Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 5 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα κόμματα τάσσονται εναντίον συνάντησης Κληρίδης-Ντενκτάς
  • [02] Τ/Κ καταδικάζουν τις στυγερές δολοφονίες
  • [03] Το Εθνικό Συμβούλιιο θα αποφασίσει σε πρόταση του Γκάλι
  • [04] Εισηγήσεις Αμερικανών για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου
  • [05] Εξεύρεση κοινού εδάφους για συνάντηση
  • [06] Τ/Κ συμβουλεύονται να μην nέρχονται
  • [07] Οι Τούρκοι μετακινήθηκαν σε νέες θέσεις στην Αχνα
  • [08] Δύο σημαντικά σημεία στην έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ
  • [09] Αξιοποίηση διεθνών βημάτων για καταγγελία της τουρκικής θηριωδίας
  • [10] Η ΕΦ πήρε όλα τα μέτρα για προστασία των ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου
  • [11] Συναυλίες για την Αμμόχωστο
  • [12] Καταγγελία Τουρκοκύπριου - Οι Τούρκοι δολοφόνησαν τη σύζυγο και την κόρη του
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] Oλόκληρος ο ελληνισμός συμπαρίσταται στην Κύπρο
  • [15] Κληρίδης: Συνάντηση με το Ντενκτάς όταν υπάρξει κοινό έδαφος
  • [16] Μηνύματα για τη δολοφονία του Σολωμού
  • [17] Για εκτόνωση της κατάστασης - Ο Κληρίδης απορρίπτει συνάντηση με το Ντενκτάς
  • [18] Θετική απάντηση Ντενκτάς για κοινή δήλωση

  • [01] Τα κόμματα τάσσονται εναντίον συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου τάσσονται εναντίον της πρότασης για συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς τάχθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης.

    Ο κ. Μάτσης, σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, απέφυγε να τοποθετηθεί στην πρόταση για κοινή δήλωση Κληρίδη-Ντενκτάς, αναφέροντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι με τη διεθνοποίηση των τραγικών αγριοτήτων που διεπράχθησσαν από τους Τούρκους στη Δερύνεια, το Κυπριακό επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο, γεγονός που πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

    Θα πρέπει, συμπλήρωσε ο κ. Μάτσης, να ανατρέψουμε την προσπάθεια του Ντενκτάς να χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα γεγονότα για να ισχυριστεί ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν ώστε να ανακοπεί η ευρωπαϊκή μας πορεία.

    Πρέπει να προβάλλουμε διεθνώς, κατέληξε ο κ. Μάτσης, ότι την τρομοκρατία την εισήξε στην Κύπρο ο Ντενκτάς μέσω των "Γκρίζων Λύκων" βάσει σχεδίου.

    Χριστόφιας

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η κάθοδος του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και η συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, επιβεβαιώνοντας ότι εμμένουμε σε ειρηνική λύση μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών.

    Υποστήριξε επίσης ότι τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη Δερύνεια πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε, κατά την έκφρασή του, να τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια του Ντενκτάς.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την πρόταση για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς άκαιρη ενώ το θέμα της κοινής δήλωσης είπε ότι θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Πάντως πρόσθεσε θα πρέπει ψύχραιμα και νηφάλια να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εκτίμησε ότι ο Μπούτρος Γκάλι δεν πρότεινε τυχαία τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, επισημαίνοντας ότι σε συνθήκες κρίσης θα ενταθούν οι πιέσεις για συνάντηση ή για λύση.

    Κυπριανού

    Εναντίον του ενδεχομένου μιας συνάντησης ή κοινής δήλωσης Κληρίδη-Ντενκτάς τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι θέτουν στην ίδια μοίρα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο κ. Κυπριανού εκτίμησε ότι υπάρχει κάποια εκτόνωση αλλά η ένταση δεν έχει εκλείψει λόγω των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διέπραξε ο Αττίλας.

    Η διεθνής ευαισθητοποίηση που δημιουργήθηκε από τη θυσία των δύο ηρώων, ανέφερε, πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αναφερόμενος στα επεισόδια της Δερύνειας, εξέφρασε την άποψη ότι έγιναν με πολιτική απόφαση της Αγκυρας και οι "Γκρίζοι Λύκοι", όπως και τα κατοχικά στρατεύματα, είχαν εντολές να δολοφονήσουν.

    Λυσσαρίδης

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι τάσσεται εναντίον της πρότασης Γκάλι για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς.

