Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-11-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 215/2022 04.11.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ουστέλ: Ένα δισεκατομμύριο πρόσθετη στήριξη από την Άγκυρα
  • [02] Ερτουρούγογλου: «Νομίζω ότι η ναυτική βάση είναι απαραίτητη»
  • [03] «Πολιτογραφήσεων» συνέχεια ? 271 νέες «υπηκοότητες» σε 5 μήνες
  • [04] Τερμάτισαν μονομερώς την συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο πρόγραμμα «Imagine»
  • [05] Συνάντηση Τατάρ με ακαδημαϊκούς και φοιτητές από την Εσθονία
  • [06] Τσαβούσογλου: Αναφορά στο Κυπριακό σε συνάντηση με Ολλανδή πολιτικό
  • [07] Κορκμαζχάν: «Αυτή η χώρα τελεί υπό κατοχή»
  • [08] Ταλαϊκούρτ: «Χρειάζεται ενδυνάμωση η θρησκευτική γνώση»
  • [09] Στοιχεία για τον «προϋπολογισμό» του κατοχικού καθεστώτος
  • [10] Στοιχεία για τον πληθωρισμό στις κατεχόμενες περιοχές
  • [11] «Στόχος 10,000 τουρίστες υγείας και 100 εκατομμύρια δολάρια εισόδημα»
  • [12] Καταδίκη υπόπτου για παράνομη μεταφορά χρηματικού ποσού
  • [13] Κατασχέθηκαν 30 εκατομμύρια δολάρια του Φαλιαλί σε κρυπτονομίσματα στη Μάλτα
  • [14] Εξήγγειλε υποψηφιότητα για την δημαρχεία της κατεχόμενης Λευκωσίας ο Χαρμαντζί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καλίν: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την τουρκία, δεν έχει τέτοια ικανότητα»
  • [02] Διάσκεψη Τύπου Τσαβούσογλου- Stoltenberg
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν ? Γκουτέρρες
  • [04] Ερσόϊ: «Πετύχαμε την επιστροφή 531,000 Σύρων στη χώρα τους»
  • [05] Συνελήφθησαν 11 άτομα που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα στην Ελλάδα
  • [06] Ο Κιλιτσντάρογλου διώκεται για «δημόσια διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ουστέλ: Ένα δισεκατομμύριο πρόσθετη στήριξη από την Άγκυρα

    H Diyalog (04.11.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι θα δοθούν ένα δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες (ΤΛ) επιπρόσθετη βοήθεια από την Άγκυρα στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ουστέλ ανακοίνωσε επίσης ότι στις 15 Νοεμβρίου, την επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος θα δώσουν 4,000 ΤΛ σε όσους λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα και 2,000 χιλιάδες ΤΛ σε όσους λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, ενώ η Τουρκία θα συνεισφέρει επιπλέον ένα δισεκατομμύριο 97 εκατομμύρια ΤΛ στον φετινό προϋπολογισμό.

    Δήλωσε επίσης ότι εγκρίθηκε η δημιουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 25 μεγαβάτ, με όλα τα έξοδα χρηματοδότησης να καλύπτονται από την «ένωση ξενοδόχων» και το «βιομηχανικό επιμελητήριο».

    «Ένα δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια επιπλέον συνεισφορά στην ΤΔΒΚ»

    Ο Ουστέλ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, ότι υπογράφηκε ένα «πρόσθετο πρωτόκολλο» με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό μεταφέρθηκαν στην «ΤΔΒΚ» πόροι ύψους ενός δισεκατομμυρίου 97 εκατομμυρίων ΤΛ.

    Είπε επίσης ότι θα διεξαχθούν μελέτες και θα υπογραφούν «πρωτόκολλα» με την Τουρκία, προκειμένου να δοθεί ριζική λύση σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια.

    Θα υπογραφεί επίσης «5ετής διεθνής συμφωνία» για την αγορά μαζούτ, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για μετρητές, θα εγκατασταθούν φίλτρα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο κατεχόμενο χωριό Τράπεζα και η συντήρηση και επισκευή των σταθμών θα καλυφθεί από την Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την τουρκική εταιρεία AKSA (Aksa Power Generation), η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει, διανέμει, πουλά και εξυπηρετεί γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, αλλά το κόστος ενοικίασης θα επανεξεταστεί και θα υπογραφεί νέα «σύμβαση».

    Αποφασίστηκε επίσης να μην επιβληθεί φόρος στον κατώτατο μισθό.

    Είπε ακόμα πως όλες οι μισθώσεις «κρατικών» ακινήτων και ακινήτων που ανήκουν στη Διοίκηση Βακουφιών (ΕΒΚΑΦ) θα γίνονται σε τουρκικές λίρες κατά την επόμενη περίοδο και θα υπάρχει αύξηση στο ενοίκιο σύμφωνα με τους ρυθμούς πληθωρισμού που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Ανέφερε πως έγιναν «ρυθμίσεις» στον «εσωτερικό κανονισμό» σχετικά με την εφαρμογή της διαφοράς τιμής για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ανάδοχοι στους διαγωνισμούς λόγω της συναλλαγματικής κρίσης και να οριστικοποιηθούν οι προσφορές.

    Προβλήματα στην Αρχή Ηλεκτρισμού

    Ο Ουστέλ αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα στην ηλεκτρική ενέργεια. Αναφέροντας ότι 900 εκατομμύρια ΤΛ εστάλησαν για τα χρέη της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού, δήλωσε ότι το υπόλοιπο μέρος του συνολικού ποσού του ενός δισεκατομμυρίου 97 εκατομμυρίων ΤΛ θα ανακοινωθεί με την άφιξη του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα.

    Αναφέροντας ότι έχουν διεξαγάγει τις απαραίτητες και λεπτομερείς μελέτες με την Τουρκία για το θέμα αυτό, ο Ουστέλ δήλωσε ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρέλαιων (TPIC) συμφώνησε να παρέχει καύσιμα με περιεκτικότητα σε θείο 1%, ότι θα καταβάλει μόνο το κόστος των καυσίμων και ότι η Τουρκία θα αναλάβει το φορτίο.

    Αναφέροντας ότι θα υπογραφεί μια 5ετής διεθνής συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ουστέλ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα.

    Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία

    Η K?br?s (04.11.22) στεγάζει τις δηλώσεις Ουστέλ κάτω από τον τίτλο «Θα επιλύσουμε ριζικά το 2023 τα προβλήματα στον ηλεκτρισμό» και γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός είπε ότι θα λύσουν ριζικά τα προβλήματα στον ηλεκτρισμό και ότι θα φέρουν ηλεκτρισμό με καλώδια από την Τουρκία.

    Ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, Αχμέτ Τολγκάι, σχολιάζει το θέμα στην στήλη του σήμερα κάτω από τον τίτλο «Θα έρθει ηλεκτρισμός με καλώδιο από την Τουρκία» και αναφέρει ότι η επεξήγηση του τίτλου που χρησιμοποίησε είναι ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλαν μαζί με την Τουρκία, έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο. Αναφέρει και το εξής ο Τολγκάι:

    «Πλέον υπάρχει εστίαση σε αυτό το έργο στο θέμα της λύσης της χρόνιας κρίσης μας στον ηλεκτρισμό. Άνοιξαν πανιά για την ενοποίηση. Μετά το νερό, θα τρέξει προς την χώρα μας και η ενέργεια της Ανατολίας».

    Η Avrupa (04.11.22) δημοσιεύει τις δηλώσεις Ουστέλ κάτω από τον τίτλο «Και τα καύσιμα παραδόθηκαν στον Ταγίπ» και γράφει ότι πλέον δεν θα υπάρχουν προσφορές για αγορά καυσίμων, αφού σύμφωνα με τον Ουστέλ θα υπογραφεί πενταετές «πρωτόκολλο» με την Τουρκία και το πρώτο καράβι θα έρθει στα κατεχόμενα στις 11 Νοεμβρίου. Είπε ότι την προσεχή βδομάδα θα υπογραφεί «πρωτόκολλο» και με την TP?C, η οποία είναι «οργανισμός του κράτους» της Τουρκίας και θα μεταφέρει καύσιμα στα κατεχόμενα σύμφωνα με την τιμή που υπάρχει στην αγορά.

    (ΚΣ)

    [02] Ερτουρούγογλου: «Νομίζω ότι η ναυτική βάση είναι απαραίτητη»

    Ο παράνομος Bayrak (04.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,icH3CyV0MNjLKcE2l23Q7wJq6TxB2Ojj55AEdMNSotZ3XRw3OtZXWwvQKzOSmsOlG4ThoPDHuXwHd-uE1Bl7jLYskQPz0yo5N9h17y0IEZcT1uOuMxLG5C5pUg,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι «δεν θα καθίσουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες εξοπλισμών της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ανάλογα με τα βήματα που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. «Η δημιουργία ναυτικής βάσης θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά τα μέτρα», είπε.

    Ο Ερτουγρούλογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις της τουρκικής υπηρεσίας του γερμανικού ειδησεογραφικού καναλιού Deutsche Welle (DW).

    «Καμία ενέργεια που αποσκοπεί σφετερισμό των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων δεν θα επιτραπεί»

    Σε ερώτηση «πώς αξιολογεί την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή», ο Ερτουγρούλογλου είπε πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται λίγο αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού, όπως υποστήριξε οι πολιτικές των ΗΠΑ και του δυτικού κόσμου, είτε αφορούν την Ελλάδα είτε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» είναι μεροληπτικές. «Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν θα επιτραπεί καμία ενέργεια που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και που στοχεύει να σφετεριστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Λαμβάνονται οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή πέντε χώρες, είναι που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα»

    Όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ για την Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ούτε στο παρελθόν είχαν «ισορροπημένη πολιτική» και αυτό οφείλεται στην επιρροή του ελληνικού λόμπι. «Ωστόσο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, οι Έλληνες θεωρούνταν πάντα σε πλεονεκτικότερη θέση από εμάς. Τα εμπάργκο και τα απάνθρωπα μέτρα απομόνωσης που μας επιβάλλονται δεν ενοχλούν κανέναν. Είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή πέντε χώρες, που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα. Οι Τουρκοκύπριοι πάντα έμεναν σε μειονεκτική θέση και μόνο η μητέρα πατρίδα μας ήταν η μόνη που μας φρόντιζε», ισχυρίστηκε.

    «Χάρη στη μητέρα πατρίδα μας, εξακολουθούμε να υπάρχουμε στην Κύπρο και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας ούτε στο νησί ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο στο έλεος των Ελληνοκυπρίων», υποστήριξε και πρόσθεσε πως δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια να βλέπουν τους εξοπλισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ απειλείται η ασφάλειά τους, όπως ισχυρίστηκε.

    «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει μαζί με την μητέρα πατρίδα μας. Αλλά αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να περιγράφουν λεπτομερώς. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) είναι ήδη γνωστά, είναι τοποθετημένα στο αεροδρόμιο. Το έχω αναφέρει και στο παρελθόν - πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ναυτική βάση. Αλλά τέτοια μέτρα δεν είναι πράγματα που πρέπει να διαφημίζονται και να ανακοινώνονται. Οι κινήσεις της άλλης πλευράς παρακολουθούνται, και ό,τι χρειάζεται να γίνει ως απάντηση σε αυτές, με τρόπο που να τους βάλει στη θέση τους, γίνεται χωρίς δισταγμό. Είναι τόσο απλό», είπε και πρόσθετε τα εξής:

    «Ο αμερικανικός στρατός θα εκπαιδεύσει τον ελληνικό στρατό της Εθνικής Φρουράς. Ενάντια σε ποιον; Ρωτάμε τους Αμερικανούς. Ενάντια σε ποιον; Ενάντια στους Ρώσους; Τι σχέση έχει ο στρατός της Ελληνοκυπριακής Εθνοφρουράς με τους Ρώσους; Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση [?] είναι μια απειλητική πολιτική κατά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Θα κάτσουμε να το βλέπουμε αυτό; Θα λάβουμε τα μέτρα μας. Αν χρειαστεί, θα βάλουμε τους συνομιλητές μας στη θέση τους».

    «Υπάρχει μόνο ένας στρατός που αποτελεί αποτρεπτική δύναμη στο νησί, ο τουρκικός στρατός»

    Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία σε αυτή την κατάσταση, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Τέτοια ζητήματα διαμορφώνονται από τα βήματα που θα γίνουν από το νότο. Δεν έχουμε ατζέντα για να αυξήσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων χωρίς λόγο ή να μειώσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων χωρίς λόγο. Υπάρχει μόνο ένας στρατός που αποτελεί αποτρεπτική δύναμη στο νησί, ο τουρκικός στρατός. Ο τουρκικός στρατός δεν είναι στρατός επίθεσης. [?] Εμείς έχουμε το ρόλο του αποτρεπτικού παράγοντα, ενώ οι νότιοι έχουν το ρόλο του επιτιθέμενου. Είναι στο χέρι μας να τους βάλουμε στη θέση τους, αν κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει».

