Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-11-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 223/2022 15.11.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σεντόπ: «Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό στο Κυπριακό»
  • [02] Πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, λέει ο Τατάρ
  • [03] Σεντόπ: «Μια λύση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη»
  • [04] Επαφές Διοικητή Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στις κατεχόμενες περιοχές
  • [05] Μήνυμα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών προς το αποσχιστικό καθεστώς
  • [06] Μηνύματα από Τουρκία για την επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος
  • [07] Δίδει 100 «υπηκοότητες» ημερησίως το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών
  • [08] Ατάογλου: «Το Βαρώσι αύξησε περαιτέρω το τουριστικό δυναμικό της ΤΔΒΚ»
  • [09] Πέραν των 7 εκατομμυρίων ΤΛ για καθαρισμό της κλειστής πόλης του Βαρωσιού
  • [10] Ο Σαβασάν συμμετείχε σε Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού στην World Travel Market
  • [11] Συμμετοχή T?RK-SEN στη γενική συνέλευση της ITUC
  • [12] Διαδικτυακά θα γίνονται οι αιτήσεις για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από ξένους
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σοϊλού: «Απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια μηνύματα των ΗΠΑ για την επίθεση»
  • [02] Δεν έχουμε καμία σχέση με την επίθεση, δηλώνει το PKK
  • [03] Έρντογαν: «Ιστορικό βήμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ινδονησίας το Συμβούλιο Συνεργασίας»
  • [04] Με Biden, Macron και άλλους ξένους ηγέτες συναντήθηκε ο Έρντογαν στην Ινδονησία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σεντόπ: «Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό στο Κυπριακό»

    Ο παράνομος Bayrak (15.11.22) μεταδίδει ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, πήρε την θέση της στην παγκόσμια σκηνή πριν από 39 χρόνια «ως σύμβολο κυριαρχίας κάτω από την στέγη της οποίας θα ζουν ήσυχα οι Τούρκοι της Κύπρου».

    Μιλώντας πριν την έναρξη της παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 39η επέτειο ανακήρυξής του αποσχιστικού καθεστώτος (https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,z7yq4JoLosJd70ywdm3DnBzgug6x6dy2fO7P0YoQ4GDY77a-ZxCjrMEIH8knUqLt6bftbBygTZPCkuOWmUFKZsVoQIjiN8o-T157TNI8rZORA,,&typo=1), ο Σέντοπ υποστήριξε ότι ως Τουρκία και «ΤΔΒΚ» καταβάλλουν προσπάθειες εδώ και δεκαετίες για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και για να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Οι Ελληνοκύπριοι, που το 1963 γκρέμισαν την συνταγματική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ιδρύθηκε το 1960, καταδυνάστευσαν τους Τούρκους για χρόνια και επιχείρησαν να σφετεριστούν τα κεκτημένα ίσα τους δικαιώματα. Με συστηματικά εγκλήματα, χωρίς να κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε γυναίκες, παιδιά, νέους και γέρους, προσπάθησαν να μετατρέψουν τους Τούρκους της Κύπρου σε μειονότητα στο νησί. Οι διεθνείς θεσμοί και κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροή και να επιδείξουν μια παρουσία προς την κατεύθυνση της λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία σήμερα, υποκίνησαν και ενθάρρυναν τους Ελληνοκύπριους με τις αποφάσεις που πήραν.

    Οι Ελληνοκύπριοι, θεωρώντας για δεκαετίες ως κέρδος την μη λύση, άφησαν χωρίς αποτέλεσμα τις διαπραγματεύσεις και προκάλεσαν απώλεια χρόνου με παρελκυστικές τακτικές. [?] Στο σημείο που φτάσαμε, εμφανίζεται ενώπιον μας ως βασική αρχή πρώτα και κύρια η αποδοχή και κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τούρκων της Κύπρου που αποτελούν επιβεβαιωμένα κεκτημένα τους δικαιώματα από το 1960. Μόνο μετά από αυτό θα καταστεί δυνατόν τα δύο κράτη να διαπραγματευτούν την συνεργασία ανάμεσά τους. Μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι φανερό ότι θα συμβάλει στην συνεργασία όχι μόνο στο νησί, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλω για άλλη μια φορά να αναφέρω ότι ως Τουρκία στηρίζουμε πλήρως την εποικοδομητική και ρεαλιστική πρόταση που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2020 στην Γενεύη ο πρόεδρος Τατάρ. [?]»