    Αναφορικά με τις προοπτικές που διαγράφονται μετά τα γεγονότα στη Δερύνεια, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι αυτές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας στάση. Ο Κώστας Σημίτης, τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, με την επίσκεψη του στην Κύπρο έδειξε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφούμε και χαρακτήρισε την απόφαση για παρουσία του στην Κύπρο, γενναία.

    Ο Πρόεδρος ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν δυσχέρειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Τέλος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το καθεστώς της "νεκρής ζώνης", όπου εμείς δεν μπορούμε να εισέλθουμε άοπλοι αλλά οι Τούρκοι μπορούν να δολοφονούν, μετατρέποντας την σε "τουρκική ζώνη".

    Βασιλείου

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έχουμε μπει σε μια νέα πορεία και η περίοδος της έντασης έχει ξεπεραστεί.

    Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε διεθνώς το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε από τα τραγικά γεγονότα, χωρίς να δώσουμε την εντύπωση ότι φοβόμαστε τις συνομιλίες. Οχι όμως, συμπλήρωσε, συνομιλίες χωρίς όρους και για αυτό εξέφρασε διαφωνία με ενδεχόμενη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς στο παρόν στάδιο. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι αν υπάρξει κοινή δήλωση, η οποία να απηχεί τις θέσεις της πλευράς μας θα ήταν συμφέρουσα.

    Τέλος, για τα τραγικά γεγονότα στη Δερύνεια, ανέφερε ότι υπάρχει ουσιαστική ευθύνη της Αστυνομίας, η οποία δεν πήρε τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Κληρίδη για το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο ζήτησε τη ματαίωση της πορείας των μοτοσικλετιστών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] Τ/Κ καταδικάζουν τις στυγερές δολοφονίες

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τις απάνθρωπες δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού καταδίκασαν σήμερα Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Ταυτόχρονα τόνισαν ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί, και αφού σημείωσαν ότι απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στις ελεύθερες περιοχές, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι δολοφόνοι δεν ήταν Τ/Κ αλλά έποικοι.

    Σε συνέντευξη Τύπου της επιτροπής "Η Κύπρος για τους Κυπρίους", την οποία άρχισαν με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των δολοφονηθέντων, οι Αϊχάν Μεχμέτ και Αλί Σαλίχ κοινοποίησαν δήλωση διαμαρτυρίας, την οποία υπογράφουν 37 συνολικά Τ/Κ που μένουν στις ελεύθερες περιοχές.

    "Εμείς οι Τ/Κ που ζούμε στις ελεύθερες περιοχές διαμαρτυρόμαστε για τις απαράδεκτες δολοφονίες των δύο Ε/Κ που έγιναν με κτυπήματα από πέτρες, ξύλα και πυροβολισμούς, στη διάρκεια των ειρηνικών εκδηλώσεων των μοτοσικλετιστών", αναφέρει συγκεκριμένα η σύντομη δήλωση των Τ/Κ.

    Ο Αϊχάν Μεχμέτ εξήγησε ότι στις λίγες μέρες που μεσολάβησαν δεν είχαν το χρόνο να δώσουν τη δήλωση σε όλους τους Τ/Κ που μένουν στις ελεύθερες περιοχές να την υπογράψουν.

    Πρόσθεσε όμως ότι οι προσπάθειές τους θα συνεχιστούν ώστε οι περισσότεροι από τους 400 και πλέον Τ/Κ που μένουν στις ελεύθερες περιοχές να την υπογράψουν. Επίσης ανέφερε ότι εάν έχουν τη βοήθεια του κράτους, των κομμάτων και του κυπριακού λαού μπορούν να συγκεντρώσουν υπογραφές και από τους Τ/Κ που εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα και σήμερα ζούν σε χώρες του εξωτερικού.

    Ο Αϊχάν Μεχμέτ, 55 χρόνων, που ζει και εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές τα τελευταία οκτώ χρόνια, ανέφερε ότι τα όσα είδαν στην τηλεόραση τους έκαναν "να ντρέπονται που είναι Τουρκοκύπριοι". Χαρακτήρισε δε τις δολοφονίες απάνθρωπες και διερωτήθηκε ποιός ήταν ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Μεχμέτ ανέφερε επίσης ότι οι Τ/Κ που μένουν στις ελεύθερες περιοχές ήθελαν να συλλυπηθούν τους γονείς των δολοφονηθέντων, αλλά, είπε, "σκεφτήκαμε μήπως μας παρεξηγήσουν γιατί είμαστε Τ/Κ".

