Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 191/2022 01-03.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Διαλαλούμε σε όλο τον κόσμο την ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών στην Κύπρο»
  • [02] Τατάρ: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλον εγγυητή εκτός από την Τουρκία»
  • [03] Δηλώσεις Ερτουγρούλογλου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [04] Αντιδράσεις για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο
  • [05] Εκδήλωση στήριξης στα νέα κτήρια «προεδρικού» και «βουλής» από YDP
  • [06] Ακανσόι: Οι Τουρκοκύπριοι δε ζήτησαν νέα κτήρια «προεδρικού» και «βουλής»
  • [07] «Έπαυσε» τον ιμάμη του Τεκκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα το καθεστώς
  • [08] Πρόγραμμα επιδοτήσεων προς τουρκοκυπριακά ΜΜΕ από την Τουρκία
  • [09] Συνεργασίες παράνομων πανεπιστημίων με εξωτερικό
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Η απομόνωση και τα εμπάργκο στην Κύπρο πρέπει να τερματιστούν»
  • [02] Σεντόπ: «Η Τουρκία υποστηρίζει την προσέγγιση του Τατάρ»
  • [03] Ακάρ: «Βρισκόμαστε στη θέση που ήμασταν το 1974 στην Κύπρο»
  • [04] ΥΠΕΞ: Κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας
  • [05] Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συναντήθηκε ο Καλίν
  • [06] Τουρκική αντιπροσωπεία στη Λιβύη για επίσημη επίσκεψη
  • [07] Κοινή στρατιωτική άσκηση με 5 χώρες πραγματοποίησε η Τουρκία στην Άγκυρα
  • [08] Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν Έρντογάν και ΑΚΡ στην πρώτη θέση
  • [09] Στο 83,45% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2022

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Διαλαλούμε σε όλο τον κόσμο την ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών στην Κύπρο»

    Ο παράνομος Bayrak (02.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,T09R8Z6w5TLijKvsfT2vc18Ga59gzYBTTDh5zp-JJDPJfG0PO39vJBXk8Kjf-vEIXFww-uSWjMw3C8XT97MLsETf2EY5VmlbwFWhtnnxC6kRA,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διαλαλεί σε όλο τον κόσμο την ύπαρξη δύο χωριστών «λαών» στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, σε τελετή που διοργάνωσε o σύνδεσμος Τουρκοκύπριων απόστρατων αξιωματικών, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «γράφτηκε ιστορία» με την πρόσφατη ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και τερματισμό της ούτω καλούμενης απομόνωσης και των «εμπάργκο» που της επιβάλλονται.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τατάρ ανέφερε τα εξής: «Το καθήκον μας για την προστασία των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να υπερασπιστούμε την εθνική πολιτική μέχρι τέλους με το πνεύμα της αντίστασης και της μαχητικότητας με ενότητα και αλληλεγγύη».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ιστορία πρέπει να είναι γνωστή και να εξηγείται πολύ καλά και υποστήριξε ότι αντιτάχθηκαν σε κάποια παιχνίδια που έπαιξε το δίδυμο Ελλάδας ? Ελληνοκυπρίων και στην προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα: «Προσφέρουμε μεγάλες υπηρεσίες στο έθνος μας με την εκτέλεση αυτού του ιερού σκοπού. Πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας».

    Υποστηρίζοντας ότι φέτος στην «νότια» Κύπρο, όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, γιορτάστηκε ξανά η «εγκατάλειψη της αντίληψης των δύο ίσων λαών και κρατών», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα υπέβαλαν τους Τουρκοκύπριους σε πόνο και εγκλήματα.

    «Εμείς διαλαλούμε σε όλο τον κόσμο την ύπαρξη δύο χωριστών λαών στην Κύπρο, προσπαθούμε να αποδείξουμε την ύπαρξη, την ελευθερία μας», είπε.

    (ΓΜ)

    [02] Τατάρ: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλον εγγυητή εκτός από την Τουρκία»

    Ο παράνομος Bayrak (30.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,HcVajXgm4FdpJSuYdHYitE4soY4Vtm6t2SZHBCPKY9UW-VFZC2ioSeJn1Z8bcv4dek9KIKQlqIiLwbT6VX2jsQQ1dSkF6GZhSrBFTrsV7mjiX-4TUC&typo=1) μεταδίδει ότι σε επίτιμο διδάκτορα του κρατικού Πανεπιστημίου Uluda? της Προύσας αναγορεύτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κατά την διάρκεια της τελετής πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η στρατηγική σημασία της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Πριν την τελετή ο Τατάρ συναντήθηκε με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αχμέτ Σαΐμ Κλαβούζ συνοδευόμενος από τον «πρέσβη» του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα Ισμέτ Κορούκογλου

    Πρύτανης: «Τουρκικά κράτη και φιλικές χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ»

    Ο πρύτανης Κλαβούζ στην ομιλία του ανάφερε ότι αναγόρευση του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε επίτιμο διδάκτορα διοργανώθηκε «για τη συνεργασία του Τατάρ με την Τουρκία και την αλληλεγγύη που έχει δείξει και να διαλαλήσουν στον κόσμο ότι το πανεπιστήμιο στέκεται πάντα δίπλα στην ιδέα της ΤΔΒΚ».

    Ο Κλαβούζ επισήμανε ότι ο και Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύχθηκε διδάκτορας στην ίδια ίθουσα και δήλωσε: «Η ΤΔΒΚ είναι ένα κομμάτι πατρίδας που είναι η καρδιά και οι πνεύμονές μας. Εξετάζοντας την ιστορία, υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά τώρα η ΤΔΒΚ πρέπει να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος».

    Ο Κλαβούζ επίσης ισχυρίστηκε ότι μετά την Τουρκία και άλλα τουρκικά κράτη και φιλικές χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ» και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού.

