Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό (2)
  • [02] Εκπρόσωπος - αποτέλεσμα εκ του σύνεγγυς
  • [03] Αγώνες Αντισφαίρισης - Κύπελλο Ντέιβις
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κύπρος - Μεταμοσχεύσεις μυελού
  • [06] Πρέντεργκαστ - Διάσκεψη Τύπου
  • [07] Πρέντεργκαστ - Διάσκεψη Τύπου 2
  • [08] Μπεν Γκίλμαν - Ψήφισμα για την Κύπρο

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αναμένει "να αποδειχθεί έντονα στις απευθείας συνομιλίες το έμπρακτο ενδιαφέρον των χωρών που διακήρυξαν πρόθεση βοήθειας προς τον Γ.Γ., και ιδιαίτερα των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ευρωπαϊκών χωρών κι άλλων φίλων χωρών".

    Ανέφερε επίσης ότι στο στάδιο των απευθείας συνομιλίων "οι ενδιαφερόμενες να βοηθήσουν χώρες δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο σε ευχολόγια και συμβουλές" και τόνισε ότι "χρειάζεται κάτι περισσότερο, κάτι πιο αποφασιστικό για να δοθούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που καθυστερούν εδώ και δεκαετίες".

    Ο κ. Χριστοφίδης παρατήρησε ότι αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες, δηλαδή η κάθε χώρα να εκφράζει ευχή για δίκαιη λύση του Κυπριακού "δεν οδήγησε πουθενά".

    Κληθείς να ορίσει τί εννοεί με έμπρακτο ενδιαφέρον, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "μπορεί να είναι παρεμβάσεις, πιέσεις προς την Τουρκία, τον Ντενκτάς και προς άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να καταλήξουν σε κάποιες απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε έξι ή επτά ερωτήματα... ώστε να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού".

    Απαντώντας σε ερώτηση ποιά είναι αυτά τα ερωτήματα, είπε ότι είναι γνωστά και έφερε παράδειγμα τα θέματα της κυριαρχίας, της ισοτιμίας, της ασφάλειας και των βασικών ελευθεριών, στα οποία η πλευρά μας έχει τοποθετηθεί.

    Παράλληλα σημείωσε ότι "για πρώτη φορά" ταυτόχρονα τόσες πολλές χώρες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού και έχουν διορίσει ειδικούς αντιπροσώπους και απάντησε θετικά σε ερώτηση εάν είναι εφικτό να αναμένεται παρέμβασή τους.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναμένει την τελική απόφαση του Γ.Γ. για σύγκληση απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και θα μελετήσει το όλο θέμα μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου".

    Επίσης επανέλαβε ότι "οι απευθείας συνομιλίες πρέπει και επιβάλλεται κατ' αρχήν να έχουν εχέγγυο επιτυχίας" και ότι πρέπει να προετοιμαστούν καλά ώστε "να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποτελέσουν ένα ακόμα γύρο αποτυχημένων συνομιλιών".

    "Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί τέτοιο αποτέλεσμα, ούτε ο Γ.Γ." ανέφερε ο Εκπρόσωπος, και εξήγησε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δε θα επιθυμούσε στο ξεκίνημα της καριέρας του να έχει αποτυχία σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε επίσης ότι η επιστολή του Γ.Γ. ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 1997, "που αποτελεί την απ' αρχήν της νέας προσπάθειας των Ηνωμένεν Εθνών, θεωρείται θεμελιακής σημασίας".

    Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή αυτή ο Γ.Γ. αναφέρει ότι βάση των προσπαθειών επίτευξης λύσης είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η δέσμη ιδεών κι άλλα έγγραφα που κατά καιρούς είχαν συζητηθεί.

    Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι μέχρι σήμερα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί".

    Τόνισε δε ότι "εάν η Τ/κ πλευρά επιδείξει την καλή θέληση που επιδεικνύει η δική μας πλευρά πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα" και είπε ότι "είναι καιρός που πρέπει η κάθε πλευρά να δει την ευκαιρία που μας προσφέρεται για μια θετική πλέον, αποτελεσματική διαδικασία".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ο Γ.Γ. αναλαμβάνει την ευθύνη της πρόσκλησης (για απευθείας συνομιλίες) εκτιμώντας τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του, και αναλαμβάνει και εκείνος μερίδιο της αποτυχίας, εάν υπάρξει".