    "Αλλο Τ/Κ κι άλλο Τούρκος" είπε, και χαρακτήρισε λανθασμένο αυτό που μεταδίδεται ότι την Κυριακή στη Δερύνεια συμμετείχαν και Τ/Κ. "Ολοι ήταν ξένοι. Οι Τ/Κ δεν είναι βάρβαροι," ανέφερε, τονίζοντας ότι στην περιοχή της Δερύνειας δε ζουν Τ/Κ.

    Για να στηρίξει το επιχείρημά του, ο Μεχμέτ υπενθύμισε ότι από τις 120 χιλιάδες των Τ/Κ που ζούσαν στα κατεχόμενα παρέμειναν μόνο 40 χιλιάδες, ενώ οι έποικοι ανέρχονται σε 90 χιλιάδες. Τόνισε παράλληλα ότι εάν ανοίξει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έστω και για μία ώρα ελάχιστοι Τ/Κ θα παραμείνουν λόγω του ότι τα κατεχόμενα έχουν "γίνει Τέξας", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και λόγω της ανεργίας που υπάρχει στις κατεχόμενες περιοχές.

    "Για τον Ντενκτάς είμαι κατάσκοπος, μπορεί να με σκοτώσουν, αλλά εγώ λέω την αλήθεια", είπε ο Μεχμέτ, χαρακτηρίζοντας τον Τ/Κ ηγέτη "δικτάτορα".

    Ο Μεχμέτ ανέφερε επίσης ότι θα ήθελαν να οργανώσουν κοινή εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ "για να δείξουμε στον κόσμο ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούμε να ζήσουμε μαζί", ενώ απαντώτας σε σχετική ερώτηση εκφράστηκε υπέρ των αντικατοχικών εκδηλώσεων, τονίζοντας όμως ότι "πρέπει να προσέχουμε να είναι προγραμματισμένες".

    Ο 55χρονος Τ/Κ, που ήρθε στην Κύπρο μέσω Βρετανίας, υποστήριξε ότι "δεν έπρεπε να σκοτώσουν τον Σολωμού για ένα κομμάτι ύφασμα. Καταλαβαίνω ότι η σημαία είναι σύμβολο αλλά γιατί να τον σκοτώσουν, ας τον έβαζαν "φυλακή" εάν ήθελαν", είπε.

    Ο Τ/Κ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής πίεση για λύση του Κυπριακού γιατί 22 χρόνια είναι πολλά, είπε και πρόσθεσε ότι, εάν το επιθυμούν οι ξένες δυνάμεις, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σε μερικές μέρες όπως έγινε και στην περίπτωση του Κουβέιτ και διερωτήθηκε εάν στον κόσμο "υπάρχουν ή όχι ανθρώπινα δικαιώματα".

    "Οι Τ/Κ δε θέλουμε να είναι χωρισμένος ο τόπος μας, θέλουμε οι Τούρκοι στρατιώτες και οι έποικοι να αποχωρήσουν και ο κόσμος να επιστρέψει στα σπίτα του και στον τόπου που γεννήθηκε", πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο Μεχμέτ Αλί, πολλοί Τ/Κ που ζούν στα κατεχόμενα υποστηρίζουν τις θέσεις τους αλλά "δεν μπορούν να αντιδράσουν".

    (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)

    [03] Το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σε πρόταση του Γκάλι

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Εθνικό Συμβούλιο θα μελετήσει κατά την αυριανή απογευματινή συνεδρία του προσχέδιο κοινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το οποίο πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι.

    Αυτό επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα το χειρισθεί το Εθνικό Συμβούλιο.

    Οπως διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος, η εισήγηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ αφορά στην εκτόνωση της κατάστασης και όχι στην ουσία του Κυπριακού.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης υπάρχει και εισήγηση από τον Ντενκτάς, που έχει διαβιβασθεί, για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις για να γίνει συνάντηση και να καταλήξει σε μιαν κοινή δήλωση ή να γίνει κοινή δήλωση ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη γίνει τίποτα από όλα αυτά, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα εκθέσει τις απόψεις της στο Εθνικό Συμβούλιο και θα ακούσει τις απόψεις των κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Κασουλίδης, έχει τις απόψεις του, οι οποίες δεν είναι κατ' ανάγκη διαφορετικές από αυτές που εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα, παρατήρησε.