    «Η Ρωσία θα μπορούσε να ανοίξει μια αντιπροσωπεία εδώ»

    Σε ερώτηση για την πιθανότητα η Ρωσία να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» μετά τις εξελίξεις του πολέμου με την Ουκρανία, να γίνουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία, ή να ανοίξει αντιπροσωπεία η Ρωσία στα κατεχόμενα, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε πως όλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον κόσμο «να αναγνωρίσει επίσημα την ΤΔΒΚ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» και ισχυρίστηκε:

    «Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη Ρωσία. Τα σχόλια που βρίσκονται σήμερα στην ημερήσια διάταξη είναι πρόωρα και, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσμα δημοσιογραφικού εντυπωσιασμού. Η ιδέα να ανοίξουν οι Ρώσοι γραφείο ή αντιπροσωπεία στην ΤΔΒΚ είναι στην ημερήσια διάταξη. Πέρυσι, το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στο νότο ήρθε στο υπουργείο μας και ρώτησε ποια ήταν η νομοθεσία μας σχετικά με το άνοιγμα γραφείου στο βορρά. Τους δώσαμε την απάντηση. Τώρα μπορεί να ανοίξουν ένα γραφείο εδώ. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Θα το πράξουν, αλλά αυτό δεν οδηγεί στην ερμηνεία ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ. Γιατί θα ανοίξουν γραφείο εδώ; Επειδή υπάρχουν χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που ζουν στη βόρεια Κύπρο. Έχουν εγκατασταθεί εδώ. Αυτοί οι Ρώσοι δεν μπορούν να περάσουν στη νότια Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι δεν επιτρέπουν στους αλλοδαπούς που εισέρχονται στο νησί μέσω των λιμανιών της ΤΔΒΚ να περάσουν στο νότο. Ως εκ τούτου, πρόκειται για προξενική υπηρεσία για χιλιάδες Ρώσους που ζουν εδώ».

    Αναφερόμενος στις απευθείας πτήσεις από την Ρωσία, ο Ερτουγρούλογλου είπε πως δεν έχουν πληροφορίες για το κατά πόσον θα προσγειωθούν ρωσικά αεροπλάνα στα κατεχόμενα.

    «Μέχρι σήμερα, τουρκικές εταιρείες όπως η THY ή η Pegasus έχουν φέρει Ρώσους πολίτες εδώ. Μπορούν τα ρωσικά αεροπλάνα, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), να προσγειωθούν στην Τουρκία και στη συνέχεια να απογειωθούν και να έρθουν τεχνικά στην ΤΔΒΚ; Ίσως. Αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου έχει επίσης παραταθεί για το 2023 για τεχνικούς λόγους. Πρόκειται λοιπόν για ισχυρισμούς που δεν έχουν συγκεκριμένη βάση προς το παρόν, αλλά ελπίζω ότι θα είναι εφικτό. Ρωσικά αεροπλάνα θα προσγειώνονται στο Ερτζάν, Ρώσοι τουρίστες θα έρχονται εδώ. Δεν έχουμε πολιτική που να αποκλείει κανέναν. Αντιθέτως, υπάρχει ένας κόσμος που μας αποκλείει», υποστήριξε.

    «Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει νέα εξέλιξη το επόμενο διάστημα όσον αφορά τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η βάση αυτού του ζητήματος βρίσκεται στις προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων να κλείσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους εντός των συνόρων τους.

    «Λες και η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα δεν έχει σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αγνοούν πλήρως τους Τουρκοκύπριους. Γιατί σύμφωνα με αυτούς, αυτοί είναι το κράτος και λένε ‘μην ανησυχείτε, θα σας δώσουμε κάποιο μερίδιο από το εισόδημα που θα αποκτήσουμε από αυτά τα πλούτη’. Λες και το πρόβλημά μας είναι πόσα χρήματα μπορούμε να πάρουμε από αυτή την επιχείρηση. [?] Καμία ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αγνοήσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Έχουμε μια πρόταση- ας συγκεντρώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από το τραπέζι. Η διεθνής κοινότητα είναι αυτή που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό», ισχυρίστηκε.

    «Θα εκτελέσει με επιτυχία τα καθήκοντα του ο νέος πρέσβης»

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τον διορισμό του Μετίν Φεϊζίογλου, από την Τουρκία ως νέου «πρέσβη» στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε: «Χαιρετίζουμε φυσικά και αυτόν τον διορισμό. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα άτομο με ανώτερη γνώση του διεθνούς δικαίου. Είναι έμπειρος νομικός. Έχει επίσης καλή γνώση της πολιτικής και έχει διπλωματική παράδοση. Είμαστε βέβαιοι ότι ως έμπειρο και καλά εξοπλισμένο πρόσωπο, θα εκτελέσει το καθήκον του με επιτυχία».

    (ΚΣ)

    [03] «Πολιτογραφήσεων» συνέχεια ? 271 νέες «υπηκοότητες» σε 5 μήνες

    Η Yeni D?zen (04.11.22) γράφει ότι «υπηκοότητα» σε 271 άτομα παραχώρησε η λεγόμενη κυβέρνηση των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και της Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) από τον Μάιο του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα.

    Οι «υπηκοότητες» παραχωρήθηκαν με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» υπό τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ και δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος σε διάφορες ημερομηνίες. Η εφημερίδα δημοσιεύει τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν «υπηκοότητα» και τις ημερομηνίες που ανακοινώθηκε η σχετική απόφαση.

    Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των νέων «πολιτών» του καθεστώτος στην «επίσημη εφημερίδα» είναι οι εξής:

    1 Σεπτεμβρίου 2022: 29 «υπηκοότητες»

    2 Σεπτεμβρίου 2022: 8 «υπηκοότητες»

    16 Σεπτεμβρίου 2022: 49 «υπηκοότητες»

    18 Σεπτεμβρίου 2022: 21 «υπηκοότητες»

    20 Οκτωβρίου 2022: 121 «υπηκοότητες»

    2 Νοεμβρίου 2022: 43 «υπηκοότητες».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τερμάτισαν μονομερώς την συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο πρόγραμμα «Imagine»

    Κάτω από τον τίτλο «’Επικίνδυνη’ νοοτροπία», η Yeni D?zen (04.11.22) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος τερμάτισε μονομερώς το πρόγραμμα «Imagine», που άρχισε με χορηγία της Γερμανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, αφορά την καλλιέργεια κουλτούρας ειρήνης και σε αυτό συμμετείχαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί και μαθητές.

    Στην επιστολή της λεγόμενης προεδρίας προς το «υπουργείο παιδείας» αναφέρεται ότι οι εργασίες του προγράμματος «περιέχουν κάποια επικίνδυνα στοιχεία από την άποψη της πολιτικής που βασίζεται στα δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και την κυριαρχική ισότητα».

    Σημειώνεται ότι πριν ορισμένο χρονικό διάστημα, η «προεδρία» συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Γερμανίας στην οποία ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα για την εφαρμογή του προγράμματος εφόσον αυτό δεν περιέχει οποιεσδήποτε πολιτικές προκαταλήψεις ή πολιτικά μηνύματα, ετοιμάζεται από αμερόληπτα άτομα και οργανισμούς και το υλικό του μελετάται και εγκρίνεται εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς πριν την εφαρμογή του.

    Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η «προεδρία», ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του «υπουργείου παιδείας» να εργαστεί προκειμένου να μην υπάρχουν πολιτικά στοιχεία και προκαταλήψεις στο σχέδιο και αναφέρθηκε ότι χρειάζεται να της αποστέλλονται τα υλικά από το «υπουργείο» για έγκριση.