    Τατάρ: «Πάντα εργαζόμουν για τον τουρκισμό»

    Επισημαίνοντας ότι πάντα εργαζόταν για τον τουρκισμό σε όλη του τη ζωή, ο Τατάρ είπε ότι ως παιδί θυμάται πολύ καλά τις ελληνικές επιθέσεις που δέχθηκαν και επέζησαν ακόμη και από τον κίνδυνο να σκοτωθούν και υποστήριξε: «Γι' αυτό δεν θα συμπεριφερθούμε αφελώς. Αφού είδαμε τι συνέβη στην Ουκρανία, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε εγγυητή άλλον εκτός από την Τουρκική Δημοκρατία».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει «Κύπριος ή κυπριακός λαός» και ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη στο νησί. Ανέφερε επίσης ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπορεί να ξεχαστεί όταν αναλύεται η ιστορία της Κύπρου, ότι το νησί κατακτήθηκε δίνοντας 80 χιλιάδες πεσόντες και ότι η Κύπρος ήταν πάντα σημαντική σε αυτή την περιοχή από εκείνη την περίοδο. Υποστήριξε δε ότι η σημασία της Κύπρου εξακολουθεί να υφίσταται και ο αγώνας συνεχίζεται και τώρα.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Βρετανία νοίκιασε το νησί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά δεν το επέστρεψε αργότερα, ο Τατάρ είπε ότι το ΕΒΚΑΦ, ο παλαιότερος θεσμός του νησιού εκείνη την εποχή, διαλύθηκε και ότι όλα αυτά βρίσκονται στα αρχεία.

    «Κέρδος το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Αναφερόμενος στο περίκλειστο Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμά του πριν από δύο χρόνια, μετά από πολλά χρόνια που η πόλη παρέμενε κλειστή, ήταν μεγάλο κέρδος για την «ΤΔΒΚ» και είναι πολύ σημαντικό από την άποψη του τουρισμού. Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 700 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το Βαρώσι μέχρι στιγμής.

    Ο Τατάρ είπε ότι στα «χρόνια του εθνικού αγώνα» ο τουρκοκυπριακός «λαός» λαχταρούσε την ημέρα που θα έρχονταν οι Τούρκοι στρατιώτες και υποστήριξε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούσαν να κάνουν την Κύπρο ελληνικό έδαφος ως "13ο νησί", αλλά η Τουρκία το απέτρεψε αυτό σταματώντας την Ελλάδα.

    Ισχυριζόμενος ότι η ιδρυθείσα Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε επίσης από τους Έλληνοκυπριους και οργανώθηκαν επιθέσεις εναντίον του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ δήλωσε ότι η ελληνική χούντα οργάνωσε πραξικόπημα και ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει σήμερα ως ελληνικό κράτος.

    O Τατάρ επανάλεβε επίσης την θέση ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αντιστάθηκε για χρόνια έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα βουνά του Ταύρου και ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή του 1974, ήταν το σημείο καμπής του τουρκοκυπριακού «λαού».

    «Τα εμπάργκο που μας έχουν επιβληθεί είναι καταπίεση »

    «Ό,τι κι αν λέει ο καθένας, τα εμπάργκο που μας έχουν επιβληθεί είναι καταπίεση», υποστήριξε ο Τατάρ ισχυριζόμενος ότι η απομονώση αυτή είναι απάνθρωπη και ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να αναγνωριστεί τώρα.

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στην έκκληση για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στον ΟΗΕ και υποστήριξε ότι μια εταιρική σχέση σε ομοσπονδιακή βάση δεν είναι πλέον δυνατή στην Κύπρο.

    Μιλώντας για τη νέα πολιτική, που όπως υποστηρίξε, προωθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ επεσήμανε ότι παρά την καλή βούληση και τα "ναι" της τουρκικής πλευράς, οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μονομερώς δεκτοί στην ΕΕ παρά την αδιάλλακτη στάση και το "όχι" τους, χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση γι' αυτό. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι στόχος της αναζήτησης λύσης σε ομοσπονδιακή βάση είναι η αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο και μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις.

    Ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχιστεί η παρουσία της «ΤΔΒΚ» στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά στην περιοχή και ότι η «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να ενισχυθεί σε αυτό το πλαίσιο και υποστήριξε: «Μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

    Ο Τατάρ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι θα καθιστούσε την περιοχή αυτή ελληνοελληνική η αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο εγκαταλείποντας τις εθνικές πολιτιστικές αξίες, τη Γαλάζια Πατρίδα και άλλα περιφερειακά δικαιώματα στην περιοχή.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να αποκοπούν μεταξύ τους η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της μεταφοράς του παρελθόντος και του εθνικού ενθουσιασμού στη νεολαία παράλληλα με τα εθνικά συμφέροντα.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η «ΤΔΒΚ», η οποία είναι εκπρόσωπος των τουρκικών κρατών, θα διατηρηθεί ενωμένη, με εθνικές ευαισθησίες, έθιμα και παραδόσεις και πλούσιο ιστορικό παρελθόν.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η Κύπρος δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της ΕΕ με το σημερινό της καθεστώς, ο Τατάρ δήλωσε ότι η ΕΕ, η οποία έχει 2 ψήφους της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή έχει καταστεί εμπλεκόμενο μέρος.

    «Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν θετικές πτυχές»

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν θετικές πτυχές, αλλά τα παιχνίδια που παίζονται θα μπορούσαν να είναι η αρχή του τέλους του τουρκοκυπριακού «λαού» και πρόσθεσε ότι θα ήταν ατιμωτικό να χαλάσουν το «κράτος» που έχουν δημιουργήσει. Επομένως, υποστήριξε, θα εργαστούν με τη στήριξη της Τουρκίας για την ανάπτυξη και την προώθηση του «κράτους» τους, ακόμη και αν αυτό είναι δύσκολο.

    Δηλώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα ισχυρό κράτος με εκπαίδευση και τουρισμό, καθώς και με το νερό που προέρχεται από την Τουρκία, ο Τατάρ επέκρινε την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά των Ελληνοκυπρίρωνκαι είπε ότι ο εξοπλισμός δεν θα ωφελήσει κανέναν.

    Αναφέροντας ότι τα μέρη στην Κύπρο μπορούν να κάνουν βήματα προς το σωστό σημείο και το μέλλον μόνο με συνομιλίες, ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει φτάσει σε ένα πολύ σημαντικό καθεστώς στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, του τουρκικού κόσμου και του ίδιου του εαυτού της και επεσήμανε τη σημασία του γεγονότος αυτού.

    «Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μέρος του τουρκικού έθνους»

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στον τοπικό Τύπο μετά την τελετή, ο Τατάρ, υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους και επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι ακολουθούν μια νέα πολιτική αυτοδιοίκησης που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.

    Αναφερόμενος ξανά στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου για άρση των «εμπάργκο» και της «απομόνωσης» κατά του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ δήλωσε ότι αγωνίζονται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού» και της Τουρκίας στην περιοχή.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επιπλέον ότι η αποτρεπτική δύναμη στην Κύπρο είναι η παρουσία και οι εγγυήσεις του τουρκικού στρατού και ότι η επιβίωση της «ΤΔΒΚ» είναι επίσης σημαντική για τον τουρκικό κόσμο.

