Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος της Βουλής αποσύρει την υποστήριξή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
  • [02] Συνεχίζεται η εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Λήδρα Πάλας
  • [03] Τα ΗΕ διαβλέπουν προοπτική λύσης το 1997 με παρουσία τουρκικών στρατευμάτων - "Ολες οι πλευρές" συμμετέχουν στο στρατιωτικό διάλογο
  • [04] Κβασνιέφσκα: Λυπηρό και απαίσιο θέαμα η πράσινη γραμμή

  • [01] Ο Πρόεδρος της Βουλής αποσύρει την υποστήριξή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

    Λευκωσία, 26/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι πληροφόρησε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Αλέκο Ευαγγέλου.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση που ο κ. Κυπριανού θα έχει μεθαύριο τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στον οποίο, όπως είπε, θα αναφέρει και άλλα πράγματα που αφορούν τον κ. Ευαγγέλου.

    Σε δηλώσεις του μετά από σημερινή συνάντηση με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης σε ιδιωτικό κανάλι, είπε ότι ο κ. Ευαγγέλου ενήργησε με "αψυχολόγητο τρόπο" και δεν ήταν προσεκτικός στο χειρισμό του θέματος της φρουράς των πολιτικών αρχηγών.

    Κατά κάποιον τρόπο, είπε ο κ. Κυπριανού, ο κ. Ευαγγέλου θίγει την αξιοπρέπεια της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου. Εάν, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρειάζεται φρουρά, σίγουρα χρειάζεται φρουρά και ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κομμάτων, γιατί όλοι μας, συνέχισε, έχουμε μακροχρόνια υπηρεσία σ'αυτόν τον τόπο, και ήρθαμε σε αντίθεση με πολλούς που είχαν άλλα συμφέροντα, όσον αφορά, τουλάχιστον, την εξέλιξη της εθνικής μας υπόθεσης.

    Εξέφρασε δε την άποψη ότι η αντίδραση του κ. Ευαγγέλου οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για εξελίξεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Συνεχίζεται η εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία, 26/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνεχίζεται για δεύτερο Σαββατοκυρίακο η εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με τη συμμετοχή διαφόρων ομάδων και ατόμων με σκοπό την ενημέρωση των ξένων τουριστών για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και την αποτροπή επισκέψεων εκ μέρους των τουριστών στα κατεχόμενα.

    Στο οδόφραγμα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και συγγενείς των δολοφονηθέντων από τους Τούρκους, Πέτρου Κακουλλή και Τάσου Ισαάκ, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Ματσάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Γεώργιος Χατζηκώστας και περίπου 10 μέλη της Ομοσπονδίας.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χατζηκώστας αύριο προγραμματίζεται αυξημένη παρουσία μελών της Ομοσπονδίας σε ένδειξη συμπαράστασης για την εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας.

    Παρόντες στη σημερινή διαμαρτυρίας, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί γύρω στο μεσημέρι, ήταν η κόρη του Κακουλλή, Μάρθα και ο σύζυγός της Πανίκος, η σύζυγος του Ισαάκ, Μαρία, οι γονείς του Ισαάκ και άλλοι συγγενείς των ηρωομαρτύρων.

    Εξάλλου μέλη του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην Κύπρο για την τελετή διδυμοποίησης του Ομίλου τους με τον αντίστοιχο όμιλο της Λευκωσίας, επισκέφθηκαν το οδόφραγμα και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

    Πολλοί τουρίστες που ενημερώνονται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και που παίρνουν το διαφωτιστικό υλικό δεν μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [03] Τα ΗΕ διαβλέπουν προοπτική λύσης το 1997 με παρουσία τουρκικών στρατευμάτων

    "Ολες οι πλευρές" συμμετέχουν στο στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 26/10/1996 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) -- Τα Ηνωμένα Εθνη συμμερίζονται την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού το 1997 αποτελεί ρεαλιστική επιλογή και πιστεύουν ότι η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων μετά τη λύση δεν θα πρέπει να ξαφνιάσει οποιοδήποτε.

    Θεωρούν επίσης ότι οι απευθείας συνομιλίες αποτελούν τη μόνη οδό για επίλυση του προβλήματος και θα πρέπει απαραίτητα να βασίζονται στη πρακτική του "πάρε - δώσε" για να επιτύχουν.

    Οσον αφορά το στρατιωτικό διάλογο, τα ΗΕ σημειώνουν ότι αυτός διεξάγεται σε διάφορα επίπεδα (πολιτικό και στρατιωτικό) με όλες τις πλευρές με τις οποίες συνεργάζονται, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, είπε ότι "η ιδέα της παρουσίας ελληνικών και τουρικών στρατευμάτων στην Κύπρο δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο αφού προβλέπεται από τη Συνθήκη Συμμαχίας."