    «Θα αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ αργά ή γρήγορα»

    Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τους Τουρκοκύπριους «στο έλεος των διεθνών οργανισμών», που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τις οποίες του έδωσαν, επιβράβευσαν τους Ελληνοκύπριους που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν και ενθάρρυναν την μη λύση, ο Σέντοπ υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, ότι συνεχίζουν με «ένα νέο παράδειγμα» και ότι πρέπει να αναγνωριστεί πλέον η «ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Έρντογαν από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    «Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό στο Κυπριακό», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία με όλους τους θεσμούς και οργανισμούς και κυρίως το Υπουργείο των Εξωτερικών της εργάζονται νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Υπερασπιζόμαστε την δίκαιη μας υπόθεση με όλη μας την δύναμη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι εξηγούν το Κυπριακό σε κάθε κοινοβουλευτική πλατφόρμα.

    Αναφερόμενος στην αποδοχή του αποσχιστικού καθεστώτος ως παρατηρητή πριν τέσσερις μέρες στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Σαμαρκάνδη, ο Σέντοπ είπε ότι «αυτό είναι ένα συγκεκριμένο βήμα αυτών των προσπαθειών» τους και ότι «αυτή η απόφαση είναι κομβικό σημείο τόσο για την ΤΔΒΚ όσο και για τον Τουρκικό Κόσμο».

    «Έτσι για πρώτη φορά η ΤΔΒΚ απέκτησε αυτό το καθεστώς σε έναν διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι έτσι ο ΟΤΚ «άνοιξε την αγκαλιά του σε ένα μέλος της οικογένειάς του».

    «Εδώ πρέπει να είναι γνωστό ότι η ΤΔΒΚ θα αναγνωριστεί αργά ή γρήγορα οπωσδήποτε και ο τουρκικός λαός της Κύπρου θα έχει ένα μέλλον με ευημερία. Να είστε ήσυχοι. Η μητέρα πατρίδα σας Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας», υποστήριξε.

    Ανατολική Μεσόγειος

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σέντοπ είπε ότι η τουρκική πλευρά υποστήριζε εξ αρχής και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, όμως ταυτοχρόνως τονίζει με κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της αλλά και εκείνα του τουρκοκυπριακού «λαού», κατά την έκφρασή του.

    Σημείωσε ότι η αποφασιστικότητά τους δεν είναι μόνο στα λόγια, αλλά την δείχνουν σε όλο τον κόσμο και με τα βήματα που κάνουν επί του πεδίου και πρόσθεσε:

    «Λέμε και ότι η προτεραιότητά μας είναι η διπλωματία και ο διάλογος. Υποδεικνύουμε ότι οι ενεργειακοί πόροι σε αυτή την πλούσια γεωγραφία πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μια ευκαιρία για να έρθει η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου. Στηρίζουμε πλήρως τις εποικοδομητικές προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρο της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ. Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτοχρόνως θα αποτελέσει αφορμή για δημιουργία κοινού εδάφους για μόνιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ακόμα περιμένει θετική απάντηση ο πρόεδρός μας στην πρόταση που έκανε στην ΕΕ το 2020 για περιφερειακή διάσκεψη με σκοπό την συζήτηση των ευκαιριών συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να επιτύχουν οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν συνέχιση του στάτους κβο και ότι καμία προσπάθεια που αποκλείει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην περιοχή δεν μπορεί να επιτύχει, ο Σέντοπ είπε ότι αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η διεθνής κοινότητα και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες χώρες πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους με αυτή την αντίληψη.

    Βαρώσι

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Σέντοπ το χαρακτήρισε ένα από τα βήματα που πάνε πέρα από τα τετριμμένα και ισχυρίστηκε:

    «Αυτή η απόφαση έκανε να χάσει την ησυχία της η ελληνοκυπριακή διοίκηση που νόμιζε ότι η ΤΔΒΚ θα καθόταν να περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια. Όμως, δεν υπολόγισαν ότι αυτή η απόφαση θα ικανοποιούσε όλους τους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνοκυπρίων. Τελικά το γεγονός ότι ξεπέρασε τις 700 χιλιάδες ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή είναι απτή ένδειξη αυτής της ικανοποίησης. Αναμφίβολα, όταν λάμβανε την απόφαση για το Βαρώσι, η ΤΔΒΚ επέδειξε μια πολύ ικανή στάση. Και εμείς ως Τουρκία επιστρατεύσαμε την στήριξη και τις προσπάθειές μας. Δεν υποχωρήσαμε από την ισχυρή μας βούληση προς αυτή την κατεύθυνση και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε στην διεθνή κοινότητα ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και ότι τυγχάνουν σεβασμού τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, λέει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (15.11.22) μετέδωσε την ομιλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πριν την έναρξη της παρέλασης στο πλαίσιο των εορτασμών για την 39η επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι η «πολιτική της κυρίαρχης ισότητας των δύο λαών» θα διασφαλίσει το μέλλον της ύπαρξης του τουρκικού «λαού» της Κύπρου και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν αντιμετώπισε ως ίσους τους Τούρκους της Κύπρου. Πρόσθεσε το εξής: «[?] Η απάντηση μας είναι η εξής: Φτάνει πλέον. Η νέα πολιτική εδράζεται στην κυρίαρχη ισότητα, στο ίσο διεθνές καθεστώς, δηλαδή αν θα υπάρξει μια συμφωνία σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να προέλθει από τη συνεργασία δύο κρατών».

