Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-12-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 245/2022 15.12.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Φεϊζίογλου: «Στα Βαρώσια δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας, υπάρχει ζήτημα ιδιοκτησίας που πρέπει να επιλυθεί»
  • [02] Το λεγόμενο υπεξ καλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αναθεωρήσει τη ‘λανθασμένη πρακτική’ στη νεκρή ζώνη
  • [03] Όζερσαϊ: «Στηρίζουμε λύση δυο κρατών στην Κύπρο»
  • [04] Νέα αγωγή κατά της Avrupa από τον Έρντογαν
  • [05] Σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και αύξηση στις τιμές παρατηρείται στα κατεχόμενα
  • [06] «ΕL-SEN»: «Η έλλειψη στα καύσιμα επιλύθηκε από την AKSA»
  • [07] Κατέστρεψαν ιστορική γέφυρα της Ενετικής Περιόδου στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για εξύβριση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης
  • [02] Αντιδράσεις για την καταδίκη Ιμάμογλου
  • [03] Ο φάκελος Ιμάμογλου σε 10 ερωτήσεις
  • [04] Ερντογάν: «Ας μεταφέρουμε αέριο από το Τουρκμενιστάν στη Δύση»
  • [05] Αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα
  • [06] Συνελήφθη ο ιμάμης πατέρας της 6χρονης η οποία εξαναγκάστηκε σε γάμο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Φεϊζίογλου: «Στα Βαρώσια δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας, υπάρχει ζήτημα ιδιοκτησίας που πρέπει να επιλυθεί»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (14.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,x57Qta4RfpChCy60nppSjL39gGjclb-1wXR2HoDEcbkPHid9yF0ufDH-5iCKsoI1I7O8KDc9Pb1XkWwtu8tgobnKR2RDW9h2Pmppj7AuvAvSk687GNSzZWg,,&typo=1), ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους του παράνομου Bayrak και του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας (TRT), υποστήριξε ότι «στα Βαρώσια δεν υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας αλλά ιδιοκτησίας».

    Σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη διαδικασία όσον αφορά τα Βαρώσια, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι τα «Βαρώσια αποτελούν έδαφος της ΤΔΒΚ».

    Ο Φεϊζίογλου υποστήριξε «ότι το να δείξουμε ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ είναι το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει οποιοσδήποτε δισταγμός στον κόσμο για το θέμα αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστεί».

    «Η ΤΔΒΚ έχει ανοίξει τα Βαρώσια και τους κεντρικούς δρόμους της για την πρόσβαση των πεζών με τρόπο που δεν εγκυμονεί κινδύνους», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι «η ιδέα αυτή έχει γίνει κτήμα στην κοινωνία και ότι αυτό γίνεται κατανοητό χωρίς δισταγμό από τρίτες χώρες».

    Ο Φεϊζίογλου είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υποδομών στην περιοχή λόγω του γεγονότος ότι το Βαρώσια είναι κλειστά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τα προβλήματα, όπως ανέφερε, θα επιλυθούν σταδιακά.

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το μόνο ζήτημα που θα μπορούσαν να εξετάσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά στα Βαρώσια, είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι «θα πρέπει να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας».

    Ο λεγόμενος πρέσβης πρόσθεσε και τα εξής: «H ΤΔΒΚ θα λύσει το περιουσιακό ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ΤΔΒΚ είναι το αδελφό μας κράτος, ένα κράτος που σέβεται το νόμο, παρόλο που τρίτα κράτη εξακολουθούν να επιβάλλουν την απομόνωση καταπατώντας το διεθνές δίκαιο και παραβιάζοντας αδίστακτα τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το περιουσιακό ζήτημα στα Βαρώσια θα επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές του δικαίου. Επομένως, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το εξετάσει, θα πει ότι δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό, ότι έχει λυθεί. Πρόκειται για μια διαδικασία, για πόσο χρόνο μιλάμε εδώ, το άνοιγμα είναι ένα θέμα 2,5-3 ετών. Επομένως, δεν λέω πολλή υπομονή, λέω λίγη υπομονή».

    «Δεν υπάρχει πρόβλημα κυριαρχίας στα Βαρώσια»

    Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κυριαρχίας στα Βαρώσια, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι «τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Το ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στα Βαρώσια είναι ένα. Είναι το πρόβλημα της ιδιοκτησίας», ανέφερε.

    «Η δύναμη της ΤΔΒΚ εξαρτάται από τη δύναμη της Τουρκίας και η δύναμη της Τουρκίας εξαρτάται από τη δύναμη της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Φεϊζίογλου, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι το εξέφρασε αυτό όταν επισκέφθηκε το νησί.

    Υπενθυμίζοντας την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Φεϊζίογλου υποστήριξε ότι «ο Έρντογαν διακήρυξε αμετάκλητα μια κρατική πολιτική: Η ΤΔΒΚ πρέπει να αναγνωριστεί».

