Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πετρίδης - Υφ. Γεωργίας Ελλάδας
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ
  • [03] Φορέας για την ειρήνη και την επανένωση
  • [04] Συνάντηση Κυπριανού - Χάνεϊ
  • [05] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ
  • [06] Εκπρόσωπος - "Μπιρλίκ"
  • [07] Χριστόφιας - Αναστασιάδης
  • [08] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ
  • [09] Εκπρόσωπος - ΑΜΚΕ
  • [10] Δηλώσεις Κυπριανού - Εκλογή Αναστασιάδη
  • [11] Δηλώσεις Κυπριανού - Κασουλίδης
  • [12] Κληρίδης - Υφυπουργός Γεωργίας Ελλάδας

  • [01] Πετρίδης - Υφ. Γεωργίας Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για πρώτη φορά το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας της Κύπρου και της Ελλάδας είναι τόσο ψηλό, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντας, Κώστας Πετρίδης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ελλαδίτη Υφυπουργό Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας των δυο υπουργείων εφαρμόζεται με "πολύ γρήγορους ρυθμούς", τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, "διότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε οφέλη και εμείς και οι αδελφοί μας Ελληνες", αλλά και επειδή η συνεργασία αυτή "έχει και κάποια εθνική διάσταση".

    Ο κ. Γερανίδης ανέφερε πως "η αδελφοσύνη των δυο λαών κινητοποιεί" τη συνεργασία μεταξύ τους, και γι' αυτό η συμφωνία τους για συνεργασία, προχωρεί επακριβώς βάσει του προγράμματος.

    Η αγροτική πολιτική έχει ιδιαίτερη σημασία για την "αδερφή Κύπρο", όπως είπε, δεδομένης της επιδίωξής της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η αγροτική πολιτική είναι "η μόνη κοινή πολιτική των χωρών μελών", επεσήμανε.

    Από την πλευρά της η Ελλάδα, ανέφερε ο Ελλαδίτης Υφυπουργός, ενδιαφέρεται για ορισμένους τομείς στους οποίους η Κύπρος "πρωτοπορεί", όπως της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού.

    Επομένως, συνέχισε, η συμφωνία συνεργασίας είναι προς όφελος και των δυο κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε βασικά θέματα, διευκρινίζοντας έτσι τί εννοούσε με τις χθεσινές του δηλώσεις ότι υπάρχει κοινό έδαφος στο Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε συγκεκριμένα ότι "είναι πολύ ξεκάθαρο τί θα ζητηθεί από τους δύο ηγέτες να συζητήσουν στις διαπραγματεύσεις" και είπε ότι τα θέματα αυτά αφορούν "τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, η οποία θα καλύπτει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, και τις πρόνοιες για την ασφάλεια και των δύο πλευρών".

    Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό τόνισε ότι αυτά είναι τα θέματα "στα οποία υπάρχει σύγκλιση" και ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τον όρο "κοινό έδαφος", γιατί, όπως εξήγησε, "το κοινό έδαφος αφήνει να νοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία".

    "Γνωρίζουμε ότι δεν επιτεύχθη συμφωνία, γι' αυτό πάει κανείς σε διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχει σύγκλιση και ένα ξακάθαρο πλαίσιο", συμπλήρωσε. Ταυτόχρονα, ο Σερ Ντέιβιντ τόνισε ότι στις απευθείας συνομιλίες θα πρέπει να τεθούν τα "πραγματικά θέματα", όπως τα χαρακτήρισε, "και να γεφυρωθούν" οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η εκ περιτροπής προεδρία βρίσκεται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αίτημα της τουρκικής πλευράς.

    "Δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα σήμερα, αλλά γνωρίζω ότι οι κύριοι Κληρίδης και Βασιλείου, δεν είχαν αποδεχθεί το αίτημα της άλλης πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία," είπε. Ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που ο Τ/Κ ηγέτης αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα αυτό αναμένει ότι θα τεθεί σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων, όμως ξακαθάρισε ότι "δεν είναι το μοναδικό θέμα και ούτε κατ' ανάγκη το πιο σημαντικό".

    Ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα "ώστε να αποδειχθεί η εγκυρότητα της διαδικασίας και να αρχίσουν τα πράγματα να προχωρούν από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει για πολλά χρόνια".

    Απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα θέματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ωστόσο, ο Σερ Ντέιβιντ καλωσόρισε το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες. "Τώρα η πρόκληση για τα Ηνωμένα Εθνη και τους υπόλοιπους είναι πώς θα το πετύχουμε αυτό, με τους δύο ηγέτες", πρόσθεσε.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων και σημείωσε ότι "τα Ηνωμένα εθνη θα καθορίσουν τη μορφή των διαπραγματεύσεων".

    Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμη η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε ότι θα καθοριστεί στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, και επανέλαβε ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά θέματα ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν από την αρχή οι κύριες πτυχές.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα ενημερώσει τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Γκόρντοβεζ, ο Σερ Ντέιβιντ απάντησε ότι βρίσκεται σε επαφή "με όλους όσοι προσπαθούν να βρουν λύση" και επανέλαβε ότι όλοι οι ξένοι παρατηρητές εργάζονται ως ομάδα για να στηρίξουν τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Τέλος, ανέφερε ότι "η δραστηριότητα" του Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, "θα είναι καθόλα χρήσιμη".

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Σερ Ντέιβιντ είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Στη συνέχεια μετέβη στη Βουλή για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος Σπύρο Κυπριανού.

    Στις 4.00 το απόγευμα ο Βρετανός Απεσταλμένος θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με το Ρούφ Ντενκτάς.

    Αύριο θα συναντηθεί και πάλι με τον Πρόεδρο Κληρίδη, αυτή τη φορά στο σκάφος του "ΚΑΙΤΗ ΙΙ" και το βράδυ θα έχει δείπνο στα κατεχόμενα με τον Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Φορέας για την ειρήνη και την επανένωση

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την αλληλοστήριξη, το συντονισμό και τη κοινή δράση οργανώσεων που θέλουν να παλέψουν ενάντια στις προσπάθειες δημιουργίας πολεμικού κλίματος και υπέρ της πολιτικής της επαναπροσέγγισης, συστάθηκε ο "Φορέας για την ειρήνη και την επανένωση, ενάντια στο σοβινισμό".

    Στο νεοσυσταθέντα φορέα, συμμετέχουν συνολικά 18 οργανώσεις της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα για ανακοίνωση της δημιουργίας του Φορέα, ο Στέφανος Στεφάνου, Γ.Γ. της ΕΔΟΝ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Φορέα, ανέφερε ότι η δημιουργία του Φορέα αποτελεί ένα μήνυμα προς τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις, οι οποίες συνέστησαν αντίστοιχο Φορέα υπέρ της επαναπροσέγγισης, μετά τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου στη Δερύνεια.

    Οπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, ο Φορέας βρίσκεται σε επαφές με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα.

    Σε γραπτή διακήρυξή του ο Φορέας, σημειώνει ότι η πολιτική της επαναπροσέγγισης, είναι σημαντικό στοιχείο στον αγώνα του κυπριακού λαού, για άρση της διχοτόμησης, των κατοχικών δεδομένων και για επανένωση της Κύπρου.

    Τονίζει εξάλλου ότι η επαναπροσέγγιση δηλώνει τη διάθεση των δύο κυπριακών κοινοτήτων, να συμβιώσουν στην κοινή τους πατρίδα, κάτι που υποσκάπτει τη διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και του καθεστώτος του Ντενκτάς.

    Στη διακήρυξη, ο Φορέας καλεί όσους πιστεύουν στην ύπαρξη της Κύπρου ως ανεξαρτήτου κράτους, κοινής πατρίδας Ε/Κ και Τ/Κ, να αγωνιστούν για την επανένωση του νησιού.

    Στο "Φορέα για την ειρήνη και την επανένωση ενάντια στο σοβινισμό", συμμετέχουν οι οργανώσεις, Αριστερή Πτέρυγα, ΓΟΕΔ, ΕΔΟΝ, ΕΚΑ, Ενωση Λογοτεχνών Κύπρου, Εργατική Δημοκρατία, Ιδρυμα Ιχσάν Αλή, Κέντρο Ειρήνης, Νεοκυπριακός Σύνδεσμος, Νεολαία Ε.ΔΗ, Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, ΠΕΟ, ΠΟΓΟ, Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, Σύνδεσμος Γυναικών Επιστημόνων, Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λεμεσού και Φόρουμ Ε/Κ και Τ/Κ για τη φιλία και τη συνεργασία.

    Τη συντονιστική επιτροπή του Φορέα απαρτίζουν οι Στέφανος Στεφάνου Γ.Γ. της ΕΔΟΝ, Ανδρέας Αχιλλείδης της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου, Ντίνος Αγιομαμίτης της Εργατικής Δημοκρατίας και Ιμπραίμ Αζίζ.

