Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-03-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 59/2024 22.03.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Λέμε όχι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας» επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ: «Δεν υπάρχει λόγος να μην αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ»
  • [03] Ομιλία Χασίπογλου σε PACE «για τα αθλητικά εμπάργκο ενάντια στην Τουρκοκυπριακή νεολαία»
  • [04] Συνεχίζεται το σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία
  • [05] Αρθρογράφοι σχολιάζουν τον σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία
  • [06] Συνολικά 10,383 άτομα ψήφισαν στα κατεχόμενα για τις εκλογές στη Ρωσία
  • [07] «Η συνεχής και απρογραμμάτιστη αύξηση του πληθυσμού επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση νερού»
  • [08] Μειώθηκε κατά 7,18% ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που πέρασαν στα κατεχόμενα τον Ιανουάριο
  • [09] Εκδήλωση των Pars Media στα κατεχόμενα τον Σεπτέμβριο
  • [10] Αποτυχία λόγω χρεών η σύμπραξη Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ» για ναυτιλιακή σύνδεση Μερσίνας - Αμμοχώστου
  • [11] Επαφές του εμπορικού επιμελητηρίου στην Κωνσταντινούπολη
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επαφές Φιντάν στις Βρυξέλλες
  • [02] Επιχειρήσεις στο Ιράκ, διπλωματία στη Συρία το σχέδιο της Τουρκίας
  • [03] Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο βάσης κατά 500 μονάδες στο 50%

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Λέμε όχι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας» επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRT (21.03.24 BRTK), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ , σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «1η συνάντηση πόλεων και πολιτισμών, Ζώντας τη βόρεια Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη», που διοργανώθηκε από το «γραφείο της πρωθυπουργίας», στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά, ότι λένε 'όχι' σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας.

    Υποστηρίζοντας ότι «καταβάλλουν προσπάθειες για να ανακοινώσουν στον κόσμο τι σημαίνει κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τη συνεργασία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο», ο Τατάρ δήλωσε και τα εξής:

    «Για άλλη μια φορά, λέμε 'όχι΄' στις ίντριγκες που θα μπορούσαν να μας θέσουν σε κίνδυνο με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση. Διότι η υποδομή της συμφωνίας που θα μας μπαλώσουν με μία κυριαρχία και ένα κράτος, είναι να εξαλείψουν την 'ξεπερασμένη' κατ' αυτούς, εγγυητική συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας, με μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Αν νομίζουν ότι θα μας καταστρέψουν με τα παιχνίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς τα έχουμε ξεπεράσει αυτά εδώ και καιρό.... Έχουμε πλέον μια νέα πολιτική και αυτή είναι μια εθνική πολιτική», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς του ισχυρισμούς ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από το κράτος με τα γεγονότα του 1963, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Φυσικά και είχαμε το δικαίωμα να δημιουργήσουμε το δικό μας κράτος. Για περισσότερα από 60 χρόνια, ο τουρκοκυπριακός λαός βαδίζει αυτό το δρόμο με το δικό του κράτος. Δεν θα εγκαταλείψουμε το δικό μας κράτος και να πάμε να γίνουμε μπάλωμα άλλων.... Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική μέχρι τέλους. Αυτή η εθνική πολιτική, για την επιβίωση ενός ανεξάρτητου τουρκικού κράτους στην Κύπρο και για να το οδηγήσουμε στο μέλλον, διεξάγεται με την υποστήριξη της Τουρκίας», ανέφερε.

    Yποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι «οι μεγάλες ιδέες» για την Κύπρο έχουν γίνει πραγματικότητα με τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο και στις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στις υποδομές και τις επικοινωνίες.

    «Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μια άλλη εποχή με την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο μέσω καλωδίου από την Τουρκία», δήλωσε.

    Αναφέροντας ότι «εργάζονται νυχθημερόν για την υλοποίηση των έργων στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία και ότι τα έργα αυτά υλοποιούνται παρά την πανδημία που συγκλόνισε τον κόσμο, τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας που ανέτρεψε τις ισορροπίες και τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές», ο Τατάρ δήλωσε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια χώρα αντάξια μας».

    (...)Τέλος, επανέλαβε ότι «η ΤΔΒΚ ως ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος, αποτελεί το παράθυρο και την πόρτα που ανοίγει προς την Μεσόγειο για τα τουρκικά κράτη. Βλέπουμε πόσο σημαντική, ιερή και πολύτιμη είναι η ΤΔΒΚ για το μέλλον μας ως εθνικό κράτος», κατέληξε.

