Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Letter by the President of the Republic, Mr Glafcos Clerides, to the Turkish Cypriot Leader, Mr Rauf Denktash (96-09-11)

Republic of Cyprus Press and Information Office Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης απέστειλε χθες προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς την ακόλουθη επιστολή:

"Αγαπητέ κύριε Ντενκτάς,

Τέθηκε υπόψη μου δημόσια συνέντευξη σας στην οποία μεταξύ άλλων φέρεσθε ότι έχετε πει ότι πρέπει να συναντηθούμε για να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα και ότι δεν έχει σημασία αν δεν θα συζητήσουμε το κυπριακό πρόβλημα, το γεγονός και μόνο ότι οι δυο ηγέτες μπορούν να συναντηθούν και να μιλήσουν μεταξύ τους κάτι θα σημαίνει.

Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη σας ότι χρειάζονται μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση, αλλά κατά την άποψη μου αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι πειστικά. Στο παρόν στάδιο μια συνάντηση μεταξύ μας και μια κοινή δήλωση δεν θα είναι πειστική και δεν θα εκτονώσει την κατάσταση, αλλά θα δώσει αφορμή για δημόσιες συζητήσεις που θα αυξήσουν την ένταση.

Οι λόγοι για τους οποίους έχω αυτή την άποψη είναι οι ακόλουθοι:

Υπάρχει αναμφισβήτητη φωτογραφική και άλλη μαρτυρία ότι στην περίπτωση της δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού, η οποία επισυνέβηκε στις 14 Αυγούστου, ο κ. Κενάν Ακίν, έποικος από την Τουρκία, σημάδευε με το πιστόλι του προς την κατεύθυνση του θύματος και ότι ο κ. Ερτάλ Εμανέτ, "Αρχιεπιθεωρητής της Αστυνομίας και Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων" πυροβολούσε με το όπλο του το θύμα. Στη σκηνή παρίσταντο επίσης ο Αττίλα Σαβ, "Αρχηγός της Τουρκοκυπριακής Αστυνομίας", ο Αντιστράτηγος Χασάν Κουνταξί, Διοικητής τότε των Τουρκικών Δυνάμεων στην Κύπρο και ο Υποστράτηγος Μεχμέτ Καρλή, Διοικητής της 28ης Μεραρχίας Πεζικού. Ο κ. Κενάν Ακίν τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού έγινε "Υπουργός Γεωργίας και Δασών" στην τουρκική πλευρά.

Αντιλαμβάνεστε ότι σ'ότι αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα, το γεγονός ότι διαπράχθηκε ένας φόνος ενώπιον τόσων πολλών αξιωματούχων και με τη συμμετοχή μερικών από αυτούς, δεν μπορεί να σβηστεί με μια συνάντηση μεταξύ μας και μια έκκληση για ηρεμία.

Σ'ότι αφορά τη δολοφονία ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου στην τουρκική πλευρά, έχετε ήδη καταλήξει στο πρόωρο συμπέρασμα και δηλώσατε δημόσια ότι ήταν ένας φόνος αντεκδίκησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς να περιμένετε το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών ή των Βρετανικών Βάσεων και χωρίς να περιμένετε το αποτέλεσμα των δικών μας ερευνών.

Επιθυμώ να σας υπενθυμίσω μια παρόμοια κατάσταση το 1975, όταν υπήρχε πολύ μεταλύτερη ένταση απ'ότι σήμερα. Μου είχατε τηλεφωνήσει ότι αγνοείτο η τύχη μιας Τουρκάλας και των παιδιών της και ότι υποπτευόσασταν μια δολοφονία αντεκδίκησης. Παρά τη μεγάλη ένταση που υπήρχε τότε, ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, διέταξα έρευνα. Ως αποτέλεσμα συνελήφθηκε ο Ιωάννης Αντωνίου Βουνιώτης, δικάστηκε από το Δικαστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο Πρόεδρος Μακάριος, ο οποίος ως ιερωμένος ήταν αντίθετος στη θανατική καταδίκη, μείωσε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη. Αυτός υπηρέτησε την ποινή του. Η καταδίκη και η ποινή συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της έντασης.

Μπορώ επίσης να σας υπενθυμίσω ότι σε μια άλλη περίπτωση όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ένας Τουρκοκύπριος από το φρουρό ενός στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς, αν και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Τουρκοκύπριος προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα στο στρατόπεδο, καταβλήθηκε στην οικογένεια του πλήρης αποζημίωση.

Κατά την άποψη μου, ένα πειστικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε μαζί και το οποίο αληθινά και μόνιμα θα εκτονώσει την ένταση είναι να συναντηθούμε και να συζητήσουμε το θέμα της αποστρατικοποίησης πάνω στις γραμμές της πρότασης που υπέβαλα στην επιστολή μου στο Γενικό Γραμματέα στις 17 Δεκεμβρίου 1993, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτω για εύκολη αναφορά.

Σας επισυνάπτω επίσης αντίγραφα της φωτογραφικής μαρτυρίας".


Republic of Cyprus Press and Information Office Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.00a run on Saturday, 14 September 1996 - 16:18:21