    Σημειώνεται ότι σε αξιολόγηση της μεθόδου και των υλικών του σχεδίου «Imagine» για την σχολική χρονιά 2022-2023 διαπιστώθηκε ότι «περιέχει κάποια επικίνδυνα στοιχεία από την άποψη της πραγματικότητας ότι υπάρχουν δύο χωριστές αρχές/κράτη στην Κύπρο και της πολιτικής των δύο κρατών που ακολουθούμε και των αναγκών της». Υποστηρίζεται και το εξής:

    «Ουσιαστικά, ενώ έπρεπε αυτό το σχέδιο να τύχει διαπραγμάτευσης, να ετοιμαστεί και να εφαρμοστεί εκ μέρους των δύο πλευρών από κοινού, όπως συμβαίνει στις Τεχνικές Επιτροπές, το γεγονός ότι Σχέδιο Imagine ετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε εκ μέρους του Association for Historical Dialogue and Research και του Home for Cooperation, θέτει την Διμερή Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσή μας στη θέση διαμεσολαβητή και δημιουργεί την δυνατότητα προώθησης στοιχείων που θα μπορούσαν να αντίκεινται στην πολιτική μας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που ακολουθούμε στο Κυπριακό στον Σύνδεσμο Historical Dialogue and Research, ανάμεσα στους χορηγούς του οποίου βρίσκεται και η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία [?]»

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο ειδικός αντιπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας, Εργκιούν Ολγκούν ανέφερε ότι στο σχέδιο συμμετέχει και ο Association for Historical Dialogue and Research, στους χορηγούς του οποίου είναι και η Κυριακή Δημοκρατία, γεγονός το οποίο δημιουργεί «προκατάληψη».

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν μπορεί να καταλάβει την αναστολή του προγράμματος και χαρακτήρισε ως «ανεύθυνη συμπεριφορά» την μονομερή αναστολή του. Είπε ότι δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί με καλή βούληση το γεγονός ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε για πολιτικούς λόγους.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης Aleem Siddique ανέφερε στην εφημερίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε πολλές φορές την σημασία που αποδίδει στην εκπαίδευση ειρήνης και επανέλαβε αυτή την θέση στο ψήφισμα 2646 (2022) για την Κύπρο. Είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή και με τις δύο πλευρές για το πρόγραμμα Imagine.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνάντηση Τατάρ με ακαδημαϊκούς και φοιτητές από την Εσθονία

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (03.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,-akAUt4-YoaqDsY29TQH6hchVn2WXgB56L0RU2jOBDpBtaG1ZmvnxmFpbAhV0XW9PybC0CUihiHB4Bm9dxXmGWQUaWA1Lj9YO38WLE-M4qJMFvZ88AF8GN2b&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με ακαδημαϊκούς και φοιτητές του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ταρτού της Εσθονίας, οι οποίοι βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου για «εκπαιδευτική επίσκεψη».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στην ομιλία του ο Τατάρ ενημέρωσε τους ξένους φοιτητές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί και ότι μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία «δύο κυρίαρχων κρατών» που ζουν δίπλα-δίπλα. Πρόσθεσε ότι η νέα πολιτική υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία και ότι η πολιτική αυτή δεν θα ανατραπεί ποτέ.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των Τούρκων της Κύπρου πρέπει να γίνουν αποδεκτά για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και υποστήριξε ότι δεν έχει αλλάξει η ελληνοκυπριακή νοοτροπία και ότι οι προσπάθειές της να επεκτείνει την εξουσία της στο βορρά δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές.

    Αναφερόμενος στους «άδικους περιορισμούς και την απομόνωση», που όπως ισχυρίστηκε, έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους, Τατάρ υποστήριξε ότι παρά τα εμπόδια, η «ΤΔΒΚ» συνεχίζει να αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο τουρισμός.

    Ο Τατάρ επίσης επισήμανε τη σημασία της μελέτης του Κυπριακού από το Πανεπιστήμιο του Ταρτού στην Εσθονία και εξέφρασε την αναγκαιότητα τέτοιων επαφών για την υπεράσπιση της «δίκαιης υπόθεσης» και την γνωστοποίησή της στον κόσμο.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται παρά το γεγονός ότι θυματοποιούνται και θα συνεχίσουν την πορεία τους με αποφασιστικότητα για να κάνουν να ακουστεί το «δίκαιο αίτημά τους» και τη φωνή τους στον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας και της ίσης κυριαρχίας, η οποία αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα για τους Τουρκοκύπριους, κατά τον ισχυρισμό του.

    Καταληκτικά, ο Τατάρ ενημέρωσε για το έργο του νερού που έρχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα και ανέφερε ότι υπέβαλε προτάσεις για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε θέματα ενέργειας και νερού.

    (ΓΜ)

    [06] Τσαβούσογλου: Αναφορά στο Κυπριακό σε συνάντηση με Ολλανδή πολιτικό

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (03.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,p3XClRLEfwa3SBko-ojT6QclV9-JJC7Pts1LeJENDMe69nwtWDu01EdQmOPmf20yPq1G6JYYmZP2Xz5VfiELQbzIgACg5ffWhQLUeQOE,&typo=1) γράφει ότι με το μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ολλανδή πολιτικό Oomen-Ruijten, συναντήθηκε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Συναντηθήκαμε με την Oomen-Ruijten, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μεταφέραμε τις απόψεις μας για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και τονίσαμε την αποφασιστική μας στάση».

    (ΓΜ)

    [07] Κορκμαζχάν: «Αυτή η χώρα τελεί υπό κατοχή»

    Η Avrupa (04.11.22) γράφει ότι o Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την κατασκευή του συγκροτήματος κτιρίων, υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα μιλούν ή να ασκούν πολιτική θεωρώντας ότι δεν υφίστανται κάποια πράγματα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα ενόσω δεν δέχονται ότι υπάρχει κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    «Αυτή η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή. Βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κορκμαζχάν και πρόσθεσε: «Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πρόεδρος αυτού του κράτους και σας έκανε την τιμή, κατασκευάζει ένα συγκρότημα. Πρόκειται για μια σχέση ‘κατακτητή-κατεχόμενης χώρας’. Δεν πρόκειται για σχέση μητέρας πατρίδας-θυγατέρας πατρίδας ή για δύο ισότιμα κράτη, για μια σχέση που βασίζεται στην προσωπικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».

    «Αναζητώντας τη δημοκρατία σε ένα κομμάτι γης υπό κατοχή...»

    Ο Κορκμαζχάν συνέχισε λέγοντας ότι η διαίρεση της χώρας, η στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας, η οικονομική κατοχή, η πολιτική παρέμβαση και οι επιβολές θα τερματιστούν, η Κύπρος θα ενωθεί σε ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ιδρυτικός εταίρος μαζί με τους Ελληνοκύπριους και θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει στον κόσμο.