    Σχετικά με αυτό το θέμα ο Φεϊζίγολου ισχυρίστηκε και τα εξής: «Αυτό σημαίνει ότι με βάση την κυρίαρχη ισότητα, υπάρχουν δύο κράτη στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν ίσο διεθνές καθεστώς. Όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν από εδώ και πέρα, όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τρίτες χώρες, με την εγγυήτρια χώρα, με τα Ηνωμένα Έθνη ή με τον νότο, πρέπει να γίνουν κάτω από τις επιμέρους επεκτάσεις αυτής της πρότασης, αυτή είναι μια ιστορική ομιλία, γιατί έχει καθορίσει μια μη αναστρέψιμη πορεία».

    Ο Φεϊζόγλου ισχυρίστηκε ακόμη «ότι υπάρχουν κάποιοι που συγχέουν την αναγνώριση με την κρατική υπόσταση και δήλωσε ότι τα πιο βασικά έγγραφα του διεθνούς δικαίου για το θέμα αυτό, δεν επιδιώκουν την αναγνώριση ως προϋπόθεση της κρατικής υπόστασης. Οι όροι του να είσαι κράτος είναι σαφείς. Η ΤΔΒΚ τα έχει όλα αυτά. Υπάρχει το στοιχείο της χώρας, υπάρχει το στοιχείο του έθνους. Υπάρχει ένα στοιχείο νόμιμης εξουσίας. Η αναγνώριση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση στοιχείο της κρατικής υπόστασης», ανέφερε.

    Ο Φεϊζίογλου, υποστήριξε επίσης ότι «η απομόνωση που έχει επιβληθεί στην ΤΔΒΚ, η οποία λέγεται ότι οφείλεται στη μη αναγνώριση, είναι πολιτική. Εάν η αναγνώριση δεν αποτελεί στοιχείο του να είσαι κράτος, οι απομονώσεις που επιβάλλονται λόγω της μη αναγνώρισης δεν είναι νομικές αλλά πολιτικές. Όλοι οι τρίτοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πολιτική διαδικασία πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη θέση της Τουρκίας, η οποία έχει ενισχυθεί και θα συνεχίσει να ενισχύεται. Τα βήματα που γίνονται με τρόπο απρόσεκτό από τα κράτη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Τουρκία, δεν μπορούν να είναι βιώσιμα. Η Τουρκία έχει μια πολύ ισχυρή οικονομία, σίγουρα θα ξεπεραστούν τα προσωρινά προβλήματα. Ο κόσμος αγωνίζεται ήδη με την οικονομική δυσπραγία και τον πληθωρισμό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δομική ανθεκτικότητα, η δομική αντοχή, η εγκατεστημένη ισχύς, το πόσο ισχυρή αναγνωρίζεται η Τουρκία από τον κόσμο με αυτή την έννοια».

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Φεϊζίογλου είπε ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των παγκόσμιων κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας, και αυτό αποτελεί ισχύ που έχει εξελιχθεί σε διπλωματική ισχύ, όπως ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που ισορροπεί τη διπλωματική διαδικασία στη μεγάλη εικόνα με την πολιτική της αποφασιστικότητα, την οικονομική της δύναμη, την προηγμένης τεχνολογίας αμυντική βιομηχανία, την πολιτιστική, την αθλητική και την εκπαιδευτική διπλωματία, ο Φεϊζίογλου πρόσθεσε και τα εξής:

    «Οι απομονώσεις κατά της ΤΔΒΚ, οι οποίες είναι καθαρά πολιτικές και συνεχίζονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Τουρκία, σύντομα θα καταστούν μη βιώσιμες. Η ΤΔΒΚ είναι μια χώρα που στέκεται γερά στα δικά της πόδια, έχει μια οικονομία που παράγει και εξάγει και πρέπει να τη μετατρέψουμε σε κοινωνία πρόνοιας. Η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ανεξάρτητο κράτος. Ανάμεσα στην Τουρκίας και την ΤΔΒΚ υπάρχει ένας ακλόνητος και απαραβίαστος νόμος αδελφοσύνης. Το καθήκον της Τουρκίας που απορρέει από το αδελφικό δίκαιο είναι να βοηθήσει την ΤΔΒΚ να σταθεί γερά στα πόδια της και να προσφέρει στήριξη με τρόπο που θα ανοίξει το δρόμο για την εξάπλωση της ευημερίας. Αυτή η στήριξη από την Τουρκία θα αυξηθεί».

    «Θα κερδίσουμε τον αγώνα. [?] Έχουμε δίκαιο και θα κερδίσουμε επειδή δεν υπάρχει πιο δίκαιη υπόθεση από αυτή», δήλωσε καταληκτικά.

