Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 204/2023 14-16.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Τατάρ με τον Πρόεδρο Αλίγιεφ
  • [02] Ο Αλίγιεφ μάς εξέφρασε την στήριξή του, λέει ο Τατάρ
  • [03] Δήλωση Αλίγιεφ για συνάντηση με Τατάρ
  • [04] Όζερσαϊ: Θετική η συνάντηση Αλίγιεφ-Τατάρ στο Μπακού
  • [05] Μεγαλύτερη νίκη τους η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λέει ο Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν,
  • [06] Ομιλία Τατάρ σε πανεπιστήμιο: «Είμαστε ένα έθνος τρία κράτη»
  • [07] Ουστέλ: «Χρησιμοποιούμε ξανά τις γέφυρες αγάπης με το Αζερμπαϊτζάν»
  • [08] Συμμετοχή Ατάογλου στην 40ή σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού του T?RKSOY
  • [09] Επαφές τουρκοκυπριακών επιμελητηρίων στο Αζερμπαϊτζάν
  • [10] Επιφυλάξεις Ερτουγρούλογλου για τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Πύλα
  • [11] Αρικλί: «Ο πληθυσμός πρέπει να γίνει γνωστός»
  • [12] Η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας αποστέλλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ
  • [13] «Γραφείο» στα κατεχόμενα άνοιξε η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων της Τουρκίας
  • [14] «Η πώληση γης είναι εθνικός κίνδυνος», λέει λεγόμενος βουλευτής
  • [15] Έκκληση λεγόμενου υπουργού γεωργίας για να μην πουλούν γη
  • [16] Αύξηση 14,62% σημείωσαν οι διελεύσεις προς τα κατεχόμενα το πρώτο οκτάμηνο του 2023
  • [17] Απόφαση για ίδρυση «πανεπιστημιακής ένωσης» Αζερμπαϊτζάν ? «ΤΔΒΚ»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ
  • [02] Φιντάν: «Η ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνο με τους Παλαιστινίους»
  • [03] Navtex ανακοίνωσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [04] Χρήση βλημάτων λευκού φωσφόρου στη Γάζα από Ισραήλ
  • [05] ΗΕDEP το νέο όνομα του φιλοκουρδικού Κόμματος της Αριστεράς των Πρασίνων

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνάντηση Τατάρ με τον Πρόεδρο Αλίγιεφ

    Το Gen? TV (14.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,UKp5M2sRRRDFfYEaBUZ5KaLhrDAcWpWFdOhRR8oM7Scd1qUaXnW1yX3IWBDnbBu7YSmZDp0mLBYCVFrhbwKOjbj1jkmSGczWjWtvI1j2e0ox1sOMhcGcc3zKrRE,&typo=1) μεταδίδει ότι συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μέγαρο Zu?ulba στο Μπακού.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν επικεφαλής πολυμελούς τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Αλίγιεφ μάς εξέφρασε την στήριξή του, λέει ο Τατάρ

    Το Gen? TV (14.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,4llgg8sRkvY4cgOFuNcxVvVbS18cewfSIaPtG5BFiqEBBWkNumCp0vTTNE5lFVUIXElLsM1xKqULdHy3bChm9KyXgxSYUUull-YuFsMSEh5lVdCXmy8pA,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε στο Μπακού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, σημειώνοντας ότι ο Αλίγιεφ «μάς εξέφρασε την στήριξή του».

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία αζέρικων ΜΜΕ, ο Τατάρ είπε ότι ο Αλίγιεφ επανέλαβε τις οδηγίες του για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών ανάμεσα στις «δύο χώρες» και χαρακτήρισε την επίσκεψή τους στο Αζερμπαϊτζάν ως «σημαντική στην ιστορία της ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας ότι ζουν μια ιστορική μέρα, ο Τατάρ είπε ότι μαζί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ και ομάδα 200 ατόμων προώθησαν τους διάφορους τομείς και τον πολιτισμό της «ΤΔΒΚ» στο Μπακού.

    Υποστήριξε ότι είναι τέκνα του ίδιου έθνους και αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους και διεξάγουν τον αγώνα τους ως το «τουρκικό κράτος» που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου με την παντοτινή στήριξη της Τουρκίας.

    Αναφέροντας ότι σήμερα (το Σάββατο) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αλίγιεφ, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ εποικοδομητική και πολύ καλή συνάντηση, Μάς εξέφρασε την στήριξή του. Του είπα ότι το Αζερμπαϊτζάν και η ΤΔΒΚ ως τέκνα του ίδιου έθνους, δεμένα με την ίδια ιστορική τύχη, είναι τρία κράτη ένα έθνος».

    Σημειώνοντας ότι ο Αλίγιεφ στήριξε αυτή την άποψη και επανέλαβε τις οδηγίες του για ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών ανάμεσα στις «δύο χώρες», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), καθεστώς το οποίο κέρδισε με τις προσπάθειες του Προέδρου Έρντογαν και την στήριξη του Προέδρου Αλίγιεφ.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθούν και να συνεχιστούν με την στήριξη των άλλων τουρκικών κρατών οι αρχαίοι δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στον τουρκικό κόσμο και ότι αν ενεργούν από κοινού θα είναι πιο ισχυροί.

    Ο Τατάρ είπε ότι παρακολουθούν από κοντά το Αζερμπαϊτζάν από την κατεχόμενη Κύπρο και ότι η Τουρκία είναι η σημαντικότερη χώρα για τον τουρκοκυπριακό «λαό», ισχυριζόμενος ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική για την συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τατάρ υποστήριξε: «Τι ευτυχισμένοι που είμαστε που όλος ο κόσμος είδε και δέχτηκε ότι το Καραμπάχ είναι πραγματικό κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν. Η δική σας νίκη είναι και δική μας».

    Συνέχισε λέγοντας ότι με τον Αλίγιεφ είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τη «νέα πολιτική» στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι ασκήθηκε καταπίεση και τυραννία στον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε διάφορες χώρες

    «Μαζί είμαστε δυνατοί», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι η βασική δύναμη του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι κυρίως η στήριξη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και όλου του τουρκικού κόσμου.

    Απευθυνόμενος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αρκεί να μην σφετερίζονται άλλοι τα δικά μας δικαιώματα. Προσπαθούμε να πάρουμε τα δικαιώματά μας. Και τα δικαιώματά μας είναι η ανεξαρτησία και ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού και η αξιοπρεπής ζωή που του αξίζει».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι επιβάλλονται εμπάργκο και απομόνωση στους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε ξανά ότι παρά το «ναι» του τουρκοκυπριακού λαού στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και το «όχι» των Ελληνοκυπρίων, οι τελευταίοι έγιναν μονομερώς δεχτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθούμε με όλη τους τη δύναμη μαζί με την Ελλάδα να φράξουν τον δρόμο των Τούρκων της Κύπρου, κατά την έκφρασή του.

