Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκρόσμαν - ΗΠΑ - Ανατολική Μεσόγειος
  • [02] Ετζεβίτ - κατεχόμενα
  • [03] Βρετανικό Κοινοβούλιο - Κύπρος
  • [04] Μπιράντ - Τα ψεύδη της Αγκυρας για την Κύπρο
  • [05] Γάλλος Πρέσβης - διάψευση
  • [06] Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας
  • [07] ΥΠΕΞ - Γάλλος πρέσβης

  • [01] (Κ) Γκρόσμαν - ΗΠΑ - Ανατολική Μεσόγειος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το περίγραμμα της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο διέγραψε χθες ο υποψήφιος βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Καναδά Μαρκ Γκρόσμαν, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Στην αρχική του τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Γκρόσμαν επεσήμανε ότι η μεταψυχροπολεμική Ευρώπη, παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις μεταξύ των οποίων "στο Αιγαίο, όπου ελπίζω να συνεχίσω να είμαι μέρος της προσπάθειάς μας να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να βρούμε λύσεις στο κυπριακό πρόβλημα".

    Απαντώντας σε ερώτηση του Γερουσιαστή Γκόρντον Σμιθ για την κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι "η Τουρκία χρειάζεται να δώσει έμφαση στην περιοχή, όπως κάνουν όλες οι χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι ένας από τους λόγους που είμαι τόσο ευχαριστημένος βλέποντας το τρομερό κατόρθωμα της Υπουργού Ολμπραϊτ στη Μαδρίτη να φέρει Ελληνες και Τούρκους μαζί και μετά να μιλήσουν για αρχές σχετικά με τη σχέση τους. Και ελπίζω μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό", πρόσθεσε ο κ. Γκρόσμαν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γερουσιαστή, ο κ. Γκρόσμαν εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λύση στα προβλήματα της Τουρκίας, χωρίς να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία στη χώρα αυτή.

    Τέλος, ο κ. Γκρόσμαν έδωσε μια περιγραφή σχετικά με το τί είναι αυτό που οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία στο άμεσο μέλλον.

    "Χρειαζόμαστε μιαν Τουρκία που θα δώσει έμφαση στη διεύρυνση της δημοκρατίας, μιαν Τουρκία που προσβλέπει σε καλύτερη σχέση με την Ελλάδα και σε πρόοδο στην Κύπρο", τόνισε ο κ. Γκρόσμαν.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ)

    [02] (Κ) Ετζεβίτ - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της εισβολής και νυν αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, σχεδιάζει να μεταβεί στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις του κατοχικού καθεστώτος για την τουρκική εισβολή.

    Η εφημερίδα της Τουρκίας "Τζουμχουριέτ", που δημοσιεύει την πληροφορία, προσθέτει πως η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου δυνατόν να προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης.

    Στο μεταξύ, ο Ετζεβίτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Τουρκία θα εισέβαλλε ξανά στην Κύπρο, δήλωσε ότι "εάν δημιουργούντο ξανά οι ίδιες συνθήκες θα έκανε και πάλι το ίδιο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Βρετανικό Κοινοβούλιο - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,16/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Τη συγκρατημένη τους αισιοδοξία για τη δημιουργία προϋποθέσεων για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασαν χθες βράδυ Βρετανοί βουλευτές σε συγκέντρωση που οργάνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Δεκαοκτώ από τους 30 περίπου βουλευτές που παρέστησαν στη συγκέντρωση εξέφρασαν παράλληλα την αισιοδοξία τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσουν κίνητρο για λύση.

    Οι Εργατικοί βουλευτές εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ μερικοί βουλευτές τόνισαν την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την άσκηση επιρροής προς την Αγκυρα.

    Της συγκέντρωσης προήδρευσαν οι βουλευτές Τομ Κοξ και Αλαν Μιλ. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, Χάρης Σοφοκλείδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της παροικίας για το έργο των φίλων βουλευτών για την Κύπρο.

