Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 170/2022 06.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επαφές Τατάρ στην Τουρκία
  • [02] Χασίπογλου: «Το CTP θέλει να καταδικάσει την ‘ΤΔΒΚ’ στην ομοσπονδία»
  • [03] Αρικλί: «Θα ιδιωτικοποιηθούν όλα τα λιμάνια»
  • [04] Aιχμές εναντίον του Τατάρ, Έρογλου και Ακάρ από εν αποστρατεία Τούρκο Στρατηγό
  • [05] Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η σχολική χρονιά στα κατεχόμενα
  • [06] Αύξηση του πληθωρισμού στα κατεχόμενα κατά 3.31% τον Αύγουστο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με μας, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά»
  • [02] Συνεχίζει τις επικρίσεις προς την Ελλάδα ο Τούρκος Προέδρος
  • [03] Επίσκεψη Ερντογάν στις 06-08 Σεπτεμβρίου στα Βαλκάνια
  • [04] Tσαβούσογλου: «Αναμένουμε η Γαλλία κι η ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκυπρίους»
  • [05] Επαφές Ακάρ στην Πολωνία
  • [06] Αντιδρά η Άκσενερ σε προοπτική να δοθεί υπουργείο στο HDP
  • [07] ‘Ενταλμα σύλληψης του δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ
  • [08] Δηλώσεις μίας εκ των ιδρυτών του AKP: «Η οικονομική κλίση οφείλεται στην έλλειψη ελευθερίας του λόγου»
  • [09] Αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επαφές Τατάρ στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (05.09.22 brtk.net), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο σε ένα ειρηνικό πλαίσιο που θα αντικατοπτρίζει το μέλλον και την ανεξαρτησία του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού και στη βάση της ισότητας».

    Μιλώντας στα πλαίσια διάλεξης που έδωσε στο πολυτεχνείο OSTIM της Άγκυρας, το οποίο του απένειμε και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε, ανάμεσα σε άλλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία.

    Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικά όλα όσα έχει κάνει η Τουρκία για την Κύπρο, Τατάρ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές Κυβερνήσεις έχουν «πάντα απλώσει το χέρι τους στους Τουρκοκύπριους και αυτές είναι οι εξελίξεις, αποτελούν πηγή ζωής για αυτούς», όπως ισχυρίστηκε. [?]

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός λαός δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλός στα δεινά των «συμπατριωτών» του στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μια λύση στην Κύπρο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας δεν θα ήταν δυνατή.

    «Μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο, μπορεί να γίνει μόνο σε ένα ειρηνικό πλαίσιο που θα αντικατοπτρίζει το μέλλον και την ανεξαρτησία του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού και στη βάση της ισότητας».

    Στην τελετή παρευρέθηκαν ο λεγόμενος πρέσβης της «ΤΔΒΚ» στην Άγκυρα Ισμέτ Κορούκογλου, ο πρύτανης του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ostim Μουράτ Γιουλέκ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεχνικού Πανεπιστημίου OSTΙM Ορχάν Αϊντίν, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και προσκεκλημένοι.

    Τατάρ: «Οι πραγματικότητες στην Κύπρο είναι ξεκάθαρες»

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (05.09.22 brtk.net), , στα πλαίσια των επαφών του στην Τουρκία, ο Τατάρ συναντήθηκε και με το «σύνδεσμο αγωνιστών Τουρκίας».

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ισχυρίστηκε ότι «με την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο επιτεύχθηκε και η ανεξαρτησία» τους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη «μητέρα Πατρίδα Τουρκία και στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους». Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι η «ειρήνη στο νησί ήλθε το 1974», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «οι πραγματικότητες στην Κύπρο είναι ξεκάθαρες», και Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η ΤΔΒΚ είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αγώνας που έδωσε η Τουρκική Δημοκρατία στο παρελθόν δεν μπορεί να ξεχαστεί. Ο Τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει την αντίσταση του εμπνευσμένος από την Ανατολία. Η υπόθεση της Κύπρου είναι εθνική υπόθεση».

    Κατηγορώντας ξανά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει στόχο να μετατρέψει την Κύπρο σε Ελληνικό νησί, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουν αυτό και ισχυρίστηκε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί».

