Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-06

Cyprus News Agency: News in ASCII Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


PERIEXOMENA

  • [01] GLAYKOS KLHRIDHS - AGNOOYMENO PAIDI - DHLWSEIS
  • [02] EE REN LILLHKAS SYNANTHSH
  • [03] TRAPEZA PEIRAIWS MARFIN METOXES - TRAPEZA KYPROY
  • [04] EKSTRATEIA GIA EYRW ENTATIKOPOIHSH

  • [01] GLAYKOS KLHRIDHS - AGNOOYMENO PAIDI - DHLWSEIS

    To 1975 yphrje epanabebaiwsh apo thn toyrkikh pleyra oti o mikros Xristakhs Gewrgioy htan sthn Toyrkia, dhlwse o prwhn Proedros ths Dhmokratias kai Epitimos Proedros toy DHSY Glaykos Klhridhs.

    Milwntas se dhmosiografikh diaskech, o k. Klhridhs dihghqhke oti gnwrizei gi ayth thn tragikh ypoqesh.

    ``Antilambanomai``, eipe arxizontas, ``oti oloi endiafereste na akoysete ti gnwrizw gia to qema toy gioy ths k. Myroforas``.

    ``Mian hmera enw briskomoyn sto grafeio moy ektelwntas kaqhkonta Proedreyontos dioti o Arxiepiskopos Makarios apoysiaze apo thn Kypro hrqe h ka Myrofora kai zhthse na me dei epeigontws``, anefere.

    ``Ayta hsan fysika meta thn toyrkikh eisbolh kai me plhroforhse oti sthn perioxh poy htan diejhgonto antallages pyrwn. Prospaqhse na diafygei me to paidi ths kai kata thn diarkeia poy prospaqoyse na diafygei to paidi ktyphqhke sto podi apo mia sfaira``, shmeiwse.

    Akoloyqws, synexise, moy eipe oti to phre sto plhsiestero nosokomeio, to opoio htan toyrkiko nosokomeio kai oti ths eipan na to afhsei ekei kai qa to qerapeysoyn kai na ths to epistrecoyn.

    O skopos poy hrqe sto grafeio moy, eipe, htan gia na zhthsei na kanei dieyqethseis o k. (Raoyf) Ntenktas na mporei na episkeptetai kaqhmerinws to paidi ths h an ayto den mporoyse na ginei na ths epitrecoyn na paei na parei to paidi ths kai na to ferei pisw sthn dikh mas pleyra.

    ``Eixa synanthsh me ton k. Ntenktas kaqorismenh gia thn epomenh hmera kai eipa sthn ka Myrofora na einai ap' ejw apo to grafeio moy kai molis erqei o k. Ntenktas kai me enhmerwsei qa thn fwnajw mesa``, eipe.

    En tw metajy, synexise, thlefwnhsa sthn paroysia ths ston k. Ntenktas, toy anefera ta gegonota kai moy eipe oti qa diereynhsei to qema kai qa me enhmerwsei se ayrianh synanthsh.

    Otan hrqe kai ton rwthsa, prosqese, moy eipe oti to paidi einai sto nosokomeio kai akoloyqws fwnaja thn mhtera mesa, ths to eipa kai eipame ston k. Ntenktas thn protash eite na kanoyn dieyqethseis na mporei na episkeptetai kaqhmerinws to nosokomeio h na paei na to parei ap' edw gia na to feroyme ap' edw.

    ``O k. Ntenktas eipe oti qa kamei tis dieyqethseis gia na mporei na to episkeptetai kai akoloyqws ekane thlefwnikws dieyqethseis. Thn epomenh hmera janahlqe h ka Myrofora, htan se poly apelpistikh katastash, anhsyxh gia thn tyxh toy paidioy ths giati otan phge sto nosokomeio ths eipan oti ayto to paidi den htan sto nosokomeio kai dierwtato ti apegine afoy h idia to phre kai to paredwse ekei poy to phran to paidi``, shmeiwse.

    Epikoinwnhsa thlefwnikws me ton k. Ntenktas, synexise o k. Klhridhs, o opoios moy aphnthse oti qa to diereynhsei kai qa moy pei. ``Meta apo arketh wra me phre pisw kai moy eipe oti to paidi meteferqh sthn Toyrkia gia na ginei h katallhlh qerapeia dioti to proxeiro nosokomeio sto opoio to phran den mporoyse na kamei thn qerapeia``, prosqese.

    ``Akoloyqws otan enhmerwsa thn ka Myrofora gi ayta, moy zhthse na energhsw mesw toy k. Ntenktas na ths doqei adeia na metabei sthn Toyrkia gia na synanthsei to paidi ths. Otan ekana ta diabhmata, o Ntenktas moy eipe oti prwta prepei na ejakribwsoyn se poio nosokomeio einai protoy proboyn na kamoyn ta anagkaia diabhmata``, eipe.

    ``Kai se epaneilhmmenes epafes poy eixa mazi toy kai zhtoysa na mas pei poy einai to paidi moy elege oti den katorqwsan na broyn se poio nosokomeio einai to paidi. Ayta``, prosqese o k. Klhridhs.

