Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-03-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 52/2023 15.03.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τον Απρίλιο υπογράφουν νέο «πρωτόκολλο» ? 1,192 κατοικίες στην Δερύνεια
  • [02] Ομιλία Τατάρ στην Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Ευρασίας
  • [03] Συνάντηση Τατάρ με Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης
  • [04] Επικρίσεις κατά ΕΕ και ΗΕ για το Κέντρο Συνεργασίας στον Κορμακίτη
  • [05] Στη Σύνοδο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ του ΟΤΚ στην Άγκυρα ο Ερτουγρούλογλου
  • [06] Παρέδωσαν και τις «κοινωνικές υπηρεσίες» στην Τουρκία, λέει το CTP
  • [07] Επικρίσεις Ντεριά ενάντια στον Τατάρ
  • [08] Καλεί σε αλληλεγγύη με το HDP και σε αγώνα κατά Έρντογάν ο Kανατλί
  • [09] Στο 6,3% η ανεργία στις κατεχόμενες περιοχές
  • [10] «Δεν είναι αεροπορική εταιρεία, αλλά τουριστικό πρακτορείο»
  • [11] Εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση του νοσοκομείου Κερύνειας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επαφές Τσαβούσογλου με Γκουτέρρες, Δένδια και Νορβηγίδα ΥΠΕΞ
  • [02] Επαφές Καλίν στις ΗΠΑ
  • [03] Βασικός του στόχος η επίλυση του μεταναστευτικού, δηλώνει ο Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Εξήντα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον νέο Τούρκο Πρόεδρο
  • [05] Το HKP στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου
  • [06] Δημοσκόπηση: Με 3 μονάδες προηγείται ο Κιλιντάρογλου του Έρντογαν
  • [07] Σε διορισμό 12 πρυτάνεων προχώρησε ο Έρντογαν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τον Απρίλιο υπογράφουν νέο «πρωτόκολλο» ? 1,192 κατοικίες στην Δερύνεια

    Η K?br?s (15.03.23) γράφει ότι τα έργα υποδομής στα κατεχόμενα, το σημείο που έφτασαν οι εργασίες για υπογραφή του «οικονομικού και δημοσιονομικού πρωτοκόλλου» για το 2023, τον τρόπο επούλωσης των πληγών από τον σεισμό και τους τομείς που υπάρχει και θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς συζήτησαν χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ.

    Οκτάι

    Μιλώντας κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Οκτάι είπε ότι είναι αναπόφευκτη η συνέχιση της συνεργασίας και του «συμβολαίου καρδιάς» της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι θεμελιώδες στοιχείο του νησιού.

    Υποστηρίζοντας ότι πάντοτε αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την Τουρκία η «δίκαιη υπόθεση της «βόρειας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, και το άνοιγμά της προς τον κόσμο με ψηλά το κεφάλι ενάντια στα λεγόμενα εμπάργκο, ο Οκτάι ανέφερε ότι επουλώνουν γρήγορα τις πληγές που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία και συνεχίζουν τις εργασίες τους στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Ουνάλ Ουστέλ με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Οκτάι είπε ότι ενισχύεται καθημερινά η συνεργασία τους στα στοιχεία που έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα.

    Σημειώνοντας ότι προχωρούν σε τομείς όπως οι συγκοινωνιακές υποδομές, η τεχνολογική μετεξέλιξη, η βιομηχανοποίηση, η επεξεργασία μεταλλευμάτων και η γεωργική παραγωγικότητα, ο Οκτάι επεσήμανε ότι άρχισαν προεργασία για νέες συνεργασίες, όπως η εναρμόνιση των συστημάτων ασφάλισης υγείας των «δύο χωρών», η ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στην Δερύνεια και η μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσια καλώδια.

    Αναφέροντας ότι άρχισαν τις τεχνικές εργασίες χρησιμοποιώντας το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της «ΤΔΒΚ» για εναρμόνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ο Οκτάι είπε ότι ολοκληρώθηκε σε πρώτο στάδιο το σχέδιο και το έργο που αποτελείται από 1,192 κοινωνικές κατοικίες στην Δερύνεια και θα αρχίσει η ανέγερσή τους το συντομότερο.

    Σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των πακέτων στήριξης της μεταρρύθμισης των «δήμων» στα κατεχόμενα, ο Οκτάι ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στους «δήμους» για αποτελεσματική διαχείριση του «προϋπολογισμού» και θα παρασχεθεί επιπλέον οικονομική στήριξη, αν χρειαστεί.

    Αναφερόμενος στο κτηριακό συγκρότημα με τζαμί που θα περιλαμβάνει νέα κτήρια για την «προεδρία» και την «βουλή», ο Οκτάι είπε ότι συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ανέγερσή του.

    Σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν και δόθηκαν για χρήση 15 από τα 22 έργα στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι φέτος θα ολοκληρώσουν την ανέγερση του «στρατιωτικού νοσοκομείου» στην κατεχόμενη Κερύνεια, ολοκλήρωσαν τις εργασίες στο γήπεδο της Τσετίνκαγια και άρχισαν εργασίες για πέντε εγκαταστάσεις που αφορούν αθλητικούς και γυμναστικούς χώρους, αφού υπογράφηκαν τα σχετικά συμβόλαια.

    Ο Οκτάι είπε ότι συνεχίζεται η στήριξή τους σε τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι γυναικείοι συνεργατισμοί και η επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2023».

    Οκτάι: Έκκληση για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Οκτάι υποστήριξε ότι δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας καμία προσέγγιση, η οποία παραγνωρίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ίσος ιδρυτής και ίσος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αφάνισαν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι, όπως ισχυρίστηκε.

    Πρόσθεσε ότι είναι πλήρης η στήριξή τους προς το «όραμα» που στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών για εξεύρεση περιεκτικής και βιώσιμης λύσης, λαμβάνοντας ως βάση τις «πραγματικότητες» στο νησί.

    «Λέγοντας αμέσως τώρα για την ΤΔΒΚ, καλούμε άλλη μια φορά από εδώ όλες τις πλευρές να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ, βλέποντας τις πραγματικότητες», ισχυρίστηκε.

    «Είμαστε δίπλα στην ΤΔΒΚ»

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Οκτάι επανέλαβε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η «ΤΔΒΚ» για να αποδοθεί η περιοχή στην οικονομική, τουριστική και κοινωνική ζωή, προστατεύοντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών.