    Ενωρίτερα το απόγευμα, έξω απο την Βουλή πραγματοποιήθηκε πικετοφορία από την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Μεγάλης Βρετανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Μπιράντ - Τα ψεύδη της Αγκυρας για την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Αγκυρα επιμένει δημοσίως στη δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο, ενώ ο πραγματικός της στόχος είναι η επίτευξη συνομοσπονδίας, υποστηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος της "Σαμπάχ", Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου και τιτλοφορεί "Λέμε ψέμματα στον κόσμο για 23 χρόνια", ο Μπιράντ υποστηρίζει ότι δεν είναι εφικτή η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο διότι ακόμη και εάν "κόψεις τα κεφάλια των Ε/Κ, πάλι δεν θα αποδεχθούν να μοιράσουν την εξουσία με τους Τ/Κ, τους οποίους θεωρούν μειονότητα".

    Απευθυνόμενος στους αναγνώστες του, ο Μπιράντ τους λέγει: "Σας έχει συγχύσει ο τίτλος; Δεν θα έπρεπε, διότι είναι σωστός. Η Τουρκία παραπλανεί τον κόσμο για 23 χρόνια, ενώ γνωρίζει για την πολιτική των Ε/Κ".

    Εξηγεί πως "η Αγκυρα επιθυμεί την ύπαρξη του ψευδοκράτους ως ένα ξεχωριστό κυρίαρχο κράτος. Θέλει το νησί να είναι μοιρασμένο στα δύο έτσι ώστε το πρόβλημα να είναι λυμένο".

    Και ο λόγος που η Αγκυρα υποκρίνεται ότι υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση, ενώ την ίδια ώρα θέτει αιτήματα που μπορούν να βρουν απάντηση μόνο στη συνομοσπονδία, είναι για να μην δυσαρεστήσει τη Δύση και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, σημειώνει ο Μπιράντ.

    Ωστόσο, αναφερόμενος στα ψεύδη της Αγκυρας, ο αρθρογράφος γράφει πως "το παιγνίδι έχει τελειώσει" και πως η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να πείσει κανένα.

    Συγκεκριμένα, ο Μπιράντ γράφει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης του είπε κατά την τελευταία τους συνάντηση το εξής: "Ο Ντενκτάς προσπαθεί να με βάλει να πιώ ρακί από ποτήρι του ουίσκι". Μ' αυτό συμφωνεί και ο Μπιράντ.

    Ο Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτε μέσω αυτών των "ανατολίτικων τακτικών" και παρομοίασε τη συμπεριφορά των Τούρκων μ' αυτήν του στρουθοκάμηλου.

    Στη συνέχεια προτείνει όπως η Αγκυρα αποκαλύψει τις πραγματικές τις προθέσεις.

    "Ας πούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών εάν αποδεχθείτε την ύπαρξη ενός κυρίαρχου κράτους των Τ/Κ. Εμείς θα συμφωνήσουμε να κάνουμε υποχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και υποχωρήσεων στο εδαφικό υπό τον όρο ότι θα αναγνωρίσετε την κυριαρχία μας", προτείνει ο Μπιράντ.

    Πρέπει επιτέλους, γράφει, η Αγκυρα να υιοθετήσει μια ρεαλιστική πολιτική, διότι με τα ψεύδη αυξάνεται η πιθανότητα, να εξαναγκαστεί η τουρκική πλευρά στην υπογραφή μιας ανεπιθύμητης λύσης.

    "Κατά καιρούς ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για την Τουρκία. Η λήθη είναι το πιο σοβαρό μας πρόβλημα", σημειώνει ο Μπιράντ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Γάλλος Πρέσβης - διάψευση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο, Ενρί Ζακολέν, διαψεύδει ότι διοργάνωσε δεξίωση στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με την ευκαιρία της εθνικής ημέρας της χώρας του (επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης).

