Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρυξέλλες - Κυπριακό
  • [02] Κληρίδης - Παπουτσής
  • [03] Αδαμίδης - Ιταλία
  • [04] Νέο αριστερό κόμμα στα κατεχόμενα
  • [05] Συνέντευξη Χάνεϊ
  • [06] Αναστασιάδης - προεδρία ΔΗΣΥ
  • [07] Ιρλανδός Υπουργός Αμυνας - Κύπρος
  • [08] Επίτροπος Διοικήσεως - Κληρίδης
  • [09] Εθνικό Συμβούλιο
  • [10] Θάνατος Ρόμπερτ Μπράουνινγκ
  • [11] Κληρίδης - Γυναικείες Οργανώσεις
  • [12] Χριστοφή - Παπουτσής
  • [13] Αλληλεγγύη προς την Αλβανία
  • [14] Χάνεϊ - συνέντευξη Τύπου

  • [01] Βρυξέλλες - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζητούν το Κυπριακό σήμερα στις Βρυξέλλες, με απεσταλμένους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι επαφές σε γενικές γραμμές αφορούν στο συντονισμό των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

    Τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης στο ΥΠΕΞ Κέρι Κάβανο, τη Βρετανία ο ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και τα Ηνωμένα Εθνη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Πέντερκοστ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος Χαν Σουγκ Τζου και ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Από πλευράς ΕΕ τις διαβουλεύσεις θα κάνει ο Κοινοτικός Επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις και τη Διεύρυνση Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Το Κυπριακό θα θιγεί και κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνέλθει στο Απελτον της Ολλανδίας και θα συζητήσει τις σχέσεις της Ενωσης με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης - Παπουτσής

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα της πορείας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Τουρισμού, Χρήστος Παπουτσής, που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπουτσής εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που είχε να συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπουτσής συνεχίζει τις επαφές του με συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκο Χριστοφή και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Αδαμίδης - Ιταλία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Ιταλία μεταβαίνει σήμερα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, για να επισκεφθεί, ύστερα από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης, τη Διεθνή Εκθεση "TECNORAMA", εξειδικευμένη σε τεχνολογία μικροϋπολογιστών και επικοινωνιών, στην περιοχή της Μεσογείου.

    Η έκθεση, που διοργανώνεται στο Μπάρι, τελεί υπό την αιγίδα του ιταλικού Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και του Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου του Μπάρι. Ο Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Νέο αριστερό κόμμα στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει ότι ετοιμάζεται η ίδρυση νέου αριστερού κόμματος στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα για το νέο αυτό πολιτικό σχήμα πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της λεγόμενης "Συντεχνίας Τ/Κ δασκάλων".

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρών αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκέρ Οζγκιούρ, ο αρχηγός του κόμματος Νέα Κύπρος Αλπάι Ντουρντουράν, και άλλα γνωστά πολιτικά πρόσωπα.

    Ο Οζγκιούρ δήλωσε ότι στόχος είναι η συνένωση των δυνάμεων που επιδιώκουν την ειρήνη και ότι "η κοινότητά του στέκεται στο χείλος του γκρεμού", όπως είπε, και κάλεσε όλες τις φιλοομοσπονδιακές δυνάμεις να συνενωθούν.

    Ο Ντουρντουράν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, ενώ ο Βαρόλ Οζτούγκ δήλωσε ότι στην αριστερά υπάρχει κενό αλλά είναι νωρίς να γίνεται λόγος για ίδρυση νέου κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Συνέντευξη Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ κατέστησε σήμερα σαφές ότι δεν τίθεται πλέον θέμα εάν θα αρχίσουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά, πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο "Λήδρα Πάλας", πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο και αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία τις οποίες χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμες", ο Βρετανός αντιπρόσωπος τοποθέτησε για άλλη μια φορά τις απευθείας συνομιλίες πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997.

    Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία ούτε και τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, όμως διευκρίνισε ότι την πρόσκληση θα την απευθύνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κατόπιν συμβουλής από τον εκπρόσωπό του στη Λευκωσία και τους ξένους που εμπλέκονται στο Κυπριακό.

    Στην αρχική δήλωσή του ο Σερ Ντέιβιντ τόνισε ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος, ανέφερε ότι υπάρχει "το υλικό" για τη λύση και είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση συνολικής λύσης. Χαρακτήρισε τις σημερινές πιθανότητες εξεύρεσης λύσης "καλύτερες απ' ότι ήταν για αρκετό καιρό".