    (ΓΜ)

    [02] Το λεγόμενο υπεξ καλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αναθεωρήσει τη ‘λανθασμένη πρακτική’ στη νεκρή ζώνη

    Η Vatan (15.12.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών με γραπτή του ανακοίνωση κάλεσε την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) να διορθώσει την ‘λανθασμένη΄, όπως την χαρακτήρισε, πρακτική που εφαρμόζεται στην νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πύλης Πάφου παρά τον Προμαχώνα ‘Ρόκκας’, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τους.

    Το λεγόμενο υπέξ, στην ανακοίνωσή, του κάνει αναφορά στο δημοσίευμά της εφημερίδας «Halk?n Sesi», ημερομηνίας 14.12.22, σύμφωνα με το οποίο Ελληνοκύπριοι παραβιάζουν την εν’ λόγω περιοχή, που εμπίπτει στη νεκρή ζώνη και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΕ.

    Στην ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, καλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διορθώσει την «λανθασμένη πρακτική» που εφαρμόζεται στην περιοχή αυτή και να επαναφέρει την περιοχή αυτή στο προηγούμενο καθεστώς που επικρατούσε, προτού να γίνονται «παραβιάσεις» από Ελληνοκύπριους.

    Το λεγόμενο υπεξ, επικρίνει επίσης στην ανακοίνωσή του, την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα, σημειώνοντας ότι ουδέποτε περιήλθε στην ημερήσια διάταξη ζήτημα για αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής που εμπίπτει στην νεκρή ζώνη.

    Η Halk?n Sesi (14.12.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Η Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ παραβιάζει την νεκρή ζώνη για τους Ελληνοκύπριους», έγραψε ότι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και άλλα άτομα με πολιτική περιβολή, παρέχουν διευκολύνσεις στους Ελληνοκύπριους για να μπορούν να εισέρχονται στην νεκρή ζώνη και εντός της περιοχής που ελέγχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην περιοχή κοντά στην πύλη Πάφου και τον ‘Προμαχώνα Ρόκκας’.

    (ΑΚ)

    [03] Όζερσαϊ: «Στηρίζουμε λύση δυο κρατών στην Κύπρο»

    Η K?br?s (15.12.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού, στηρίζουν τη θέση για «λύση στη βάση δυο κρατών».

    Σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της KIBRIS TV, o Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι οι συνθήκες για επίτευξη λύση στη βάση του μοντέλου ομοσπονδίας στην Κύπρο έχουν καταρρεύσει προ πολλού και σημείωσε ότι «ως Κόμμα του Λαού είναι οι πρώτοι που λένε ότι στηρίζουν τη θέση για λύση δύο κρατών».

    Ισχυριζόμενος ότι είναι εφικτό να προκύψει ένα μοντέλο συνεργασίας δύο κρατών στην Κύπρο, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με διαπραγμάτευση.

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Όζερσαϊ είπε τα εξής: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας για χρόνια έκανε αναφορά σε ομοσπονδία, όμως, η ομοσπονδία δεν αποτελεί την μόνη οδό για επίτευξη λύσης στην Κύπρο. Στην Κύπρο, οι δύο ηγέτες, ο Τουρκοκύπριος και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, απευθύνθηκαν προς τα ΗΕ λέγοντας ‘εμείς θα διεξάγουμε συνομιλίες για λύση επικεντρωμένη στην ομοσπονδία’. Εάν οι δύο ηγέτες συναντηθούν σήμερα και πουν ότι δεν έχουν κοινή βάση για συνομιλίες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινή βάση.

    Αυτό άλλωστε, το είχε δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δεν υπάρχει κοινή βάση. Και αφού δεν υπάρχει κοινή βάση, τα ΗΕ τότε δεν μπορούν να επιβάλουν την θέση ‘ότι ο μόνος δρόμος για επίτευξη λύσης είναι η ομοσπονδία’. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί γίνει αποδεκτό στο διεθνές δίκαιο, επειδή από απόψεως της πλευράς των Τουρκοκυπρίων αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, καταρρίπτεται το δικαίωμα ‘αυτοδιάθεσης’».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι «η μοίρα των Τούρκων της Κύπρου είναι κοινή με την μοίρα της Τουρκίας», ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι το πιο σωστό είναι να διαμορφώσουν την εξωτερική τους πολιτική μαζί με την Τουρκία. «Το να επιμένουμε σε μια φόρμουλα που δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα και να λέμε ‘με το ζόρι ομοσπονδία’ δεν είναι μια σωστή προσέγγιση. Θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για μια πολύ διαφορετική λύση», υποστήριξε.

    Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε επίσης ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη δυο κρατών στο νησί» και τόνισε την ανάγκη όπως εργαστούν για να προστατεύσουν το «κράτος».

    Για τις για τις σχέσεις τους με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη όπως χαράξουν μια εικόνα ότι «η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι δύο συμμαχικά κράτη».