    (ΑΚ)

    [02] Τατάρ: «Δεν υπάρχει λόγος να μην αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s (21.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Erssn Tatar) υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη μη αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    Σε ομιλία του πανεπιστήμιο Τσουκούροβα στα Άδανα με θέμα «η σημασία της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων» o Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ξεχωριστός λαός με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον αγώνα του», και πρόεθσεσε ότι κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δημιούργησε το δικό του κράτος και ξεκίνησε για αναγνώριση, δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε κράτος υπάρχουν και στην ΤΔΒΚ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το κράτος της ΤΔΒΚ δεν πρέπει να αναγνωριστεί και είναι απαραίτητη προσδοκία μας ότι η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει την πορεία της. Αν υπάρξει συμφωνία, το κράτος της ΤΔΒΚ θα είναι μέρος της. Αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι με τη συνεργασία των δύο κρατών. Η εγγυοδοσία της Τουρκίας, η συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί ως αποτρεπτική δύναμη είναι η κόκκινη γραμμή μας. Το μοιραζόμαστε συνεχώς με τη διεθνή κοινότητα. Εάν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να στηθεί, πρέπει να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο εθνικό μας καθεστώς».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι «εργάζονται για την εξασφάλιση της ευημερίας, της ειρήνης, και της ασφάλειας του τουρκοκυπριακού λαού και για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφέρθηκε επσης «στα έργα που υλοποιούνται στην ΤΔΒΚ με την υποστήριξη της Τουρκίας και στον στόχο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου», και υποστήριξε ότι «η επιβίωση της ΤΔΒΚ είναι ένα μεγάλο κέρδος για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

    Σχολιάζοντας, τέλος, την επίσκεψη της Προσωπικής Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Maria Angela Holguin Cuellar στην Κύπρο, ο Τατάρ δήλωσε ότι μετέφεραν στην Cuellar τις απόψεις τους και την ανάγκη άρσης της απομόνωσης.

    Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον Τατάρ.

    (ΓΜ)

    [03] Ομιλία Χασίπογλου σε PACE «για τα αθλητικά εμπάργκο ενάντια στην Τουρκοκυπριακή νεολαία»

    Η Gunes (22.03.24) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματο Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου (Oguzhan Hasipoglu) σε ομιλία του PACE αναφέρθηκε «στα αθλητικά εμπάργκο ενάντια στην Τουρκοκυπριακή νεολαία».

    Ο Χασίπογλου, που συμμετείχε ως παρατηρητής στην συνεδρίαση των επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησε ομιλία «σχετικά με τα εμπάργκο που έχουν επιβληθεί στη νεολαία της ΤΔΒΚ» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών, Εκπαίδευσης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του UBP, στη συνεδρίαση με θέμα: «Ο αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων στην ειρηνευτική διαδικασία και κατά πόσο η ανεξαρτησία του αθλητισμού εξυπηρετεί τις αξίες του αθλητισμο», την οποία εισηγήθηκε η Ρουμάνα βουλευτής Denisa Neagu, ο Jean Pierre Siutat, πρόεδρος της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος είχε προσκληθεί ειδικά, έκανε επίσης μια παρουσίαση. Ο Hasipoglu, ο οποίος πήρε το λόγο μετά την παρουσίαση, επέστησε την προσοχή στη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν φέτος στη Γαλλία και πρόσθεσε ότι «παρά το εμπάργκο στο ρωσικό κράτος, οι Ρώσοι αθλητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ολυμπιακή σημαία, και ότι υπήρχαν παραδείγματα αυτής της κατάστασης στο παρελθόν, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να καθοριστεί ένας νέος οδικός χάρτης για τους αθλητές της ΤΔΒΚ».

    «Παρόλο που όλοι οι παρόντες σε αυτή τη συνεδρίαση της επιτροπής συμφωνούν ότι η πολιτική δεν πρέπει να αναμειγνύεται με τον αθλητισμό, σας ζητώ να μην παραμείνετε σιωπηλοί για τους άδικους περιορισμούς που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό, ιδιαίτερα στη νεολαία, 20 χρόνια έχουν περάσει από το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν. Θέλουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν και να αρθεί το εμπάργκο. Παρά τις δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ότι ο λαός που ψήφισε 'ναι' στο δημοψήφισμα θα ανταμειφθεί και η απομόνωση θα αρθεί, είναι σαφές ότι η ΕΕ εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά. Μέσω αυτής της επιτροπής, καλούμε το Συμβούλιο να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν και να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής νεολαίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τους Ολυμπιακούς κανόνες», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Συνεχίζεται το σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος αναφέρεται και σήμερα στο σκάνδαλο που ξέσπασε με τα πλαστά πτυχία στα κατεχόμενα.

