Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Η σημασία της επίσκεψης Ρίφκιντ θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που θα δώσει
  • [02] Δεν μεταβαίνει στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος Κληρίδης
  • [03] Ο Λυσσαρίδης πήρε μέρος σε συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών στο Δουβλίνο
  • [04] Τούρκοι αξιωματικοί είναι οι αρχαιοκάπηλοι
  • [05] ΥΠΕΞ: Ενοχλημένη η Τουρκία από τους εξοπλισμούς
  • [06] Ρίφκιντ
  • [07] Λύση του Κυπριακού παρόμοια με αυτής του Βορειοιρλανδικού
  • [08] Πολύ καλύτερα ο Πρόεδρος αλλά δεν μεταβαίνει στο Δουβλίνο
  • [09] Συνάντηση Κυπριανού με Ζακ Ντιούφ
  • [10] Καλό ταξίδι" στην Τσιλέρ εύχεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [11] Διαβεβαιώσεις Σπρινγκ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
  • [12] Σε επαφή με τη σουηδική Αστυνομία σχετικά με τη δολοφονία του Πάλμε
  • [13] Επισπεύδει την επίσκεψη ο Ρίφκιντ
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΚΥΠΕ Η Βρετανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για λύση στην Κύπρο πριν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

  • [01] ΥΠΕΞ: Η σημασία της επίσκεψης Ρίφκιντ θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που θα δώσει

    Λονδίνο, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η σημασία της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας θα εξαρτηθεί από την καθαρότητα των μηνυμάτων που θα αφήσει για την αναγνώριση του ψευδοκράτους για την ανάγκη συνεργασίας όλων των πλευρών, ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, αλλά και την αποσύνδεση του πολιτικού θέματος από την ένταξη στην ΕΕ.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης σε ομιλία του, χθες βράδυ, σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, στο ξενοδοχείο "Μάριοτ" χαιρετίζοντας την επίσκεψη του Βρετανού ομολόγου του στην Κύπρο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ορισμένες από τις προηγούμενες δηλώσεις εκπροσώπων της βρετανικής κυβέρνησης επιδέχονταν ερμηνείες επιζήμιες για την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χαιρέτισε όμως τις νεότερες δηλώσεις.

    Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η προετοιμασία της αμερικανικής πρωτοβουλίας, που αναμένεται να εκδηλωθεί το Μάρτιο, φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει με πρώτο θέμα την ασφάλεια.

    Επίσης είπε ότι βασική αρχή αναμενόμενης πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΕΕ, πρέπει να είναι ότι η λύση θα συνάδει προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ομιλία απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Χριστοφίδης, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Βάνιας Μαρκίδης και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος.

    Σήμερα το πρωί, ο ΥΠΕΞ αναχωρεί για το Δουβλίνο. Θα επιστρέψει ξανά στο Λονδίνο το απόγευμα του Σαββάτου και στην Κύπρο το απόγευμα της Κυριακής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Δεν μεταβαίνει στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μεταβεί τελικά στο Δουβλίνο, ύστερα από συμβουλή των ιατρών του.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Δουβλίνο από το Λονδίνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη είναι πολύ καλή και η ασθένεια υποχωρεί.

    Ωστόσο, οι ιατροί τον συμβούλευσαν να μην μεταβεί στο Δουβλίνο για να αποφύγει το κρύο που επικρατεί εκεί και να αναστείλει τις δραστηριότητές του μέχρι και την Κυριακή.

    Αναμένεται να επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του τη Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Ο Λυσσαρίδης πήρε μέρος σε συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών στο Δουβλίνο

    Δουβλίνο, 13/12/1966 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) -- Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε τη σημασία των συνεχών επαφών που πρέπει να πραγματοποιούνται στο περιθώριο διεθνών συνεδρίων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης των σοσιαλιστών ηγετών, χθες στο Δουβλίνο, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "όσον αφορά στην Κύπρο το σημαντικότερο τμήμα αυτών των συναντήσεων είναι οι επαφές που έχουμε με αυτούς που στην ουσία καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης σε πολύ μεγάλο βαθμό."