    «Προσπαθούν να μας γονατίσουν», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα παίξουν αυτό το παιχνίδι.

    Υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψή τους στο Αζερμπαϊτζάν ήταν πολύ σημαντική με αυτή την έννοια, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, υπουργούς, βουλευτές και τον Τύπο της χώρας για το ενδιαφέρον που επέδειξαν γι’ αυτή την επίσκεψη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τατάρ είπε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, είναι μέλος της ΕΕ και πρόσθεσε: «Δεν μας αναγνωρίζουν και συνεχίζεται η τυραννία και τα εμπάργκο σε βάρος μας».

    Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα από κανένα μέρος του κόσμου, εκτός από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι αυτό επηρεάζει την οικονομία.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι ξοδεύτηκαν πέραν των 50 χρόνων για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας και δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί αποτέλεσμα, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη νέα τους πολιτική πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών και ισχυρίστηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν θα δεχτούν τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας και την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί, ο Τατάρ είπε ότι «αυτό είναι ζωτικής σημασίας και κόκκινη γραμμή για εμάς» και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που τερματιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

    Ανέφερε ότι γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουν λύση δύο κρατών και ότι θα μπορούσε να γίνει συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, «αρκεί το κράτος στο νότο να σέβεται την κυριαρχία και την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού, εμείς τους σεβόμαστε».

    Θα επισκεφτούν και άλλα τουρκογενή κράτη-Κάλεσε Αλίγιεφ στα κατεχόμενα

    Υπενθυμίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος ξέρει πλέον ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές δημοκρατίες.

    Υποστήριξε ότι θα ανοίξει ο δρόμος τους ως μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και πρόσθεσε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα διαμορφωθούν και οι επισκέψεις τους σε άλλα τουρκογενή κράτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο Αλίγιεφ να επισκεφτεί την κατεχόμενη Κύπρο και του ανέφερε ότι θα το κάνει.

    Σημείωσε ότι αναφέρθηκε και στις απευθείας πτήσεις και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει το Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε ότι ο Αλίγιεφ πρότεινε τη διοργάνωση μιας χωριστής εκδήλωσης για προώθηση του τουρισμού της «ΤΔΒΚ» στο εγγύς μέλλον και ευχήθηκε να γίνει και αυτό.

    Πιθανή συνεργασία με Αζερμπαϊτζάν στο φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Κύπρο

    Αναφερόμενος στον αθλητισμό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολύ επιτυχημένοι αθλητές στην «ΤΔΒΚ» και υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής τους σε αγώνες στο Αζερμπαϊτζάν και σε αθλητικές διοργανώσεις του ΟΤΚ, προσθέτοντας ότι αναμένουν και αθλητές από το Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτούν την κατεχόμενη Κύπρο.

    Ανέφερε ότι αναμένουν και τουρίστες από το Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτούν τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι μπορούν πολύ εύκολα να το κάνουν μέσω Αττάλειας. Είπε επίσης ότι κατά την προσεχή περίοδο μπορεί να συνεργαστούν με το Αζερμπαϊτζάν στο θέμα του φυσικού αερίου που βρίσκεται γύρω από την Κύπρο.

    Ερωτηθείς για τις εργασίες κατασκευής του δρόμου Πύλας-Άρσους, ο Τατάρ απάντησε ότι το μόνο που ήθελαν ήταν να κατασκευάσουν έναν δρόμο και ότι επιτεύχθηκε συμφωνίας και θα γίνει ο δρόμος.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δήλωση Αλίγιεφ για συνάντηση με Τατάρ

    Το Gen? TV (14.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,EhUqLpVD-NbCJJbbJOxxSYvIkl4vrpU0tOusfOcuHlVyHXVZI8FPV5Kkdql01Y0Vfm7eysEIQghWNji3DFPxmGupXmB3Q18NpVl1WnuDgX0vivQWDIsmP93xA,,&typo=1) μεταδίδει ότι ανακοίνωση για την συνάντηση του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ εξέδωσε η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν αναφέροντας ότι στη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων που στηρίζονται στον ιστορικό δεσμό του τουρκικού κόσμου και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς σε τομείς ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς.

    Σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών είναι μια χρήσιμη πλατφόρμα για ανάπτυξη της συνεργασίας τους, ο Αλίγιεφ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η ανάπτυξη των σχέσεων στον τουρκικό κόσμο και πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν πάντοτε συνέβαλλε στην ενότητα του τουρκικού κόσμου και θα παραμείνει δεσμευμένο σε αυτά τα ιδανικά.

    Στη συνάντηση στην οποία έγινε αναφορά στο καθεστώς του παρατηρητή που έχει η «ΤΔΒΚ» στον ΟΤΚ, υποστηρίχθηκε ότι αυτό είναι λογικό, αφού η «ΤΔΒΚ» είναι εδώ και πολύ καιρό παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας.

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Αλίγιεφ για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων των Ημερών Πολιτισμού και Προώθηση της «ΤΔΒΚ» στο Μπακού και πρόσφερε δώρο στον Αζέρο Πρόεδρο στη συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής φοιτητών.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Όζερσαϊ: Θετική η συνάντηση Αλίγιεφ-Τατάρ στο Μπακού

    Το Gen? TV (14.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,FHO2iafmQkQVTIcOjmKRznVxwIOKhrAyasxQrrIPT-5rUNIdgWw-MF0knAOsjTaTqmAEfQTusVDeW53jZZ-TzS01DpofI9dysYKNEOms7nkYrFSxWdRAsfg,,&typo=1) μεταδίδει ότι θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του «αντιπρόσωπου» της «ΤΔΒΚ» στο Μπακού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο γραφείο του τελευταίου.