    H K?br?s Postas? (22.03.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο τουρκικής υπηκοότητας Τολγκά Ατιλγκάν (Tolga At?lgan), ιδιοκτήτης του Cyprus Massachussetts Centre Of Innovation, συνελήφθη επίσης στο πλαίσιο της έρευνας για τα πλαστά διπλώματα.

    «Καθώς η έρευνα για τα πλαστά διπλώματα συνεχίζεται, ο αριθμός των συλληφθέντων αυξάνεται», τονίζει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της K?br?s Postas?, ο Tolga At?lgan, ιδιοκτήτης του Cyprus Massachussetts Centre Of Innovation, συνελήφθη κατά την είσοδό του στα κατεχόμενα.

    Ο Tolga At?lgan είχε υποβληθεί σε έλεγχο της YODAK πριν από λίγο καιρό.

    H Vatan (22.03.24) γράφει ότι χθες συνελήφθητε ο γενικός γραμματέας του «Πανεπιστημίου Υγείας και κοινωνικών επιστημών» S G (δίνει μόνο τα αρχικά του ονόματος) ο οποίος κατέθεσε πως δόθηκαν πλαστά πτυχία σε 649 άτομα.

    Εξάλλου, σε άρθρο του στην Yeni Duzen (22.02.24) ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι (Cenk Mutluyaka) γράφει τα εξής: «[...]Οι αρνητικές συνέπειες του σκανδάλου των 'πλαστών διπλωμάτων' και της δομής που έχει μετατραπεί σε 'χωματερή των πανεπιστημίων' δεν βιώνονται μόνο στο εσωτερικό. Ο κόσμος παρακολουθεί επίσης τι συμβαίνει εδώ. Δεν αναφέρθηκε πολύ, αλλά υποστηρίχθηκε ότι το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ζιμπάμπουε πήρε μια νέα απόφαση. '5 πανεπιστήμια στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο διαπίστευσης'. Ο ισχυρισμός είναι ο εξής: Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ζιμπάμπουε (ZIMCHE) ανακοίνωσε ότι επτά πανεπιστήμια στην Ινδία και την Κύπρο έχουν αφαιρεθεί από τον επίσημο κατάλογο των ιδρυμάτων που είναι διαπιστευμένα από τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας και προτύπων. Το υπουργείο Παιδείας, στην ενημέρωση που δόθηκε στη Βουλή, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθινός. Αλλά η Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης και Εξωτερικών Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να ενημερώσει το κοινό ανταλλάσσοντας επίσημη αλληλογραφία με το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ζιμπάμπουε.

    Ήδη δεν υπάρχουν φοιτητές που έρχονται από την Ευρώπη. Η ροή των εξειδικευμένων φοιτητών θα σταματήσει εντελώς, αν αυτό συνεχιστεί. Η ποιότητα θα πέσει περαιτέρω. το πιο δραματικό είναι ότι θα πληγούν τα πανεπιστήμια που πραγματικά προσπαθούν να παρέχουν επιστημονική, εξειδικευμένη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση», καταλήγει.

    (ΚΣ)

    [05] Αρθρογράφοι σχολιάζουν τον σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία

    Ο Σερχάτ Ιντζιρλί στο άρθρο του στην Yeni Duzen (22.03.24 yeniduzen.com) υποστηρίζει ότι τα πανεπιστημιακά σκάνδαλα υπάρχουν εδώ και χρόνια και γράφει χαρακτηριστικά: «Εδώ και χρόνια, κάποιοι θησαυρίζουν με στο όνομα των 'πανεπιστήμιων'... Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλοι αυτοί οι θησαυρίζοντες είναι εθνικιστές... Είναι αυτοί που αγαπούν περισσότερο την πατρίδα! Ακόμα και ο ιδιοκτήτης του πανεπιστημίου στη Μόρφου είναι βουλευτής του πιο εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας!»

    Ο Σενέρ Λεβέντ , διευθυντής της Avrupa (22.03.24) γράφει ότι ο Λεβέντ Ουισάλ, ιδιοκτήτης του λεγόμενου πανεπιστήμιου υγείας και κοινωνικών επιστημών Κύπρου (KSTU), είναι αυτός που έδωσε το έναυσμα για τη διερεύνηση του σκανδάλου, καθώς απευθύνθηκε στην αστυνομία και πιστεύει ότι Σερντάλ Γκιουντούζ, λεγόμενος γενικός γραμματέας του KSTU είπε την αλήθεια όταν δήλωσε ότι [ο Ουισάλ] «ήταν ενήμερος για καθετί που κάναμε».