    Το ότι αποφασίσθηκε το θέμα αυτό να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και όχι στην παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού, αυτό είναι γεγονός διότι κρίθηκε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αποφασισθεί χωρίς να εμπλακεί η ελληνική κυβέρνηση, εξήγησε ο κ. Κασουλίδης.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το θέμα αυτό θα δεσπόζει της αυριανής συνεδρίας. Από τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, είναι ο στρατιωτικός διάλογος και οι αντικατοχικές πορείες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Εισηγήσεις Αμερικανών για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Εθνικό Συμβούλιο θα εξετάσει κατά την αυριανή απογευματινή συνεδρία του εισηγήσεις που υπέβαλαν οι Αμερικανοί για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αρχίσει ο στρατιωτικός διάλογος.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, οι αμερικανικές εισηγήσεις διαβιβάσθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι Αμερικανοί εισηγήθηκαν σε πρώτο στάδιο να αρχίσει στρατιωτικός διάλογος μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και σε δεύτερο στάδιο να συμμετάσχει και ο Διοικητής των λεγομένων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν υπήρξε τέτοια εισήγηση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσο οι Αμερικανοί θα επέμβουν με την αποστολή Αμερικανού αξιωματούχου στην Κύπρο, ίσως και του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες πληροφορίες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη την Κυριακή, 11 Αυγούστου, δεν έχουν σχέση με το στρατιωτικό διάλογο γιατί στο σημείο που διαδραματίστηκαν δεν υπάρχει γειτνίαση των θέσεων των δύο αντιμαχομένων πλευρών ενώ τα επεισόδια της Τετάρτης, 14 Αυγούστου, έχουν σχέση διότι έγινε χρήση ένσφαιρων πυρών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Εξεύρεση κοινού εδάφους για συνάντηση

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι για να υπάρξει πολιτικός διάλογος μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς θα πρέπει να εξευρεθεί κοινό έδαφος στα βασικά σημεία του κυπριακού προβλήματος ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος με στόχο τη λύση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι σ' αυτό το στάδιο δεν βρισκόμαστε στις παραμονές εξελίξεων στον πολιτικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Τ/Κ συμβουλεύονται να μην έρχονται

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δικαιούνται ελεύθερης διακίνησης και ασφαλώς το δικαίωμα εργασίας.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας για τους οποίους ορισμένες ημέρες οι Τουρκοκύπριοι συμβουλεύονται να μην έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Οι Τούρκοι μετακινήθηκαν σε νέες θέσεις στην Αχνα

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης αποκάλυψε ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα μετακινήθηκαν από τα φυλάκιά τους στην περιοχή Αχνας - Βρυσούλλων και κατέλαβαν νέα φυλάκια σε ορύγματα που είχαν ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες.

    Με τη μετακίνησή τους αυτή, τα τουρκικά στρατεύματα βρισκόντουσαν σε άμεση επαφή με το δρόμο που βρίσκεται εντός των βρετανικών βάσεων.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι στην περιοχή της Αχνας δεν υπάρχει νεκρή ζώνη που να ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη γιατί στην περιοχή αυτή δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση η Εθνική Φρουρά με τα κατοχικά στρατεύματα αφού είναι έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας Γιώργου Χατζηκώστα στην εφημερίδα "Σημερινή" ότι όπως του λέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο οι Τούρκοι θα προέλαυναν αν γινόταν η πορεία και ότι ήδη είχαν καταλάβει τη "νεκρή ζώνη" στην περιοχή της Αχνας.

    Οσον αφορά άλλο σημείο των δηλώσεων του κ. Χατζηκώστα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του είπε ότι θα ήταν υπεύθυνος όσο και οι πραξικοπηματίες το 1974 αν πραγματοποιείτο η πορεία όπως αυτή προγραμματίστηκε, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αν και δεν ήταν παρών στη συνάντηση για να ακούσει ο ίδιος αλλά και αν ο Πρόεδρος Κληρίδης του είπε ότι κάποιοι άλλοι νόμιζαν ότι θα έκαναν καλό στην πατρίδα τους με ορισμένες ενέργειές τους το 1974 αλλά επήλθε η καταστροφή, "εγώ δεν το βρίσκω καθόλου επιλήψιμο και μπορεί ο κ. Χατζηκώστας να το πει όσες φορές θέλει".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Δυο σημαντικά σημεία στην έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επεσήμανε δυο σημαντικά σημεία στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης κατά τα οποία δολοφονήθηκε από Τούρκους στρατιώτες ο Σολωμός Σολωμού και τραυματίστηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δυο ειρηνευτές.

