Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-06-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 126/2023 30.06.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα πετύχουν αναγνώριση εργαζόμενοι με υπομονή, λέει ο Ερτουγρούλογλου
  • [02] Ο Τατάρ καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία
  • [03] Ένιωσαν σαν αιχμάλωτοι λένε επισκέπτες της παραλίας στις Κλαψίδες
  • [04] Διαφήμιση των κατεχομένων στο Ντουμπάι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ερντογάν καταδίκασε το κάψιμο του Κορανιού στη Στοκχόλμη
  • [02] Ελπίδα για ειρήνη στο Αιγαίο βλέπει τουρκική εφημερίδα
  • [03] Mπαϊρακτάρ: «Στόχος η πλήρης λειτουργία του Άκκουγιου το 2028»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα πετύχουν αναγνώριση εργαζόμενοι με υπομονή, λέει ο Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s (30.06.23) γράφει ότι την άποψη πως η Τουρκία είναι μια χώρα ισχυρή που εισακούεται ο λόγος της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο εξέφρασε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος είπε ότι το καθεστώς θα βαδίσει με σταθερά βήματα προς τον στόχο της αναγνώρισης.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην K?br?s, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενίσχυσε την Τουρκία στις διεθνείς της σχέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο θα κάνει και ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση του «αιώνα της Τουρκίας» και στην «εθνική υπόθεση της Κύπρου».

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν ότι χωρίς αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι η «νέα πολιτική» τους στοχεύει στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και ότι ο Έρντογαν είχε απευθύνει έκκληση σε αυτό το θέμα προς την διεθνή κοινότητα στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    «Αυτές οι εκκλήσεις είναι ένα κομβικό σημείο στο θέμα της Κύπρου. Ξέρετε ότι εγώ υποστηρίζω εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική που στοχεύει στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Για τον λόγο αυτό είμαι ευγνώμων στον κ. πρόεδρο», είπε.

    Αναφερόμενος στην αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και στις εξελίξεις που αναμένονται από εδώ και μπρος, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η απόφαση που λήφθηκε στην Σεμερκάνδη να γίνουν δεχτοί με το «συνταγματικό» τους όνομα ως παρατηρητές στον ΟΤΚ, δείχνει ότι η «νέα πολιτική» τους βρίσκεται σε αρμονία με τις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος.

    «Ειδικά οι γρήγορες εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία και η δραστηριότητα στην εξωτερική πολιτική κατέστησαν την Τουρκία μια χώρα ισχυρή που εισακούεται ο λόγος της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προς τον στόχο της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ότι κατά την πρώτη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα μετά την επανεκλογή του, ο Έρντογαν τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό «επιβεβαιώνει ότι η νέα μας πολιτική είναι συνεπής και δεν υπάρχει επιστροφή».

    Θέλουν εκδηλώσεις του ΟΤΚ στα κατεχόμενα

    Σημειώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» έχει γίνει δεχτή στους επίσημους θεσμούς και στις ΜΚΟ του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητής, συμμετέχει στις συναντήσεις που διεξάγονται και προχωρεί ο διάλογος ανάμεσα στους θεσμούς και τους οργανισμούς, ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε:

    «Προσφάτως, η βουλή της ΤΔΒΚ έγινε μέλος παρατηρητής της TURKPA. Επιπλέον, συνεχίζονται οι προσπάθειές μας σε σχέση με την διεξαγωγή στην χώρα μας κάποιων εκδηλώσεων του ΟΤΚ. Οι εργασίες μας με τον ΟΤΚ και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς συνεχίζονται με υπομονή, βήμα-βήμα. Όταν έρθει η ώρα θα γίνουν νέα βήματα. Η εξωτερική πολιτική αλλάζει αργά πάντα. Όμως, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με υπομονή και αποφασιστικότητα».