    Γράφει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα λεγόμενα, [ο Ουισάλ] έπειτα από την ίδρυση του πανεπιστημίου είπε στους αρμόδιους που διόρισε: Να μου δίνετε 6 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, και δε θέλω τίποτα άλλο από εσάς...Ως γεγονός, το πιο απλό για αυτό το γεγονός είναι να ερωτηθεί εκείνος...Όμως πως θα ερωτηθεί...Εμ είναι Τούρκος υπήκοος, εμ είναι και βουλευτής...Έχει ασυλία!»

    «Η αστυνομία ελέγχεται από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας»

    Ο Χουσεΐν Εκμεκτσί σε άρθρο του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber K?br?s (22.03.24 haberkibris.com) γράφει ότι το οικονομικό κέρδος που προέκυψε στο παράνομο πανεπιστήμιο «υγείας και κοινωνικών επιστημών Κύπρου» ανέρχεται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των πλαστών διπλωμάτων που εκδόθηκαν για να φτάσουν αυτά τα χρήματα είναι 673. Γράφει χαρακτηριστικά:

    «Ορισμένα από τα πανεπιστήμια που έλαβαν πανεπιστημιακές άδειες αλλά δεν μπορούσαν να μπουν στο βιβλιάριο YOK [δεν πληρούν τα κριτήρια για πιστοποίηση] και δεν μπορούσαν να δεχτούν φοιτητές από την Τουρκία χρησιμοποίησαν την αφρικανική αγορά για αυτές τις δραστηριότητες, αυτός είναι ο ισχυρισμός. Έγινε μετανάστευση, πάρθηκαν τα χρήματα της εγγραφής, μεταφέρθηκαν φοιτητές στο νησί και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

    Γνωρίζουμε ότι η αστυνομία διεξάγει επίσης μια σοβαρή επιχείρηση στο εσωτερικό της. Πολλοί φάκελοι που είχαν κλείσει στο παρελθόν, πολλά γεγονότα που είχαν συγκαλυφθεί αποκαλύπτονται τώρα ένα προς ένα. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί, ένας μικρός αριθμός αστυνομικών που έγιναν γρήγορα πλούσιοι, καταθέτουν τώρα, προσπαθώντας να εξηγήσουν την πηγή του πλούτου τους.

    Πολλά ονόματα, ιδίως εκείνα με παρουσία στην πολιτική και που βρίσκονται κοντά σε ανώτερα στελέχη της χώρας, περιφέρονται αυτή τη στιγμή από πόρτα σε πόρτα. Προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της έρευνας σε αυτούς. Πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους δύναμη για να εμποδίσουν την αστυνομία να φτάσει σε αυτούς.

    Παρόλο που στα χαρτιά η αστυνομία θεωρείται ότι υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στην ιεραρχία υπάγεται στη Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας, ακόμη και στη Διοίκηση των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων, και αν το προχωρήσουμε λίγο περισσότερο, στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Με άλλα λόγια, η αστυνομία μας είναι επίσης μέρος του στρατού.

    [...]

    Οι έρευνες θα συνεχιστούν, οι συλλήψεις θα συνεχιστούν. Από αυτό το σημείο και μετά, η αστυνομία θα πρέπει να ενισχυθεί, οι ομάδες έρευνας θα πρέπει να μείνουν ήσυχες και η πολιτική θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να εμποδίσει την εξάπλωση της έρευνας στους δικούς της συγγενείς. Αφήστε την αστυνομία να κάνει το καθήκον της».

    «Μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα σκάσουν οι βόμβες»

    Στο άρθρο του στην διαδικτυακή εφημερίδα K?br?s Postas? (22.03.24 kibrispostasi.com) ο Λεβέντ Οζαντάμ υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη οργή στην κοινωνία και καθώς το σκάνδαλο με τα πλαστά διπλώματα έχει πλέον επεκταθεί στο «στρατό και την αστυνομία, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο επόμενος!» και σχολιάζει την πρόσφατη επίσκεψη των «κυβερνητικών στελεχών» του κατοχικού καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη ως εξής:

    «Προφανώς, πήγαν να υποστηρίξουν τον υποψήφιο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κουρούμ στο όνομα του ιφτάρ! Ή έτσι τους έδωσαν οδηγίες... Πόζες για φωτογραφίες! Φρόντισαν για τη χώρα, είναι όλα ηλιόλουστα... Τώρα έχουν βάλει το χεράκι τους στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία! [...]