    (ΑΚ)

    [04] Νέα αγωγή κατά της Avrupa από τον Έρντογαν

    Η Avrupa (15.12.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Πάλι μας ενάγει ο Ταγίπ», γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατέθεσε νέα αγωγή κατά της εφημερίδας και συγκεκριμένα εναντίον του εκδότη της εφημερίδας, Σιενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Αλι Οσμάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αγωγή Έρντογαν κατά της εφημερίδας, αφορά άρθρο που συντάχθηκε από τον Σιενέρ Λεβέντ στις 22 Ιανουαρίου 2022 , με τίτλο «Μαύρη Μέρα γεμάτη ντροπή». Το άρθρο γράφτηκε από τον Λεβέντ και δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2022, επ’ ευκαιρία της 2ης επετείου λιντσαρίσματος της εφημερίδας. Ο Σιενέρ Λεβέντ κατηγορείται για προσβολή του Τούρκου Προέδρου.

    Η δεύτερη αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του δημοσιογράφου Αλί Οσμάν, αφορά σε πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας το οποίο υποστηρίζεται ότι προσβάλλει τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, αφού τον αποκαλεί «φασίστα».

    Η εφημερίδα, σημειώνει ότι οι κλητεύσεις επιδόθηκαν χθες στους Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από «δικαστή» του «επαρχιακού δικαστηρίου» της κατεχόμενης Λευκωσίας, και αφορούν σε αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον τους στη Γενική Εισαγγελία Αγκύρας από το 34ο και 55ο Ποινικό Δικαστήριο, με ενάγοντα τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν, ,ανοίγει παράλληλα υποθέσεις σε δικαστήρια της Τουρκίας επειδή δεν εμπιστεύεται τα «δικαστήρια» στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρντογαν κατέθεσε αγωγή για την υπόθεση με την «γελοιογραφία» και σε δικαστήριο στην Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή κατατέθηκε αγωγή και σε «δικαστήριο» στην «ΤΔΒΚ».

    Την ίδια στιγμή, αγωγή εναντίον της εφημερίδας κατατέθηκε σε δικαστήριο στην Άγκυρα για το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα με τίτλο «Zorba the Cypriot». Η εφημερίδα διερωτάται που θα οδηγήσουν αυτές οι αγωγές.

    (ΑΚ)

    [05] Σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και αύξηση στις τιμές παρατηρείται στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (15.12.22) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρόβλημα στα φάρμακα» αναφέρεται στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στα κατεχόμενα, εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν διεθνώς, εξαιτίας της περιόδου της πανδημίας, αλλά και της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στην Τουρκίας, απ΄όπου εισάγονται τα περισσότερα φάρμακα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων και η αύξηση στην τιμή τους, οφείλεται και σε πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε στην Τουρκία και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 20 Δεκεμβρίου, η οποία αφορά στην τιμολόγηση της τιμής των φαρμάκων και την διαφορά που υπάρχει μεταξύ των τιμών σε ευρώ που αγοράζονται και την ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία σε ΤΛ.

    Η πρόσφατη αυτή απόφαση της Τουρκίας, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία αφορά στην τιμολόγηση της τιμής των φαρμάκων, είχε ως αποτέλεσμα στην αύξηση κατά 36.77% ανά ευρώ στην τιμή των φαρμάκων και οδήγησε στην απότομη αύξηση της τιμής των φαρμάκων και στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα σχετικά με το θέμα, η γενική γραμματέας της «τουρκοκυπριακής ένωσης φαρμακοποιών», Ντιτζλέ Τεκίνερ, εξήγησε ότι σημειώθηκε αύξηση σε πέραν των 2,200 ειδών φαρμάκων στην Τουρκία, η οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην «ΤΔΒΚ» από τις 20 Δεκεμβρίου.

    Εξηγώντας ότι το 80% των φαρμάκων στα κατεχόμενα είναι φάρμακα που εισάγονται από την Τουρκία, η Τεκίνερ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε φάρμακα στην Τουρκία, η οποία έχει αντανάκλαση και στην «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [06] «ΕL-SEN»: «Η έλλειψη στα καύσιμα επιλύθηκε από την AKSA»

    Η Halk?n Sesi (15.12.22) γράφει ότι η «συντεχνία εργαζομένων στην αρχή ηλεκτρισμού» (ΕL-SEN), ανακοίνωσε ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα έλλειψης καυσίμων, για το οποίο προειδοποιούσαν με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες.

    Σύμφωνα με την «EL-SEN», η τουρκική ιδιωτική εταιρεία AKSA, που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα, εφοδίασε ψες με 12,000 τόνους καυσίμων τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Τράπεζας της Κερύνειας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί η «κρίση» όσον αφορά στο θέμα των διαθέσιμων καυσίμων.

    Η «συντεχνία» επέκρινε στην ανακοίνωσή της το λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, σημειώνοντας ότι ενώ οι ίδιοι προειδοποιούσαν για μια νέα κρίση στα καύσιμα και τις σοβαρές ελλείψεις που υπήρχαν, ο ίδιος διέψευδε ότι υπάρχει έλλειψη στα καύσιμα, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες, ως «κουτσομπολιά».