    Σημειώνοντας ότι ήταν άκρως αναγκαίο να έχει μια τέτοια συνάντηση ο Τατάρ κατά την επίσκεψή του στο Μπακού, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι αυτού του είδους συναντήσεις από μόνες τους δεν προσδίδουν καθεστώς, όμως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν επιδεικνύει μια στάση σε αρμονία με τη θετική ψήφο που είχε κατά την αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

    Εκφράζοντας την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά με την στήριξη της Τουρκίας να πάψει να βρίσκεται σε παθητική θέση με την πολιτική που θα εφαρμόσει, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ η σημασία της 10ης Συνόδου Αρχηγών των Τουρκικών Κρατών που θα διεξαχθεί στο Καζακστάν στις 3 Νοεμβρίου και πρόσθεσε:

    «Γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία αποδίδει διπλωματική σημασία σε αυτή τη σύνοδο. Οι γρήγορες κα περίπλοκες αλλαγές και απειλές στις παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων φέρνουν μαζί τους και ευκαιρίες. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα κατευθύνουν σωστά και την Τουρκία στο Κυπριακό και θα διαμορφώσουν νέες και δημιουργικές πολιτικές. Η χάραξη της εικόνας της ανενημέρωτης πλευράς της ΤΔΒΚ στο θέμα του ονόματος Κυπριακό Τουρκικό Κράτος, οι δηλώσεις που δεν είναι συνεπείς μεταξύ τους στο εσωτερικό και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί χρειάζεται μια τέτοια κίνηση, είναι ένα αρνητικό παράδειγμα από αυτή την άποψη. Ελπίζω στο εξής η τουρκοκυπριακή πλευρά να φύγει μια ώρα αρχύτερα από την παθητική θέση στις πολιτικές που θα υλοποιήσει με την στήριξη της Τουρκίας».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Μεγαλύτερη νίκη τους η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λέει ο Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν,

    Η K?br?s (16.10.23) γράφει ότι στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και παραδοσιακών ενδυμασιών συμμετείχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο των Ημερών Πολιτισμού και Προώθησης του κατοχικού καθεστώτος στο Μπακού, στην οποία παρέστησαν επίσης ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Μπακού, Τζαχίτ Μπαγτζί και ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του καθεστώτος στην αζερική πρωτεύουσα, Ουφούκ Τουργκάνερ.

    Στην έκθεση που έγινε στο ξενοδοχείο Landmark παρουσιάστηκαν 89 φωτογραφίες Τουρκοκυπρίων φωτογράφων που βραβεύτηκαν στον 31ο «κρατικό» διαγωνισμό.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Τατάρ είπε ότι ζουν μια ιστορική μέρα στο Μπακού και υπενθύμισε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

    Επανέλαβε ότι ως «ΤΔΒΚ» καταβάλλουν μια ασυνήθιστη προσπάθεια μαζί με την Τουρκία για να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με το Αζερμπαϊτζάν και άλλα τουρκικά κράτη και ισχυρίστηκε ξανά ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη.

    «Έχουμε μια κουλτούρα στη βάση του ευγενούς αγώνα μας ενάντια στη νοοτροπία που προσπαθεί να μας μετατρέψει σε μειονότητα», υποστήριξε σημειώνοντας ότι νιώθει περήφανος για τους καλλιτέχνες.

    Αναφέροντας ότι στην έκθεση απεικονίζεται η ομορφιά της Κύπρου και σε κάποιες φωτογραφίες η ιστορία του νησιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Η μεγαλύτερη νίκη για εμάς είναι η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι εκτέθηκαν φωτογραφίες που παρουσιάζουν την απόβαση του κατοχικού στρατού στο νησί και πλάνα από τον κοινό αγώνα των τούρκων στρατιωτών και των Τουρκοκύπριων «αγωνιστών».

    Υποστήριξε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου είναι ένας «ισχυρός λαός» και ότι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν παντού και επανέλαβε ότι πρέπει να υλοποιηθούν έργα στον τουρισμό, στις οικοδομές, στη γεωργία και στην εκπαίδευση ανάμεσα στην «ΤΔΒΚ» και το Αζερμπαϊτζάν.

    Συνάντηση με Αζέρους επιχειρηματίες

    Εξάλλου, στο πλαίσιο των επαφών του στο Μπακού, ο Τατάρ συναντήθηκε και με επιχειρηματίες από το Αζερμπαϊτζάν και τα κατεχόμενα, τους οποίους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και τη φιλία που τους επέδειξαν και επανέλαβε ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η «ΤΔΒΚ», το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν κατάγονται από τις φυλές των Ογούζων και είναι τέκνα του ίδιου έθνους.

    Αναφέρθηκε και εδώ στη σημασία της υλοποίησης έργων στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, των οικοδομών, , της γεωργίας και της εκπαίδευσης ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο και υποστήριξε ότι μπορούν να κτίσουν πιο στενές σχέσεις μεταξύ τους άνθρωποι, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια κουλτούρα και τις ίδιες εθνικές αξίες.

    Σημείωσε ότι λόγω πολιτικών προβλημάτων δεν ήταν εύκολο να πάει κανείς στο Αζερμπαϊτζάν στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι τώρα υπάρχουν τουλάχιστον 50 πτήσεις τη βδομάδα ανάμεσα στην Τουρκία και το Μπακού.

    Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει πρόσβαση προς το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν από παντού στην Τουρκία και ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας.

    Ισχυρίστηκε ότι πρέπει να εργαστούν γι’ αυτό και ότι «η πολιτική στήριξη θα έρθει κατόπιν τούτου».

    Υποστηρίζοντας ότι έχουν επιτυχημένα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι 35 χιλιάδες φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας και ότι πρέπει και η «ΤΔΒΚ» να πάρει μερίδιο από αυτό.

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ είπε ότι πρέπει να υπάρχουν 3 χιλιάδες Αζέροι φοιτητές στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα συμβάλει πολύ στην οικονομία της «ΤΔΒΚ» και ταυτοχρόνως θα ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των «δύο χωρών» με την επικοινωνία ανάμεσα στους νέους.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ομιλία Τατάρ σε πανεπιστήμιο: «Είμαστε ένα έθνος τρία κράτη»

    Η K?br?s (14.10.23) γράφει ότι «αδελφό κράτος» για τα κατεχόμενα χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ το Αζερμπαϊτζάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Ada του Μπακού στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην χώρα.

    «Όπως όλα τα παιδιά του ίδιου έθνους, η μοίρα μας είναι ένα, το παρελθόν μας είναι ένα, ο πολιτισμός μας, οι εθνικές μας αξίες είναι ίδιες, η πνευματικότητά μας είναι μία, επομένως είμαστε ένα έθνος, τρία κράτη», υποστήριξε.

    Αναφέροντας ότι η «μητέρα πατρίδα Τουρκίας πάντα υποστήριζε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και πρόβαλλε τη θέλησή της παρά τα διεθνή προβλήματα για την επίτευξη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της», ο Τατάρ είπε:

    «Η αδελφοσύνη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ είναι μια μεγάλη δύναμη που μας συνδέει μεταξύ μας».