    Ο Οκτάι υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στην «ΤΔΒΚ» στον αγώνα για οικονομική ανάπτυξη και για «δικαιοσύνη» που διεξάγουν οι Τούρκοι της Κύπρου διεθνώς.

    Σημειώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» άνοιξε τις πόρτες της με την ίδια αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους πολίτες που πήγαν στους συγγενείς τους οι οποίοι βρίσκονταν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Οκτάι ανέφερε ότι παρέχεται εκ μέρους της Τουρκίας υπό την προεδρία του Έρντογαν όλη η απαραίτητη στήριξη στους πολίτες της που μετέβησαν στην «ΤΔΒΚ» κυρίως από το Καχραμάνμαρας, το Αντίγιαμαν και την Χατάι.

    Ουστέλ: Η μεγαλύτερη τραγωδία της ιστορίας

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ουστέλ υπενθύμισε ότι έχασαν την ζωή τους πέραν των 49 χιλιάδων ανθρώπων στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου τον οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία του αιώνα», ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες χιλιάδες και έφυγαν από τα σπίτια τους εκατομμύρια άλλοι.

    Ανέφερε επίσης ότι έχασαν την ζωή τους και 49 «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» στον σεισμό και ότι οι «δύο χώρες» έζησαν την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία τους.

    Σημείωσε ότι η «ΤΔΒΚ» ήταν δίπλα στην «μητέρα πατρίδα» σε αυτή την διαδικασία των σεισμών και επιστράτευσε όλες τις δυνατότητες που έχει, επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η «ΤΔΒΚ» και το Αζερμπαϊτζάν είναι οι «δύο χώρες» που απέστειλαν τις περισσότερες ομάδες διάσωσης στην Τουρκία.

    Επισημαίνοντας ότι άρχισαν εργασίες στην Τουρκία για ανέγερση κατοικιών σε μέρος που θεώρησε κατάλληλο η τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε το κέντρο αυτό που θα αποτελείται από χίλιες κατοικίες και θα αποκαλείται «Χωριό των Τουρκοκυπρίων Πρωταθλητών Αγγέλων», θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει προσωρινά πέντε χιλιάδες άτομα.

    Αναφέροντας ότι η συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες με τους Τούρκους αξιωματούχους πραγματοποιήθηκε σε κλίμα θλίψης όμως ήταν πολύ θετική, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι αποτελεί ένδειξη του μεγαλείου του «διακαίου της αδελφοσύνης» η επιβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» τόσο στον οικονομικό, όσο και στον πολιτικό τομέα και σε άλλους τομείς, όποιες και αν είναι οι συνθήκες.

    Ευχαριστώντας τους Έρντογαν και Οκτάι, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή και ασφαλής «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στην δικαστική διαδικασία που άρχισε κατά ατόμων που θεωρούνται υπεύθυνα για τις μεγάλες απώλειες από τον σεισμό, ο Ουστέλ είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί γρήγορα η δικαστική διαδικασία και να επιβληθεί στους ενόχους η τιμωρία που τους αξίζει.

    «Έχουμε εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη και σε εσάς», πρόσθεσε εκφράζοντας την επιθυμία να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει όλοι όσοι ευθύνονται για τον θάνατο των Τουρκοκυπρίων κατά τον σεισμό.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ομιλία Τατάρ στην Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Ευρασίας

    Η Vatan (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fvatangazetesi.com&c=E,1,l5Z65YPBmZeqokKsumlClqDU0-6kOv7wO2qTvE3jBSbJvaN11cmWj0piUuokwvqlwFYJZCO8cAvS1Uq3Jg8lQKJRrw33QEi0TURfMqcZ758Eqse-lfvgeHw,,&typo=1) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μίλησε στην 26η Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Ευρασίας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Στρατηγικών και Κοινωνικών Ερευνών του Ομίλου Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία άνοιξε χθες το βράδυ και θα συνεχιστεί με συνεδρίες για διάφορα θέματα, συμμετείχαν πολιτικοί, διαμορφωτές κοινής γνώμης και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από 44 χώρες.

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι διαφέρει από τους άλλους ομιλητές στο ότι, «ως πρόεδρος ενός μη αναγνωρισμένου κράτους, υπόκειται σε εμπάργκο και δεν μπορεί να κάνει ομιλίες και συναντήσεις σε πολλά μέρη» και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μίλησε σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον «ως εκλεγμένος πρόεδρος της ΤΔΒΚ, της χώρας των μαρτύρων, ενός λαού που έχει υποστεί βάναυση απομόνωση για χρόνια».

    «Συνεχίζουμε να προωθούμε μια πολιτική υπέρ του διαλόγου»

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει συμφωνία στην Κύπρο, πάντα προωθούσαν μια πολιτική υπέρ του διαλόγου για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή με συνεργασία των «δύο πλευρών και των δύο κρατών» και υποστήριξε ότι πάντα ήταν υπέρμαχοι της συνεργασίας.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις διαφωνίες στην Κύπρο, η συνεχής επικοινωνία και ο διάλογος θα συμβάλει τόσο στην πολιτική, όσο και στην οικονομία και τη σταθερότητα στην περιοχή, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Ενώ διατηρείται η σταθερότητα με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και την κατανόηση ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές πλευρές και λαοί στην Κύπρο, η κοινή δράση στην επεξεργασία, την έρευνα και τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα».

    «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους»

    Αναφέροντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει το δικαίωμα στην κυριαρχία που απορρέει από τις συμφωνίες του 1960, ο Τατάρ είπε ότι «θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους για να διατηρήσουν το κράτος ζωντανό» και υπενθύμισε τα λόγια του Ραούφ Ντενκτάς ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και το κράτος μας».

    «Δεν θα πάμε πουθενά χωρίς την Τουρκία»

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε «αδικία» την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχυρίστηκε ότι εφόσον η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αρμόζει στη διεθνή κοινότητα να την αποκλείει από την Ανατολική Μεσόγειο και να διαταράσσει τις ισορροπίες αγνοώντας τα δικαιώματα και το δίκαιο της στην Κύπρο.

