Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάτεν: Δε θέτουμε σε ίση μοίρα όλα τα περιστατικά
  • [02] Εκθεση των ΗΕ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή των "Γκρίζων Λύκων"
  • [03] Νέα πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο
  • [04] Σταθερή η κατάσταση της Γεωργίας Ανδρέου
  • [05] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ: Αιφνίδια επίσκεψη Τσιλέρ στα κατεχόμενα
  • [06] Ο ΥΠΕΞ απέρριψε ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι οι Ειρηνευτές κτυπήθηκαν από Ε/κ πυρά και ότι ρίφθηκαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί πριν δολοφονηθεί ο Σολωμού
  • [07] Συνατήσεις Φεϊσέλ με Κληρίδη και Ντενκτάς
  • [08] Διαμαρτυρία ΣΑΕ στον Γκάλι - Η ΑΧΕΠΑ καταδικάζει
  • [09] Καμία ανησυχία για τους Βρετανούς Ειρηνευτές που τραυματίστηκαν από τουρκικά πυρά
  • [10] ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ: Αύριο το απόγευμα η κηδεία του Σολωμού
  • [11] Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν τις δολοφονίες Ε/Κ
  • [12] Δηλώσεις Ροκοζέφσκι για τις συναντήσεις Φεϊσέλ
  • [13] Το κατοχικό καθεστώς άφησε ελεύθερους τους δύο απαχθέντες

  • [01] Μάτεν: Δε θέτουμε σε ίση μοίρα όλα τα περιστατικά

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση της Βρετανίας δε θέτει όλα τα περιστατικά σε ίση μοίρα, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάτεν.

    Ο κ. Μάτεν μιλούσε μετά τη συνάντηση των πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, ο οποίος προέβη σε παραστάσεις αναφορικά με τη σημερινή δεύτερη δολοφονία Ελληνοκύπριου διαδηλωτή από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μάτεν απαντούσε σε ερώτηση εάν η Βρετανία εξισώνει τη χρήση όπλων από τα τουρκικά στρατεύματα και τη διείσδυση Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Μάτεν τόνισε επίσης ότι πρέπει να "εξακριβωθούν τα γεγονότα" βάσει των οποίων θα υπάρξει αντίδραση.

    "Κανείς δεν προσπαθεί να εξισώσει πράξεις, οι οποίες από φύση τους δεν είναι όμοιες", είπε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα θέσει έντονα το θέμα τον κατάλληλο χρόνο. Οπως είπε, θα γίνει και διαμαρτυρία.

    Αφού απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ο κ. Μάτεν ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε η κατάσταση να μη χειροτερεύσει.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής καταδίκασε τη δολοφονία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, ενώ χαρακτήρισε τον τραυματισμό δύο Ειρηνευτών από Τούρκους ως "μη ανεκτή" πράξη. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [02] Εκθεση των ΗΕ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή των "Γκρίζων Λύκων"

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) επιβεβαίωσε ότι μέλη της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" συμμετείχαν στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, που προκάλεσαν οι Τούρκοι κουβαλητοί και εγκάθετοι του Ντενκτάς στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια.

    Η επιβεβαίωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ περιέχεται σε έκθεση της Δύναμης για τα γεγονότα της Κυριακής, 11 Αυγούστου, κατά τα οποία έχασε τη ζωή του μετά από άγριο ξυλοδαρμό ο Τάσος Ισαάκ. Η έκθεση της Δύναμης του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι "αριθμός Τ/Κ διαδηλωτών, περιλαμβανομένων τριών Τ/Κ λεγόμενων "αστυνομικών", τον κτύπησαν μέχρι θανάτου.

    Η έκθεση αναφέρει ότι ο Ισαάκ κτυπήθηκε μέσα στη νεκρή ζώνη που ελέγχουν τα Ηνωμένα Εθνη, περίπου 95 μέτρα από τη ζώνη κατάπαυσης του πυρός της Εθνικής Φρουράς και 32 μέτρα από αυτή των κατοχικών δυνάμεων.

    Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι ο αριθμός των Τούρκων που συμμετείχαν ξεπερνούσε κατά πολύ τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στην "αντι-διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 2.500 άτομα, περιλαμβανομένου σημαντικού αριθμού μελών των Γκρίζων Λύκων, που είχαν έρθει από την Τουρκία".

    Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στα γεγονότα, από τη σκοπιά της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και αρχίζοντας από την έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να μην παραβιαστεί η νεκρή ζώνη.

    Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι μετά τη ματαίωση της πορείας ομάδες ατόμων έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις, καθιστώντας δύσκολη την αποστολή της μικρής δύναμης του ΟΗΕ.

    Σε αρκετές αναφορές της η ΟΥΝΦΙΣΥΠ επικρίνει την κυπριακή αστυνομία ότι δεν κατάφερε να συγκρατήσει τους διαδηλωτές, ενώ υποστηρίζει ότι στον παλιό δρόμο προς την Αμμόχωστο η αστυνομία παραμέρισε το συρματόμπλεγμα για να εισέλθουν οι διαδηλωτές στη νεκρή ζώνη.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Δερύνεια όταν περίπου 300 μοτοσικλετιστές και περίπου 700 γραμμή κατάπαυσης του πυρός της Εθνικής Φρουράς, όμως άφησαν το οδόφραγμα απαρατήρητο, επιτρέποντας στους διαδηλωτές να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών ανενόχλητοι".

    Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ αναφέρει ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα επέτρεψαν σε περίπου 1.000 άτομα, σε λεωφορεία, να εισέλθουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός του τουρκικού στρατού και ότι στη συνέχεια τους επέτρεψαν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ με ξύλα και σιδερένιους λοστούς.

    Επίσης αναφέρει ότι οι Τ/Κ διαδηλωτές, μαζί με Τ/Κ λεγόμενους "αστυνομικούς" καταδίωξαν τους Ε/Κ "και ανελέητα κτυπούσαν όλους εκείνους που μπορούσαν να αρπάξουν".

    Η έκθεση καταλήγει με μία παράγραφο αναφορικά με το ρόλο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην οποία σημειώνεται ότι μετά την ακύρωση της πορείας οι διαδηλωτές "διασπάστηκαν σε πολλές μικρές μονάδες που ξεκίνησαν προς άγνωστες κατευθύνσεις".

    Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, οι κινήσεις τους δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, καθιστώντας δύσκολο το έργο της ειρηνευτικής δύναμης να ενισχύσει εκ των προταίρων πιθανά σημεία. Παράλληλα αναφέρει ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ έπρεπε να καλύψει κρίσιμα σημεία στη νεκρή ζώνη και ταυτόχρονα να διατηρήσει ελάχιστη κάλυψη άλλων περιοχών.

    Οπως αναφέρει η έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ η εφεδρική δύναμη έπρεπε να μετακινείται σε τεράστιες αποστάσεις με πολύ σύντομη προειδοποίηση για να ανταποκριθεί στις καταστάσεις που εξελίσσονταν ραγδαία.

    "Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατούσε", καταλήγει η έκθεση, "οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΣΥΠ αναπτύχθηκαν στο έπακρον". (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Νέα πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο

    Λονδίνο, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι ομογενείς της Βρετανίας θα πραγματοποιήσουν και σήμερα πορεία προς την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, για να διαμαρτυρηθούν για τη χθεσινή άνανδρη δολοφονία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, από τα κατοχικά στρατεύματα.

    Την πορεία διαμαρτυρίας, που θα αρχίσει από την περιοχή "Γουιάτχολ" στις 6 το απόγευμα ώρα Κύπρου, οργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

    Στο μεταξύ, ο νεαρός που συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία κατά την προχθεσινή πορεία των ομογενών, για καταδίκη της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, αφέθηκε ελεύθερος το ίδιο βράδυ. (ΚΥΠΕ/ΚΤ/MA/ΓΠ)

    [04] Σταθερή η κατάσταση της Γεωργίας Ανδρέου

    Λάρνακα, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σοβαρή αλλά σταθερή, παραμένει η κατάσταση της Γεωργίας Ανδρέου, 59 χρονών, από την Πύλα, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά χθες από πυρά των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο θεράπων ιατρός στο Νοσοκομείο Λάρνακας, Μιχάλης Ταλιαδώρος, η κατάσταση επίσης του Φώτη Φωτίου, 20 χρονών από τη Λάρνακα, ο οποίος φέρει τραύμα από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα, είναι ικανοποιητική και εκτός κινδύνου.

    Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεκροψία στη σορό του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, 26 χρονών από το Παραλίμνι, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ χθες από Τούρκους στρατιώτες στην προσπάθειά του να ανεβεί σε ιστό και να κατεβάσει την τουρκική σημαία, θα γίνει μάλλον αύριο.

    Η νεκροψία επρόκειτο να γίνει σήμερα αλλά αναβλήθηκε. Η σορός του Σολωμού βρίσκεται στο νεκροτομείο Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ: Αιφνίδια επίσκεψη Τσιλέρ στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, θα πραγματοποιήσει σήμερα αιφνίδια επίσκεψη στα κατεχόμενα, μια μόλις μέρα μετά που οι κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν εν ψυχρώ ακόμη έναν Ε/Κ.

    Οπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το γραφείο της κ. Τσιλέρ, η επίσκεψη θα είναι σύντομη. Η Τουρκάλα Υπουργός, η οποία εκτελεί χρέη Πρωθυπουργού στην απουσία του Πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακαν, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία σε ασιατικές χώρες, αναμένεται να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    H κίνηση Τσιλέρ αποτελεί αντίδραση στην εξαγγελία χθες από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο μετά τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στη νεκρή ζώνη.

    Ο κ. Σημίτης έρχεται το Σάββατο και θα παραστεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Ο ΥΠΕΞ απέρριψε ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι οι Ειρηνευτές κτυπήθηκαν από Ε/κ πυρά και ότι ρίφθηκαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί πριν δολοφονηθεί ο Σολωμού

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Γελοίους χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τους ισχυρισμούς του λεγόμενου "υπουργού εξωτερικών" του ψευδοκράτους Ατάι Αχμέτ Ρασίντ ότι οι Ειρηνευτές πληγώθηκαν από ελληνοκυπριακά πυρά και ότι οι Τούρκοι έριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς πριν δολοφονήσουν το Σολωμό Σολωμού.

    Σε συνέντευξή του στο BBC World Service, o κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν και υπάρχει καταγραμμένη μαρτυρία από κινηματογραφικό υλικό και από μάρτυρες που ήταν στην περιοχή.

    Ο Ρασίντ πρόβαλε την πάγια θέση του κατοχικού καθεστώτος ότι οι προκλήσεις "προήλθαν" από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την εκκλησιαστική ηγεσία του τόπου. Ελληνοκύπριοι, είπε, είχαν ενθαρρυνθεί να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη και όταν κάποιος προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία, οι δυνάμεις μας, όπως είπε χαρακτηριστικά, προειδοποίησαν το Σολωμού πρώτα προφορικά και μετά με προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

    Κατά τη διάρκεια αυτών των πυροβολισμών, πρόσθεσε προκλητικά ο Ρασίντ, "το άτομο αυτό έπεσε στο έδαφος και μετά μάθαμε ότι πέθανε".

    Σε ερώτηση αν η κατάσταση δικαιολογούσε τη χρήση πραγματικών πυρών, ο Ρασίντ υποστήριξε ότι ρίχθηκαν μόνο προειδοποιητικοί πυροβολισμοί και συνέχισε, προκλητικά, να λέει ότι οι στρατιώτες δεν πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους.

    Εάν κτυπήθηκαν Ειρηνευτές, τότε οι πυροβολισμοί πρέπει να προήλθαν από την Ε/κ πλευρά, γιατί, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε, μερικοί πολίτες κρατούσαν όπλα.

    Σε παρατήρηση ότι πολλοί τηλεθεατές δε θα πιστέψουν ότι ο Σολωμού δεν πυροβολήθηκε από Τούρκους στρατιώτες, ο Ρασίντ ισχυρίστηκε ότι "το γεγονός έχει καταγραφεί και σε κινηματογραφικό υλικό."

    Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ρασίντ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "πρέπει είτε να ονειρεύεται είτε να παρακολουθεί κινηματογραφικές ταινίες". Τόνισε ότι τα γεγονότα ήταν πολύ καθαρά και μαρτυρούνται από πολλούς, περιλαμβανομένων και Ειρηνευτών που βρίσκονταν στη σκηνή της δολοφονίας του Σολωμού.

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το σύνθημα για να αρχίσουν οι πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά ήταν μια φωτοβολίδα που ρίχτηκε από τους Τούρκους στρατιώτες και πρόσθεσε ότι αν δεν πυροβολούσαν οι Τούρκοι η κατάσταση θα εξομαλύνετο.

    Σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την είσοδο των διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η αστυνομία έπρεπε να επιβλέπει απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων και εξήγησε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, καμιά αστυνομική δύναμη δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι κανένας διαδηλωτής δε θα περάσει τον αστυνομικό κλοιό.

    Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να εξισώνεται ενέργεια όπως η είσοδος στη νεκρή ζώνη με την πολιτική που εφαρμόζουν οι Τούρκοι να πυροβολούν με σκοπό να σκοτώνουν άτομα που παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το στρατιωτικό διάλογο, όπως έχει προταθεί από τις ΗΠΑ, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η Ε/κ πλευρά απάντησε θετικά στην πρόταση για στρατιωτικό διάλογο αλλά μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αλλαγής στη στάση της Τ/κ πλευράς. Είπε επίσης ότι δεν έχει διαβιβαστεί καμία πρόσκληση μέχρι σήμερα για τέτοιο διάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Συνατήσεις Φεϊσέλ με Κληρίδη και Ντενκτάς

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Αυτή τη στιγμή ο κ. Φεϊσέλ συναντάται με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν έγινε γνωστό αλλά γίνεται αντιληπτό ότι αφορούσε τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στη νεκρή ζώνη κατά τα οποία δύο Ε/Κ δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και κουβαλητούς του Ντενκτάς.

    Στο μεταξύ, μεταδίδεται από την Αγκυρα ότι οι πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την ένταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο.

    Οπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ θα πραγματοποιήσει σήμερα σύντομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για να συζητήσει την κατάσταση με το Ντενκτάς.

    Το Σάββατο θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης για να παρακαθήσει σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Διαμαρτυρία ΣΑΕ στον Γκάλι - Η ΑΧΕΠΑ καταδικάζει

    Ουάσιγκτον, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επιστολή προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι απέστειλε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), καλώντας τον να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη χθεσινή δολοφονία στην Κύπρο ενός άοπλου διαδηλωτή και το σοβαρό τραυματισμό άλλων.

    Ο κ. Αθενς αναφέρει ότι η άγρια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός Ελληνα είναι και παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων.

    "Παράκλησή μου", προσθέτει, "είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε, κ. Γενικέ Γραμματέα για να προστατεύσετε τους αθώους πολίτες στην Κύπρο από τις αυξανόμενες περιπτώσεις εχθροπραξιών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Επίσης, η οργάνωση ΑΧΕΠΑ με ανακοίνωσή της καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού και τον τραυματισμό 11 άλλων ατόμων.

    "Καταδικάζουμε και εκφράζουμε λύπη για αυτή την πρωτοφανή και αδικαιολόγητη ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων", είπε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δρ. Σπύρος Μακρής, και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να "αναλάβει δράση και να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να τερματιστεί η παράνομη και βάναυση κατοχή της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Καμία ανησυχία για τους Βρετανούς Ειρηνευτές που τραυματίστηκαν από τουρκικά πυρά

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι δύο Βρετανοί Ειρηνευτές που πληγώθηκαν από τουρκικά πυρά χθες στη Δερύνεια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Princess Mary στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των βάσεων.

    Αναμένεται ότι και οι δύο στρατιώτες θα αποθεραπευθούν πλήρως αφού τα τραύματα που υπέστησαν από τις σφαίρες των Τούρκων εισβολέων δεν ήταν σοβαρά.

    Ο ένας Ειρηνευτής, ο Νιλ Εμερι, 29 χρονών, κτυπήθηκε από τουρκική σφαίρα στο αριστερό χέρι και ο άλλος, ο 20χρονος Τζέφρι Χάτσον, κτυπήθηκε στα οπίσθια, είπε ο εκπρόσωπος. Και οι δύο άνδρες ανήκουν στη 39η Μοίρα του Βασιλικού Πυροβολικού αλλά υπηρετούν στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Επαφίεται στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ να αποφασίσει για το τί θα πράξει όσον αφορά στα καθήκοντα των δύο ανδρών, εξήγησε ο εκπρόσωπος των βάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ: Αύριο το απόγευμα η κηδεία του Σολωμού

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μάλλον αύριο στις 6 το απόγευμα θα γίνει η κηδεία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Νίκος Βλίττης.

    Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό θα μετέβαινε σε λίγο στο σπίτι του 26χρονου νέου από το Παραλίμνι.

    Η νεκροψία στη σορό του Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ χθες από Τούρκους στρατιώτες, θα γίνει αύριο στις 9 το πρωϊ στο νοσοκομείο Λάρνακας, πρόσθεσε.

    Ο κ. Βλίττης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στο Παραλίμνι επικρατεί τώρα ηρεμία, αν και στην κωμόπολη υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα πένθους και αγανάκτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν τις δολοφονίες Ε/Κ

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου καταδίκασαν σφοδρά τη δολοφονία δύο Ε/Κ διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, (ΠΣΕΚΑ), ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπεν Γκίλμαν, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, χαρακτήρισε ειδεχθή τη δολοφονία δύο νεαρών Ε/Κ.

    "Αυτές οι παράλογες τραγωδίες," είπε, "τονίζουν περαιτέρω την ανάγκη για μείωση της έντασης και γρήγορη επανάληψη ενός συνολικού διαλόγου για μια ειρηνική επίλυση της διαίρεσης της Κύπρου".

    Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λι Χάμιλτον, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, είπε ότι η τεταμένη κατάσταση στην Κύπρο χρειάζεται από κοινού και υψηλού επιπέδου προσοχή και την ανάμιξη του Προέδρου Κλίντον. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παρούσα τεταμένη κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο", είπε.

    Ο βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ, από το ίδιο κόμμα, πρότεινε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και παράλληλα κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την χώρα αυτή, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία για τις τουρκικές βαρβαρότητες των τουρκικών στρατευμάτων.

    Ο Ρεπουπλικάνος βουλευτής Τζον Πόρτερ είπε ότι οι ενέργειες των Τούρκων "αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των πολυάριθμων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, Σέροντ Μπράουν, Κάρολιν Μαλόνι και Νίτα Λόουϊ, χαρακτήρισαν τα τελευταία γεγονότα "κατακριτέα" και ότι εκείνοι που ευθύνονται θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Πρόσθεσαν ότι η παράνομη κατοχή της Κύπρου δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση υποστήριξαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Ελιοτ Εϊντζελ και Βικ Βάτσιο, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες δολοφονίες καταστούν επιτακτική αυτή την ανάγκη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Δηλώσεις Ροκοζέφσκι για τις συναντήσεις Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου Γκούσταβ Φεϊσέλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αποτελούν συνέχεια της έκκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ στις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση και επίλυση των διαφορών τους μέσω διαλόγου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε επίσης ότι κατά τις συναντήσεις, που έγιναν χωρίς να γνωστοποιηθούν εκ των προτέρων, συζητήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις δύο βάναυσες δολοφονίες των Ε/Κ διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ είχε κάνει άλλη έκκληση στην κυπριακή κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο καλώντας την να εμποδίσει την είσοδο διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη.

    Αναφερόμενος στις σημερινές συναντήσεις, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι "συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα," αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα αυτά και για το ουσιαστικό περιεχόμενο των δύο συναντήσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ σήμερα το απόγευμα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ περιορίστηκε να πει ότι "τα Ηνωμένα Εθνη θα καλωσόριζαν κάθε προσπάθεια για εκτόνωση της κατάστασης στο νησί."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Το κατοχικό καθεστώς άφησε ελεύθερους τους δύο απαχθέντες

    Λευκωσία, 15/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς άφησε σήμερα το απόγευμα ελεύθερους τον Ελληνοκύπριο Κυριάκο Χατζηδήμου και τον Ελλαδίτη Χρίστο Ζαχαρόπουλο, που απήχθηκαν από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή των Στροβιλιών, όταν μπήκαν κατά λάθος στα κατεχόμενα με το αυτοκίνητό τους, την περασμένη Δευτέρα.

    Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τους υποδέχθηκαν πριν από λίγο συγγενείς τους και μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδας.

    Απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Περιορίστηκαν να πουν ότι αρκετή ήταν η ταλαιπωρία που υπέστησαν.

    Οι Χατζηδήμου και Ζαχαρόπουλος έφθασαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με το αυτοκίνητό τους με τη συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 15 August 1996 - 10:24:17