Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 12 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-07-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 127/2024 03.07.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Οι συλλήψεις και προσαγωγές για το περιουσιακό είναι απαράδεκτες»
  • [02] Αρικλί: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων πρέπει να συνεχιστεί, ο νόμος για τον φόρο ανάπτυξης πρέπει να τεθεί σε ισχύ»
  • [03] Ακάνσοϊ: «Η πολιτική του Τατάρ θα αποτελειώσει τους Τουρκοκύπριους»
  • [04] Αρθρογράφοι σχολιάζουν το ιστορικό του «περιουσιακού» και της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας»
  • [05] «Διαστρεβλώνει τις ιστορικές πραγματικότητες» η έκθεση για το Βαρώσι, υποστηρίζει το λεγόμενο υπέξ
  • [06] Προχωρά η υλοποίηση συστήματος VTS στις κατεχόμενες περιοχές
  • [07] Διεθνές Συνέδριο ICALT 2024
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Γκιουλέρ: «Η στάση μας προς τη λύση των δύο κρατών θα συνεχιστεί»
  • [02] Το συριακό στο επίκεντρο των επικείμενων συνομιλιών Έρντογαν – Πούτιν
  • [03] Έρντογαν: «Θα σπάσουμε τα χέρια που απλώνονται στη σημαία μας»
  • [04] Στο 71,6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο 127/2024 03.07.2024

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Οι συλλήψεις και προσαγωγές για το περιουσιακό είναι απαράδεκτες»

    Η K?br?s (02.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και προσαγωγές για το περιουσιακό ζήτημα είναι απαράδεκτες».

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Colin Stewart, Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο και Αρχηγό της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο ο Τατάρ δήλωσε ότι τόσο στη συνάντησή του με την Maria Angela Holguin Cuellar Χολγκουίν προχθές όσο και στη συνάντησή του με τον Stewart υποστήριξε ότι «η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων πρέπει να επιβεβαιωθεί απόλυτα, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία».

    Ο Τατάρ υπενθύμισε τα αιτήματα για «απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές», τα οποία είναι δικαιώματα που βασίζονται στην κυριαρχία και κωδικοποιούνται ως «3D» που τονίστηκε πρόσφατα είχε ως στόχο να υπογραμμίσει το αίτημα για κυριαρχική ισότητα, και δήλωσε ότι «παρόλο που η Holguin αντιμετώπισε θετικά αυτά τα αιτήματα, δεν μπόρεσε να κάνει καμία πρόοδο και ότι οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να υποφέρουν εξαιτίας όλων των υποσχέσεων που δόθηκαν και αθετήθηκαν».

    Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ακίνητης περιουσίας. Ο Τατάρ είπε ότι δόθηκαν στον Stewart τεχνικές και νομικές πληροφορίες για τη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (ΕΑΠ) η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ζητήθηκε να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό.

    Σημειώνοντας ότι η ΕΑΠ είναι «ένα ίδρυμα διευθέτησης για τις περιουσίες που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι στον βορρά και ότι διαθέτει μέσα όπως η αποζημίωση, η επιστροφή και η ανταλλαγή, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι παρόμοια αιτήματα έθεσε και στην Holguin με την οποία συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο.

    «Η αντίδρασή μας ενάντια στην αδικία θα συνεχίσει να αυξάνεται»

