Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Κλίντον θα πράξει ό,τι μπορεί για λύση του Κυπριακού
  • [02] "Προκλητικές" χαρακτηρίζει ο Λυσσαρίδης τις προτάσεις Ρίφκιντ
  • [03] Κασουλίδης: Τα δέκα σημεία Ρίφκιντ συνοψίζουν τις θέσεις της Βρετανίας
  • [04] Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση το ενδιαφέρον Κλίντον
  • [05] Κασουλίδης: Η κυβέρνηση δεν αποδίδει πολιτική σημασία στις δημοτικές εκλογές
  • [06] Μπριλ: Πολύ σημαντικές ιδέες τα δέκα σημεία Ρίφκιντ
  • [07] Αύριο η απόφαση για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας
  • [08] ΑΚΕΛ και Ενωμένοι Δημοκράτες σχολιάζουν τα δέκα σημεία Ρίφκιντ
  • [09] Ο Ρίφκιντ ελπίζει σε ουσιαστικές συνομιλίες. Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της κυπριακής παροικίας
  • [10] Δηλώσεις Κασουλίδη για τα δέκα σημεία Ρίφκιντ Κασουλίδης
  • [11] Eμείς αποφασίζουμε για την ασφάλειά μας
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Ο Πρόεδρος της Βουλής επικρίνει τον Βρετανό ΥΠΕΞ
  • [14] Διευκρινίσεις Ρίφκιντ για τη διεθνή προσωπικότητα της ομόσπονδης Κύπρου

  • [01] Ο Πρόεδρος Κλίντον θα πράξει ό,τι μπορεί για λύση του Κυπριακού

    Ουάσιγκτον, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Την πρόθεσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την επίλυση του Κυπριακού, κατά τη δεύτερη θητεία του, γνωστοποίησε με δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Τζον Μπρούτον, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, μετά τη χθεσινή συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λευκό Οίκο.

    "Εχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο, από την εποχή που έχω αναλάβει την προεδρία, προσπαθώντας να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιλύσουμε τις δυσκολίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και συγκεκριμένα, έχω καταβάλει προσπάθεια να λύσω τα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος και συνέχισε:

    "Μπορώ μόνο να πω, από την πλευρά μου, ότι σκοπεύω να κάνω ό,τι μπορώ, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που ο αμερικανικός λαός μου έδωσε, προσπαθώντας να βοηθήσω να διευθετηθεί η κατάσταση στην Κύπρο και να διευθετηθούν γενικά τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Καταλήγοντας, είπε ότι ελπίζει πως το μέλλον της ΕΕ και των ΗΠΑ θα είναι πιο λαμπρό και με λιγότερα προβλήματα, εάν επιλυθούν αυτά τα θέματα.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, αναφερόμενος στην Κύπρο είπε: "Για την Κύπρο, δεν έχουμε αλλάξει την πολιτική μας καθόλου, διότι η Κύπρος είναι υποψήφια να γίνει μέλος της ΕΕ. Και έχουμε καθορίσει ξεκάθαρα, στις 6 Μαρτίου του 1995, ότι οι συνομιλίες για διεύρυνση με την Κύπρο θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαντέρ υπέδειξε ότι "αυτό ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί κατά την ολλανδική προεδρία, τον Ιούνιο του 1997. Αρα, θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στις αρχές του 1998", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [02] "Προκλητικές" χαρακτηρίζει ο Λυσσαρίδης τις προτάσεις Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ως "απαράδεκτες και προκλητικές", χαρακτηρίζει τις δηλώσεις και τις προτάσεις των δέκα σημείων του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λυσσαρίδης επισημαίνει ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας, ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνει ότι ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ μιλά για μία κυριαρχία, "στην ουσία εισάγοντας την έννοια των χωριστών δημοψηφισμάτων, μετατρέπει την μία κυριαρχία, σε δύο".