    (ΑΚ)

    [07] Κατέστρεψαν ιστορική γέφυρα της Ενετικής Περιόδου στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (15.12.22) γράφει ότι ο ανεξάρτητος «υποψήφιος στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης» για την «δημαρχεία» της κατεχόμενης Κερύνειας, Ζεκί Τσελέρ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια έργων για ανέγερση δρόμου που γίνονταν στην περιοχή «Τσίκλος» κοντά στο Μπέλλα-Πάις, κατεδάφισαν γέφυρα, ιστορικής σημασίας για την Κύπρο, που χρονολογείται στην περίοδο των Ενετών.

    Στις δηλώσεις του, ο Τσελέρ κατήγγειλε το γεγονός, σημειώνοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να καταστρέφονται ιστορικά μνημεία του νησιού. Δήλωσε ακόμη ότι οι εργασίες για ανέγερση νέου δρόμου στην περιοχή, άρχισαν χωρίς να έχει εξασφαλιστεί άδεια από το «δημαρχείο» Κερύνειας.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για εξύβριση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

    Το Ankara Anatolia (15.12.22 aa.com.tr) γράφει ότι δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB) Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Ο Ιμάμογλου έχει δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου.

    Ο Κεμάλ Πολάτ δικηγόρος του κατηγορούμενου, παρακολούθησε την ακρόαση της απόφασης στο 7ο πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο της Ανατολίας. Πολλά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (?Y? PARTI) ήταν επίσης παρόντα στην ακρόαση ως θεατές.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης Κεμάλ Πολάτ, στον οποίο δόθηκε ο λόγος ζήτησε να ακουστεί ως μάρτυρας ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα.

    Ο σύμβουλος Τύπου του Ιμάμογλου, Μουράτ Ονγκούν, και ο πολιτικός σύμβουλος Νετζατί Οζκάν, οι οποίοι ακούστηκαν ως μάρτυρες κατά την ακροαματική διαδικασία, ισχυρίστηκαν ότι ο Ιμάμογλου δεν έκανε ποτέ δηλώσεις κατά του YSK και των μελών του YSK.

    Το κατηγορητήριο

    Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ανατολίας, αναφέρεται στην αίτηση ποινικής δίωξης που κατέθεσε το προεδρείο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου ότι οι εκλογές για την προεδρία του IBB που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2019 ακυρώθηκαν στις 6 Μαΐου 2019 και ότι ο Ιμάμογλου ο οποίος εξελέγη δήμαρχος στις εκλογές που έγιναν στις 23 Ιουνίου 2019, προέβη σε δήλωση προσβλητική για τα μέλη του συμβουλίου σε δήλωσή του στον Τύπο στις 4 Νοεμβρίου 2019.

    Στο κατηγορητήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εκλογή του Δημάρχου της ΙΒΒ ακυρώθηκε από το ΥΣΚ στις 6 Μαΐου 2019 και ο λόγος του Ιμάμογλου στρέφεται κατά των ατόμων που είναι δημόσιοι λειτουργοί και εργάζονται ως διοικητικό συμβούλιο.

    Στο κατηγορητήριο εξηγείται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και το σύνολο του φάσματος της δικογραφίας, ο Ιμάμογλου διέπραξε το έγκλημα που του αποδίδεται και ότι έχει επιτευχθεί το επίπεδο υποψίας που απαιτείται για το άνοιγμα δημόσιας υπόθεσης.

    (ΚΣ)

    [02] Αντιδράσεις για την καταδίκη Ιμάμογλου

    Το Ankara Anatolia (15.12.22 aa.com.tr) γράφει ότι η απόφαση του 7ου πρωτοβάθμιου ποινικού δικαστηρίου της Ανατολίας για την καταδίκη του Δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, αφού η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της πρότασης νόμου για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2023.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παύτηκε από το αξίωμά του, όταν ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, λόγω ενός ποιήματος που διάβασε στο Σιίρτ.

    Σημειώνοντας ότι το CHP τροποποίησε το Σύνταγμα στη Βουλή τότε για να αρθούν τέτοιου είδους διώξεις, τόνισε πως έρχεται σήμερα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Αναφέροντας ότι υπάρχει «ιστορική αντίφαση», ο Οζέλ ανέφερε τα εξής: «Ήρθατε και καταφύγατε στο έλεος, τη σοφία και τη συνείδηση αυτού του έθνους πριν από 20 χρόνια, λέγοντας για αυτά τα παράπονα και τώρα, χωρίς σοφία, χωρίς συνείδηση και χωρίς έλεος, κάνετε το ίδιο πράγμα που σας έκαναν, [..] με σχεδιασμό και προγραμματισμό, [?] Η καταπίεσή σας έχει γίνει υπερβολική, το τέλος σας πλησιάζει».