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «στη νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά το 1974, οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που παρέμειναν στο Βορρά απαλλοτριώθηκαν σύμφωνα με το σύνταγμα, οι περιουσίες αυτές πωλήθηκαν με ισοδύναμες και άλλες πρακτικές έναντι των περιουσιών που άφησαν οι Τουρκοκύπριοι στον νότο και έγιναν επενδύσεις σε αυτές τις περιουσίες και σημείωσε ότι η κατανόηση σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ήταν ότι τα θέματα αυτά θα επιλύονταν μετά από συμφωνία».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αφού τα απαράδεκτα γεγονότα, όπως η κράτηση και η σύλληψη, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, συζητηθούν στα δικαστήρια της νότιας Κύπρου, θα συζητηθούν στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διαδικασία της έφεσης», και πρόσθεσε ότι «αναμένει ότι από τα δικαστήρια αυτά θα βγουν πιο αποδεκτές αποφάσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Ισχυρίστηκε ότι η νότια Κύπρος [ΣτΜ όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία] έχει πολιτικοποιήσει αυτή τη διαδικασία και ενεργεί με τρόπο που θα την βλάψει, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «όλοι οι θεσμοί της ΤΔΒΚ θα αυξήσουν τις αντιδράσεις τους ενάντια σε αυτές τις εντάσεις και τις αδικίες και θα τις θέσουν υπόψη της διεθνούς κοινότητας και ότι μετέφερε πληροφορίες για αυτά τα θέματα στους Stewart και Holguin και εξέφρασε την επιθυμία να τεθεί το θέμα υπόψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ο Τατάρ, τέλος, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό και διάφορα θέματα συνεχίζονται κατά καιρούς και δήλωσε ότι «στις διαπραγματεύσεις αυτές, όπως πάντα, ο τουρκοκυπριακός λαός είναι κυρίαρχος όσο κυρίαρχη είναι και η νότια Κύπρος, ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ότι η θέση τους είναι η ίδια εδώ και 4 χρόνια και ότι στο πλαίσιο αυτό η νέα πολιτική υποστηρίζεται από την Τουρκία χωρίς δισταγμό».

    Ενημέρωσε και τα Τουρκοκυπριακά Κόμματα

    Εξάλλου, η Diyalog (03.07.24) γράφει ότι ο Τατάρ ενημέρωσε τα Τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη «βουλή» για τις συναντήσεις του και τις εξελίξεις στο κυπριακό.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ,ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), «αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος «Φικρί Ατάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP-το Κόμμα των εποίκων), «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Ερχάν Αρικλί και ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουλογλου.

    Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 1 ώρα.

    (ΓΜ)

    [02] Αρικλί: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων πρέπει να συνεχιστεί, ο νόμος για τον φόρο ανάπτυξης πρέπει να τεθεί σε ισχύ»

    Η Diyalog (03.07.24) γράφει ότι ο «υπουργός μεταφορών» Ερχάν Αρικλί και ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP-το Κόμμα των εποίκων), έκανε δήλωση μετά τη ενημέρωση που έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στα πολιτικά κόμματα, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δήλωσε: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων πρέπει να συνεχιστεί. Ο νόμος για τον φόρο ανάπτυξης θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ».

    Αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκαν επίσης οι «πρακτικές και οι συλλήψεις» που έγιναν πρόσφατα από την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Αρικλί είπε ότι οι απόψεις του κόμματος μεταφέρθηκαν επίσης στον Τατάρ για το θέμα αυτό.

    Ο Αρικλί απαρίθμησε τις απόψεις που παρουσίασε το YDP για το θέμα κάτω από τέσσερις άξονες ως εξής:

    « Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (TMK) θα είναι πιο αποτελεσματική με τη δημιουργία πόρων.

    Θα πρέπει να θεσπιστεί ένας νόμος για τον φόρο ανάπτυξης για την εκτουρκισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο Βορρά.

    Θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για όσους κατέχουν Ελληνοκυπριακή περιουσία στο βορρά να αγοράσουν ελληνοκυπριακή περιουσία απευθείας από τον ιδιοκτήτη.

    Θα πρέπει να συνεχιστεί το άνοιγμα των Βαρωσίων και να επιστραφούν οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που έχουν περιουσία στα Βαρώσια. Για τις σφετερισμένες περιουσίες των Ιδρυμάτων θα πρέπει να εφαρμοστούν διεθνή ένδικα μέσα και τα Ιδρύματα θα πρέπει να αποζημιωθούν»,.

    Ο Αρικλί σημείωσε επίσης ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να θέτει αυτά τα ζητήματα σε κάθε βήμα, συμπεριλαμβανομένου του «υπουργικού συμβουλίου».

    (ΚΣ)

    [03] Ακάνσοϊ: «Η πολιτική του Τατάρ θα αποτελειώσει τους Τουρκοκύπριους»

    Η BuGun K?br?s (03.03.24 bugunkibris.com) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την έκθεση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Maria Angela Holguin και την τελευταία κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η πολιτική αυτή θα επηρεάσει αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο Ακάνσοϊ υπενθύμισε ότι ο Vasily Nebenzia, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ότι η Holguin δήλωσε ότι οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης και δήλωσε ότι ο Τατάρ σκόπιμα τροφοδοτεί αυτή την κατάσταση.