    Ο Φορέας προγραμματίζει σειρά διαφόρων εκδηλώσεων, τις οποίες θα ανακοινώσει αργότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Κυπριανού - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χρήσιμη χαρακτήρισαν τη σημερινή τους συνάντηση τόσο ο Βρετανός απεσταλμένος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Οι δύο άντρες δήλωσαν μετά τη συνάντηση τους, η οποία κράτησε γύρω στα 45 λεπτά, πως δεν θα ήθελαν να προβούν σε δηλώσεις επί των συγκεκριμένων πτυχών του κυπριακού θέματος τις οποίες συζήτησαν.

    "Συζητήσαμε όλα τα βασικά θέματα και τη γενική κατάσταση και συμφωνήσαμε να μην αναφερθούμε σε ειδικά θέματα", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές και σημερινές δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ περί κοινού εδάφους και σύγκλισης απόψεων, ο Πρόεδρος της Βουλής αρκέστηκε να επαναλάβει τη διαφωνία του με τις θέσεις του Βρετανού Αντιπροσώπου.

    Από την πλευρά του, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε πως οι θέσεις του κ. Κυπριανού, τον οποίο χαρακτήρισε "άντρα με μεγάλη πείρα", είναι πολύ χρήσιμες σε αυτόν για το έργο που έχει να επιτελέσει.

    "Ελπίζω", ανέφερε, "από καιρού εις καιρόν να μπορώ να του επισημαίνω κάποια χρήσιμα σημεία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης διευκρίνισε σήμερα ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην απαρίθμιση και τους τίτλους των βασικών πτυχών του Κυπριακού αλλά όχι στο περιεχόμενό τους.

    Είπε επίσης ότι, παρόλο που ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει την πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για απευθείας συνομιλίες, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν ημερήσια διάταξη για τις συνομιλίες.

    "Υπάρχει σύγκλιση απόψεων πάνω στην απαρίθμιση ή τους τίτλους βασικών πτυχών του Κυπριακού, δεν υπάρχει όμως σύγκλιση απόψεων πάνω στο περιεχόμενο των τίτλων αυτών," δήλωσε ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ επί του θέματος.

    Μετά την πρωϊνή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Σερ Ντέιβιντ αναφέρθηκε σε σύγκλιση απόψεων και όχι σε κοινό έδαφος, όπως είχε πράξει σε δηλώσεις κατά την άφιξή του. Τη θέση αυτή εξέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Βρετανό αξιωματούχο, ο οποίος, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, συμφωνεί με αυτή.

    Επεξηγώντας τη δήλωσή του, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων ως προς το θέμα της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων και ως προς την ισοτιμία αλλά δεν υπάρχει σύγκλιση ούτε ως προς το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια αυτή ούτε ως προς το τί σημαίνει ισοτιμία.

    Ο κ. Χάνεϊ, είπε, δεν μας "παρουσίασε ούτε περιέγραψε οποιοδήποτε άλλο κοινό έδαφος από αυτό που έχω αναφέρει".

    "Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στη μορφή σύγκλισης απόψεων πάνω σε βασικά θέματα και βασικές πτυχές του Κυπριακού και στους τίτλους και στο περιέχομενο", υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί "θεωρητικολογίες αλλά προσβλέπει σε πρακτικές προσεγγίσεις και λύσεις που να συνάδουν με το δίκαιο και να εξυπηρετούν την Κύπρο και τον κυπριακό λαό."

    "Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο να υπήρξε σύγκλιση απόψεων και στο τίτλο και στο περιέχομενο," συμπλήρωσε εμφαντικά.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες", σημειώνοντας ότι η σύγκλιση απόψεων "υπάρχει από πολλού πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού" για τις οποίες γίνεται συζήτηση σε διάφορους κύκλους συνομιλιών χωρίς να καταλήγουν σε συμπέρασμα.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία ως προς την ιεράρχιση των θεμάτων αλλά υπάρχει σύγκλιση ότι μία ομάδα θεμάτων θα πρέπει να διευκρινιστούν, η οποία αφορά στις βασικές πτυχές του προβλήματος.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι φαίνεται ότι "εκ πρώτης όψεως υπάρχει μια ημερήσια διάταξη που θα πρέπει να προηγηθεί, να δώσει κάποια ώθηση που να αποτελεί ουσιαστική πρόοδο."

    Ο. κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Σερ Ντέιβιντ "δεν έχει φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα ουσίας αλλά συζήτησε τους καλύτερους τρόπους μεθοδολογίας και προσέγγισης για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό."