    «Η λαϊκή κυριαρχία έχει καταργηθεί»

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Καλού Κόμματος (?Y? PARTI) Μουσαβάτ Ντερβίσογλου, δήλωσε: «Στην πραγματικότητα, δεν περιμέναμε μια δίκαιη απόφαση, αλλά με αυτή τη δικαστική απόφαση, βλέπουμε ότι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας έχει τεθεί στο ράφι από την κυβέρνηση. Σήμερα, παραβιάστηκαν τα δικαιώματα και οι νόμοι όλων των πολιτών μας, όχι μόνο για όσους ψήφισαν τον Ιμάμογλου ή τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους ότι αυτή η τάξη, η οποία δεν γνωρίζει τα δικαιώματα και δεν αναγνωρίζει το νόμο, θα τερματιστεί στις επόμενες εκλογές».

    Δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα με μια τέτοια δικαστική απόφαση και δήλωσε ότι είναι αντίθετοι με δικαστικές αποφάσεις που θα καταστήσουν τη διαδικασία σκιώδη την παραμονή των εκλογών.

    Εξηγώντας ότι γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος προσφυγής και έφεσης, ο Ντερβίσογλου, είπε: «Αλλά αυτή η απόφαση θα μείνει στην ιστορία της δημοκρατίας και του δικαίου ως απόδειξη ότι η κηδεμονία στη δικαιοσύνη συνεχίζεται. Θα φανεί στην επόμενη διαδικασία τι θα συμβεί στους ανθρώπους που η απόφαση προσπαθεί να θυματοποιήσει».

    Ξεκάθαρη παρέμβαση της δημοκρατίας και της βούλησης του λαού

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Χακκί Σαρουχάν Ολούτς, δήλωσε τα εξής:

    «Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι παράνομη, δεν έχει καμία σχέση με τον δικαστικό μηχανισμό και αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση και επίθεση κατά της δημοκρατικής πολιτικής και της βούλησης του λαού. Ήταν ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το πόσο εξαρτημένος και προκατειλημμένος είναι ο δικαστικός μηχανισμός στην Τουρκία, δείχνοντας ότι ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία ο δικαστικός μηχανισμός αναγκάζεται να ενεργεί υπό την κυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας. Στην πραγματικότητα, η βούληση του λαού της Κωνσταντινούπολης παραβιάζεται ανοιχτά και πρόκειται για μια πολύ σαφή παρέμβαση στη δημοκρατική πολιτική».

    Ο Ολούτς δήλωσε ότι δεν αποδέχονται πολιτικές απαγορεύσεις, ανεξάρτητα από το σε ποιον ή σε ποιο κόμμα επιβάλλονται, ότι δεν αναγνωρίζουν απολύτως την απόφαση και ότι δεν θα την αποδεχθούν.

    «Ξεχωριστή περίπτωση από τον Ερντογάν»

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ Μουχαμμέτ Εμίν Ακμπάσογλου, δήλωσε ότι η απόφαση μπορεί να προσβληθεί με έφεση και από το Ακυρωτικό Δικαστήριο και δήλωσε ότι δεν βρίσκει τις εκτιμήσεις πέραν αυτού σωστές.

    Σχετικά με τις εκτιμήσεις ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πέρασε από μια παρόμοια διαδικασία, υποστήριξε τα εξής:

    «Αυτή ήταν μια υπόθεση σχετικά με την ανάγνωση ενός ποιήματος του Ζιγιά Γκιοκάλπ στα βιβλία που εκδίδει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Δεν είναι σωστό να το συσχετίζουμε με αυτό, και έχει ληφθεί απόφαση στη δίκη σχετικά με τον ισχυρισμό ότι ο Ιμάμογλου πρόσβαλε τα μέλη της YSK».

    (ΚΣ)

    [03] Ο φάκελος Ιμάμογλου σε 10 ερωτήσεις

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (14.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,eTgeF1Z-NPLz2NFTyz2kw-GOaNn9Jr-SDrhjP4JV-kkUOPcKKApsuKbaOOCDZW6zK4zeKI9Sgg8swwgrW46-SOSm2GkCTqGw6ERY0UGJSu9H5oRES3rQ,,&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του συντάκτη Γκιοκτσέρ Ταχιντζίογλου στο οποίο περιγράφεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην υπόθεση της δίωξης του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

    Το 7ο πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε 2 χρόνια, 7 μήνες και 15 ημέρες φυλάκιση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση. Η απόφαση αυτή, αν οριστικοποιηθεί, σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου θα χάσει τη δημαρχία του και δεν θα μπορεί να κατέβει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέχρι το τέλος της ποινής του. Ωστόσο, για το σκοπό αυτό, η απόφαση πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι την εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τις δικαστικές στατιστικές, είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι έφεσεις και οι εξετάσεις του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάστημα 4-5 μηνών. Σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα, το αδίκημα της «προσβολής» για το οποίο ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση δεν εξετάστηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο και η τελική απόφαση εκδόθηκε από το Εφετείο. Ωστόσο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τροποποίησε τον νόμο το 2019 για να συμπεριλάβει τα αδικήματα προσβολής στο πεδίο εφαρμογής του ελέγχου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στον Ιμάμογλου να κατέλθει υποψήφιος. Εάν υπήρχε μόνο μια αναθεώρηση της έφεσης, η απόφαση θα είχε οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο Ιμάμογλου θα είχε απαγορευτεί από την πολιτική. Ωστόσο, ο νόμος που θέσπισε το ΑΚΡ θα ωφελήσει ακούσια τον Ιμάμογλου που θα κερδίσει χρόνο.

    Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ο αρθρογράφος απαντάει σε 10 ερωτήματα.

    [01] Σημαίνει η απόφαση πολιτική απαγόρευση;

    Ναι. Αφού καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση για «προσβολή», το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πολιτικά του δικαιώματα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τη διάρκεια των 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών της ποινής του. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν είναι ο κύριος λόγος για την απαγόρευση. Ακόμη και αν δεν είχε εφαρμοστεί το άρθρο αυτό, ο Ιμάμογλου δεν θα μπορούσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση άνω του ενός έτους σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο περί βουλευτικών εκλογών και τον νόμο περί τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [02] Θα εφαρμοστεί άμεσα η πολιτική απαγόρευση;

    Όχι. Το άρθρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτόματα πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης. Για να εφαρμοστεί, η απόφαση πρέπει να οριστικοποιηθεί.

    [03] Θα καθαιρεθεί άμεσα από το δημαρχιακό αξίωμα

    Όχι. Η καθαίρεση από τη δημαρχία εξαρτάται επίσης από την οριστικοποίηση της απόφασης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης.

    [04] Θα καθαιρεθεί από τη δημαρχία αν οριστικοποιηθεί η απόφαση;

    Ναι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεδομένου ότι το ΑΚΡ έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και ο Ιμάμογλου θα χάσουν τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

    [05] Θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές;

    Αυτό εξαρτάται επίσης από την οριστικοποίηση της απόφασης. Το εκλογικό ημερολόγιο που καθορίζεται από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (ΑΕΣ) αποκτά κρίσιμη σημασία εδώ. Το ημερολόγιο εκλογών καθορίζει τις ημέρες κατά τις οποίες θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι. Το ΑΕΣ λαμβάνει την τελική απόφαση σχετικά με το ποιος θα είναι υποψήφιος σύμφωνα με αυτό το ημερολόγιο. Εάν η απόφαση για τον Ιμάμογλου οριστικοποιηθεί μέχρι την καθορισμένη ημέρα, δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος ή βουλευτής.

    [06] Πώς θα οριστικοποιηθεί η απόφαση;

    Για να οριστικοποιηθεί η απόφαση, πρέπει να επανεξεταστεί από το Εφετείο και το Ακυρωτικό Δικαστήριο. Τόσο το Εφετείο όσο και το Ακυρωτικό Δικαστήριο πρέπει να επικυρώσουν την ποινή.

    [07] Μπορεί η απόφαση αυτή να εκδοθεί αμέσως;

    Όχι υπό κανονικές συνθήκες. Οι δικαστικές στατιστικές δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης αποφάσεων του Εφετείου και του Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι περίπου 1-1,5 έτος. Υπό κανονικές συνθήκες, είναι απίθανο η απόφαση να οριστικοποιηθεί πριν από την εκλογική διαδικασία.

    [08] Παρ' όλα αυτά, μπορούν οι αποφάσεις αυτές να εκδοθούν γρήγορα;

    Είναι δυνατόν, αν η αιτιολογημένη απόφαση συνταχθεί αμέσως και το Εφετείο και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εκδικάσουν την υπόθεση αμέσως χωρίς αιτιολόγηση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, θα λάβει χώρα μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που βίωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν το 1998. Ο Έρντογαν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 1997 για ένα ποίημα που είχε απαγγείλει στο Σιίρτ, όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, και η απόφαση αυτή επικυρώθηκε σε μόλις 8 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 1998. Ο Έρντογαν απαγορεύτηκε από την πολιτική στο τέλος της δίκης, η οποία διεξήχθη με μεγάλη ταχύτητα. Η οριστικοποίηση της ετυμηγορίας κατά του Ιμάμογλου είναι δυνατή μόνο εάν διεξαχθεί μια τέτοια έκτακτη διαδικασία.