    Ακολούθως, ο Ερτουγρούλογλου ευχαρίστησε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ για την δήλωσή του ότι είναι έτοιμοι για διάλογο με τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τούρκων της Κύπρου».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων που βρίσκονται στο νησί και γύρω από αυτό, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Υποστηρίζουμε την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο συνεργασίας για να μπορούν και οι δύο λαοί στο νησί να επωφεληθούν αμοιβαία και ίσα από τους υδρογονάνθρακες. Η ΤΔΒΚ δείχνει όχι μόνο με λόγια αλλά και με συγκεκριμένα βήματα ότι υποστηρίζει την διπλωματία και τον διάλογο για τον σκοπό αυτό. Θα απαντήσει ισότιμα και ταυτόχρονα σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσε να προβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Με αυτή την έννοια είναι ακόμα στο τραπέζι η περιεκτική και εποικοδομητική πρόταση που έκανε η ΤΔΒΚ τον Ιούλιο του 2019 και η πρόταση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Έρντογαν, η οποία προβλέπει μια περιφερειακή ενεργειακή διάσκεψη με την συμμετοχή της ΤΔΒΚ. Ισχύει ακόμα και η πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος κ. Ερσίν Τατάρ το 2022 στο θέμα της ενέργειας. Ο Πρόεδρος κ. Έρντογαν και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιλμάζ αυτά υπενθύμισαν στους συνομιλητές τους. Βλέπουμε ότι η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου και κάποιοι σύμμαχοί της προτιμούν μονομερή βήματα που αποκλείουν τον τουρκοκυπριακό λαό και την Τουρκία, αντί της διπλωματίας. Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία, ενώ από τη μια υποστηρίζουν την συνεργασία, από την άλλη είναι αποφασισμένες στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων τους».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τατάρ καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία

    Η Vatan (30.06.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταδίκασε το κάψιμο του Κορανίου, του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, στη Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι νοοτροπία που βλέπει την επίθεση στις ιερές αξίες των θρησκειών ως ελευθερία δεν είναι νόμιμη και ηθική σε καμία περίπτωση».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι καταδικάζει έντονα την ισλαμοφοβία λέγοντας:

    «Τέτοια εγκλήματα μίσους, τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη δημοκρατία και την ελευθερία της γνώμης, είναι εκδήλωση ενός εχθρικού θυμού εναντίον των πεποιθήσεων και των ιερών αξιών περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ξενοφοβία που έχει αυξηθεί και δυστυχώς πολιτικοποιηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θεωρούνται κοιτίδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της γνώμης, η συστηματική περιθωριοποίηση των μεταναστών και το μίσος, οι διακρίσεις, η εχθρότητα και το μίσος κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων, το οποίο ορίζεται στη βιβλιογραφία ως ισλαμοφοβία, εμφανίζονται δυστυχώς σήμερα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Τέτοιες αναχρονιστικές προσεγγίσεις αποτελούν απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα του κόσμου και δυναμιτίζουν την παγκόσμια ειρήνη».

    (ΚΣ)

    [03] Ένιωσαν σαν αιχμάλωτοι λένε επισκέπτες της παραλίας στις Κλαψίδες

    Η Avrupa (30.06.23) γράφει ότι καμία ανακοίνωση δεν έγινε ούτε εκ μέρους του κατοχικού στρατού, ούτε εκ μέρους κάποιας «πολιτικής αρχής» αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την αυθαίρετη ανακήρυξη μέρους της ακτής της παραλίας Κλαψίδες σε «στρατιωτική ζώνη».

    Αν και ο ακτιβιστής της οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» Οκάν Νταγλί, που μετέβηκε στην περιοχή υποστήριξε ότι έχει αρθεί η απαγόρευση, άλλα άτομα που πήγαν στην παραλία ανέφεραν σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, ότι υπάρχουν ακόμα πινακίδες, που αναγράφουν «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή».

    Άτομα που πήγαν χθες στην περιοχή, έγραψαν σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:

    «Αφού άνοιξε η απαγορευμένη περιοχή για το κοινό, πορευτήκαμε οικογενειακώς. Αλλά δεν μπορείς να βγεις έξω από την ακτή. Εμφανίζονται μπροστά σου οι πινακίδες απαγόρευσης εισόδου στη στρατιωτική ζώνη. Νιώθεις σαν να βαδίζεις σε στρατόπεδο αιχμαλώτων. Ο στρατός αρπάζει αυτό που θέλει. Τι είναι αυτό αν όχι κατοχή;».

    (ΚΣ)

    [04] Διαφήμιση των κατεχομένων στο Ντουμπάι

    Η Diyalog (13.06.23) δημοσιεύει ολοσέλιδη καταχώρηση του ομίλου ξενοδοχείων Merit, ο οποίος αναφέρεται στην διαφήμιση των ξενοδοχείων του ομίλου στο Ντουπάι.

    Στην καταχώριση, υπάρχουν τρεις φωτογραφίες από κεντρικούς δρόμους του Ντουμπάι, τον Sheikh Mohammad Bin Zayed, τον Sheikh Zayed ?Jabal Ali και τον αυτοκινητόδρομο Abu Dhabi, όπου φαίνονται μεγάλα διαφημιστικά πλαίσια κατά μήκος του δρόμου όπου αναγράφεται: ?Merit Hotel-North Cyprus?.