    Klhqeis na sxoliasei oti yparxei mia martyria toy prwhn Proistamenoy ths Yphresias Agnooymenwn, o opoios eipe oti to `75 sthn synanthsh poy eixe sto Lhdra Palas me ton k. Ntenktas otan leitoyrghse h ypoepitroph gia ta anqrwpina dikaiwmata lexqhke oti to paidi htan zwntano sthn Toyrkia, o k. Klhridhs eipe: ``Yphrje h epanabebaiwsh oti to paidi htan sthn Toyrkia. Einai fanero oti an o k. Ntenktas mas elege oti to paidi apeqane, to epomeno bhma poy qa kaname qa zhtoysame na ginei ektafh, na metaferqei to leicano sthn perioxh mas kai na ginei h nekrwsimos akoloyqia symfwna me thn ekklhsia mas. Tetoia aithsh oyte egw ekama oyte h mhtera dioti den mas eipe kaneis oti to paidi apeqane``.

    ``Htan poly dyskolo na katalhjei kanenas se symperasma toy ti akribws synebh. Dioti to oti to paidi phge se ekeino to meros ekeino to proxeiro nosokomeio htan martyria ths mhteras poy to phre. Ara den mporoysan na arnhqoyn oti den phge ekei. Katopin eipan oti metakinhqhke sthn Toyrkia gia na ginei h qerapeia. To erwthma, einai kala metakinhqhke den mporoysan na ejakribwsoyn se poio nosokomeio phge to paidi;``, prosqese.

    Perase kairos, eipe o k. Klhridhs, kai pali epanalambanan to idio oti den katorqwsan na entopisoyn se poio nosokomeio einai to paidi. Shmeiwse oti yphrjan kai alles periptwseis paidiwn alla den htan ayths ths epoxhs.

    Klhqeis na sxoliasei dhlwseis toy prwhn T/K hgeth sthn efhmerida ``Gkioynes`` oti enhmerwse toso ton idio oso kai thn mhtera oti to paidaki htan nekro, o k. Klhridhs eipe: ``Lew oti oydepote moy eipe o k. Ntenktas h opoiosdhpote allos oti to paidi einai nekro kai to idio leei kai h mhtera toy. An mas elegan oti einai nekro qa zhtoysame ektafh gia na to feroyme ap' edw to leicano na ginei h nekrwsimh akoloyqia``.

    Klhqeis na sxoliasei oti h idia h mhtera zhthse na metabei sthn Toyrkia gia na ferei to paidi ths, o k. Klhridhs anefere oti ``moy eipan oti syntoma qa gyrisei (to paidi) se dyo-treis hmeres``.

    ``To prwto poy mas eipan einai oti protoy ginoyn opoiesdhpote dieyqethseis prepei na doyme se poio nosokomeio, se poia polh phge. Otan perasan dyo-treis hmeres kai epikoinwnhsa kai pali moy eipan oti den katorqwsan na entopisoyn to nosokomeio. Ayta einai ta pragmatika gegonota. Den yphrxe newterh plhroforhsh``, shmeiwse.

    Erwthqeis an o idios pisteyei oti to paidi einai zwntano kapoy sthn Toyrkia, o k. Klhridhs eipe: ``Me problhmatise polles fores ayto to pragma. Alla oti pei kanenas den mporei na to tekmhriwsei. Den exoyme ta stoixeia me ta opoia mporei na to tekmhriwsei. Den yphrje tropos tekmhriwshs. Kai prepei na pw oti eixa kai alles dyskoles periptwseis``.

    Na anaferw mono mia, shmeiwse. ``Otan ta toyrkika strateymata mphkan mesa sto Morfoy apo ena spiti anthllaghsan pyrobolismoi. Htan ekei o idiokthths toy spitioy me thn gynaika toy, h opoia kratoyse ena mwro dyo xronwn sthn agkalia ths kai o newteros adelfos ths. O pateras skotwqhke apo tis toyrkikes sfaires. Mia sfaira eplhje to paidi kai skotwqhke opws to kratoyse h mhtera. Mia sfaira ktyphse thn idia thn gynaika konta sthn spondylikh sthlh kai epese paralyth kai mia allh sfaira ktyphse ton nearo adelfo ths sto kefali``.

    Otan moy doqhsan aytes oi plhrofories, synexise o k. Klhridhs, fwnaja ton Ntenktas kai toy eipa ayto kai ayto synebh sto tade spiti. ``Poy einai h gynaika h plhgwmenh kai poy to paidi. Moy yposxeqhke oti qa to diereynhsei, to diereynhse kai moy eipe oti kratoyntai sto jenodoxeio ``Ntolfin`` sthn Keryneia apo ton toyrkiko strato``.

    Toy zhthsa, prosqese, na toys metaferoyn ap' edw thn gynaika kai ton adelfo ths. ``Esteile thn k. Ntenktas kai thn eferan sto Lhdra Palas mas thn paredwsan thn steilame sthn Germania opoy ypeblhqh se egxeirhsh, afairesan thn sfaira kai elhje h paralysh. Metoikhse sthn Aqhna, janapantreythke, exei paidia me ton deytero antra ths kai epishs o nearos adelfos ths spoydase kai egkatastaqhke sthn Aqhna``, prosqese.