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε εκ νέου την Τουρκία για την υποστήριξη της και είπε ότι η «νέα πολιτική» τους ενδυναμώθηκε από την έκκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Χαρακτηρίζοντας ως ορόσημο στην πορεία τους τη διακήρυξη της Σαμαρκάνδης, και το καθεστώς παρατηρητή που δόθηκε στο κατοχικό καθεστώς στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο Τατάρ ευχαρίστησε ξανά από καρδιάς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και όλη την τουρκική διπλωματία. Εξέφρασε επίσης και τους χαιρετισμούς του σε όλους τους προέδρους και υπουργούς εξωτερικών των τουρκικών κρατών που συμμετέχουν στον οργανισμό.

    Στη συνέχεια χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα ως αβλεψία, και δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε βλέπει την ύπαρξη ενός ίσου λαού [?] θα έπρεπε να ντρέπονται που δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις που έδωσαν για άρση των εμπάργκο».

    Υποστήριξε επίσης, ότι «αν η ΕΕ θέλει να τους προσεγγίσει, θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν την πολιτική που ακολουθούν, διότι η πραγματικότητα της Κύπρου, είναι πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα που βλέπει η ΕΕ» και εξέφρασε την άποψη ότι έχουν φτάσει σε σημείο που θα αναθεωρήσουν τη σχέση τους με την ΕΕ.

    Ο Τατάρ στην ομιλία του χαρακτήρισε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ως μια νέα εποχή για την Κύπρο και αναφέρθηκε στα έργα υποδομής και τις επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής δομής και της οικονομίας του κατοχικού καθεστώτος.

    Επανέλαβε ότι θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα τους στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η «ΤΔΒΚ» και να καταστεί ένα λαμπρό αστέρι στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε τα εξής: «Οι προσπάθειες να οδηγηθεί η Κύπρος σε επικίνδυνο σημείο θα αποβούν άκαρπες διότι όλοι γνωρίζουν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα παραμείνει θεατής των όσων συμβαίνουν στο μεταξύ».

    Τέλος, ο Τατάρ είπε ότι τους λυπεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στις «καλοπροαίρετες προτάσεις» που υπέβαλλαν την 1η και 8η Ιουλίου, ωστόσο κατέληξε ότι «ο δρόμος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας.»

    (ΙΣ)

    [03] Σεντόπ: «Μια λύση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (14.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,bI6MG4SH24p7l5daTbYLFjIgwZ5hEaYof7PPNfpmHei1dxxg2PscP1PA8sajneoMt-kv1UlZhXA6a5xr5B3jgT4JCJlaOxe8erU8QOUZYLF8cO0A,,&typo=1) γράφει ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι «μια λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη» και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να μετατραπούν σε μειονότητα οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι ένα από τα δύο βασικά στοιχεία του νησιού.

    Μιλώντας την Δευτέρα το βράδυ στα κατεχόμενα σε εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ο Σεντόπ υποστήριξε ότι λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη και ότι δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό τον δρόμο. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δε θα παρεκκλίνουμε από αυτό το μονοπάτι. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μειονότητα στην πατρίδα τους οι Τουρκοκύπριοι, που είναι βασικό στοιχείο του νησιού. Επιπλέον, όλοι πρέπει να γνωρίζουν σαφώς και να θυμούνται πάντα ότι ο ιδιοκτήτης της υπόθεσης της Κύπρου είναι ολόκληρο το τουρκικό έθνος, κάθε μέλος του τουρκικού έθνους».