    Η πιο εντυπωσιακή ομιλία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του λαού μας στο ιφτάρ έγινε από τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρο της Τουρκίας... Ο Γιλμάζ κοίταξε τον λαό μας στα μάτια και είπε ότι όποιος εμπλέκεται στο θέμα των πλαστών διπλωμάτων θα τιμωρηθεί! Τότε ήταν που αυξήθηκαν οι ελπίδες μέσα μας... Δεν έχει σημασία ποιος είναι! Χωρίς εξαίρεση... Εν τω μεταξύ, κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι πραγματικές βόμβες θα σκάσουν μετά τις 31 Μαρτίου! Δεν είναι τίποτα, θα περιμένουμε, απομένει μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα 10 ημερών... Αν ο Τζεβντέτ Γιλμάζ κρατήσει το λόγο του, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για εμάς!»

    (ΙΣ)

    [06] Συνολικά 10,383 άτομα ψήφισαν στα κατεχόμενα για τις εκλογές στη Ρωσία

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (21.03.24 kibrispostasi.com), συνολικά 10,383 άτομα ψήφισαν στα κατεχόμενα για τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ρωσία.

    Όπως μεταδίδεται, 10.383 Ρώσοι ψήφισαν στην κάλπη που στήθηκε στην «ΤΔΒΚ», ενώ 42.833 ψηφοφόροι ψήφισαν στην κάλπη που στήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ενώ η νίκη και στις δύο κάλπες πήγε στον νυν πρόεδρο Πούτιν, οι ψήφοι για τον Πούτιν στις κάλπες της «ΤΔΒΚ» ήταν 10 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο Πούτιν εξασφάλισε ποσοστό 77% στη κάλπη στα κατεχόμενα, περίπου 10% χαμηλότερο από το μέσο όρο των γενικών εκλογών, ενώ το ποσοστό των ψήφων που έλαβε στην κάλπη που άνοιξε στην Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε 86%.

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά διενεργήθηκαν εκλογές στα «εδάφη της ΤΔΒΚ» μια άλλης χώρας, εκτός από την Τουρκία και γράφει ότι η εξέλιξη αυτή, αποτελεί ένα από τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσία στις σχέσεις της με την «ΤΔΒΚ» το τελευταίο διάστημα.

    Η ψηφοφορία για τις Εκλογές στη Ρωσία διεξήχθη στα κατεχόμενα στις 5- 7 Μαρτίου, για συνολικά 3 ημέρες, στο γραφείο όπου η Ρωσία διενεργεί ανεπίσημες προξενικές διαδικασίες.

    (ΑΚ)

    [07] «Η συνεχής και απρογραμμάτιστη αύξηση του πληθυσμού επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση νερού»

    Η Haber K?br?s (21.03.24 haberkibris.com) γράφει ότι ο «πρόεδρος» του λεγόμενου επιμελητηρίου γεωλόγων μηχανικών, Μεχμέτ Νετζντέτ, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να δούμε το πρόβλημα του νερού ως πρόβλημα ολόκληρου του νησιού με μια ολιστική προοπτική και να αναζητήσουμε κοινές λύσεις.

    Ο Νετζντέτ σημείωσε ότι η συνεχής και μη προγραμματισμένη αύξηση του πληθυσμού των κατεχομένων επηρεάζει άμεσα αρνητικά την κατανάλωση νερού και δήλωσε ότι ο νόμος για τη διαχείριση των υδάτων και το σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι απαραίτητα. «Δυστυχώς, ακόμη και οι στοιχεία για τον πληθυσμό που απαιτούνται για τον προγραμματισμό δεν μπορούν να ανακοινωθούν επίσημα», είπε χαρακτηριστικά.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «η απόδειξη της έλλειψης σχεδιασμού είναι ότι η ποσότητα κατανάλωσης πόσιμου και πόσιμου νερού, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 38 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2050 στο πλαίσιο του έργου ύδρευσης από την Τουρκία, έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2023. Το αποτέλεσμα αυτό μας δείχνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να θεσπιστούν πληθυσμιακές και γεωργικές πολιτικές στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητος ο νόμος για τη διαχείριση των υδάτων και το σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού όχι μόνο αυξάνει τη ζήτηση νερού αλλά προκαλεί και ρύπανση των υδάτινων πόρων. Τα οικιακά λύματα, τα νοσοκομειακά και βιομηχανικά λύματα, τα οποία μετατρέπονται σε λύματα μετά τη χρήση τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημαντική εναλλακτική πηγή νερού αφού επεξεργαστούν με κατάλληλες μεθόδους και αποκτήσουν αξιοποιήσιμα πρότυπα νερού. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γενικευτεί αυτή η κατανόηση σε ολόκληρη τη χώρα μας».