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν μια εύκολη επίσκεψη, διότι όλος ο κόσμος, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις προκλήσεις της «νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και της Ελλάδας, προσπαθούσαν να δουν πώς θα μπορούσαν να γονατίσουν τους Τουρκοκύπριους και πώς θα μπορούσαν να τους κρατήσουν σε απομόνωση.

    «Παλεύουμε ενάντια σε μια νοοτροπία που θέλει να μας μπαλώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, να αναπτύξει ανάλογες πολιτικές και να μας φράξει το δρόμο με διεθνείς πιέσεις», ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «με την αποδοχή της ΤΔΒΚ σε μέλος-παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και την ανάπτυξη διπλωματικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων στο μέλλον με την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, ο τουρκοκυπριακός λαός και η ΤΔΒΚ θα φτάσουν σε μια πολύ διαφορετική θέση από ό,τι πριν».

    Επισημαίνοντας τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την «ΤΔΒΚ» σε ένα τόσο σημαντικό πανεπιστήμιο, ο Τατάρ είπε:

    «Είναι μια εξαιρετικά ιστορική ημέρα για μένα. [?] Δεν είναι εύκολο για εμάς να έρθουμε εδώ και να κάνουμε ομιλίες. Υπάρχει διεθνής πίεση, μας γίνονται αδικίες, αλλά είμαι εδώ και κάνω αυτή την ομιλία. Σας ευχαριστώ όλους για άλλη μια φορά».

    Δηλώνοντας ότι δίνουν αυτόν τον αγώνα με δεσμούς αδελφοσύνης, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «είναι το πιο φυσικό δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού, όπως κάθε λαού, να ατενίζει το μέλλον με ελπίδα βελτιώνοντας τις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και άλλα τουρκικά κράτη».

    Συγχαίροντας τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, ο Τατάρ είπε: «Προσευχηθήκαμε πολύ για τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο αν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «μπορεί να βρεθεί βιώσιμη, δίκαιη λύση εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία».

    (ΚΣ)

    [07] Ουστέλ: «Χρησιμοποιούμε ξανά τις γέφυρες αγάπης με το Αζερμπαϊτζάν»

    Η K?br?s Postas? (16.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,aAwWZw9RJw3A6xx-S1QmQ3yDPKzGtWMJNLkidBrDFGHqpMnsbW-7XpzthJmcKLY68Cdqb4CASW1n77fA9wQmVngSshEVI-M7Axa3YUS0Tl2YfHCNekcTlPc9zem&typo=1) γράφει ότι σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε πως μετά την επίσκεψη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στο Αζερμπαϊτζάν, άρχισαν να χρησιμοποιούν ξανά τις γέφυρες φιλίας ανάμεσά τους και σημείωσε πως αυτό θα γίνεται από αμφότερες τις πλευρές.

    Ανέφερε πως παρευρέθηκαν στην «Εκδήλωση Πολιτισμού και Προώθησης της ΤΔΒΚ» που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, με μια μεγάλη αντιπροσωπεία «άνευ προηγουμένου στην ιστορία», και πρόσθεσε ότι «όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είδαν ότι η ρήση «3 κράτη, ένα έθνος δεν είναι απλώς ένα σύνθημα».

    «Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μας θεώρησαν αυτή την επίσκεψη τόσο σημαντική και ιδιαίτερη που συμμετείχαν πληρώνοντας τα δικά τους έξοδα μετακίνησης και διαμονής, χωρίς να απαιτήσουν ούτε μια δεκάρα από το κράτος μας», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι πλέον έτοιμος να πάρει τη θέση που του αξίζει στον κόσμο και το απαιτεί ξεκάθαρα» και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, είχα προσωπικά την ευκαιρία να κάνω σημαντικές επαφές ως πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτές τις επαφές στη χώρα μας στο πολύ άμεσο μέλλον».

    «Όπως έχω υπογραμμίσει σε προηγούμενες δηλώσεις μου, ως ΤΔΒΚ, διανύουμε εξαιρετικά σημαντικές μέρες όσον αφορά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και το άνοιγμα προς τον έξω κόσμο. [?] Η έκκληση για αναγνώριση της ΤΔΒΚ που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για δύο συνεχή χρόνια, η ένταξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με ιδιότητα μέλους παρατηρητή, το νέο όραμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, στέκονται μπροστά μας ως συγκεκριμένοι δείκτες», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [08] Συμμετοχή Ατάογλου στην 40ή σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού του T?RKSOY

    Η G?ne? (16.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κατοχικού καθεστώτος και υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου συμμετείχε στη 40ή σύνοδο του Μόνιμου Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού του Διεθνούς Οργανισμού Τουρκικού Πολιτισμού (T?RKSOY), που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 13-14 Οκτωβρίου.

    Η συνάντηση διοργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν και τον T?RKSOY, ενώ ο Ατάογλου συνοδευόταν από τους υπαλλήλους του λεγόμενου υπουργείου πολιτισμού Περβίν Αρεμέκ και Ρουκιγιέ Ασίκογλου.

    Μιλώντας στη συνάντηση, ο Υπουργός Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν, Adil Kerimli τόνισε τη σημασία της συνάντησης για την ενότητα του τουρκικού κόσμου και ευχαρίστησε τις χώρες που συνέβαλαν στη συνάντηση.

    Ο δε Γενικός Γραμματέας του T?RKSOY, Sultan Raev δήλωσε ότι «η φετινή συνάντηση συνέπεσε με μια σημαντική χρονιά, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ηγέτη Heydar Aliyev, 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και 30 χρόνια από την ίδρυση της T?RKSOY».

    Ομιλία κατά την συνάντηση εκφώνησε και ο Ατάογλου, ο οποίος λέγοντας ότι είναι υπερήφανοι που η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι μέρος του τουρκικού κόσμου δήλωσε: «Με το όραμα 2040 για τον Τουρκικό Κόσμο, ως κράτη μέλη, στοχεύουμε να μετατρέψουμε τον T?RKSOY σε έναν πιο συνειδητοποιημένο, πιο υπεύθυνο, πιο αποτελεσματικό και ισχυρό οργανισμό και να εμβαθύνουμε τη θεσμική συνεργασία των μελών του οργανισμού μεταξύ τους».

    Αναφερόμενος στη θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας του κατοχικού καθεστώτος από το Αζερμπαϊτζάν στις διάφορες διοργανώσεις και συναντήσεις, ο Ατάογλου είπε ότι οι σχέσεις τους με το Αζερμπαϊτζάν δυναμώνουν μέρα με τη μέρα και ότι επιθυμούν να αναπτύξουν αυτούς τους αδελφικούς δεσμούς και με άλλες Τουρκικές Δημοκρατίες.