    «[?] Εάν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, τότε θα πρέπει να είναι στη βάση της συνεργασία των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που να μπορούν να ζουν πλάι πλάι. Η Τουρκική Δημοκρατία πάντοτε υπερασπιζόταν την υπόθεση της Κύπρου. Δεν θα οπισθοχωρήσουμε στο θέμα της εθνικής μας υπόθεσης», επανέλαβε ο Τατάρ στις δηλώσεις του.

    Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Η Halk?n Sesi (05.09.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καθώς επίσης και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ και οι «κυβερνητικοί εταίροι», Ερχάν Αρικλί και Φικρί Ατάογλου, παρευρέθηκαν στην τελετή του γάμου του υιού του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι που έγινε χθες στην Άγκυρα.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μετά την τελετή, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν Αλί Εσέντοβ.

    (ΑΚ/ΓΜ)

    [02] Χασίπογλου: «Το CTP θέλει να καταδικάσει την ‘ΤΔΒΚ’ στην ομοσπονδία»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (05.09.22 kibrispostasi.com), ο «γενικός γραμματέας» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ότι «θέλει να καταδικάσει την ‘ΤΔΒΚ’ στο καθεστώς της ομοσπονδίας στο οποίο είναι φυλακισμένη εδώ και πενήντα χρόνια».

    O Χασίπογλου συνεχάρη τα μέλη του CTP που εξελέγησαν στο συνέδριο κάνοντας έκκληση προς το κόμμα να ακολουθήσουν «μια φωνή όσον αφορά στην κυριαρχία τους» και να «χαράξουν κοινή πορεία στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων».

    Σε γραπτή του δήλωσή, ο Χασίπογλου απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου του CTP Τουφάν Έρχουρμαν σχετικά με τη λύση της ομοσπονδίας, υποστηρίζοντας ότι με την «με την αναφορά του ότι ‘η μόνη εναλλακτική λύση είναι η ομοσπονδία, θέλει να καταδικάσει την ΤΔΒΚ στο καθεστώς της ομοσπονδίας στο οποίο είναι φυλακισμένη εδώ και 50 χρόνια». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «το CTP θέλει να μετατρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό σε μειονότητα, στο όνομα του μοντέλου λύσης ομοσπονδίας των Ελληνοκυπρίων, το οποίο απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε επίσης τα εξής:

    «Οι διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 50 χρόνια και κατέληξαν σε αποτυχία δεν μπορούν ποτέ να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο και μια συνολική και μόνιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα, βασισμένα σε δύο ξεχωριστές κυρίαρχες ισότητες. Η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια και μόνο κυριαρχία, δεν είναι παρά το όνειρο να εγκαταλείψουν οι Τουρκοκύπριοι το δικό τους κράτος και να ενσωματωθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό κράτος».

    «Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και αργά ή γρήγορα η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει αυτό το γεγονός. Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να είναι δυνατή μόνο με το μοντέλο των δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών. Εμείς αποδεχόμαστε την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί. Έχουμε και απόφαση του Συνεδρίου για αυτό το θέμα. Η ‘ΤΔΒΚ’ διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία κράτους, όπως έδαφος, διοίκηση, νομοθεσία, εκτελεστική εξουσία, δικαστική εξουσία και λαό. Το Κυπριακό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που αφορά στον Τουρκισμό και στο μέλλον των Τούρκων που ζουν στο νησί και το εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας είναι αδιαπραγμάτευτο για μας.

    Όσοι λένε ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η ομοσπονδία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η ρητορική εξυπηρετεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι γείτονες μας στο νότο, θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να συμφωνήσουμε μαζί τους στη βάση της ομοσπονδίας. Ωστόσο, εμείς δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση με τον νότιο γείτονά μας, ο οποίος δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα και δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας τη διακυβέρνηση και τον πλούτο αυτού του νησιού, είναι στην πραγματικότητα οι κυριότεροι υποστηρικτές του status quo. Επειδή είναι αυτοί που θέλουν να μας φυλακίσουν στο τραπέζι των ίδιων παραμέτρων του ΟΗΕ για άλλα 50 χρόνια. Εμείς, από την άλλη πλευρά, έχουμε καταθέσει διαφορετικές προτάσεις και δεν απομακρυνόμαστε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς λέμε να καταγράψουμε την ήδη υπάρχουσα κυριαρχία μας και να καθίσουμε στο τραπέζι. Ας είμαστε ρεαλιστές τώρα. Η έκκλησή μας προς όλους εκείνους που λένε ότι ‘η μόνη εναλλακτική λύση είναι η ομοσπονδία’, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του CTP είναι η εξής: Ας καταφέρουμε να έχουμε ομοφωνία στην Κύπρο για μια φορά, όπως ο νότιος γείτονάς μας, και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ας αγκαλιάσουμε τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά και ας διακηρύξουμε στον κόσμο ότι αυτή είναι η μοναδική βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», πρόσθεσε ο Xασίπογλου στις δηλώσεις του.