    Ο κ. Κασουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο της έκθεσης που αναφέρει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη θεωρούσε ότι ήταν σε θέση να ελέγξει τους λίγους διαδηλωτές που βρισκόντουσαν εντός της νεκρής ζώνης και ότι με τη βοήθεια άοπλων αστυνομικών, στους οποίους έδωσε τη συγκατάθεσή της να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη, θα μπορούσαν να ελεχθούν.

    Η έκθεση επίσης αναφέρει, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ότι οι ίδιοι οι ειρηνευτές ήταν σε θέση να απομακρύνουν το Σολωμού από τον ιστό της τουρκικής σημαίας στον οποίο ανέβηκε μόλις στο ένα τέταρτο του ιστού. Δηλαδή αν οι Τούρκοι δεν άνοιγαν πυρ ήταν ζήτημα λεπτών οι ειρηνευτές να τον κατεβάσουν από τον ιστό.

    Ενα άλλο σημείο της έκθεσης στο οποίο στάθηκε ο κ. Κασουλίδης είναι ότι τα κατοχικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ όχι μόνο εναντίον του Σολωμού, ο οποίος βρισκόταν στον ιστό της σημαίας, αλλά άνοιξαν αδιακρίτως πυρ εναντίον όλων των άοπλων διαδηλωτών και εκτός της νεκρής ζώνης και ακόμη εναντίον των ειρηνευτών.

    Δηλαδή ήταν φανερό ότι τα τουρκικά πυρά κατευθύνονταν προς εντελώς άλλη κατεύθυνση πέραν εκείνης του Σολωμού που βρισκόταν στον ιστό της σημαίας, παρατήρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Αξιοποίηση διεθνών βημάτων για καταγγελία της τουρκικής θηριωδίας

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα διεθνή βήματα για καταγγελία της νέας τουρκικής θηριωδίας.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι τη νομική πτυχή του θέματος τη μελετά η νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας και την πολιτική πλευρά το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας ήταν θέμα για το οποίο μπορούσε να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επί του θέματος το ΕΘνικό Συμβούλιο προβληματίστηκε, υπάρχουν τα υπέρ υπάρχουν και τα κατά, σημείωσε, όμως απέφυγε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταγγείλει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως εγκληματία πολέμου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στη νεκρή ζώνη διαπράχθηκαν δυο στυγερά απάνθρωπα εγκλήματα, δεν ήταν όμως εγκλήματα πολέμου, όπως θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί για την παραδοχή του Ντενκτάς που αφορούσε την περίπτωση των αγνοουμένων, για την οποία υπήρξαν τότε επεξηγήσεις.

    Τώρα πρόκειται περί δυο στυγερών εγκλημάτων που τίθεται θέμα για τους αυτουργούς και για του ηθικούς αυτουργούς και τίθεται και θέμα για τις πολιτικές ευθύνες, συμπλήρωσε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] Η ΕΦ πήρε όλα τα μέτρα για προστασία των ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Εθνική Φρουρά έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ελευθέρων περιοχών της επαρχίας Αμμοχώστου πέραν των βρετανικών βάσεων.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για τα μέτρα που λήφθηκαν σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε πάλι ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και ότι θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η ΕΘνική Φρουρά δεχθεί επίθεση από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    Σημείωσε ότι στην περίπτωση που θα δεχθεί επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα, η Εθνική Φρουρά με τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αντισταθούν και από εκεί και πέρα αυτή η στρατιωτική άμυνα δεν θα σταματήσει στην γραμμή αντιπαράταξης.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου γίνεται αναφορά σε αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και όχι στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος συντάχθηκε από τις δυο κυβερνήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να τύχει ομόφωνης αποδοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] Συναυλίες για την Αμμόχωστο

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει τρεις συναυλίες με τη συμμετοχή της 40μελούς κρατικής ορχήστρας και τη χορωδία της ΕΤ, και με ερμηνεύτρια τη γνωστή Κύπρια τραγουδίστρια Αλέξια, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ενίσχυση της διαφωτιστικής εκστρατείας του Δήμου για την πόλη του Ευαγόρα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία. Οπως ανακοινώθηκε, για το έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα εργάστηκαν τρία άτομα που κατάγονται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και είναι αφιερωμένο εξ' ολοκλήρου στην πόλη του Ευαγόρα.

    Οι στίχοι ανήκουν στην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, η μουσική είναι του Μάριου Μελετίου και η ερμηνεία της γνωστής Κύπριας τραγουδίστριας Αλέξιας.