    Αναφερόμενος στη διεθνή προσπάθεια, τη χαρακτήρισε "συντονισμένη" και είπε ότι "παίρνει σχήμα και ουσία", ξακαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να ενισχυθούν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Σερ Ντέιβιντ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεύμα που είχε με Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες και είπε ότι ενθαρρύνθηκε αφού απέδειξε ότι μπορούν να διεξάγουν "χρήσιμες συνομιλίες".

    Ταυτόχρονα, ο Βρετανός αντιπρόσωπος τόνισε τη σημασία να υπάρξουν "μέτρα καλής θέλησης" από τις δύο πλευρές και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη μείωσης της έντασης, μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού και την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S - 300.

    Σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του, ο Σερ Ντέιβιντ επανέφερε τα 10 σημεία του ΥΠΕΞ της χώρας του Μάλκολμ Ρίφκιντ, αναφέροντας ότι δείχουν τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να προχωρήσουμε και σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πράγματα.

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος. Χαρακτήρισε τόσο το θέμα αυτό όσο και το θέμα της πολιτικής ισότητας ως "θεωρητικά". Για το μοντέλο της ομοσπονδίας που θα υιοθετηθεί στην Κύπρο, το χαρακτήρισε "κυπριακό μοντέλο".

    Ο Σερ Ντέιβιντ τόνισε ότι είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να εκθέτουν τις θέσεις τους κι όχι η μία να στέκεται στις θέσεις της άλλης, και ανέφερε ότι η κάθε πλευρά άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σημασία του να τοποθετείται στα θέματα που της είναι σημαντικά.

    Ο Βρετανός αντιπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική μετακίνηση θέσεων, όμως σημείωσε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο κατά την προπαρασκευαστική περίοδο.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Αναστασιάδης - προεδρία ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποψηφιότητα του - εκτός απροόπτου - για την προεδρία του ΔΗΣΥ, εξαγγέλλει εντός της άλλης εβδομάδας, ο νυν Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης, που συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον υπό παραίτηση Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο κ. Μάτσης επιμένει στην απόφασή του για αποχώρηση σπό την ηγεσία του κόμματος.

    Σε δηλώσεις του πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μετά τη σημερινή θέση του κ. Μάτση καθίσταται πιο πιθανή η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Ερωτηθείς, κατά πόσο η υποψηφιότητά του θα εξαρτηθεί από την άποψη του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, προσθέτοντας ότι η απόφασή του θα οριστικοποιηθεί και θα εξαγγελθεί σε διάσκεψη Τύπου, πιθανόν, την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο, όπως ανέφερε, ενημέρωσε για τα όσα διαμείφθηκαν στο Εκτακτο Συνέδριο του ΔΗΣΥ.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον κ. Μάτση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ του μεταβίβασε την επιθυμία του Εκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

    Οπως επεσήμανε όμως ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Μάτσης "επιμένει και θέλει να είναι σταθερή η θέση του και η απόφασή του, για αποχώρηση μετά το τέλος της θητείας του και τη διεξαγωγή των εκλογών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι η παραίτηση Μάτση δεν σχετίζεται με το εθνικό θέμα.

    Κληθείς να πει τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Μάτση να υποβάλει την παραίτησή του, παρέπεμψε για την απάντηση στον ίδιο τον κ. Μάτση.

    "Οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να ερμηνεύει και να παρερμηνεύει" πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ιρλανδός Υπουργός Αμυνας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Eφθασε σήμερα στην Κύπρο ο Ιρλανδός Υπουργός Αμυνας Σιν Μπάρρετ για να επισκεφθεί το ιρλανδικό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Ιρλανδίας (Ημέρα του Αγίου Πατρικίου).

    Ο κ. Μπάρρετ θα συναντηθεί με το νέο Διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Ερνέστο ντε Βεργκάρα, και με ανώτερους αξιωματικούς του ιρλανδικού αποσπάσματος, που υπηρετούν στην Κύπρο.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο Ιρλανδός Υπουργός θα περιοδεύσει σε περιοχές της νεκρής ζώνης, που ελέγχονται από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Μπάρρετ δεν θα έχει συναντήσεις με επισήμους της κυπριακής κυβέρνησης, ούτε και θα λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών με τις δύο κοινότητες.

    Ο Ιρλανδός Υπουργός θα αναχωρήσει την Κυριακή για επισκέψεις στο Λίβανο και τη Συρία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [08] Επίτρο ος Διοικήσεως - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Αξιο" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τον Επίτροπο Διοικήσεως Νίκο Χαραλάμπους, κατά τη διάρκεια της τελετής της νενομισμένης διαβεβαίωσης του τελευταίου, μετά την πρόσφατη ανανέωση της θητείας του.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διοικήσεως, διαβεβαίωσε ότι θα εκτελεί πιστά τα καθήκοντά του "χωρίς φόβο, προκατάληψη ή πάθος".