    Οι επαφές αυτές, πρόσθεσε, πρέπει να κρατούνται ζωντανές "ώστε να έχουμε μόνιμα τους φίλους μας ενημερωμένους".

    Στη συνεδρία, εξήγησε, δεν θίγηκε το Κυπριακό γιατί δεν αφορούσε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που δεν ήταν άλλα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (νομισματική εναρμόνιση, οικονομική πολιτική, η διακυβερνητική, τρόποι καταπολέμησης των ναρκωτικών και του εγκλήματος και η εδραίωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανεργία).

    Η συνεδρία μας, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ήταν προπαρασκευαστική ώστε η σοσιαλιστική ομάδα να έχει ενιαία στάση και να περάσει ορισμένες απόψεις που βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις της στα πλαίσια του κατορθωτού.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αναχωρεί από το Δουβλίνο σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Τούρκοι αξιωματικοί είναι οι αρχαιοκάπηλοι

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συμμορία Τούρκων αξιωματικών του στρατού κατοχής, αποκαλεί ο Τ/κ Τύπος τη σπείρα αρχαιοκαπήλων που ανακαλύφθηκε προχθές στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, στους συλληφθέντες είναι ένας αξιωματικός και τρεις υπαξιωματικοί, οι οποίοι έκλεψαν τις εικόνες από την εκκλησία της Αγίας Θέκλας στο Μαραθόβουνο, που βρίσκεται εντός στρατιωτικής ζώνης.

    Δύο από τους υπόπτους οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές, σε θεληματική τους κατάθεση αναφέρθηκαν στην ανάμιξη στην αρχαιοκαπηλεία των στρατιωτικών, με αποτέλεσμα στην υπόθεση να εμπλακεί η λεγόμενη Στρατιωτική Εισαγγελία.

    Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν εικόνες, αρχαιότητες και ιερά βιβλία. Οπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ", η αρχαιοκαπηλεία που ανακαλύφθηκε προχθές, ήταν έργο συμμορίας στρατιωτικών της οποίας μέλη, είναι αξιωματικοί που υπηρετούν στο στρατό κατοχής στην Αμμόχωστο.

    Εγκυρες πηγές, γράφει η "Ορτάμ", αναφέρουν ότι οι ύποπτοι δεν πρόκειται να δικαστούν στο ψευδοκράτος αλλά θα μεταφερθούν πίσω στη Τουρκία.

    Μια άλλη Τ/κ εφημερίδα, η "Γενί Ντουζέν", επιβεβαιώνει ότι στους συλληφθέντες είναι και τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί και προσθέτει ότι οι εικόνες που εκλάπησαν, είναι από την εκκλησία της Αγίας Θέκλας στο κατεχόμενο χωριό Μαραθόβουνος.

    Η εκκλησία βρίσκεται εντός στρατιωτικής ζώνης και όπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν προ ετών "λειτουργοί" του λεγόμενου "υπουργείου εσωτερικών" πήγαν στο χωριό για να καταγράψουν τι περιείχε η εκκλησία, τους απαγορεύθηκε η είσοδος.

    Εξάλλου, η λεγόμενη Τ/κ "αστυνομία" κατέσχε 238 αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν στην κατοχή της Μπάρμπαρας Ελίζαμπεθ και του Ιμπραχίμ Ντουντάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] ΥΠΕΞ: Ενοχλημένη η Τουρκία από τους εξοπλισμούς

    Λονδίνο, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενοχλημένη και ανήσυχη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, την Τουρκία από την αγορά νέων εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς.

    Σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου LGR, ο κ. Μιχαηλίδης κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση της ΥΠΕΞ Τανσού Τσιλέρ να επισκεφθεί τη Μόσχα για αποτροπή της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Τουρκία άρχισε να ανησυχεί για το είδος των εξοπλισμών που έχει η Κύπρος, "ένα εξοπλιστικό σύστημα το οποίο προχωρούμε που έχει σχέση με την πραγματική ασφάλειά μας, τους κινδύνους που διατρέχει η Κύπρος. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει ακάλυπτη από αέρος", είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι θα καταφέρει να πείσει τη Ρωσία. Ωστόσο, η αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα ήταν σαφής και ξεκάθαρη, ότι η χώρα του δεν είναι δυνατό να δεχθεί η Τουρκία να της λέει τί εξοπλισμούς θα πωλεί στην Κύπρο, είπε ο ΥΠΕΞ.

