Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Χάνεϊ
  • [02] Σύστημα Ασφάλειας - ΑΤΗΚ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Υπουργός Υγείας - Δομημένος διάλογος
  • [05] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ
  • [06] Διαμαρτυρία - παραβιάσεις
  • [07] Εκθεση για ΟΥΝΦΙΣΥΠ
  • [08] Διάσκεψη Τύπου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

  • [01] Κληρίδης - Χάνεϊ

    Λάρνακα,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τετράωρη συνάντηση είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Οι συνομιλίες έγιναν επί του ιδιωτικού σκάφους του Προέδρου Κληρίδη "Καίτη ΙΙ", στα ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας και στη θαλάσσια περιοχή του δημοσιογραφικού χωριού στα Περβόλια.

    Το Βρετανό διπλωμάτη συνόδευε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν.

    Το σκάφος, που επέστρεψε στη Μαρίνα Λάρνακας στη 1 μμ, συνοδευόταν από την αστυνομική άκατο "Ευαγόρας".

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Σύστημα Ασφάλειας - ΑΤΗΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ισραηλινή εταιρεία ICTS Global International έχει αναλάβει την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

    Η ισραηλινή εταιρεία κέρδισε διεθνή διαγωνισμό προσφορών που είχε προκηρυχθεί για το σκοπό αυτό. Η προσφορά της εταιρείας αυτής ανερχόταν στα επτά εκατομμύρια δολάρια.

    Την κατακύρωση της προσφοράς υπέρ της ισραηλινής εταιρείας επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ισραήλ Σεμί Τζουρ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία αυτή, σημειώνοντας ότι οι δεσμοί των δύο χωρών σε διάφορους τομείς αναπτύσσονται συνεχώς.

    Ανέφερε ότι η συγκεκριμμένη εταιρεία διατηρεί 52 γραφεία σε 32 χώρες. Η ισραηλινή εταιρεία προτίθεται να ανοίξει γραφείο στην Κύπρο, στο οποίο θα εργοδοτούνται και Κύπριοι τεχνικοί, προσφέροντας έτσι ειδικές γνώσεις γύρω από την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση του συστήματος ασφαλείας στους τεχνικούς της ΑΤΗΚ.

    Το σύστημα ασφαλείας θα παρέχει τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης όλων των εγκαταστάσεων της ΑΤΗΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.92 (+0.81)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.53 (+0.91)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.53 (+1.03)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.54 (+0.41)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.88 (+1.18)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.90 (+0.16)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.40 (+1.36)
        Αλλες Εταιρείες                         54.90 (-0.85)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 812762.600
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [04] Υπουργός Υγείας - Δομημένος διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ψηλό επίπεδο της υγείας στην Κύπρο και την ικανοποιητική σύγκλιση της Κύπρου προς το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα αυτό, αναγνωρίζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το δομημένο διάλογο Κύπρου - ΕΕ για θέματα υγείας, ο κ Σολωμής ανέφερε πως ο διάλογος άρχισε την περασμένη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή ευρείας κυπριακής αντιπροσωπείας, της οποίας ηγείτο ο ίδιος και στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

    Η αντιπροσωπεία, ανέφερε ο κ. Σολωμής, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Ολλανδή Υπουργό Υγείας, κ. Μπορστ-Εϊλερς, ως εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας και τον Επίτροπο στη Γενική Διεύθυνση Ε', αρμόδια για θέματα υγείας της ΕΕ, κ. Φλιν, για το επίπεδο της υγείας στην Κύπρο.

    Και οι δυο αξιωματούχοι, συνέχισε, "εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για το επίπεδο των επαφών και την άρτια προετοιμασία της κυπριακής αντιπροσωπείας, καθώς και για την ετοιμότητα της Κύπρου για πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, στους επιμέρους τομείς της υγείας".