    ``Yphrjan periptwseis poy pragmati (o k. Ntenktas) bohqhse sthn aneyresh. Lew mia apo treis h tesseris periptwseis. Gi ayto einai dyskolo na pw oti kapoia paraplanhsh skopeye na kamei o idios, oti paraplanhsh mporei na egine alla den qa elega oti htan paraplanhsh poy sxediase o idios``, katelhje o k. Klhridhs.

    [02] EE REN LILLHKAS SYNANTHSH

    O Ypoyrgos Ejwterikwn Giwrgos Lillhkas katesthse safes pros ton Epitropo gia th Dieyrynsh Oli Ren oti to anoigma limaniwn kai aerodromiwn sta katexomena den mporei na ginei apodekto apo thn kypriakh kybernhsh dioti kati tetoio, afenos men odhgei se diamelismo ths Kyproy kai afeteroy jefeygei apo ta symperasmata toy Symboylioy Ypoyrgwn ths EE, ths 26hs Aprilioy 2004.

    H topoqethsh egine kata th diarkeia idiaiterhs synanthshs poy eixan sthn edra ths Epitrophs stis Bryjelles oi kyrioi Lillhkas kai Ren opoy o kanonismos gia to apeyqeias emporio, alla kai h efarmogh toy xrhmatodotikoy kanonismoy, htan ta dyo basika qemata poy syzhthqhkan sth shmerinh synanthsh stis Bryjelles.

    [03] TRAPEZA PEIRAIWS MARFIN METOXES - TRAPEZA KYPROY

    H Trapeza Peiraiws, ylopoiwntas thn hdh dhmosiopoihmenh proqesh ths, na pwlhsei to paketo metoxwn, me to opoio symmetexei sto metoxiko kefalaio ths Trapezas Kyproy (posostoy 8,07%) metabibase thn kyriothta twn sygkekrimenwn metoxwn logw pwlhsews sthn Marfin Popular Bank.

    Opws anaferetai se deltio Typoy ths Trapezas Peiraiws, ta Dioikhtika Symboylia ths Trapezas Peiraiws kai ths Marfin Popular Bank Public Co Ltd me gnwmona to etairiko symferon kai to symferon twn metoxwn toys katelhjan sta akoloyqa:

    Apofasisan kai desmeythkan na apexoyn, amoibaia, mexri kai thn 31.12.2010, apo thn ypobolh dhmosias protasews ejagoras twn metoxwn ths mias Trapezas apo thn allh. H symfwnia afora kai thn hdh ypoblhqeisa apo thn Trapeza Peiraiws dhmosia protash.

    H Trapeza Peiraiws, ylopoiwntas thn hdh dhmosiopoihmenh proqesh ths, na pwlhsei to paketo metoxwn, me to opoio symmetexei sto metoxiko kefalaio ths Trapezas Kyproy (posostoy 8,07%) metabibazei, taytoxrona me thn anakoinwsh ths paroysas, thn kyriothta twn sygkekrimenwn metoxwn logw pwlhsews sthn Marfin Popular Bank.

    [04] EKSTRATEIA GIA EYRW ENTATIKOPOIHSH

    Thn entatikopoihsh ths enhmerwtikhs ekstrateias gia thn yioqethsh toy eyrw, apo thn erxomenh Paraskeyh, 9 Martioy, ejhggeilan apo koinoy o Ypoyrgos Oikonomikwn Mixalhs Sarrhs kai o Dioikhths ths Kentrikhs Trapezas Xristodoylos Xristodoyloy.

    Thn paroysiash ths ekstrateias, me slogkan ``SYNALLAGH ME EYRW. EINAI STO XERI SOY`` kai synolikoy kostoys ena ekatommyrio lires, ekane se dhmosiografikh diaskech, poy egine sto Ypoyrgeio Oikonomikwn, sthn paroysia toy k. Sarrh, toy k. Xristodoyloy kai toy Epikefalhs ths Antiproswpeias ths Eyrwpaikhs Epitrophs sthn Kypro Qemh Qemistokleoys, h Tasia Giannara, ekproswpos ths etaireias Mediacom Ltd, poy kerdise ton diagwnismo kai h opoia apoteleitai apo thn koinoprajia ths diafhmistikhs etaireias PARTNERS/Y&R kai ths etaireias dhmosiwn sxesewn pr:partners.

    Stoxos ths ekstrateias, poy qa exei ws kentriko mhnyma ``H swsth yioqethsh toy eyrw einai kai sto diko soy xeri``, einai h amesh kai oloklhrwmenh diafwtish toy koinoy gia thn yioqethsh toy eyrw kaqws kai oi allages kai ta ofelh poy qa prokycoyn etsi wste h kypriakh oikonomia na ajiopoihsei tis eykairies poy dhmioyrgoyntai me thn entajh sthn eyrwzwnh.


    Cyprus News Agency: News in ASCII Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 March 2007 - 20:29:25 UTC