    «Δεν θα πάμε πουθενά χωρίς την Τουρκία. Η μητέρα πατρίδα μας είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Η διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο είναι δυνατή με την εγγύηση της Τουρκίας και την ασφάλεια της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων», ισχυρίστηκε ο Τατάρ και επανέλαβε τη θέση του ότι «αν θέλουν να συνεχιστεί η ειρήνη στην Κύπρο, θα πρέπει να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη».

    (ΙΣ)

    [03] Συνάντηση Τατάρ με Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης

    Η K?br?s (15.03.23) γράφει ότι με τον πρόεδρο και αξιωματούχους του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, ο Τατάρ συνοδευόταν από τον «πρέσβη» το καθεστώτος στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορόκογλου και την «γενική πρόξενο» στην Κωνσταντινούπολη, Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ.

    Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, Ερντάλ Μπαχτσιβάν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού από τα κατεχόμενα και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

    «Το ότι είστε δυνατοί εκεί σημαίνει ότι είμαστε δυνατοί εδώ. Το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία είναι ζωντανή σημαίνει ότι αισθανόμαστε την ίδια επιτυχία εδώ».

    Ο Μπαχτσιβάν επέσυρε την προσοχή και «στον στενό διάλογο και την αμοιβαία ισχυρή ενσυναίσθηση που δημιουργήθηκε» ειδικά μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τατάρ.

    Από την πλευρά του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ είναι αδελφό κράτος 40 μίλια μακριά από την Τουρκία, ακριβώς δίπλα της, και ως το νοτιότερο κράτος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, διοικείται με τη δική της σημαία, κάτω από τη δική της κρατική στέγη, με κατανόηση της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

    Αναφέροντας ότι η άλλη πλευρά ακολουθεί μια πολιτική που αποσκοπεί στην αποκόλληση από την Τουρκική Δημοκρατία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τατάρ το χαρακτήρισε το γεγονός ως «μεγάλη συνωμοσία και παιχνίδι».

    Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι «προσπαθούσαν πάντα να οικειοποιηθούν το νησί για τον εαυτό τους εδώ και χρόνια».

    Σημειώνοντας ότι το ζήτημα έγινε πιο περίπλοκο με την ένταξη της άλλης πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το σχέδιο Ανάν, ο Τατάρ δήλωσε ότι σήμερα «πρέπει να πολεμήσουν ενάντια στον κόσμο».

    «Η αλληλεγγύη μας είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας, ο τουρκικός κόσμος και οι φιλικές χώρες», είπε προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει μια ενωμένη Κύπρος από αυτό το σημείο και μετά και ότι το σημαντικό είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία των «δύο κρατών».

    Αναφερόμενος στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον εναέριο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο και τονίζοντας τη σημασία του νησιού για την Τουρκία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κύπρο σε κάποιον μετά από τόσο κόστος. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής μέχρι τέλους, η θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για εμάς».

    Ο Τατάρ επεσήμανε τέλος ότι η οικονομία πρέπει να ενισχυθεί για να αυξηθεί η ευημερία και η ευτυχία του τουρκοκυπριακού λαού.

    (ΚΣ)

    [04] Επικρίσεις κατά ΕΕ και ΗΕ για το Κέντρο Συνεργασίας στον Κορμακίτη

    Κάτω από τον τίτλο «Διπλωματικό σκάνδαλο», η K?br?s (15.03.23) γράφει ότι κανέναν «αξιωματούχο» της «ΤΔΒΚ» δεν προκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα εγκαίνια του «Κέντρου Συνεργασίας» στον Κορμακίτη, που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο ανεγέρθηκε με χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    Επικαλούμενη «πολιτικούς παρατηρητές», η εφημερίδα αναφέρει ότι αν αυτή η στάση της ΕΕ και των ΗΕ είναι μια μάταιη προσπάθεια να παραγνωριστεί η «ΤΔΒΚ», αποτελεί ένα «εσκεμμένο σκάνδαλο».

    Αντίδραση Ολγκούν

    Αντίδραση στο θέμα υπήρξε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος μιλώντας σε εκπομπή της K?br?s TV υποστήριξε ότι οι οικοδεσπότες είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ΕΕ τους συμπεριφέρεται ως φιλοξενούμενους και ισχυρίστηκε:

    «Σε αυτά τα εγκαίνια θα μιλήσει ο Μάριο Νάβα ως εκπρόσωπος της ΕΕ σε επίπεδο Διευθυντή, ο Jakhongir Khaydarov ως εκπρόσωπος της UNDP της πλευράς που εφαρμόζει το έργο, και ο εκλεγμένος Εκπρόσωπος της Μαρωνιτικής Κοινότητας στην ελληνοκυπριακή βουλή. Δεν υπάρχει κανένας ομιλητής από την τουρκοκυπριακή πλευρά ως οικοδεσπότης. Η ΕΕ συμπεριφέρεται εξαιρετικά ασεβώς».

    Ισχυριζόμενος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία ακολουθούν μια πολιτική που απαντά στο ερώτημα τι χρειάζεται για μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, ο Ολγκούν επέκρινε τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλέξει την ΕΕ στην διαδικασία και επανέλαβε ότι η φόρμουλα που υπάρχει είναι ότι στο τραπέζι θα βρίσκονται οι «δύο λαοί» και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Όσο πιο πολύ βγείτε εκτός αυτού, η υπόθεση καθίσταται πιο πολύπλοκη. Όσο πιο πολλούς εταίρους βάλετε στα συμφέροντα των δύο πλευρών, των δύο μητέρων πατρίδων και της Αγγλίας ως εγγυήτριας, τόσο πιο περίπλοκη καθίσταται η υπόθεση. Η υπόθεση μπαίνει πιο πολύ σε αδιέξοδο. Πρέπει να συζητηθεί το θέμα απαλλαγμένο από εξωτερικούς παράγοντες».

