Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-10

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>

Λευκωσία, 10 Ιουνίου 1996

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης: Δεν αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό
  • [02] Υλοποιείται η στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αύριο στην Τουρκία
  • [03] Οι Αμερικανοί επιτελείς να μιλήσουν στους Τούρκους στρατιωτικούς

  • ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    [01] Κληρίδης: Δεν αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

    Λάρνακα, 10/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρώντας σήμερα για δεκαπενθήμερη περιοδεία, που περιλαμβάνει τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι κρίνοντας από την κατάσταση που επικαρατεί στην Τουρκία και τη μη ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης θα είναι πολύ δύσκολο να αναμένουμε στο εγγύς μέλλον οποιεσδήποτε ραγδαίες εξελίξεις.

    Η κατάσταση στην Τουρκία είναι τέτοια, σημείωσε, που δεν επιτρέπει αισιοδοξία ότι θα παρθούν από τουρκικής πλευράς οι αποφάσεις που θα πρέπει για ν'ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε όμως ότι δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε για οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης είτε στην άμεση δική μας περιοχή είτε στο Αιγαίο μέσα στο χρόνο αυτό.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης διεφώνησε με το χαρακτηρισμό για χρόνια πολιτική κρίση στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι παρόλο που υπάρχουν χρόνια προβλήματα η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι νέο πρόβλημα, αποτέλεσμα της ανόδου του ισλαμικού φανταμενταλισμού και της αδυναμίας των κομμάτων της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου να συνεργαστούν.

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα συζητήσουν το Κυπριακό καθώς και προβλήματα της περιοχής μέσα στα οποία εντάσσεται το θέμα της Τουρκίας, των γύρω χωρών και της ασφάλειας της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε εποικοδομητικό σημείο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να θέσουν το θέμα της ασφάλειας της περιοχής σε συνδυασμό και με το Κυπριακό και άλλα θέματα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επεχείρησαν να θέσουν θέμα ελληνοτουρκικών διαφορών, σημειώνοντας παράλληλα ότι επικίνδυνη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ασφαλώς μπορεί να επηρεάσει και την κατάσταση στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει αύριο στη Γενεύη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στις 18 Ιουνίου θα έχει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στις 19 Ιουνίου στο Λονδίνο με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φλωρεντία για τη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 24 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΛ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Υλοποιείται η στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αύριο στην Τουρκία

    Λευκωσία, 10/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη στρατιωτική συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με το Ισραήλ προβάλλει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή", από την Ιερουσαλήμ, το οποίο αναφέρει ότι η εκπαίδευση Τούρκων χειριστών πολεμικών αεροσκαφών στο Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας Ισραήλ - Τουρκίας.

    Η εκπαίδευση, προστίθεται, αφορούσε τα ραντάρ που διαθέτουν τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ, τύπου "Lavi", και είναι παραγωγή της ισραηλίτικης εταιρείας "ELTA".

    Αυτά τα ραντάρ, κατά το τουρκικό πρακτορείο, ενδέχεται να συναρμολογηθούν στα 54 F4 που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

    Εξάλλου, γράφει η "Κίπρις", όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός του Ισραήλ, αύριο Τρίτη ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζερ Βάισμαν θα πραγματοποιήσει διήμερο ταξίδι στην Τουρκία.

    Μεταξύ άλλων, προσθέτει, εκεί θα συζητήσει και το θέμα των εγγυήσεων προς τις τράπεζες του Ισραήλ, για χαμηλότοκα δάνεια, προκειμένου η ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των Φάντομς που διαθέτει η Τουρκία.

    Το ύψος της δαπάνης γι αυτό τον εκσυγχρονισμό, καταλήγει το δημοσίευμα, θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια δολάρια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)
    ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    [03] Οι Αμερικανοί επιτελείς να μιλήσουν στους Τούρκους στρατιωτικούς

    Λευκωσία, 10/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη μεταβίβαση στους Τούρκους στρατιωτικούς επιτελείς από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, της έντονης επιθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού, πρότεινε ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ότι έχει προωθήσει το κυπριακό πρόβλημα στο αμερικανικό Κογκρέσο και ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, που επισκέφθηκε την Κύπρο τον προηγούμενο χρόνο και είδε "από πρώτο χέρι την πραγματικότητα της εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα".

    Αναφορικά με τα όσα έχει κάνει η αμερικανική Βουλή, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι αυτή την εβδομάδα μέλη της Βουλής τα οποία εργάζονται μαζί του, έδωσαν στην Τουρκία ένα μήνυμα όταν ανέστειλαν οικονομική βοήθεια ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας της πολιτικής της Αγκυρας έναντι των Αρμενίων.

    Σημείωσε δε, ότι αρκετά από τα σχόλια για την Αρμενία περιλάμβαναν και σχόλια γύρω από τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο.

    Ο κ. Μενέντεζ συμπλήρωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καταβάλλει προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος του Προέδρου Κλίντον να ασκήσει βέτο στη θέση του Κογκρέσου αναφορικά με το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. Αυτό, σημείωσε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αναμένει να ακολουθήσει και η Γερουσία.

    Ανάμεσα στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη της αμερικανικής Βουλής για το Κυπριακό, είναι όπως δήλωσε ο κ.

    Μενέντεζ, να ενθαρρυνθεί η αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους ανώτερους επιτελείς του αμερικανικού στρατού.

    Οπως υποστήριξε ο Αμερικανός Βουλευτής, εάν ο αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού μιλούσαν στους Τούρκους συναδέλφους τους, κάτι τέτοιο θα είχε τεράστια επιρροή στην τουρκική κυβέρνηση και θα εξέφραζε την ειλικρινή και έντονη επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συντονίσει τις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι το οποίο ο ίδιος θεωρεί άλλο ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει το δρόμο για τον τελικό στόχο, που είναι, όπως είπε, μια ελεύθερη, δημοκρατική και ενωμένη Κύπρος.

    Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να δει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την ηθική υποχρέωση να δεχθεί την Κύπρο χωρίς απαραίτητα το πρόβλημα να έχει λυθεί.

    Αναφορικά με τις εδαφικές απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει λάβει μια πολύ σωστή θέση στο ζήτημα αυτό ενώ, όπως είπε, η τουρκική θέση δημιουργεί ανεπιθύμητη ένταση στην περιοχή.

    Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει δείξει τη θέλησή της, δηλώνοντας την πρόθεσή της να πάρει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό, είπε ο κ. Μενέντεζ, είναι ένα βήμα επιπλέον από αυτά που η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει, παρά ταύτα όμως το κάνει.

    Επιπλέον, επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση που δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πέρσι στην Κύπρο, ο Μενέντεζ επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, και τους εγκλωβισμένους στην Καρπασία.

    Στις δηλώσεις τότε εξάφρασε την άποψη ότι μια συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι δυνατή και επιθυμητή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 17 June 1996 - 19:37:25