    Στη διάσκεψη Τύπου, που έγινε στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας και της Αλέξιας, ο κ. Πούγιουρος ανέφερε ότι οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα και θα περιλαμβάνουν απαγγελίες κειμένων από την Τζένη Γαϊτανοπούλου και ερμηνεία στίχων που έγραψε η κ. Αγγελίδου και μελοποίησε ο Μάριος Μελετίου.

    Στις συναυλίες τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Αλέξια μαζί με τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου και τα πεζά κείμενα και τα ποιήματα που θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε ψηφιακό δίσκο θα απαγγέλλει η Αννα Συνοδινού.

    "Οι Αμμοχωστιανοί όπως και όλοι οι πρόσφυγες δε σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για την επιστροφή στην πόλη μας," είπε ο κ. Πούγιουρος. Επίσης κάλεσε το λαό να αγκαλιάσει το έργο και τις συναυλίες.

    Οι καθαρές εισπράξεις από τις εκδηλώσεις θα διατεθούν για τη διαφωτιστική εκστρατεία του Δήμου. Την όλη προσπάθεια αγκάλιασαν χορηγοί από την Αμμόχωστο και η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ την έκδοση του δίσκου ανέλαβε εξ' ολοκλήρου ο κ. Βάσος Χατζηθεοδοσίου του τουριστικού γραφείου "Σάλαμις Τουρς".

    Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το έργο επιτεύχθη με τη στενή συνεργασία πάρα πολλών Αμμοχωστιανών, οι οποίοι, τόνισε, δίνουν την ψυχή τους για την πόλη τους. "Εγινε ένας συντονισμός και μία προσπάθεια η ψυχή της Αμμοχώστου να δοθεί μέσα από το δίσκο αυτό και τις συναυλίες", πρόσθεσε.

    Τόσο η κ. Αγγελίδου όσο και η Αλέξια εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο ψηφιακός δίσκος θα σημειώσει επιτυχία και στην Ελλάδα.

    Στη διάσκεψη Τύπου τονίσθηκε ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αγνοούν τα ψηφίσματα των ΗΕ για το Κυπριακό και ειδικά το ψήφισμα 550 που αφορά στην επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου.

    Στο μεταξύ, ο κ Πούγιουρος απέστειλε τηλεγράφημα στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις δολοφονίες του Τάσο Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

    Στο τηλεγράφημα, που αποστάληκε επίσης στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, το Δήμαρχο Αθηναίων κι άλλες προσωπικότητες, ο κ. Πούγιουρος διερωτάται γιατί δολοφονήθηκαν οι δύο νέοι που διαδηλώνουν ειρηνικά το αναφαίρετο δικαίωμα για ελευθερία.

    Ακόμη διερωτάται για πόσο ακόμα οι ισχυροί της γης θα ανέχονται τη βάρβαρη κατοχή του Αττίλα.

    "Συγκινηθείτε επιτέλους από το δράμα του λαού μας. Σταματήστε επιτέλους αυτή την ξένη επιδρομή, αυτή την τραγωδία στέλνοντας τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους στη χώρα τους", αναφέρει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, απευθυνόμενος στις μεγάλες δυνάμεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ: Οι Τούρκοι δολοφόνησαν τη σύζυγο και την κόρη του

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την καταγγελία ότι Τούρκοι δολοφόνησαν την εν διαστάσει σύζυγο και τη 16χρονη κόρη του στις 3 Μαρτίου 1996, επανέλαβε σήμερα ο Τουρκοκύπριος Αϊχάν Μεχμέτ.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της επιτροπής "Η Κύπρος για τους Κυπρίους", για καταδίκη των δολοφονιών από Τούρκους των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων την περασμένη βδομάδα, ο Αϊχάν Μεχμέτ ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για τις δολοφονίες της πρώην συζύγου και της κόρης του από τις Τ/κ εφημερίδες.

    Είπε επίσης ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να μάθει περισσότερες πληροφορίες από τα Ηνωμένα Εθνη. Ακόμη, είπε, περιμένω πληροφορίες να μάθω πού είναι θαμμένες και τί έγινε.