    «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει»

    Ο Σεντόπ υποστήριξε επίσης ότι ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων δεν έχει τελειώσει και ισχυρίστηκε ότι κατά την διαδικασία που διήρκεσε πέραν του μισού αιώνα η Τουρκία κατέβαλε πολλές προσπάθειες, έκανε εποικοδομητικές προτάσεις και έδωσε προτεραιότητα στη σταθερότητα και τη συνεργασία για την ειρήνη και την ηρεμία του νησιού και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με τον Στεντόπ, οι Τουρκοκύπριοι στήριξαν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για λύση και πάντα επεδείκνυαν ισχυρή βούληση, ενώ οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα απομακρύνονταν από την ειρήνη, υπονομεύαν τη σταθερότητα και τη συνεργασία και απέρριπταν μια λύση στη βάση της ισότητας αγνοώντας τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.

    «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν ποτέ να είναι μειονότητα στην Κύπρο»

    Ο Σεντόπ επίσης υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχτηκαν ποτέ να είναι μειονότητα στην Κύπρο, να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους ή να βρίσκονται υπό την κυριαρχία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ούτε για μια στιγμή. Όσοι αμφισβητούν την αποφασιστικότητα σε αυτό το θέμα είναι καταδικασμένοι να απογοητευτούν και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ απάνθρωπα και παράνομα εμπόδια, τα οποία είναι ασυμβίβαστα με τον σημερινό πολιτισμένο κόσμο, και προσπάθειες διατήρησης του σημερινού στάτους κβο από τους Ελληνοκύπριους για πάντα».

    «Υπάρχουν μόνο ίσα και κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο»

    Ισχυριζόμενος ότι θα κάνουν όλο τον κόσμο να αποδεχθεί ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι εξίσου κυρίαρχος και ίσος με τους Ελληνοκύπριους, ο Σεντοπ υποστήριξε:

    «Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, δεν υπάρχει βόρεια Κύπρος ή νότια Κύπρος για εμάς, υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα, ίσα και κυρίαρχα κράτη. Σε αυτό το σημείο, το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αποκτά το καθεστώς του μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και είναι μέλος ενός διεθνούς οργανισμού με το συνταγματικό της όνομα σημαίνει ότι περνάει ένα στάδιο ορόσημο για τη νίκη μας στο δίκαιο αγώνα μας. Η απόφαση αυτή θα αυξήσει τα κίνητρά μας στις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Από τώρα και στο εξής, κάθε μέλος του τουρκικού έθνους που εξηγεί την πραγματικότητα του νησιού εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα μιλάει πιο δυνατά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

    (ΓΜ)

    [04] Επαφές Διοικητή Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Diyalog (15.11.22) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιναύαρχος και Διοικητής Ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέν Τατλίογλου, βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 39η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος.

    Ο Τατλίογλου συναντήθηκε με τον λεγόμενο πρωθυπουργό, Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους αρμόδιους στην Τουρκία για το καθεστώς παρατηρητή της «ΤΔΒΚ» στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών και δήλωσε ότι αυτό αποτελεί σημάδι ότι η «ΤΔΒΚ» θα βρει τη θέση της στον κόσμο.

    Επίσης, ο Τατλίογλου συναντήθηκε και με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ.

    Τατάρ: «Η ύπαρξη και το μέλλον μας σχετίζονται με την επιβίωση του κράτους μας»

    Ο παράνομος Bayrak (14.11.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,sXSx5y2Yu7zVo4kf0MLpWF4LSq2oj41z5aEpDJhggkyqBNb6TwvNHIOf02QPnnRCQhLWY9YhWnxpWvjI852BGsrmAV7q-ldIWWFngX727E6GJ9FJoo3tWmUb5U,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ύπαρξη και το μέλλον τους σχετίζονται με την επιβίωση του «κράτους» τους που βασίζεται στην «κυριαρχία» τους και ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προς την αναγνώριση με τις μεγάλες προσπάθειες της Τουρκίας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης με τον Ναύαρχο Έρτζουμεντ Τατλίογλου, Διοικητή των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη στα κατεχόμενα εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 39η επέτειο ίδρυσης του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που γίναμε δεκτοί ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για πρώτη φορά με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτό έμεινε στην ιστορία ως μια σημαντική εξέλιξη για το κράτος μας. Η γη είναι η πατρίδα, αλλά το δικαίωμά μας στις θάλασσες είναι επίσης σημαντικό. Ως τουρκικό κράτος, η ΤΔΒΚ συνεχίζει την πορεία της σε συνεργασία με τη Τουρκία. Η ύπαρξή μας και το μέλλον μας σχετίζονται με την επιβίωση του κράτους μας στη βάση της κυριαρχίας μας».

    Ο Τατλίογλου συνοδευόταν από τον υποστράτηγο Σεζάι Οζτούρκ, διοικητή του κατοχικού στρατού.