    Ανακήρυξη της Αμμοχώστου σε πολιτιστική πρωτεύουσα του Τουρκικού Κόσμου

    «Ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, αποτελούμε προέκταση του τουρκικού κόσμου στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος του τουρκικού κόσμου και χαιρόμαστε που έχουμε λάβει τη θετική προσέγγιση των μελών του οργανισμού για να ανακηρυχθεί η Αμμόχωστος ως η πολιτιστική πρωτεύουσα του τουρκικού κόσμου τα επόμενα χρόνια», είπε ο Ατάογλου και πρόσθεσε:

    «Ως κράτος της ΤΔΒΚ, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας να φιλοξενήσουμε τις δραστηριότητες του TURKSOY και να καλωσορίσουμε τον Τουρκικό Κόσμο στο σπίτι μας».

    Η K?br?s Postas? (16.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,RgltB2jKUkoOJeHwNuj9QUMRU29JU8IU555PD9Wu6E7pAqX1hYOMEdak9d8XSWPdoz7u5qddh-2JT1ocbHZHJqK4iEApM0Pjd2ysvSLYxAXr9f8,&typo=1) γράφει ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύνοδο είναι και η πραγματοποίηση στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου συνάντησης φωτογράφων τους μήνες Απρίλιο-Μάιο του 2024 με τη συμμετοχή φωτογράφων από χώρες μέλη της T?RKSOY.

    Αποφασίστηκε επίσης να τύχει θετικής αντιμετώπισης το αίτημα του Ατάογλου για να γίνει «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» του τουρκικού κόσμου η κατεχόμενη Αμμόχωστος τα επόμενα χρόνια και να αποφασιστεί σε κατοπινό στάδιο η ημερομηνία που θα συμβεί αυτό.

    (ΙΣ)

    [09] Επαφές τουρκοκυπριακών επιμελητηρίων στο Αζερμπαϊτζάν

    Η K?br?s (16.10.2023) γράφει ότι τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» (KTSO) συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπεία στις «Ημέρες Πολιτισμού και Προώθησης της ΤΔΒΚ» που διοργανώθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, όπου είχαν σημαντικές συναντήσεις για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων.

    Η αντιπροσωπεία του KTSO είχε τη δυνατότητα να συναντήσει βουλευτές, επιχειρηματίες και επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ πραγματοποίησε μια ειδική συνάντηση με τον Τζεμάλ Γιανγκίν, πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρηματιών Αζερμπαϊτζάν Τουρκίας (AT?B).

    Η K?br?s (15.10.23) γράφει επίσης ότι την ικανοποίηση τους εξέφρασαν και μέλη του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ), τα οποία συμμετείχαν στην αποστολή καθώς είχαν την ευκαιρία για διμερείς επαφές και ανταλλαγή απόψεων για ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών.

    Συναντήθηκαν με την Εθνική Συνομοσπονδία Εργοδοτών του Αζερμπαϊτζάν (ASK) και την AT?B, ενώ στελέχη της Επιτροπής Γυναικών Επιχειρηματιών του ΚΤΤΟ συζήτησαν με μέλη του Συλλόγου Ανάπτυξης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (AQS?A) την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.

    (ΙΣ)

    [10] Επιφυλάξεις Ερτουγρούλογλου για τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Πύλα

    Η K?br?s Postas? (15.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,hOVNWjG35o45VbTNxMck2UG-rNPQvkWwQc8C1inngZwes-7lACokzZbUzJRjkq0ro12LPrM6HEv78v5flsn-irSNkMCjqjA7Tw5fsxVKDE-kdRe1MqOK2WW20,&typo=1) γράφει ότι καθώς συνεχίζονται οι εκτιμήσεις μετά την ανακοίνωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ ότι έχουν γίνει διευθετήσεις για την επίλυση της συνεχιζόμενης κατάστασης στην Πύλα, η εφημερίδα ρώτησε τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου τι σημαίνει για τον ίδιο η συμφωνία που ανακοινώθηκε.

    Αναφέροντας ότι οι εξελίξεις έφτασαν σε ένα σημείο στο θέμα του δρόμου στην Πύλα, όμως φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες ασάφειες στο παρασκήνιο, ο Ερτουρούλογλου απάντησε ως ακολούθως:

    «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία, θα σχολιάσουμε αφού τη δούμε. Είμαι επιφυλακτικός για τις καλές προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς... Το βλέπω με σκεπτικισμό... Γιατί έχουν απώτερα κίνητρα. Υπάρχουν παρεκτροπές. Επομένως, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει... Θα δούμε τη συμπεριφορά των Ηνωμένων Εθνών. Συνοψίζοντας, θα σχολιάσω αναλόγως...»

    (ΙΣ)

    [11] Αρικλί: «Ο πληθυσμός πρέπει να γίνει γνωστός»

    Η Halk?n Sesi (14.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «ο πραγματικός πληθυσμός στη χώρα πρέπει τώρα να γίνει γνωστός».

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Αρικλί σχολίασε την δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού, Ουνάλ Ουστέλ ότι γνωρίζει αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσος είναι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα.

    «Δεν νομίζω ότι έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Θα μιλήσουμε για την απογραφή τις επόμενες ημέρες. Εφόσον έχει εκπονηθεί το 5ετές σχέδιο ανάπτυξης, πρέπει να μάθουμε άμεσα τον πραγματικό πληθυσμό μας για να προετοιμάσουμε σχέδιο», υποστήριξε.

    Ο Αρίκλι είπε πως έμαθε για την δήλωση Ουστέλ από τον Τύπο και ανέφερε πως ο Ουστέλ πρέπει να ερωτηθεί σχετικά.

    «Πρέπει να ρωτήσουμε, κύριε πρωθυπουργέ, για ποιο σκοπό το είπες αυτό. Μπορεί λοιπόν ο πληθυσμός μιας χώρας να είναι μυστικός; Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τον πληθυσμό μας. Οι αναφορές και οι πληροφορίες της στατιστικής υπηρεσίας είναι σαφείς. Και είναι ξεκάθαρα και τα αρχεία του υπουργείου εσωτερικών», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [12] Η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας αποστέλλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ

    Η Halk?n Sesi (14.10.23) γράφει ότι Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας ετοίμασε επιστολή για να αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες στην οποία τα μέλη της μεταφέρουν την επιθυμία τους για μια «ομοσπονδιακή λύση».

    Στην επιστολή η Πλατφόρμα τονίζει ότι «η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, πλήρως συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις βασικές αξίες της ΕΕ».