    Ως συνέπεια αυτών των εκτιμήσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων, επεσήμανε ο κ. Σολωμής, η ολλανδική προεδρία κάλεσε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου να δηλώσει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, αφού επιβεβαιώνει το ψηλό επίπεδο της υγείας στην Κύπρο, σύμφωνα μάλιστα με τα πρότυπα της ΕΕ.

    Η εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τη γενικότερη πορεία της Κύπρου προς την ένταξη, αφού κατοχυρώνει το επίπεδο σύγκλισης σε ένα ακόμα τομέα.

    Μια άλλη σημαντική εξέλιξη γύρω από το δομημένο διάλογο Κύπρου - ΕΕ για την υγεία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, είναι και η πρόσκληση εκ μέρους της ολλανδικής προεδρίας, προς το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, να συμμετάσχει σε διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές, με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης γιατρών, κάτι που προνοείται από το κοινοτικό κεκτημένο και πάνω στο οποίο η ΕΕ θα κληθεί, όταν ο διάλογος θα έχει προχωρήσει αρκετά, να πάρει θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [05] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ

    Λάρνακα,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι χθεσινές δηλώσεις του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μας προσφέρουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, τη διαβεβαίωση ότι η διεθνής κοινότητα θα ενδιαφερθεί ενεργότερα, από ότι στο παρελθόν, για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του για την Ιαπωνία, για επίσημη επίσηκεψη, και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χόλμπρουκ ότι μια τεράστια τραγωδία απειλεί την Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται αυτό το οποίο λέγαμε εμείς τόσο καιρό" αλλά και οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος "μιλούσε για ηφαίστειο το οποίο κινδυνεύει να εκραγεί".

    Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι αυτό που επεσήμανε ο κ. Χόλμπρουκ είναι ότι το Κυπριακο δεν μπορεί να παραμείνει άλυτο διότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει αναταραχή και ανάφλεξη σε μια περιοχή στην οποία επιδιώκεται σταθερότητα και ειρήνη.

    Ανέφερε επίσης ότι σκοπός της πλευράς μας "ήταν να καταδείξει ότι ο εφησυχασμός που επικρατούσε τόσα χρόνια και η αδιαφορία για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού πρέπει να καταπολεμηθούν, διότι το Κυπριακό είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου" και η διεθνής κοινότητα "πρέπει να ενδιαφερθεί ενεργά για τη λύση του".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος να ασκηθούν πιέσεις στην πλευρά μας για αλλαγή των θέσεών της, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι "σε κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεκτούμε και εμείς πιέσεις".

    Σημασία έχει, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, η πολιτική μας να είναι τέτοια που να αποδείξουμε ότι η δική μας πλευρά επιθυμεί την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου, και ότι "πρέπει να στραφούν προς την άλλη πλευρά, η οποία είναι η αρνητική, για να την πείσουν να αλλάξει τις θέσεις της".

    Ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι "όσο περισσότερο οι δικές μας θέσεις εδράζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο πιο δύσκολο θα είναι να μας πιέζουν σε θέματα για τα οποία είναι για μας παράλογα".

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως "η δική μας πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση επί 22 τώρα χρόνια".

    "Σημασία έχει να είμαστε πειστικοί ότι επιθυμούμε διακαώς την επανένωση του τόπου μας και την ειρήνη", πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη η πλευρά μας να στέλνει ένα σταθεό μήνυμα.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν έθεσε το θέμα των αγνοουμένων κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπραϊτ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν το συζήτησε με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά το έθιξε στις άλλες επαφές που είχε με αξιωματούχους του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Διαμαρτυρία - παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή με την οποία καταγγέλλει επίσημα τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, στις 26 Μαϊου και στις 3 Ιουνίου, απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους.

    Στην επιστολή του, ημερομηνίας 4 Ιουνίου, ο κ. Αγαθοκλέους αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι νέες παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας "συνιστούν πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό".

    Ακόμη, τονίζει ότι "οι παραβιάσεις αυτές οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην Κύπρο, γίνονται σε μια πολύ ευαίσθητη φάση των προσπαθειών για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα σας".

    Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] Εκθεση για ΟΥΝΦΙΣΥΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) για επίτευξη συμφωνίας στις προτάσεις για μείωση της έντασης στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός, αλλά και να διευκολύνουν τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, απευθύνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν στην έκθεσή του για την αποστολή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για την περίοδο 11 Δεκεμβρίου 1996 - 5 Ιουνίου 1997.

    Στην έκθεση, ο Γ.Γ. προτείνει την ανανέωση της Δύναμης για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1997, και αφού σημειώνει ότι "οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν πολύ πιο ήρεμοι από την προηγούμενη περίοδο" τονίζει ότι "υπήρξαν διάφορες ενδείξεις για συνέχιση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών".

    "Δυστυχώς," συνεχίζει, "δεν υπήρξε αλλαγή στα υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο και στο ρυθμό με τον οποίο επεκτείνονται, αναβαθμίζονται και εκσυχρονίζονται".

    Ταυτόχρονα, ο Γ.Γ. τονίζει ότι "οι στρατιωτικές αρχές δεν έχουν αποδεχθεί το πακέτο αμοιβαίων μέτρων που πρότεινε η ΟΥΝΦΙΣΥΠ για μείωση της έντασης στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός".

    Χαρακτηρίζει δε αυτά τα μέτρα "απλά και πρακτικά", τα οποία δεν θα επηρεάσουν τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός ή την ασφάλεια οποιασδήποτε πλευράς.

    "Συμφωνία σ' αυτές τις προτάσεις," προσθέτει ο Γ.Γ., "θα βελτίωνε σημαντικά το κλίμα και θα μείωνε την πιθανότητα παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός και της αύξησης της έντασης".

    Στο σημείο αυτό, που περιλαμβάνεται στις παρατηρήσεις του Γ.Γ., ο Κόφι Αναν παροτρύνει έντονα τις δύο πλευρές να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να συνεργαστούν με την ΟΥΝΦΙΣΥΠ για επίτευξη συμφωνίας στο πακέτο αυτό, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

    Επίσης, στην έκθεσή του ο Γ.Γ. αναφέρεται στην εντατικοποίηση των προσπαθειών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για βελτίωση του κλίματος, μέσω δικοινοτικών εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι από καιρού εις καιρόν αυτοί που προωθούν ή συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις "αντιμετωπίζουν πιέσεις, ακόμη και απειλές μέσα στην ίδια τους την κοινότητα, καθιστώντας έτσι τις προσπάθειές τους ακόμη πιο αξιοθαύμαστες".

    "Καλώ τους δύο ηγέτες να στείλουν προς τις κοινότητές τους ξεκάθαρα μηνύματα ανοχής και συμφιλίωσης, και να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν απευθείας επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων", προσθέτει ο Γ.Γ.

    Στην επτασέλιδη έκθεσή του, ο Κόφι Αναν χαρακτηρίζει αναγκαία την παρουσία της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στο νησί "για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών", η οποία, αναφέρει, "αποτελεί προϋπόθεση για επίτευξη συμφωνίας".

    Ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού κάνει επίσης αναφορά στις επαφές των εκπροσώπων του για προετοιμασία του εδάφους για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αναφέρει ότι θα ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Διάσκεψη Τύπου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κοινό έδαφος και η σύγκλιση απόψεων μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών στο Κυπριακό υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι αφήνεται να νοηθεί, είπε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν νοείται λύση που να μην προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κάλεσε τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν στη βάση του "πάρε - δώσε."

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε, παρά το ότι δεν είχε συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι ο ίδιος δεν έχασε τίποτα, αλλά μπορεί να έχασε ο Ντενκτάς, αποφεύγοντας επιμελώς να γίνει πιο σαφής.