    Είναι το περιβόητο, πρόσθεσε, ότι η κυριαρχία "είναι μεν μία αλλά προέρχεται ισότιμα από τις δύο κοινότητες. Για οποιονδήποτε άνθρωπο με κοινή λογική, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δύο κυριαρχίες", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Στο θέμα των εξοπλισμών ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρατήρησε ότι ο κ. Ρίφκιντ εξισώνει τη νόμιμη προσπάθεια του κράτους να βελτιώσει κάπως τις αμυντικές του δυνάμεις για να μην είναι απόλυτο θύμα της επεκτατικής Τουρκίας, με την παρουσία του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα. Δεν αναφέρεται καθόλου, συνέχισε, στην υφή του κυπριακού προβλήματος, υπό την έννοια της τουρκικής παρουσίας και των εποίκων και γενικά μειώνει τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζονται οι προτάσεις του.

    Ο κ. Λυσσαρίδης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις Ρίφκιντ "κάθε άλλο παρά είναι προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μία βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η επίσκεψη Ρίφκιντ θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο στην επόμενη του συνεδρία και επανέλαβε ότι το γεγονός της συνάντησης στα κατεχόμενα του Βρετανού Υπουργού με το Ραούφ Ντενκτάς, είναι ενδεικτικό των προθέσεων "της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης".

    Χαρακτήρισε "τρομακτικές" τις ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης, αν έδωσε τη συγκατάθεσή της για να γίνει η συνάντηση στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης: Τα δέκα σημεία Ρίφκιντ συνοψίζουν τις θέσεις της Βρετανίας

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ότι τα δέκα σημεία για το Κυπριακό, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, "αποτελούν μέρος της δήλωσης του Βρετανού ΥΠΕΞ" και ότι "κατά κάποιο τρόπο, συνοψίζουν τις θέσεις της Βρετανίας".

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα δέκα αυτά σημεία "δεν έχουν δοθεί" επίσημα στην Ε/κ πλευρά και ανέφερε ότι μερικά από τα σημεία συζητήθηκαν, "υπό τη μορφή ανταλλαγής απόψεων" κατά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ρίφκιντ, ενώ άλλα είχαν συζητηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις με το Βρετανό Εκπρόσωπο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι πρόθεση δεν ήταν τα σημεία αυτά να θεωρηθούν ως κοινό έδαφος, αλλά οι γενικές θέσεις της Βρετανίας οι οποίες δόθηκαν για να βοηθήσουν στην επίτευξη προόδου.

    Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να αναφέρει με ποιά σημεία συμφωνεί ή διαφωνεί η κυβέρνηση, και αντί αυτού επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης πάνω σε όλα τα σημεία τα οποία παραθέτονται στη δήλωση του κ. Ρίφκιντ.

    "Δεν είναι θέμα να συμφωνούμε ή να μην συμφωνούμε. Οι θέσεις της πλευράς μας, με τις οποίες εμείς προσερχόμαστε στον εκ του σύνεγγυς διάλογο, βασίζονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος. Οπως είπε, η κυβέρνηση συμφωνεί με μερικά σημεία και με άλλα διαφωνεί, αλλά έχει τις θέσεις της.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε επίσης τη θέση της κυβέρνησης για έναρξη απευθείας συνομιλιών, μετά την εξεύρεση κοινού εδάφους, το οποίο θα διασφαλίζει την επιτυχία τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [04] Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση το ενδιαφέρον Κλίντον

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον επανέλαβε, μετεκλογικά, το ενδιαφέρον του για λύση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον μετά από συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε πως "το ότι ο Πρόεδρος Κλίντον επαναλαμβάνει το προσωπικό του ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε θετικό".

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το Κυπριακό τέθηκε στη συνάντηση λόγω του ότι η Κύπρος είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ήθελε το συντονισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Κυπριακό.

    Κληθείς να εκτιμήσει την προτροπή του Προέδρου Κλίντον προς την Ελλάδα και την Τουρκία, να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, ο Εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι "η Ελλάδα δεν έχει διαφορά". Είναι η Τουρκία που διεκδικεί επί της Ελλάδας", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Κασουλίδης: Η κυβέρνηση δεν αποδίδει πολιτική σημασία στις δημοτικές εκλογές

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει πολιτική σημασία στις δημοτικές εκλογές.

    Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει τα αποτελέσματα του κάθε Δήμου ξεχωριστά, ώστε να πάρει τα τοπικά μηνύματα που αφορούν στην πολιτική της για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, οι δημοτικές εκλογές "έχουν κυρίως τοπικό χαρακτήρα και πολλοί είναι οι παράγοντες και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από μία ψηφοφορία αυτής της μορφής".

    Παράλληλα, απαντώντας σε δηλώσεις μερικών πολιτικών ηγετών ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών περιέχει πολιτικά μηνύματα αποδοχής ή όχι της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "συνολικά οι ψήφοι που θεωρούνται να ανήκουν στο χώρο που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, διατηρούν, εάν όχι και αυξάνουν, την πλειοψηφία που δόθηκε με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών".

    Σε παρατήρηση ότι μερικοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε κακός συντονισμός μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, κι ότι δεν είχαν κοινή γλώσσα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα προβλήματα αφορούσαν οπαδούς του κάθε κόμματος και τις σχέσεις τους με το κόμμα τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [06] Μπριλ: Πολύ σημαντικές ιδέες τα δέκα σημεία Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Πολύ σημαντικές ιδέες", χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Κέννεθ Μπριλ τα δέκα σημεία που παρουσίασε χθες ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, με στόχο την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι υπάρχουν μερικά χρήσιμα πράγματα πάνω στα οποία μπορεί να γίνει επεξεργασία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μπριλ, τα δέκα σημεία αντανακλούν το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο κ. Ρίφκιντ τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Μπριλ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσο οι ΗΠΑ είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στα δέκα σημεία ή διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση προτού αυτά υποβληθούν.

    Προσβλέπουμε, σημείωσε ο Κέννεθ Μπριλ, στην ευκαιρία να συζητήσουμε κάτι περισσότερο με το Βρετανό πρέσβη και να έχουμε συνομιλίες με τους εδώ ηγέτες επί των σημείων αυτών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Αύριο η απόφαση για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εκδώσει αύριο την απόφασή του για την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

    Για το σκοπό αυτό αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Στρασβούργο, όπου εδρεύει το Δικαστήριο, η κ. Λοϊζίδου συνοδευόμενη από το σύζυγό της και τη δικηγόρο της Ιωάννα Λοϊζίδου, η οποία μαζί με το δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη εκπροσώπησαν την κ. Λοϊζίδου κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η κ. Τούλα Πολυχρονίδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα.

    Η αναμενόμενη απόφαση είναι το αποτέλεσμα ακρόασης ενώπιον του Δικαστηρίου στις 25 Σεπτεμβρίου, 1995 στην οποία εκτός από την κ. Λοϊζίδου και την Τουρκία, παρουσίασαν τις απόψεις τους η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ καθώς και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κ. Λοϊζίδου όπως αυτά διασφαλίζονται στο άρθρο 8 και στο άρθρο 1 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Το Αρθρο 8 προνοεί ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής, του σπιτιού του και της αλληλογραφίας του, ενώ το Αρθρο 1 αναφέρει ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία του.

    Η προσφυγή σχετίζεται επίσης με τα γεγονότα στα Λύμπια το Μάρτιο του 1989 κατά τη διάρκεια της πορείας "Οι Γυναίκες Επιστρέφουν" αλλά και γενικά στην αποστέρηση των δικαιωμάτών της για την περιουσία της στην Κερύνεια.

    Η υπόθεση της κ. Λοϊζίδου πραγματεύεται όχι μόνο τη στέρηση της ελευθερίας της και τις συνθήκες κράτησης αλλά κυρίως το θέμα της ακίνητης περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερύνεια, και ειδικότερα τη συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος της αιτήτριας για σεβασμό της περιουσίας της, το οποίο παραβιάζουν τα τουρκικά στρατεύματα με την παραμονή τους στη Κερύνεια και τη συνεχή άρνησή τους να επιτρέψουν στην κ. Λοϊζίδου να επιστρέψει.