    «Ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία του Τατάρ να διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των μερών. Το οριστικοποίησε αυτό με το να φύγει από το τραπέζι και να το επιβάλει. Ο Τατάρ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να τραβήξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θέλουν, διαταράσσοντας όλη τη βασική δομή και τις συμφωνίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η επιβολή από τον Τατάρ της προϋπόθεσης της «κυρίαρχης ισότητας και ισότιμης διεθνούς εκπροσώπησης» είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή στο διεθνές πλαίσιο και ότι η προσέγγιση αυτή δεν είναι παρά μια προσπάθεια νομιμοποίησης μιας αποσχιστικής βούλησης. «Καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί με μια βούληση που ευνοεί τον διαχωρισμό και όχι τη συνεργασία. Κοινωνικά οφέλη για το λαό μας δεν θα επιτευχθούν ποτέ», δήλωσε.

    Ανέφερε επίσης ότι περιμένουν την έκθεση της Holguin, αλλά προέβλεψε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα αρκεστεί στο να πει ότι οι κοινότητες (στην Κύπρο) θέλουν την ειρήνη, αλλά οι ηγέτες δεν ακούνε αυτή τη φωνή. «Σε αυτό το σημείο αναμένονται νέες εντάσεις και ανούσιες εκρήξεις προκειμένου να αναγνωριστεί μια ΤΔΒΚ που έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο. Όπως στην περίπτωση των επιχειρήσεων Κλειστά Βαρώσια και Πύλα... Μπορεί να υπάρξουν και πόλεμοι κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συνεχή ανακοίνωση της NAVTEX», είπε.

    Ο Ακάνσοϊ δήλωσε ότι ο Τατάρ έλαβε υπόψη του αυτές τις εντάσεις και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης το είδε επίσης αυτό. «Αν αυτό συνεχιστεί, η υψηλή πολιτική σας θα τερματίσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα», προειδοποίησε.

    Ο Ακανσόι τόνισε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θέλει λύση και η λύση βρίσκεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση το συντομότερο δυνατό και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατεύθυνση προς τη λύσης είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διεθνής κοινότητα και τα περιφερειακά κράτη το γνωρίζουν επίσης πολύ καλά αυτό», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [04] Αρθρογράφοι σχολιάζουν το ιστορικό του «περιουσιακού» και της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας»

    Η Ρεσάτ Ακάρ, στη στήλη του στην εφημερίδα Diyalog (03.07.24) σχολιάζει δηλώσεις του πρώην προέδρου της λεγόμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας, Αϊφέρ Ερκμέν, που είχε κάνει στην Diyalog TV, στις 29 Αυγούστου 2017, και τις οποίες αναδημοσιεύει η εφημερίδα (03.07.24 diyaloggazetesi.com).

    Ο Ερκμέν είχε δηλώσει ότι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βορρά ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο 463 χιλιάδες στρέμματα, ενώ οι τουρκοκυπριακές περιουσίες στο νότο, που ήταν 541 χιλιάδες στρέμματα, μειώθηκαν σε 478 χιλιάδες στρέμματα. Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το αν οι Τουρκοκύπριοι που πούλησαν την περιουσία τους στο νότο πήραν και ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βορρά μετά το 1974 και γράφει ότι αν όντως αληθεύουν ισχυρισμοί ότι αυτό έγινε, το γεγονός αποτελεί κλεψιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Στη συνέχεια σχολιάζει τη δήλωση του Ερκμέν ότι «μέχρι τις 23 Μαρτίου 2018, το ένα πέμπτο των Ελλήνων από τη Μόρφου είχε υποβάλλει αίτηση στην επιτροπή για να πουλήσει τα εδάφη του, αλλά οι αιτήσεις τους δεν προωθήθηκαν. Αναφέροντας ότι 500 εκατομμύρια στερλίνες θα ήταν αρκετά για να τουρκοποιηθεί ολόκληρη η Μόρφου εκείνη την περίοδο, ο Ερκμέν είχε επανειλημμένα καλέσει τις αρχές της ΤΔΒΚ να αναλάβουν δράση και πρότεινε να ψηφιστεί ο νόμος από το κοινοβούλιο».

