Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 211/2023 25.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ενθαρρυμένος από τις εξελίξεις στην Πύλα δηλώνει ο Κόλιν Στιούαρτ
  • [02] Τατάρ: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας»
  • [03] Ουστέλ: «Το Αζερμπαϊτζάν το δεύτερο βήμα μετά την Τουρκία»
  • [04] Όζερσαϊ: «Η ΤΔΒΚ να επωφεληθεί από τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν»
  • [05] «Σοβαρή πολιτική εξέλιξη» αισθάνθηκε στο Αζερμπαϊτζάν ο πρόεδρος των εργολάβων
  • [06] Η Τουρκία έκανε στην Κύπρο τα ίδια που το Ισραήλ κάνει στην Παλαιστίνη, λέει ο Ελτσίλ
  • [07] Αντιδράσεις στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
  • [08] Άσκηση έρευνας ? διάσωσης στα κατεχόμενα
  • [09] Στην Άγκυρα για επαφές ο Μπέροβα
  • [10] Είκοσι τρία «πανεπιστήμια» και εκατό δέκα χιλιάδες φοιτητές
  • [11] Λεγόμενος βουλευτής έγινε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Τουρκικού Κόσμου
  • [12] Εκστρατεία υποστήριξης της Γάζας από την Ερυθρά Ημισέληνο του κατοχικού καθεστώτος
  • [13] Συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Kickboxing στο Μόναχο
  • [14] Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο διοργανώνεται ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Football Tennis
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακύρωσε την επίσκεψή του στο Ισράηλ ο Έρντογαν
  • [02] Επικρίσεις Έρντογαν κατά της διεθνούς κοινότητας για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα
  • [03] Σχόλια κομμάτων για τις εξελίξεις στη Γάζα
  • [04] Γιλμάζ: «Στα 3,3 εκατομμύρια ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ενθαρρυμένος από τις εξελίξεις στην Πύλα δηλώνει ο Κόλιν Στιούαρτ

    Κάτω από τον τίτλο «Πήρα πολύ θάρρος», η Yeni D?zen (25.10.23) γράφει ότι την άποψη πως κατέληξε σε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα ένα θέμα που προκαλούσε ένταση εξέφρασε ο επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ σχολιάζοντας το θέμα των γεγονότων στην περιοχή του μεικτού χωριού Πύλα και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, την πρώτη σε τουρκοκυπριακό ΜΜΕ, όπως αναφέρει η Yeni D?zen, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού είπε:

    «Με εντυπωσίασε πολύ η εποικοδομητική στάση μετά από εκείνο το ατυχές γεγονός στις 18 Αυγούστου. Αυτό που είδα σε εκείνο το σημείο ήταν πως οι δύο πλευρές ήταν αποφασισμένες να βρουν μια συμφωνία και αυτό ήταν ενθαρρυντικό. [?]

    Αυτό [το θέμα της Πύλας] είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να καθίσουν και να βρουν ένα κοινό δρόμο για το μέλλον σε ένα πολύ δύσκολο θέμα. Και σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα, να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό, να δώσουμε ελπίδα στους ανθρώπους. [?]

    Ενθαρρύνθηκα πολύ. Πρώτη φορά από τότε που ήρθα εδώ βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο τεταμένο θέμα είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος».

    Δικοινοτικό έργο τα σπίτια, συζητείται ποιος θα ασκεί τον έλεγχο στον δρόμο

    Ερωτηθείς ποιοι θα χρησιμοποιήσουν τα σπίτια που θα ανεγερθούν στην Πύλα, ο Κόλιν Στιούαρτ απάντησε:

    «Όπως είπα, αν θα γίνει κατασκευή κατοικιών, αυτή θα είναι δικοινοτική και θα είναι ανοικτή στα μέλη και των δύο κοινοτήτων. Αρχίσαμε να συνομιλούμε και με τις δύο κοινότητες, με τους κοινοτάρχες και ταυτοχρόνως μόνο με τους ανθρώπους στο χωριό για να δούμε ότι όλοι είναι ικανοποιημένοι. Θα στο συνεχίσουμε. [?]

    Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πρόθεση να δίδουν άδεια χρήσης του δρόμου από τους Τουρκοκύπριους, όμως αυτό δεν θα μετατραπεί σε ένα νέο σημείο διέλευσης για όλη την τροχαία. Αυτό έγινε αποδεχτό. Θα δημιουργηθεί ένα σημείο των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλιστεί συμμόρφωση στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα συζητείται ποιος θα κάνει τον έλεγχο κάτω από την αιγίδα των ΗΕ. Ακόμα συζητείται ποιος θα ασκεί τον έλεγχο».

    Κληθείς να αναφέρει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στο θέμα των νέων ρυθμίσεων που θα γίνουν στην Πύλα, ο Κόλιν Στιούαρτ απάντησε:

    «Δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Διεξάγονται πολύ ευαίσθητες διαπραγματεύσεις με τις πλευρές. Ουσιαστικά δεν αφορούν το περιεχόμενο, αλλά τις εκφράσεις. Βασικά λόγω της ευαισθησίας που υπάρχει στην περιοχή της Πύλας, μετά την αντίσταση των ΗΕ σε οποιανδήποτε πολιτική εξέλιξη εκεί για χρόνια, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να επιμένει στην κατασκευή του εν λόγω δρόμου. Θελήσαμε να συζητήσουμε το κατά πόσον θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό κατά τρόπο αποδεχτό για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ. Στο τέλος αυτό μας ώθησε να σκεφτούμε το εξής: ‘Εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν προτάσεις από τις δύο πλευρές για να υπάρξει πολιτική ανάπτυξη στην περιοχή. Καλά, τι όρους έχουν τα ΗΕ για να δώσουν άδεια σε έργα όπως ο δρόμος ή οι κατοικίες που προτείνουν οι Ελληνοκύπριοι ή κάποια άλλα έργα;’

    Πρώτα έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι οπωσδήποτε δεν θα αμφισβητείτο η ενότητα της νεκρής ζώνης. Όπως ξέρετε, υπάρχει μια διαφωνία που διαρκεί χρόνια σε ένα μέρος αυτής της περιοχής, όμως εργαστήκαμε πάνω σε μια ρύθμιση σε σχέση με αυτή τη διαφωνία. Θελήσαμε να προστατεύσουμε την κατάσταση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Ένα άλλο σημαντικό σημείο ήταν οπωσδήποτε να μην υπάρξει στρατιωτική κίνηση στη νεκρή ζώνη. Βεβαίως αυτό για εμάς ήταν μια κόκκινη γραμμή και ήταν ένα θέμα που ανησυχούσε και τους Ελληνοκύπριους. Με μια πιο γενική έκφραση, έπρεπε να συνεχίσει η εξουσία των ΗΕ στη νεκρή ζώνη. Πρέπει να πω ότι αυτά τα θέματα διασφαλίστηκαν πολύ γρήγορα. Ο Ταχσίν (Ερτουγρούλογλου) μου είχε πει ότι με την εν λόγω δρόμο ουδέποτε έχουν κάποιον στρατιωτικό σκοπό. Γι’ αυτό έβλεπα ότι θα μπορούσαμε να φτάναμε σε μια συμφωνία εκεί.