    (ΓΜ-ΙΣ)

    [05] Μήνυμα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών προς το αποσχιστικό καθεστώς

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (15.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,-q6cFKATpDgqTKXF6C6lfwM9LLt8i-yQXMKc1kFsbL-VHJtMqX-APrLCpkxTpjXxHLuuizMrTTQd0KG9GoCUTQrpt7NC6RinnZTvuZJLOUFPMeyDnMbOYqg,,&typo=1) o Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), Πρέσβης Kubanicbek ?m?raliyev δημοσίευσε μήνυμα για την 39η επέτειο της ίδρυσης του του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Στο μήνυμα του ?m?raliyev αναφέρονται τα εξής:

    «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια εκ μέρους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και εκ μέρους μου, με την ευκαιρία της Γιορτής της Δημοκρατίας της 15ης Νοεμβρίου, της επετείου της ίδρυσης του μέλους μας παρατηρητή, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία προσχώρησε στον Οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της ιστορικής Συνόδου Κορυφής των ηγετών μας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σαμαρκάνδη.

    Και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής μας στη Σαμαρκάνδη, το 2023 ανακηρύχθηκε ως το Έτος Ανάδυσης του Τουρκικού Πολιτισμού στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Ως Οργανισμός, θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη τόσο στην περιοχή μας όσο και παγκοσμίως με τα κράτη μέλη και τα κράτη παρατηρητές μας το 2023, κάτι που έχει νόημα για τον Τουρκικό Κόσμο. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΤΔΒΚ και στον αδελφικό της λαό και να ευχηθώ ένα ευημερούν μέλλον σε ολόκληρο τον Τουρκικό Κόσμο».

    (ΓΜ)

    [06] Μηνύματα από Τουρκία για την επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (15.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,4WZTPqPBQBZR5E0tSQtzqdcKr1DVryzaHhJtIl561Gl3lJBLj3tLYI3mH0cUcI54TtrFeKEBG9amyS8rS7OUwv4wKByqkTVaTwYuhk600GvtpV91A,,&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ έστειλε τα συγχαρητήρια του για την 39η επέτειο από την ίδρυση του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου: «Με την ευκαιρία της 39ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, συγχαίρω ειλικρινά όλους τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μου», ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμά του.

    Έρντογαν

    Τονίζοντας ότι είναι η ειλικρινής επιθυμία και στόχος «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή και να γίνει ένα κράτος που θα μπορεί να σταθεί γερά στα δικά του πόδια σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», ο Ερντογάν ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Κάθε εξέλιξη που επιτυγχάνεται από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είναι η κορυφή του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία, δίκαιο και ελευθερία, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και ευτυχίας για τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος είναι δυνατή μόνο με την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, του κύριου στοιχείου του νησιού. Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα προσεγγίσει το αίτημά μας για αναγνώριση της ΤΔΒΚ με κοινή λογική και δικαιοσύνη.

    Γνωρίζουμε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από την Εξοχότητά σας τον περασμένο Ιούλιο, δείχνοντας τη βούληση για συνεργασία για την επίλυση των κοινών προβλημάτων του νησιού, θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των δύο κρατών και των δύο λαών στο νησί και τελικά θα διευκολύνουν τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζουμε τις προτάσεις αυτές.

    Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ενάντια σε κάθε είδους εμπόδια και αδικία. Με αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις, εκ μέρους του εαυτού μου και του έθνους μου, σας συγχαίρω και πάλι για την Ημέρα της Δημοκρατίας της 15ης Νοεμβρίου και εύχομαι στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στον τουρκοκυπριακό λαό ένα ειρηνικό, ασφαλές και ευημερούν μέλλον».

    Μήνυμα Τσαβούσογλου

    Ο παράνομος Bayrak (15.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,sm5UdnSNysd-NaTlAXEkQKlJ3p3qSch-JXnbqgpzeaOC-g20z6K5td8s1W6XCcn5sJ3EzTIy3plq3u34HjbUuqoGZ8JqLdzf6ACkWWxU5CKB&typo=1) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση του σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, απέστειλε τα συγχαρητήριά του για την «39η επέτειο από την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ», αναρτώντας και φωτογραφία που απεικονίζει την «σημαία της ΤΔΒΚ» στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

    «Ευτυχισμένη 39η επέτειο και Ημέρα της Δημοκρατίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, το σύμβολο της κυριαρχίας του ηρωικού τουρκοκυπριακού λαού! Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου!», έγραψε στην ανάρτηση του ο Τσαβούσογλου.

