Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-29)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τις πωλήσεις Ε/κ πολιτιστικών θησαυρών στα κατεχόμενα
  • [02] Ο τομέας των υπηρεσιών καθίσταται ολοένα και σπουδαιότερος πλουτοπαραγωγικός πόρος
  • [03] Ψήφισμα ΠΟΥ για Ε/Κ εκτοπισμένους, πρόσφυγες
  • [04] Λυσσαρίδη για Πρόεδρο της νέας Βουλής υποστηρίζει το ΑΚΕΛ
  • [05] Ερχεται την Δευτέρα ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για την Κύπρο
  • [06] Καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα
  • [07] Σε ανοδική πορεία το εμπόριο Κύπρου-Ελλάδας
  • [08] ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα υποστηρίξουν κοινό υποψήφιο για την προεδρία της νέας Βουλής
  • [09] ΔΚ και ΡΤΚ τα βρίσκουν

  • [01] Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τις πωλήσεις Ε/κ πολιτιστικών θησαυρών στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνεχίζεται σε διεθνή κλίμακα η εκστρατεία καταγγελιών για την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την πώληση την εκκλησία της Χρυσοτριμιθιώτισσας στην επαρχία της κατεχόμενης Κερύνεια.

    Για το θέμα, οι Γενικοί Γραμματείς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησίων (ΕΣΕ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), Ζιαν Φίσερ και Κόνραντ Ράισερ, απέστειλαν επιστολές προς το Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς, καλώντας τον να λάβει μέτρα για να σταματήσει η πώληση και να προστατευθούν οι ιεροί χώροι που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Στις επιστολές καταγγέλονται οι ενέργειες σε βάρος της Ε/κ θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας στα κατεχόμενα και τονίζεται ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα να αποτρέψουν τις καταδικαστέες αυτές ενέργειες.

    Αναφέρουν επίσης ότι η περίπτωση της εκκλησία της Χρυσοτριμιθιώτισσας είναι ιδιαίτερα προκλητική γιατί επηρεάζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Προσθέτουν ότι ταυτρόχρονα προκαλεί τις βαθύτερες θρησκευτικές ευαισθησίες των ορθόδοξων πιστών της Εκκλησίας της Κύπρου και αλλού.

    Ο κ. Ράισερ έστειλε παρόμοια επιστολή προς το Γ.Γ. της ΟΥΝΕΣΚΟ Φεντερίκο Μέιορ, στις εκκλησίες μέλη του ΠΣΕ στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας παρά τη Κυβερνήσει της Βόννης.

    Στο μεταξύ, ακόμη εννέα μέλη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων υπέγραψαν προσχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί στη εν λόγω Βουλή το οποίο χαρακτηρίζει την πώληση ως συνεχιζόμενη προσπάθεια του παράνομου καθεστώτος να εξαλείψει την θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα των κατεχομένων.

    Το προσχέδιο ψηφίσματος είχαν προσυπογράψει 15 βουλευτές και κατατέθηκε στις 21 Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΠΚ)

    [02] Ο τομέας των υπηρεσιών καθίσταται ολοένα και σπουδαιότερος πλουτοπαραγωγικός πόρος

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο τομέας των υπηρεσιών καθίσταται ολοένα και σπουδαιότερος πλουτοπαραγωγικός πόρος για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Δρ. Ανδρέας Πίττας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Δρ. Πίττας ανέφερε ότι στην Κύπρο συνυπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, όπως η ψηλή μόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, δραστήριοι και διορατικοί επιχειρηματίες και η ψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

    Ο Δρ. Πίττας αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδεώδη γεωγραφική θέση της Κύπρου και τις άριστες τηλεπικοινωνίες καθώς και το ευχάριστο της περιβάλλουν, παράγοντες που συμβάλλουν κι αυτοί στην ανάπτυξη των υπηρεσιών.

    Είπε, επίσης, ότι η ΟΕΒ, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών, ιδιαίτερα με την προσφορά υπηρεσιών στο εξωτερικό και αξιοποιώντας την μακρά εμπειρία της στα θέματα υπηρεσιών, έχει εντείνει και συστηματοποιήσει τα τελευταία λίγα χρόνια τις συναφείς δραστηριότητές της.