    «Η ΤΔΒΚ θα πρέπει επίσης να υπάρχει κάτω από την ομπρέλα του οργανισμού των τουρκικών κρατών», είπε ο Τατάρ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για την επιβίωση της «ΤΔΒΚ» και ο τουρκικός κόσμος θα πρέπει επίσης να την υποστηρίξει.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα γίνουν θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι περιμένουν τους κατοίκους της Προύσας στην «ΤΔΒΚ» αυτές τις μέρες που ο τουρισμός αυξάνεται και το κορονοϊός ανήκει στο παρελθόν.

    (ΓΜ)

    [03] Δηλώσεις Ερτουγρούλογλου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Η Vatan (01.10.22) γράφει ότι ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να μείνει μακριά από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ο εξοπλισμός «έχει μετατρέψει το νησί σε λουτρό αίματος και έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις συνέπειές του».

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε για τον εορτασμό της 1ης Οκτωβρίου, ο Ερτουρούλογλου ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων:

    «[?] Η συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην τελετή για την ψεύτικη ημέρα της ανεξαρτησίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη νότια Λευκωσία αποτελεί ένδειξη της στρατιωτικής ενοποίησης και των εξοπλιστικών πολιτικών των δύο χωρών.

    Είναι το μόνο στοιχείο που απειλεί τη σταθερότητα στο νησί της Κύπρου και στην περιοχή μας με τις βαριές εξοπλιστικές του δραστηριότητες η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία διατηρούσε πάντα στάση εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον νόμο και τη δικαιοσύνη, διέπραξε μαζικές δολοφονίες κατά των Τουρκοκυπρίων και συνέχισε την πολιτική της επέκτασης της κυριαρχίας της σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία για χρόνια έχει κάνει το νησί αποθήκη όπλων, θα αυξήσει τη συγκέντρωση οπλισμού, μόλις αρθεί το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ. [?]

    Οι αυξανόμενες εξοπλιστικές δραστηριότητες της νότιας Κύπρου φανερώνουν για άλλη μια φορά τη ζωτική σημασία και την αναγκαιότητα των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της μητέρας-πατρίδας Τουρκίας.

    Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Κύπρο και στην περιοχή με αποκλειστική μας υποστήριξη την μητέρα-πατρίδα Τουρκία και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε από κοινού όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Μαζί με την μητέρα-πατρίδα Τουρκία θα απαντήσουμε παρόμοια στις εξοπλιστικές δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων που θα κάνουν μετά την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ».

    (IΣ)

    [04] Αντιδράσεις για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

    Η K?br?s (03.10.22) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ, του γενικού γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ και του γενικού γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου στο θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Όζερσαϊ: «Μπορεί να κάνει ναυτική βάση στην Κύπρο η Τουρκία»

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι πολύ δικαίως αντιδρά η Τουρκία στο θέμα αυτό και ότι «αλλάζουν οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι ισορροπίες δυνάμεων όχι μόνο παγκοσμίως, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

    «Έναντι των βημάτων των ΗΠΑ και της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας που κλιμακώνουν την ένταση και την αστάθεια, η Τουρκία μπορεί να φέρει στην ημερήσια διάταξη την ιδέα μιας ναυτικής βάσης στην ΤΔΒΚ όπου θα ανεφοδιάζονται τα τουρκικά πολεμικά πλοία».

    Υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα δόθηκε η άδεια χρήσης μη επανδρωμένων πτητικών μέσων για να μπορούν να παρακολουθούν από κοντά και να προστατεύουν τα πλοία που διεξάγουν έρευνες εντός των ούτω καλούμενων «ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας» της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», ο Όζερσαϊ είπε ότι είχε αξιολογηθεί και η δημιουργία μιας ναυτικής βάσης στην οποία θα μπορούσαν να ανεφοδιάζονταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που παρακολουθούν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, διότι το λιμάνι Αμμοχώστου ήταν ανεπαρκές.

    Αναφέροντας ότι έναντι της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον τα ρωσικά πλοία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι «πρέπει να σκεφτούμε και σε αυτό το πλαίσιο την αντίδραση που θα μπορούσε να έρθει από την Τουρκία και τα αντίμετρα».

    Σημειώνοντας ότι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την αλλαγή του στρατιωτικού ισοζυγίου στην περιοχή σε βάρος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και ότι θα λάβουν τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα, υποστήριξε ότι υπεύθυνες γι’ αυτή την αχρείαστη ένταση είναι οι ΗΠΑ και ότι αυτή η προσέγγιση από τη μια δεν θα έχεις ως αποτέλεσμα την κάμψη της ρωσικής επιρροής και από την άλλη θα απομακρύνει από τις ΗΠΑ έναν σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.

    Ισχυριζόμενος ότι αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ, ο Όζερσαί υποστήριξε ότι παραγνωρίζονται οι ευαισθησίες της Τουρκίας τόσο με την στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών όσο και με την άρση του εμπάργκο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ προσπάθησαν να μειώσουν την ρωσική επιρροή το 2012 με το κούρεμα των ρωσικών καταθέσεων στις τράπεζες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, όμως το ρωσικό κεφάλαιο κατάφερε να συνεχίσει την επιρροή του στην Κύπρο «ειδικά με την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας», ο Όζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δουν ότι αυτή η κίνησή τους θέτει σε κίνδυνο την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη μπορεί να προβούν σε διαφορετικές κινήσεις και οι Ρώσοι, όχι μόνο η Τουρκία.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία βρίσκεται σε μια «ιστορική πλάνη» όπως στο παρελθόν στα θέματα της ασφάλειας και της περιφερειακής ειρήνης, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι είδαμε και ζήσαμε όλοι στο πρόσφατο παρελθόν αυτού του νησιού το γεγονός ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις ανάγκασαν όλους όσοι ζουν στην Κύπρο να πληρώσουν βαρύ τίμημα.