    Ο Ακάρ γράφει ότι παρά τις προειδοποιήσεις του Ερκμέν, η «νομοθεσία περί φόρου ανάπτυξης» δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος και ότι η ροή πόρων από την Τουρκία σταμάτησε λόγω της μη ψήφισης του «νόμου» αυτού, καθώς για κάθε 100 ευρώ που θα δίνονταν σε Ελληνοκύπριους τα 75 θα δίνονταν από την Τουρκία, ενώ τα 25 θα προκύπταν από έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων.

    Σύμφωνα και πάλι με τη δήλωση του Ερκμέν, «275 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι κατέχουν ξενοδοχεία και κατοικίες στο κλειστό Βαρώσι, υπέβαλαν αίτηση για πώληση, αλλά οι αιτήσεις αυτές δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν λόγω απόφασης του Δικαστηρίου Αμμοχώστου και ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε πριν από 7 χρόνια λόγω της συμπεριφοράς αυτών που ισχυρίζονται ότι τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ».

    Καταλήγοντας ο Ακάρ σχολιάζει ότι στο τέλος των 50 χρόνων έρχονται αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση και ότι υπάρχουν και χειρότερα, κι αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις έτσι θα γίνει.

    Σε 22,4 δισεκατομμύρια στερλίνες υπολογίζεται η αξία των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές

    Παράλληλα, ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι στη στήλη του στην εφημερίδα Yeni Duzen (03.07.24 yeniduzen.com), υπό τον τίτλο ' Ιδιοκτησία και πάλι!' σχολιάζει τις εξελίξεις στο περιουσιακό ως ακολούθως:

    'Διαβάζω στη στήλη του δημοσιογράφου Resat Akar για την πρόταση που παρουσιάστηκε το 1974 σχετικά με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που παραμένουν στο βορρά.

    Ο Οκτάι Φεριντούν (Oktay Feridun), ο Γενικός Εισαγγελέας εκείνης της περιόδου, και ο Νετζατί Μουνίρ Ερτεγκιούν (Necati Munir Ertegun), ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ετοίμασαν μια έκθεση προς το προεδρείο της Συνέλευσης της Τουρκικής Κοινότητας.

    Δίνοντας παραδείγματα από το διεθνές δίκαιο, έκαναν δύο προτάσεις.

    'Πρώτον, να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό για όλους τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν, εκτός από τα στρατιωτικά κτίρια και τις στρατιωτικές αποθήκες, και να καταθέτετε κάθε μήνα το ενοίκιο σε αυτόν τον λογαριασμό...

    Δεύτερον, να μην εκδίδετε ποτέ τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν...'.

    Υποθέτω ότι η πρώτη πρόταση δεν ήταν πολύ δυνατή για μια κοινωνία που μόλις είχε βγει από τον πόλεμο. Ποιος θα πλήρωνε το 'ενοίκιο', με ποια χρήματα και πώς;

    Τουλάχιστον όμως θα μπορούσε να είχε ανοιχτεί ένας ειδικός λογαριασμός για μερίδια εκτός από τις υποχρεωτικές ανάγκες 'στέγασης'.

    Όσο για την πρόταση 'μην δίνετε τίτλους ιδιοκτησίας'! Αυτό θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί τουλάχιστον για όσους δεν άφησαν περιουσία στο νότο...

    Φυσικά, η λεπτή γραμμή εδώ ήταν και η 'εσωτερική μετανάστευση' στο βορρά.

    Ο καιροσκοπισμός της κατάληψης των 'καλύτερων σπιτιών' που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι, παρόλο που δεν είναι μετανάστες και έχουν δικά τους σπίτια...

    Και επίσης ο πληθυσμός που μετακινείται από την Τουρκία... Τελικά, η ψήφος τους είναι επίσης απαραίτητη.

    Πρώτα, δόθηκε ένα πιστοποιητικό 'σωτηρίας' σε αυτούς τους ανθρώπους... Στη συνέχεια, το όνομα του εγγράφου που δόθηκε ονομάστηκε 'οριστική αποταμίευση'. Μετά 'τίτλοι ιδιοκτησίας για όλους...'

    Και αυτά τα πράγματα ήταν πάντα 'ομόφωνα'... Από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά...