    Ωστόσο, τόνισε ότι ευθύνη θα έχουν και τα δύο μέρη."Εάν τυχόν, στις συνομιλίες, ο Γ.Γ. καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες και παρουσιάσει τον καλύτερο εαυτό του για να βοηθήσει, και εάν η δική μας πλευρά παρουσιαστεί με την καλύτερη θέληση και υπάρχει αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά," διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος κατά πόσο "θα φορτώσουμε του Γ.Γ. την ευθύνη γιατί απότυχαν οι συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] Εκπρόσωπος - αποτέλεσμα εκ του σύνεγγυς

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ιδιαίτερη" χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι "ξεχωρίζει από προηγούμενες προσπάθειες" και "έχει κάτι το σημαντικό".

    Οπως είπε, σήμερα υπάρχει "συρροή ενδιαφερομένων κρατών και αντιπροσώπων για να βοηθήσουν σ' αυτήν την προσπάθεια", την οποία η κυβέρνηση "θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει".

    Σε ερώτηση τί συγκεκριμένο αναμένει η κυβέρνηση από την παρούσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "στο στάδιο και στη διάρκεια αυτών των απευθείας συνομιλιών, αν τελικά καταλήξουμε, υπάρχουν σκέψεις και σειρά χειρισμών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις οποίες θα εκφράσει και θα παρουσιάσει μέσα σε εκείνα τα πλαίσια". Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει δημοσίως τις σκέψεις αυτές.

    Σε άλλη ερώτηση τί αναμένει η πλευρά μας από την παρούσα φάση, ο Εκπρόσωπος απάντησε "προόδο στο Κυπριακό" και εξήγησε ότι ακόμη κι αν υπάρξει πρόοδος "που θα φωτίζει το δρόμο προς τη λύση, αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας θα διεξαχθούν "εντατικές συνομιλίες" όμως, είπε, ότι το τί σημαίνει εντατικό, από πλευράς χρόνου ή κύκλων συνομιλίων, "είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει ο Γ.Γ."

    Οσον αφορά στο θέμα του κοινού εδάφους, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη, ότι δεν αποτελούσε "προαπαιτούμενο" ή "όρο", αλλά, ανέφερε, ήταν θέση που θα οδηγούσε σε παραγωγικό έργο.

    Επίσης τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει καθορίσει γραμμή την οποία ακολουθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [03] Αγώνες Αντισφαίρισης - Κύπελλο Ντέιβις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει, με διοργανωτή την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης Κύπρου (ΟΑΚ), τους αγώνες αντισφαίρισης του Τέταρτου Ομίλου της Ευρω- αφρικανικής Ζώνης του Κυπέλλου Ντέιβις, της μεγαλύτερης παγκόσμιας διοργάνωσης στο χώρο της αντισφαίρισης σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά αθλητικά γεγονότα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού.

    "Η επιλογή της Κύπρου για τη διοργάνωση των αγώνων αποτελεί για την Ομοσπονδία μας μεγάλη τιμή και δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια για να καθιερωθούμε ως χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές συναντήσεις," είπε σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ, Φίλιος Χριστοδούλου.

    Στους αγώνες, που θα διεξαχθούν μεταξύ 21 - 25 Μαίου στις εγκαταστάσεις του Φίλντ Κλάμπ στη Λευκωσία, εκτός από την Κύπρο, θα συμμετάσχουν οι εθνικές ομάδες του Κόγκο, της Τυνησίας, του Μπενίν, της Ζαμβίας και του Αζερμπαϊζάν. Οι αγώνες θα κρίνουν την προαγωγή των δύο πρώτων χωρών στον τρίτο όμιλο της Ευρω-αφρικανικής Ζώνης του Κυπέλλου Ντέιβις.