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργεί έχοντας ως έγνοια να εμπλέξει στην υπόθεση συμμαχικές προς την ίδια χώρες κτίζοντας ένα δίκτυο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, ο Ολγκούν είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπλέκει την ΕΕ στην υπόθεση για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει επιβάλλοντας τους όρους της. «Αυτό περιπλέκει το ζήτημα στην Κύπρο», επανέλαβε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στη Σύνοδο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ του ΟΤΚ στην Άγκυρα ο Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s Postas? (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,Bh8j6rvfYC1hLVQmwpaKlmYIdnEKmhXuVK4CtJJZrC0EF32lwbE-5l1s008R1pwQuCzvHkzTMqLxexUnZtDmD6Gqx-T-Qdpn2GRTsozgQIrGlUzH&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μετέβη στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού των Τουρκικών Κρατών.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του «υπουργείου εξωτερικών», ο Ερτουγρούλογλου, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο με θέμα: «Διαχείριση καταστροφών-εκτάκτων αναγκών και ανθρωπιστική βοήθεια».

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργισίας, του Ουζμπεκιστάν, της Ουγγαρίας και του Τουρκμενιστάν, θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, κατά την οποία η «ΤΔΒΚ» θα είναι παρατηρητής.

    (ΚΣ)

    [06] Παρέδωσαν και τις «κοινωνικές υπηρεσίες» στην Τουρκία, λέει το CTP

    Η Yeni D?zen (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,1ePOBPU1KSCflBgaxDFiNTHW65RnPn1RnAagLgQSk4mqTtlyjDWl4ojn9zU27AdrB9iS2G-4c2EnUGhnpXtspcwsBgVa0ynbXU0YLCfISMFcKNWA,,&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερκούτ Σαχαλί, ζήτησε χθες στην «βουλή» από τον «υπουργό» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ πληροφορίες για το «πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της κοινωνικής βοήθειας και των κοινωνικών υπηρεσιών», που υπεγράφη με την Τουρκία.

    Ο Τατσόι δήλωσε ότι το «πρωτόκολλο» περιλαμβάνει μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και του λεγόμενου υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων του κατοχικού καθεστώτος και ότι περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά του Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφοριών Κοινωνικών Υπηρεσιών που χρησιμοποιείται στην Τουρκία στην «ΤΔΒΚ».

    Ο Τατσόι δήλωσε ότι ο λόγος για την ανάγκη μεταφοράς του συστήματος ήταν η μείωση του χρόνου που δαπανάται για τη διερεύνηση των αιτήσεων κοινωνικής βοήθειας των «διπλών υπηκόων» και η αποτροπή της λήψης βοήθειας και από τις «δύο χώρες» ή/και από διαφορετικά ιδρύματα και οργανισμούς εντός της «χώρας».

    Αναφέροντας ότι ένα νέο κτίριο «κοινωνικών υπηρεσιών» θα κατασκευαστεί στις κατεχόμενες περιοχές με το «πρωτόκολλο», ο Τάτσοϊ είπε: «Αυτό που επιδιώκουμε εδώ είναι να μπορέσουμε να παρέχουμε κοινωνικές υπηρεσίες με την πραγματική έννοια».

    Πρόσθεσε δε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες στη «χώρα» δεν επαρκούν για την παροχή άλλων υπηρεσιών πέραν από τη διασύνδεση με μισθούς και υπογράμμισε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν αφορούν μόνο τους μισθούς.

    Παίρνοντας το λόγο, ο Σαχαλί ρώτησε «τι θα συμβεί όταν αυτοί που υπάγονται στο δίκτυο κοινωνικής βοήθειας στην Τουρκική Δημοκρατία έρθουν στα κατεχόμενα και ο Τατσόι είπε: «Η βοήθεια που λαμβάνουν από την Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχιστεί. Οι μισθοί τους από εκεί έρχονται εδώ, δεν επωφελούνται από εμάς».

    Σαχαλί: «Μια επικίνδυνη δέσμευση»

    Ο Σαχαλί δήλωσε ότι αυτά που διάβασε στο «πρωτόκολλο» και αυτά που είπε ο λεγόμενος υπουργός είναι διαφορετικά. Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει «πρεσβεία» στη «χώρα» προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες στους δικούς της πολίτες, ο Σαχαλί δήλωσε ότι δεν είναι δύσκολο να παρακολουθούνται σχεδόν 5 χιλιάδες αιτούντες κοινωνική βοήθεια και αξιολόγησε αυτό που συνέβη ως «διαχειριστική αδυναμία».

    Ο Σαχαλί χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι προσωπικό από την Τουρκία θα εργάζεται υπό την «πρεσβεία» για 6 μήνες και υποστήριξε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες παραδόθηκαν πλήρως σε ένα γραφείο της τουρκικής «πρεσβείας» λέγοντας:

    «Γιατί το εξειδικευμένο προσωπικό αυτού του κράτους, έστω και αν ο αριθμός του είναι μικρός, υποβιβάζεται στο καθεστώς του βοηθού του προσωπικού μιας άλλης χώρας; Μην με παρεξηγήσετε, αλλά θα έπρεπε να έχετε παραδώσει την [υπουργική] καρέκλα. Αυτό που πρόκειται να κάνετε εσείς το κάνουν ήδη άλλοι».

    Ερχιουρμάν: «Γιατί υπάρχει αυτό το υπουργείο, τι σας χρειαζόμαστε εσάς;»

    Ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Ερχιουμάν είπε ότι με το «πρωτόκολλο» αυτό, οι αρμοδιότητες του λεγόμενου υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκικής Δημοκρατίας και στα ιδρύματα κοινωνικής βοήθειας και αλληλεγγύης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Διερωτήθηκε κατά πόσο οι υπάλληλοι της Τουρκίας θα καθορίζουν και τις ομάδες που θα επωφελούνται στις κατεχόμενες περιοχές και ρώτησε το εξής τον Τατσόι: «Εάν το υπουργείο εργασίας δεν μπορεί να καθορίσει την ομάδα-στόχο αυτών που θα επωφεληθούν από την κοινωνική βοήθεια και τις υπηρεσίες, γιατί υπάρχει αυτό το υπουργείο, τι σας χρειαζόμαστε;»

    (ΙΣ)

    [07] Επικρίσεις Ντεριά ενάντια στον Τατάρ

    Η Yeni D?zen (15.03.23) γράφει ότι η «βουλευτής» με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) Ντογούς Ντεριά υποστήριξε πως πολύ σύντομα μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο» και να «ανασχηματιστούν» άτομα που έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη από την «κυβέρνηση».