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι αριθμός τουρκικών στρατευμάτων θα παραμείνει στο νησί μετά τη λύση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "τέτοια δήλωση δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει κανένα".

    Ανέφερε παράλληλα ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργεί ως κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

    "Αν υπάρχει θέληση για επίτευξη λύσης, αυτή μπορεί να επιτευχθεί το 1997. Η προοπτική αυτή δεν είναι εξωπραγματική δεδομένου ότι οι απευθείας συνομιλίες θα είναι εντατικές και υπό την αιγίδα των ΗΕ," είπε, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα αν οι δύο πλευρές δεν υιοθετήσουν την τακτική του πάρε-δώσε.

    "Αν οι δύο πλευρές επιθυμούν η λύση να ανταποκρίνεται στις δικές τους απαιτήσεις, δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Τέτοια τακτική δεν θα αποφέρει καρπούς," δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι δική του εκτίμηση είναι ότι η πολιτική ηγεσία των δύο κοινοτήτων αντιλαμβάνεται ότι "ανεξάρτητα από τις δημόσιες δηλώσεις, η μόνη επιλογή είναι να εργαστούν για μια διευθέτηση του προβλήματος γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν αποτελεί λύση για την Κύπρο".

    Σε παρατήρηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πιθανόν να μην καταφέρουν να πείσουν τις κοινότητές του να αποδεκτούν τη συμφωνία που ενδέχεται να επιτευχθεί, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι "λογική και δίκαιη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να "πωλήσουν" τη σχετική συμφωνία.

    Για το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι αναμένονται οι απόψεις των δύο πλευρών στις γραπτές προτάσεις των ΗΕ που θα διαβιβαστούν εντός των ημερών στις δύο πλευρές και αφορούν στην επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης, την απαγόρευση των ένσφαιρων πυρών και τους κανόνες εμπλοκής των δύο πλευρών.

    Ο διάλογος, σημείωσε, θα πραγματοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα και εξήγησε "έχω ήδη διεξάγει επαφές για το θέμα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, ο διοικητής της ΟΥΝΦΙΣΥΠ θα συναντηθεί με τους ομολόγους του και άλλοι θα πράξουν το ίδιο."

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να κατονομάσει ξεκάθαρα ποιοί θα εμπλακούν στο στρατιωτικό διάλογο αλλά, απαντώντας σχετική ερώτηση, άφησε να νοηθεί ότι ο διάλογος θα διεξαγεί μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, των κατοχικών στρατευμάτων και των λεγόμενων Τ/κ στρατευμάτων.

    Οταν αναφερόμαστε στις δύο πλευρές που θα εμπλακούν στο διάλογο, διευκρίνισε, αυτό εξυπακούει "τα άτομα με τα οποία είμαστε συνεργαζόμαστε (σε καθημερινή βάση)".

    Εξέφρασε επίσης εκτίμηση για τη συμβολή του Σερ Ντέιβιντ στην προσπάθεια έναρξης του στρατιωτικού διαλόγου και σημείωσε ότι η πρόταση της αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα ΗΕ, Μαντλέιν Ολμπράιτ, για στρατιωτικό διάλογο έχει τον ίδιο στόχο με το διάλογο που διεξάγεται στο παρόν στάδιο, ο οποίος ακολουθεί, όμως διαφορετική διαδικασία.

    Σχολιάζοντας την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο κατοχικός ηγέτης "δεν είναι καθόλου ευτυχής" με αυτή την εξέλιξη και ανέφερε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν συνάδουν με τις προσπάθειες δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και φιλίας.

    "Γνωρίζω τα αισθήματα που ωθούν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αλλά μπορεί κάποιος να υιοθετήσει τη θέση ότι δεν βοηθούν, όπως μαρτυρά η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κασουλίδη. Είναι σημαντικό να απομακρυνόμαστε από καταστάσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση," είπε. Σε παρατήρηση ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί αιτία "αισθημάτων δυστυχίας που διαφορετικά άτομα νιώθουν για διαφορετικούς λόγους σε κάθε πλευρά."

    Για το θέμα του διορισμού δασκάλου στα κατεχόμενα, αρκέστηκε να αναφέρει ότι τα ΗΕ συνεχίζουν να εργάζονται για τη διευθέτηση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Οσον αφορά τις εξελίξεις στο θέμα των αγνοούμενων, ο κ. Φεϊσέλ εκτιμά ότι ο διορισμός του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη Διευρευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους "δεν αποτελεί μαγική φόρμουλα" που θα λύσει το πρόβλημα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Επιτροπή δεν έχει στα χέρια της συγκεκριμένες πληροφορίες ότι κάποιος αγνοούμενος ζεί. Αν είχαμε τέτοιες πληροφορίες, πρόσθεσε, ο εκπρόσωπος του ΓΓ θα ενεργούσε αμέσως επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [04] Κβασνιέφσκα: Λυπηρό και απαίσιο θέαμα η πράσινη γραμμή

    Λευκωσία, 26/10/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- "Λυπηρό και απαίσιο θέαμα", χαρακτήρισε η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας, Γιολάντα Κβασνιέφσκα, την Πράσινη Γραμμή.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κβασνιέφσκα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με 70 παιδιά από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία, και για χρόνια αγωνίζονται λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής τους θέσης.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η κάθοδος των παιδιών στην Κύπρο τους δίνει μια ξεχωριστή ευκαιρία να κάνουν διακοπές για πρώτη φορά στη ζωή τους.