    Η εξασφάλιση της μεγάλης αυτής διοργάνωσης στο άθλημα της αντισφαίρισης είναι μια διεθνής αναγνώριση της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Κύπρου, η οποία τοποθετείται πλέον στο αγωνιστικό ημερολόγιο μεγάλων διεθνών αθλητικών συναντήσεων, ανέφερε η Επιθεωρήτρια Αθλημάτων και Αθλητικών Χώρων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Εφη Μούζουρου - Πενηνταέξ.

    Η κ. Μούζουρου - Πενηνταέξ πρόσθεσε ότι η Κύπρος "μπορεί και διαθέτει όλες τις δυνατότητες να καταστεί κοσμική χώρα στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων".

    Επίσης σημαντικό για την όλη διοργάνωση, είναι το γεγονός ότι τους αγώνες θα παρακολουθήσει ο Ανώτατος Αξιωματούχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας και Διευθυντής του Κυπέλλου Ντέιβις, Τόμας Χόλμπεργκ.

    Οι αγώνες θα διεξαχθούν με το σύστημα Ράουντ Ρόμπιν. Θα υπάρχουν τρείς συναντήσεις καθημερινά και κάθε συνάντηση θα αποτελείται από τρείς αγώνες, δύο ατομικά και ένα διπλό. Η ομάδα που θα πετύχει δύο νίκες, θα κερδίσει τη συνάντηση και θα εξασφαλίσει ένα βαθμό.

    Οι δύο πρώτες στην τελική βαθμολογία ομάδες θα προαχθούν στον Γ' Ομιλο για το Κύπελλο Ντέιβις του 1998.

    Η ομάδα που θα αντιπροσωπεύσει την Κύπρο αποτελείται από τους Δημήτρη Λεοντή, Αλκη Παπαμιχαήλ, Μαρίνο Παγδάτη, Νεοκλή Νεοκλέους και αναπληρωματικός, ο Κωνσταντίνος Ταλιανός.

    Ο Ομοσπονδιακός Προπονητής της ομάδας, Γιάννος Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι η κυπριακή ομάδα έχει κάθε πιθανότητα να πετύχει την προαγωγή, προσθέτοντας ότι η ομάδα του έχει στο παρελθόν νικήσει αυτές τις ομάδες.

    "Κανένας από τους αντίπαλους δεν είναι πέρα των δυνατοτήτων της κυπριακής ομάδας. Θα βοηθήσει και το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε στην Κύπρο," είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

    Ο προπονητής της κυπριακής ομάδας πρόσθεσε ότι όλοι οι παίκτες έχουν αρκετή εμπειρία στο Κύπελλο Ντέιβις.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη αναφέρθηκε επίσης ότι η ΟΑΚ αποφάσισε όπως το ποσό των 1,000 λιρών δοθεί ως πριμ στην κυπριακή ομάδα σε περίπτωση προαγωγής της στον επόμενο Ομιλο.

    "Τα πριμ είναι δευτερεύοντα για μας," τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος εκτίμησε την ομάδα της Τυνησίας ως την πιο δυνατή από όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στους αγώνες.

    "Αναμένω τους φίλους του τένις να παρακολουθήσουν και να τιμήσουν το άθλημα," πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΟΑΚ. (ΚΥΠΕ ΜΚΧ/ΜΜ/1997)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          76.75 (-0.34)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.90 (-0.20)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.54 (-1.12)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.35 (-0.77)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.81 (-0.06)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.40 (+0.87)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.87 (-3.27)
        Αλλες Εταιρείες                         55.99 (-0.48)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 615727.214
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Κύπρος - Μεταμοσχεύσεις μυελού

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με επιτυχία διενεργήθηκε πρόσφατα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών σε γυναίκα κάτω των 30 χρονών - με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ενώ δεύτερη μεταμόσχευση σε γυναίκα με την ίδια ασθένεια θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.

    Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το ιατρικό προσωπικό που συνέβαλε στη διενέργεια της πρώτης μεταμόσχευσης σε ασθενή με καρκίνο του μαστού στην Κύπρο, η διαδικασία της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από δέκα μέρες.