    Υποστηρίζοντας πως η αντίληψη του Κόμματός της περί της «κυριαρχίας», είναι διαφορετική από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) που συμμετέχουν στην «κυβέρνηση», η Ντεριά δήλωσε:

    «Όταν λέμε κυριαρχία, μιλάμε για την κοινωνική βούληση όλων όσοι θεωρούν αυτή τη χώρα ως πατρίδα. [?] Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν μια αντίληψη της κυριαρχίας που δίνει τη βούληση προς τα έξω, αναθέτει την κοινωνική βούληση και καθιστά τους θεσμούς ορεκτικά των καθημερινών συμφερόντων».

    Αναφέροντας ότι «οι εξουσίες (στη χώρα) μεταβιβάστηκαν με τα υπογεγραμμένα διεθνή πρωτόκολλα», η Ντεριά επέκρινε επίσης το έργο της «Διοίκησης Βακουφιών».

    Αναφερόμενη στο θέμα της αγοράς καυσίμων χωρίς διαγωνισμό, είπε ότι γίνεται ετήσια πληρωμή 28 εκατομμυρίων δολαρίων από το «κράτος» προς την εταιρεία AKSA και υποστήριξε ότι θα απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους οι «υπουργοί» που αντιτάχθηκαν στην τροποποίηση του «νόμου» για τις «δημόσιες συμβάσεις».

    Η Ντεριά δήλωσε επίσης ότι για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο» τις επόμενες ημέρες.

    Αντιδρώντας στο γεγονός ότι ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων, Αχμέτ Ουνσάλ, δεν έχει ακόμη απολυθεί, η Ντεριά ρώτησε: «Είστε πολύ κοντόφθαλμοι για να αποπέμψετε τον 'θρασύτατο' Αχμέτ Ουνσάλ. [?] Νομίζατε ότι θα ξεχάσουμε λόγω του σεισμού; Πότε θα τον απολύσετε;».

    Επέκρινε επίσης τις επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο εξωτερικό καθώς και την ετήσια δαπάνη βενζίνης του, η οποία όπως είπε ανέρχεται σε 900 χιλιάδες Τουρκικές Λίρες.

    Υποστήριξε επίσης ότι μετά το σεισμό επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος με τζαμί. Ζητώντας να μετατραπεί το συγκρότημα σε «κρατικό νοσοκομείο», η Ντεριά αντέδρασε επίσης στην εκπαίδευση των παιδιών σε αντίσκηνα.

    (ΚΣ)

    [08] Καλεί σε αλληλεγγύη με το HDP και σε αγώνα κατά Έρντογάν ο Kανατλί

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα ?zg?r Gazete (14.03.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fozgurgazetekibris.com&c=E,1,edaSVQdwN0t1oPpPRjvG58AXVmjzO66uZAPeanfZCljDBAJguKFiLr0cJuWoS8PC7UA0-8NX1xHltgMRAJUSamoSwbThEtbrSO5FiYkS0TFx9ryv8,&typo=1), ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) Μουράτ Κανατλί αξιολόγησε την αναβολή της υπόθεσης κλεισίματος της δίκης κατά του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία και την πρόσφατη δικαστική απόφαση για το θέμα της παύσης της κρατικής επιχορήγησης προς αυτό και εξέφρασε την υποστήριξή του προς το HDP.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Κανατλί δήλωσε ότι στην Τουρκία επικρατεί εδώ και πολύ καιρό ένα καθεστώς του ενός ανδρός, ιδίως μετά το δημοψήφισμα του 2011. Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη έχει συνδεθεί σε σημαντικό βαθμό με την κυβέρνηση και επεσήμανε τις παραβιάσεις που γίνονται στην Τουρκία όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της έκφρασης, του συναθροίζεσθε και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καθημερινή ζωή.

    «Η αναβολή της δίκης του HDP για τις 11 Απριλίου είναι μια επικίνδυνη διαδικασία»

    Ο Κανατλί δήλωσε ότι η διαφθορά και οι παρατυπίες, οι οποίες αναφέρονται καθημερινά, έχουν γίνει καθημερινότητα στην Τουρκία και ότι η αποσύνθεση της κατάστασης έγινε βαθιά αισθητή με τις ενέργειες της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία πούλησε σκηνές και κουβέρτες μετά τον πρόσφατο σεισμό.

    Πρόσθεσε επίσης ότι έγιναν και μάρτυρες της είδησης της αστυνομικής βίας κατά των φεμινιστριών που διαμαρτύρονταν στις 8 Μαρτίου.

    Ο Κανατλί ανέφερε και τα εξής: «Μέλη όλων των πολιτικών ομάδων, των πολιτικών κομμάτων και των δημοκρατικών μαζικών οργανώσεων συλλαμβάνονται με αντιδημοκρατικούς λόγους και συνεχίζουν να υφίστανται βία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπόθεση κλεισίματος του HDP συνεχίζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ είναι γνωστό ότι θα γίνουν εκλογές, τα δικαστήρια προσπαθούν να πιέσουν τη βάση του HDP, που έχει σημαντικό ποσοστό ψήφου, κρατώντας κοντά την ημερομηνία της υπόθεσης κλεισίματος του HDP. Καθώς η 14η Μαΐου έχει ανακοινωθεί ως ημερομηνία εκλογών, η αναβολή της υπόθεσης του HDP για τις 11 Απριλίου είναι μια επικίνδυνη διαδικασία».

    Ο Κανατλί συνέχισε λέγοντας: «Το HDP, του οποίου πρόεδροι, βουλευτές, δήμαρχοι και χιλιάδες μέλη βρίσκονται στις φυλακές εδώ και πολλά χρόνια, συνεχίζει να αντιστέκεται παρ’ όλα αυτά. Πρέπει να αυξηθεί η αλληλεγγύη όλων των πλευρών ενάντια στην προσπάθεια του Έρντογαν να κλείσει το HDP».

    Καλώντας όλους να αγωνιστούν ενάντια στις τυραννικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές του Έρντογαν, ο Κανατλί αναφέρει επίσης ότι στηρίζει τις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του κλεισίματος του HDP και δηλώνει ότι συμμετέχει στον κοινό αγώνα που θα διεξαχθεί.

    «Το Κόμμα Νέα Κύπρος εκφράζει για άλλη μια φορά τη στήριξή του στους συνεχιζόμενους αγώνες για την απόσυρση της υπόθεσης κλεισίματος του HDP και την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων πολιτικών και υπογραμμίζει την αλληλεγγύη του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του Κανατλί.