    Η προσφυγή κατατέθηκε τον Ιούλιο του 1989 και το Μάρτιο του 1991 η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η προσφυγή έγινε αποδεκτή, απορρίπτοντας την άποψη της Τουρκίας ότι οι επιφυλάξεις που είχε καταχωρήσει η Τουρκία σχετικά με τη Σύμβαση εμπόδιζαν την Επιτροπή να ακούσει το αίτημα της κ. Λοϊζίδου.

    Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι προσφυγές μπορούν να γίνουν μόνο για πράξεις ή παραλείψεις των δημοσίων αρχών της Τουρκίας, οι οποίες έγιναν μέσα στα σύνορα του εδάφους στο οποίο το σύνταγμα της Τουρκίας εφαρμόζεται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] ΑΚΕΛ και Ενωμένοι Δημοκράτες σχολιάζουν τα δέκα σημεία Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Σοβαρή και κραυγαλέα", παράλειψη αποκαλεί το ΑΚΕΛ το γεγονός ότι στα δέκα σημεία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ γίνεται αναφορά σε μια διεθνή προσωπικότητα όχι όμως σε μια κυριαρχία και ιθαγένεια.

    Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η παράλειψη αυτή είναι σοβαρή και προκαλεί και ερωτηματικά.

    "Αν η Βρετανία θέλει να διαδραματίσει ορθά το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να στρέψει την προσοχή της προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς με στόχο να ευθυγραμμιστούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου αναφέρει ότι τα δέκα σημεία εκ πρώτης όψεως επαναφέρουν τη Δέσμη Ιδεών του ΓΓ του ΟΗΕ, με περισσότερα όμως αρνητικά στοιχεία, αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας, της επιστροφής των προσφύγων και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Η προσθήκη των αρνητικών σημείων είναι αποτέλεσμα των χειρισμών, που έγιναν μετά το 1993, όταν εγκαταλήφθηκε η Δέσμη Ιδεών ως βάση για συζήτηση, με το πρόσχημα ότι θα επιφέροντο βελτιώσεις στη Δέσμη", τονίζεται στη δήλωση του Γιώργου Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Ο Ρίφκιντ ελπίζει σε ουσιαστικές συνομιλίες. Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της κυπριακής παροικίας

    Λονδίνο, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ελπίδα ότι μέσα στο 1997 θα αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που να οδηγούν σε λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, προς αντιπροσωπεία της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.

    Στην πρωινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Ρίφκιντ και διήρκεσε 35 λεπτά, ο Βρετανός ΥΠΕΞ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της κυπριακής παροικίας για τις συναντήσεις που είχε χθες στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ρίφκιντ αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει σοβαρό λόγο να διαδραματίσει στη λύση του Κυπριακού και τόνισε ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να εμποδιστεί.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, ο κ. Ρίφκιντ επαναβεβαίωσε εμφαντικά ότι η ενέργειά του αυτή κατ' ουδένα τρόπο δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, η συζήτηση με το Βρετανό ΥΠΕΞ ήταν χρήσιμη, διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα και συμφωνήθηκε όπως τέτοιες επαφές συνεχιστούν στο μέλλον.

    Η αντιπροσωπεία της παροικίας αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Βρετανίας Γιώργο Χριστοφίδη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Χάρη Σοφοκλείδη, το Γραμματέα του παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας Χριστόδουλο Στυλιανού και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Βρετανίας Μιχάλη Ελληνα. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής Ιαν Τουίν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΠ/ΓΠ)

    [10] Δηλώσεις Κασουλίδη για τα δέκα σημεία Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τις θέσεις της πλευράς μας σε όλα τα σημεία που έθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, κατά τη χθεσινή δήλωσή του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρέθεσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να τοποθετηθεί επί των δέκα σημείων που έθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι τα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τις θέσεις της πλευράς μας, οι οποίες στηρίζονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    "Δε νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία ότι η βάση της λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με την αρχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας" ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε επίσης ότι "συμφωνούμε με την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται από το Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του 1992 και δεν θεωρούμε ότι η πολιτική ισότητα είναι το ίδιο με την αριθμητική ισότητα".