    Είπε ότι αυτό που ουσιαστικά του προκαλεί έκπληξη είναι το ότι άτομα που αναζητούν τη δημοκρατία σε ένα κομμάτι γης υπό κατοχή, που θεωρούν ότι υπάρχει δημοκρατία εντός αυτών των συνόρων, και που θεωρούν ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα, σαστίζουν όταν εκδηλώνονται συμπεριφορές αντίθετες προς αυτά και είπε:

    «Σύμφωνα με αυτούς, εδώ είναι ένα τμήμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτούς, είναι μια επαρχία της Τουρκίας, και αν ήταν δυνατόν - και το θέλουν - αυτό που πραγματικά θέλουν είναι η ενσωμάτωση και η προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία, αυτό είναι που αποκαλούμε κρατική πολιτική από τη δεκαετία του 1950».

    Ο Κορκμαζχάν δήλωσε επίσης ότι το συγκρότημα δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής των Τουρκοκυπρίων, ούτε στην πολιτική τους αντίληψη και η επιμονή στο παράνομο συγκρότημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αποικισμού. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτείνεται από την οικονομία μέχρι την πολιτική, από τα θρησκευτικά μαθήματα μέχρι την κατασκευή του συγκροτήματος. Πρέπει να το δούμε έτσι: Εδώ υπάρχει ένα καθεστώς και μια μεταφορά πληθυσμού. Η οικονομία αλλάζει χέρια και αλλάζει η πολιτική αντίληψη. Επομένως, το συγκρότημα δεν είναι μόνο ένα συγκρότημα. Το συγκρότημα είναι σύμβολο όλων αυτών των πολιτικών. Επιβάλλεται σε αυτή τη χώρα ως σύμβολο όλων αυτών των καταπιεστικών, αποικιοκρατικών, κατοχικών πολιτικών».

    (ΙΣ)

    [08] Ταλαϊκούρτ: «Χρειάζεται ενδυνάμωση η θρησκευτική γνώση»

    Η Avrupa (04.11.22) γράφει ότι o Χαλίλ Ταλαϊκούρτ, πρόεδρος του λεγόμενου «ελεγκτικού συμβουλίου της πρωθυπουργίας», σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα ότι εξανάγκασε υφισταμένους του να παρακολουθήσουν μαθήματα Κορανίου, τα χαρακτήρισε ως επιθέσεις που στόχο έχουν τον Ουνάλ Ουστέλ, τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο Ταλαϊκούρτ δήλωσε: «Φοβούνται τη θρησκεία, διότι είναι αδύνατες οι γνώσεις μας περί θρησκείας. Δεν υπήρχαν ικανά άτομα να παρέχουν τέτοια εκπαίδευση, όμως τώρα έχουμε ένα καθηγητή Πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων. Είναι ένας από τους πρεσβύτερους. Εγώ προσπαθώ να επωφελούμαι απ’ αυτόν. Και από αυτό πιο σημαντικό, είναι να διδάσκεται η θρησκεία. Παλιά στα σχολεία υπήρχε μάθημα Θρησκευτικής Κουλτούρας και Ηθικής. Υπήρχε μάθημα Γεωργική Γνώση, διδάσκονταν πως φυτεύεται ένα δέντρο, πως ποτίζεται για να μεγαλώσει. Όλα αυτά έμειναν εκτός διδακτέας ύλης. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν γνωρίζουν, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μάθουμε τη θρησκεία μας, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαβαστεί μια προσευχή στις κηδείες μας».

    (ΙΣ)

    [09] Στοιχεία για τον «προϋπολογισμό» του κατοχικού καθεστώτος

    Η Vatan (04.11.22) γράφει ότι στο «νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της ΤΔΒΚ» για το οικονομικό έτος 2023, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα στη λεγόμενη «κοινοβουλευτική επιτροπή», προβλέπονται δαπάνες ύψους 35 δισεκατομμυρίων 850 εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών (ΤΛ), έσοδα ύψους 32 δισεκατομμυρίων 800 εκατομμυρίων ΤΛ και έλλειμμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων 50 εκατομμυρίων ΤΛ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «προϋπολογισμός» για το 2022 ανερχόταν σε 12 δισεκατομμύρια 770 εκατομμύρια ΤΛ και αναθεωρήθηκε σε 21 δισεκατομμύρια 462 εκατομμύρια 825 χιλιάδες 708 ΤΛ τον περασμένο Μάιο λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας στην οικονομία.

    Το μεγαλύτερο κονδύλι του «προϋπολογισμού» το 2023, 17 δισεκατομμύρια 715 εκατομμύρια 104 χιλιάδες 700 ΤΛ, ήτοι 49,41%, διατέθηκε στο λεγόμενο «υπουργείο οικονομικών». Το δεύτερο σε ύψος κονδύλι διατέθηκε στο «υπουργείο εθνικής παιδείας» με μερίδιο 4 δισεκατομμύρια 130 εκατομμύρια 908 χιλιάδες 200 ΤΛ και το τρίτο μεγαλύτερο ποσό δόθηκε στο «υπουργείο υγείας» με μερίδιο 3 δισεκατομμύρια 115 εκατομμύρια 355 χιλιάδες 400 ΤΛ.

    Ενώ τα τοπικά έσοδα υπολογίζονται σε 21 δισεκατομμύρια 470 εκατομμύρια ΤΛ στον «προϋπολογισμό», 11 δισεκατομμύρια 614 εκατομμύρια ΤΛ 144 χιλιάδες ΤΛ διατίθενται για δαπάνες προσωπικού.

    Το ποσό των επιχορηγήσεων, της βοήθειας και των δανείων από την Τουρκία, το οποίο ήταν 4 δισεκατομμύρια ΤΛ πέρυσι, προβλέπεται να ανέλθει σε 8 δισεκατομμύρια ΤΛ στον «προϋπολογισμό» του 2023.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού οικονομικών», Αλισάν Σαν στόχος τους είναι να καλύψουν το έλλειμμα 3 δισεκατομμυρίων 50 εκατομμύριων ΤΛ από εγχώριους πόρους, από έσοδα που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των «νομικών ρυθμίσεων» και έσοδα που θα προκύψουν από την καταπολέμηση της «παρανομίας».

    ΕΞΟΔΑ

    Στο κονδύλι των δαπανών του «προϋπολογισμού», εκτός από τις δαπάνες προσωπικού, εμφανίζονται περίπου 748,6 εκατ. ΤΛ δαπάνες «κρατικών» ασφαλίστρων προς τους «φορείς κοινωνικής ασφάλισης», 2 δισ. 436,5 εκατ. ΤΛ δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, 480 εκατ. ΤΛ δαπάνες τόκων, 15 δισ. 416,6 εκατ. ΤΛ τρέχουσες μεταβιβάσεις, 904 εκατ. ΤΛ κεφαλαιουχικές δαπάνες και 4 δισ. 250 εκατ. ΤΛ αποθεματικές πιστώσεις.