    "Ούτε και εμείς θέλουμε άδεια από την Τουρκία. Αν ενοχλείται η Τουρκία για τους εξοπλισμούς, υπάρχει διέξοδος, όπως η αποστρατικοποίηση", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "δεν μπορούμε να μένουμε ακάλυπτοι με τα χέρια σταυρωμένα, όταν έχουν μεγαθήριο εξοπλισμών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου".

    [06] Ρίφκιντ

    Στο μεταξύ, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε "πολύ θετικές", τις δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου του, Μάλκολμ Ρίφκιντ, για την Κύπρο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τις νέες δηλώσεις, οι οποίες "δίνουν μια σωστή, αντικειμενικά σωστή βάση και ένα καλό βήμα. Για αυτό το λόγο, η επίσκεψη Ρίφκιντ στην Κύπρο, όπως ο ίδιος έχει πει και έχει επισημάνει, 'θα σημάνει την απαρχή ουσιαστικότερης εμπλοκής της Βρετανίας' στη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    "Ανοίγουν ένα δρόμο ο οποίος είναι πολύ πιο δεκτός από μας, και σ' ότι αφορά το σκοπό της επίσκεψης και σ' ότι αφορά το θέμα ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα νόμιμο κράτος, και στο γεγονός ότι η συνάντηση με τον Ντενκτάς, είναι συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη", είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι το ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ, μιλά ξεκάθαρα για τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον ΥΠΕΞ και τον Τ/Κ ηγέτη. Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι το γεγονός της παρουσίας του ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση, "είναι ξεκάθαρο μήνυμα περί αναγνώρισης ενός μόνου κράτους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Λύση του Κυπριακού παρόμοια με αυτής του Βορειοιρλανδικού

    Δουβλίνο, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) -- Ο Τζον Χιούμ, εκ των αρχιτεκτόνων της κατάπαυσης του πυρός του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), πιστεύει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι παρόμοια με τη λύση του Βορειοιρλανδικού προβλήματος.

    Ο Χιούμ, που είναι ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών είπε ότι υπάρχει "πολύ μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των προβλημάτων του κυπριακού λαού και του δικών μας προβλημάτων".

    Στο τέλος της ημέρας, πρόσθεσε, "θα έχουμε παρόμοιες λύσεις και θα ήθελα αυτή η λύση να βασίζεται στην εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς, συνέχισε, που θα σέβονται τις διαφορές, αλλά θα επιτρέπουν στον κόσμο να εργάζεται μαζί για τα κοινά του ενδιαφέροντα, εξήγησε ο Βορειοιρλανδός πολιτικός.

    Η Ε.Ε. είναι το σημαντικότερο παράδειγμα, πρόσθεσε, για την επίλυση συγκρούσεων.

    Ο κ.Χιούμ ανέφερε επίσης ότι "εργαζόμενοι μαζί και χύνοντας ιδρώτα, όχι αίμα, τα τείχη της αντιπαράθεσης και της προκατάληψης θα καταρρεύσουν και ο κόσμος θα ζήσει μαζί σε μια νέα Κύπρο και μια νέα Ιρλανδία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χιούμ είπε ότι εξακολουθεί να εργάζεται με τον Τζέρι Ανταμς, Πρόεδρο του Σιν Φέιν, για την επαναφορά της κατάπαυσης του πυρός, εκφράζοντας την ευχή ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Πολύ καλύτερα ο Πρόεδρος αλλά δεν μεταβαίνει στο Δουβλίνο

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πολύ καλύτερα είναι η υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αλλά οι θεράποντες ιατροί του κρίνουν ότι είναι προτιμότερο να μην μεταβεί στο Δουβλίνο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε τα όσα ακούστηκαν σχετικά με την απόφαση ο Πρόεδρος Κληρίδης να μην μεταβεί στο Δουβλίνο για τη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι οι ιατροί του Προέδρου τού συνέστησαν να μην μεταβεί στο Δουβλίνο, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι στο γραφείο του τη Δευτέρα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δεν έχει πάρει οτιδήποτε γραπτό μαζί του στο Δουβλίνο.