    Ο κ. Χαραλάμπους, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην διαψεύσει τις προσδοκίες που έδειξαν στο πρόσωπό του.

    Στη σημερινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο παρίσταντο επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου, Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Ο Επίτροπος Διοικήσεως επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη την ετήσια έκθεσή του για το 1996. Την ερχόμενη Δευτέρα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης της νέας θητείας του.

    Ο κ. Χαραλάμπους θα προβεί σε γενική αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως και θα παραθέσει τα βασικά σημεία της ετήσιας έκθεσής του για το 1996.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μαραθώνια θα είναι η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Οπως ανακοινώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η συνεδρία θα διακοπεί σε λίγο και θα απαναρχίσει στις 4 το απόγευμα και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι τις 7 μ.μ.

    Δεν αποκλείεται, αν χρειαθεί, η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο να συνεχισθεί και αύριο.

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, μέχρι τώρα προέβησαν σε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Αυτή τη στιγμή ενημερώνει το Σώμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Θάνατος Ρόμπερτ Μπράουνινγκ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλη απώλεια για τα γράμματα και τον Ελληνισμό, είναι ο θάνατος του μεγάλου Βρετανού ελληνιστή και φιλέλληνα Ρόμπερτ Μπράουνινγκ.

    Ο Ρόμπερτ Μπράουνινγκ είχε καταξιωθεί ως αυθεντία στα βυζαντινά και ελληνικά θέματα, ενώ είχε τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, την Ακρόπολη.

    Ο εκλιπών είχε έρθει αρκετές φορές στην Κύπρο και έδωσε με εξαιρετική επιτυχία διαλέξεις.

    Σε ένδειξη της μεγάλης εκτίμησης προς το πρόσωπο και το έργο του καθηγητή Μπράουνινγκ, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου θα αποστείλει στους οικείους του συλλυπητήρια επιστολή, ενώ ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Υπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο Κλείτος Αυγουστίνος, θα καταθέσει στην κηδεία στεφάνι, εκ μέρους της κ. Αγγελίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [11] Κληρίδης - Γυναικείες Οργανώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Γυναικείες και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Κύπρου, με την παρουσία σημαντικών ξένων γυναικείων προσωπικοτήτων, οι οποίες συμμετέχουν σε σειρά εκδηλώσεων για το Κυπριακό, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οι 14 ξένες γυναικείες προσωπικότητες βρίσκονται στην Κύπρο, για να συμμετάσχουν σε σειρά εκδηλώσεων που οργανώνουν γυναικείες οργανώσεις του τόπου, με την ευκαιρία της "Ημέρας της Γυναίκας" και οι οποίες έχουν σαν στόχο τη διεθνοποίηση του Κυπριακού.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Νόρα Κατσέλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι ξένες γυναίκες ήρθαν για να διαδηλώσουν ειρηνικά και να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή όλου του κυπριακού λαού.

    Ωστε η Κύπρος, όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, να είναι και πάλιν ελεύθερη, σημειώνοντας ότι "είναι ύψιστο καθήκον όλων των ανθρώπων και δη, των Ελλήνων, να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση".

    Μεταξύ των ξένων γυναικείων προσωπικοτήτων είναι η Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, η Πρέσβειρα της Σλοβενίας στο Στρασβούργο Μαγδαλένα Τοβορνίκ, η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών Σιλβί Ζιάν, η Γενική Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Μαρλέν Χανς και η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γυναικείου Λόμπι Κλάρα Ρούμετ.

    Οι γυναίκες συναντήθηκαν και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη γραμμή αντιπαράταξης.

    Το απόγευμα θα συναντηθούν με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων και στις 6 μ.μ. θα πραγματοποήσουν πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Χριστοφή - Παπουτσής

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) κατά την επόμενη διεύρυνση, εξέφρασε σήμερα ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος, Χρίστος Παπουτσής.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκο Χριστοφή, ο κ. Παπουτσής είπε πως η ένταξη της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί "πάρα πολύ γρήγορα", δεδομένου ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη τελειώνει τις εργασίες της στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ, ή το αργότερο, κατά το επόμενο εξάμηνο, επί προεδρίας Λουξεμβούργου, ενώ "έξι μήνες μετά, θ'αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με "φωνές" στην Ευρώπη, που υποστηρίζουν πρώτα λύση του πολιτικού προβλήματος και μετά ένταξη, ο Ελληνας Επίτροπος είπε πως "τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κινούνται βάσει των αποφάσεων και του προδιαγεγραμμένου σχεδίου στο οποίο κινούμαστε και οι αποφάσεις είναι πάρα πολύ καθαρές. Εξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως η διαδικασία εναρμόνισης της κυπριακής οικονομίας, "βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο" και συνεχάρη τον κ. Χριστοφή και το Υπουργείο του, για την πολύ καλή προετοιμασία που κάνουν, στο θέμα αυτό.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Παπουτσής είπε πως η Κύπρος "έχει όλα τα εχέγγυα και όλους τους οικονομικούς δείκτες, που θα της διασφαλίσουν μια θέση στην ΕΕ", η οποία θα βρίσκεται τότε, στον κύκλο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