    Οπως κατάγγειλε ο Αϊχάν Μεχμέτ, η κόρη του αποκεφαλίστηκε ενώ η γυναίκα του δολοφονήθηκε με 17 μαχαιριές, από Τούρκους. "Η βαρβαρότητα φαίνεται εδώ σε όλο της το μεγαλείο," συμπλήρωσε αγανακτισμένος. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          87.37 (+0.53)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  92.97 (+0.52)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    80.94 (+0.94)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                66.78 (+0.45)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 88.74 (+0.56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               80.62 (+2.70)
    Εμπορικές Εταιρείες                    72.60 (+0.15)
    Αλλες Εταιρείες                        88.44 (-0.89)
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 349575.580
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/ΓΠ/)

    [14] Ολόκληρος ο ελληνισμός συμπαρίσταται στην Κύπρο

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ολόκληρος ο ελληνισμός συμπαρίσταται στον αγώνα της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας την υποχρέωση του ελληνισμού να διαφυλάξει τα αναφαίρετα δικαιώματά του, την κυριαρχία, τη δημοκρατία και την ελευθερία του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά την έναρξη του πολιτιστικού ταξιδιού του αρματαγωγού "Σάμος" από τη Θράκη στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι η Κύπρος δε θα υποκύψει, θα συνεχίσει ανένδοτη τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή της.

    Ανέφερε, επίσης, ότι επιθυμούμε η λύση να είναι ειρηνική, αλλά επεσήμανε ότι δε θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε με τα όπλα τα δίκαιά μας.

    Μιλώντας στην έναρξη των εκδηλώσεων του πολιτιστικού ταξιδιού, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης ανέφερε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι πολυδιάστατο κι ενώνει όλους στον κοινό αγώνα για την προάσπιση κοινών αξιών.

    Τόνισε, επίσης, ότι εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα πολεμήσει για να διασφαλίσει την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία μας.

    Ο κ. Αρσένης επέδωσε στον κ. Κληρίδη αντίγραφο αρχαίο ειδωλίου κυκλαδίτικης τέχνης.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος είπε ότι το πρόγραμμα "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος" προσφέρει μια νέα διάσταση, αφού πέρα από το συμβολισμό της ενότητας του χώρου, σκοπό έχει να αναδείξει την ταυτότητα του χώρου και να συμβάλει στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ενοποίησή του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [15] Κληρίδης: Συνάντηση με το Ντενκτάς όταν υπάρξει κοινό έδαφος

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Δεν θέλουμε να διαιωνίζεται ο διάλογος που χρησιμοποιεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να αποδείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να βρουν λύση στο Κυπριακό", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος κλήθηκε στη Σαμοθράκη να αναφέρει εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον Ντενκτάς, ανέφερε ότι η θέση και η συμφωνία που υπάρχει με το Εθνικό Συμβούλιο είναι να συναντηθούμε με το Ντενκτάς, μόνο όταν υπάρξει κοινό έδαφος πάνω σε βασικές αρχές του Κυπριακού.

    "Δε θέλουμε", είπε, "να διαιωνίζεται ένας διάλογος, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Ντενκτάς, όχι για να λύσει το Κυπριακό, αλλά για να αποδείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να βρουν λύση".

    Σε ερώτηση για το εάν είναι ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά, αφού μέχρι προχθές που έφυγε από την Κύπρο δεν υπήρχε καμία ένδειξη αλλοίωσης των τουρκικών θέσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στην Τ/κ ηγεσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο Ντενκτάς αντιμετώπιζε εσωτερικές δυσκολίες με τα κόμματα με τα οποία συνεργαζόταν ήταν γνωστό.

    Βλέπουμε, συνέχισε, ότι πλέον συνεργάζεται με ένα αντίπαλο κόμμα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, πράγμα που εκφράζει πιο σκληρή πολιτική, διότι ο Ερογλου ήταν απ' εκείνους τους φανατικούς ισλαμιστές που δεν επεδίωκαν λύση στο Κυπριακό, αλλά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] Μηνύματα για τη δολοφονία του Σολωμού

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, που δολοφονήθηκε την Τετάρτη από τους Τούρκους στη Δερύνεια.

    Η στυγνή δολοφονία, της οποίας τραγικό θύμα υπήρξε ο ηρωϊκός Σολωμός, θα παραμείνει φωτεινό μετέωρο που θα καταυγάζει το δρόμο που ακολουθεί η μαρτυρική Κύπρος, το δρόμο του χρέους για την πατρίδα, τον ελληνισμό και το λαό της μεγαλονήσου, αναφέρει το τηλεγράφημα.