    (ΓΜ)

    [03] Αρικλί: «Θα ιδιωτικοποιηθούν όλα τα λιμάνια»

    H Vatan (06.09.22) αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα παράνομα λιμάνια στα κατεχόμενα θα ιδιωτικοποιηθούν.

    Μιλώντας στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων», ο Αρικλί δήλωσε ότι εργάζονται έτσι ώστε όλα τα «λιμάνια των κατεχομένων» ιδιωτικοποιηθούν, ενώ για τις «τηλεπικοινωνίες», υποστήριξε ότι θα παραχωρηθεί άδεια και σε τρίτο πάροχο υπηρεσιών GSM με στόχο να αυξηθεί η «ποιότητα των υπηρεσιών του οργανισμού».

    Αναφορικά με τα παράνομα λιμάνια, ο Αρικλί δήλωσε ότι θα έρθει στα κατεχόμενα επιτροπή από την Τουρκία για να αξιολογήσει τα λιμάνια και να παρουσιάσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά πληροφορίες και εναλλακτικές. Έπειτα, η λεγόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, είπε.

    O Αρικλί ανέφερε επίσης ότι η λεγόμενη κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και του παράνομου λιμανιού στο κατεχόμενο Καραβοστάσι. Το παράνομο λιμάνι στο Καραβοστάσι θα χρησιμοποιηθεί τόσο για εμπορικούς όσο και για τουριστικούς σκοπούς.

    (ΓΜ)

    [04] Aιχμές εναντίον του Τατάρ, Έρογλου και Ακάρ από εν αποστρατεία Τούρκο Στρατηγό

    H Yeni D?zen (06.09.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο: «Ο εν αποστρατεία στρατηγός μίλησε», αναφέρεται στην τηλεφωνική μαρτυρία που έδωσε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας και παρουσιαστή εκπομπής στο κανάλι Sim, Σερχάτ Ιντσιρλί, ο εν αποστρατεία στρατηγός και πρώην αρχηγός των «δυνάμεων ασφαλείας», Αλτάι Ερ, ο οποίος φέρεται να πέρασε από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και να συναντήθηκε με Ελληνοκύπριο αξιωματικό.

    Το θέμα αυτό, είχε αναδείξει η εφημερίδα Avrupa, τις προηγούμενες μέρες, για την είσοδο του στην νεκρή ζώνη χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες διατυπώσεις, συνοδευόμενος από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία.

    Ο αρθρογράφος Σερχάτ Ιντζιρλί στη σημερινή του στήλη δημοσιεύει αποσπάσματα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον συνταξιούχο στρατηγό Αλτάν Ερ, πρώην διοικητή της «Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας (ΔΔΑ)» του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο Ιντζιρλί γράφει ότι μέσω επαφών του, κατόρθωσε να βρει το τηλέφωνο του στρατηγού, ο οποίος ήταν για μια εβδομάδα διακοπές σε εγκαταστάσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός), προς το παρόν βρίσκεται στο Τσανάκαλε στο σπίτι του πεθερού του και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Άγκυρα, σε αντίθεση με την εφημερίδα Avrupa που είχε ισχυριστεί ότι βρίσκεται στη φυλακή.