    Η Πλατφόρμα πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την επιστολή στο κτίριο της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), όπου η πρόεδρος της οργάνωσης, Σέλμα Εϊλέμ, σε ομιλία της εκ μέρους της Πλατφόρμας, είπε ότι θα διαβιβάσουν την επιστολή που ετοιμάζεται για να μεταφέρει την τρέχουσα κατάσταση της «χώρας» στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Δηλώνοντας ότι οι οργανώσεις έδειξαν την επιθυμία τους για ομοσπονδιακή λύση, η Εϊλέμ σημείωσε ότι τόνισαν ότι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο είναι σημαντικές και απαραίτητες για τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Στην επιστολή, αναφέρεται ότι δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων η πολιτική «λύσης δύο κρατών» που ακολουθείται από την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, και ότι η Πλατφόρμα ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία και να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο σύμφωνα με τη διαδικασία για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων.

    (ΚΣ)

    [13] «Γραφείο» στα κατεχόμενα άνοιξε η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων της Τουρκίας

    H Yeni D?zen (14.10.23) γράφει ότι η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων και Υποδομών» της Τουρκίας άνοιξε «γραφείο Συντονισμού Κυπριακών Υποθέσεων» στα κατεχόμενα.

    «Η κυβέρνηση θεώρησε αυτό την απόφαση ως ένα κανονικό βήμα», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η διεύθυνση που από το 1990 εποπτεύει και συντονίζει τους διαγωνισμούς που γίνονται στην Τουρκία για τους δρόμους που κατασκευάζονται στα κατεχόμενα, πήρε την απόφαση να γίνει «ορατή» και στο πλαίσιο αυτό ανάρτησε πινακίδες.

    Ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας για το θέμα, είπε ότι οι Τουρκικοί Αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται στα κατεχόμενα από το 1990 και ότι οι διαγωνισμοί που γίνονται στην Τουρκία για τους δρόμους στα κατεχόμενα συντονίζονται και εποπτεύονται από τους Τουρκικούς Αυτοκινητόδρομους.

    Είπε επίσης πως το εν λόγω τμήμα, που προηγουμένως ήταν συνδεδεμένο με την λεγόμενη «τουρκική πρεσβεία», είναι πλέον συνδεδεμένο με το «Γραφείο Ανάπτυξης και Συνεργασίας της Τουρκίας» (ΤΙΚΑ) και είναι στο πλαίσιο αυτό που έχουν αναρτηθεί και οι πινακίδες.

    (ΚΣ)

    [14] «Η πώληση γης είναι εθνικός κίνδυνος», λέει λεγόμενος βουλευτής

    Η K?br?s (14.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής Τρικώμου με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) Εμράχ Γιεσίλιρμακ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της K?br?s TV, εξέφρασε την άποψη ότι «αποτελεί εθνικό κίνδυνο η αγορά γης από ξένους στην Κύπρο».

    Λέγοντας ότι οι αγορές γης από αλλοδαπούς δημιουργούν πιέσεις σε περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό πολιτισμικό επίπεδο, ο Γιεσίλιρμακ επισήμανε την έλλειψη πληθυσμιακής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι υποδομές και υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης πρέπει να προγραμματίζονται κατάλληλα σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού.

    Επίσης, απεύθυνε έκκληση στους «συμπολίτες» του να μην πουλάνε τα «εδάφη τους» παρά τις αυξημένες τιμές πώλησης στις κατεχόμενες περιοχές Κοκκίνων ? Καρπασίας και αναφέρθηκε στο κενό «νομοθεσίας» που επιτρέπει αγορές με μαύρο χρήμα.

    (ΙΣ)

    [15] Έκκληση λεγόμενου υπουργού γεωργίας για να μην πουλούν γη

    Η K?br?s (16.10.23) γράφει ότι έκκληση προς τους «κατόχους» γης στα κατεχόμενα να μην πουλούν γη έκανε ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας, Χουσεϊν Τσαβούς επικρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα στο θέμα αυτό.

    Μιλώντας στην K?br?s TV, ο Τσαβούς είπε ότι η παραγωγή αποκτά αξία καθημερινώς και ότι μακροπρόθεσμα θα κερδίσει αξία η παραγωγή.

    Επικρίνοντας το «πολεοδομικό σχέδιο», ο Τσαβούς έκανε λόγο για αρπαγή γης σε βιομηχανικές ζώνες και πώληση γης στην οποία θα μπορούσαν να ανεγερθούν οικοδομές και υποστήριξε ότι η «χώρα» δεν θα τα βίωνε αυτά σε περίπτωση που έκαναν ένα καλό «πολεοδομικό σχέδιο» στη διαδικασία που κατέληξε με «ανοίγματα και καβγάδες».

    «Βεβαίως το αποτέλεσμα που ήρθε κατόπιν τούτου προκάλεσε την πώληση μεγάλου μέρους του εδάφους», είπε και πρόσθεσε ότι με απαίτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού άρχισαν μια μελέτη και θα λάβουν κάποια μέτρα σε σχέση με την πώληση περιουσιών.

    Είπε ότι ίσως οι «πολίτες» θεωρούν ότι με την πώληση γης θα ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες μέρες και πρόσθεσε ότι σύντομα θα δουν ότι η γεωργική γη θα αποκτήσει πολύ μεγάλη αξία.

    Υποστηρίζοντας ότι η γεωργία θα αποφέρει χρήματα, ο Τσαβούς πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό θέλω να σκέφτονται δύο φορές οι πολίτες μας όταν πουλούν την γη τους. Το μέρος αυτό είναι νησιωτική χώρα και δεν μειώνεται η αξία αυτή της γης. Και η αξία της παραγωγής εδώ δημιούργησε επίγνωση. Με την πληθυσμό μας και το εμπόριο που κάνουμε, αυξήθηκε δέκα φορές η παραγωγή Για τον λόγο αυτό συμβουλή μου είναι να σμίξουν τα χώματά τους με την παραγωγή».

    Τον Ιούνιο του 2024 θα πουλήσουν το πρώτο χαλλούμι ΠΟΠ

    Ενημερώνοντας για τη διαδικασία κατοχύρωσης και πώλησης του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ο Τσαβούς είπε ότι έφτασαν στο τέλος του «ταξιδιού» και ότι στόχος τους είναι να πραγματοποιήσουν την πρώτη εξαγωγή χαλλουμιού στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής εντός του Ιουνίου του 2024.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη αιγοπροβάτων στην παραγωγή χαλλουμιού, ο Τσαβούς σημείωσε ότι έχουν ένα βελτιωτικό σχέδιο μέσω του οποίου θα αυξήσουν τόσο τον αριθμό των ζώων όσο και την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    (Ι/Τσ.)