    Διευκρίνισε, τέλος, ότι η ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΟΕΒ στον τομέα των υπηρεσιών δεν υποδηλώνει με κανένα τρόπο χαλάρωση των παντοειδών προσπαθειών της για στήριξη και των άλλων τομέων της οικονομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΠΚ)

    [03] Ψήφισμα ΠΟΥ για Ε/Κ εκτοπισμένους, πρόσφυγες

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ψήφισμα για συνέχιση της βοήθειας προς τους Ε/Κ εκτοπισμένους και πρόσφυγες υιοθέτησε ομόφωνα η 49η Συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

    Η απόφαση αυτή, όμως, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπροσώπου της Τουρκίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι με το ψήφισμα καλείται αδικαιολόγητα η ΠΟΥ να παρέχει βοήθεια προς την Κύπρο, αφού οι Ε/Κ, όπως είπε, δεν έχουν ανάγκη διότι το κατά κεφαλήν εισόδημά τους είναι 13.000 δολάρια το χρόνο και η χώρα πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

    Ανέφερε, όμως, ότι η αντιπροσωπεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να μπλοκάρει το ψήφισμα και εισηγήθηκε η βοήθεια προς την Κύπρο να μοιράζεται εξίσου μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ κοινότητας.

    Απαντώντας, ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου Σώτος Ζακχαίος είπε ότι εκπροσωπούσε όλην την Κύπρο και όχι τους Ε/Κ, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες για τους πρόσφυγες εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι είναι το λιγότερο παράδοξο αντιπρόσωπος κατοχικής δύναμης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να μη βοηθήσει το θύμα.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι Τ/Κ απολαύουν ενός μεγάλου μεριδίου της διεθνούς βοήθειας και της βοήθειας της ΠΟΥ, καθώς και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα κυβερνητικά νοσοκομεία, όταν δεν παρεμποδίζονται από το κατοχικό καθεστώς να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΠΚ)

    [04] Λυσσαρίδη για Πρόεδρο της νέας Βουλής υποστηρίζει το ΑΚΕΛ

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την υποψηφιότητα του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη για την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ, χωρίς αυτό να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες ενόψει των προεδρικών του 1998.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας μετά τη λήξη των εργασιών της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σήμερα το απόγευμα.

    Ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε όπως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επανεκλεγεί ο Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος δεν είχε, εξάλλου, ανθυποψήφιο.

    Λαμβανομένου υπόψη, είπε, του πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές, τις ανάγκες του αγώνα που διεξάγουμε και κυρίως την ανάγκη για μια όσο πιο συναινετική λειτουργία της Βουλής, αποφασίστηκε όπως υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη για την προεδρία της Βουλής.

    Κληθείς να εξηγήσει το σκεπτικό της στρατηγικής πίσω από την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Λυσσαρίδη, έχοντας υπόψη τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι δεν έχει συνδέσει τα δύο αυτά θέματα. Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι ο κ. Λυσσαρίδης είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής. Απ' εκεί και πέρα, είπε, εάν εξυπηρετούνται άλλοι στόχοι δεν έχει τόση σημασία αυτή την ώρα.

    Σε ερώτηση εάν το ΑΚΕΛ είχε επαφές και με άλλα κόμματα, δεδομένου ότι αυτό κι η ΕΔΕΚ δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι ούτε με την ΕΔΕΚ είχε επαφές. Το ΑΚΕΛ, είπε, σαν αυτόνομο κόμμα θεώρησε ότι έπρεπε να πάρει τη δική του θέση και να τοποθετηθεί.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα του ηγέτη της ΕΔΕΚ μπορεί να υποστηριχθεί από ολόκληρη τη Βουλή κι έκανε έκκληση να υπερψηφιστεί η υποψηφιότητα του κ. Λυσσαρίδη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Βάσου Λυσσαρίδη δεν αποτελεί απλά "επίθεση φιλίας" προς την ΕΔΕΚ αλλά προς τον κυπριακό λαό.

    Την ώρα, συνέχισε, που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες παραδέχονται ότι ο κ. Λυσσαρίδης ήταν πολύ καλός Πρόεδρος της Βουλής, κρίναμε ότι εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητά του και μπορούν να το κάνουν και οι άλλοι.

    Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες για παρενόχληση ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και του ΚΕΔ από το ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει πιθανολογίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΠΚ)

    [05] Ερχεται την Δευτέρα ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για την Κύπρο

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την Δευτέρα (3 Ιουνίου) φθάνει στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για συνομιλίες με την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά.