    Σε αυτή τη βάση, τα ΗΕ αποφάσισαν να αλλάξουν την πολιτική τους που συνέχιζε χρόνια για τις δύο πλευρές λέγοντας ‘εντάξει μπορούν να γίνουν κάποιες μη στρατιωτικές αναπτύξεις, προσεχτικά σχεδιασμένες, σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες. Αναπτύξεις που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των ΗΕ’. Έπρεπε να βεβαιωθούμε και ότι θα ήταν πράγματα που δεν θα προκαλούσαν ένταση ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες ή τις πλευρές. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο. Πήρε λίγο χρόνο, όμως στο τέλος πείσαμε όλους να συμφωνήσουν και βγήκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μου. Ουσιαστικά, αυτό το αποτέλεσμα έδωσε ελπίδα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν προσεγγίζοντας με την ίδια εποικοδομητική στάση και σε άλλα πολύπλοκα και ευαίσθητα θέματα όπως την Πύλα».

    Η εξουσία θα ανήκει στον ΟΗΕ-Συμφωνήθηκε το βασικό πλαίσιο

    Ερωτηθείς για το πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις για τις κατοικίες και τα άλλα έργα στην Πύλα, ποιος θα έχει την εξουσία και ποιος ο ρόλος των κοινοταρχών της Πύλας, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι η εξουσία θα ανήκει στα ΗΕ, τα οποία θα λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις κατόπιν διαβούλευσης με τις πλευρές, όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι πετυχαίνουμε πλήρη συμφωνία».

    «Πετύχαμε συμφωνία στο βασικό πλαίσιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξετάζουν κάθε έργο ξεχωριστά και να βεβαιώνονται ότι δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές τους.

    «Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να προστατευθεί η δικοινοτική φύση της Πύλας και αυτή η προσέγγιση να εφαρμοστεί σε πιθανές εξελίξεις», επισήμανε.

    Ερωτηθείς ποιος θα χρησιμοποιεί τον δρόμο και ποιος θα εγκατασταθεί στα σπίτια, ο Κόλιν Στιούαρτ απάντησε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός για τα ΗΕ στο θέμα του ποιος θα χρησιμοποιεί τον δρόμο και πρόσθεσε ότι η βασική νομική αναγκαιότητα είναι να υπάρχει έλεγχος, επειδή από την βόρεια κατεχόμενη περιοχή θα γίνονται διελεύσεις σε περιοχή της ΕΕ.

    «Σε αυτό το θέμα επιτεύχθηκε συμφωνία και με τις δύο πλευρές», είπε και πρόσθεσε: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε ότι θέλει ο δρόμος να χρησιμοποιείται μόνο εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, επομένως το θέμα αυτό εξαρτάται από εκείνους. Στην πράξη αν θα υπάρχει ένα σημείο ελέγχου στην τουρκοκυπριακή πλευρά, οι περιορισμοί εκεί θα καθορίσουν εκ μέρους ποιου θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο δρόμος. [?]»

    Για τα ΗΕ η περιοχή είναι νεκρή ζωνη

    Κληθείς να σχολιάσει τις εργασίες που άρχισαν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι είχε συμφωνηθεί να μην αρχίσουν εργασίες μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, κάτι το οποίο εφαρμόστηκε. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει την κατασκευή του δρόμου στη νεκρή ζώνη. Για τα ΗΕ είναι νεκρή ζώνη, οι δε Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι αξιολογούν ως αμφισβητούμενη περιοχή εκείνο το μέρος. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά, ως ένα πρώτο βήμα, αρχίζει τις ετοιμασίες ενός έργου μικρών ομαδικών κατοικιών. Η κατασκευή οποιουδήποτε σπιτιού θα διαρκέσει έξι μήνες. Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος θα εργαστούμε μαζί με τις δύο κοινότητες για να διασφαλίσουμε να είναι αποδεχτό και για τις δύο κοινότητες το κάθε τι που συμβαίνει στην περιοχή. Όπως είπα, το έργο από μόνο του είναι δικοινοτικό. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι να φροντίσουμε το δικοινοτικό συμφέρον. Αν έχετε ένα έργο κατοικιών, μπορείτε να πείτε ότι κάποια σπίτια θα χρησιμοποιούνται εκ μέρους Ελληνοκυπρίων και κάποια εκ μέρους Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, μπορείτε να πείτε και πώς θα μοιραστεί η απασχόληση στις οικοδομές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκομίσει όφελος σε κάτι μια κοινότητα και εμείς θα το κοιτάξουμε αυτό από ευρεία προοπτική. Το θέμα συζητείται ακόμα».

    Κληθείς να σχολιάσει την καταδίκη της τουρκοκυπριακής πλευράς εκ μέρους των ΗΕ για τα επεισόδια που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών κατασκευής του δρόμου και ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία είχε ρόλο ή επιρροή στα επεισόδια, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε:

    «Δεν κάνουμε διακρίσεις. Είναι φανερό ότι στον στρατό και στην αστυνομία υπάρχουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Κατά τον ίδιο τρόπο στον ελληνοκυπριακό στρατό υπάρχουν Έλληνες αξιωματούχοι. Θεωρούμε ότι η εξουσία ανήκει στις τοπικές αρχές. Για τα ΗΕ είναι θέμα αρχής αυτό. Αναφερόμαστε σε δύο πλευρές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το Κυπριακό είναι πρόβλημα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Βεβαίως η Τουρκία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο. Δεν καταδικάσαμε την κατασκευή αυτού του δρόμου, αυτό που καταδικάσαμε ήταν οι επιθέσεις που περιείχαν βία κατά των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, κάτι που ήταν εντελώς άδικο. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει μονομερής ενέργεια στη νεκρή ζώνη και είχαμε αναφέρει ότι θα την εμποδίζαμε αν συνέβαινε. Επομένως, δεν έπρεπε να ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τοποθετήσαμε τους αξιωματούχους μας εκεί. Σκοπός της παρέμβασής μας ήταν να πούμε ‘περιμένετε ένα λεπτό, πρέπει να συζητήσουμε αυτό το θέμα, δεν μπορεί να συνεχιστεί μονομερώς’. [?]»

    Θετικά σημάδια προόδου στο θέμα του απεσταλμένου

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του ότι η συμφωνία στο θέμα της Πύλας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τη λύση του Κυπριακού, ο Στιούαρτ είπε ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα εξήγαγε και ότι οπωσδήποτε αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για άλλες διαφωνίες ή θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαι αισιόδοξος. Πρώτον, πήραμε κάποια θετικά σημάδια ότι θα μπορούσε να υπάρχει πρόοδος και στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αυτό σημαίνει ότι έχουμε στα χέρια μας ένα νέο μέσο για δημιουργία κοινού εδάφους ανάμεσα στις πλευρές, για να βρούμε ένα δρόμο προς τα εμπρός ίσως. Θα είναι πολύ σημαντικό βήμα για εμάς να έχουμε απεσταλμένο.