    Ακάνσοϊ: «Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Τουρκία»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ακάνσοϊ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική δύναμη στην περιοχή και μια από τις ισχυρές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, το «αφεντικό του ΝΑΤΟ», όπως χαρακτήρισε τις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία, όσο και αν κατά την τελευταία περίοδο παρέχει κάποια στήριξη στην Ελλάδα.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή η ένταση και αυτές οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα είναι προσωρινές, ο Ακάνσοϊ σημείωσε ότι παρατηρείται πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει μια όσο το δυνατόν πιο προσεχτική στάση έναντι της πρόσφατης έντασης ανάμεσα στη Δύση και στο ΝΑΤΟ.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ακάνσοϊ είπε ότι αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει από καιρό με παρασκηνιακές δραστηριότητες μελών του Κογκρέσου υπέρ των Ελληνοκυπρίων και υπενθύμισε ότι η άρση των κυρώσεων από τον Λευκό Οίκο έναντι των Ελληνοκυπρίων ανακοινώθηκε την 1 Οκτωβρίου 2022, θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να παραταθεί για ακόμη ένα χρόνο, αν θεωρηθεί αναγκαίο κάτι τέτοιο.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτό το «καλό» έγινε από τις ΗΠΑ στους Ελληνοκύπριους λόγω της στήριξής τους στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, της απαγόρευσης χρήσης των κυπριακών λιμανιών από ρωσικά πλοία ακόμα και για ανεφοδιασμό με καύσιμα και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ο Ακάνσοϊ ισχυρίστηκε ότι λόγω των λαθών της «διοίκησης της ΤΔΒΚ» και της μαξιμαλιστικής πολιτικής της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ο οποίος άρχισε να φαίνεται σαν ‘άγγελός ειρήνης’ ενώπιον της Δύσης», κατά την έκφρασή του, έκανε στρατιωτικές συμφωνίες τόσο με την Ρωσία όσο και με την Γαλλία κατά την διάρκεια της θητείας του και μάλιστα άνοιξε το αεροδρόμιο Πάφου στα γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα.

    Υποστηρίζοντας ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι υποχρεούνται να περνούν καλά με την Τουρκία και τώρα και μετά την λύση, ο Ακάνσοϊ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Είχαμε επικρίνει τότε αυτές τις ενέργειες, τις επικρίνουμε και τώρα. Αυτό το μικρό νησί δεν μπορεί να επωμιστεί τέτοιες ιστορικές αποστολές. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ πρέπει να συμπεριφερθούν όσο μπορούν πιο ψύχραιμα και δεν πρέπει να δοθεί πάσα για καμία πιθανή ‘παράλογη ενέργεια’ των Ελληνοκυπρίων».

    Χασίπογλου: Θα απαντήσουν αναπτύσσοντας σχέσεις με την Ρωσία

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα προσφέρει κανένα όφελος στην λύση του Κυπριακού.

    Ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» χρονοτρίβησε για χρόνια τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι «όλοι είμαστε Κύπριοι». Σημείωσε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, έλεγε ότι υποστηρίζει την ομοσπονδία στη βάση του διαμοιρασμού και δεν δέχτηκε τον διαμοιρασμό του πλούτου και της διοίκησης του νησιού με τους Τουρκοκύπριους.

    Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι «με την τρέλα των εξοπλισμών που βιώνει η νότια Κύπρος» έδειξε πόσο ανειλικρινής είναι και ότι οι Ελληνοκύπριοι διεξήγαγαν «πολύ σοβαρές δραστηριότητες λόμπι» για να μπορέσουν να πετύχουν αυτή την απόφαση, όμως τίποτα δεν νομιμοποιεί μια τέτοια κατάσταση.

    Σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι θα απαντήσουν αναπτύσσοντας τις σχέσεις τους με την Ρωσία, η οποία δεν είναι ευχαριστημένη από αυτή την κατάσταση, ο Χασίπογλου είπε ότι «μπορεί πρώτα να υπάρξει μια αντιπροσωπεία».

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις για εκσυγχρονισμό του παράνομου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο και για ναυτική βάση, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Το θέμα είναι η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και αν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους στρατιωτικά μέτρα, είναι αρκετές συμφωνίες που θα γίνουν ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Μπορούμε να το δούμε ως ζήτημα ‘δράσης ? αντίδρασης’ αυτό. Ενώ εξοπλίζεται τόσο πολύ ο νότος, δεν πρόκειται να καθίσουμε με δεμένα τα χέρια».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εκδήλωση στήριξης στα νέα κτήρια «προεδρικού» και «βουλής» από YDP

    Η Detay (03.10.22) γράφει ότι εκδήλωση στήριξης της ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει το νέο «προεδρικό μέγαρο» και την νέα «βουλή» στα κατεχόμενα διοργάνωσε το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων.

    Ο πρόεδρος του κόμματος και λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών, Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι οι συμμετέχοντες στην συγκέντρωση έδωσαν μήνυμα σε όλους και μια «θαυμάσια απάντηση» στον «όχλο», κατά την έκφρασή του, που προσβάλλει την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος και τον «πρόεδρο» του, λόγω του ζητήματος της ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος.

    Σημειώνοντας ότι οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν τους 50 στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν 30 οργανώσεις κατά της ανέγερσης του συγκροτήματος, ο Αρικλί είπε ότι το κόμμα του, με δουλειά μόλις 24 ωρών, κατάφερε να συγκεντρώσει πέραν των χιλίων ατόμων.

    Υποστηρίζοντας ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία αφιέρωσε 2 δισεκατομμύρια 820 εκατομμύρια ΤΛ από τους δικούς της πόρους για να φτιάξει «προεδρικό μέγαρο», «βουλή» και «εθνικό κήπο» στην ΤΔΒΚ, ο Αρικλί είπε ότι τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ΤΛ θα εισρεύσουν στην οικονομία του καθεστώτος, θα εργαστούν εκατοντάδες άτομα εκεί και το «κράτος» θα φτιάξει δρόμους και σχολεία με τα χρήματα που θα μαζέψει από τους φόρους. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Θα πληρωθούν οι μισθοί σας και μάλιστα και οι μισθοί εκείνων που δεν πιστεύουν σε αυτό το κράτος. Αυτό είναι ένα δώρο. Εκείνοι που διεξάγουν την εκστρατεία ‘Δεν το θέλουμε’ γι’ αυτό το δώρο, ουσιαστικά είναι ένας όχλος που δεν θέλει απολύτως τίποτα από την Τουρκία εκτός από τα χρήματά της. Κατά την γνώμη τους, η Τουρκία να δίνει χρήματα, αλλά να μην αναμειγνύεται σε τίποτα. Και εκείνοι να συνεχίσουν να επωφελούνται από τα αγαθά του κράτους στο οποίο δεν πιστεύουν εδώ, να προσβάλλουν την μητέρα πατρίδα, την ΤΔΒΚ και τους διοικούντες την ΤΔΒΚ. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι το κτηριακό συγκρότημα είναι μια αναγκαιότητα, ο Αρικλί είπε ότι το «προεδρικό μέγαρο» κατασκευάστηκε το 1939 κατά την διάρκεια της Βρετανικής Αποικιοκρατίας και τώρα είναι ανεπαρκές, ενώ καταρρέουν τα τείχη πάνω στα οποία είναι κτισμένο.