    Στις δηλώσεις του στον Ιντζιρλί, ο Ερ είπε ανάμεσα σε άλλα:

    «Μια Κυριακή βρισκόμουν στην περιοχή της Λήδρας. Συνοδευόμουν από αστυνομία στην περιοχή ευθύνης? Ήμουν ντυμένος με πολιτικά, δίπλα μου ήταν ένας επιχειρηματίας, με συνόδευε αστυνομία, περπατήσαμε μέχρι τη γραμμή ευθύνης μας κι επιστρέψαμε? Κατά καιρούς οι διοικητές ελέγχουν οι ίδιοι της περιοχές ευθύνης τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερ.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε επίσης σε ένα περιστατικό, όπου ο Χαλίλ Φαγιαλί (σημείωση μεταφραστή: Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε), επεδίωξε να συναντηθεί μαζί του κι εκείνος αρνήθηκε. Μάλιστα εκείνη την περίοδο δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ερσίν Τατάρ που του είπε: «Ο Χαλίλ Φαγιαλί είναι φίλος μου, βοηθά σε σημαντικό βαθμό το κόμμα μας, σε παρακαλώ συνάντησε τον» Καθώς δεν συναντήθηκε μαζί του, ο Ερσίν Τατάρ τον προσκάλεσε σε δείπνο, σε εστιατόριο ιδιοκτησίας του Χαλίλ Φαγιαλί, και πάλι αρνήθηκε την πρόσκληση.

    Η εφημερίδα Avrupa (6.9.2022) ωστόσο κυκλοφορεί με κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδο της, ότι ο στρατηγός αποκάλυψε τα πάντα εκτός από τα κρίσιμα στοιχεία. Σχολιάζει το γεγονός ότι ενώ αποκάλυψε τις προτροπές του Ερσίν Τατάρ και τους Ντερβίς Έρογλου να συναντηθεί με τον Χαλίλ Φαγιαλί, δεν λέει τίποτα για τον Μπουλέντ Γιουκσέκμπας, για ποιο λόγο τον συνοδεύει.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, στη στήλη του αναφέρει ότι το πιο σημαντικό στοιχείο από τα όσα δήλωσε ο στρατηγός Αλτάν Ερ είναι το γεγονός ότι, μετά τις επανειλημμένες αρνήσεις να συναντηθεί με τον Χαλίλ Φαγιαλί, ο Ερσίν Τατάρ παραπονέθηκε για εκείνον στον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Μια μέρα ο Ερσίν Τατάρ μου είπε ότι μιλήσαμε με τον Χουλουσί Πασά (Ακάρ) για σένα, του είπα ότι δεν συνεννοούμαστε? Τότε κατάλαβα ότι συνταξιοδοτήθηκα?» δήλωσε ο στρατηγός και ο αρθρογράφος συνεχίζει γράφοντας ότι αν αρκούσε μόνο ένα παράπονο του Τατάρ, τότε ο Τατάρ είναι πολύ πιο ισχυρός από όσο νόμιζαν.

    (ΙΣ)

    [05] Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η σχολική χρονιά στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την K?br?s (05.09.22), η νέα σχολική χρονιά 2022-2023 στα κατεχόμενα αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, με τα δημοτικά να ανοίγουν στις 13 Σεπτεμβρίου κα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Η σχολική χρονιά 2022-2023 θα λήξει στις 16 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του λεγόμενου υπουργείου παιδείας, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν 111 «δημόσια» δημοτικά και 16 ιδιωτικά με συνολικά 25,000 μαθητές.

    Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λειτουργούν 37 δημόσια «σχολεία» και 12 ιδιωτικά με 23,000 περίπου μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Λειτουργούν επίσης 12 τεχνικά λύκεια με 4,000 μαθητές.

    Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εργάζονται τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα κατεχόμενα ανέρχεται σε 5,800.

    Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία

    Η K?br?s (05.09.22) γράφει ότι σύμφωνα με απόφαση της «επιτροπής μεταδοτικών ασθενειών και λοιμώδων νοσημάτων», η χρήση μάσκας στα σχολεία καθίσταται υποχρεωτική, τόσο εντός των τάξεων όσο και στους εξωτερικούς χώρους τους σχολείου, με εξαίρεση τους μαθητές 4-6 ετών.

    Επιπλέον, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και εντός των σχολικών λεοφορείων.

    (ΑΚ)

    [06] Αύξηση του πληθωρισμού στα κατεχόμενα κατά 3.31% τον Αύγουστο

    O παράνομος BRTK (05.09.22 brtk.net) δημοσιεύει ανακοίνωση της «στατιστικής υπηρεσίας» του κατοχικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,31% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ο Γενικός Δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 70,38% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και κατά 118,18% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021.