    Υπάρχουν και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα ήμουν στην Αμμόχωστο. Οι δύο δήμαρχοι που αποκαλούν τον εαυτό τους δήμαρχο Αμμοχώστου, χωρίς παρέμβαση των ΗΕ, συναντήθηκαν από μόνοι τους και διοργάνωσαν μια εκδήλωση στην οποία απηύθυναν έκκληση συναίνεσης, επανένωσης και ειρήνης. Αυτό είναι θετικό σημάδι, διότι σε θέμα αρχής, όταν ληφθούν υπόψη οι ρόλοι τους, πρέπει να έχουν πάρα πολλές διαφωνίες.

    Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πάντα προσπαθούν να κάνουν τα ΗΕ στην Κύπρο. Να κτίσουν γέφυρες μεταξύ των πλευρών, διότι ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτική τάξη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο πλευρές ολοένα και απομακρύνονται η μία από την άλλη. Πέρασαν 50 χρόνια. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας»

    Η K?br?s (25.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,pQmDcZ8d-oYQFiNqvxB32IHV9KQVn59enQd8mFbXsNiTqNmcDVVByfZZXAK4huDupbiKqvrnHbHepzsB52Gr3HfkokeKrHg52PuDBB2oEiWv6lLo,&typo=1) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνεχίζει τις επαφές του στον Αφιονκαραχισάρ της Τουρκίας. Χθες Τρίτη, ο Τατάρ παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 στο Πανεπιστήμιο Afyon Kocatepe, όπου και εκφώνησε την πρώτη διάλεξη του έτους με θέμα «Η Κύπρος και το μέλλον της υπό το φως των σημερινών προβλημάτων».

    Στη συνέχεια ο Τατάρ ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, υπό ιαχές των φοιτητών που αναφωνούσαν: «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική».

    Κατά την ομιλία του, λέγοντας ότι είναι ολοφάνερο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας παρά τις δηλώσεις «ορισμένων κύκλων», κατά την έκφρασή του, που λένε ότι «οι εγγυήσεις είναι ξεπερασμένες» και «δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στο νησί».

    Αναφέροντας ότι το βλέμμα και η καρδιά του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι πάντα στραμμένα στην Τουρκία και ότι ο τουρκικός λαός στέκεται στο πλευρό του μεγάλου ηγέτη Ατατούρκ κάτω από όλες τις συνθήκες, ο Τατάρ είπε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους στην ιστορία.

    Επανέλαβε, επίσης, τις θέσεις του περί «δύο κρατών» και δήλωσε ότι «αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της ισότητας που θα στηρίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών».

    Επιπρόσθετα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένας πόλος έλξης, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που τους υποστηρίξουν και άλλα τουρκικά κράτη, το κατοχικό καθεστώς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έντονα με την υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία έχει ισχυρές και υψηλές δυνατότητες.

    Η K?br?s (25.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,aCtiDuJjXtF19P3udNMlQBUxP0RJYcllseKvNJPEjfZY4f93EdQARSfXUh5T6NGGpG6ECx6WfJ-fY7q3SwS76jQvkQWQnmvpkd7546rhZoo7A&typo=1) γράφει, επίσης, ότι ο Τατάρ επισκέφθηκε το Ιδιωτικό Κολέγιο Κερύνεια του Αφιόν (Afyon ?zel Girne Koleji), παρακολούθησε το «2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Μεγάλης Επίθεσης» και μίλησε σε παιδιά και νέους στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας με θέμα «Αντίσταση σε δύσκολους καιρούς, από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 15 Ιουλίου».

    «Λύση όχι σε ομοσπονδιακή βάση»

    Επίσης, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η K?br?s (25.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,ZOzNNxigrk6do-TVRZet50KpR74rouSAoRx8QKRnAN1qhOh466RcAkqFUtWHeChn6ob-uhUYOhBNT2JTf0rJlBuM15F7U3PWzv9mISPGeRzxDabtg,,&typo=1) ο Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου αξιολογώντας την επίσκεψη του, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «ο λαός της ΤΔΒΚ ήταν πάντα ολόκαρδα συνδεδεμένος με την Τουρκική Δημοκρατία» και ότι «τα δύο κράτη και οι δύο λαοί είναι σαν το νύχι και το κρέας και κανείς δεν μπορεί να σπάσει αυτόν τον δεσμό».

    Σημειώνοντας ότι εργάστηκαν στο Αφιόν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων με την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ δήλωσε ότι προσπάθησαν να συναντηθούν και να έρθουν σε επαφή με όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην τουρκική πόλη και ότι αξιολόγησαν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών.

    Δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να εργάζονται «για την ενίσχυση του κράτους της ΤΔΒΚ», για να εξηγήσουν το «δίκαιο αίτημα του τουρκοκυπριακού λαού και τη νέα πολιτική», ο Τατάρ τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο στη βάση δύο κρατών και όχι σε ομοσπονδιακή βάση». Τέλος, εξήρε τη σημασία του τουρκικού στρατού και είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

    (ΙΣ)

    [03] Ουστέλ: «Το Αζερμπαϊτζάν το δεύτερο βήμα μετά την Τουρκία»

    Η G?ne? (25.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fguneskibris.com&c=E,1,tfq3K180wGKcsjEieWeTI7nmzZpiyRqWiJa2fXh1jqxJvVG5p6b099VoV0XOXORNS2CGtmXyoryqR34z9i6iUopID6fr0tUHoNFsZqVZkZnQt5O8m6AJkHvA,,&typo=1) γράφει ότι o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ συναντήθηκε με τις κομματικές οργανώσεις νεολαίας Αμμοχώστου και Τρικώμου, καθώς και νέους της περιοχής.

    Δίνοντας έμφαση στην επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν στην ομιλία του προς τη νεολαία, ο Ουστέλ είπε ότι βλέπουν την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν ως το πρώτο βήμα του νέου μελλοντικού στόχου και του στόχου να αγκαλιάσουν τον κόσμο, ενώ τα κύρια μηνύματα της ομιλίας του Ουστέλ που προβάλει η εφημερίδα είναι τα ακόλουθα:

    * «Υπάρχουν σοβαρές ευκαιρίες στο Αζερμπαϊτζάν στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των κατασκευών και της βιομηχανίας για λογαριασμό της χώρας μας, του λαού μας και της νεολαίας μας

    * Το Αζερμπαϊτζάν έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει το δεύτερο βήμα μετά την Τουρκία στο ταξίδι μας για να αγκαλιάσουμε τον κόσμο

    * Πιστεύω ότι στο πολύ κοντινό μέλλον οι αδελφοί των τριών κρατών και ενός έθνους θα αγκαλιαστούν στη χώρα μας».

    (ΙΣ)

    [04] Όζερσαϊ: «Η ΤΔΒΚ να επωφεληθεί από τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν»

    Η διαδικτυακή Haber K?br?s (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,W8bZtdqjAdRygoOlBTMSyWhnBQeMqPh4-TipThugrFpYyNoeNz9QlO9DkULFr24WHPT7jh9UqcwQzARyM8WgqV3OAfC5lhPvNqnaFV5ID68TeVAA,,&typo=1) γράφει ότι σε ομιλίες του σε διάφορα πανεπιστήμια του Αζερμπαϊτζάν, o «πρόεδρος» του Κόμματος του Λαού (HP), Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι τα κατεχόμενα πρέπει να επωφεληθούν από την εμπειρία του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας.

