Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-29

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιο αισιόδοξος ο Χίσλιπ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [02] Χίσλιπ: Το παρόν στάδιο δεν είναι ο καταλληλότερος χρόνος για διορισμό Μόνιμου Εκπροσώπου της ΕΕ
  • [03] Πρόεδρος ΚΟΜ: στόχος των μοτοσυκλετιστών η προβολή της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Αττίλες

  • [01] Πιο αισιόδοξος ο Χίσλιπ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 29/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πιο αισιόδοξος για την αποστολή του εμφανίστηκε ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ, μετά την πρωϊνή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων πόσο αισιόδοξος είναι για την αποστολή του, ο κ. Χίσλιπ ανέφερε ότι τώρα είναι περισσότερο αισιόδοξος παρά πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται "στην προσέγγιση του Προέδρου Κληρίδη στο Κυπριακό".

    "Ο τρόπος με τον οποίο μου το ανέλυσε," τόνισε, "κατέστησε πολύ εμφανές ότι είναι αποφασισμένος να βρεί λύση στο Κυπριακό".

    Ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη "πολύ χρήσιμη και περιεκτική και ανέφερε ότι έμαθε πολλά για το κυπριακό πρόβλημα. Οπως σημείωσε, ήταν η πρώτη ουσιαστική συνάντηση που είχε με αξιωματούχο, ο οποίος έχει ανάμειξη στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση εάν η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ασφάλειας, ο κ. Χίσλιπ είπε ότι αυτά τα θέματα αναφέρθηκαν, αλλά, συμπλήρωσε, "δεν μπορώ να πω ότι επικεντρωθήκαμε σ' αυτά".

    Στη συνάντηση παρευρίσκοντο και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος. Τον κ. Χίσλιπ συνοδεύει στις επαφές του ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο Λίαμ Ρίγκνι, ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα.

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ιρλανδός πρώην διπλωμάτης μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση και συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Στις 12.30, μετά το μεσημέρι, ο κ. Χίσλιπ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MA/ΑΠ)

    [02] Χίσλιπ: Το παρόν στάδιο δεν είναι ο καταλληλότερος χρόνος για διορισμό Μόνιμου Εκπροσώπου της ΕΕ

    Λευκωσία, 29/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το παρόν στάδιο δεν είναι ο καταλληλότερος χρόνος για διορισμό Μόνιμου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Κυπριακό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ Κέστερ Χίσλιπ, μετά από δίωρη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Οπως είπε ο κ. Χίσλιπ, η ιρλανδική προεδρία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την πολιτική της επί του θέματος γιατί, πρόσθεσε, "ένα πράγμα που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος χρόνος για λήψη τέτοιων αποφάσεων, γιατί ο ρυθμός με τον οποίο τα γεγονότα προχωρούν δεν έχει επιταχυνθεί στο βαθμό που θεωρούμε αναγκαίο ή θα θεωρούσαμε χρήσιμο." Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να βρεθεί.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ιρλανδός αξιωματούχους σημείωσε ότι το θέμα διορισμού Μόνιμου Εκπροσώπου της ΕΕ θα συζητηθεί όταν τα ίδια τα γεγονότα επιταχυνθούν.

    Σε ερώτηση αν οι εξελίξεις χρειάζονται ώθηση, ο κ. Χίσλιπ ανέφερε ότι υπό την ιδιότητά του ως Εκπρόσωπος της ΕΕ και με τους όρους εντολής που έχει πάρει, πιστεύει, ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να ελπίζουμε ρεαλιστικά ότι μπορούμε να προσφέρουμε ο,τιδήποτε περισσότερο.

    Σε κατοπινό στάδιο, πρόσθεσε, τα πράγματα μπορεί να προχωρήσουν και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησής του με τον κ. Μιχαηλίδη, ο Ιρλανδός αξιωματούχος είπε ότι ήταν πολύ βοηθητική και συνέχεια της πρωινής συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Ο Υπουργός μου έδωσε πολλές και πολύ χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, γεγονός που καθιστά την αποστολή μου πολύ πιο εύκολη", επεσήμανε και πρόσθεσε "έχω ενθαρρυνθεί από τη συνάντηση και είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος".

    Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε ιδιαίτερη ευχαρίστηση για την επίσκεψη του κ. Χίσλιπ και είπε ότι αντικείμενο των σημερινών συναντήσεων ήταν η παρουσίαση του θέματος, οι απόψεις μας όσον αφορά στην προσέγγιση του θέματος, τα θέματα περί συνολικής λύσης, η ανάγκη αναζήτησης κοινού εδάφους στα κρίσιμα θέματα μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης λύσης και η ανάγκη ύπαρξης συντονισμού και επικοινωνίας όλων όσων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Κάτι, σημείωσε, που όπως διαφάνηκε από τις εκτιμήσεις του κ. Χίσλιπ, άρχισε να λειτουργεί αφού υπάρχει μια διαφάνεια και επικοινωνία μεταξύ όλων.

    Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, υπογραμμίσαμε τον ιδιαίτερο ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τονίσαμε ότι ανοίγεται μια ευκαιρία για προώθηση λύσης του προβλήματος, ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    "Εμείς θεωρούμε ότι τώρα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να εργαστούμε όλοι για επίλυση του προβλήματος και ζητάμε από την άλλη πλευρά να αντιληφθεί ότι, αντί να προσπαθεί πώς να φράξει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρεται για να βρούμε λύση, ώστε ολόκληρη η Κύπρος να ενταχθεί και όλος ο πληθυσμός να οφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ," είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε ότι με τον κ. Χίσλιπ, συζήτησαν και τους τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί να προσφέρει στο μεγαλύτερο βαθμό και ανέφερε ότι αυτός είναι ο τομέας της εσωτερικής δομής και πτυχής του Κυπριακού, γιατί η λύση που θα διαμορφώσουμε θα πρέπει να συνάδει με τα δεδομένα της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο Ιρλανδός επίσημος μετέφερε το έντονο ενδιαφέρον της ιρλανδικής προεδρίας, και ασφαλώς της ΕΕ, για να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του διορισμού Μονίμου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κύπρο, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. "Το σύντομο του διορισμού", πρόσθεσε, "είναι ένα αντιπαραγωγικό στοιχείο" και ανέφερε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι με τον κ. Χίσλιπ, γιατί δεν είναι θέμα δικής του απόφασης.

    "Αυτό είναι θέμα γενικότερης πολιτικής απόφασης που αφορά και την προεδρία της ΕΕ αλλά κυρίως το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ", εξήγησε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Χίσλιπ μετέβη το μεσημέρι στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου συναντάται με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αύριο το πρωί ο Ιρλανδός Εκπρόσωπος θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς Τ/κ κομμάτων και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ. Ακολούθως, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των Ε/κ κομμάτων.

    Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τους Πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ στην Κύπρο, στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Πρέσβης της ΕΕ Ζιλ Ανουί, στην ελληνική πρεσβεία, η οποία αντιπροσωπεύει την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ στην Κύπρο, αφού η Ιρλανδία δεν έχει πρεσβεία στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [03] Πρόεδρος ΚΟΜ: στόχος των μοτοσυκλετιστών η προβολή της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Αττίλες

    Λευκωσία, 29/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μια ειρηνική πορεία χωρίς επεισόδια, για να δούν οι ξένοι ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Κύπρο, είναι ο στόχος της αντικατοχική πορείας Βερολίνο-Κερύνεια, που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Μοτοσυκλετιστών.