    Οπως δήλωσε ο ειδικός παθολόγος - ογκολόγος Δρ. Αδάμος Αδάμου, η ασθενής μπήκε πριν από 15 μέρες στο Νοσοκομείο, αφού προηγουμένως είχαν συλλεγεί τα κύτταρά της, και δέχθηκε μεγάλες δόσεις χημειοθεραπείας και την υποστήριξη του μυελού των οστών από τα περιφερικά μητρικά κύτταρα.

    Ο Δρ. Αδάμου επεσήμανε, πάντως, πως "δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κανένα καρκίνο που θεραπεύεις" και ότι "ούτε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η μέθοδος αυτή βοηθά".

    Μιλώντας για τη σημασία αυτής της μεθόδου, ανέφερε ότι "τα αποτελέσματά της θα βγουν πάρα πολύ σύντομα, όταν θα δημοσιευτούν τυχοαιοποιημένες μελέτες, οι οποίες θα δείξουν και τη διαφορά σε σύγκριση μα άλλα χημειοθεραπευτικά σχήματα, αλλά και σε σύγκριση με τη συμβατική θεραπεία".

    "Ομως", τόνισε, "οπωσδήποτε είναι καλύτερη μέθοδος θεραπείας, όσον αφορά πλήρεις ανταποκρίσεις στα χρόνια που έχουν παρακολουθηθεί αυτές οι ασθενείς".

    Ο Δρ. Αδάμου ανέφερε, εξάλλου, πως η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται παγκόσμια για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν προχωρημένη νόσο, όπως είναι και τα περιστατικά αυτά στα οποία εφαρμόζεται τώρα στην Κύπρο, όσο και σε περιστατικά όπου υπάρχει μετάσταση του καρκίνου σε άλλα όργανα.

    Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις, όπως εξήγησε ο Δρ. Αδάμου, η θεραπεία εφαρμόζεται, αφού επιτευχθεί πλήρης ύφεση του καρκίνου με τη συμβατική θεραπεία στο τελικό της στάδιο. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης των γυναικών αυτών, συνέχισε, είναι 20% με 30%, ενώ κανονικά το ποσοστό των γυναικών που φθάνουν τα πέντε χρόνια επιβίωσης και βρίσκονται στο τελικό στάδιο είναι κάτω του 10%.

    Ακόμα, όπως ανέφερε ο Δρ. Αδάμου, ενώ το ποσοστό θανάτου, γενικά, λόγω της εφαρμογής της θεραπείας της μεταμόσχευσης μυελού στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού ήταν 25% πριν 10 χρόνια - όταν αυτή άρχισε να εφαρμόζεται, τώρα έχει πέσει στο 4% χάρις στους σύγχρονους ψυκτικούς αιμοποιητικούς παράγοντες και τα σύγχρονα αντιβιοτικά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δρ. Αδάμου, το Υπουργείο Υγείας έστελλε κάθε χρόνο στο εξωτερικό 15 με 20 γυναίκες, με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού, για να υποβληθούν στις πιο σύγχρονες θεραπείες, δαπανώντας ένα εκατομμύριο λίρες.

    Σημειώνεται πως η όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης διεκπεραιώθηκε στον Αιματολογικό Θάλαμο του Μακάρειου Νοσοκομείου, από το γιατρό Νίκανδρο Παπαμηνά, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις μυελού.

    Ο ίδιος ο Δρ. Παπαμηνάς, ανέφερε πως αυτό που έγινε είναι μια μεγαθεραπεία με ταυτόχρονη διάσωση του μυελού με τα περιφερικά κύτταρα και πως η ασθενής "δέκα μέρες μετά τη μεταμόσχευση έχει ανανήψει πλήρως αιματολογικά". Σύντομα, πρόσθεσε, θα εξέλθει του Νοσοκομείου και θα παρακολουθείται τακτικά στα εξωτερικά ιατρεία.