    Ο Όζερσαϊ πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Η μοιραία εταιρική σχέση του Αζερμπαϊτζάν και της ΤΔΒΚ υπό το φως των νέων παγκόσμιων εξελίξεων» σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Αλληλεγγύης της Τουρκικής Ένωσης.

    Αναφέρθηκε στο καθεστώς του μέλους-παρατηρητή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) λέγοντας ότι:

    «Στο διεθνές δίκαιο, η εγκαθίδρυση μιας τέτοιας σχέσης θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθεί ως "αναγνώριση". Ωστόσο, δεδομένου ότι τώρα γινόμαστε δεκτοί ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το όνομα ΤΔΒΚ και δεδομένου ότι το άρθρο 16 της Συμφωνίας του Ναχτσιβάν, που αποτελεί το ιδρυτικό έγγραφο του οργανισμού, αναφέρει το καθεστώς κρατών - παρατηρητών, υπάρχει μια νέα κατάσταση. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση παρόμοια με την σιωπηρή αναγνώριση στο διεθνές δίκαιο. Αναμφίβολα, η αναγνώριση είναι μια μονομερής νομική πράξη και η βούληση για αναγνώριση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους».

    Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ακόμα ότι η πρόσφατη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και η «αποκατάσταση της εδαφικής του ακεραιότητας» άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες και «απελευθέρωσε» το Αζερμπαϊτζάν από μια «σημαντική εκβιαστική πίεση προς την ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του.

    «Αυτή είναι μία από τις νέες ισορροπίες που θα επηρεάσουν τις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ», υποστήριξε.

    Ο Όσερσαϊ αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των κατεχομένων και του Αζερμπαϊτζάν, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, και δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει σοβαρή εμπειρία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τόσο σε επίπεδο κρατικής εταιρείας όσο και στο πλαίσιο επενδύσεων από ξένες εταιρείες. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ειδικά χάρη στον αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν, το αζέρικο πετρέλαιο φτάνει στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι εμείς, ως ΤΔΒΚ, θα πρέπει να επωφεληθούμε από αυτή την εμπειρία του Αζερμπαϊτζάν, διότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι πόροι που υπάρχουν εδώ είναι τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία και η TPAO από τη μια πλευρά και το Αζερμπαϊτζάν από την άλλη, όχι μόνο στο πλαίσιο των αδειών αλλά και στο πλαίσιο των κοινοπραξιών, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παράγουμε δημιουργικές φόρμουλες για να συνεργαστούμε, αλληλεγγύη και τρόπους για να επωφεληθούμε από αυτή την εμπειρία».

    (ΓΜ)

    [05] «Σοβαρή πολιτική εξέλιξη» αισθάνθηκε στο Αζερμπαϊτζάν ο πρόεδρος των εργολάβων

    Η Vatan (25.10.23) γράφει ότι ο Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ (Cafer G?rcafer), πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών («KT?MB»), συμμετείχε στην εκπομπή με τίτλο «Agenda» που ετοίμασε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος Ula? Bar?? στην τηλεόραση της K?br?s Postas? και αξιολόγησε την επίσκεψη πολυμελούς τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

    Αναφέροντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα βιώνει μια σοβαρή διάβρωση όσον αφορά την κοινωνική της ύπαρξη, ο Γκιουρτζαφέρ υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την κοινωνική ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    «Πρώτα απ' όλα, αισθανθήκαμε ξεκάθαρα ότι υπήρξε μια σοβαρή πολιτική εξέλιξη. Το γεγονός ότι μας υποδέχτηκαν σε κρατικό επίπεδο, ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων και όλα αυτά τα βιώσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η συνάντηση του προέδρου Ερσίν Τατάρ με τον Αλίγιεφ, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ με τους υπουργούς. Οι συναντήσεις που είχαμε με τους επιχειρηματίες στο υψηλότερο επίπεδο του επιχειρηματικού κόσμου είναι σημαντικές», ανέφερε ο Γκιουρτζαφέρ.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι «δεν είναι δυνατόν να δουν άμεσα τις οικονομικές αντανακλάσεις της επίσκεψης στο Μπακού και για αυτό πρέπει πρώτα απ' όλα να προωθηθεί και να συνεχιστεί μια σοβαρή δουλειά».

    «Κάναμε να ακουστεί η φωνή της τουρκοκυπριακής κοινότητας»

    Ο Γκιούρτζαφερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την «ΤΔΒΚ» σε αυτό το επίπεδο, ακόμη και χωρίς αναγνώριση, θα συμβάλει στη λύση στην Κύπρο, και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Η μόνη χώρα που μας αναγνωρίζει ως ‘κράτος’ είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Νομίζω ότι θα συμβάλει στη λύση στην Κύπρο η ανάπτυξη οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων με την ΤΔΒΚ σε αυτό το επίπεδο, ακόμη και αν δεν υπάρχει αναγνώριση από ένα δεύτερο τουρκικό κράτος. Διότι πρέπει να δεχτούμε ότι η νότια Κύπρος λειτούργησε πολύ άνετα σε αυτό το σημείο. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Οι τότε πρόεδροι της νότιας Κύπρου έλεγαν: ‘Ας μπούμε στην ΕΕ, θα λύσουμε αυτό το θέμα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου, θα πάρουμε πίσω όλες τις περιουσίες μας και θα επιστρέψουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία’ και τους έκαναν να πιστέψουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ως εκ τούτου, μία από τις πλευρές που πρέπει να αλλάξει γνώμη σε αυτό το θέμα είναι η νότια Κύπρος. Πιστεύω επίσης ότι τέτοιες εξελίξεις θα πιέσουν πραγματικά το τραπέζι της λύσης. Ωστόσο, πέρα από αυτό, χρειαζόμαστε μια οικονομία για να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας στο δικό μας σπίτι, στη δική μας πατρίδα, πρέπει να βράσει μια κατσαρόλα στο σπίτι μας. Επομένως, χρειαζόμαστε δουλειά και φαγητό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτές τις οικονομικές εξελίξεις».

    Δηλώνοντας ότι η οικονομία και η πολιτική είναι αναπόσπαστα μέρη του άλλου, ο Γκιουρτζαφέρ είπε: «Η πολιτική ανοίγει το δρόμο για την οικονομία. Η οικονομία αναπτύσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή στη χώρα και συμβάλλει στη δημοκρατία. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ομαδική εργασία. Κάναμε την αρχή με τον κατάλληλο τρόπο. Μας φιλοξένησαν στο υψηλότερο επίπεδο. Δημιουργήσαμε μια σοβαρή ευαισθητοποίηση. Κάναμε να ακουστεί η φωνή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Δώσαμε το μήνυμα ότι ‘είμαστε εδώ, υπάρχουμε και θέλουμε να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας’. Από εδώ και πέρα, τόσο η πολιτική όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος έχουν ένα σοβαρό καθήκον, που είναι να δημιουργήσουν οικονομικές σχέσεις που μπορούν να μετατραπούν σε οφέλη και να είναι βιώσιμες».

