομη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της εισβολής και σημερινού Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα συζητηθεί τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και κατά την προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη.

    Κληθείς να αναφέρει πώς επηρεάζεται το κλίμα των συνομιλιών με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "ασφαλώς επηρεάζεται αρνητικά."

    "Το θέμα θα μελετηθεί επισταμένα, θα ανταλλαγούν απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Πέμπτη," δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν η κατάσταση επηρεάζει καθόλου την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι "το θέμα θα συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο, και θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.91 (-0.28)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.67 (-0.31)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.46 (-1.17)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.62 (+0.17)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.87 (-0.32)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.67 (+0.28)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.79 (-1.04)
        Αλλες Εταιρείες                         60.88 (-0.15)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 134581.645
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [03] Εκπρόσωπος - διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την κοινή διακήρυξη ψεδοκράτους - Τουρκίας και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπουλέντ Ετζεβίτ, στα κατεχόμενα, είναι σοβαρή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι "η πορεία στη Γενεύη είναι δοσμένη" και τόνισε ότι ουδείς μέχρι στιγμής δεν πρότεινε μη προσέλευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην Ελβετία.

    "Θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την προσεχή Πέμπτη," πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, αλλά δεν απάντησε ευθέως σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα να μην προσέλθει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο δεύτερο γύρο συνομιλιών.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να αναφέρει εάν η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε διαβήματα για τις τουρκικές ενέργειες, όμως τόνισε ότι "η κυβέρνηση μελετά την κατάσταση και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες".

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε, επίσης, να απαντήσει σε ερώτηση αν οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, κατά την αυριανή συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι "δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη για ανθρωπιστικά θέματα."

    Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής είχε αποφασιστεί κατά τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο ΥΠΕΞ, Γιαννάκης Κασουλίδης, και ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, μεταβαίνουν στην Αθήνα την Παρασκευή, 25 Ιουλίου, την επομένη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, για ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [04] Ενωμένοι Δημοκράτες - Διακήρυξη Ετζεβίτ-Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η διακήρυξη που υπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, συνιστά "σαφή περιφρόνηση προς τη διεθνή κοινότητα και απροκάλυπτη υπονόμευση της νέας διαδικασίας που άρχισε", τονίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ), σημειώνοντας ότι "συνιστά στην ουσία εξαγγελία μερικής ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια".

    Σε ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ αναφέρουν, επίσης, ότι "αποδεικνύει και τις γνωστές επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και γενικά συνιστά νέο σοβαρό τετελεσμένο σε βάρος της Κύπρου", μάλιστα σε περίοδο που ο διεθνής παράγοντας ανέλαβε σημαντική προσπάθεια προώθησης του Κυπριακού και μείωσης της έντασης.

    Οι ΕΔΗ τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης και λήψης των αναγκαίων μέτρων και καλούν την κυβέρνηση να καταγγείλει διεθνώς τη νέα τουρκική πρόκληση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] ΝΕ.Ο. - Διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα δέκα σημεία της νέας πολιτικής της κατοχικής δύναμης, αποτελούν "σαφή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβιάζει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Αυτά επισημαίνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.), αναφορικά με την κοινή διακήρυξη του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και του Ραούφ Ντενκτάς, για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Οι ΝΕ.Ο. σημειώνουν ότι η διακήρυξη εκφράζει και "το βαθμό σεβασμού" προς το ανακοινωθέν που εξέδωσαν πρόσφατα η Ελλάδα και η Τουρκία, στη Μαδρίτη, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Τέλος, καλούν την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει άμεσα την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [06] ΔΗΚΟ - Διακήρυξη Τουρκίας-ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις νέες τουρκικές απειλές που "συνιστούν κόλαφο για τη διεθνή κοινότητα", ζητά με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα θέσει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι επιλέγοντας την 23η επέτειο της τουρκικής εισβολής για να διακηρύξει την μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων, η Τουρκία επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου.

    Χαρακτηρίζοντας την κοινή διακήρυξη Αγκυρας - ψευδοκράτους "κόλαφο για τη διεθνή κοινότητα που την περίοδο αυτή επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα και να δρομολογήσει διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος", το ΔΗΚΟ καλεί τα ΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ "να αντιδράσουν έντονα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά στις νέες τουρκικές προκλητικές μεθοδεύσεις".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι το ΔΗΚΟ θα θέσει το θέμα των τουρκικών απειλών στο Εθνικό Συμβούλιο για να συνεκτιμηθούν ενόψει της πρότασης των ΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [07] ΕΕ - διαπραγματεύσεις με Κύπρο

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,21/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.

    Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ενωσης, Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτη Λαμπρία, ο κ. Πόος κατέστησε σαφές ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου χαρακτήρισε "απολύτως αμφισβητήσιμη με βάση το διεθνές δίκαιο" τη θέση της Αγκυρας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί σε διεθνή οργανισμό στον οποίο δεν μετέχει η Τουρκία.

    Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, την κοινοτική αυτή θέση έδωσε και ως απάντηση (την Παρασκευή) στην πρόσφατη επιστόλη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τσεμ, προς στους 14 της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η επιστολή δεν εστάλη στην Ελλάδα για ευνοητούς λόγους. Αναφερόμενος στο πολιτικό πρόβλημα, ο κ. Πόος εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στη Νέα Υόρκη θα έχουν αποτέλεσμα και ότι η ένταξη της Κύπρου θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα και για τις δύο κοινότητες.

    Στην ερώτηση προς τον κ. Πόος, ο κ. Λαμπρίας αναφέρθηκε στην προκλητική επίσκεψη του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, στα κατεχόμενα, την επέτειο της τουρκικής εισβολής, καθώς και στις απειλές περί προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής στηλίτευσε τη στάση αυτή της Αγκυρας και ζήτησε από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών να παρει σαφή θέση επί των τουρκικών προκλήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [08] (K) ΑΚΕΛ - ΕΔΗ - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε απόψε ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης με κοινό υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη έχει νόημα μόνο εάν θα είναι τριμερής, προσθέτοντας ότι απηύθυνε έντονη παράκληση προς τους Ενωμένους Δημοκράτες (ΕΔΗ) να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που είχε καθοριστεί για έγκριση ή όχι της υποψηφιότητας Ηλιάδη.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε ότι εξήγησε στο ΑΚΕΛ τους λόγους για τους οποίους πρακτικά δεν είναι δυνατόν να μετατεθεί η ημερομηνία απόφασης πριν τις 27 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "είναι φυσιολογικό το αίτημά μας να θέλουμε να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις" στο Κυπριακό και να τοποθετηθεί επί αυτών ο Μάριος Ηλιάδης.

    Για τους ΕΔΗ, είπε, "η 27η Αυγούστου είναι η τελευταία ημερομηνία, διότι θεωρούμε ότι οι βασικές εξελίξεις θα είναι τώρα και θα διαμορφωθούν όλα", προσθέτοντας ότι εξέφρασε την επιθυμία των ΕΔΗ "να δούμε τον συνασπισμό να συνεχίζεται και να καταλήξουν όλα θετικά".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε "έντονη" την παράκλησή του προς τους ΕΔΗ να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί και είπε μάλιστα ότι "το νοιώθουμε πολύ έντονα αυτό το θέμα".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι "δεν είναι η απαραίτητη και η ορθή διαδικασία" να περιμένουν οι ΕΔΗ να τοποθετηθεί ο Μάριος Ηλιάδης επί των εξελίξεων, διότι "εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουμε συνεχώς και δεν γίνεται κάθε φορά να περιμένουμε να τοποθετηθεί ο υποψήφιος".

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι για το ΑΚΕΛ "αρκεί η κατάληξη σε βασικές προγραμματικές αρχές, στη βάση των οποίων θα κινείται ο υποψήφιος και τα κόμματα του συνασπισμού".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι τα κόμματα θα μπορούσαν να έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Μάριο Ηλιάδη για να ακούσουν τις απόψεις του, παρά να του ζητούν να τοποθετηθεί δημόσια.

    Στη συνέχεια, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι διαφορά τοποθέτησης μεταξύ των κομμάτων βεβαίως υπάρχει και "ουδείς μπορεί να εκφραστεί έχοντας στο χέρι την απόλυτη αλήθεια", άρα "εάν αυτό είναι το κριτήριο, τότε δεν μπορεί να γίνει καμιά συνεργασία μεταξύ κανενός".

    "Το κριτήριο", επεσήμανε, "είναι οι βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, η ετοιμότητα των συνασπισμών να υπερασπιστούν αυτές τις βασικές αρχές και να προωθήσουν αυτές τις βασικές αρχές και στο διεθνή χώρο και στη διαδικασία και στο τραπέζι των συνομιλιών".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι αυτός ο συνασπισμός "έχει νόημα με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα όταν είναι τριμερής", διότι έτσι "δημιουργεί τη δυναμική που πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε νίκη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 21 July 1997 - 18:49:40 UTC