    Ο Δρ. Παπαμηνάς τόνισε, εξάλλου, πως το γεγονός ότι στην περίοδο της απλασίας, όταν δηλαδή η ασθενής ήταν ανοσιολογικά τελείως καταστρεμμένη, δεν παρουσιάστηκε καμιά επιπλοκή δείχνει το ψηλό ποσοστό νοσηλευτικής φροντίδας που είχε, και εξήρε το ρόλο των νοσηλευτών στη διαδικασία αυτή.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Αιματολογικού Θαλάμου, Δρ. Αντώνης Παπατρύφωνος, ήδη προγραμματίζονται άλλοι ασθενείς, με κακοήθη λυμφώματα, για να υποβληθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες σε αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού, το όλο πρόγραμμα των μεταμοσχεύσεων μυελού θα συνεχίσει με τέτοιου είδους ασθένειες.

    "Στο μέλλον", ανέφερε ο Δρ. Παπατρύφωνος, "ευχόμαστε να ζήσουμε πολλές τέτοιες συναντήσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα τα οποία θα μπορούν να συγκριθούν με οποιοδήποτε κέντρο του εξωτερικού".

    Ο Δρ. Αδάμου τόνισε, πάντως, πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρεί "με πλήρη ανάπτυξη", γιατί χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Για αυτό και ορισμένες ασθενείς, όπως είπε, δεν θα τύχουν αυτής της θεραπείας στην Κύπρο αλλά θα πάνε στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Πρέντεργκαστ - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πολύτιμες και διαφωτιστικές" χαρακτήρισε το απόγευμα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, τις επαφές που είχε στην Κύπρο με τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Πρέντεργκαστ είπε ότι όταν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, περί τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας, θα δώσει αναφορά στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος "θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη απόφαση πάνω σ' αυτό το θέμα (την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς) στο τέλος του μήνα".

    "Δεν θέλω και δεν μπορώ", είπε, "να προκαταλάβω την απόφασή του, αλλά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας δεν κράτησε μυστικό το γεγονός ότι θα ήθελε να δει τις απευθείας διαπραγματεύσεις να ξαναρχίζουν μέχρι τα μέσα του έτους".

    Οπως είπε ο κ. Πρέντεργκαστ, "η παρούσα διαδικασία στοχεύει στην επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων" και ότι "στόχος των νέων απευθείας διαπραγματεύσεων είναι φυσικά μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Εξάλλου, ο αξιωματούχος των ΗΕ διαβεβαίωσε ότι "θα βάλουμε τα δυνατά μας να προωθήσουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα", αλλά επεσήμανε ότι "η επιτυχία εξαρτάται από τη θέληση των δύο πλευρών να δείξουν ελαστικότητα και βούληση για συμβιβασμό".

    Στην αρχική του δήλωση, στη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Πρέντεργκαστ είπε, ακόμα, ότι είχε χθες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση.

    Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα, ο κ. Πρέντεργκαστ συναντήθηκε με τους Πρέσβεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, καθώς κι εκείνους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Μετά την Κύπρο, ο αξιωματούχος των ΗΕ θα μεταβεί στην Αγκυρα και στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Πρέντεργκαστ - Διάσκεψη Τύπου 2

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι πρόθυμοι να επαναρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Σερ Κίραν είπε ότι οι δύο κοινότητες είναι "πρόθυμες" να μπουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις "για να επαναρχίσει μια διαδικασία που στοχεύει στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    Ο Σερ Κίραν είπε, ακόμη, ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μάλλον θα διεξαχθούν σε "απομονωμένη τοποθεσία" και ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτες δεν έχουν θέσει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή τους.

    Ανέφερε, μάλιστα, ότι αυτή η τοποθεσία βρίσκεται "κοντά στη Νέα Υόρκη", προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ευρώπη, μάλλον στη Γενεύη.

    Ακολούθως, ο Σερ Κίραν διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη "θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθήσουμε" λύση του Κυπριακού, αλλά επεσήμανε ότι "η επιτυχία εξαρτάται από τη θέληση των δύο πλευρών να δείξουν ελαστικότητα και βούληση για συμβιβασμό".

    Ο Σερ Κίραν χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία, καθώς και τις ΗΠΑ, ως "σημαντικούς παράγοντες" στο Κυπριακό και ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών θα βρίσκονται στο περιθώριο για ανταλλαγή απόψεων, εάν χρειαστεί.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ χαρακτήρισε "πολύτιμες και διαφωτιστικές" τις επαφές που είχε στην Κύπρο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι όταν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θα δώσει αναφορά στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος "θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση πάνω σ' αυτό το θέμα (την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών) στο τέλος του μήνα".