    (ΓΜ)

    [09] Στο 6,3% η ανεργία στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Halk?n Sesi (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhalkinsesikibris.com&c=E,1,nfAdSgittrpYny7Fe0bB6LF3yeqnHVaOBl0U1Gu5uSCwhE7qLL6rOasyZGSW5bxoWRUZw2hxokKNBZgx2Va62jsbCZYXvA1E7DwRIuC1evYmipVJrVkQ,,&typo=1) δημοσιεύσει τα στοιχεία της «έρευνας εργατικού δυναμικού και νοικοκυριών 2022», που διεξήχθη από τη λεγόμενη στατιστική υπηρεσία του κατοχικού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό ανεργίας στις κατεχόμενες περιοχές ανέρχεται στο 6,3% (9 χιλιάδες 340 άτομα), ενώ το ποσοστό απασχόλησης ήταν 46%. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό ανεργίας υπολογίστηκε σε 5,1% για τους άνδρες και 8,6% για τις γυναίκες, ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στη κατεχόμενη Λεύκα με 9,7% και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στη Λευκωσία με 4,6%. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας του νεαρού πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών υπολογίστηκε σε 19,2%.

    Αντίστοιχα, το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε σε 46,0% στην «ΤΔΒΚ», και το υψηλότερο παρατηρήθηκε στο κατεχόμενο Τρίκωμο με 51,4% και το χαμηλότερο στη Λεύκα με 37,3%. Αναφέρθηκε επίσης ότι το 1,6% των απασχολούμενων (2 χιλιάδες 176 άτομα) εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον «δημόσιο» τομέα προσδιορίστηκε σε 35 χιλιάδες 462 άτομα, ενώ το μερίδιο της δημόσιας απασχόλησης στη συνολική απασχόληση υπολογίστηκε σε 25,6%.

    Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 89,5% των απασχολουμένων είναι εγγεγραμμένοι στο «τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων», το 3,9% στο «ταμείο συντάξεων» και το 1,9% σε άλλους «φορείς» κοινωνικής ασφάλισης. Ενώ το 4,7 % των απασχολουμένων εργάζεται χωρίς να είναι εγγεγραμμένο σε κανένα «φορέα» κοινωνικής ασφάλισης, το 63,2% των 6 χιλιάδων 502 ατόμων που εργάζονται χωρίς να είναι εγγεγραμμένα σε κανένα «φορέα» κοινωνικής ασφάλισης είναι άνδρες.

    Επίπεδο εκπαίδευσης

    Το 16,9% των απασχολούμενων είναι απόφοιτοι δημοτικού σχολείου, το 14,6% απόφοιτοι γυμνασίου ή ισοδύναμης εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), το 32,8% απόφοιτοι λυκείου και ισοδύναμης εκπαίδευσης, το 3,8% ανώτερης εκπαίδευσης 2 ή 3 ετών, το 25,7% ανώτατης εκπαίδευσης 4 ετών, το 2,9% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (συμπεριλαμβανομένων των σχολών 5 ή 6 ετών) και το 1% είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου.

    (ΙΣ)

    [10] «Δεν είναι αεροπορική εταιρεία, αλλά τουριστικό πρακτορείο»

    Η Yeni D?zen (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,xM307XcM3HgNRLpVNUTl5G8etSEavIMZ0lrpGIO1Lq2JoztECk6Wy4uDzgF9vWiWkN7wt3GPMOuPAfloqo03uhMpubs8plLclT3RROPO&typo=1), υπό τον πιο πάνω τίτλο, δημοσιεύει δηλώσεις της «συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας» του κατοχικού καθεστώτος που αναφέρουν ότι δεν είναι αεροπορική εταιρεία αλλά περισσότερο έχει την ιδιότητα τουριστικού πρακτορείου η εταιρεία FLY-KHY, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα.

    Στην ανακοίνωση της συντεχνίας αναφέρεται ότι η εγγραφή της εταιρείας γίνεται στην Τουρκία και αναφέρονται τα εξής:

    «Η ΤΔΒΚ δεν έχει εγχώρια ή εθνική αεροπορική εταιρεία. [?] Η εταιρεία δεν ανήκει στην ΤΔΒΚ αλλά ‘σε μερικούς επιχειρηματίες που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με βαθιές τσέπες και είναι κοντά στην κυβέρνηση’. [?] Το αεροσκάφος της εταιρείας, το οποίο επιχειρείται να πωληθεί στο κοινό ως εγχώρια αεροπορική εταιρεία, ανήκει σε μια πραγματική αεροπορική εταιρεία με την επωνυμία Freebird και η εγγραφή της είναι στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Στις 13 Μαρτίου, η πτήση προς Ερτζάν εξυπηρετήθηκε ως Freebird και όλα τα επιχειρησιακά προσόντα της πτήσης ανήκουν στην Freebird».

    Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι η Freebird εκτελεί πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν από διάφορους προορισμούς εδώ και χρόνια, και συνεχίζει ως εξής: «Θα ήταν λάθος να παρουσιάσουμε την προσπάθεια μερικών πλούσιων ανθρώπων να γίνουν συνέταιροι σε ένα από αυτά τα δρομολόγια και να προσθέσουν κεφάλαιο στο κεφάλαιό τους ως ιστορία επιτυχίας και να ελπίζουμε ότι θα μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων».

    (ΙΣ)

    [11] Εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση του νοσοκομείου Κερύνειας

    Η Vatan (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fvatangazetesi.com&c=E,1,0JzY5Qi1iIMaQ6Ap-og3Y64nshfaLtgfFePoFNP6HJ-80irK2wYHADUIb1hv-2TabCJRjG565tXNnfMe4GoKCV0r0ZzxlM20v-cQ0yypBkEvLdKs,&typo=1 ) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός υγείας, Ιζλέμ Γκιουρτσάγ Αλτούγρα δήλωσε ότι η κατασκευή του νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Κερύνεια συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και ότι το νοσοκομείο δυναμικότητας 160 κλινών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση, η Αλτούγρα σημείωσε ότι δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη πληθυσμιακή δομή στην περιοχή της Κερύνειας το υφιστάμενο νοσοκομείο Κερύνειας που έχει 60 κλίνες και ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του «νέου νοσοκομείου Κερύνειας» δυναμικότητας 160 κλινών, θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της Κερύνειας ειδικότερα και της «χώρας» γενικότερα.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επαφές Τσαβούσογλου με Γκουτέρρες, Δένδια και Νορβηγίδα ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με την Ak?am (14.03.23, aksam.com.tr), τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το θέμα που αφορά στην επέκταση της συμφωνίας μεταφοράς σιτηρών συζήτησε τηλεφωνικώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Επικοινωνία Τσαβούσογλου με Δένδια