    ΕΣΟΔΑ

    Το μεγαλύτερο στοιχείο στο τμήμα των εσόδων του «προϋπολογισμού» είναι τα τοπικά έσοδα με 21 δισεκατομμύρια 470 εκατομμύρια ΤΛ, ενώ αναμένονται 2 δισεκατομμύρια 350 εκατομμύρια ΤΛ από το ταμείο σταθεροποίησης τιμών, 395 εκατομμύρια ΤΛ από άλλα ταμεία, 24 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ΤΛ έσοδα από ανανεώσιμο κεφάλαιο και 560 εκατομμύρια 400 χιλιάδες ΤΛ ειδικά έσοδα. Εξάλλου, άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τμήμα των εσόδων είναι 5 δισεκατομμύρια 500 εκατομμύρια ΤΛ βοήθεια και 2 δισεκατομμύρια 500 εκατομμύρια ΤΛ δάνεια από την Τουρκία.

    Από τις επιχορηγήσεις και τη βοήθεια της Τουρκίας, 3 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια ΤΛ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και 2 δισεκατομμύρια 100 εκατομμύρια ΤΛ για την άμυνα.

    ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

    Οι διάφορες πιστώσεις κατανέμονται σε λεγόμενους «θεσμούς, οργανισμούς και επιμέρους υπηρεσίες» του κατοχικού μορφώματος ως εξής:

    «Προεδρία»: 143 εκατομμύρια 205 χιλιάδες

    «Βουλή»: 146 εκατομμύρια 794 χιλιάδες 50

    «Πρωθυπουργία»: 467 εκατομμύρια 464 χιλιάδες 10

    «Αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργείο τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος»: 523 εκατομμύρια 581 χιλιάδες

    «Υπουργείο δημοσίων έργων και μεταφορών»: 1 δισεκατομμύριο 36 εκατομμύρια 455 χιλιάδες 200

    «Υπουργείο εξωτερικών»: 362 εκατομμύρια 417 χιλιάδες 980

    «Υπουργείο οικονομικών»: 17 δισεκατομμύρια 715 εκατομμύρια 104 χιλιάδες 700

    «Υπουργείο εσωτερικών»: 1 δισεκατομμύριο 47 εκατομμύρια 526 χιλιάδες 860

    «Υπουργείο εθνικής παιδείας»: 4 δισεκατομμύρια 130 εκατομμύρια 908 χιλιάδες 200

    «Υπουργείο οικονομίας και ενέργειας»: 128 εκατομμύρια 653 χιλιάδες 200

    «Υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων»: 1 δισεκατομμύριο 315 εκατομμύρια 545 χιλιάδες 400

    «Υπουργείο υγείας»: 3 δισεκατομμύρια 115 εκατομμύρια 355 χιλιάδες 400

    «Υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων»: 1 δισεκατομμύριο 388 εκατομμύρια 110 χιλιάδες

    «Δικαστήρια»: 236 εκατομμύρια 796 χιλιάδες 700

    «Νομικό τμήμα»: 80 εκατομμύρια 777 χιλιάδες 200

    «Ελεγκτικό συνέδριο»: 43 εκατομμύρια 949 χιλιάδες 900

    «Επιτροπή δημόσιας διοίκησης»: 25 εκατομμύρια 89 χιλιάδες

    «Ανώτατος διοικητικός ελεγκτής»: 11 εκατομμύρια 535 χιλιάδες

    «Γενική διεύθυνση αστυνομίας»: 1 δισεκατομμύριο 830 731 χιλιάδες 100

    «Διοίκηση δυνάμεων ασφαλείας»: 1 δισεκατομμύριο 996 εκατομμύρια 600 χιλιάδες

    «Οργανισμός πολιτικής άμυνας»: 103 εκατομμύρια 400 χιλιάδες

    (ΙΣ)

    [10] Στοιχεία για τον πληθωρισμό στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Vatan (04.11.22) γράφει ότι το κόστος ζωής για τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 3,42% στα κατεχόμενα, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός ανέρχεται στο 120,72% και ο πληθωρισμός σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους παρουσίασε αύξηση 81,64%.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λεγόμενου «στατιστικού συμβουλίου» του κατοχικού καθεστώτος, τα τρία προϊόντα με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι χρεώσεις για ενοικίαση γηπέδων 85,82%, οι παιδικές ζακέτες 85,54% και τα ζαρζαβατικά 82,50%.

    Τις σημαντικότερες μειώσεις παρουσίασαν τα λεμόνια με 45,05%, τα ρόδια με 44,30% και τα μαρούλια με 31,76%. Παρουσίασαν αυξήσεις οι τιμές συνολικά 469 προϊόντων και μειώσεις οι τιμές 85.

    (ΙΣ)

    [11] «Στόχος 10,000 τουρίστες υγείας και 100 εκατομμύρια δολάρια εισόδημα»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Halk?n Sesi (04.11.22) γράφει ότι o πρόεδρος του λεγόμενου «κυπριακού συμβουλίου τουρισμού υγείας», Αχμέτ Σαβασάν έλαβε μέρος στην Έκθεση Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια και δήλωσε ότι ο τουρισμός υγείας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «συμβουλίου», ο Σαβασάν «εξήγησε τα πλεονεκτήματα των κατεχομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και άλλα πλεονεκτήματα εναλλακτικού τουρισμού», σημειώνοντας ότι το 2019 το κατοχικό καθεστώς κατάφερε να υποδεχτεί τριπλάσιο αριθμό τουριστών από τον πληθυσμό του και ότι στόχος τους είναι η φιλοξενία 10,000 τουριστών στον τομέα της υγείας και ένα εισόδημα της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αναφερόμενος στον Covid-19, ο Σαβάσαν υποστήριξε πως η Τουρκία ήταν μία από τις χώρες, που σε σχέση με τις ανταγωνιστικές της χώρες, διαχειρίστηκαν καλύτερα την πανδημία όσον αφορά τα κρούσματα, την ανάρρωση, τον αριθμό των θανάτων και τις εγκαταστάσεις θεραπείας και ότι η «ΤΔΒΚ» ήταν η άλλη «χώρα» που το κατάφερε αυτό.

    «Αυτή η επιτυχία των χωρών μας, η οποία έχει απήχηση στη διεθνή σκηνή, έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη τόσο στην Τουρκία όσο και στη βόρεια Κύπρο», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το «κυπριακό συμβούλιο τουρισμού υγείας» έχει εντείνει τις προσπάθειές του ώστε η «ΤΔΒΚ» να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά του τουρισμού υγείας, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε όγκο 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το «συμβούλιο» έχει αναπτύξει νέα προϊόντα με την υποστήριξη του «υπουργείου» τουρισμού και περιβάλλοντος, του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και τη συνεργασία των εκπροσώπων του τομέα και έχει επίσης αυξήσει τις δραστηριότητες μάρκετινγκ ψηφιακής προώθησης για το 2023.

    Είπε επίσης πως ο τουρισμός υγείας δεν αποτελείται μόνο από ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται σε νοσοκομεία και κλινικές, αλλά αφορά και το τομέα ευεξίας.