    Βέβαια, δεν ήταν τόσο εύκολο να οργανωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς όσο παρατεινόταν η αφερεγγυότητα και εμφανιζόταν η ανάγκη για επενδύσεις... Νέες γενιές παντρεύονταν, ξεκινούσαν επιχειρήσεις, διαφορετικοί άνθρωποι εγκαθίσταντο στη χώρα, συνάπτονταν συνεργασίες.

    Παρά τα γεγονότα αυτά, το ενοίκιο, η αρπαγή και η λεηλασία θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί... Αντιθέτως, ενθαρρύνθηκαν... Ανεύθυνα, ανεξέλεγκτα και αδίστακτα...

    Όπως και τώρα, στην πιο αμφιλεγόμενη στιγμή, 'δόθηκε στους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας το δικαίωμα σε τρία σπίτια'... Έτσι γινόταν πάντα χωρίς υπολογισμούς...

    Η λύση του περιουσιακού φαίνεται να είναι δυνατή μαζί με το Κυπριακό. Όσο δεν υπάρχει λύση, η ένταση θα αυξάνεται... Ειδικά στο περιουσιακό!

    Θα μετατραπεί σε έναν πλήρη κόμπο.

    Ρώτησα τον Ayfer Said Erkmen, έναν από τους πρώην προέδρους της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας και της Επιτροπής Περιουσίας... 'Πόση αποζημίωση πρέπει να πληρώσουμε για όλες τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στο βορρά'... Το υπολόγισε με βάση τις αξίες των οικονομικών της 'ΤΔΒΚ' και έφτασε στο ποσό των 22,4 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

    Ποιος θα πληρώσει αυτό το ποσό τώρα;

    Το σημαντικότερο εμπόδιο για μια λύση είναι οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις και οι ιστορίες θυματοποίησης. Και οι δύο πλευρές επιμένουν στις δικές τους θέσεις!

    Η νοοτροπία του 'ας κρατήσουμε αυτό που έχουμε και ας το ονομάσουμε λύση' πρέπει πρώτα να αλλάξει...

    Η γη στα χέρια σας δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει!

    Οι στρατιώτες δεν μπορούν να παραμείνουν ακριβώς οι ίδιοι!

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει!

    Η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να παραμείνει ακριβώς η ίδια!

    Είναι απαραίτητο να τα αποδεχτούμε αυτά.

    Αν το θέμα δεν είναι η 'ήττα' του άλλου αλλά η 'λύση'

    (ΙΣ)

    [05] «Διαστρεβλώνει τις ιστορικές πραγματικότητες» η έκθεση για το Βαρώσι, υποστηρίζει το λεγόμενο υπέξ

    Σύμφωνα με τη Halk?n Ses? (03.07.24), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών επέκρινε την έκθεση και το σχέδιο ψηφίσματος για το Βαρώσι που εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την ολομέλεια της ΚΣΣΕ, υποστηρίζοντας ότι η «έκθεση διαστρεβλώνει τις ιστορικές πραγματικότητες στο νησί, αγνοεί τις θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υποστεί ο τουρκοκυπριακός λαός και δημιουργεί μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο ελληνοκυπριακός λαός είναι τα μόνα θύματα στο Κυπριακό».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, υποστηρίζει ότι «σε γενικές γραμμές, το ψήφισμα αυτό αποτελεί εκδήλωση του γεγονότος ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ενεργεί και πάλι υπό την καθοδήγηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» και ισχυρίζεται ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της 'ΤΔΒΚ'», αφού, αγνοεί, όπως υποστηρίζεται, το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι υπεύθυνη για την αποτυχία επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας στην Κύπρο μέχρι σήμερα.

    «Οι εποικοδομητικές απόψεις και εισηγήσεις μας σχετικά με το ψήφισμα αντικατοπτρίστηκαν μόνο εν μέρει στο ψήφισμα, ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο στον εισηγητή όσο και στα μέλη της Επιτροπής, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η τουρκική πλευρά», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνονται και τα εξής:

    «Πρώτα απ' όλα, επιβεβαιώθηκε στην προαναφερθείσα απόφαση ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία συστάθηκε για να εξετάζει τις περιουσιακές αξιώσεις των Ελληνοκυπρίων, αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Η απόφαση ,έκανε επίσης ρητή αναφορά στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ως ΤΔΒΚ, θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, η οποία είναι ο εγγυητής του περιουσιακού καθεστώτος στη χώρα μας.