    "Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, οι προκλήσεις είναι μεγάλες", συνέχισε ο κ. Παπουτσής, και επομένως "χρειάζεται πολλή προσπάθεια, χρειάζονται γρήγορα βήματα", ενώ διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, θα σταθούν στο πλευρό της κυπριακής κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφή είπε πως η επίσκεψη του Ελληνα Επιτρόπου είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, αφού πρόκειται για τον πρώτο Επίτροπο που επισκέπτεται το Υπουργείο του, ενώ ανέφερε πως αυτή ήταν πολύ χρήσιμη, όσον αφορά στη γνώση, γύρω από τα προγράμματα, τα οποία υπάγονται στις αρμοδιότητες του κ. Παπουτσή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Αλληλεγγύη προς την Αλβανία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αλληλεγγύη του προς το λαό της Αλβανίας, εκφράζει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, υποστηρίζοντας τον τερματισμό των συγκρούσεων, στρατιωτικών ξένων επεμβάσεων αλλά και τη διευθέτηση του προβλήματος με δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα.

    Σε ανακοίνωσή του το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, τονίζει ότι, η κατάσταση στην Αλβανία επιδεινώνεται, με κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων σε εμφύλιο πόλεμο καθώς και με ευρύτερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια, με ξένη ανάμιξη.

    Το Συμβούλιο επιρρίπτει ευθύνες για τη δημιουργηθείσα κατάσταση στην Αλβανία, στον Πρόεδρο Μπερίσια και τους συνεργάτες του, για την έλλειψη δημοκρατίας και την οικονομική εξαθλίωση που επικράτησε στη χώρα, με αποκορύφωμα την καταλήστευση του λαού με τις ψευτοτράπεζες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [14] Χάνεϊ - συνέντευξη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το θέμα δεν είναι πλέον κατά πόσον θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες αλλά πότε θα πραγματοποιηθούν, σε μια νέα σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος."

    Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές σε δικοινοτική συνέντευξη Τύπου στο "Λήδρα Πάλας", πριν από την αναχώρηση του από την Κύπρο και αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία, τις οποίες χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμες", ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. "Η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης," είπε "είναι ότι αυτό (η έναρξη των απευθείας συνομιλιών) θα γίνει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997."

    Ο Βρετανός διπλωμάτης απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία και στη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, επισημαίνοτας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς και ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν πολλή δουλειά. Ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στο Γ.Γ. του ΟΗΕ να αποφασίσει, ύστερα από συμβουλή των αντιπροσώπων του στο Κυπριακό και τις συμβουλές από αριθμό άλλων εμπλεκομένων στην αναζήτηση λύσης.

    Στην αρχική του δήλωση ο κ. Χάνεϊ ανέφερε ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος, ότι υπάρχει "το υλικό" για τη λύση και ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση συνολικής λύσης. Ωστόσο, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες του, επικαλούμενους τη δέσμευση των δύο πλευρών προς τον ΟΗΕ.

    Χαρακτήρισε εξάλλου τις σημερινές πιθανότητες εξεύρεσης λύσης καλύτερες από ότι πριν. "Πιστεύω ότι οι πιθανότητες επίτευξης λύσης είναι καλύτερες από ότι ήταν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα στο παρελθόν."

    Ο κ. Χάνεϊ είπε ότι "η συντονισμένη διεθνής προσπάθεια παίρνει σχήμα και ουσία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών" και σημείωσε τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ κι άλλους ενδιαφερομένους. "Δεν μπορώ να επισημάνω διαφορετική προσέγγιση ή στόχο μεταξύ όλων αυτών που προσπαθούν να υποστηρίξουν αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια," συμπλήρωσε.

    Ο Σερ Ντέιβιντ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεύμα που είχε με Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες αναφέροντας ότι "ενθαρρύνθηκε" γιατί διαπίστωσε ότι "οι ηγέτες μπορούν να διεξάγουν μια χρήσιμη και λογική συζήτηση." Εξέφρασε την ελπίδα ότι "με την προοπτική των συνομιλιών θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες συναντήσεις", όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών αλλά κι άλλων ομάδων, όπως επιχειρηματίες και γυναίκες.