    Είπε, ωστόσο, ότι θα έχει απόψε συνάντηση με τον Ντενκτάς και θα κάνει ότι μπορεί να τον ενθαρρύνει "να προσεγγίσει τις συνομιλίες με θετικό πνεύμα", ώστε να επιτευχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

    "Δεν πιστεύω", δήλωσε ο Βρετανός διπλωμάτης "ότι μπορεί να επιτευχθεί οποιαδήποτε λύση που να περιλαμβάνει τη διατήρηση τριάντα χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων στο νησί", εξηγώντας ότι "οι διευθετήσεις για την ασφάλεια θα είναι διαφορετικές από τις υφιστάμενες, αλλιώς δεν θα υπάρξει λύση".

    Ο Σερ Ντέιβιντ επεσήμανε ότι είναι η έκτη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο από το διορισμό του πριν ένα χρόνο περίπου και ανέφερε ότι αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται σε δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, αφού αναμένεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων "έχουν τη θέληση να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις και να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ", πράγμα το οποίο χαρακτήρισε ως τη "σωστή απάντηση".

    Η αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, τα γεγονότα του περασμένου έτους και η αύξηση των εξοπλισμών στο νησί "υπογραμμίζουν τους κινδύνους", επεσήμανε, προσθέτοντας ότι "η απαράδεκτη φύση του στάτους κβο και τα οφέλη που θα φέρει η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποδηλούν τη θετική πλευρά της διαπραγμάτευσης για λύση".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "είναι πολύ σημαντικό οι δύο πλευρές να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις με ρεαλισμό και πνεύμα πάρε - δώσε", τονίζοντας ότι "καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να βγει" από τις διαπραγματεύσεις "με άθικτες τις αρχικές της θέσεις. Θα πρέπει", είπε, "να υπάρχει κάποιος συμβιβασμός".

    Είπε, ακόμη, ότι "το κοινό εδάφος και η σύγκλιση απόψεων που υπάρχουν είναι μεγαλύτερα απ' ότι γενικά αναγνωρίζεται ή γίνεται παραδεκτό", αφού "καμία από τις δύο ηγεσίες αμφισβητεί το στόχο για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και πολλά από τα χαρακτηριστικά εκείνης της ομοσπονδίας έχουν γενικά συμφωνηθεί".

    Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν πολύ δύσκολες και ουσιαστικές διαφορές όσον αφορά στη μορφή της ομοσπονδίας, το γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο καντονίων, το προσφυγικό, τις αποζημιώσεις και την ασφάλεια.

    Ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε, ακολούθως, ότι "αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν, εάν πρόκειται να υπάρξει λύση" και ότι "αυτό απαιτεί την επίδειξη ουσιαστικής πολιτικής βούλησης, καθώς και περίπλοκες διαπραγματεύσεις". Επεσήμανε επίσης ότι "πολλά θα πρέπει να διευθετηθούν λεπτομερώς και γραπτώς".

    Τόνισε ταυτόχρονα την απόλυτη ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν μακριά από δημοσιες πιέσεις, ώστε οι διαπραγματευτές "να έχουν περιθώριο ελιγμών", σημειώνοντας ότι "είναι πολύ πιο σημαντικό να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα παρά το γρήγορο".

    "Στο μεταξύ", πρόσθεσε, "ελπίζω ότι όλοι στην Κύπρο θα βοηθήσουν στη δημιουργία κλίματος συμφιλίωσης και θα αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να υποσκάψουν την ειρηνευτική διαδικασία που πρόκειται να αρχίσει".

    Κληθείς να σχολιάσει το έγγραφο για το Κυπριακό που παρουσίασε η Ρωσία σε πρόσφατη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βρετανός αξιωματούχος το χαρακτήρισε ως έγγραφο το οποίο εκφράζει τις θέσεις της Μόσχας.

    Τέλος, ο Σερ Ντέιβιντ χαιρέτισε το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

    Ο Σερ Ντέϊβιντ αναχωρεί από την Κύπρο αύριο για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα για συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση, και, πιθανόν, την στρατιωτική ηγεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 10 June 1997 - 18:46:42 UTC