    Σχολιάζοντας δήλωση του Βρετανού αντιπροσώπου ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Τ/Κ ηγέτη αλλά ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει απορρίψει την ίδεα αυτή.

    Αναφερόμενος στο σκοπό της επίσκεψης του Βρετανού αντιπροσώπου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δείχνει "τις σοβαρές προσπάθειες μιας χώρας δια του ειδικού αντιπροσώπου της, δείχνει επιθυμία προώθησης λύσης του Κυπριακού και για εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων και για προώθηση λύσης του προβλήματος."

    Κληθείς να πει αν ο Σερ Ντέιβιντ συμφωνεί ότι το θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο υπό συζήτηση θέμα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι "το θέμα της ασφάλειας παραμένει βασικό και θα ήταν καλό να αρχίσουμε από αυτό το θέμα αλλά δεν μπορεί να τεθεί όρος ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί δεν συνομιλούμε για οτιδήποτε άλλο."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα δέκα σημεία Ρίφκιντ δεν ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών γιατί βρίσκεται στο φάκελο του ειδικού αντιπροσώπου μιας χώρας, ενώ το ρωσικό υπόμνημα, σημείωσε, υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κυκλοφόρησε στα μέλη του ΣΑ και ο Ρώσος αντιπρόσωπος θα είναι παρών στο χώρο των συνομιλιών με το έγγραφο και με άλλες ιδέες που είναι δυνατό να διαμορφώσουν.

    Αναφορικά με τη δήλωση του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη για "πάρε - δώσε", ο Εκπρόσωπος είπε δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε άλλο σε ό,τι έχει ήδη αναφέρει ο ΥΠΕΞ για το θέμα αυτό. Τόνισε παράλληλα ότι "δεν συντρέχει ούτε δικαιολογείται ουδεμία ανησυχία δεδομένης της οριοθέτησης του πλαισίου κινήσεως του συνομιλητή από το Εθνικό Συμβούλιο."

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, ευχαρίστησε τους αρχηγούς των κομμάτων για τη "δεδηλωμένη συμπαράστασή τους στις επί θύραις απευθείας συνομιλίες."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - "Μπιρλίκ"

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Μπιρλίκ", το οποίο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού με διευρυμένη ουδέτερη νεκρή ζώνη και δύο περιοχές υπό την κυριαρχία των δύο πλευρών.

    "Το δημοσίευμα δεν μας απασχόλησε αφού είμαστε ακόμα στο στάδιο που αναμένουμε πρόσκληση από τα ΗΕ και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ούτε τον τόπο που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες ούτε την ημερήσια διάταξη," δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Γι' αυτό το λόγο, εξήγησε, δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε σε θέματα δημοσιογραφικών πληροφοριών ή απόψεων τρίτων, ιδιαίτερα από Τ/κ εφημερίδες.

    "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι απευθείας είναι επί θύραις, έχουμε χρέος να αναμένουμε, ξέρουμε ότι θα υπάρξει πρόσκληση και χρειάζεται υπομονή," κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Χριστόφιας - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς το Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της εκλογής του στο αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Το μήνυμα αναφέρει συγκεκριμένα: "Από μέρους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και εμένα προσωπικά, απευθύνω θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια για την εκλογή σου στο ψηλό αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εκφράζω την πεποίθηση ότι ως ηγέτης του ΔΗΣΥ, θα συνεχίσεις να συμβάλλεις στη πάρα πέρα ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, για το καλό της πολιτικής μας ζωής αλλά και του τόπου ευρύτερα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση χαιρέτισε και εξέφρασε ικανοποίηση, δια του Εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη, "για την άψογη διενέργεια όλων των διαδικασιών και τη δημοκρατική λειτουργία ενός από τα κόμματα που λειτουργούν στη πολυκομματική μας Δημοκρατία."

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόταν στην εκλογική διαδικασία χθες στο Δημοκρατικό Συναγερμό, κατά την οποία έγινε η εκλογή της νέας ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

    Χαιρετίζουμε αυτή τη διαπίστωση, είπε σήμερα ο Εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγχαρεί και τους επιτυχόντες και εκείνους που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, γιατί στη δημοκρατία συγχαίρεις όσους διαγωνίζονται δημοκρατικά σε όλα τα αξιωμάτα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - ΑΜΚΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης συνεχάρη σήμερα τους αθλητές της Κύπρου για τη συμμετοχή τους και την τιμητική δεύτερη θέση που εξασφάλισε η Κύπρος στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που έληξαν την Κυριακή στην Ισλανδία.