    Τα κλειστά Βαρώσια βρίσκονται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ και είναι υπό την πλήρη κυριαρχία του κράτους μας. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι το άνοιγμα των Κλειστών Βαρωσίων έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να τηρούνται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που εγγυάται το διεθνές δίκαιο και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η έκκληση της ΚΣΣΕ προς τα μέρη να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας στη βάση δοκιμασμένων και αποδεδειγμένα αποτυχημένων μοντέλων στην Κύπρο είναι ανειλικρινής. Όλα τα μέρη που επιθυμούν να συμβάλουν σε μια διαρκή διευθέτηση στο νησί, θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να αναγνωρίσουν τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και τα εγγενή δικαιώματά του για κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [06] Προχωρά η υλοποίηση συστήματος VTS στις κατεχόμενες περιοχές

    Η εφημερίδα Gunes (03.07.24 guneskibris.com) δημοσιεύει δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει το έργο του συστήματος υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων (V.T.S.) της Ανατολικής Μεσογείου που θα δημιουργηθεί στο κατοχικό καθεστώς και ότι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το έργο το 2026.

    Υπογραμμίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, τόσο η Τουρκία όσο και η «ΤΔΒΚ» θα αυξήσουν σημαντικά την κυριαρχία τους στη «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ουράλογλου δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε το έργο Σύστημα Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Πλοίων Μαρμαρά το επόμενο έτος [...] Έχουμε, επίσης, ξεκινήσει το έργο του Συστήματος Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα δημιουργηθεί στην ΤΔΒΚ, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε το έργο μας το 2026».

    (ΙΣ)

    [07] Διεθνές Συνέδριο ICALT 2024

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Bag?ms?z Gazete (02.07.24 bagimsiz.com) γράφει ότι το ICALT 2024, το «σημαντικότερο συνέδριο εκπαιδευτικής τεχνολογίας στον κόσμο», συνεχίζεται με τη συμμετοχή επιστημόνων από 14 χώρες και φιλοξενείται από το παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής (YDU). Το ICALT 2024, που φέτος διοργανώθηκε από την Dorana Tourism και φιλοξενήθηκε από το YDU στις κατεχόμενες περιοχές, τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενήθηκε από χώρες όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν και η Ελλάδα.

    Η έναρξη του ICALT 2024, όπου περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες από 14 χώρες θα παρουσιάσουν περισσότερες από 100 εργασίες, πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου, ενώ επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την «ΤΔΒΚ», την Ταϊβάν και την Τουρκία θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τις τελευταίες τους έρευνες και εφαρμογές.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Γκιουλέρ: «Η στάση μας προς τη λύση των δύο κρατών θα συνεχιστεί»

    Η Aksam (02.07.24 aksam.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασιάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι «η στάση μας προς τη λύση των δύο κρατών θα συνεχιστεί»

    Ο Γκιουλέρ μίλησε σε σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή του Επιτελείου Διοίκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναπληρωτών υπουργών και διοικητών μονάδων.

    Αναφερόμενος στην 50η επέτειο της τουρκική εισβολής στην Κύπρο ο Γκιουλέρ ισχυρίστηκε ότι «στις 20 Ιουλίου θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο, στην οποία σταματήσαμε το χέρι που απλωνόταν στους Τουρκοκύπριους. Η αιτιολόγηση και η αναγκαιότητα αυτής της επιχείρησης, την οποία πραγματοποιήσαμε ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, γίνεται κατανοητή από το περιβάλλον ασφαλείας που διαμορφώθηκε και διαρκεί μέχρι σήμερα. Η στάση μας για λύση δύο κρατών στο νησί και η στήριξη που παρέχουμε στους ομογενείς μας θα συνεχιστεί. Εν μέσω όλων αυτών των έντονων δραστηριοτήτων, οι ηρωικοί στρατιώτες μας είναι αποφασισμένοι να εκπληρώσουν όλα τα είδη των καθηκόντων που τους ανατίθενται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και την ειρήνη και την ασφάλεια του ευγενούς έθνους μας.»