    "Εμείς υποστηρίζουμε την ομοσπονδία, η οποία θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", συμπλήρωσε.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της πλευράς μας ότι η κυραρχία της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας θα προέρθει από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Για το θέμα της διεξαγωγής δύο χωριστών δημοψηφισμάτων για έγκριση της λύσης που θα προκύψει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "δε διαφωνούμε", αφού, όπως ανέφερε "ήταν πάγια θέση μας από χρόνια".

    Ξεκαθάρισε όμως ότι "δεν μπορεί να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι εάν τα δημοψηφίσματα είναι αρνητικά εκείνο που θα παραμένει θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία".

    Οσον αφορά στο τέταρτο σημείο του κ. Ρίφκιντ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η θέση της πλευράς μας είναι ότι η μέλλουσα ομοσπονδία που θα σχηματιστεί δε θα επιτρέπει τη διχοτόμηση ή την απόσχιση και καμία από τις δύο πλευρές δε θα έχει επικυριαρχία επί της άλλης". Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι "είναι λάθος που εκλαμβάνει η τουρκική πλευρά ότι η δική μας πλευρά επιδιώκει να επικυριαρχήσει επί αυτής".

    Για το θέμα της ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η θέση της πλευράς μας είναι η αποστρατικοποίηση και η παρουσία μίας διεθνούς δύναμης η οποία θα διασφαλίσει την ασφάλεια, το σεβασμό της εφαρμογής της λύσης και την ειρήνη.

    Οσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, τόνισε ότι "θα μπορούσαν να αυξηθούν σε αριθμό και να μην υπάρχει το δικαίωμα μονομερούς επέμαβασης από μέρους της Τουρκίας".

    Στο εδαφικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρέπει να διευθετηθεί με τρόπο που "να επιτρέπει την επιστροφή των δύο τρίτων των Ε/Κ προσφύγων υπό Ε/κ διοίκηση, και να διασφαλίζεται το δικαίωμα επιστροφής και περιουσίας στο υπόλοιπο ένα τρίτο".

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε, ότι η πλευρά μας "είναι έτοιμη για διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων με τον κ. Ντενκτάς αφού προηγηθεί μία συστηματική περίοδος προετοιμασίας προς αναζήτηση κοινού εδάφους επί του οποίου να μπορεί να στηριχτεί ένας εποικοδομητικός διάλογος".

    Ξεκαθάρισε όμως ότι "μία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον, και κάποτε τελειώνει, ιδιαίτερα στην περίπτωση εκείνη που δεν προχωρά".

    Στην επισήμανση του Βρετανού ΥΠΕΞ για λήψη μέτρων για αποφυγή της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλευρά μας προσέρχεται στον στρατιωτικό διάλογο και συζητεί τα θέματα της απαγκίστρωσης, τους κανόνες εμπλοκής και την απαγόρευση της χρήσης ένσφαιρων πυρών.

    Οσον αφορά στο έννατο σημείο του κ. Ρίφκιντ, για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "η θέση της πλευράς μας πάντοτε ήταν σύμφωνη με την απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995, διότι θεωρούμε ότι η ένταξη της Κύπρου θα έχει οφέλη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ".

    "Ασφαλώς, σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα λάβουμε υπόψη και το τί θα ωφελήσει την Τ/κ κοινότητα", συμπλήρωσε.

    Για το τελευταίο σημείο του κ. Ρίφκιντ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι, "εάν εξευρεθεί λύση μέσα στο 1997 κι αυτή η λύση οδηγήσει στην ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, ασφαλώς αυτή θα διαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής μας". Στην αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, "η νόμιμος αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις, ότι οι Ευρωπαίοι μάς θεωρούν αξιόπιστους συνομιλητές για υπεράσπιση των Τ/κ συμφερόντων στην ένταξη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "μας έχουν δεχθεί ως τη νόμιμη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διαπραγματευτεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας". Παρατήρησε ότι, εάν οι Ευρωπαίοι δεν μας θεωρούσαν αξιόπιστους, τότε δεν θα μας δέχονταν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας στο θέμα αυτό, ότι η διαπραγμάτευση θα ήταν πιο εύκολη εάν προηγείτο η λύση. Ομως, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα έγκρισης ή απόρριψης των δέκα σημείων Ρίφκιντ, γιατί, είπε, "πρόκειται για δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ", ο οποίος εκθέτει τις απόψεις της κυβέρνησής του και "δεν είναι σχέδιο λύσης".