    Σύμφωνα με τις κύριες ομάδες δαπανών, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στην κατηγορία ψυχαγωγίας και πολιτισμού, με αυξήσεις ύψους 20,66%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές: αγαθά και υπηρεσίες (6,83%), έπιπλα, οικιακές συσκευές και υπηρεσίες οικιακής φροντίδας (5,88%), υγεία (4,83%), τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (3,79%), αλκοολούχα ποτά και καπνός (2,85%), εστιατόρια και ξενοδοχεία (1,77%), στέγαση, νερό, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα (1,28%), εκπαίδευση (1,28%), επικοινωνία (1,14%), μεταφορές (-4,30%), ένδυση υπόδηση (-4,09%).

    Τα αγαθά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι τα ακόλουθα: εφημερίδες (100%), κολοκύθια (90,93%) και λαχεία (66,67%). Τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν τα σταφύλια (40,07%), τα νεκταρίνια (19,64%) και τα κορόμηλα (17,58%).

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με μας, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά»

    Το Ankara Anatolia (06.09.22 aa.com.tr ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

    «Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα, που έχει αυξήσει την παρενόχληση προς τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, δεν είναι συνομιλητής μας γιατί δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σε πολιτικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο», είπε.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Επισκέψεις στο εξωτερικό

    Ανέφερε ακόμα ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια που περιλαμβάνει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία και είπε: «Η Τουρκία, εκπρόσωπος της ειρήνης, της ηρεμίας, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, συνεχίζει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα παρευρεθεί στη συνάντηση Shanghai Five στο Ουζμπεκιστάν την επόμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα αναζητήσουν τρόπους για να αναπτύξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Ασία.

    «Με τη συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, θα εκφράσουμε τις απόψεις μας για την παγκόσμια και περιφερειακή ατζέντα και θα πραγματοποιήσουμε πολυάριθμες συναντήσεις. Η αυξανόμενη δύναμη, επιρροή και ευθύνες της Τουρκίας στην περιοχή και στον κόσμο μας βοηθούν να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να διαφοροποιήσουμε τις σχέσεις μας. Για αυτό, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στους στόχους μας σε κάθε τομέα, από την πολιτική μέχρι την οικονομία, και να κατευθύνουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις προς όφελός μας», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Συνεχίζει τις επικρίσεις προς την Ελλάδα ο Τούρκος Προέδρος

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (06.09.22 t24.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε τη σκληρή αντίδραση που έδειξε «μετά την παρενόχληση των ελληνικών S-300 σε τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο Αιγαίο».

    «Το Υπουργείο Άμυνας μας συνεχίζει συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του NΑTO και άλλους εκπροσώπους για το θέμα αυτό. Συνεχίζουμε να είμαστε ευαίσθητοι σχετικά με αυτό το περιστατικό κλειδώματος. Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Και πρέπει να συμμορφωθεί», είπε.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις καθοδόν προς την Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Βαλκάνια που αρχίζει σήμερα.

    «Η Ελλάδα θα σκεφτεί πολύ περισσότερο τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία στην επόμενη διαδικασία. Διαφορετικά, μπορεί να έρθουμε ‘ξαφνικά ένα βράδυ’», επανέλαβε.

    Ξεκινώντας την επίσκεψή του στις βαλκανικές χώρες, ο Ερντογάν δήλωσε: «Φέτος γιορτάζουμε την 30ή επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Ως Τουρκία, ακολουθούμε μια πολιτική που στηρίζει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη διαδικασία ένταξης των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές», είπε.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης σχετικά με την πιθανή κρίση φυσικού αερίου: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το θέμα του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Επίσκεψη Ερντογάν στις 06-08 Σεπτεμβρίου στα Βαλκάνια

    Η Yeni ?afak (06.08.22 yenisafak.com) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα βαλκανική περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφτεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία. Η βαλκανική περιοδεία, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Ένα από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντας του Ερντογάν αναμένεται να είναι το πρόσφατο συνοριακό πρόβλημα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Ερντογάν θα τονίσει ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

    Εξάλλου, να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη μείωση της έντασης μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Κροατίας και φιλοξένησε τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς τον Ιανουάριο.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Ας φέρουμε μαζί τρεις ηγέτες, Βόσνιους, Κροάτες και Σέρβους, και ας το κάνουμε να λειτουργήσει. Αυτή την απόφαση λάβαμε».

    Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι η Τουρκία διατηρεί πάντοτε καλές σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσης επαφές στην περιοχή τον Ιούνιο και ανέφερε την επίθυμία του Τούρκου Προέδρου να οργανώσει σε εύθετο χρόνο τριμερή σύνοδο κορυφής της Τουρκίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας.

    Τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύουν και επιχειρηματίες. Λόγω του εργατικού δυναμικού και του προσοδοφόρου επενδυτικού περιβάλλοντος στα Βαλκάνια, αναμένεται να συναφθούν διάφορες συμφωνίες κατά τη διάρκεια των επαφών, καθώς αποτελούν συχνό προορισμό για τους Τούρκους επενδυτές. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με τη Σερβία και την Κροατία αναμένεται να φθάσει τα 5 δισεκατομμύρια και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αντίστοιχα.

    (ΒΚ)

    [04] Tσαβούσογλου: «Αναμένουμε η Γαλλία κι η ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκυπρίους»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.09.22 aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένει η Γαλλία και η ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκυπρίους το 2004.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, οφείλουν να υποστηρίξουν με αμεροληψία την έκκληση της Τουρκίας για διπλωματία.

    Αναφερόμενος στις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004 για άρση των περιορισμών για την «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, ο Τσαβούσογλου είπε: «Αναμένουμε η Γαλλία και η ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στου Τουρκοκύπριους».

    Colonna: «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές να λυθούν με διάλογο»

    Η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά της, ανάφερε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της συζητήθηκε και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Catherine Colonna δήλωσε ότι η Γαλλία επιθυμεί τη συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με την ένταση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Αναμφίβολα, ως χώρα-μέλος της ΕΕ έχουμε σχέσεις με την Ελλάδα που είναι επίσης χώρα-μέλος της ΕΕ αλλά πρώτα απ’ όλα η επιθυμία μας είναι η εξής: Αν υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο γειτονικών και συμμαχικών κρατών, Ελλάδας και Τουρκίας, θέλουμε αναμφίβολα αυτές να επιλυθούν με τον διάλογο. Επιθυμία μας είναι ο διάλογος να πραγματοποιηθεί εντός του διεθνούς δικαίου και να αποφεύγεται κάθε είδους ένταση, δηλαδή η λεκτική ένταση. Επιθυμούμε την επανεκκίνηση του διαλόγου».

    (ΓΜ)

    [05] Επαφές Ακάρ στην Πολωνία

    Το Ankara Anatolia (06.09.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μαριούζς Μπασζτάκ (Mariusz Blaszczak).

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ακάρ στην πόλη Κιέλτζε στην Πολωνία όπου διεξάγεται η «Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας - MSPO», που είναι, σύμφωνα με το ΑΑ, «η μεγαλύτερη στρατιωτική έκθεση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

    Κατά τη συνάντηση, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, ο Ακάρ επέστησε την προσοχή στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τόνισε τη σημασία της συνέχισης της υφιστάμενης συνεργασίας στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

    Κατά τη συνάντηση, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Ακάρ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για το θέμα των σιτηρών.

    Ο Ακάρ τόνισε κατά τη συνάντηση «το βαθιά ριζωμένο ιστορικό παρελθόν και τις κοινές αξίες μεταξύ Τουρκίας και Πολωνίας».

    Το Ankara Anatolia (06.09.22 aa.com.tr) μετέδωσε επίσης ότι ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέζ Ντούντα (Andrzej Duda) επισκέφτηκε την έκθεση, στην οποία όπως υποστηρίζει το ΑΑ η Τουρκία έχει ηγετική παρουσία και ξεναγήθηκε στο περίπτερο της Τουρκίας από τον Ακάρ.

    (ΚΣ)

    [06] Αντιδρά η Άκσενερ σε προοπτική να δοθεί υπουργείο στο HDP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.09.22 t24.com.tr) γράφει ότι η ηγέτης του Καλού Κόμματος (?yi Parti) Μεράλ Άκσενερ, αντέδρασε έντονα σε δηλώσεις που είχαν γίνει από τον Βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Γκιουρσέλ Τεκίν, ότι θα μπορούσε να δοθεί υπουργείο στο φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    «Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι με το HDP», δήλωσε η Άκσενερ.