    Εξάλλου, η Ak?am (14.03.23, aksam.com.tr) γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, με τον οποίο αξιολόγησαν προξενικά θέματα και συζητήσαν το θέμα της έκδοσης ενός Έλληνα πολίτη που βρίσκεται υπό κράτηση στην Τουρκία.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την Hurriyet (14.03.23, hurriyet.com.tr), o Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Anniken Huitfeldt, την οποία ευχαρίστησε για την στήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς την Τουρκία μετά τις φονικούς σεισμούς στην χώρα.

    Επιπλέον, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, την επέκταση της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών και τις τελευταίες εξελίξεις σε Αφγανιστάν και Σομαλία.

    (ΑΚ)

    [02] Επαφές Καλίν στις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη S?zc? (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,ObR8c5j72KzU4Aw3QkH8fqr8oYhHZm0DKlz4FIh9Jq0KEiRGZtyHtJ9wt72Hrj53WicEMw7Tn1LxY15EALo80JIsM4pBd1scnDkf9Rh6r5gMtYeI07hGk,&typo=1), o Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan και την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Victoria Nuland.

    Στη συνάντηση, έγινε αξιολόγηση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της ενεργειακής ασφάλειας, του αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαδικασίας ένταξης της Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, της Νότιας Καυκάσιας και της διαδικασίας συνομιλιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εκφράστηκε ικανοποίηση για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην χώρα και αναφέρθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται για την ταχεία βελτίωση και ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής.

    Στη συνάντηση, τονίστηκε η στρατηγική διάσταση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διατήρηση της συνεργασίας των δύο συμμαχικών χωρών σε παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και ενδιαφέροντος.

    Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για να ληφθούν βήματα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τον όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Όσον αφορά στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας, τονίστηκε η ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας τους χωρίς όρους.

    Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ΝΑΤΟ

    Τονίστηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο πλαίσιο της Τριμερούς Συμφωνίας θα επιταχύνει τη διαδικασία.

    Υπογραμμίστηκε ότι η παράταση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εμβαθύνει την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα και τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για μια λύση. Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος της Τουρκίας στην παράταση της συμφωνίας μεταφοράς σιτηρών.

    Τονίστηκε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται αποφασιστικά εναντίον όλων των «τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένων των PKK/PYD/YPG, ISIS και FET?.

    Καλίν: Είναι εφικτός ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (15.03.23, hurriyet.com.tr), σημαντικά μηνύματα για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έστειλε ο Καλίν κατά τη συμμετοχή του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-ΗΠΑ που διοργανώθηκε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Ουάσιγκτον.

    Μιλώντας στο φόρουμ, ο Καλίν δήλωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ έχουν ανάγκη έναν πιο ευρύ γεωπολιτικό-στρατηγικό διάλογο.

    «Δεν γίνεται αέριο στην Ευρώπη χωρίς την Τουρκία»

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ο Καλίν δήλωσε και τα εξής: «Όποιες και αν είναι οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ, νομίζω ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε με πολύ πολιτισμένο τρόπο αυτές τις διαφορές, ακόμη και αν είναι έντονες διαφωνίες, και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών».

    Δηλώνοντας ότι θέλουν τα μέλη του Κογκρέσου να δουν τη μεγάλη εικόνα, ο Καλίν επεσήμανε ότι με την Ευρώπη να αποφασίζει να μην αγοράζει πλέον ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπάρχουν δύο πιθανές εναλλακτικές λύσεις μπροστά της για να αντισταθμιστεί αυτό και ότι η πρώτη είναι το φυσικό αέριο που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία.

    «Μπορούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεύτερη εναλλακτική λύση μας είναι οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, για πολιτικούς λόγους, σχεδιάστηκε η παράκαμψη της Τουρκίας και η μετακίνηση στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου. Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε αφού θα ήταν πολύ ακριβό. Δεν υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση. Και στις δύο υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις η Τουρκία είναι μέσα. Καμία από αυτές τις διαδικασίες δεν θα λειτουργούσε χωρίς εμάς», είπε.

    (ΑΚ)

    [03] Βασικός του στόχος η επίλυση του μεταναστευτικού, δηλώνει ο Κιλιτσντάρογλου

    Σύμφωνα με τη S?zc? (14.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,uDwEDbihRJb5Xaxz6vsbvSTCPqnrDstAZ4v4UOejLcLiLjEIrmEGbzCI5d0ofbAZ3jwiywtm9gMgsE8oDJL88hQXImmy3bQVWtsOCJNd2lWbmr&typo=1), o υποψήφιος πρόεδρος της «συμμαχίας για το έθνος» (Millet ?ttifak?) και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι οι δύο σημαντικοι στόχοι της προεδρίας του θα είναι η επιστροφή των Σύριων στην πατρίδα τους και η επιστροφή όσων εισήλθαν παράνομα μέσω του Ιράν στη χώρα αυτή.

    Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter μετά από την επίσκεψή του στο χωριό Kουσακί στην επαρχία της Αλεξανδρέττας κοντά στα σύνορα με τη Συρία, Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε τα εξής:

    «Πρέπει να δώσουμε τους δρόμους και τις γειτονιές μας πίσω στους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, πρέπει να το κάνουμε αυτό με έναν ευαίσθητο τρόπο που δεν θα φέρει κηλίδα ρατσισμού στο έθνος μας».

    «Θα κλείσω τα σύνορα σε κάθε είδους παράνομες διελεύσεις την πρώτη εβδομάδα της προεδρίας μου»

    Ο Κιλιτσντάρογλου επίσης δήλωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε περιλαμβάνει τόσο την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος όσο και τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτικού ηγετικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου σε αυτή τη διαδικασία. Το έθνος μας πρέπει να κάνει υπομονή, θα το ενημερώσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο θέμα μου είναι να σταματήσουμε κάθε είδους παράνομη είσοδο. Για εμάς, το ζήτημα είναι πολύ απλό: Η ασφάλεια των συνόρων είναι εθνική ασφάλεια. Η ασφάλεια των συνόρων είναι η πιο βασική και αναγκαία ευθύνη ενός κυρίαρχου έθνους. Όσοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τα σύνορά τους δεν μπορούν να είναι κυρίαρχοι».