    "Υπάρχει η συγκεκριμένη χαραγμένη πολιτική μας για την ΕΕ", είπε, προσθέτοντας ότι η συνάντηση στο Δουβλίνο είναι των υποψηφίων χωρών για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, δηλαδή των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου, μαζί με τους 15 εταίρους, εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Συνάντηση Κυπριανού με Ζακ Ντιούφ

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την εκτίμησή του για το έργο που επιτελείται από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, ιδιαίτερα για τη μάστιγα της πείνας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού στο Γενικό Διευθυντή της FAO Ζακ Ντιούφ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η FAO καταβάλλει μια αξιόλογη προσπάθεια, για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα.

    Οπως ανέφερε, κατά την τελευταία διάσκεψη της FAO, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, όλες οι χώρες οι οποίες μετείχαν δεσμεύτηκαν, όπως μέσα σε μια εικοσαετία μειώσουν στο ήμισυ τον αριθμό αυτών που υποφέρουν από πείνα που σήμερα ανέρχεται στα 840 εκατομμύρια.

    "Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις άνθρωποι αμοίβονται με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα", σημείωσε ο Πρόεδρος Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] "Καλό ταξίδι" στην Τσιλέρ εύχεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Ρωσία για σύναψη συμφωνίας αγοράς του πυραυλικού συστήματος S300.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι η προσπάθεια της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ να ματαιώσει την πώληση των πυραύλων θα πέσει στο κενό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε: "Η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τη ρωσική κυβέρνηση για να συνάψουμε συμβόλαια αγορών."

    "Εχω υπόψη μου τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα ο οποίος έχει πει ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, κυρίαρχο, να αποφασίσει τί θέλει να αγοράσει και τί δεν θέλει να αγοράσει από τη Ρωσία", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ωστόσο ευχήθηκε "καλό ταξίδι" στην κ. Τσιλέρ, για τη μετάβασή της στη Μόσχα.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει υπόψη του πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον κινείται προς τη Μόσχα για ματαίωση της σύναψης συμφωνίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Διαβεβαιώσεις Σπρινγκ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Δουβλίνο, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) -- Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα ξεκινήσουν όπως έχουν προγραμματισθεί, επανέλαβε ο Πρόεδρος του εξ'Υπουργών Συμβουλίου της Ενωσης, Ιρλανδός ΥΠΕΞ Ντιγκ Σπρινγκ.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Δουβλίνο, ο κ. Σπρινγκ είπε ότι "είναι προγραμματισμένο η Κύπρος να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει με την ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ το ερχόμενο Σάββατο, ο κ. Σπρινγκ ανέφερε ότι στην ημερήσια διάταξη είναι οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, η τελωνειακή ένωση, η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Σπρινγκ ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η Ενωση αντιλαμβάνεται "τα σήματα και τις χειρονομίες" από την τουρκική κυβέρνηση στις προσπάθειες που καταβάλλει στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Ομως αυτό που είναι πιο σημαντικό, υπογράμμισε, είναι ότι με την Τουρκία έχουμε πολύ καλές σχέσεις".

    Η κ. Τσιλέρ, αναμένεται να μεταβεί στο Δουβλίνο το Σάββατο και θα έχει συνομιλίες με τον κ. Σπρινγκ, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου, ενώ αναμένεται να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη αμέσως μετά.

    Σε ερώτηση, κατά πόσον η ιρλανδική προεδρία της Ε.Ε. θα ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι δεν έχει δικαίωμα βέτο στην αίτηση της Κύπρου, ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, επανέλαβε ότι η Κύπρος θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως προνοεί η απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995, του εξ'Υπουργών Συμβουλίου της Ενωσης.

    Απέφυγε επίσης να πει αν η ιρλανδική προεδρία θα πιέσει για την επίτευξη προόδου στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Ο κ. Σπρινγκ σημείωσε ότι οι "βασικές πτυχές για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με οποιαδήποτε χώρα, είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία".