    (ΚΣ)

    [12] Καταδίκη υπόπτου για παράνομη μεταφορά χρηματικού ποσού

    Η G?ne? (04.11.22) γράφει ότι ανακοινώθηκε χθες η ετυμηγορία του «δικαστηρίου» κατά της Oleksandra Suprun, η οποία εισήλθε στις κατεχόμενες περιοχές από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 16 Ιουνίου 2022 έχοντας στην κατοχή της 850 χιλιάδες ευρώ μετρητά. Η Suprun καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους.

    Ο πρόεδρος του λεγόμενου «δικαστηρίου» Φαντίλ Ακσούμ, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, είπε τα ακόλουθα:

    «Η κατηγορούμενη ενώπιον μας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως εφαλτήριο για να μεταφέρει τα χρήματα στη νότια Κύπρο, ενώ τα δήλωσε και τα έφερε στη χώρα μας με το πρόσχημα της επένδυσης. Έτσι, παρόλο που γνώριζε ότι δεν θα επένδυε στη χώρα, φέρνοντας αυτά χρήματα στη χώρα μας και μετέπειτα μεταφέροντας τα στη νότια Κύπρο, παραπλάνησε τις δημόσιες αρχές και έπληξε την οικονομική αξιοπιστία της χώρας».

    (ΙΣ)

    [13] Κατασχέθηκαν 30 εκατομμύρια δολάρια του Φαλιαλί σε κρυπτονομίσματα στη Μάλτα

    Η Diyalog (04.02.22) γράφει ότι στο πλαίσιο της έρευνας για παράνομα στοιχήματα που διεξήγαγε η Εισαγγελία της Άγκυρας, κατασχέθηκαν κρυπτονομίσματα αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μάλτα, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ανήκαν στον Τουρκοκύπριο Χαλίλ Φαλιαλί, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν μερικούς μήνες στα κατεχόμενα.

    Η επιχείρηση αυτή εξαπολύθηκε σε 8 επαρχίες με επίκεντρο την Άγκυρα κατά εγκληματικής οργάνωσης που διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τον νόμο αριθ. 7258 για τη ρύθμιση των στοιχημάτων και των τυχερών παιγνίων σε ποδοσφαιρικούς και άλλους αθλητικούς αγώνες και ξέπλυνε έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι ενεργούσαν ως μεσάζοντες στη μεταφορά χρημάτων που προέρχονταν από παράνομα στοιχήματα και έστελναν τα χρήματα που συγκεντρώνονταν στους λογαριασμούς τους σε λογαριασμούς κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στην εγκληματική οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του δολοφονηθέντος Φαλιαλί, της συζύγου του και του διευθυντή του καζίνο του.

    (ΚΣ)

    [14] Εξήγγειλε υποψηφιότητα για την δημαρχεία της κατεχόμενης Λευκωσίας ο Χαρμαντζί

    H K?br?s (04.11.22) γράφει ότι ο νυν δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για την δημαρχεία της κατεχόμενης Λευκωσίας με σύνθημα: «Ξανά μαζί στην Λευκωσία».

    Ο Χαρμαντζί έκανε την ανακοίνωση αυτά σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι λεγόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καλίν: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την τουρκία, δεν έχει τέτοια ικανότητα»

    Η Milliyet (03.11.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απειλήσει την Τουρκία.

    Μιλώντας στο CNN-T?rk, ο Καλίν ανέφερε τα εξής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

    «Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι βάσεις αυτές δεν είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά εναντίον της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, δεν έχει τέτοια δύναμη και ικανότητα. Ούτε εμείς έχουμε τέτοια πρόθεση. Δεν έχουμε ατζέντα έντασης με την Ελλάδα. Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς από την Ελλάδα, διότι αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν προχωρήσουν περαιτέρω, θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτό νομικά και σε άλλους τομείς. Δεν μπορούν να αποτελούν απειλή για την Τουρκία από τα νησιά, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Κατά καιρούς, ακόμη και Έλληνες συνάδελφοί μας έρχονται και μας παραπονιούνται ότι "δεν είναι αυτή η δική μας άποψη". Προσπαθούν να μας παρασύρουν στην εσωτερική διαμάχη στην Ελλάδα. [?]

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, δεν έχει τέτοια δύναμη. Αν προσπαθήσει να απειλήσει την Τουρκία παίρνοντας την στήριξη άλλων δυνάμεων, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρός μας πάντα το ανέφερε, δεν χρειαζόμαστε τρίτους. Δεν έχουμε καμία πρόθεση για ένταση, σύγκρουση και πόλεμο στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε την ίδια προοπτική με το Ισραήλ και την Αρμενία. Έχουμε ήδη αρκετές κοινές απειλές, όπως η μετανάστευση, όπως η επισιτιστική κρίση... Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με πιο εποικοδομητικές και λογικές συμπεριφορές».

    «Η διαδικασία για τα F-16 με τις HΠA πάει καλά»

    Αναφορικά με τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το θέμα των F-16, o Καλίν είπε τα εξής:

    «Η διαδικασία πηγαίνει καλά τώρα. Υπήρχαν ορισμένα στοιχεία που δεν μπορούσαμε να δεχτούμε πριν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Προς το παρόν, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί κατά 100%, αλλά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και τη νέα διάρθρωση, οι επικεφαλής των επιτροπών θα αλλάξουν επίσης. Είναι δύσκολο να δοθεί ακριβής ημερομηνία, αλλά φαίνεται πιθανό ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στις αρχές ή στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε παραχωρήσεις ή να αλλάξουμε τη θέση μας για το YPG. Το YPG είναι παρακλάδι του PKK, τελεία και παύλα. Προσπάθησαν να διαχωρίσουν το PKK από το YPG στο παρελθόν. Η αμερικανική γραφειοκρατία της ασφάλειας το γνωρίζει επίσης καλά αυτό. Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Ευφράτη και σε αυτή την περιοχή. Από τότε, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 2.000 μεγάλες και μικρές επιθέσεις. Τους απαντήσαμε κάθε φορά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό είναι που λέει πάντα ο πρόεδρός μας "μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα". Εάν δεν επιδείξετε αυτή την αποφασιστικότητα, αυτός ο διάδρομος των 30 χιλιομέτρων θα μετατραπεί σε διάδρομο τρόμου. Εάν υπάρξει επίθεση εναντίον μας, θα απαντηθεί. Αυτό το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά».

    «Καταβάλλουμε προσπάθειες για την εθελοντική επιστροφή των Σύρων προσφύγων»

    Ο Καλίν μίλησε επίσης για τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν επί τουρκικού εδάφους, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την αξιοπρεπή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο επιστροφής των προσφύγων, ο Καλίν είπε: «Υπάρχει μια ανθρωπιστική κατάσταση. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σε εμάς για να γλιτώσουν από σφαγές. Η ασφάλεια των συνόρων μας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο αυτή τη στιγμή. Οι επιθέσεις του ισλαμικού κράτους και του PYD βρίσκονται σε ελάχιστο επίπεδο προς το παρόν. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να διατηρήσουμε την ασφάλεια των συνόρων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο».