    Κατά την 24ωρη επίσκεψή του, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη την Τρίτη το πρωί. Επίσης, θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον Ραούφ Ντενκτάς, προ της αναχώρησής του την Τρίτη το απόγευμα.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο Σερ Ντέιβιντ θα παραστεί σε γεύμα με πολιτικούς αρχηγούς, τον πρέσβη των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σερ Ντέιβιντ στην Κύπρο από το διορισμό του την περασμένη εβδομάδα από το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ ως Ειδικού Αντιπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης για την Κύπρο.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, ο Σερ Ντέιβιντ θα επισκεφθεί ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ως μέρος της αποστολής του, για να καταβάλει προσπάθειες ώστε να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

    Στο πρόγραμμα των επισκέψεων του Σερ Ντέιβιντ περιλαμβάνονται το Δουβλίνο, πρωτεύουσα της Ιρλανδίας που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούλιο, το Παρίσι, τη Βόννη, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο κι ενθάρρυνσης των ηγετών των δύο πλευρών να συναντηθούν.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ.Ντενκτάς πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 1994.

    Η Βρετανία, είπε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, είχε ενημερώσει τις κυβερνήσεις της Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας, ΗΠΑ και Ιρλανδίας, καθώς και την ΕΕ και τον κ. Ντενκτάς, για την πρόθεσή της να διορίσει τον Σερ Ντέιβιντ ως ειδικό αντιπρόσωπό της και αυτό έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε οποιαδήποτε μορφής πίεση από τις ΗΠΑ για το διορισμό Βρετανού αντιπροσώπου, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας είπε ότι αυτή ήταν εξ' ολοκλήρου βρετανική απόφαση.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την άποψη ότι η επόμενη προεδρία της ΕΕ, δηλαδή η Ιρλανδία, επιθυμεί να διατηρήσει τον Ιταλό αντιπρόσωπο της ΕΕ για την Κύπρο Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο.

    Σε ερώτηση γιατί η Βρετανία αποφάσισε να προβεί στο διορισμό τώρα, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το γεγονός ότι έχουν λυθεί ορισμένα "θερμά" διεθνή προβλήματα επέτρεψε στη Βρετανία να στραφεί προς την Κύπρο, αφού το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα λίγα απομείναντα "θερμά" προβλήματα στον κόσμο.

    Στόχος του διορισμού, συνέχισε, είναι ο Σερ Ντέιβιντ να συμβάλει θετικά προς μια λύση στην Κύπρο και να βοηθήσει τις δύο πλευρές να επαναρχίσουν τις συνομιλίες.

    Ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σερ Ντέιβιντ θα παραμείνει ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο, ανεξάρτητα από τυχόν αλλαγή στην κυβέρνηση της χώρας. Επεσήμανε επίσης, ότι ο διορισμός δεν είναι πολιτικός και ούτε έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα.

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Σερ Ντέιβιντ είναι σύμβουλος του ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, και πως αυτό συμβαδίζει με το διορισμό του και το έργο που του ανέθεσε η Συντηρητική κυβέρνηση του Τζον Μέιζορ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα

    Βρυξέλλες, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Οι ευρωβουλευτές Γιάννος Κρανιδιώτης (ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Χατζηδάκης (Ν.Δ) χαρακτηρίζουν "ψευδή" και "ανυπόστατα" τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι Τουρκοκύπριοι σχετικά με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Κύπρου.

    Οι δύο ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή σε όλους τους συναδέλφους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να αντικρούσουν την προσπάθεια παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης από τον εκπρόσωπο του παράνομου καθεστώτος της κατεχόμενης από τουρκικά στρατεύματα περιοχής της Κύπρου, Ατάι Ρασίτ (Atay Rasit)

    Σε επιστολή που έστειλε στις 2 Απριλίου 1996 στον ΟΗΕ και στην ΟΥΝΕΣΚΟ, ο κ. Ρασίτ επιχειρεί να διαψεύσει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που είχαν παρουσιάσει οι ευρωβουλευτές Κρανιδιώτης και Χατζηδάκης για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Κύπρου.

    Οι ευρωβουλευτές καταγγέλουν τις προσπάθειες του Τ/Κ εκπροσώπου να αποσείσει από το παράνομο καθεστώς και τον Τουρκικό στρατό κατοχής την ευθύνη που φέρουν για την τεκμηριωμένη και συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Υποστηρίζουν ευθέως ότι ο κ. Ρασίτ αποφεύγει να απαντήσει στο καίριο και κρίσιμο ερώτημα της Ευρωβουλής αναφορικά με την άρνησή του να επιστρέψει σε αντιπροσωπεία του σώματος να επισκεφθεί τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους της Κύπρου.