    "Βάσει των θέσεων της δικής μας πλευράς, πιστεύουμε ότι με καλή θέληση και με πνεύμα συμβιβασμού, μπορεί να εξευρεθεί λύση", συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε "παραίνεση" την αναφορά του Βρετανού ΥΠΕΞ, ότι τα δέκα σημεία του μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για έναρξη συνομιλιών. "Δε νομίζω ότι ήταν η πρόθεση, αυτά τα δέκα σημεία να θεωρηθούν ως κοινό έδαφος, αλλ' είναι εκείνα τα οποία πιστεύει ο Βρετανός Υπουργός ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για επίτευξη προόδου", συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση, εάν ο Ραούφ Ντενκτάς συμφωνήσει με τα περισσότερα από τα σημεία Ρίφκιντ, θα θεωρηθεί ότι επιτεύχθηκε κοινό έδαφος, ο κ. Κασουλίδης επέμενε ότι δεν πρόκειται για προτάσεις, γιατί τότε, είπε, ο Βρετανός ΥΠΕΞ δε θα αναφερόταν στην ανάγκη εντατικής προετοιμασίας που θα οδηγούσε σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Σε ερώτηση, εάν τα σημεία Ρίφκιντ καλύπτουν τις πέντε βασικές πτυχές του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. "Γίνεται αναφορά στην ύπαρξή τους, αλλά δεν καλύπτονται", επεσήμανε.

    Πρόσθεσε ότι τα δέκα σημεία περιέχουν σχεδόν όλα τα στοιχεία, στα οποία, εάν υπήρχε συμφωνία των δύο πλευρών, θα υπήρχε και κοινό έδαφος. Ωστόσο, τόνισε ότι "χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέσα στα πλαίσια μιας εντατικής προετοιμασίας για να υπάρξει τουλάχιστον ελπίδα ακτίνας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στα πέντε βασικά θέματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [11] Κασουλίδης: εμείς αποφασίζουμε για την ασφάλειά μας

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου συναρτάται με τη δύναμη του στρατού κατοχής και "είναι θέμα που θα το κρίνουμε εμείς οι ίδιοι και όχι οποιοσδήποτε άλλος".

    Με αφορμή δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "ασφαλώς οι τρίτοι μπορεί να εκφράζουν δυσφορία διότι ενισχύονται οι εξοπλισμοί μας, αλλά οφείλουν να αντιληφθούν ότι έχουμε το δικαίωμα να υπερασπίσουμε τους ευατούς μας".

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση της πλευράς μας ότι είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα εξοπλισμών της, εάν η τελική κατάληξη είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    "Θα είμασταν ευτυχείς εάν η διεθνής κοινότητα λάμβανε μέτρα πολύ πιο έγκαιρα, και όχι τώρα, που υποχρεώνεται και η δική μας πλευρά να εξοπλιστεί για καθαρά αμυντικούς σκοπούς, παρά να χρειάζεται τώρα να κατακρίνει την υπερβολική παρουσία τόσων στρατευμάτων στον βορρά, που ο Γ.Γ. χαρακτήρισε ως την πλέον στρατοκρατούμενη περιοχή του κόσμου", συμπλήρωσε.

    Επανέλαβε δε ότι "δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον οποιουδήποτε και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι εξοπλισμοί μας παρά μόνο σε περίπτωση που θα μας επιτεθούν άλλοι".