    "Δεν θέλω και δεν μπορώ", είπε, "να προκαταλάβω την απόφασή του, αλλά ο Γενικός Γραμματέας ο ίδιος δεν κράτησε μυστικό το γεγονός ότι θα ήθελε να δει τις απευθείας διαπραγματεύσεις να ξαναρχίζουν μέχρι τα μέσα του έτους", δηλαδή "τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου", σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες αφορούν "διαδικασία και όχι μεμονωμένο γεγονός".

    Οπως είπε ο Σερ Κίραν, "η παρούσα διαδικασία στοχεύει στην επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων" και ότι "στόχος των νέων απευθείας διαπραγματεύσεων είναι φυσικά μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση εάν θα εισηγηθεί στον κ. Ανάν να απευθύνει προσκλήσεις για απευθείας διαπραγματεύσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερ Κίραν είπε ότι "είναι αρκετά φανερό προς ποιάν κατεύθυνση ρέει το ποτάμι".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι και οι δύο ηγέτες είπαν ότι "είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την πρόσκληση του κ. Ανάν, εάν τους απευθυνθεί" και ότι "παρέθεσαν τις θέσεις και ανησυχίες τους" κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο Σερ Κίραν χθες μαζί τους.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες είπαν ότι επιθυμούν λύση και σημείωσε ότι οι συνομιλίες θα δείξουν την έκταση της ελαστικότητας και της βούλησης για συμβιβασμό της κάθε πλευράς.

    Σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά σε πρόοδο, ο Σερ Κίραν είπε ότι "εάν δεν νομίζαμε ότι υπήρχε πιθανότητα προόδου, δεν θα εκδίδαμε πρόσκληση".

    Κληθείς να αναφέρει τί ήταν εκείνο που ώθησε τον κ. Ανάν να αποφασίσει να απευθύνει προσκλήσεις στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Σερ Κίραν επεσήμανε ότι δεν έχουν ακόμη σταλεί προσκλήσεις.

    Προχώρησε, όμως, να αναφέρει ότι υπάρχει "γενική αντίληψη ότι υπάρχει αστάθεια" και ότι "η αστάθεια στην Κύπρο είναι επικίνδυνη".

    Κληθείς να αναφέρει το σημείο έναρξης του νέου γύρου συνομιλιών, ο Σερ Κίραν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο ηγέτες δεν θα αρχίσουν τις συνομιλίες απ' εκεί που τις άφησαν το 1992.

    Η βάση για τις απευθείας συνομιλίες, εξήγησε, "πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, αλλιώς δεν θα υπάρξει λύση".

    Είπε, ακόμη, ότι οι απευθείας συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, ή ίσως μεταξύ των δύο κοινοτήτων μόνο, ή ακόμη ένα μείγμα των δύο, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν στο περιθώριο (των συνομιλιών) χώρες που ενδιαφέρονται να συμβάλουν με συμβουλευτικό ρόλο.

    Ο Σερ Κίραν διαβεβαίωσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ντιέγκο Γκόρντοβεζ, θα μπορεί να αφιερώσει "την πλήρη του προσοχή" στην Κύπρο μετά τις 16 Ιουνίου, λόγω άλλων υποχρεώσεων.

    Αναφερόμενος στη διαδικαστική πτυχή των συνομιλιών, ο Σερ Κίραν είπε ότι ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών δεν θα επιθυμεί να κατευθύνει τις συνομιλίες, αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν άνετες, απευθείας διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες οι δύο πλευρές θα μπορούν να εκφράσουν τις βαθύτερες τους ανησυχίες η μία στην άλλη, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αλληλοκατανόηση.

    Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Σερ Κίραν, θα διεξαχθεί "κοντά στη Νέα Υόρκη, ο επόμενος στην Ευρώπη, κοντά στη Γενεύη και ο τρίτος γύρος μάλλον πίσω στη Νέα Υόρκη".