    Αυτά τα θέματα, είπε, θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει με την κ. Τσιλέρ.

    Στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών, στην οποία έλαβαν μέρος Πρωθυπουργοί, ΥΠΕΞ, και ηγέτες κομμάτων, προήδρευσε ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρούντολφ Σιάρπινγκ.

    Μεταξύ αυτών που πήραν μέρος ήταν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Σε επαφή με τη σουηδική Αστυνομία σχετικά με τη δολοφονία του Πάλμε

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας είχαν επαφή με τη σουηδική Αστυνομία για το θέμα της παρουσίας στα κατεχόμενα Νοτιοαφρικανού πράκτορα που σχετίζεται με τη δολοφονία του Σουηδού Πρωθυπουργού, Ούλαφ Πάλμε.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι η "σουηδική αστυνομία επιθυμεί να ανακρίνει αυτό το πρόσωπο".

    Εξάλλου, είπε ότι οι αρχές ασφαλείας έχουν πληροφορίες για την παρουσία μαφιόζων εγκληματιών, μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" που δρουν εντός των κατεχομένων και στο εξωτερικό.

    Οπως είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν υπάρχει καμία μέχρι στιγμής νομική σύνδεση, όσον αφορά τους επικηρυγμένους από τα κυπριακά δικαστήρια δολοφόνους των ηρωομαρτύρων Τάσο Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, με τους συλληφθέντες στη Βρετανία Τ/Κ που διεξάγουν λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Επισπεύδει την επίσκεψη ο Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, θα έρθει στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, κι όχι τη Δευτέρα, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, Πίερς Κάζαλετ, η αλλαγή της ημερομηνίας της επίσκεψης οφείλεται σε κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία θα πρέπει να παραστεί ο κ. Ρίφκιντ.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει από την Κύπρο τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ το πρόγραμμα της επίσεκψής του αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.48 (+0.16)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.44 (+0.44)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.85 (+0.18)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.13 (+1.28)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 84.38 (-1.46)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.44 (-0.89)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.35 (+1.53)
         Αλλες Εταιρείες                        68.21 (-0.73)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 782975.902
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    [15] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΚΥΠΕ. Η Βρετανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για λύση στην Κύπρο πριν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Βρετανία, σε συνεργασία με τους εταίρους της, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ. Ρίφκιντ αναφέρει, στη συνέντευξή του, ότι πρωταρχικός στόχος μιας λύσης θα πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε ένα ομόσπονδο κράτος, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων κι εξοπλισμών θα μπορούσε να ήταν ένα από τα κυριότερα οφέλη μιας λύσης.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ρίφκιντ στο ΚΥΠΕ έχει ως εξής:

    Ε. Εχετε εκφράσει την άποψη ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί, εάν δεν επανενωθεί η χώρα. Μήπως η Βρετανία θα προέβαλλε βέτο στην ένταξη της Κύπρου εάν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό;

    Α. Μένω έκπληκτος για το βαθμό της παρεξήγησης αυτού που είναι στην πραγματικότητα πολύ ξεκάθαρο σημείο. Η Βρετανία θέλει να δει την Κύπρο στην ΕΕ κι εργάζεται σκληρά για να το πετύχει. Η δέσμευση της ΕΕ να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο έξι μήνες μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης είναι ξεκάθαρη και σκοπεύουμε να την τιμήσουμε. Εκείνες οι διαπραγματεύσεις θα είναι ευκολότερες εάν μέχρι τότε υπάρχει λύση στο Κυπριακό. Ομως, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται θέμα βέτο από οποιοδήποτε κράτος εκτός της ΕΕ.