    Υπενθυμίζεται ότι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει, με ψήφισμα του, τη μετάβαση αντιπροσωπείας του στα κατεχόμενα προκειμένου να έχει άμεση αντίληψη της κατάστασης.

    Τέλος, οι κ.κ. Κρανιδιώτης και Χατζηδάκης υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο, στον τομέα του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, χειροτερεύει συνεχώς.

    Καταλήγοντας στην επιστολή επισημαίνουν ότι η διεθνής κοινότητα κι ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποχρέωση να αντιδράσουν με κάθε δυνατό τρόπο να προστατευθεί το πολιτιστικό τοπίο και η ιστορία της Κύπρου που αποτελεί κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. (ΚΥΠΕ/ΝΠ/ΚΠΚ)

    [07] Σε ανοδική πορεία το εμπόριο Κύπρου-Ελλάδας

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου κινείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και με αμφίδρομη βάση ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον ευρύτερο οικονομικό τομέα βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και σε σταθερά ανοδική πορεία. Αυτό δήλωσε σήμερα η Χρυσάνθη Πασσάδη, Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ελληνική Πρεσβεία, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την ελληνική συμμετοχή στην 21η Διεθνή Εκθεση Κύπρου.

    Η κ. Πασσάδη είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές παρουσιάζουν μια δυναμική διεύρυνση, με αποτέλεσμα το 1995 ο όγκος τους να ανέλθει στα 153 εκ. 455 χιλιάδες λίρες, έναντι 136 εκ. 947 χιλιάδες λίρες το 1994. Σημειώνεται ότι τα 33 εκ. λίρες αποτελούν τις κυπριακές εξαγωγές προς την Ελλάδα.

    "Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα", είπε και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος καταλαμβάνει μία από τις επτά πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών προορισμού των ελληνικών προϊόντων. Η κ. Πασσάδη είπε ότι η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό, ύψους 6,8% το 1994 και 7,19% το 1995 στο σύνολο των κυπριακών εισαγωγών, καταλαμβάνοντας την έκτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ανάμεσα στους προμηθευτές της νήσου.

    Ανάλογη είναι και η σημασία της ελλαδικής αγοράς για τα κυπριακά προϊόντα, αφού κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα το 6,02% των εξαγωγών το 1995 σε σύγκριση με 7,57% το 1994.

    Η Ελλάδα συμμετέχει στη φετινή έκθεση με 29 εκθέτες, οι οποίοι παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως δομικά υλικά, ηλιακά συστήματα, μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου, συστήματα συναγερμού, κοσμήματα, οχήματα και άλλα είδη.

    Η κ. Πασσάδη είπε ότι ότι ο χρόνος που πέρασε ήταν "καθοριστικός" για την εξέλιξη των συναλλαγών των δύο χωρών γιατί άρχισε να υλοποιείται η απόφαση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου για συγκρότηση, παράλληλα με το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ένος ενιαίου οικονομικού χώρου και κατοχύρωσης μιας ουσιαστικότερης οικονομικο-εμπορικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα υποστηρίξουν κοινό υποψήφιο για την προεδρία της νέας Βουλής

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισαν να συνεργαστούν για την εκλογή του Προέδρου της νέας Βουλής.

    Αυτό δήλωσαν μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων, Γιαννάκης Μάτσης και Σπύρος Κυπριανού, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της προεδρίας της νέας Βουλής. Οι κύριοι Μάτσης και Κυπριανού διευκρίνισαν ότι δε συζητήθηκαν συγκεκριμένα ονόματα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι τα δύο κόμματα αποφάσισαν όπως υποστηρίξουν από κοινού τον υποψήφιο Πρόεδρο που θα υποδείξουν.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι θα πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για συζήτηση του θέματος.

    Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [09] ΔΚ και ΡΤΚ τα βρίσκουν

    Λευκωσία, 29/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν πρόκειται να διακοπεί η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, δηλώνουν τα δύο κόμματα στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων συναντηθήκαν χθες και συζήτησαν τα προβλήματα στους κόλπους της συγκυβέρνησης.

    Εξάλλου, η "Χαλκίν Σεσί" γράφει ότι μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε όπως ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για ανόρθωση της οικονομίας και να ετοιμαστεί το έδαφος για πρόωρες παράνομες εκλογές την άνοιξη του 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:35:13