    Ταυτόχρονα ο Βρετανός αντιπρόσωπος τόνισε τη σημασία να υπάρξουν "μέτρα καλής θέλησης" από τις δύο πλευρές. "Πιστεύω," ανέφερε, "πως η ένταση αυξήθηκε με τη συμφωνία για τους πυραύλους και πιστεύω πως τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, οι άδικοι σκοτωμοί στη γραμμή αντιπαράταξης και η αποτυχία να ελεγχθούν αυτά τα γεγονότα, συνέβαλαν στην αύξηση της έντασης".

    Ωστόσο, ο κ. Χάνεϊ παρατήρησε ότι "είναι η ύπαρξη της έντασης και η χειροτέρευσή της που εξηγούν γιατί η διεθνής κοινότητα προσδίδει τόσο μεγάλη σημασία στο να κάμει ακόμα μια σοβαρή, εποικοδομητική και, ελπίζω, επιτυχή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος".

    Αναφερόμενος εξάλλου στις δυσκολίες που υπάρχουν ο Βρετανός αντιπρόσωπος είπε πως δεν πρέπει να υποτιμηθούν και επεσήμανε πως "μια από αυτές είναι ότι το κλίμα των διαπραγματεύσεων παραμένει αρκετά τεταμένο ενώ ο πολύχρονος διαχωρισμός έχει αφήσει τα σημάδια του". Επεσήμανε, όμως, πως δεν παρατήρησε κάτι τέτοιο κατά τη συνάντηση των πολιτικών ηγετών.

    Σε κάποιο σημείο των δηλώσεων του ο Σερ Ντέιβιντ επανέφερε τα 10 σημεία του ΥΠΕΞ της χώρας του Μάλκολμ Ρίφκιντ, τα οποία, είπε "δείχνουν το δρόμο για την παραπέρα πορεία και σε ποιό σημείο βρίσκονται τα πράγματα ως αποτέλεσμα των εντατικών προετοιμασιών.

    Πρόσθεσε ότι από τις συνομιλίες του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα σημεία, "ισχύουν και σήμερα, όπως την μέρα που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβρη, παρουσιάζοντας τις παράμετρους μέσα στους οποίους γίνονται οι διαβουλεύσεις".

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας, ο κ. Χάνεϊ ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος. "Εχω την άποψη," είπε, "πως η συζήτηση για την κυριαρχία είναι λίγο θεωρητική," τονίζοντας, ωστόσο, ότι εάν θα υπάρξει λύση η πολιτική ισότητα και η κυριαρχία θα πρέπει να περιληφθούν στις πρόνοιες του κυπριακού συντάγματος, του ομόσπονδου κράτους και των δύο ζωνών.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το ομοσπονδιακό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο, ο κ. Χάνεϊ είπε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα κυπριακό μοντέλο, "προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επικρατούν στο νησί και με τους στόχους των δυο κοινοτήτων".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη δέσμη ιδεών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.

    Ο Βρετανός αντιπρόσωπος είπε επίσης ότι αυτό που διαπίστωσε στη διάρκεια αυτής της επίσκεψής του είναι ότι και οι δυο πλευρές "άρχισαν να επικεντρώνονται στα θέματα που επιθυμούν να τεθούν στις διαπραγματεύσεις και που είναι σημαντικά" γι' αυτές.

    "Απομακρυνόμαστε λίγο από τις γενικές δηλώσεις και αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για την κάθε πλευρά και αυτή είναι η βάση των διαπραγματεύσεων," πρόσθεσε.

    Ακόμη, ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει ουσιαστική μετακίνηση στις θέσεις των δύο πλευρών, όμως σημείωσε ότι δεν ανέμενε κάτι τέτοιο σ' αυτό το στάδιο. "Δεν πιστεύω πως στο προπαρακευαστικό στάδιο θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, νομίζω ότι θα υπάρξει διαπίστωση των διαφορών που υπάρχουν και, ελπίζω, τα Ηνωμένα Εθνη θα εξετάσουν τρόπους γεφύρωσής τους," πρόσθεσε ο κ. Χάνεϊ. Σε ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, "αποτελεί μέρος των συζητήσεων" και ανέφερε ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει με τη χώρα αυτή είναι στο θέμα της πώλησης των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 προς την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, ο κ. Χάνεϊ είπε ότι θα τους ενημερώσει για τις συνομιλίες του στη Λευκωσία και τις επαφές του στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 14 March 1997 - 13:02:55 UTC