    Ερωτήματα σε CTP

    Σημειώνοντας ότι μόλις το είδε αυτό, ο Πρόεδρος Έρντογαν τους είπε «να σας φτιάξουμε ένα κτήριο», ο Αρικλί πρόσθεσε ότι και το κτήριο της «βουλής» είναι ένα παλιό εργοστάσιο τσιγάρων, που ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης του αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2012 ζητώντας να του επιστραφεί το κτήριό του.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο Αρικλί τον ρώτησε κατά πόσον ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει το νέο κτήριο του «προεδρικού» αν εκλεγεί «πρόεδρος της δημοκρατίας» και πρόσθεσε:

    «Κατά τον ίδιο τρόπο ερωτώ και τους βουλευτές του CTP. Όταν τελειώσει εκείνο το κτήριο της βουλής, θα μπείτε ή δεν θα μπείτε σε αυτό; Όταν σας βολεύει χρησιμοποιείτε κάθε είδους επιχειρήματα για να κάνετε λαϊκισμό, να προσβάλετε το κράτος, να μειώσετε την ΤΔΒΚ. Όμως, διεκδικείτε όλα τα αξιώματα του ίδιου κράτους. [?]»

    «Θα υπάρξει ψυχρός ή θερμός πόλεμος με τις ΗΠΑ ή τα πιόνια τους»

    Σημειώνοντας ότι μετά τις «δημοτικές εκλογές» στα κατεχόμενα θα αρχίσουν ένα νέο αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ που δεν θέλουν την Τουρκία και το τουρκικό στοιχείο στην περιοχή, ο Αρικλί ισχυρίστηκε τα εξής για τις ΗΠΑ:

    «Εξοπλίζει όλα τα νησί του Αιγαίου κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Και τώρα καταβάλλει προσπάθεια για να μετατρέψει σε βάση την νότια Κύπρο. Κατά την προσεχή περίοδο θα υπάρξει ένας σοβαρός ψυχρός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία ή ένας θερμός πόλεμος με χώρες πιόνια τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ ξέρουν καλά τις τακτικές του ψυχρού πολέμου. Για να γονατίσουν εκ των έσω την ΤΔΒΚ, για να διασαλεύσουν την ενότητα και την ομοψυχία θα χρησιμοποιήσουν ζητήματα όπως το συγκρότημα κτηρίων, όπως η μεταρρύθμιση των δήμων και θα υποδαυλίσουν την αντιπαλότητα προς την Τουρκία στο νησί».

    Ο Αρικλί ισχυρίστηκε επίσης ότι η Σεβγκιούλ Ουλούνταγ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Yeni D?zen (εκφραστικού οργάνου του CTP), είχε πει κάποτε ότι οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν 30 άτομα, ανάμεσα στο οποία και η ίδια, ότι αυτά τα 30 άτομα εκπαίδευσαν άλλες 3,000 και ότι διοργάνωσαν συλλαλητήρια των 100,000.

    Ο Αρικλί κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του έχει τρεις αποστολές: 1) Να κάνει την «ΤΔΒΚ» να ζήσει και να ριζώσει για πάντα, 2) Να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την ευημερία του τουρκοκυπριακού «λαού» στα επίπεδα των σύγχρονων λαών και 3) Να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του μεγάλου τουρκικού έθνους στην «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ακανσόι: Οι Τουρκοκύπριοι δε ζήτησαν νέα κτήρια «προεδρικού» και «βουλής»

    Η Yeni D?zen (03.10.22) γράφει ότι ο Ασίμ Ακανσόι, γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) είπε ότι το νέο σύμπλεγμα κτηρίων [Σημείωση: Στα τουρκικά ονομάζεται K?lliye και μεταφράζεται ως σύμπλεγμα κτηρίων στο συμπεριλαμβάνεται τζαμί] που προγραμματίζεται να χτιστεί δεν είναι κάτι που απαιτήθηκε από τους Τουρκοκύπριους, αλλά κάτι που εκφράστηκε στη «βουλή» ως «χαρμόσυνη είδηση» πριν ένα χρόνο [από τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν] και δεν αποτελεί μια επιλογή ή σχέδιο της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Στην ανακοίνωση του, ο Ακανσόι είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ενοχληθεί με το θέμα του K?lliye, που προορίζεται να στεγάσει τη «βουλή» και την «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος.

    «Χωρίς ανάλυση και προγραμματισμό των αναγκών, να παρεμβαίνεις βίαια στην κοινωνία, τους θεσμούς και τους οργανισμούς, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα», υποστήριξε ο Ακανσόι και συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διαμορφώνεται η κοινή γνώμη με μονόπλευρες δηλώσεις «βουλευτών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

    Ο Ακανσόι σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές παρεμβάσεις, οι επιβολές στη δημοκρατία και να γίνει σεβαστή η βούληση των Τουρκοκυπρίων και είπε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

    «Η Τουρκία μπορεί να θέλει να δωρίσει ποσό 2,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ στη βόρεια Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι θα το αξιολογούν αυτό, θα το σχεδιάζουν και θα τα χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με την ανάλυση των αναγκών. [?]

    Οι σχέσεις ΤΔΒΚ-Τουρκικής Δημοκρατίας δεν μπορούν να κτιστούν σε ανθρώπους όπως ο Τατάρ, που δεν έχουν κοινωνική νομιμότητα. Η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με τον τουρκοκυπριακό λαό μέσω του προέδρου και της κυβέρνησης που έχει διορίσει. Ούτε έργα ούτε πολιτική μπορεί να αναπτυχθεί με ανθρώπους που η κοινωνία δεν αποδέχεται ή απορρίπτει.

    Το να χαρακτηρίσεις τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ως εχθρότητα προς την Τουρκία σε μια τέτοια κατάσταση, σημαίνει ότι εναντιώνεσαι σε ολόκληρο τον λαό. Δεν υπάρχει αλήθεια στις δηλώσεις όσων δεν έχουν ανταπόκριση στα μάτια της κοινής γνώμης. Το σύμπλεγμα K?lliye αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε στην Τουρκία. Ο αρχιτέκτονας έγινε με το ζόρι πολίτης της ΤΔΒΚ. Κατατέθηκε αγωγή [?] Φοβούνται την έκφραση K?lliye. Αλλά οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι θα ήταν ένα μικρό K?lliye. Ένας πολυτελής χώρος διαβίωσης με το προεδρικό μέγαρο, το κτίριο της βουλής και το τζαμί? Στην τελευταία εναπομείνασα δασική περιοχή της Λευκωσίας».