    Μήνυμα Οκτάι

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει ο Bayrak (15.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,D6P1YtwDnuh1EcR0R-Q9o2h8Fn4D75tl3emHvJiouCBpfF9GNV4PiowIW3HAbOzHjhpu4UTRmCfFL9Uh3vuocuMsjao0RjpFINt5twotyrgOEKHfkmKNT0nQ,,&typo=1), ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανάρτησε σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το εξής συγχαρητήριο μήνυμα για την 39η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος:

    «Ευτυχισμένη 39η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και Ευτυχισμένη Ημέρα της Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την ισχυρότερη δυνατή υποστήριξη ώστε η τουρκοκυπριακή σημαία να κυματίζει για πάντα πάνω από το έδαφος της ΤΔΒΚ και να υπερασπιστούμε τη δίκαιη υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    (ΚΣ)

    [07] Δίδει 100 «υπηκοότητες» ημερησίως το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών

    Κάτω από τον τίτλο: «ΤΔΒΚ: Αποστέρηση της πατρίδας των Κυπρίων», η Avrupa (15.11.22) δημοσιεύει τα ακόλουθα:

    «Διηγούνται οι εργαζόμενοι στο ‘υπουργείο εσωτερικών’ των κατεχόμενων περιοχών: Κάθε μέρα δίνονται τουλάχιστον 100 υπηκοότητες?

    Ξεχωριστά από τις υπηκοότητες κατ’ εξαίρεση που μοιράζει το Υπουργικό Συμβούλιο?

    Ξεχωριστά από τις υπηκοότητες κατ’ εξαίρεση, όπως αυτές που έδωσαν στον βετεράνο του 1974 που γεννήθηκε το 1983 και στον αρχιτέκτονα του συγκροτήματος του Ερντογάν?

    Το υπουργείο εσωτερικών της ΤΔΒΚ κάθε μέρα δίνει τουλάχιστον 100 υπηκοότητες?

    Δηλαδή μηνιαίως περίπου 2500-3000 υπηκοότητες δίνει μόνο το υπουργείο εσωτερικών. Κι αυτός είναι ο πιο χαμηλός αριθμός! Προσθέστε από πάνω αυτές που δόθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο στους βετεράνους του 1974 και στους συγγενείς αυτών?

    Αλλά δεν αρκεί?

    Θέλουν κι άλλο πληθυσμό?

    Καθώς μειώνονται οι Τουρκοκύπριοι αυξάνονται οι ψήφοι, του CTP και του UBP?

    Στις 15 του Νοέμβρη γιορτάζουν μαζί αυτή την αναίμακτη γενοκτονία! Από τον πληθυσμό κερδίζουν και ψήφους και χρήματα?

    Ο γενικός γραμματέας του DP και αφεντικό του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Κερύνειας, ο ‘βουλευτής’ Σερχάτ Ακπινάρ λέει τα εξής: ‘Δεν υφίσταται οικονομία σε μέρος που δεν υπάρχει πληθυσμός. Η Σιγκαπούρη είναι μια χώρα πιο μικρή από εμάς, αλλά ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια? Αν θέλουμε να κατευθύνουμε προς μια δομή ενοποιημένη με τον κόσμο, κατ’ εμένα δεν γίνεται να λέμε ‘εμείς είμαστε Κύπριοι, θα ζήσουμε με χαρουπόμελο’».

    (ΙΣ)

    [08] Ατάογλου: «Το Βαρώσι αύξησε περαιτέρω το τουριστικό δυναμικό της ΤΔΒΚ»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (14.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,yj-aBa2qpSqjhm1JmjzaY4EZbomyorljSNcsMWU-7fi3GQBCrTrIPIeKT0lO8uNhx8HFhuGy3YygKzWWbaJ3njObKG8r71hydhhqK5Mfb0,&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» τουρισμού Φικρί Ατάογλου υποστήριξε ότι αύξησε περαιτέρω το τουριστικό δυναμικό της «ΤΔΒΚ» το Βαρώσι, το οποίο ανοίγει σταδιακά από το 2020 μετά από 46 χρόνια,.

    Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia στην Αττάλεια, όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει την τουριστική έκθεση στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ατάογλου ανέφερε ότι το Βαρώσι προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, αλλά από την Τουρκία το επισκέφθηκαν λιγότεροι άνθρωποι απ' ό,τι περίμεναν.

    Αναφέροντας ότι περίμεναν σημαντικό αριθμό τουριστών τη χρονιά που άνοιξε το Βαρώσι, αλλά αυτό δεν συνέβη λόγω της παγκόσμιας επιδημίας, ο Ατάογλου σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική τουριστική δραστηριότητα μετά την επιδημία.