    Αναφέρθηκε δε και στην πρόσφατη κίνηση της πολωνικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τις αμβλώσεις, ευθυγραμμίζοντας τη νομοθεσία της χώρας με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παρά τις αντιδράσεις της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

    Αναφερόμενη στην επίσκεψή της χθες στην Πράσινη Γραμμή, στο τέρμα της οδού Λήδρας, η κ. Κβασνιέφσκα είπε ότι πρόκειται για "ένα πολύ λυπηρό, και απαίσιο θέαμα, το οποίο δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει από το 1974. Ελπίζω ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα, και εύχομαι να επικρατήσει η ειρήνη στον τόπο", είπε χαρακτηριστικά.

    Η Πολωνία και η Κύπρος, συνέχισε, έχουν κοινό παρελθόν και οι δύο χώρες πολέμησαν για χρόνια. Η Πολωνία, είπε, βρίσκεται ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία ενώ η Κύπρος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

    Οι Πολωνοί γνωρίζουν το κυπριακό πρόβλημα και "είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στα θέματα αυτά", είπε.

    Αναφερόμενη στον σκοπό της επίσκεψής της στην Κύπρο, η κ. Κβασνιέφσκα είπε τα παιδιά αυτά, ηλικίας 10-15 χρόνων, προέρχονται από τις φτωχότερες πόλεις και χωριά της νοτιο-ανατολικής Πολωνίας, και τα περισσότερα έχουν από πέντε μέχρι 10 αδέλφια. Πολλά από τα παιδιά αυτά προέρχονται από οικογένειες οι γονείς των οποίων είναι διαζευγμένοι.

    Οι τοπικές αρχές της κάθε περιοχής, επέλεξαν τα φτωχότερα παιδιά, ώστε να δώσουν σ'αυτά την ευκαιρία να ξενιάσουν από τα προβλήματα για λίγο. Η όλη ιδέα άρχισε από τον τουριστικό οργανισμό Λούης, με τη συνεργασία της πολωνικής πρεσβείας στην Κύπρο, και υλοποιήθηκε σε ένα μήνα.

    "Αυτές οι διακοπές, είναι μια ιδανική ευκαιρία για τα παιδιά να απολαύσουν διακοπές για πρώτη φορά", είπε, τονίζοντας ότι η Κύπρος προσφέρεται αφού είναι μια πολύ όμορφη χώρα, κάτι το οποίο της είχε αναφέρει και ο σύζυγός της, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο δύο φορές στο παρελθόν.

    Η κ. Κβασνιέφσκα έχει ιδρύσει ειδικό ίδρυμα για ανάπηρα παιδιά, ενώ στην Πολωνία άρχισε να γίνεται και λόγος για τη δημιουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή εθελοντών. "Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να κάνουμε στον τομέα αυτό", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', στην απόφαση του πολωνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της φιλελευθεροποίησης των αμβλώσεων, η Πρώτη Κύρια της Πολωνίας είπε εμφαντικά ότι οι αμβλώσεις δεν σημαίνει ότι στοχεύουν στον έλεγχο του πληθυσμού.

    "Πιστεύω ότι θα πρέπει να δίδεται στις γυναίκες η επιλογή σε μερικές περιπτώσεις", είπε. Ιδιαίτερα, τόνισε σε περιπτώσεις όπου νεαρές γυναίκες, θύματα βιασμού ή γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής καθυστέρησης, μένουν πολλές φορές αβοήθητες. Εξάλλου, η κρατική βοήθεια δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει τις νεαρές μητέρες να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους.

    Σε ερώτηση αν οι γυναίκες στην Πολωνία έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, η κ. Κβασνιέφσκα είπε ότι ουδέποτε η ίδια θεώρησε ότι θα πρέπει να συναγωνίζεται τους άνδρες.

    Γυναίκες με πολύ καλή μόρφωση έχουν ίσα δικαιώματα είπε, και τόνισε ότι η Εκπρόσωπος Τύπου της Πολωνίας είναι γυναίκα, όπως και η πρώην πρωθυπουργός, Χάννα Σοκούσκα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Sunday, 27 October 1996 - 10:29:54