    (ΓΜ)

    [02] Το συριακό στο επίκεντρο των επικείμενων συνομιλιών Έρντογαν – Πούτιν

    H διαδικτυακή Τ24 (02.07.24 t24.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στην Αστάνα για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ιδίως το θέμα της Συρίας που έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες ημέρες.

    Πούταν και Έρντογαν θα συναντηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), του οποίου η Τουρκία είναι εταίρος διαλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν στις 3 και 4 Ιουλίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο κανάλι Haberturk την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Έρντογαν να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Καζακστάν τις επόμενες ημέρες και απαρίθμησε τη Συρία, την Ουκρανία, τα ενεργειακά θέματα σε διμερή βάση, τον όγκο του εμπορίου και την κατάσταση των τουρκικών εταιρειών στη Ρωσία ως σημαντικά θέματα στις σχέσεις με τη Ρωσία.

    Η Συρία είναι ένα σημαντικό θέμα στο τραπέζι

    Ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουν ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα είναι το συριακό ζήτημα, το οποίο έχει αναθερμανθεί με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

    Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία ξεκίνησε αρχικά από τις μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια από άλλους κρατικούς φορείς, δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να σημειώσει ταχεία και σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, πρώτα το μήνυμα που έδωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του Πούτιν Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ και στη συνέχεια οι "θερμές" δηλώσεις του Ερντογάν επανέφεραν το θέμα στην κορυφή της ατζέντας.

    Οι αντιπροσωπείες αναμένεται να συναντηθούν στη Δαμασκό

    Ο δημοσιογράφος Σαρκίς Κασαριάν, με έδρα τη Δαμασκό, δήλωσε στην τουρκική DW ότι σύμφωνα με συριακές πηγές, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της συριακής και της τουρκικής αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με συριακές πηγές, η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει η συνάντηση αυτή να είναι αποκλειστικά διμερής, χωρίς την παρουσία της Ρωσίας, του Ιράκ ή οποιουδήποτε άλλου διαμεσολαβητή και μακριά από τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο Κασαριάν. Πρόσθεσε ότι και οι Σύροι αποδέχθηκαν το αίτημα της Τουρκίας.

    Ο Κασαριάν υπενθυμίζει ότι η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία έχει αλλάξει με τις διάφορες εξελίξεις στο διάστημα που μεσολάβησε μετά το 2015 και ότι έχει φτάσει στο σημείο να διαπραγματεύεται με τη Δαμασκό και συνεχίζει τα λόγια του ως εξής

    "Αλλά αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει πολύ καιρό. Διότι η Συρία έχει θέσει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Η μία είναι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία, την οποία η Δαμασκός χαρακτηρίζει ως κατοχή. Η δεύτερη είναι να σταματήσει να υποστηρίζει ένοπλες ομάδες υπό την ομπρέλα του Συριακού Εθνικού Στρατού και με άλλα ονόματα. Θα τα κάνει αυτά η Τουρκία; Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η Τουρκία θα το κάνει».

    Η τελευταία συνάντηση με τον Πούτιν ήταν πριν από 10 μήνες

    Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συναντήθηκαν για τελευταία φορά πρόσωπο με πρόσωπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 στο Σότσι. Ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία κατόπιν πρόσκλησής του, η επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αλλά δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, αναβλήθηκε και στον Τύπο αποτυπώθηκε ότι οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν την άνοιξη μετά τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου στην Τουρκία και τις προεδρικές εκλογές στις 17 Μαρτίου στη Ρωσία.

    Η εν λόγω επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε την άνοιξη και η πρόσφατη αναφορά του Πούτιν στην Αστάνα για τη συνάντηση οδήγησε σε σχόλια ότι αυτή η επίσκεψη υψηλού επιπέδου δεν θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

    Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία ήταν στις 3 Απριλίου 2018 και η τελευταία μονοήμερη επίσκεψή του στις 8 Ιανουαρίου 2020. Από τις αρχές του 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 τηλεφωνικές κλήσεις και μία προσωπική συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν.