    Με σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γάλλος πρέσβης ανέφερε ότι "δεν επρόκειτο για την επίσημη δεξίωση της εθνικής ημέρας της Γαλλίας, αφού αυτή έγινε στην κατοικία μου", στις ελεύθερες περιοχές.

    Οπως ανέφερε, "οργάνωσα εκδήλωση για ένα ποτό στο οίκημα του Τ/κ - Γαλλικού Πολιτιστικού Συνδέσμου, ο οποίος είναι ένας οργανισμός ιδιωτικού δικαίου και του οποίου τα μέλη είναι όλοι Τ/Κ."

    Ο κ. Ζακολέν είπε στο ΚΥΠΕ ότι το "ποτό" αυτό ήταν μόνο για μέλη του Συνδέσμου και τους Γάλλους υπήκοους που κατοικούν στα κατεχόμενα, οι οποίοι δεν μπορούν να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Παρατήρησε ότι η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί", η οποία χθες έγραψε ότι για πρώτη φορά ξένος Πρέσβης γιορτάζει εθνική επέτειο της χώρας του στο ψευδοκράτος, παραπονείται διότι δεν είχαν προσκληθεί και Τ/Κ λεγόμενοι "επίσημοι".

    "Ο λόγος είναι διότι απλώς εγώ δεν τους κάλεσα", δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση για ένα ποτό έγινε, όμως, επ' ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας του.

    Διευκρίνισε ότι "η επίσημη δεξίωση έγινε στην κατοικία μου και σ' αυτήν παρευρέθηκαν εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Πρόσθεσε ότι "στη μοναδική επίσημη δεξίωση" τραγουδήθηκε ο επίσημος εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με τον αντίστοιχο γαλλικό, τη Μασσαλιώτιδα, από γαλλική παιδική χορωδία που βρίσκεται στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η εκδήλωση στα κατεχόμενα συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Ζακολέν δήλωσε κατηγορηματικά "απολύτως όχι", λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν είχε προσκαλέσει λεγόμενους "υπουργούς" ή άλλους "επίσημους" του ψευδοκράτους.

    Οταν κλήθηκε να πει κατά πόσον η κυβέρνησή του ήταν ενήμερη γι' αυτή την εκδήλωση, ο Γάλλος Πρέσβης απάντησε "φυσικά και ήταν εν γνώσει της γαλλικής κυβέρνησης".

    Η 26μελής παιδική χορωδία St. Louis, του Παρισιού, η οποία πέρασε χθες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και τραγούδησε στο "πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ", στην Κερύνεια, βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο εκδηλώσεων.

    Εκπρόσωπος της εδώ γαλλικής Πρεσβείας δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" ότι η εκδήλωση της παιδικής χορωδίας στην Κερύνεια αποτελεί μέρος πενθήμερης περιοδείας στο νησί, που διοργανώνει το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο.

    Απόψε "Οι Μικροί Τραγουδιστές του Αγίου Λουδοβίκου" θα δώσουν παράσταση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, στη Λεμεσό, κι αύριο στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, ενώ την Παρασκευή θα τραγουδήσουν στο Κάστρο της Πάφου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε νέες βάσεις μπαίνει ο θεσμός της έρευνας στην Κύπρο, με την ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας (ΙΠΕ) κάτι που ήταν απαραίτητο για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία, να παρακολουθήσει την παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, Συμεών Μάτσης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος, κατά την οποία απηύθυνε επίσης την πρώτη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων.

    Ο κ. Μάτσης ανέλυσε τους λόγους που επέβαλαν τους λόγους ίδρυσης του ΙΠΕ, επεσήμανε ότι αυτοί κατέστησαν αναγκαία "μια νέα προσέγγιση του θέματος της έρευνας".

    Το ΙΠΕ ιδρύθηκε το 1996, ανέφερε, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στην Κύπρο και για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει με κυβερνητική χορηγία, Ταμείο Επιστημονικής Ερευνας για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων.