    Ο Τεκίν είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν θα μπορούσε να υπάρξει υπουργός από το HDP στην κυβέρνηση.

    Η Άκσενερ συναντήθηκε με τους επαρχιακούς ηγέτες του κόμματός της στην Άγκυρα και στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ήταν και τα λόγια του βουλευτή του CHP. Όπως σημειώνει το Τ24, οι επαρχιακοί ηγέτες επέκριναν τις δηλώσεις Τεκίν και δηλώσαν ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε σχέση με το HDP.

    Μετά την συνάντηση με τους επαρχιακούς ηγέτες του Κόμματος της, η Άκσενερ δήλωσε πως το ?yi Parti έχει ευαισθησίες απέναντι στο HDP και δεν μπορεί να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί του.

    (ΚΣ)

    [07] ‘Ενταλμα σύλληψης του δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ

    Η BirG?n (05.09.22 birgun.net) γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα κατά του δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος ζει στο εξωτερικό και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης λόγω προηγούμενων υποθέσεων σε βάρος του για ορισμένες αναρτήσεις που έκανε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων και το εξώφυλλο του περιοδικού Leman.

    Η έρευνα ξεκίνησε με τις κατηγορίες της "προσβολής του προέδρου" και της "δημόσιας ταπείνωσης των δικαστικών οργάνων του κράτους".

    Στην ανακοίνωνη που έκανε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για το θέμα, αναφέρονται τα εξής: "Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα κατά του Τζαν Ντουντάρ βάσει των άρθρων 299 και 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, λόγω των αναρτήσεων που έκανε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία Twitter".

    Στο δημοσίευμα παρατίθεται αυτούσια ανάρτηση του δημοσιογράφου στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter.

    (ΒΚ)

    [08] Δηλώσεις μίας εκ των ιδρυτών του AKP: «Η οικονομική κλίση οφείλεται στην έλλειψη ελευθερίας του λόγου»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.09.22 t24.com.tr ) γράφει ότι η Φατμά Μποστάν Ουνσάλ, η οποία ήταν μεταξύ των 64 ιδρυτικών μελών του AKP, αλλά αργότερα διαγράφηκε από το κόμμα, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία οφείλεται στην έλλειψη της ελευθερίας έκφρασης και στην έλλειψη ελευθεροτυπίας.

    «Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συμβεί στην ανθρωπότητα είναι όταν υπάρχει μια εξουσία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναγνωρίζονται. Στην Τουρκία αυτό γίνεται κατανοητό μόνο όταν γίνει αισθητή η οικονομική κρίση», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει αστάθεια στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και μόνο το 90% ανήκει στον αντιπολιτευόμενο Τύπο και τόνισε πως αν υπήρχε ελευθεροτυπία, τα προβλήματα της χώρας δεν θα ήταν τόσο μεγάλα. Επέκρινε επίσης έντονα τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

    «Υπάρχει οικονομική κρίση γιατί δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματά μας. [?] Είτε πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα είτε για ελευθερία συνάθροισης και πορείας. Ο λόγος της οικονομικής κρίσης είναι γιατί δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματά σου, δεν μπορείς να φτάσεις στους πολιτικούς και δεν σου δίνεται η ευκαιρία να τους αλλάξεις», είπε.

    (ΚΣ)

    [09] Αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (05.09.22 t24.com.tr) δημοσιεύει στοιχεία που δόθηκαν από την στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός κατά το μήνα Αύγουστο αυξήθηκε κατά 1,46%, σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, αγγίζοντας το 80,21% σε ετήσια βάση. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε παρόμοιο ποσοστό 81,4% ήταν τον Αύγουστο του 1998.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο πληθωρισμός παρουσίασε μεταβολή 47,85% σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο και 54,69% με βάση τους μέσους όρους δωδεκαμήνου. Η κύρια κατηγορία που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση σε ετήσια βάση ήταν οι επικοινωνίες με 27,05%. Από την άλλη πλευρά, η κύρια κατηγορία με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ήταν οι μεταφορές με 116,87 τοις εκατό, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων ανέρχεται σε 90,25%.

    Στην είδηση επίσης συμπεριλαμβάνεται ανακοίνωση της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,86% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και ανήλθε στο 181% σε ετήσια βάση.

    (ΙΣ)


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 6 September 2022 - 15:13:41 UTC