    «Τα τουρκικά κράτη κινούνται προς ένα μοντέλο κοινωνικοοικονομικής διάρθρωσης της ΕΕ στο εσωτερικό τους»

    «Απ' ό,τι καταλαβαίνω, αυτή τη φορά είδαμε ότι τα τουρκικά κράτη κινούνται προς ένα μοντέλο κοινωνικοοικονομικής διάρθρωσης της ΕΕ στο εσωτερικό τους. Νομίζω ότι έχει τεθεί ένα μοντέλο για τη θέση της ΤΔΒΚ μέσα σε αυτή την ενότητα. Υπάρχει μια αποφασιστικότητα μέσα σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Γκιουρτζαφέρ και αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου στην Κιργισία εξέφρασε την πεποίθηση ότι και εκεί θα πραγματοποιηθεί μια παρόμοια επίσκεψη.

    (ΙΣ)

    [06] Η Τουρκία έκανε στην Κύπρο τα ίδια που το Ισραήλ κάνει στην Παλαιστίνη, λέει ο Ελτσίλ

    Η Avrupa (25.10.23) γράφει ότι ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν και πρώην γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτσίλ διερωτήθηκε σε τι διαφέρουν αυτά που κάνει η Τουρκία στην Κύπρο και στη Συρία από εκείνα που κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του από το Λίβανο την περασμένη βδομάδα είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ κατέχει παλαιστινιακά εδάφη, εκδίωξε Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους και τα εποίκησε, ο Ελτσίλ διερωτήθηκε:

    «Μήπως διαφέρουν αυτά που κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη από αυτά που κάνει η Τουρκία στην Κύπρο, που της δόθηκε η ευθύνη να προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από αυτά που κάνει στη Συρία; Μήπως δεν εκδιώχθηκαν άνθρωποι με τη βία των όπλων από τα σπίτια τους στην Κύπρο το 1974; Μήπως δεν μεταφέρθηκαν άνθρωποι στην Κύπρο κάτω από το όνομα του γεωργικού εργατικού δυναμικού και διανεμήθηκαν οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που εκδιώχθηκαν από αυτές σε εκείνους που ήρθαν και τους δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας γι’ αυτές; Μήπως στο βόρειο μέρος της Συρίας και κυρίως στο Άφριν δεν εκδιώχθηκαν οι Κούρδοι από τα σπίτια τους με τη βία των όπλων και στη θέση τους εγκαταστάθηκαν τζιχαντιστικές συμμορίες;

    Ξέρετε πολύ καλά τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κ. Φιντάν. Πρέπει να ενεργείτε με σεβασμό στο δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι όπως βολεύει τα συμφέροντά σας. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αντιδράσεις στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία

    Η Yeni D?zen (25.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,Xfkojy7lKlBzTNLobZicOcG0UMSmOl6EDJdoT5ilJttnyLburVautxhNIizJFhHa6-SF80p5xIau279R4VEzMRTKrF-x3w7WiTYT-8uY2rvcSjixeZUfFmwVsf&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις της λεγόμενης βουλευτού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά, η οποία μιλώντας στην ολομέλεια της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, όπου συζητήθηκε η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής έρευνας για τους Τουρκοκύπριους που δεν γίνονται δεκτοί στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να της δώσει διπλωματικό διαβατήριο.

    Η Ντεριά είπε: «Αυτό το κοινοβούλιο έχει συστήσει και στο παρελθόν επιτροπή διερεύνησης για πολλά θέματα. Οι βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) γνωρίζουν ήδη ότι οι επιτροπές δεν έχουν καμία νομική κύρωση. Το νομοθετικό σώμα πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον του προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Εδώ εμπλέκεται και ένας πρώην βουλευτής. Ως εκ τούτου, αφορά άμεσα το νομοθετικό σώμα».

    Στη συνέχεια η λεγόμενη βουλευτής εξήγησε τις διακρίσεις εις βάρος της ως εξής:

    «Δεν ήθελα να το αναφέρω από αυτό το βήμα, αλλά όταν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής ένωσης το 2019, τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνταν από 1 άτομο το καθένα. Εκείνη την εποχή ως βουλευτής της ΤΔΒΚ ζήτησα προσωπικά τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο δινόταν εθιμικά, και δεν μου δόθηκε. Με άλλα λόγια, υπάρχει διάκριση μεταξύ των βουλευτών της ΤΔΒΚ».

    «Πότε θεωρείται κάποιος τρομοκράτης; Ποιος υφίσταται διακρίσεις λόγω των ιδεών του; Για να το μάθουμε αυτό, αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να συστήσει μια επιτροπή έρευνας», είπε η Ντεριά και έθεσε το ερώτημα: «Αν ένας βουλευτής δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τον δικό του πολίτη, ποιος ο λόγος να πάρει την εντολή του λαού;»

    «Το θέμα θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

    Εξάλλου, στη δική του παρέμβαση, ο «βουλευτής» του CTP, Σαμί Οζουσλού, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του θέματος για τη σύσταση «διερευνητικής επιτροπής», ανέφερε από το βήμα της «βουλής» τα ονόματα ορισμένων Τουρκοκυπρίων που εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Τουρκία, χαρακτήρισε την υπόθεση ως απομόνωση και εμπάργκο και διερωτήθηκε «τι απέγινε το άνοιγμά μας προς τον κόσμο;».

    Διερωτώμενος γιατί η τουρκική λεγόμενη πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία δεν βοήθησε τους Τουρκοκύπριους, καθώς δεν τους δόθηκε καν απάντηση στο αίτημα τους για διευκρινίσεις, κατηγόρησε την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος ότι «στέκονται απέναντι τους στα έδρανα ως στελέχη που δεν έχουν εξουσία να φροντίσουν τους πολίτες τους» και πρότεινε να φέρουν αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας μέσω των «κοινοβουλίων των χωρών».

    Προτείνοντας δε να λύσουν το θέμα όλοι μαζί, με εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα, επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διότι αφορά την παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και έθεσε το ερώτημα: «Θέλετε να καταδικαστεί ξανά η Τουρκία και να πληρώσει αποζημίωση;»

    Η στρεβλή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση πρέπει να τερματιστεί

    Επιπλέον, η διαδικτυακή εφημερίδα ?zg?r Gazete (25.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fozgurgazetekibris.com&c=E,1,8Hb5YDXdbrmokvPNO8A9DCoHM13ATnJaNr5wu0qAPNDtRkLvnP6h6bqXhRoG8hP13rmaM7Y45e2HdMc2kMXKvQI9HVaYMf2q2LkgRZ5df9Jl8nA,,&typo=1) γράφει ότι το θέμα σχολίασε και ο Νεβζάτ Οζκούντ, αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), ο οποίος αντέδρασε στην απόρριψη της ερευνητικής πρότασης σχετικά με τους Τουρκοκύπριους που απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία απαριθμώντας τους 4 λόγους απόρριψης, ως εξής:

    * «Αυτή η διορισμένη κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να κάνει ερωτήσεις στην τουρκική διοίκηση. Η υπακοή είναι βαθιά ριζωμένη στα κόκκαλά τους.

    * Αυτή η διορισμένη κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να εκπροσωπήσει την κοινωνία της και να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της.

    * Το κοινοβούλιο πρέπει να ανανεωθεί τάχιστα και να συγκροτηθεί ένα νέο κοινοβούλιο που να αντανακλά τη βούληση της κοινωνίας.