    Ο Νετζντέτ ανέφερε ακόμη ότι η πυκνή δόμηση σε περιοχές χωρίς υποδομές αποχέτευσης στην ακτή του κατεχόμενου Τρικώμου αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη θάλασσα και ότι η θάλασσα μολύνεται λόγω της πυκνής δόμησης στην ακτογραμμή της Κερύνειας και ότι η έλλειψη εγκαταστάσεων αποχέτευσης και επεξεργασίας και η ανεπάρκεια αυτών που υπάρχουν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

    «Είναι απαραίτητο να δούμε το πρόβλημα του νερού ως πρόβλημα ολόκληρου του νησιού και να βρούμε μια κοινή λύση»

    Καταλήγοντας, ο Νετζντέτ, ανέφερε ότι «το πρόβλημα δε λύνεται με τη μεταφορά νερού. Είναι αναπόφευκτο να δούμε το πρόβλημα του νερού, που είναι το κοινό πρόβλημα του νησιού μας, ως πρόβλημα ολόκληρου του νησιού σε μια ολιστική προοπτική και να αναζητήσουμε κοινές λύσεις. Η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται το νησί μας βρίσκεται υπό την επίδραση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά ασταθείς. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να αγνοηθούν οι διαπραγματεύσεις και η συνεργασία μεταξύ των μερών για τις πολιτικές διαχείρισης των υδάτων, τη χρήση και την προστασία των υδάτινων πόρων».

    (ΓΜ)

    [08] Μειώθηκε κατά 7,18% ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που πέρασαν στα κατεχόμενα τον Ιανουάριο

    Η Halk?n Sesi (22.03.24) υπό τον τίτλο «Άρχισαν να μειώνονται οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων», γράφει ότι εξαιτίας της αύξησης στην ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας έναντι του Ευρώ και της «μεγάλης ακρίβειας» που παρατηρείται στα κατεχόμενα, η ροή των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα άρχισε να μειώνεται.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το 2023 ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που μετέβησαν στα κατεχόμενα μέσω των σημείων διέλευσης έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο, κατά τους πρώτους μήνες του 2024, η ροή των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα μειώθηκε.

    Συγκεκριμένα, το 2023, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που πέρασαν στα κατεχόμενα μέσω των σημείων διέλευσης ανήλθε στα 3 εκατομμύρια 63 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 8,11%, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που πέρασαν στα κατεχόμενα ήταν 237,551.

    Όσον αφορά σε στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2024, σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 7,18% στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που πέρασαν στα κατεχόμενα μέσω των σημείων διέλευσης, αφού ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 220,486. Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω των σημείων διέλευσης κατά την ίδια χρονική περίοδο ανήλθε στις 192,695.

    Όσον αφορά στους αλλοδαπούς που πέρασαν στα κατεχόμενα τον Ιανουάριο του 2024 από τα σημεία διέλευσης, τα στοιχεία αναφέρουν ότι σημείωσαν μείωση της τάξεως του 6% και ανήλθαν στις 342,100 άτομα, από 363,924 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Ο συνολικός αριθμός των διελεύσεων στα κατεχόμενα τον Ιανουάριο του 2024 ανήλθε στις 534,791 (συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων πολιτών).

    (ΑΚ)

    [09] Εκδήλωση των Pars Media στα κατεχόμενα τον Σεπτέμβριο

    H K?br?s (22.03.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής Ζορλού Τορέ (Zorlu Tore) δήλωσε ότι «η έλευση παγκοσμίου φήμης ονομάτων στην ΤΔΒΚ είναι σημαντική για την αναγνώριση και την προβολή της».

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των Pars Media που θα διοργανώσουν μια εκδήλωση στα κατερχόμενα τον Σεπτέμβριο. Είπε ότι συμμετείχαν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας «με το καθεστώς του τουρκοκυπριακού κράτους» και δήλωσε: «Στόχος μας είναι να γίνουμε πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών».

    Υποστηρίζοντας ότι «έχουν αναγνωριστεί ως κράτος με τον πληθυσμό τους, το έδαφός τους και τη σημαία τους, ο Τορέ είπε ότι τα βήματα που έχουν γίνει τους επιτρέπουν να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα».