    Το Ιδρυμα διοικείται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, ενώ μέλη είναι ο εκάστοτε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, ο Διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και άλλες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και της έρευνας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, το Ιδρυμα στοχεύει στην ενθάρρυνση της εφαρμοσμένης έρευνας, στην προώθηση της ερευνητικής υποδομής και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της Κύπρου και στη δημιουργία ερευνητικών δικτύων σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι πρώτοι τομείς στους οποίους προκηρύχθηκαν ερευνητικά προγράμματα είναι η γεωργία, τα μεταλλεία, η μεταποίηση, η ενέργεια, η υγεία, η παιδεία, η πληροφορική, η ανάπτυξη ερευνητικών δικτύων συνεργασίας και τα οικονομικά.

    Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνεται από ειδική τεχνική επιτροπή με βάση κριτήρια, όπως το όφελος για την κυπριακή οικονομία, η βιωσιμότητα, ο βαθμός πρωτοτυπίας, τα προσόντα του συντονιστή της έρευνας κ.ά.

    Το 80% του ερευνητικού προγράμματος θα χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα, ενώ το υπόλοιπο 20% από τον υπεύθυνο του οποίου το πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί.

    Τελευταία ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο ΙΠΕ για την παρούσα πρώτη περίοδο λειτουργίας του, έχει καθοριστεί η 19η Σεπτεμβρίου 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] ΥΠΕΞ - Γάλλος πρέσβης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Λήξαν θεωρεί το Υπουργείο των Εξωτερικών της Κύπρου, το θέμα που δημιουργήθηκε με την εκδήλωση στα κατεχόμενα του Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, Ενρί Ζακολέν, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Γαλλικής Επανάστασης.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αλέκος Σιάμπος, από τη γαλλική πρεσβεία "δόθηκαν οι δέουσες εξηγήσεις και διευκρινίστηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν επρόκειτο για δεξίωση, αλλά για ολιγάριθμη συγκέντρωση γαλλόφωνων που ζουν στα κατεχόμενα".

    Επίσης διευκρινίστηκε, ανέφερε ο κ. Σιάμπος, ότι στη συγκέντρωση, ούτε προσκλήθηκε ούτε και παρέστη οποιοσδήποτε "αξιωματούχος" του ψευδοκράτους. Σ' αυτήν παρέστησαν γύρω στα τριάντα άτομα και προσφέρθηκε "ένα ποτό".

    Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρέσβης διέψευσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι διοργάνωσε επίσημη δεξίωση στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Γαλλίας.

    Οπως είπε οργάνωσε την εκδήλωση "για ένα ποτό" στο οίκημα του Τ/κ - Γαλλικού Πολιτιστικού Συνδέσμου, ο οποίος είναι ένας οργανισμός ιδιωτικού δικαίου και του οποίου τα μέλη είναι όλοι Τ/Κ.

    "Ο λόγος που δεν παραβρέθηκαν και λεγόμενοι "επίσημοι", όπως παραπονείται Τ/Κ εφημερίδα", παρατήρησε ο κ. Ζακολέν, "είναι διότι απλώς εγώ δεν τους κάλεσα", προσθέτοντας όμως, ότι η εκδήλωση για ένα ποτό έγινε επ' ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας του.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η εκδήλωση στα κατεχόμενα συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Ζακολέν δήλωσε κατηγορηματικά "απολύτως όχι", λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν είχε προσκαλέσει λεγόμενους "υπουργούς" ή άλλους "επίσημους" του ψευδοκράτους.

    Οταν κλήθηκε να πει κατά πόσον η κυβέρνησή του ήταν ενήμερη γι' αυτή την εκδήλωση, ο Γάλλος Πρέσβης απάντησε "φυσικά και ήταν εν γνώσει της γαλλικής κυβέρνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 16 July 1997 - 12:02:44 UTC