    [09] Η αλλαγή του νόμου που έκανε το ΑΚΡ το 2019 θα προσφέρει πλεονέκτημα στον Ιμάμογλου;

    Ναι. Χωρίς να λάβει υπόψη του τι θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή την περίπτωση, το ΑΚΡ τροποποίησε τον νόμο σύμφωνα με τις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τα αδικήματα δυσφήμισης. Με την τροποποίηση που έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το αδίκημα της «προσβολής δημόσιου λειτουργού» στην τρίτη παράγραφο του άρθρου 125 του τουρκικού ποινικού κώδικα άνοιξε για να εξεταστεί όχι μόνο από το εφετείο αλλά και από το Ακυρωτικό Δικαστήριο. Προηγουμένως, το αδίκημα αυτό είχε οριστικοποιηθεί μόνο από το Εφετείο. Ωστόσο, η τροπολογία άνοιξε το δρόμο για την άσκηση έφεσης στο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά το Εφετείο. Εάν η απόφαση είχε εκδικαστεί μόνο από το εφετείο, θα ήταν ευκολότερο να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση. Το εφετείο θα μπορούσε να διατάξει την οριστικοποίηση της απόφασης. Το άνοιγμα του δρόμου προς το Ακυρωτικό Δικαστήριο με αυτή την τροποποίηση του νόμου θα δώσει στον Ιμάμογλου χρόνο. Έτσι, το ΑΚΡ έκανε ένα βήμα υπέρ του Ιμάμογλου, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα του ΕΔΑΔ, το οποίο απαιτούσε αλλαγές ιδίως στα αδικήματα της προσβολής του Προέδρου και των δημόσιων λειτουργών

    [10] Θα εκτίσει ο Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης;

    Σύμφωνα με τον νόμο περί απόλυσης υπό όρους, για αδικήματα κάτω των τριών ετών δεν απαιτείται φυλάκιση. Όταν οριστικοποιηθεί η ποινή, ο καταδικασθείς τοποθετείται σε ανοικτή φυλακή και αποφυλακίζεται προληπτικά. Αυτή η πορεία αναμένεται να ακολουθηθεί και για τον Ιμάμογλου.

    (ΓΜ)

    [04] Ερντογάν: «Ας μεταφέρουμε αέριο από το Τουρκμενιστάν στη Δύση»

    Το Ankara Anatolia (15.12.22 aa.com.tr ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πρώτης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών της Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκμενιστάν, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα ότι η σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πόρων έχει γίνει εκ νέου κατανοητή για ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως για την Ευρώπη.

    Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και πολύ καιρό, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε τα εξής:

    «Πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στις δυτικές αγορές με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους αδελφούς μας από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα αυτό. Αποδίδουμε επίσης σημασία στην ανάπτυξη του αμοιβαίου εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών μας στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας».

    Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός και είπε τα εξής:

    «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους ένταξης του Τουρκμενιστάν, το οποίο εντάχθηκε στον οργανισμό μας ως μέλος-παρατηρητής πέρυσι, το συντομότερο δυνατό θα μας δώσει μεγάλη δύναμη. [?] Η αποδοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως παρατηρητή στη Σύνοδο Κορυφής της Σαμαρκάνδης ενίσχυσε επίσης την ενότητα και την αλληλεγγύη μας».

    (ΚΣ)

    [05] Αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα

    Το Ankara Anatolia (15.12.22 aa.com.tr) αναφέρεται στην αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ο αριθμός των χωρών στις οποίες οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια αυξήθηκε σε 44.

    «Οι εξαγωγές σε 44 χώρες ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μεταξύ των χωρών με αύξηση, το υψηλότερο ποσοστό ήταν 100,5% στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Οι εξαγωγές προς τη χώρα αυτή αυξήθηκαν από 774,32 εκατομμύρια δολάρια σε 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Λίβανος κατέλαβε τη δεύτερη θέση με αύξηση 69,3% (2,16 δισ. δολάρια) και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) την τρίτη θέση με αύξηση 44,6% (1,22 δισ. δολάρια). Την ΤΔΒΚ ακολούθησαν η Ρωσία με αύξηση 41,4%, το Κατάρ με 36,5%, η Γεωργία με 35,6%, η Ρουμανία με 30,1%, η Ινδία με 28%, η Βουλγαρία με 24,2% και οι Κάτω Χώρες με 21,6%», μεταδίδει το Α.Α .

    (ΚΣ)

    [06] Συνελήφθη ο ιμάμης πατέρας της 6χρονης η οποία εξαναγκάστηκε σε γάμο

    Η BirG?n (15.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,VhqtlK1hMNkyn4AOTWV0u4HGf65VM32ldlBCYVOpBqYSGICD1IdDQ5C53sjxOtf1LGRTUmlwz0GHD30l7JQoZAo-v-Vn3LzDfLsTQK8bnk3A,,&typo=1) γράφει ότι ο Γιουσούφ Ζογιά Γκιουμουσέλ, πατέρας του 6χρονου παιδιού που εξαναγκάστηκε σε γάμο και υπέστη σεξουαλική κακοποίηση, συνελήφθη.

    Ο Γκιουμουσέλ είναι ο ηγέτης του τάγματος Ισμαϊλάγα και είχε εξαναγκάσει την κόρη του να παντρευτεί τον Καντίρ Ιστεκλί, ο οποίος επίσης τελεί υπό σύλληψη.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 15 December 2022 - 16:26:24 UTC