    Ε. Σε ποιές κινήσεις προβαίνετε ώστε να διασφαλιστεί ότι η Τ/κ πλευρά ενθαρρύνεται να μεταβάλει τη στάση της στην προοπτική της ένταξης στην ΕΕ;

    Α. Εμείς, οι άλλες χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι οι Τ/Κ κατανοούν τα οφέλη που θα μπορούν να έχουν με την ένταξη στην ΕΕ. Η μία αγορά θα ενθάρρυνε τις εμπορικές και ξένες επενδύσεις, η αποκατάσταση των διεθνών δεσμών θα ενίσχυε τον τουρισμό και οι πιο φτωχές περιοχές της Κύπρου θα δικαιούντο μια σημαντική χρηματοδότηση από τις δομημένες πληρωμές της ΕΕ. Οι Τ/Κ ανησυχούν, φυσικά, για το πώς θα ισχύει γι' αυτούς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η σωστή απάντηση πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι είναι μέρος [οι Τ/Κ] της διαπραγματευτικής ομάδας, όπως θα αναμέναμε να συνέβαινε εάν υπήρχε λύση όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτά τα μηνύματα, πιστεύω, δίδονται. Θα συνεχίσουμε όλοι τις προσπάθειές μας.

    Ε. Κατά την εκτίμησή σας, τί θα αποτελούσε ένδειξη "πραγματικής πολιτικής βούλησης" από πλευράς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διευκόλυνση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων;

    Α. Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να θέτουμε το ερώτημα της πολιτικής βούλησης σε γενικότητες. Αυτό που θα έχει σημασία είναι η ετοιμότητα αντιμετώπισης συγκεκριμένων θεμάτων με πνεύμα συμβιβασμού κατά τη διάρκεια απευθείας διαπραγματεύσεων. Οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων έχουν δεσμευθεί να αναζητήσουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαδραματίσει έναν πλήρη κι ενεργό ρόλο στην προσπάθεια διασφάλισης ότι αυτές [οι διαπραγματεύσεις] θα είναι επιτυχείς.

    Ε. Θεωρώντας ότι η επαναφορά των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι πρωταρχικός στόχος της επικείμενης σας επίσκεψης, ποιές άλλες οδούς θα αναζητήσετε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σας εδώ, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο;

    Α. Επισκέπτομαι την Κύπρο για να εκδηλώσω σε πολιτικό επίπεδο την αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να επιτευχθεί σύντομα λύση, για να διερευνήσω τις θέσεις των δύο πλευρών και για να διαμορφώσω τη δική μου εκτίμηση για το πώς μπορεί καλύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει στην πρόοδο. Ενθαρρύνομαι από την παγκόσμια προσδοκία ότι οι απευθείας συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους.

    Ε. Πού βασίζετε την αισιοδοξία σας για "πραγματική πρόοδο" [δήλωση ενώπιον της Βουλής] προς μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων;

    Α. Τα τραγικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσαν θυμό και φόβο και στις δύο πλευρές. Ομως, υπογράμμισαν και την έκταση του κοινού ενδιαφέροντος των δύο κοινοτήτων για τη σταθερότητα και την ασφάλεια που θα απορρέει από μία λύση. Επιπρόσθετα, οι δύο κοινότητες στο νησί έχουν πολλά να κερδίσουν από την ένταξη στην ΕΕ. Κι αυτό θα πρέπει να δώσει και στις δύο πλευρές ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη λύσης πριν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εμείς και άλλοι θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την περίοδο πριν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για να ενθαρρύνουμε εκείνους που εκμπλέκονται να εργαστούν για διαρκή λύση.

    Ε. Εχετε πει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να διεξαχθούν με "σοβαρό και μελετημένο τρόπο". Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής για το πώς οραματίζεστε αυτές οι συνομιλίες να διεξαχθούν;

    Α. Δεν έχω προσχέδιο για τη μορφή των απευθείας συνομιλιών. Αυτό θα είναι προτίστως θέμα που θα εξετάσει ο ΟΗΕ.

    Ε. Εάν διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Κύπρο, που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεως, θα δίδατε τη συγκατάθεσή σας για αλλαγή στο σύστημα εγγυήσεων, βλέποντας ότι το παρόν σύστημα έχει αποτύχει;

    Α. Η ασφάλεια θα είναι, όπως φαίνεται, ένα από τα πιο ευαίσθητα και δύσκολα θέματα στη διαπραγμάτευση μιας λύσης. Δεν θα επιθυμούσα να προκαταλάβω τη λύση. Ομως, έχουμε σημειώσει την επιμονή της τουρκικής πλευράς στη συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεως, καθώς και την ενδιαφέρουσα πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για διεθνή στρατιωτική δύναμη και αποστρατικοποίηση.