    Η μεγαλειώδης πανευρωπαϊκή πορεία θα αρχίσει από το Βερολίνο στις 2 Αυγούστου και θα διασχίσει την Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία, πρώην Γιουγκοσλαγία κι Ελλάδα. Οι 120 περίπου μοτοσυκλετιστές θα επιβιβαστούν σε πλοίο στον Πειραιά και θα φθάσουν στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΚΟΜ Γιώργος Χατζηκώστας, ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πορεία θα πετύχει το σκοπό της, που είναι η διαφώτιση του κόσμου για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Οπως είπε ο κ. Χατζηκώστας, πέραν του ενός εκατομμυρίου μοτοσυκλετιστές στην Ευρώπη έχουν σήμερα στα χέρια τους διαφωτιστικό έντυπο και ειδικό ντοκυμανταίρ για το δράμα της Κύπρου, ενώ παράλληλα έχουν σταλεί αφίσες στο εξωτερικό και διάφορες λεπτομέρειες αναφορικά με την πορεία για καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που θα καλύψουν την όλη εκδήλωση.

    Στην Κύπρο, οι μοτοσυκλετιστές θα αρχίσουν από τη Δερύνεια και θα περάσουν από την Πύλα, την Αθηαίνου, τα Λατσιά, το Γέρι, το ΣΟΠΑΖ και θα επιχειρήσουν να μεταβούν στην Αμμόχωστο από τον κυκλικό κόμβο του ΒΑΤΑ. Ακολούθως, θα μεταβούν στο Λήδρα Πάλας για να μεταβούν στην Κερύνεια και στον κυκλικό κόμβο "Κολοκασίδη" για να μεταβούν στη Μόρφου. Η πορεία θα διαλυθεί στο Μακάρειο Στάδιο.

    Οπως είπε είπε ο κ. Χατζηκώστας, η ΚΟΜ αναγκάστηκε να μειώσει τον αρχικό αριθμό μοτοσυκλετιστών, που ήταν διακόσιοι, αφού δε συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό.

    Στην πορεία θα συμμετάσχουν επίσης Ευρωβουλευτές είτε με μοτοσυκλέτα, είτε με χαιρετισμούς στην έναρξη της πορείας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο κ. Χατζηκώστας, η Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μέχτιλντ Ρότε, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα γίνει πριν την έναρξη της πορείας ενώ αναμένεται να παραστεί και στην έναρξη στης πορείας στη Δερύνεια.

    Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία έχουν εκφράσει και άλλοι Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κυπριακής καταγωγής Γιάννος Κρανιδιώτης και η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολίν Γκριν.

    Οσον αφορά το οικονομικό θέμα, ο Πρόεδρος της ΚΟΜ ανέφερε ότι μέχρι την πορεία θα έχουν συλλεγεί περίπου 120 χιλιάδες λίρες, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν 220 χιλιάδες. Για τη συλλογή των χρημάτων έγιναν εισφορές από το κοινό, καθώς επίσης διάφορες εκδηλώσεις.

    Ο κ. Χατζηκώστας ευχαρίστησε θερμά, με την ευκαιρία αυτή, όσους εισέφεραν χρήματα ή συνέβαλαν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στην πραγματοποίηση αυτής της πορείας και τόνισε ότι κάθε εισφορά, κάθε προσπάθεια, γίνεται για έναν ιερό σκοπό, για την πατρίδα μας.

    Ακολούθως, ο κ. Χατζηκώστας ανέφερε ότι η ΚΟΜ, έχει όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με την Αστυνομία για ομαλή διεξαγωγή της πορείας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι κατά τις επαφές με την Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι σκοπός του σώματος δεν ήταν η συνεργασία, αλλά η επίρριψη των ευθυνών στην ΚΟΜ για οτιδήποτε συμβεί.

    Κάλεσε, επίσης, το κράτος να λάβει σοβαρά υπόψη το έργο της ΚΟΜ να διοργανώσει αυτή την πορεία για διεθνή προβολή του προβλήματος της Κύπρου.

    "Δεν είμαστε όχλος", κατέληξε. "Είμαστε Ελληνοκύπριοι και απαιτούμε τερματισμό της κατοχής και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν ανεχόμαστε πλέον αυτή την ηττοπάθεια και δεν δεχόμαστε την καταπίεση των πατριωτικών μας αισθημάτων από οποιονδήποτε. Θέλουμε ελευθερία, θέλουμε δικαιοσύνη, θέλουμε να πάμε στην Κερύνεια".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 29 July 1996 - 17:19:37