    Η ΕΣΗΕΑ, σε μήνυμά της προς την Ενωση Συντακτών Κύπρου, βεβαιώνει ότι αποτελεί βαθύ χρέος για τους Ελληνες δημοσιογράφους να είναι πάντα δίπλα στον κυπριακό λαό και τους δημοσιογράφους, για ό,τι χρειαστούν στον αγώνα για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Εξάλλου, με αφορμή τη δολοφονία του Σολωμού, ο Σερβοβόσνιος Υπουργός και Πρόεδρος του Σερβο-Κυπριακού Συνδέσμου Φιλίας, καθηγητής Λιουμπόμιρ Ζούκοβιτς, απέστειλε στην Ενωση Συντακτών Κύπρου μήνυμα, στο οποίο εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή του προς το δίκαιο αγώνα των Ε/Κ για ελευθερία.

    Ο κ. Ζούκοβιτς καταδικάζει, τέλος, αποφασιστικά την τουρκική κατοχή τμήματος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την παθητική στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι αύτης της πράξης βίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [17] ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: Ο Κληρίδης απορρίπτει συνάντηση με το Ντενκτάς

    Λάρνακα, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) --Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέρριψε την πρόταση για απευθείας συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εκτόνωση της κατάστασης στο νησί.

    Οπως ο ίδιος αποκάλυψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του το απόγευμα από την Ελλάδα, η εισήγηση αυτή έγινε τηλεφωνικά την Παρασκευή το απόγευμα από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε στον κ. Γκάλι ότι ήταν πολύ πρόωρο για μια τέτοια συνάντηση.

    Στη συνάντηση θα ετοιμάζετο κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών για εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, μετά τις δολοφονίες δύο Ε/Κ νέων από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και Τούρκους εξτρεμιστές.,

    Σε ερώτηση εάν η συνάντηση ήταν εισήγηση του Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τί είπε ο κ. Κασουλίδης. Πιθανόν, πρόσθεσε, να είπε πως αύριο το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητήσει ένα κείμενο που μας εστάλη. Τόνισε, όμως, ότι ο ίδιος απέκλεισε τη συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση σχετικά με αμερικανικές εισηγήσεις για τρόπους έναρξης του στρατιωτικού διαλόγου, που διαβιβάστηκαν στην κυβέρνηση την Παρασκευή μέσω του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, όπως είπε το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι μέχρι το Σάββατο το βράδυ, που αναχώρησε για την Ελλάδα, δεν του είχαν διαβιβαστεί προτάσεις από τον Αμερικανό Πρέσβη για οποιοδήποτε θέμα.

    Αναφερόμενος στα ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι ολόκληρος ο ελληνισμός είναι στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Κύπρου κι εκδηλώνει με κάθε τρόπο την υποστήριξη και συμπαράστασή του στο αγώνα του.

    Σημείωσε ότι έχει γίνει κατανοητό από όλους η μεγάλη σημασία του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και στις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει πλέον κοινό μέτωπο για αντιμετώπιση του εθνικού μας προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [18] Θετική απάντηση Ντενκτάς για κοινή δήλωση

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει απαντήσει θετικά στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για έκδοση κοινής ανακοίνωσης των δύο πλευρών, είτε γίνει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είτε δε γίνει, για αποκλιμάκωση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες δολοφονίες των δύο Ε/Κ νέων στη Δερύνεια.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αύριο ή την Τετάρτη.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, λέγοντας ότι θα περιμένει την απάντηση του Προέδρου Κληρίδη.

    Σε ερώτηση εάν ο Ντενκτάς έχει δεσμευθεί να εκφράσει λύπη για τις δολοφονίες ή να εκφράσει τη θέληση να δώσει εντολές όπως σταματήσουν οι πυροβολισμοί στη νεκρή ζώνη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι η ανακοίνωση αναφέρεται σε όλα αυτά.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η ανακοίνωση επιρρίπτει ευθύνες σε οποιονδήποτε για τις δολοφονίες, ο κ. Φεϊσέλ παρέπεμψε σε προηγούμενες εκθέσεις του ΟΗΕ και την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, υποβοηθητική μια τέτοια ανακοίνωση στο να μειωθεί η ένταση και να δηλωθεί ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι κανονική.

    Ο κ. Φεϊσέλ υπογράμμισε, ακολούθως, ότι η ανακοίνωση δε σχετίζεται με την αμερικανική πρόταση για στρατιωτικό διάλογο.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές ενός τέτοιου διαλόγου, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα σχετικά με το διάλογο αυτό. Προσπαθούμε, κατέληξε, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αφού φαίνεται πως δεν υπήρχε πλήρης συμφωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 19 August 1996 - 17:37:18