    Η Κύπρος πήρε τη δεύτερη θέση με 30 χρυσά, 25 αργυρά και 14 χάλκινα μετάλλια.

    Στην πρώτη θέση τερμάτισε η διοργανώτρια χώρα Ισλανδία με 33 χρυσά, 31 αργυρά και 31 χάλκινα μετάλλια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Δηλώσεις Κυπριανού - Εκλογή Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση εντός των ημερών αναμένεται να έχει με το νέο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Με σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως διαβίβασε σήμερα τηλεφωνικώς τα συγχαρητήρια του κόμματός του στον κ. Αναστασιάδη "με τον οποίο έχουμε στενή επαφή."

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ενισχύονται τώρα οι προοπτικές συνεργασίας των δυο κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εξακολουθεί να μένει η ίδια η κατάσταση αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

    Τόνισε πως "αυτή την ώρα θα πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι στο κυπριακό πρόβλημα" και πως μπορεί να γίνονται επαφές αλλά "δεν νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτός ο θόρυβος γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών, τουλάχιστον για μιαν περίοδο να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε όλοι στο εθνικό θέμα".

    Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσον οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν δεδομένης της δικής του αμετάκλητης υποψηφιότητας, ο κ. Κυπριανού είπε: "Η θέση μου είναι δεδομένη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Δηλώσεις Κυπριανού - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ατυχείς" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη για "πάρε - δώσε" στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε πως "αν πρόκειται να αρχίσουμε από εδώ που είμαστε πάρε - δώσε, υπάρχει πρόβλημα και σοβαρή διαφωνία".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως "είναι περίεργη η αντιμετώπιση του θέματος των διαπραγματεύσεων και δεν μιλά κανείς για υποχωρήσεις πριν πάει στις διαπραγματεύσεις".

    Διερωτήθηκε "γιατί εμείς να διαλαλούμε ότι είμεθα διατεθειμένοι (για υποχωρήσεις) εφόσον δεν είδαμε," όπως ανέφερε, καμμιά διάθεση για υποχώρηση από την τουρκική πλευρά.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το "πάρε - δώσε" είναι μια φρασεολογία που χρησιμοποιεί κυρίως ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ και τόνισε πως πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσον αρχίζουμε το "πάρε - δώσε", θεωρία την οποία ούτως ή άλλως ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν θεωρεί σωστή, "από εδώ που είμαστε ή από την αρχή."

    "Δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα τα όσα έχουμε δεχθεί και να αρχίσει το πάρε - δώσε από εδώ και πέρα", ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Κασουλίδη ότι υπάρχει δυνατότητα υποχώρησης της δικής μας πλευράς από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως δεν έχει υπόψη του απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία να προνοεί για υποχωρήσεις.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πάντως πως επεδίωξε από το πρωϊ να επικοινωνήσει με τον κ. Κασουλίδη, για να συζητήσουν το όλο θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Κληρίδης - Υφυπουργός Γεωργίας Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπερκινητικότητα γύρω από το εθνικό θέμα της Κύπρου, διαπίστωσε ο Ελληνας Υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Γερανίδης είπε λόγω των διαφόρων εξελίξεων και πρωτοβουλιών, το εθνικό θέμα εισέρχεται σε κρίσιμη φάση.

    "Εμείς να ευχηθούμε αυτή η εξέλιξη να είναι θετική, να είναι ισόρροπη και να δικαιώσει τους αδικημένους, που είναι η ελληνική και κυπριακή πλευρά", είπε.

    Η διεθνής πίεση πρέπει να κατευθυνθεί προς την ταραχοποιό πλευρά, είπε, τονίζοντας ότι "αν υπάρχει σ'αυτή την περιοχή κάτι το ασταθές, το δημιουργεί η τουρκική πλευρά".

    Ερωτηθείς κατά πόσο μετέφερε στον Πρέεδρο Κληρίδη κάποιο μήνυμα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Γερανίδης απάντησε αρνητικά.

    Επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι "υπάρχει σχέση απόλυτης ταύτισης των δύο αδελφών κυβερνήσεων και αδελφών λαών σήμερα παρά ποτέ και ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι το ψυχολογικό συναίσθημα της ασφάλειας και της αλληλεγγύης που νιώθει ο κυπριακός λαός, είναι το υψηλότερο δυνατό."

    Κατέληξε σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πλήρως ταυτισμένες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 9 June 1997 - 12:02:43 UTC