    «Συνεισφέρουμε 3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αναγνώριση της βόρειας Κύπρου. Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε την όμορφη χώρα μας στον κόσμο», αναφέρεται στην καταχώρηση.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ερντογάν καταδίκασε το κάψιμο του Κορανιού στη Στοκχόλμη

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (29.06.23, aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν καταδίκασε το κάψιμο του Κορανίου κατά την διάρκεια διαδήλωσης στη Στοκχόλμη.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή της θρησκευτικής Γιορτής των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμι), ο Έρντογαν είπε τα εξής:

    «Οι εχθροί του Ισλάμ και της ανθρωπότητας προσπαθούν να επισκιάσουν το εορταστικό κλίμα με προβοκάτσιες που πραγματοποιούνται υπό την προστασία της αστυνομίας. Η κατάπτυστη επίθεση εναντίον του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Κουρμπάν στη Σουηδία είναι μία από αυτές. Οι δράστες αυτού του εγκλήματος, καθώς και εκείνοι που το επιτρέπουν υπό το πρόσχημα της "ελευθερίας έκφρασης γνώμης" και εκείνοι που ανέχονται αυτή την κατάπτυστη πράξη, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους. Θέλω να γίνει γνωστό ότι ως Τουρκία ποτέ δεν θα ενδώσουμε στην πολιτική των προκλήσεων ή στην πολιτική των απειλών. Θα δείξουμε την αντίδρασή μας με τον πιο έντονο τρόπο μέχρι να καταπολεμηθούν αποφασιστικά οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι εχθροί του Ισλάμ. Θα διδάξουμε τελικά στα δυτικά μνημεία αλαζονείας ότι η προσβολή των ιερών των μουσουλμάνων δεν είναι ελευθερία της σκέψης».

    (ΓΜ)

    [02] Ελπίδα για ειρήνη στο Αιγαίο βλέπει τουρκική εφημερίδα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (30.06.23 milliyet.com.tr), νέα ελπίδα για ειρήνη υπάρχει και στις δύο πλευρές του Αιγαίου μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα, οι δύο πλευρές του Αιγαίου κατέληξαν σε συμφωνία για να συνεχίσουν τον διάλογο που προέκυψε τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο ηγετών.

    Εάν η συνάντηση στο Βίλνιους είναι θετική, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμάνμαρας και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εισήλθαν σε θετικό κλίμα.

    Ενδεικτικά αναφέρει ότι στις 12 Φεβρουαρίου, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές και παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αλεξανδρέττα, ενώ στις 4 Απριλίου, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συναντήθηκε με τον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στις σεισμόπληκτες περιοχές. Επίσης, προσθέτει, ο πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές και συναντήθηκε με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    Καταληκτικά υπενθυμίζει ότι οι δύο χώρες προχώρησαν σε αμοιβαία ακύρωση πραγματοποίησης μεγάλης έκτασης στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

    (ΓΜ)

    [03] Mπαϊρακτάρ: «Στόχος η πλήρης λειτουργία του Άκκουγιου το 2028»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (29.06.23, aa.com.tr), o Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων? Άλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι στόχος είναι να αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σύντομα στον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός μέχρι το 2028.

    Ο Μπαϊρακτάρ βρέθηκε στο εργοτάξιο του Άκκουγιου με αφορμή την εορτή του Κουρμπάν και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

    Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ενεργειακής και μεταλλευτικής τους πολιτικής.

    «Το έργο εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Στόχος μας είναι να αρχίσουμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από αυτό το έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ελπίζουμε ότι, θέτοντας σε λειτουργία έναν αντιδραστήρα κάθε χρόνο, θα επιδιώξουμε να θέσουμε πλήρως σε λειτουργία αυτό το έργο έως το 2028», είπε χαρακτηριστικά.

    «Διαπραγματευόμαστε για δεύτερο και τρίτο σταθμό πυρηνικής ενέργειας»

    Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι το πυρηνικός σταθμός του Άκκουγιου θα καλύπτει περίπου το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Το πυρηνικό ενεργειακό μας πρόγραμμα έχει μεγάλη σημασία για το περιβάλλον, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή ποικιλομορφία της Τουρκίας. Φυσικά, το έργο αυτό δεν είναι το μοναδικό, συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις για τον δεύτερο και τον τρίτο σταθμό παραγωγής ενέργειας».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 30 June 2023 - 11:20:14 UTC