    Εξηγώντας τους λόγους της επίσκεψης του στην παραμεθόριο με τη Συρία, ο Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε ότι θα στείλει τους Σύριους πρόσφυγες πίσω στη Συρία και ταυτόχτονα θα κάνει την Τουρκία την ισχυρότερη και ηγετική χώρα αυτής της περιοχής και της Μεσογείου.

    «Δεν θέλουμε να αλλάξει η δημογραφική δομή της χώρας μας»

    Απευθυνόμενος στη Συρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, ο Κιλιτσντάργολου είπε ότι θα στείλει τους Αφγανούς πρόσφυγες στη χώρα καταγωγής τους και τόνισε ότι δε θέλει να αλλάξει η δημογραφική δομή της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος, τέλος, στην παράνομη μετανάστευση ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Όπως είναι γραμμένο σε όλες τις συνοριακές πύλες ‘Τα σύνορα είναι τιμή’. Ως εκ τούτου, κάθε συνοριακή πύλη θα είναι η τιμή μας. Κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει στην Τουρκία έτσι απλά μέσω αυτών των συνόρων. Θα ήθελα αυτό να γίνει γνωστό σε όλους».

    (ΓΜ)

    [04] Εξήντα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον νέο Τούρκο Πρόεδρο

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,pKX48uQVYvDcYd3lEzcu0XspA90NeKHWPivXm9GCpJz027sMnxucp5eMisRUJ3Au4CKV7jxf4gXoercofTkmLUU3kjnsKMxJXPmXgAKcudeapDFFw7&typo=1) γράφει ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στην Τουρκία ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια.

    Ο αριθμός των ψηφοφόρων ήταν 56,3 εκατομμύρια στις εκλογές του 2018.

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, η Τουρκία θα προσέλθει στις κάλπες στις 14 Μαΐου 2023 για να εκλέξει τον 13ο πρόεδρό της αλλά και τη νέα Βουλή, αφού μαζί με τις Προεδρικές θα διεξαχθούν και οι Βουλευτικές εκλογές.

    Ενώ ο αριθμός των ψηφοφόρων φτάνει τα 60 εκατομμύρια, γίνονται όλες οι απαραίτητες προειδοποιήσεις για να ψηφίσουν οι σεισμόπληκτοι. Μετά την καταστροφή του σεισμού στην οποία χιλιάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους, περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες πήγαν σε επαρχίες εκτός της σεισμόπληκτης περιοχής.

    Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο από τους ανθρώπους αυτούς είναι ψηφοφόροι. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται με βάση τις συναλλαγές των πολιτών στο ψηφιακό περιβάλλον, όπως σήματα κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τραπεζικοί λογαριασμοί.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκίνησε μια πλήρης κινητοποίηση για να διασφαλιστεί ότι οι σεισμόπληκτοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Για ενημερώσεις διευθύνσεων που θα συνεχιστούν έως τις 20 Μαρτίου, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους πολίτες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, στέλνοντας συχνά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα.

    (ΚΣ)

    [05] Το HKP στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου

    Η BirG?n (15.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,CepaZBHwKrRzFNtGWazg8bRqnm76voVkdIDipVxRDmQdkoLOpaxz4t1hAOMV7sRNumL331LOoArkunRpPJrnWcZvaTMlbLPwoSyZhozJABI8,&typo=1) γράφει ότι το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (ΗΚΡ) ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο της Συμμαχίας του Έθνους, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις Προεδρικές εκλογές στις 14 Μάϊου του 2023.

    Αξιολογώντας τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του HKP, Σαϊτ Κιράν δήλωσε ότι το Κόμμα θα συμμετάσχει στις γενικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία με 600 υποψήφιους βουλευτές.

    Ο Κιράν χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις στη δήλωσή του:

    «Το κόμμα μας συμμετέχει στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023 με 600 υποψηφίους βουλευτές. Έχουμε σοβαρή κριτική στη Συμμαχία του Έθνους, δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά επειδή έπρεπε να επιλέξει μεταξύ θανάτου και ελονοσίας, για να το θέσω απλά, θα στηρίξουμε Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είναι υποψήφιος για τη Συμμαχία του Έθνους».

    (ΚΣ)

    [06] Δημοσκόπηση: Με 3 μονάδες προηγείται ο Κιλιντάρογλου του Έρντογαν

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (14.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,nuiCeHIvyEd3OyuCCwWfsjkzCsVda-jTcbtY6oq9HS6gUNkayI-TDfAdTgxPPvbUpF1m9k-teQOylywPg0Kkut8Noy0eJ5fWowWtS763L-A5g,,&typo=1) δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας ΑR-G Ara?t?rma, σύμφωνα με τα οποία ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 46,2%, έναντι 43,1% του υφιστάμενου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο με δείγμα 1.472 ατόμων. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο πρόεδρος του Πατριωτικού Κόμματος (Memleket Partisi) Μουχαρέμ Ιντζέ με 7,6%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Σινάν Ογάν της «συμμαχίας των προγόνων».

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε στις βουλευτικές εκλογές» το 31,4% απάντησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 27,6% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 12,9% το Καλό Κόμμα (?Y? Parti), το 12,2% το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το 6,6% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το 1,6%το Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (DEVA), το 1,3% το Κόμμα του Έθνους (Millet Partisi), το 1,3% το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), το 1,1% το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το 0,9% το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), το 0,4%το Δημοκρατικό Κόμμα και το 2,8% τα λοιπά κόμματα.

    (ΓΜ)

    [07] Σε διορισμό 12 πρυτάνεων προχώρησε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ankara Anatolia (15.03.23, aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν προχώρησε σε διορισμό δώδεκα πρυτάνεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Έρντογαν διόρισε δώδεκα πρυτάνεις καθώς τα μέλη του συμβουλίου του Τουρκο-ιαπωνικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 15 March 2023 - 12:55:41 UTC