    (IΣ)

    [07] «Έπαυσε» τον ιμάμη του Τεκκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα το καθεστώς

    Η διαδικτυακή εφημερίδα K?br?s Postas? (02.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,hMcM5zmfgpnNsRGdAa8OQz7FYIF1Kr0MxM9eE9t3F9OGjfTDGw2734PoCHqgtPS3fSH-XEPsAxG5hAKO36Ong8UHUdoSKHl4DYIs309j4aDB7W6R1SOSZISuoA,&typo=1) γράφει ότι Σιακίρ Αλεμντάρ, ιμάμης του Τεκκέ Χαλά Σουλτάν της Λάρνακας, είπε ότι συνεχίζονται οι συκοφαντίες και οι απειλές εναντίον του και επιβεβαίωσε είδηση ότι η «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» του κατοχικού καθεστώτος τον έπαυσε από τη θέση του ιμάμη του Τεκκέ Χαλά Σουλτάν και αντιπροσώπου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου.

    «Απώτερος στόχος της απόφασης είναι να καταστεί ανενεργός ο Τεκκές και στη συνέχεια να φέρουν μέλη της κοινότητας Ισμαήλ Αγά με διαβατήρια της ΕΕ, όπως στη Γερμανία, τη Δυτική Θράκη και άλλα παραδείγματα και με φουσκωμένους μισθούς που θα πληρώνονται από την τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet)», αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλεμντάρ, υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται «για να εξασφαλίσουν κάποιοι την εύνοια του τουρκικού κράτους και να αποκομίσουν κύρος και θέσεις».

    Η ίδια εφημερίδα (01.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,91iK-vGTGecwwGxrCXYt2pzME2q3PFDLJ37wfPxJu01HPrQB7X75KPSioZjvUZaMCww8WgqGP4VcLCnx3TfJquv4bkB85rTh9oD73xm&typo=1) γράφει ότι η «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» έκλεισε και την «αντιπροσωπεία» της στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, γεγονός το οποίο διαβίβασε στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για να λάβει την απάντηση ότι «δεν είστε εσείς που δίνετε αυτή την άδεια».

    (IΣ)

    [08] Πρόγραμμα επιδοτήσεων προς τουρκοκυπριακά ΜΜΕ από την Τουρκία

    Η Vatan (01.10.22) γράφει ότι το γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι προσφέρει επιδοτήσεις για ΜΜΕ, ύψους 1 εκατομμυρίου τουρκικών λιρών (ΤΛ).

    Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Δραστηριοτήτων και Έργων Επικοινωνίας» περιλαμβάνεται στη «συμφωνία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας» που υπέγραψε φέτος η Τουρκία με το κατοχικό καθεστώς.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οργανισμούς μέσων επικοινωνίας και εκπροσώπους ΜΜΕ και έχει τρεις προτεραιότητες:

    1: Έργα και δραστηριότητες που θα αυξήσουν την ικανότητα των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα (400.000 ΤΛ).

    2: Έργα και δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των ΜΜΕ στα κατεχόμενα και των ΜΜΕ της Τουρκίας (240.000 ΤΛ).

    3: Δραστηριότητες ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που στοχεύουν στην προώθηση των έργων και των υποστηρίξεων που υλοποιεί η Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο και στη διασφάλιση της προβολής τους μέσω εργαλείων επικοινωνίας. (360.000 ΤΛ)

    (IΣ)

    [09] Συνεργασίες παράνομων πανεπιστημίων με εξωτερικό

    Η Yeni D?zen (03.10.22) αναφέρει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου (DA?) φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλούς ξένους φοιτητές, καθώς έχει συνάψει συμφωνίες με αρκετά διεθνή πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών ανταλλαγής φοιτητών, αντιπροσωπεία φοιτητών με εθνικότητα από το Καζακστάν, επισκέφτηκαν την αναπληρώτρια πρύτανη του DA?, Δρ Ντενίζ Ιστσίογλου, υπεύθυνη για κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα.

    Επίσης, η Vatan (03.10.22) γράφει ότι το παράνομο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας (GA?) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Υπουργείο Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Λιβύης. Έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών, υπογράφηκε η συμφωνία από τον εκτελεστικό διευθυντή του GA?, Δρ Χιουντά Χιουνταβερντί και τον Αναπληρωτή Υπουργό Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Λιβύης, Ταχέρ Μ. Οτμάν Μπεν Ταχέρ.

    (IΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Η απομόνωση και τα εμπάργκο στην Κύπρο πρέπει να τερματιστούν»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (01.10.22, aa.com.tr), την θέση ότι πρέπει να τερματιστούν η «απομόνωση» και τα «εμπάργκο» που επιβάλλονται στην κατεχόμενη Κύπρο επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Έρντογαν.

    Μιλώντας στην έναρξη εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Έρντογαν δήλωσε ότι πρέπει να τερματιστούν τα «εμπάργκο» και η «απομόνωση» που επιβάλλονται στην «Κύπρο», κατά την έκφρασή του, και να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις σχετικά με τη «διεθνή αναγνώριση και τη νομιμότητα» που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι. Επιπλέον υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Συνιστάται στην Ελλάδα να αποφύγει τις προκλήσεις»

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε τα εξής:

    «Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, η οποία εξόπλισε τα νησιά στο Αιγαίο με μη στρατιωτικό καθεστώς, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική, την κατανόηση και τη συμμαχία. Η άσκηση μιας πολιτικής προκλήσεων και εντάσεων στην περιοχή δεν είναι και δεν θα είναι προς όφελος κανενός. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας ξανά μετά από 100 χρόνια και λέμε σε κάθε ευκαιρία ότι έχουμε επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική κυβέρνηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή».