    * Η στρεβλή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στην καταπίεση και την κυριαρχία, στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του πατριωτικού και φιλολαϊκού λαού μας μέσω απαγορεύσεων και μηνύσεων, πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια σχέση βασισμένη στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».

    (ΙΣ)

    [08] Άσκηση έρευνας ? διάσωσης στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (24.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,1JFEvAfRDsSH-UhPKXhcTuy6TTZeErzKRBA8ie5IhD0FlysO5P7wpZsUnpD1o-rQBSbIB9VsFmHy6BcdAE5S8KP04S5d2CoRSe76o2djjZgxCDzI&typo=1), ξεκίνησε χθες στα κατεχόμενα η άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «πεσόντας ανθυπολοχαγός Τζανέρ Γκιόνελι 2023». Η χερσαία φάση της άσκησης διεξήχθη στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Ιλαρίωνα.

    Τη χερσαία φάση της άσκησης παρακολούθησαν ο εκτελών χρέη «προέδρου της δημοκρατίας», λεγόμενος πρόεδρος της βουλής Ζορλού Τορέ, η λεγόμενη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόνενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία Μετίν Φεϊζίογλου, ο «διοικητής» των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων υποστράτηγος Σεμπαχατίν Κιλίντς, ο λεγόμενος διοικητής των κατοχικών δυνάμεων υποστράτηγος Οσμάν Αϊτάτς, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ορισμένοι γραφειοκράτες, πολλά μέλη του Τύπου από την Τουρκία και το εξωτερικό, καθώς και ξένοι παρατηρητές από το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τη Λιβύη, το Πακιστάν, το Κοσσυφοπέδιο, τις Φιλιππίνες και το Τζιμπουτί.

    Η ναυτική φάση της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί σε δύο μέρη ως χερσαία και θαλάσσια και στο πλαίσιο τριών σεναρίων με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών στοιχείων των οργανισμών έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, θα πραγματοποιηθεί αύριο ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο έδαφος και τα «χωρικά ύδατα» των κατεχομένων και σε διεθνή ύδατα εντός της τουρκικής ζώνης έρευνας και διάσωσης.

    Ο Αϊτάτς σημείωσε ότι στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση των διαδικασιών συντονισμού και συνεργασίας των στοιχείων έρευνας και διάσωσης, η εκπαίδευση του προσωπικού έρευνας και διάσωσης και η δοκιμή των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων της Τουρκίας και των κατεχομένων σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεργασίας.

    Αναφέροντας ότι εκτός από τα κέντρα συντονισμού έρευνας και διάσωσης σε όλα τα επίπεδα, στη χερσαία φάση της άσκησης θα συμμετάσχουν μονάδες των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων και της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής από την Τουρκία, ο Αϊτάτς είπε ότι από τα κατεχόμενα θα συμμετάσχουν επίσης στοιχεία των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας, της λεγόμενης γενικής διεύθυνσης αστυνομίας, του λεγόμενου υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών, του λεγόμενου υπουργείου υγείας, του λεγόμενου υπουργείου γεωργίας και φυσικών πόρων και της λεγόμενης προεδρίας του οργανισμού πολιτικής άμυνας.

    (ΓΜ)

    [09] Στην Άγκυρα για επαφές ο Μπέροβα

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,nwU-mOmW8e1peRUxg3fO1TXKQHxd866MUY7nvWLw2eIrfVzKL0cjap43dJgzKJdm57uoWcjblWfB0pFmRJYHaapv0Kan45CKvi2TvYwgyfSoX-3-WJrQ9i&typo=1) o λεγόμενος υπουργός οικονομικών Όζντεμιρ Μπέροβα μετέβη στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν και θα γίνει δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ.

    Ο Μπέροβα βρίσκεται στην Άγκυρα για την έκθεση «Από το χθες στο σήμερα: Ζωγράφοι της ΤΔΒΚ» και θα συμμετάσχει επίσης στην εκδήλωση φύτευσης δενδρυλλίων στη μνήμη των 49 Τουρκοκυπρίων που έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

    Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο Μπέροβα θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, θα μεταβεί στη Μερσίνα και θα πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις στο Διεθνές Λιμάνι της πόλης.

    (ΓΜ)

    [10] Είκοσι τρία «πανεπιστήμια» και εκατό δέκα χιλιάδες φοιτητές

    Η Halk?n Sesi (25.10.23) γράφει ο «βουλευτής» Λευκωσίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ουρούν Σολιαλί πραγματοποίησε ομιλία στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος με θέμα «Ανώτατη εκπαίδευση, παράνομη ζωή και ευθύνη του κράτους»

    Αναφέροντας ότι έχουν εντοπιστεί 22 «ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα», ο Σολιαλί είπε ότι υπάρχουν σχεδόν εκατό χιλιάδες άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες και εισέρχονται στη «χώρα» για σπουδές.

    Σημειώνοντας ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στη φυλακή αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ο Σολιαλί επεσήμανε ότι το 72% των ατόμων που βρίσκονται στη φυλακή δεν είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι καθημερινά βλέπουν στις εφημερίδες φωτογραφίες φοιτητών από τρίτες χώρες έξω από τα «δικαστήρια».

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο αριθμός των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα είναι 23 και ο αριθμός των φοιτητών 110 χιλιάδες και επεσήμανε ότι ο αριθμός των φοιτητών που καταδικάζονται είναι το 1%.

    (ΙΣ)

    [11] Λεγόμενος βουλευτής έγινε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Τουρκικού Κόσμου

    Σύμφωνα με τη K?br?s Postas? (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,5FdjnQPsvxpoQndwkS18PWZdmSvPz-n1sNBTerDnOWy-2qCxxajzti7gcogzhVrug7b79wkybqCoTSVjyd0znYfrgUhhjmhr4frGnSxefv7W2KNcvs,&typo=1), ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ζιγιά Όζτουρκλερ έγινε μέλος της «Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Τουρκικού Κόσμου», η οποία ιδρύθηκε με τα εκλεγμένα μέλη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και τα Κοινοβούλια που απαρτίζουν τον τουρκικό κόσμο.

    Σε δηλώσεις του, ο Όζτουρκλερ είπε ότι ως μέλος της ένωσης, νιώθει τιμή που θα μπορεί να συνεισφέρει στον τομέα της πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας ειδικά στον τουρκικό κόσμο και τις σχετικές κοινότητες, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που είναι στην περιοχή και που έχουν κοινό πολιτισμό και κοινή ιστορία.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ένωση του Τουρκικού Κόσμου (TDPB) ιδρύθηκε το 2013 προκειμένου να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των βουλευτών του τουρκικού κόσμου και των συναφών κοινοτήτων, να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να γνωριστούν καλύτερα, να αυξήσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών, να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης από μια κοινή ιστορία και να συμβάλει στην προώθηση του πολιτιστικού πλούτου.

    (ΑΚ)

    [12] Εκστρατεία υποστήριξης της Γάζας από την Ερυθρά Ημισέληνο του κατοχικού καθεστώτος

    Η K?br?s (25.10.23) γράφει ότι η «Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος της βόρειας Κύπρου» ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας με το σύνθημα «Ας μην πεθάνει η ανθρωπότητα στη Γάζα».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι χρηματικές δωρεές που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας θα μεταφερθούν στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο ως δωρεά υπό όρους για να χρησιμοποιηθούν στην παροχή ζωτικής σημασίας υλικών ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους της Γάζας.