    Ο Σερ Κίραν απέφυγε να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία των συνομιλιών και περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι "υπάρχουν περιπτώσεις που είναι καλύτερα να βάζεις ανθρώπους σε ένα μιαν πιο άνετη και απομονωμένη τοποθεσία, όπου μπορούν να συνομιλήσουν χωρίς να πρέπει να απαντούν στον Τύπο ύστερα από κάθε συνάντηση". Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν διεξοδικά όλα τα θέματα.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι διάφορες χώρες έχουν διορίσει ειδικούς αντιπροσώπους για το Κυπριακό, ο Σερ Κίραν είπε ότι "αυτή είναι μία ένδειξη του ενδιαφέροντος που η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει για λύση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος".

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, ο Σερ Κίραν εξέφρασε υποστήριξη για τη συναυλία του Σάκη Ρουβά και του Μπουράκ Κουτ, που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Εθνη, και πρόσθεσε: "Ελπίζω η συναυλία να σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Η επαφή είναι καλύτερη από τη μη επαφή".

    Αναφέρουμε, τέλος, ότι ο Σερ Κίραν αναχωρεί την Κυριακή για την Αθήνα, όπου θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, κι έπειτα θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου θα έχει την Τρίτη συναντήσεις με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Μπεν Γκίλμαν - Ψήφισμα για την Κύπρο

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,16/05/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ, για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τις ενδιαφερόμενες χώρες, ζητά με ψήφισμα που κατέθεσε χθες στην αμερικανική Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, Μπεν Γκίλμαν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ο σκοπός της υποβολής του ψηφίσματος είναι να επιστήσει την προσοχή στο κυπριακό πρόβλημα και να ωθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επίλυσή του.

    Ο ίδιος επίσημος τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι το Κογκρέσο δεν είναι ικανοποιημένο από τις περσινές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, και ότι το ψήφισμα αποβλέπει στην πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να καταστήσει το Κυπριακό μιαν από τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.

    Συγκεκριμένα, το ψήφισμα το οποίο συνυποστηρίζουν οι βουλευτές Λι Χάμιλτον, Μάικ Μπιλιράκης, Τζον Πόρτερ, Κάρολαϊν Μαλόνι και Ελιοτ Ενγκελ, αναφέρει ότι "από το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διχοτομηθεί και κατέχεται από ξένα στρατεύματα, σε παραβίαση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    Καλεί τις ΗΠΑ "σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις ενδιαφερόμενες χώρες να προωθήσουν, το ταχύτερο δυνατόν, την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς Δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, των δημοκρατικών αρχών, περιλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αρχές και απαιτήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Προστίθεται ότι "η διεθνής κοινότητα, το Κογκρέσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησαν τον τερματισμό του στάτους - κβο στην Κύπρο, θεωρώντας ότι διαιωνίζει μιαν απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει ολόκληρο τον κυπριακό λαό και ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο".

    Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι "υπάρχουν παραδεκτές, διεθνώς, διαδικασίες για την επίλυση της κατάστασης στην Κύπρο, περιλαμβανομένης της αποστρατικοποίησης του νησιού και της εγκαθίδρυσης πολυεθνικής δύναμης, για εγγύηση της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων".

    Στο ψήφισμα, εμφαντικά, αναφέρεται ότι "μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, θα εξυπηρετήσει την ασφάλεια, καθώς και την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ευημερία όλων των Κυπρίων, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Υπογραμμίζει ότι "μια διαρκής λύση θα ενδυναμώσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και θα εξυπηρετήσει ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το ψήφισμα που κατέθεσε ο Μπεν Γκίλμαν αναφέρει ότι "η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία οι ΗΠΑ ενεργώς υποστήριξαν, μπορεί να επενεργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού".

    Καλωσορίζει και υποστηρίζει τη δέσμευση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον να αυξήσει το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και να καταστήσει τις προσπάθειες για λύση, προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

    Τέλος, το ψήφισμα αναφέρει ότι το Κογκρέσο "επαναβεβαιώνει ότι το στάτους - κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και επιζήμιο για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 16 May 1997 - 18:46:44 UTC