    Ο Ατάογλου, επίσης υποστήριξε ότι: «Το γεγονός ότι τα Βαρώσι ήταν κλειστό για πολλά χρόνια προκαλεί σοβαρό ενδιαφέρον και τώρα υπάρχει σοβαρή ζήτηση από όλο τον κόσμο. Είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό της ΤΔΒΚ. Προσελκύουμε τουρίστες από παντού».

    Αναφέροντας ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στο Βαρώσι, ο Ατάογλου σημείωσε ότι η περιοχή έχει γίνει «πιο ευνοϊκή» για τον τουρισμό με καταστήματα και σημεία ενοικίασης ποδηλάτων.

    Αναφερόμενος στον νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι «το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου σημαίνει ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μπορούν να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο και θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες».

    «Είμαστε σε συνεργασία με την Τουρκία»

    Ο Ατάογλου ανέφερε ότι το κατοχικό καθεστώς βρίσκεται σε συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τον τουρισμό και πρόσθεσε ότι οι επενδυτές από την Τουρκία και τα κατεχόμενα συνεργάζονται για να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών στον τουρισμό.

    Ο Ατάολγου σημείωσε ότι σχεδιάζουν να φιλοξενήσουν περισσότερους τουρίστες στα κατεχόμενα, ιδίως από το επόμενο έτος.

    (ΓΜ)

    [09] Πέραν των 7 εκατομμυρίων ΤΛ για καθαρισμό της κλειστής πόλης του Βαρωσιού

    Η Yeni D?zen (15.11.22) γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση αποφάσισε την καταβολή 7 εκατομμυρίων 487 χιλιάδων 125 Τουρκικών Λιρών (ΤΛ) για τις δαπάνες καθαρισμού, συντήρησης, επισκευής, διευθετήσεων παραλίας και προσωπικού που πραγματοποίησε ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

    Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος και τέθηκε σε ισχύ.

    (ΚΣ)

    [10] Ο Σαβασάν συμμετείχε σε Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού στην World Travel Market

    Η Vatan (15.11.22) γράφει ότι ο «αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας» και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Αχμέτ Σαβασάν συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού που διοργανώθηκε από την World Travel Market του Λονδίνου και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 χωρών.

    Σε δηλώσεις του, ο Σαβασάν ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής, η οποία πραγματοποιείται από το 2007, ασχολήθηκε φέτος με την εκπαίδευση, την απασχόληση και τη βιωσιμότητα και είχε ως θέμα «Επανεξετάζοντας τον τουρισμό».

    Είπε ότι η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε στο Λονδίνο υπουργούς τουρισμού, ηγέτες του τομέα, εκπροσώπους της νεολαίας και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο για να θέσουν έναν οδικό χάρτη για ένα ασφαλέστερο, πιο πράσινο και πιο έξυπνο μέλλον.

    Επισημαίνοντας ότι τόσο οι τάσεις που καθορίστηκαν στη Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού του Λονδίνου όσο και τα γεγονότα που επισημάνθηκαν σε άλλα σεμινάρια και συνέδρια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την «ΤΔΒΚ», ο Σαβασάν υποστήριξε:

    «Έχει καταστεί αναπόφευκτη ανάγκη να καταστεί ο τουρισμός η κύρια ατζέντα της πολιτικής ζωής στη χώρα μας, να αυξηθεί η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων τουρισμού και περιβάλλοντος και των υπουργείων οικονομίας και να αναπτυχθούν προϊόντα κατάλληλα για τις μεταβαλλόμενες τάσεις του τουρισμού στη βάση της αειφορίας. Πιστεύω ότι με τον συντονισμό του πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ και την αρμονική συνεργασία των υπουργείων τουρισμού και περιβάλλοντος και οικονομίας, ο τουρισμός της χώρας μας θα αναπτυχθεί και τα έσοδα από τον τουρισμό θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023».

    (ΚΣ)

    [11] Συμμετοχή T?RK-SEN στη γενική συνέλευση της ITUC

    Η K?br?s (15.11.22) γράφει ότι η Ομοσπονδία Συντεχνιών Τουρκοκύπριων Εργατών (T?RK-SEN) θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC), που διωργανώνεται στην Αυστραλία και σε αυτό θα εκπροσωπηθούν 187 χώρες.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος της T?RK-SEN, Αρσλάν Μπιτσακλί δήλωσε ότι θα παραμείνουν στη Μελβούρνη μεταξύ 15 και 25 Νοεμβρίου για να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση.

    (ΙΣ)

    [12] Διαδικτυακά θα γίνονται οι αιτήσεις για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από ξένους

    Η Diyalog (15.11.22) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της μονάδας ακίνητης περιουσίας του «υπουργείου εσωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, άρχισαν να δέχονται αιτήσεις ηλεκτρονικά από υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές.