    Ε. Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ πιστεύει ότι "καμία λύση δεν μπορεί να βασιστεί στις παρούσες διευθετήσεις ασφαλείας" ['The Times', 25 Οκτωβρίου]. Ποιό, κατά την άποψή σας, θα ήταν δίκαιο αντικατάστατο των παρόντων διευθετήσεων ασφαλείας;

    Α. Συμφωνώ ότι οι παρούσες διευθετήσεις είναι ανεπαρκείς, πράγμα που υπονοεί ότι πρέπει όλοι να εστιαστούμε σε μιαν προσέγγιση που θα αφορά κάποιο συνδυασμό νέων και παλιών στοιχείων.

    Ε. Θα μελετούσατε την προώθηση της πρότασης του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων για την ασφάλειά τους;

    Α. Νομίζω ότι μια συνολική λύση, που θα προνοούσε την αποστρατικοποίηση, θα απέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη. Ομως, για να επιτευχθεί αυτό, και οι δύο κοινότητες θα πρέπει να πεισθούν ότι οι ιδιαίτερες ανησυχίες τους για την ασφάλεια θα ικανοποιηθούν από άλλες διευθετήσεις.

    Ε. Εχετε καλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς να "αντιμετωπίσουν τα πραγματικά θέματα" για να βοηθήσουν προς εξεύρεση λύσης. Συμφωνείτε ότι η απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος οποιασδήποτε τέτοιας λύσης;

    Α. Μου φαίνεται ότι ο πρωταρχικός στόχος οποιασδήποτε λύσης θα πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε ένα ομόσπονδο κράτος. Μια διαδικασία μείωσης των δυνάμεων και των στρατιωτικών εξοπλισμών θα μπορούσε να ήταν ένα από τα κυριότερα οφέλη μιας λύσης.

    Ε. Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο BBC, περιγράψατε τους Ισραηλινούς έποικους στις κατεχόμενες περιοχές "παράνομους". Συμφωνείτε ότι οι Τούρκοι έποικοι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι επίσης παράνομοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί ως μέρος μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων;

    Α. Αυτό είναι ένα θέμα με περίπλοκες ανθρωπιστικές διαστάσεις, που οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο μιας λύσης.

    Ε. Θα λέγατε ότι η διασφάλιση της εφαρμογής της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, που στόχο είχε να διασφαλίσει κανονικές συνθήκες διαβίωσης για τους εγκλωβισμένους, θα μπορούσε να αποτελέσει την ώθηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης;

    Α. Γνωρίζω ότι οι Ε/Κ στην Καρπασία και οι Μαρωνίτες στον Κορμακίτη ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Εκείνες οι συνθήκες θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να βελτιωθούν εάν οι Τ/κ διοίκηση εφάρμοζε πλήρως τη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης. Υποστηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες της UNFICYP προς αυτή την κατεύθυνση. Ομως, αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος και νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα με περισσότερη ευρύτητα για να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ε. Το θέμα των ατόμων που έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενα ακόμη εκκρεμεί, παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες που καταβάλλονται. Πιστεύετε ότι η απουσία προόδου στο θέμα ίσως θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική προσπάθεια;

    Α. Αυτό είναι ένα ακόμη τραγικό στοιχείο στην οδυνηρή πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Και οι δύο κοινότητες έχουν υποφέρει και χρειάζεται να εργαστούν με την Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την τύχη των ανθρώπων εκείνων που ακόμα είναι αγνοούμενοι. Ελπίζω ότι θα είναι δυνατό και για τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στο θέμα αυτό. Ομως, δεν βλέπω ότι μια πλήρης και τελική λύση θα ετίθετο σε κίνδυνο από την απουσία προόδου στο θέμα. Μάλιστα, μια λύση μπορεί να καταστήσει πιο εύκολη την πρόοδο στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Friday, 13 December 1996 - 21:27:35 UTC