    (ΓΜ)

    [02] Σεντόπ: «Η Τουρκία υποστηρίζει την προσέγγιση του Τατάρ»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (01.10.22, aa.com.tr), o Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί πάντα και με κάθε τρόπο όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Σεντόπ υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ σημαντική περίοδος σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε τα εξής αναφορικά με το Κυπριακό:

    «Η Τουρκία, με την προσέγγιση που ξεκινάει από την πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δύο διαφορετικά κράτη, υποστηρίζει την προσέγγιση του προέδρου της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ. Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια λύση είναι η ελληνοκυπριακή προσέγγιση, η οποία αρνείται την ύπαρξη και τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας στο νησί. Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση καθόριζε πάντοτε κοινή στάση στην υπόθεση της Κύπρου, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές πολιτικών απόψεων. Θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ και να υποστηρίζει τη δίκαιη υπόθεσή της και από εδώ και στο εξής».

    (ΓΜ)

    [03] Ακάρ: «Βρισκόμαστε στη θέση που ήμασταν το 1974 στην Κύπρο»

    Η Milliyet (03.10.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αναφορικά με το Κυπριακό ότι «βρισκόμαστε στη θέση στην οποία ήμασταν το 1974».

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τελετής αποφοίτησης ειδικών δυνάμεων του στρατού που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διοίκησης Αντιτρομοκρατικής Εκπαίδευσης και Ασκήσεων στη Σπάρτη της νοτιοδυτικής Τουρκίας, ο Ακάρ είπε τα εξής για το Κυπριακό:

    «Είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, όταν γίνεται μια δήλωση, γίνεται αμέσως κατανοητή σαν να πρόκειται να συμβεί ή να έχει ήδη συμβεί. Αυτά τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Το εμπάργκο [όπλων] έχει αρθεί, αλλά θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Παρακολουθούμε το θέμα μέρα και νύχτα. Το προσωπικό μας, τα όπλα, τα οχήματα, ο εξοπλισμός, ο έλεγχος των συνόρων μας είναι όλα θέμα υπολογισμού και μηχανικής. Δεν υπάρχει αδυναμία σε αυτά τα θέματα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αδυναμία εκεί. Ό,τι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαιώματός μας ως εγγυητές, των δικαιωμάτων και των δικαίων των αδελφών μας εκεί έχει γίνει μέχρι σήμερα και θα γίνει στο μέλλον. Στεκόμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας στο δίκαιο αγώνα τους. Όποια ν ήταν η θέση μας το 1974, είναι η ίδια και σήμερα».

    «Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας»

    Μιλώντας σχετικά με τη θέση Η έλλειψη αντικειμενικότητας των τρίτων, των δυτικών χωρών, είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημά μας. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, αλλά έναν ισχυρό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύμμαχο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας καθώς και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, και είμαστε ικανοί γι' αυτό. Λέμε: Πάρτε μαθήματα από την ιστορία’. Αναφορικά με την Ελλάδα ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί λένε ψέματα σε κάθε ευκαιρία, συκοφαντώντας την Τουρκία. Αυτό στην ιατρικής ονομάζεται μυθομανία, Τους ευχόμαστε περαστικά».

    «Αν στρατιωτικοποιήσετε τα νησιά εγκαταλείπετε τη Λωζάνη»

    Σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο Ακάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων το καθιστούν σαφές. Δεν μπορείτε να εξοπλίσετε τα νησιά. Δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιήσετε τα νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος. Γιατί; Επειδή αυτή είναι η συμφωνία. Αν το κάνετε, εγκαταλείπετε τη συνθήκη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια σε αυτό που συνέβη. Αν κοιτάξετε αντικειμενικά, μαθηματικά και μηχανολογικά, εργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε το γεγονός να είναι πλήρως υπό τον έλεγχό μας. Αλλά συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας χωρίς ποτέ να εφησυχάζουμε. Παρ' όλα αυτά, εμείς λέμε ‘ειρήνη’, λέμε ‘διάλογος’».

    Μιλώντας για την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, ο Ακάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Η Ρωσία θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Έχουν ληφθεί μέτρα εναντίον της. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται κέντρο επιμελητείας στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή είναι η επίσημη δήλωση. Δεύτερον, επιδιώκεται να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ελλάδα έχει την ίδια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ (1990) όπως και εμείς (1980). Ανανεώθηκε το 2020, αυξάνοντας τον αριθμό των βάσεων από τέσσερις σε εννέα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Εν τω μεταξύ, οχήματα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί στη Λέσβο και τη Σάμο. Αυτή είναι η κατάσταση. Ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και προφυλάξεων. Παρακολουθούμε στενά και λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

    (ΓΜ)

    [04] ΥΠΕΞ: Κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών - MFA (01.10.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,r1n2daUs4rKCaClaxIpC1gmIk8h93oCwYzaRhz1hzSP3mPc9sUUb81G9iJKnh0-sqpXjkrzDAuBGlqLSEHJFNl8Yc1id7PY7PljX5u6TQ&typo=1) και το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (01.10.22, aa.com.tr), η Τουρκία, όπως έκανε και το 2014 οπόταν δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας, απορρίπτει την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην προσάρτηση τεσσάρων Ουκρανικών περιοχών κατόπιν διενέργειας δημοψηφισμάτων.

    Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η απόφαση της Μόσχας αποτελεί κατάφορη παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σημειώνει και τα εξής:

    «Η Τουρκία δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία με το παράτυπο δημοψήφισμα που έγινε το 2014 και υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την δυνατή της στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας. Με βάση τη στάση που υιοθετήθηκε το 2014, απορρίπτουμε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τις Ουκρανικές περιοχές, Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας».

    Καταληκτικά στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τον τερματισμό του πολέμου και την επικράτηση μιας βιώσιμης ειρήνης, η οποία θα επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων.

    (ΑΚ)

    [05] Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συναντήθηκε ο Καλίν

    Σύμφωνα με την Ak?am (02.10.22, aksam.com.tr), ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και διάφορα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων που αφορούν σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο.

    Στη συνάντηση εκφράστηκε η δέσμευση των πλευρών για αύξηση της συνεργασίας μεταξύ τους στη βάση των κοινών τους συμφερόντων με την λειτουργία του Στρατηγικού Μηχανισμού.

    Υπογραμμίστηκε επίσης η άποψη ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά στο θέμα των F16 θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών.

    Επιπλέον, στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στον ρόλο κλειδί της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τονίστηκε η ανάγκη οι εταίροι να ενεργούν με πλήρη ομοφωνία και αλληλεγγύη για αντιμετώπιση όλων των τρομοκρατικών απειλών και των κοινών κινδύνων ασφάλειας που αντιμετωπίζουν.

    Στο θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία θα είναι αδίστακτη στο θέμα της προστασίας των συμφερόντων και δικαιωμάτων της, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες τις επιθετικές και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες της Ελλάδας».