    Η αίτηση μπορεί να γίνει κάνοντας εγγραφή στη σελίδα του λεγόμενου υπουργείου https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=http%3a%2f%2ficisleri.gov.ct.tr&c=E,1,ZI71cgea-laeFzN5RLwaDA96132FYbKf72RfWNgTEwz-hVuz0AbY0tlcMK-ILG2M4B7Z7rITJFRzbXxcJrjyvQLd1ILGGrpEzfqvb2bg,&typo=1 είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, είτε από δικηγόρους τους είτε από πληρεξούσιους.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σοϊλού: «Απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια μηνύματα των ΗΠΑ για την επίθεση»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (14.11.22, aa.com.tr) και τη Milliyet (15.11.22, Milliyet), o Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποδέχονται τα συλλυπητήρια μηνύματα των ΗΠΑ για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

    «Θα ήθελα να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι δεν δεχόμαστε και απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, υποστηρίζοντας είναι προβληματική ότι μια συμμαχία με ένα κράτος που στηρίζει στοιχεία και περιοχές που διαταράσσουν την ειρήνη στην Τουρκία.

    «Οποιοσδήποτε παρέχει στήριξη στο PYD και προσπαθεί να παρέχει εσωτερικές πληροφορίες στο PKK, θεωρείται αυτουργός», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι η τρομοκράτης που συνελήφθη για την επίθεση θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα αν δεν την είχαν συλλάβει, ο Σοϊλού ανακοίνωσε τη σύλληψη της Αχλάμ Αλμπασχίρ, υπήκοος Συρίας που έφθασε στην Τουρκία μέσω Άφριν.

    Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, αποκαλύφθηκε από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ότι η Αλμπασχίρ εκπαιδεύτηκε από τις οργανώσεις ΡΚΚ και PYD (Κούρδους της Συρίας) και ότι έφτασε στην Τουρκία μέσω Άφριν. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι η εντολή για την πραγματοποίηση της επίθεσης είχε έρθει από την Κομπάνι της Συρίας.

    (ΑΚ)

    [02] Δεν έχουμε καμία σχέση με την επίθεση, δηλώνει το PKK

    Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle (14.11.22, DW), το PKK σε ανακοίνωσή του που διαβιβάστηκε μέσω του πρακτορείου F?rat Haber Ajans?, ανακοίνωσε ότι δεν έχει σχέση με την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην οδό Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη και χαρακτήρισε ως ένα σχέδιο αμαύρωσης της οργάνωσης τις προσπάθειες της Τουρκικής κυβέρνησης να επιρρίψει την ευθύνη στην Κομπάνι.

    (ΑΚ)

    [03] Έρντογαν: «Ιστορικό βήμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ινδονησίας το Συμβούλιο Συνεργασίας»

    H Milliyet (15.11.22 milliyet.com.tr) αναφέρεται στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Joko Widodο και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

    Ο Έρντογαν, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδονησία για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ομάδας G20, συμφώνησε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του, Joko Widodo τη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «ιστορικό βήμα».

    «Ο μηχανισμός του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που δημιουργήσαμε από κοινού σήμερα αποτελεί ιστορικό βήμα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά τη συνάντησή του με τον Joko Widodo.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και του Υπουργού Γεωργίας και Δασών Βαχίτ Κιριστσί, υπεγράφησαν Μνημόνια Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της Άμυνας, της Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, της Δασοκομίας και του Περιβάλλοντος. Υπεγράφη επίσης και Μνημόνιο για αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας.

    Ο πρόεδρος Ερντογάν έφτασε στο Μπαλί για να συμμετάσχει στη 17η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 που θα φιλοξενήσει σήμερα και αύριο η Ινδονησία.

    (ΓΜ)

    [04] Με Biden, Macron και άλλους ξένους ηγέτες συναντήθηκε ο Έρντογαν στην Ινδονησία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (15.11.22, aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδονησία για τη Σύνοδο των G-20, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron και τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Bin Selman στο περιθώριο της συνοδου.

    Όπως μεταδίδεται, η συνάντηση με τον Biden, έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

    Κατά τη συνάντηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβίβασε στον Πρόεδρο Έρντογαν τα συλλυπητήρια του για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Λεωφόρο Ιστικλάλ στην Τουρκία και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τις προσπάθειες που κατέβαλλε για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τη μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

    Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε στον Έρντογαν ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία στο θέμα των F16.

    O Biden δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 15 November 2022 - 13:52:27 UTC