    (ΙΣ)

    [13] Συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Kickboxing στο Μόναχο

    Η K?br?s (25.10.23) γράφει ότι η «εθνική ομάδα Kickboxing της ΤΔΒΚ» συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Kickboxing της ISKA, που πραγματοποιήθηκε 18-22 Οκτωβρίου στο Μόναχο. Η αποστολή αποτελούταν από 6 αθλητές, τον προπονητή και τον υπεύθυνο αποστολής, ενώ απέσπασαν συνολικά 5 μετάλλια.

    (ΙΣ)

    [14] Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο διοργανώνεται ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Football Tennis

    Σύμφωνα με την K?br?s (24.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,SLhT6XDSXVtwZ9CZptty-50woe7LTPHGcU3ak5nqAjI5aVoSLqcKgKGQu6Qwm0-Cs7CksTLV7AxycXkMNanCLSURM4rErLkHyBymg3o17fq6bfvjwFwvAn&typo=1), το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Football Tennis διοργανώνεται φέτος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Η λεγόμενη ομοσπονδία Football Tennis των κατεχομένων φιλοξενεί το πρωτάθλημα, το οποίο ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 140 αθλητών από τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Χώρα των Βάσκων, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουγγαρία τη Δανία και τα κατεχόμενα.

    Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Football Tennis τυγάχνει να έιναι ο «πρόεδρος» της λεγόμενης ομοσπονδίας Football Tennis των κατεχομένων, Σιεβκέτ Σονγκούρ.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακύρωσε την επίσκεψή του στο Ισράηλ ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (25.10.23 aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι «ο [Ισραηλινός Πρωθυπουργός] Νετανιάχου καταχράστηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας».

    Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Έρντογαν αναφέρθηκε στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων λέγοντας τα εξής: «Προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού της Γάζας, έχουμε στείλει μέχρι στιγμής συνολικά 8 φορτία αεροπλάνων με υλικά ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου. Έχουμε στείλει 25 άτομα ιατρικό προσωπικό στην Αίγυπτο κατά κύριο λόγο για την περίθαλψη των τραυματιών. Παρομοίως, έχουμε καταστήσει σαφές ότι ποτέ δεν δικαιολογούμε ενέργειες που στοχεύουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών αμάχων, ανεξάρτητα από το ποιος το κάνει. Διατηρούμε αυτή τη στάση αρχών σήμερα όπως και χθες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το κράτος του Ισραήλ, αλλά ποτέ δεν εγκρίνουμε και ποτέ δεν θα εγκρίνουμε τις φρικαλεότητες που διαπράττει το Ισραήλ και τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ως οργάνωση».

    «Η Χαμάς είναι απελευθερωτική οργάνωση»

    Στη συνέχεια, ο Έρντογαν υποστήριξε τα εξής:

    «Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ πραγματοποιεί μια από τις πιο αιματηρές, αηδιαστικές και βάναυσες επιθέσεις στην ιστορία εναντίον αθώων ανθρώπων στη Γάζα. Σχεδόν οι μισοί από όσους σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι παιδιά και οι υπόλοιποι μισοί είναι οι μητέρες τους και οι γέροντες των οικογενειών τους. Αυτή και μόνο η εικόνα είναι αρκετή για να δείξει ότι ο στόχος δεν είναι η αυτοάμυνα, αλλά μια θηριωδία που αποσκοπεί στη διάπραξη εσκεμμένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Δεν θα βρείτε κανένα άλλο κράτος ή στρατό στον κόσμο που να βομβαρδίζει πόλεις μέρα και νύχτα με τα πολεμικά του αεροπλάνα για να σκοτώνει μόνο παιδιά- που να βάζει φωτιά σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας, σχολεία, αγορές, κτίρια και δρόμους- που να εκτελεί αυτή την απάνθρωπη πράξη με τα τανκς, τα κανόνια και τα όπλα του. Απευθύνω έκκληση στο Ισραήλ και στον κόσμο. Πραγματοποιούν συναντήσεις. Στην τελευταία τους συνάντηση, συγκεντρώθηκαν και πάλι και όλη η Δύση θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, μπορείς να γίνεις μια οργάνωση. Γιατί η Δύση σου χρωστάει πολλά χρήματα, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθερωτών και μαχητών που μάχεται για να προστατεύσει τα εδάφη και τους πολίτες της».

    «Ο Νετανιάχου καταχράστηκε τις καλές μας προθέσεις»

    Αναφέροντας ότι έσφιξε το χέρι του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπιναμίν Νετανιάχου μια φορά στη ζωή του στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε: «Είχαμε καλές προθέσεις, αλλά εκείνος καταχράστηκε τις καλές μας προθέσεις. Είχαμε ένα σχέδιο να πάμε στο Ισραήλ, ακυρώθηκε, δεν θα πάμε. Αν είχε συνεχίσει με καλές προθέσεις, οι σχέσεις μας θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά τώρα, δυστυχώς, ούτε αυτό θα συμβεί, γιατί καταχράστηκαν τις καλές μας προθέσεις».

    «Θα χρησιμοποιήσουμε και στρατιωτικά μέσα αν χρειαστεί»

    Συνεχίζοντας την ομιλία του με ένα ποίημα που διάβασε, ο Ερντογάν είπε: «Σε έναν κόσμο γεμάτο νεκρούς που παραμένουν ζωντανοί, εμείς, ως χώρα και έθνος, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε την αλήθεια και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και, αν χρειαστεί, στρατιωτικά μέσα για να το κάνουμε [?]».

    «Καλούμε όλους τους πολίτες μας στο συλλαλητήριό μας»

    Ο Έρντογάν, τέλος, δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει να κάνει μια συνολική αποτίμηση της 100ης επετείου της Δημοκρατίας στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας, αλλά λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των μηνυμάτων που πρέπει να κοινοποιηθούν στη χώρα και στην παγκόσμια κοινή γνώμη για το θέμα της Γάζας, έπρεπε να αφιερώσουν το χρόνο τους σε αυτό το θέμα.

    Ανέφερε ότι στις 28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Γάζας και δήλωσε ότι: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε αυτό το συλλαλητήριο. Θα οργανώσουμε ένα συλλαλητήριο όπου θα κυματίζει μόνο η σημαία μας και η παλαιστινιακή σημαία».

    (ΓΜ)

    [02] Επικρίσεις Έρντογαν κατά της διεθνούς κοινότητας για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (25.10.23 aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι σε θέση να δώσει καλές εξετάσεις μπροστά στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

    Σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Οκτωβρίου και την 78η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Έρντογαν ανάφερε ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα, από τις θερμές συγκρούσεις έως την κλιματική αλλαγή, από την πείνα και τη φτώχεια έως την ισλαμοφοβία, και ιδίως το πρόβλημα στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία.