    (ΓΜ)

    [03] Έρντογαν: «Θα σπάσουμε τα χέρια που απλώνονται στη σημαία μας»

    To aHaber (02.07.24 ahaber.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ανατιδρώντας στις επεισόδια στην Καισάρεια και τη Συρία δήλωσε ότι «θα σπάσουμε τα χέρια που απλώνονται στη σημαία μας».

    Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Έρντογαν αναφέρθηκε εκ νέου στις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο λέγοντας τα εξής: «Το Ισραήλ, το οποίο έχει τη στρατιωτική, διπλωματική και πολιτική υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, έχει βάλει στο στόχαστρο τους γείτονές του. Η αύξηση των επιθέσεων κατά του Λιβάνου και η γλώσσα των απειλών μας ανησυχεί σοβαρά για το μέλλον της περιοχής μας».

    Ο Έρντογαν δήλωσε, επίσης ότι αυτές είναι οι μέρες που η ειρήνη, ο διάλογος και η διπλωματία πρέπει να ενεργοποιηθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Εξηγώντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν οι βάσεις για αμοιβαίο διάλογο με τα κράτη που μοιράζονται την ίδια γεωγραφία και το ίδιο πεπρωμένο, ο Ερντογάν είπε: «Στη σημερινή περιφερειακή και διεθνή συγκυρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των ισλαμικών χωρών και να εξαλείψουμε τις διαφορές απόψεων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο παρελθόν να υποθηκεύσει το μέλλον μας. Με αυτή την κατανόηση, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με όλους τους παράγοντες στην περιοχή μας, ξεκινώντας από τους γείτονές μας. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών σε πολλά μέρη».

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία ο Έρντογαν είπε ότι έχουν προσπαθήσει σκληρά για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, η οποία διαρκεί πάνω από 13 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Υπενθύμισε ότι επέτρεψαν στο καθεστώς και την αντιπολίτευση να συναντηθούν στο ίδιο έδαφος μέσω της διαδικασίας της Αστάνα.

    «Είναι δυνατόν να γίνουν πρόσθετα βήματα που θα εξυπηρετήσουν την ειρήνη και την ηρεμία. Δεν έχουμε βλέψεις για τη γη και την κυριαρχία κανενός. Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Συρίας είναι επίσης προτεραιότητα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Έρντογαν, επιπλέον, είπε ότι «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, θέλουμε η Συρία να γίνει ένα ασφαλές και προστατευμένο μέρος για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» και πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί ένα τέτοιο κλίμα, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους και ιδιαίτερα για τον συριακό λαό.

    «Δε θα πέσουμε σε αυτή την κυνική παγίδα»

    Αναφέροντας ότι το ίδιο σχέδιο χάους στήθηκε στην Καισάρεια είναι «μια εξαιρετικά αηδιαστική και επαίσχυντη υπόθεση παρενόχλησης», ο Ερντογάν επισήμανε ότι η δεύτερη πράξη αυτού του έργου στήθηκε εναντίον των τουρκικών συμφερόντων και της παρουσίας στη βόρεια Συρία. Ο Έρντογαν συνέχισε ως εξής: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος γράφει αυτό το έργο, το οποίο ανεβάζουν τα απομεινάρια της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και οι συνεργάτες τους, και ποιος ενεργεί ως κομπάρσος. Θεού θέλοντος, ούτε εμείς ούτε το έθνος μας ούτε οι Σύροι αδελφοί και αδελφές μας θα πέσουν σε αυτή την ύπουλη παγίδα. Θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι δεν θα υποκύψουμε στη ρητορική μίσους, στο φασισμό, στο ρατσιστικό βανδαλισμό και στις προκλήσεις. Ξέρουμε πώς να σπάσουμε τα χέρια που απλώνουν το χέρι στους καταπιεσμένους που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας, όπως ξέρουμε πώς να σπάσουμε τα χέρια που απλώνουν το χέρι στη σημαία μας [...]».

    (ΓΜ)

    [04] Στο 71,6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (03.07.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι τον Ιούνιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 1,64%. Έτσι ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται στο 71,6%.

    Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα για τις πληθωριστικές προσδοκίες της AA Finance προέβλεψαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 2,28% τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός, ο οποίος ήταν 75,45% τον προηγούμενο μήνα, θα μειωθεί στο 72,68%.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 3 July 2024 - 12:28:58 UTC