    «Βήματα εξομάλυνσης με Ισραήλ, Αίγυπτο, Αρμενία»

    Ο Καλίν ανάφερε τα εξής για τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας:

    «Κατά καιρούς είχαμε προβλήματα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή με τη Σαουδική Αραβία. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ έφτασαν στο σημείο μηδέν κατά την εποχή Νετανιάχου. Αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν. Δεν σχεδιάζονται πολιτικές που κτίζουν τείχη που είναι αδύνατο να ξεπεραστούν ή που καταργούν πλήρως αυτά τα τείχη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η εξομάλυνση πραγματοποιείται με όλες αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε σε διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, αλλά είναι αλήθεια ότι έχουμε διαφωνίες με τη Λιβύη. Ομαλοποιούμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, αλλά η γραμμή μας για την Παλαιστίνη δεν φαίνεται να αλλάζει. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία. Για παράδειγμα, το ζήτημα της Αρμενίας. Όταν έληξε η κατοχή του Καραμπάγ, οι σχέσεις μας επανήλθαν. Οι ειδικοί μας εκπρόσωποι συναντώνται τακτικά. Ο Πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Αρμένιο Πρόεδρο Pashinyan. Αυτή ήταν επίσης μια θετική συνάντηση. Θέλουμε επίσης να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η Αρμενία είναι επίσης εποικοδομητική από την άποψη αυτή. Η ταυτόχρονη ομαλοποίηση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας θα φέρει θετική ατμόσφαιρα στον Καύκασο».

    (ΓΜ)

    [02] Διάσκεψη Τύπου Τσαβούσογλου- Stoltenberg

    Σύμφωνα με την Ak?am (03.11.22, aksam.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε χθες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη ισχυρή στήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το διάδρομο μεταφοράς σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, επιλύθηκε χάριν στις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου.

    «Η συμφωνία για την μεταφορά των σιτηρών πρέπει να ανανεωθεί μετά από 20 μέρες. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτά η μεταφορά», ανέφερε.

    Σχετικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας που συζητήθηκε στην συνάντηση με τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν μπορούν να πουν ότι έχουν εφαρμοστεί πλήρως από τις δύο χώρες, οι πρόνοιες του Μνημονίου που υπεγράφη στις 28 Ιουνίου.

    Υπογραμμίζοντας ότι στάλθηκε προειδοποίηση και στις δύο χώρες, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Σουηδία φαίνεται πιο αποφασιστική στο θέμα της εφαρμογής των προνοιών του Μνημονίου και τόνισε ότι αναμένουν και από τις δύο χώρες να προβούν στα απαραίτητα βήματα για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία, με κάθε ευκαιρία, εκφράζει τη στήριξη της στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι στόχος τους είναι όπως η Σουηδία και Φινλανδία «προβούν σε σημαντικά βήματα όσον αφορά στον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας», κατά την έκφρασή του.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Stoltenberg είπε ότι στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στο Αιγαίο και την τρομοκρατία, το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την κρίση στην Ουκρανία.

    Εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν για την σημαντική συμβολή του στο θέμα της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών, ο Stoltenberg σημείωσε ότι με την τακτική που εφάρμοσε για την προστασία της λειτουργίας του διαδρόμου μεταφοράς σιτηρών, η Τουρκία έχει αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

    (ΑΚ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν ? Γκουτέρρες

    Η Milliyet (04.11.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρρες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τον διάδρομο σιτηρών.

    Ο Έρντογαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάδρομος σιτηρών άρχισε να λειτουργεί και πάλι ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κίνησης με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόσθεσε ότι τώρα είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην επέκταση του Μνημονίου της Κωνσταντινούπολης.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαρίστησε τον Έρντογαν για τις προσπάθειές του να λειτουργήσει και πάλι ο διάδρομος σιτηρών.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για ισχυρή υποστήριξη των προσπαθειών για την παράταση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο λήγει στις 10 Ιανουαρίου.

    (ΓΜ)

    [04] Ερσόϊ: «Πετύχαμε την επιστροφή 531,000 Σύρων στη χώρα τους»

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (03.11.22 hurriyet.com.tr), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Ερσοϊ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στα βόρεια της Συρίας και έχει επιτύχει σε χρονική περίοδο 5 ετών την επιστροφή 531,000 Σύρων μεταναστών πίσω στη χώρα τους.

    Μιλώντας σε εργαστήρι που διοργανώθηκε στη Μαλάτια της Τουρκίας, ο Ερσόϊ αξιολόγησε τις πολυδιάστατες πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι η Τουρκία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να μην καταστεί «παράδεισος για τους πρόσφυγες».

    «Τα τελευταία 5 χρόνια δεν σημειώθηκε αύξηση στον πληθυσμό των Σύρων που βρίσκονται στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ερσόϊ, εξηγώντας ότι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ζώνες ασφαλείας βορείως της Συρίας και πέτυχαν να διασφαλίσουν την επιστροφή 531,000 Σύριων στη χώρα τους.

    O Ερσόϊ πρόσθεσε ότι κατάφεραν να εφαρμόσουν πολύ καλές πρακτικές και συστήματα υγείας στα σύνορα, παρεμποδίζοντας τις εισόδους.

    (ΑΚ)

    [05] Συνελήφθησαν 11 άτομα που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με την Ak?am (03.11.22 aksam.com.tr), το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων, οι 10 εκ των οποίων ανήκουν στην «τρομοκρατική», όπως αποκαλείται, οργάνωση της FET?.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα 11 άτομα συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν παράνομα στην Ελλάδα.

    (ΑΚ)

    [06] Ο Κιλιτσντάρογλου διώκεται για «δημόσια διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (04.11.22, milliyet.com.tr), η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας πρόσαψε κατηγορητήριο εναντίον του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχετικά με βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης στις 31 Οκτωβρίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για το θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που κατηγορείται για «παραπληροφόρηση» και «δημόσια διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών». Επιπλέον, αντιμετωπίζει κατηγορίες για «προσβολή», «συκοφαντία» και «εξύβριση του τουρκικού έθνους, του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας και κρατικών οργανισμών και οργάνων».

    Στη μήνυση που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας στο Γραφείο Ερευνών του Κοινοβουλίου, ζητήθηκε όπως κατατεθεί αγωγή εναντίον του Κιλιτσντάρογλου για «δημόσια διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών», σύμφωνα με το άρθρο 217/Α με τίτλο «δημόσια διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών» που προστέθηκε στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα με τη γνωστή ρύθμιση που έγινε με το «νόμο περί παραπληροφόρησης».

    Σύμφωνα με τον «νόμο περί παραπληροφόρησης», η ποινή φυλάκισης που προβλέπεται για το εν λόγω αδίκημα είναι από 1 μέχρι και 3 έτη.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 4 November 2022 - 13:36:08 UTC