    Ο Τορέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η ΤΔΒΚ θα αναγνωριστεί μια μέρα».

    (ΚΣ)

    [10] Αποτυχία λόγω χρεών η σύμπραξη Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ» για ναυτιλιακή σύνδεση Μερσίνας - Αμμοχώστου

    Η εφημερίδα Yeni Duzen (22.03.24) γράφει ότι στο παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου παραμένει δεμένο εδώ και τρεις εβδομάδες το οχηματαγωγό επιβαταγωγό πλοίο (RoRo) «Ada 74», που με βάση το «πρωτόκολλο» συνεργασίας Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα πραγματοποιούσε τη γραμμή Μερσίνη ? Αμμόχωστος, εξαιτίας χρεών που έχει συσσωρεύσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Τμήμα Ιδιωτικοποιήσεων της Τουρκίας που του ανήκει το 51% έχει πληρώσει τα 6 εκατομμύρια δολάρια που του αναλογούν, ενώ η λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος, η οποία διαθέτει το 49% του πλοίου, δεν έχει πληρώσει τα 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες που της αναλογούν. Για το σκοπό αυτό έκανε αίτηση στην λεγόμενη Τράπεζα Αναπτύξεως για χρηματοδοτήσει το χρέος. Το π

    Η Yeni Duzen γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση αναζητά τρόπους πώλησής του και δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού μεταφορών Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ανέφερε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα μεταβιβαστεί ή θα πωληθεί στην «ΤΔΒΚ» το 51% και στη συνέχεια θα μπορέσουν να το πουλήσουν.

    Την είδηση σχολιάζει και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σερχάτ Ιντζιρλί(22.03.24 yeniduzen.com), γράφοντας τα εξής:

    «...Η Ναυτιλιακή Εταιρεία της ΤΔΒΚ αγόρασε πέρυσι ένα πλοίο με μια τελετή... Φυσικά με τους φόρους του λαού... [...]

    Το πλοίο αυτό ονομάστηκε Ada 74... Ο Ερσίν Τατάρ, ο Πρέσβης κ.α. έκοψαν την κορδέλα στην τελετή και πήγε στο πρώτο του ταξίδι... Τι έγινε; Η Ναυτιλιακή Εταιρεία της ΤΔΒΚ δεν μπορούσε να λειτουργήσει ούτε αυτό το πλοίο... Το πλοίο είναι δεμένο στο λιμάνι της Αμμοχώστου εδώ και τρεις εβδομάδες... Το πλοίο έχει χρέη παντού, ακόμα και στους γλάρους στο λιμάνι σύμφωνα με φήμες... Με άλλα λόγια, δεν βυθίστηκε με τη θαλάσσια έννοια, αλλά με την οικονομική έννοια! [...]

    Αυτό το παλιό πλοίο, το οποίο μας 'παρουσιάστηκε με πομπώδεις τελετές ως 'να το πλοίο της ΤΔΒΚ', και το οποίο δεν έχει καν σωστή άγκυρα, αποδεικνύεται ότι δεν είναι δικό μας!

    Ναι, αυτό το πλοίο, το Ada 74, δεν ανήκει στην Τουρκοκυπριακή Ναυτιλιακή Εταιρεία... Ανήκει σε ένα πρακτορείο στη Μερσίνα... Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τουρκοκυπριακής Ναυτιλιακής Εταιρείας είναι επίσης επικεφαλής του Τμήματος Ιδιωτικοποιήσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας...

    Με τη μεσολάβηση αυτού του αδελφού, δόθηκε δάνειο ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτικό πρακτορείο στη Μερσίνα... Το δάνειο αυτό στη συνέχεια 'με κάποιο τρόπο' αναλήφθηκε από την Τουρκοκυπριακή Ναυτιλιακή Εταιρεία στην ΤΔΒΚ... Με άλλα λόγια, υπάρχει μια πολύ σοβαρή συνωμοσία και συμπαιγνία...»

    (ΙΣ)

    [11] Επαφές του εμπορικού επιμελητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

    Η Hakl?n Sesi (22.03.24 halkinsesikibris.com) γράφει ότι η αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) με επικεφαλής τον πρόεδρο Τουργκάι Ντενίζ πραγματοποίησαν επαφές στην Κωνσταντινούπολη.