    Τέλος, στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις διπλωματικές προσπάθειες για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    (ΑΚ)

    [06] Τουρκική αντιπροσωπεία στη Λιβύη για επίσημη επίσκεψη

    Σύμφωνα με την Ak?am (02.10.22, aksam.com.tr), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με εντολές του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, τουρκική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου 2022, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων επί διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και την ανασκόπηση των διμερών σχέσεων.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρονται τα εξής: «Με εντολές του Προέδρου μας, θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, του Υπουργού Εμπορίου, Μεχμέτ Μούς, του Επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν και του Εκπροσώπου Τύπου της Προεδρίας, Πρέσβη Ιμπραχήμ Καλίν.

    Κατά την επίσκεψη, θα συζητηθεί η προσωρινή πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και το θέμα των εκλογών και προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων επί διαφόρων περιφερειακών θεμάτων, καθώς και ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης».

    (ΑΚ)

    [07] Κοινή στρατιωτική άσκηση με 5 χώρες πραγματοποίησε η Τουρκία στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (01.10.22, aa.com.tr), η Τουρκία πραγματοποίησε την Παρασκευή κοινή στρατιωτική άσκηση στην Άγκυρα με τη συμμετοχή 5 χωρών.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει ότι στη στρατιωτική άσκηση συμμετείχαν το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Καζακστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

    (ΑΚ)

    [08] Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν Έρντογάν και ΑΚΡ στην πρώτη θέση

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (03.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,ixk8owxhmqxYU9d2NdnaTvGzhsA2KEgL5cSWmAEesW0-aYMBTKLv8xZmgLd5sstmiSgomeaOCiCy3xCO4cxFrmEt1wgV8vrVEb7k1UC2Yay0Sf7EVufrTLKM9Zs&typo=1) γράφει σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας MetroPOLL το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Τούρκων ψηφοφόρων.

    Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου 2022 σε 28 επαρχίες της Τουρκίας σε δείγμα 2.119 ατόμων. Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν αυτή την Κυριακή διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές», το 29% απάντησε το ΑΚΡ, το 21,4% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 12% το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το 10,5% το Καλό Κόμμα (?yi Parti) και το 7,9% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Τα ποσοστά της ψήφου των αναποφάσιστων, της ψήφου διαμαρτυρίας και όσων απέφυγαν να απαντήσουν αθροίζονται στο 13,8%. Ακόμα και με αναγωγή αυτού του ποσοστού, το ΑΚΡ εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση.

    Η H?rriyet (03.10.22, hurriyet.com.tr) εξάλλου δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Αμντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος αναλύοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Optimar, διαπιστώνει ότι αυξάνονται τα ποσοστά του υποψηφίου της «Συμμαχίας για τη Δημοκρατία» και νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και του φερόμενου υποψηφίου της «Συμμαχίας για το Έθνος», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 26 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2.231 ατόμων. Στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας», το 62,4% απάντησε η οικονομία ακολουθούμενο από την ανεργία με 9.1%. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι το πρόβλημα της οικονομίας και της ανεργίας απασχολεί το 71.5% των ερωτηθέντων και μόλις το 7.1% ανέφερε ως πρόβλημα την παρουσία Σύρων προσφύγων στη χώρα.

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα λύσει το πρόβλημα», το 32,1% απάντησε το κυβερνόν ΑΚΡ, ενώ το 21.1% απάντησε το CHP. Σύμφωνα με τον Σελβί, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την οικονομία, αλλά παρόλα αυτά, ο λαός δεν λέει ότι «η αντιπολίτευση θα λύσει αυτό το πρόβλημα». «Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να λύσει η αντιπολίτευση, σχολιάζει ο Σελβί.

    Στην ερώτηση ποιος είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός, ο νυν πρόεδρος Έρντογαν καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 31% ακολουθούμενος από τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 12.1%. Ο πρώην πρόεδρος του HDP και ευρισκόμενος στην φυλακή, Σελαχετίν Ντεμίρτας ανέβηκε στην τρίτη θέση με 11.8%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατέλαβε την τέταρτη θέση με 10,3%

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές σήμερα», το 37,8% των ερωτηθέντων απάντησε το ΑΚΡ, ενώ το CHP κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 25,9%.

    Το HDP έρχεται τρίτο με 11%, το Καλό Κόμμα κατέλαβε την τέταρτη θέση με 9,8% ενώ το MHP ανέβηκε στο 9,5%. Ο Σελβί αποδίδει την άνοδο των ποσοστών του ΜΗΡ στις συγκεντρώσεις του κόμματος στη Σεβάστεια, την Προύσα και το Ερζερούμ και υποστηρίζει ότι η «σκιά του φιλοκουρδικού HDP» στην εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης προκάλεσε τη στροφή των εθνικιστών ψηφοφόρων προς το MHP.

    Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των συμμαχιών για την εκλογή Προέδρου, το ποσοστό των ψήφων της Συμμαχίας για τη Δημοκρατία που αποτελείται από το AKΡ, το MHP και το Kόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) ανήλθε στο 47,9%, ενώ το ποσοστό της Συμμαχίας για το Έθνος που αποτελείται από το CHP, το Καλό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) ανήλθε στο 37,8%. Με τη διαφορά μεταξύ των δύο συμμαχιών να ανέρχεται στο 10%, το HDP με 11% γίνεται το κόμμα κλειδί.

    Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, το ποσοστό όσων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν τον Έρντογαν αυξήθηκε στο 39,7% έναντι 36,48% πριν από ένα μήνα.

    Το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου αυξήθηκε στο 14,7%, έναντι 14,5% πριν από ένα μήνα. Το ποσοστό Μανσούρ Γιαβάς ήταν 13,4% και ακολουθείται από τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 8,6%. Ο Ντεβλέτ Μπαχτελί του ΜΗΡ ακολουθεί με 8.3% και η Μεράλ Άκσενερ του Καλού Κόμματος έρχεται έβδομη με 7%, ενώ ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου όγδοος με 3,5%. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά ως υποψήφιος πρόεδρος, κατέλαβε την τελευταία θέση με 0,6%.

    (ΓΜ)

    [09] Στο 83,45% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2022

    Σύμφωνα με τη Sabah (03.10.22, sabah.com.tr), στο 83,45% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Τμήμα Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (T??K).

    Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2022 σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, 52,40% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και 83,45% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου χρόνου.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 3 October 2022 - 17:30:54 UTC