    Ακολούθως, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα λαμβάνουν χώρα σφαγές με στόχο άμαχους οικισμούς, χώρους λατρείας, νοσοκομεία, σχολεία και φτάνουν σε επίπεδο γενοκτονίας και πρόσθεσε ότι:

    «Η διεθνής κοινότητα, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να δώσει καλές εξετάσεις μπροστά στις παράνομες και ανεξέλεγκτες επιθέσεις της ισραηλινής διοίκησης εναντίον αμάχων. Βλέπουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει βαθύνει την κρίση με τη μονομερή στάση του, αντί να σταματήσει την αιματοχυσία, να διασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να λάβει μέτρα για την πρόληψη των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν μια δομή που παρακολουθεί την πλήρη τιμωρία του λαού της Γάζας να δώσει ελπίδα στην ανθρωπότητα και να εξασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Τα θεσμικά όργανα που συνδέονται με τον ΟΗΕ, ιδίως η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), καθίστανται δυσλειτουργικά από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η μεγαλύτερη ζημιά στη φήμη του ΟΗΕ προκαλείται από ένα άλλο θεσμικό όργανο του ΟΗΕ. Ωστόσο, συνεχίζουμε να είμαστε ισχυροί υποστηρικτές και υπερασπιστές των αξιών που εκπροσωπούνται από τον ΟΗΕ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, και της αρχής της πολυμέρειας».

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλει»

    Συνεχίζοντας ο Ερντογάν δήλωσε ότι έχουν λάβει πολλά άλλα μέτρα για την ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου του ΟΗΕ και τη συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα και πρόσθεσε:

    «Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις μας υπενθύμισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι κοινή και δικαιολογημένη προσδοκία της διεθνούς κοινότητας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να απελευθερωθεί από την κυριαρχία ενός περιορισμένου αριθμού χωρών και να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό. Η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης με την αντίληψη ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε».

    Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν ? Πούτιν

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (24.10.23 aa.com.tr) μεταδίδει επίσης ότι o Έρντογαν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η πορεία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

    Καθώς οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας πρακτικά συμπίπτουν, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της φόρμουλας των "δύο κρατών", η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης που συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι Έρντογαν και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία αποκτά δυναμική σε διάφορους τομείς.

    (ΓΜ)

    [03] Σχόλια κομμάτων για τις εξελίξεις στη Γάζα

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (25.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,MYG34RLxQfoXKTdaK1ByiJAhTXbo6BRCww2IrUtzBuqGMuNWhGe7U8nYAljA1oClSKBgnciMshXNdYQu881soQtuZrixsIY2sEOLt6kpJffoEPRFE,&typo=1), o Καλό Κόμμα (?yi Parti) προέβη σε δήλωση σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στη Γάζα όπου αναφέρεται ότι «η ασφάλεια της Τουρκίας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα».

    Στη δήλωση σημειώνεται ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμβάλει στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Τουρκία για τη διασφάλιση της ειρήνης σύμφωνα με τις περιφερειακές και διεθνείς ευθύνες της: «Πρέπει να ενεργήσουμε ρεαλιστικά και υπεύθυνα [?] για τα συμφέροντα του κράτους μας και τη συνέχιση της ειρήνης του έθνους μας».

    Στην δήλωση αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί κάθε είδους διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Γάζα και προστίθεται:

    «Ωστόσο, εάν οι δηλώσεις της κυβέρνησης εννοούν άμεση στρατιωτική υποστήριξη, θεωρούμε ότι δεν θα ήταν η πιο ορθολογική επιλογή να ληφθούν μέτρα χωρίς να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια της Τουρκίας. Η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών εκτός των συνόρων μας είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση απειλής της ακεραιότητας της πατρίδας μας. Εάν πρόκειται να ληφθεί θέση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ή διεθνών οργανισμών, μπορεί φυσικά να δοθεί στρατιωτική υποστήριξη. Ωστόσο, η ασφάλεια της Τουρκίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ως Καλό Κόμμα δεν μπορούμε να θεωρούμε σωστό να χρησιμοποιούμε την Τουρκία για τα περιφερειακά ή παγκόσμια συμφέροντα άλλων χωρών και να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας με εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες».

    Το ΑΚΡ χαιρετίζει τη δήλωση του Μπαχτσελί για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Γάζα

    Εξάλλου, η Cumhuriyet (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,RwvFXBre5tBFmI3OJ2EeLGyOyVElWMZJ3hLCPmaFyP3g2BSD1qstu94oUfY74z6KhpxVaTFvBENNYe9D4l5SqTtXwHfleV10ZC7blDszOo65BQ,&typo=1) γράφει ότι o εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ χαιρέτισε τη δήλωση του Πρόεδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τη Γάζα.

    Ο Μπαχτσελί είχε δηλώσει ότι: «Εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός 24 ωρών, εάν οι βόμβες συνεχίσουν να πέφτουν στους καταπιεσμένους, η Τουρκία θα πρέπει να παρέμβει γρήγορα και να κάνει ό,τι απαιτεί η ιστορική, ανθρωπιστική και θρησκευτική της ευθύνη. Είναι κληρονομιά των προγόνων μας να αναλάβουμε την αποστολή της προστασίας και της φροντίδας της Γάζας».

    Στήριξη στις δηλώσεις του ΑΚΡ εξέφρασαν επίσης ο Τεμέλ Καραμολάογλου, πρόεδρος του Κόμματος της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) και ο Aχμετ Νταβότουγλου, Πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi)

    Κιλιτσντάρογλου: « Έχουμε περιθωριοποιηθεί στη Μέση Ανατολή»

    Στο μεταξύ, το NTV (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fntv.com.tr&c=E,1,AAUcnsuBeerOOkLkSnwls4mbpeMlDUfN5M7QWnwEjh4rD8Ox-xWC8xVxfPBsGxNDFyYmnDbUXoY5K4YYbv--XtB6Mrk23njt9aFYMNJVryiBZL&typo=1) μεταδίδει ότι o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι περιθωριοποιημένη στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε:

    «Η Τουρκία ήταν κάποτε μια χώρα με βαρύτητα στην εξωτερική πολιτική. Τώρα κανείς δεν βλέπει την προσφορά διαμεσολάβησης. Στο παρελθόν η Τουρκία δεν φιλοδοξούσε να λύσει προβλήματα, την καλούσαν να τα λύσει. Από μια χώρα που μας άκουγαν, έχουμε γίνει μια χώρα που είναι αποκλεισμένη στη Μέση Ανατολή. Ο διαμεσολαβητικός ρόλος έχει δοθεί τώρα στο Κατάρ».

    (ΓΜ)

    [04] Γιλμάζ: «Στα 3,3 εκατομμύρια ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το CNN T?rk (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,2jBN177D55MKEB3FFFwyXoykFxe0b9SvTf-PMd5TNCM8bi-cw5movBXSZlCGDqr94pSW2vlYnoeHU4K5fk0ggWgYaplCTWbfoKH8HEguTqSpJXNE,&typo=1), o Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία έπεσε στα 3,3 εκατομμύρια.

    Η δήλωση του Γιλμάζ έγινε από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα πλαίσια της συζήτησης του 12ου αναπτυξιακού σχεδίου στην επιτροπή σχεδιασμού και προϋπολογισμού του σώματος.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 25 October 2023 - 13:03:04 UTC