    Όπως έγινε γνωστό, ο Ντενίζ και η αντιπροσωπεία του ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και επισκέφθηκαν το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK), το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο IMEAK και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης (ISO).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Deniz και της αντιπροσωπείας του, που φιλοξενήθηκε από τον πρόεδρο της συνέλευσης του ISO, Εντέρ Γιλμάζ και τον πρόεδρο του ISO Ερντάλ Μπαχτσιβαν και στην οποία συμμετείχαν οι αξιωματούχοι του επιμελητηρίου, αναφέρθηκε ότι η λεγόμενη συμφωνία για τη «διευκόλυνση των βιομηχανικών επενδύσεων» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος τον περασμένο Ιανουάριο ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο των δύο «χωρών».

    Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου συζητήθηκε η κοινή ατζέντα Τουρκίας και κατεχομένων και οι τρέχουσες εξελίξεις στον κόσμο, συζητήθηκαν επίσης τα τρέχοντα ζητήματα του εμπορίου και της βιομηχανίας. Συμφωνήθηκε επίσης να αυξηθεί περαιτέρω η υπάρχουσα επικοινωνία μεταξύ των οργανισμών, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις και οι φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ντενίζ, δήλωσε ότι αναμένουν ότι η λεγόμενη συμφωνία θα επιταχύνει τις βιομηχανικές επενδύσεις στα κατεχόμενα και υπογράμμισε τα ακόλουθα σημεία: «Έχουμε πανεπιστήμια, τράπεζες και ξενοδοχεία στην ΤΔΒΚ. Εκτός από αυτά, στόχος μας είναι οι βιομηχανικές επενδύσεις, η παραγωγή και η μεταποίηση όσων παράγουμε. Με αυτή τη συμφωνία, δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία. Περιμένουμε τις επενδύσεις των Τούρκων βιομηχάνων στην οργανωμένη βιομηχανική μας ζώνη στην ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επαφές Φιντάν στις Βρυξέλλες

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (21.03.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε επαφές στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια στις Βρυξέλλες.

    Στο περιθώριο της συνόδου, όπου συζητήθηκαν η ενεργειακή ασφάλεια και ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις, ο Fidan συναντήθηκε αρχικά με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte και δέχθηκε τον Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

    Στη συνέχεια, ο Φιντάν συναντήθηκε χωριστά με τον Πακιστανό ομόλογό του Muhammad Ishaq Dar, τον Αζέρο ομόλογό του Ceyhun Bayramov και τον Ιταλό ομόλογό του Antonio Tajani.

    Ο Fidan συναντήθηκε με τους πολίτες που διαμένουν στο Βέλγιο στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB) στις Βρυξέλλες και τέλος συναντήθηκε με τη Βελγίδα ομόλογό του Hadja Lahbib στο βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες.

    (ΓΜ)

    [02] Επιχειρήσεις στο Ιράκ, διπλωματία στη Συρία το σχέδιο της Τουρκίας

    Η Μilliyet (22.03.24 milliyet.com.tr) γράφει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την ασφαλή ζώνη στη συνοριακή γραμμή με το Ιράκ εντός του τρέχοντος έτους μέσω επιχειρήσεων πληροφοριών και διπλωματικών πρωτοβουλιών καθώς και στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ.

    Πηγές σχολίασαν τόνισαν ότι το Ιράκ είναι η προτεραιότητα και σχολίασαν: «Η διπλωματία θα είναι στην πρώτη γραμμή στη Συρία σε αυτό το στάδιο». Σημειώνοντας ότι ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζεται η προεκλογική διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές, ταυτόχρονα διεξάγεται η συζήτηση για το αν θα αποσυρθούν τα στρατεύματα από τη Συρία, οι πηγές δήλωσαν: «Η προτεραιότητά μας είναι το Ιράκ σε αυτό το στάδιο».

    Η Τουρκία απαιτεί επίσης να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας για την «τρομοκρατική» οργάνωση PKK και το YPG. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία από το Ιράκ ήρθε στην Τουρκία και εξέτασε τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στα σύνορα. Αναφέρθηκε ότι άρχισαν να λαμβάνονται φυσικά μέτρα, όπως η κατασκευή συρμάτινων φραχτών και η διάνοιξη τάφρων, για να αποτραπούν τα περάσματα Ιράκ-Συρίας.

    (ΓΜ)

    [03] Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο βάσης κατά 500 μονάδες στο 50%

    Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber trthaber.com) γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΤCMB) αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 50%.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασε υπό την προεδρία του διοικητή της Φατίχ Καραμάν και ανακοίνωσε την απόφασή της για τα επιτόκια.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 22 March 2024 - 17:07:28 UTC