    Κληθείς να σχολιάσει εάν με σχετικές δηλώσεις του ο Βρετανός ΥΠΕΞ προσπαθούσε να εξισώσει τα κατοχικά στρατεύματα με την Εθνική Φρουρά, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όλες οι μέχρι σήμερα διεθνείς αποφάσεις θεωρούν τα τουρκικά στρατεύματα ως παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.94 (-0.18)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.01 (+0.02)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.07 (-1.75)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                55.33 (+0.02)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.36 (-1.77)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.99 (+0.67)
         Εμπορικές Εταιρείες                    62.08 (+0.49)
         Αλλες Εταιρείες                        67.67 (+0.45)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1325577.430
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [13] Ο Πρόεδρος της Βουλής επικρίνει τον Βρετανό ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Για προσπάθεια συγκάλυψης της αποδοχής από μέρους της Βρετανίας της χωριστής κυριαρχίας, επιμονή της επίσης στη παραμονή των ίδιων εγγυήσεων και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού προηγηθεί η λύση του Κυπριακού, κατηγόρησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, τη Βρετανία.

    Τόνισε ακόμα, ότι "η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τους εξοπλισμούς, προτού λυθεί οριστικά το Κυπριακό, θέμα το οποίο σαφώς", όπως είπε, "έθεσε ο κ. Ρίφκιντ".

    Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τις επαφές που είχε με τον Βρετανό αξιωματούχο και, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του για την συνάντηση Ρίφκιντ - Ντενκτάς στα κατεχόμενα, επεσήμανε ότι "ο ρόλος του ΥΠΕΞ της Βρετανίας ήταν στην Αγκυρα και όχι στα κατεχόμενα".

    Σε δηλώσεις που έγιναν στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για τα δέκα σημεία, για την προώθηση λύσης, στα οποία αναφέρθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου. Θα πρέπει να μελετηθούν πολύ σοβαρά, είπε ο κ. Κυπριανού και επεσήμανε, ενδεικτικά, τρία σημεία τα οποία χαρακτήρισε απαράδεκτα και αφορούν στην κυριαρχία, στην ένταξη στην Ε.Ε. και στις εγγυήσεις.

    Η παράγραφος που αναφέρεται σε μία διεθνή προσωπικότητα, είπε, δεν αναφέρεται και σε μία κυριαρχία. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Κυπριανού, αναφέρει ότι η ύπαρξη του ομόσπονδου κράτους και οι εξουσίες του, περίπου, θα πηγάζουν χωριστά μέσω των δύο δημοψηφισμάτων.

    Αυτό, σημείωσε, αποτελεί αποδοχή της έννοιας που η τουρκική πλευρά θέλει να προωθήσει, ότι η κυριαρχία σήμερα είναι χωριστή και ότι αυτή θα ενωθεί, μέσω των δημοψηφισμάτων, όταν θα ιδρυθεί το ομόσπονδο κράτος.

    Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, το νόμιμο κράτος, που αναγνωρίζεται διεθνώς και το οποίο σε περίπτωση λύσης θα μεταβιβάσει την κυριαρχία του, δεν έχει σήμερα κυριαρχία.

    Για το θέμα της ΕΕ, αντίθετα με τις δηλώσεις του στον LGR είπε ο κ. Κυπριανού, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας στην Κύπρο κατά τις επαφές του, έδωσε ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη.

    Ενα άλλο σημείο στο οποίο ενιστάμεθα, συνέχισε, είναι η επιμονή του κ. Ρίφκιντ, που είναι και επιμονή της Τουρκίας, για διατήρηση των ίδιων εγγυήσεων, οι οποιές κατέστρεψαν την Κύπρο.

    Κατάγγειλε ακόμα ότι ο κ. Ρίφκιντ άφησε σαφώς να νοηθεί ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα, και ότι δεν θα πρέπει να αγοραστεί το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S300.

    "Η απάντηση είναι απλή", είπε. "Αν η εγγυήτρια δύναμη έκανε το καθήκον της την ώρα που έπρεπε, αλλά και τώρα ακόμα, δεν θα χρειάζονταν οι εξοπλισμοί. Υπάρχει η πρόταση για πλήρη αποστρατικοποίηση, η πρόταση για διεθνή δύναμη και η πρόταση για αποτελεσματικές εγγυήσεις," συμπλήρωσε.

    Ανέφερε ακόμη ότι δεν ενίσταται να γίνονται επαφές με τον Ραούφ Ντενκτάς, σημείωσε ωστόσο, ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται μέσω των απεσταλμένων που ασχολούνται με το Κυπριακό.

    Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της εγγυήτριας Βρετανίας, παραβιάζει ανειλημμένη υποχρέωση, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι δεν είναι πλήρως ενήμερος για τις επαφές Ρίφκιντ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κύπριο ΥΠΕΞ, παρόλο που σε γενικές γραμμές ενημερώθηκε όπως είπε από τηλεφώνου.

    Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίε, είπε ο Πρόεδρος της Βουλήςς.

    Για να υπάρξει αποδεκτή, λογική έστω λύση, τόνισε, θα πρέπει να μεταβάλει προθέσεις, πολιτική και στόχους η Τουρκία, και όχι να περιμένουν από τον Ντενκτάς να γίνει πιο διαλλακτικός.

    "Ο ρόλος του Βρετανού ΥΠΕΞ", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού, " ήταν στην Αγκυρα και όχι στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [14] Διευκρινίσεις Ρίφκιντ για τη διεθνή προσωπικότητα της ομόσπονδης Κύπρου

    Λονδίνο, 17/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πρέπει να υπάρξει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος με το όνομα Κύπρος, μια ομόσπονδη Κύπρος με κυρίαρχη προσωπικότητα και δύο ζώνες που θα έχουν τη δική τους αυτονομία.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ σε σημερινή συνέντευξή του προς τον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR, διευκρινίζοντας έτσι, τί εννοεί με τον όρο "διεθνής προσωπικότητα", τον οποίο χρησιμοποίησε χθες προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων.

    "Δεν νομίζω ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο (της διεθνούς προσωπικότητας και της μιας κυριαρχίας). Εμείς λέμε ότι θα υπάρχει ένα διεθνές κράτος με το όνομα Κύπρος. Θα είναι μια ομόσπονδη Κύπρος, θα έχει κυρίαρχη προσωπικότητα, ενώ θα έχει δύο ζώνες, κάθε μια με τη δική της αυτονομία", διευκρίνησε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι το βασικό του συμπέρασμα είναι ότι η πρόοδος θα είναι αργή, αλλά και στις δύο κοινότητες υπάρχει η αντίληψη ότι το 1997 θα είναι το έτος ευκαιρίας για το Κυπριακό.

    Αυτή είναι μία θέση, ανέφερε, "την οποία τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο κ. Ντενκτάς δήλωσαν και εξέφρασαν δημόσια".

    Ωστόσο πρόσθεσε, απαιτείται αρκετή προεργασία για την εξεύρεση αρκετού κοινού εδάφους για την έναρξη συνομιλιών τον επόμενο χρόνο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι έχει ασκήσει την επιρροή του στην Αγκυρα για λύση του Κυπριακού κατά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, ενώ αυτή τη βδομάδα αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    "Γνωρίζουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ασκούν σημαντική επιρροή σ'αυτά τα θέματα, και επιβάλλεται να την χρησιμοποιήσουν με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο", σημείωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης αρκετού κοινού εδάφους πριν τις συνομιλίες, ο κ. Ρίφκιντ απάντησε θετικά και ανέφερε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η έναρξη των συνομιλιών στις αρχές του ερχόμενου χρόνου.

    Ερωτηθείς ποιό θα είναι το επόμενο βήμα της Βρετανίας προς αυτή την κατεύθυνση, απάντησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Ομως εξήγησε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επιβληθεί στην Κύπρο, και ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το επιθυμούν οι δύο κοινότητες, σημειώνοντας ότι μέσα σ'αυτό το πνεύμα πρέπει να διεξαχθούν και οι συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ρίφκιντ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί ως μια δύναμη στο θέμα αυτό με επικεφαλής τον ΟΗΕ.

    "Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει, προεδρεύοντας των συνομιλιών και συντονίζοντας τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών", πρόσθεσε.

    "Αυτός είναι, και ο παραδοσιακός ρόλος του ΟΗΕ. Να παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους για να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα. Και εδώ έχουμε μια περιοχή στην οποία αυτή η βοήθεια είναι χρήσιμη", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Tuesday, 17 December 1996 - 21:19:08 UTC