    [16] Αύξηση 14,62% σημείωσαν οι διελεύσεις προς τα κατεχόμενα το πρώτο οκτάμηνο του 2023

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (16.10.23), αύξηση 14.62% σημείωσαν οι διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2023 σε σύγκριση με το 2022.

    Κατά το διάστημα Ιανουαρίου ? Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκαν 3.492.726 διελεύσεις έναντι 3.047.349 το ίδιο διάστημα του 2022. Αν σε αυτούς τους αριθμούς προστεθούν και 1.620.180 Τουρκοκύπριοι που διήλθαν από τα οδοφράγματα για να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, ο αριθμός των διελεύσεων φτάνει στα 5.112.906.

    Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αύξηση σημείωσε ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που πέρασαν στα κατεχόμενα. Τους πρώτους 8 μήνες του 2023, πραγματοποιήθηκαν 2.043.555 διελεύσεις Ελληνοκυπρίων έναντι 1.882.464 το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8.56%. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων Ελληνοκυπρίων όλων των εποχών που ξεπερνάει ακόμα και την περίοδο 2014-2021, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Οι Βρετανοί στη δεύτερη θέση

    Οι Βρετανοί βρίσκονται στη δεύτερη θέση στον πίνακα των διελεύσεων, ενώ ακολουθούν οι υπήκοοι της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Σλοβακίας. Τη λίστα συμπληρώνουν 476.853 διελεύσεις από υπηκόους περισσοτέρων από 70 χώρες.

    (ΓΜ)

    [17] Απόφαση για ίδρυση «πανεπιστημιακής ένωσης» Αζερμπαϊτζάν ? «ΤΔΒΚ»

    Η G?ne? (16.10.23) γράφει ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού μεταξύ πρυτάνεων πανεπιστημίων του Αζερμπαϊτζάν και του κατοχικού καθεστώτος, επιχειρηματιών και εκπροσώπων ΜΜΕ, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί «Ένωση Πανεπιστημίων Αζερμπαϊτζάν ? ΤΔΒΚ»

    Στην επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι 16 «πανεπιστημίων» που δραστηριοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές, με στόχο να αναπτύξουν τις εκπαιδευτικές, πολιτισμικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και κατοχικού καθεστώτος

    Ο Δρ. Σελμάν Αρσλάνμπας (Selman Arslanba?), λεγόμενος πρόεδρος της «ένωσης κυπριακών πανεπιστημίων» και πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του «Επιστημονικού Πανεπιστημίου Κύπρου» δήλωσε ότι στόχος τους ήταν να παρουσιάσουν τα «πανεπιστήμια» και να αναπτύξουν τη συνεργασία.

    Μάλιστα, όπως ανέφερε, στοχεύουν να υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο κατά τα εγκαίνια του «Κέντρου Χαϊντάρ Αλίγιεφ» στην ΤΔΒΚ που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: προγράμματα διμερούς ανταλλαγής, κοινά συμπόσια και συνέδρια και ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών με καλοκαιρινά σχολεία.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (13.10.23 trthaber.com), ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

    Μιλώντας στην τελετή λήξης του 4ου επιχειρηματικού και οικονομικού φόρουμ Τουρκίας-Αφρικής, ο Έρντογαν ανέφερε και τα εξής:

    «Η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τις οποίες είμαστε στο ΝΑΤΟ, δυστυχώς δεν συμβάλλει στην ειρήνη, την ηρεμία, τον διάλογο, τη διπλωματία και τη μείωση της έντασης μεταξύ των μερών. Τώρα, το πιο σημαντικό είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών μου. Λέει ότι προσεγγίζει το Ισραήλ όχι ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά ως Εβραίος. Τι είδους πολιτικός είναι αυτός, τι είδους προσέγγιση είναι αυτή; Όταν το λέτε αυτό, τι θα πείτε αν οι αντίπαλοί σας πουν ότι προσεγγίζω την περιοχή ως μουσουλμάνος;»

    Αναφορικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο ο Έρντογαν δήλωσε τα εξής: «Εκφράζουμε τη δική μας προσέγγιση στη δήλωση που έκανε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για τη Συρία για τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Με άλλα λόγια, οι δραστηριότητες που διεξάγουν οι ΗΠΑ σε αυτή τη χώρα με τις προεκτάσεις του PKK στη Συρία έχουν το χαρακτήρα μιας έκτακτης απειλής για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Δεν είμαστε μαζί με την Αμερική στο ΝΑΤΟ; Είμαστε μαζί, αλλά οι ΗΠΑ κατέρριψαν το UCAV μας; Πώς μπορούμε να είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ; Πώς μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο; Υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας μεταξύ μας. Αυτή η δήλωση είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, καθώς και με την ενθάρρυνση τρομοκρατικών οργανώσεων που προσπαθούν να διαιρέσουν τη Συρία».

    (ΓΜ)

    [02] Φιντάν: «Η ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνο με τους Παλαιστινίους»

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων TRT Haber (14.10.23 trthaber.com), o Toύρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η ειρήνη μπορεί να εγκαθιδρυθεί μόνο με τους Παλαιστινίους, όχι με περιφερειακές εναλλακτικές λύσεις.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Samih Shoukry στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο ο Φιντάν ανέφερε ότι:

    «Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τις επιθέσεις με στόχο αθώους πολίτες και τις απώλειες αμάχων. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα είναι η συνεχής αναβολή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Παλαιστίνη, ενώ το Ισραήλ βαθαίνει την κατοχή με πρακτικές όπως οι παράνομοι εποικισμοί, οι προκλήσεις στην Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Άκσα και οι αυθαίρετες συλλήψεις».

    Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Φιντάν είπε ότι:

    «Ως Τουρκία και Αίγυπτος, πιστεύουμε ότι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και γεωγραφικά ολοκληρωμένο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967, δηλαδή μια λύση δύο κρατών, είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Ως Τουρκία, πιστεύουμε ότι τέσσερα πράγματα είναι σημαντικά σε αυτό το σημείο. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων, ανεξαρτήτως πλευράς. Βλέπουμε ότι ορισμένα κράτη προσπαθούν να παρουσιάσουν τα αδιάκριτα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα ως δικαιολογημένη επέμβαση. Μια τέτοια στρεβλή και απάνθρωπη προσέγγιση θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερη βία και περισσότερες απώλειες αθώων ζωών.

    Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι καλούμε το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες. Δεν εγκρίνουμε την πολιτική εκτοπισμού των Παλαιστινίων στη Γάζα και την απέλασή τους στην Αίγυπτο, είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους, στεκόμαστε στο πλευρό της Αιγύπτου σε αυτό το θέμα. Το δεύτερο είναι να αποτραπεί η γεωγραφική εξάπλωση της σύγκρουσης. Ως Τουρκία, βρισκόμαστε σε στενή διαβούλευση με τις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για το θέμα αυτό. Το τρίτο είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της ειρήνης στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να εγκαθιδρυθεί, όχι μόνο με περιφερειακές εναλλακτικές λύσεις αλλά και με τους Παλαιστίνιους. Διότι χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να εδραιωθεί η ασφάλεια με πραγματικούς όρους. Τέταρτον, ως μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα προστατεύει την επιβίωση των Παλαιστινίων και θα είναι ο εγγυητής μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Αραβικής Ένωσης Ahmed Ebu Gayt

    Στα πλαίσια της παρουσίας του στην Αίγυπτο, ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα της Αραβικής Ένωσης Ahmet Ebu Gayt. Ο Φινάν συναντήθηκε στο Κάιρο και με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock.

    (ΓΜ)

    [03] Navtex ανακοίνωσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (15.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,Pw0yMlIxwcp9Sh0jdcDKhx-DmPss-fOifDeQPC5lewNrqVThiYV5m6dcMfzqdmzfAuLtSrYAEAlNE3CdujKRvZOFOYHht5rIjNVIEbP7YekPxOI2qeSRSHjdg&typo=1), η Τουρκία εξέδωσε Νavtex στην Ανατολική Μεσόγειο για το διάστημα μεταξύ 16 και 20 Οκτωβρίου.

    Όπως έγινε γνωστό, οι συντεταγμένες της περιοχής στην οποία θα διεξαχθεί η εκπαίδευση με πυρά καλύπτουν την περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Μόρφου.

    Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι θα διεξαχθεί μεταξύ 23-27 Οκτωβρίου η «Άσκηση Πρόσκλησης Έρευνας και Διάσωσης» την οποία διεξάγουν από κοινού κάθε χρόνο η Τουρκία και το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    «Η Τουρκία στόχος των αμερικανικών αεροπλανοφόρων» σύμφωνα με τον Γιαϊτζί

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Haber7 (14.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaber7.com&c=E,1,xrZ3uuQoLWs5GPRrzy0qE6bA42R2i6z7NFVR4dwDxzHDR-iKDcoiIGhmDfQE4-ssyxi-6S3fEL0I72nOf0kCEIGGcRVWRjnib22njOuQF5lJe0Q6Znh&typo=1), ο απόστρατος ναύαρχος και εμπνευστής του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί ισχυρίστηκε ότι η παρουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου και η προγραμματισμένη αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ έχει στόχο την Τουρκία.

    Ο Γιαϊτζί υποστήριξε ότι οι HΠΑ υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις του YPG στη Συρία και ότι η παρουσία των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο σκοπό έχει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της τουρκικής αεροπορίας στη Συρία.

    Για να δικαιολογήσει την άποψή του, ο Γιατζί αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν με αυτές τις αεροπορικές επιδρομές λέγοντας «δε διαμαρτυρήθηκαν μόνο αλλά κατέρριψαν επίσης ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας».

    (ΓΜ)

    [04] Χρήση βλημάτων λευκού φωσφόρου στη Γάζα από Ισραήλ

    Η Ak?am (16.10.2023 aksam.com.tr) δημοσιεύει ότι η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη χρήση βλημάτων λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στη Γάζα. Βίντεο και φωτογραφίες που επαληθεύτηκαν από το Crisis Evidence Lab της οργάνωσης δείχνουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

    Η εφημερίδα γράφει ότι μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν είναι μια φωτογραφία που τράβηξε ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Anadolu (AA) Mustafa Al-Kharouf στις 9 Οκτωβρίου από βλήματα πυροβολικού M825 και M825A1 με την ένδειξη D528, τον κωδικό αναγνώρισης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για «πυρομαχικά με βάση τον λευκό φώσφορο».

    Στα πλάνα του ΑΑ, μεταδόθηκαν εικόνες από τις στιγμές της έκρηξης του λευκού φωσφόρου στον αέρα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Γάζα στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

    (ΙΣ)

    [05] ΗΕDEP το νέο όνομα του φιλοκουρδικού Κόμματος της Αριστεράς των Πρασίνων

    Σύμφωνα με την Birg?n (15.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,NYDLhvr6JDlPKMDgyRN0jzcCWfW0GC4-WM02l4JMd1xQftBm8YXRQAOPJPzznWj--1AcmUtjWLml7FwJ6D-WYTvyoo34fHQWFrVO6OQCjqGrxUkSAUzsgWv&typo=1), το τέταρτο τακτικό συνέδριο του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (YSP) αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος του κόμματος σε Κόμμα της Ισότητας και της Δημοκρατίας των Λαών (Halklar?n E?itlik ve Demokrasi Partisi - HEDEP).

    Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ορίστηκαν και οι δύο νέοι συμπρόεδροι του κόμματος. Πρόκειται για την Τουλάι Χατιμογουλαρί Ορούτς και τον Τουντζέρ Μπακίρχαν.

    Σε δηλώσεις της, η Ορούτς είπε ότι: «Έχουμε αναθεωρήσει τις πολιτικές συμμαχιών μας. Στη νέα περίοδο, θα δημιουργήσουμε την ευρύτερη κοινωνική και δημοκρατική συμμαχία με τις συνιστώσες και τις συμμαχίες μας».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Μπακίρχαν ανέφερε ότι «θα πάρουμε πίσω όλους τους δήμους μας, των οποίων τη βούληση σφετερίστηκαν οι διαχειριστές».

    Ο συμπρόεδρος του YSP, Ιμπραήμ Ακίν μιλώντας στο συνέδριο ανέφερε τα εξής:

    «Κάτω από έκτακτες συνθήκες, εργαστήκαμε για τις εκλογές του Μαΐου αποτρέποντας κάθε είδους επιχειρήσεις εναντίον του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του εκπροσώπου του ενωμένου αγώνα μας. Ωστόσο, προκειμένου να αποτρέψουμε τη δίκη για την υπόθεση της συνωμοσίας, τα εμπόδια και τις προσπάθειες αποπολιτικοποίησής μας την τελευταία στιγμή στις εκλογές, το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς ανέλαβε μια ιστορική αποστολή και συμμετείχαμε στις εκλογές ως Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς. Το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς εκπλήρωσε αυτή την ευθύνη ως συνιστώσα του HDP».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 16 October 2023 - 12:25:59 UTC