Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 145/2022 30.07-01.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Προεδρία»: «Το ΣΑ του ΟΗΕ υποστηρίζει τη συνέχιση του στάτους κβο»
  • [02] Ερτουγρούλογλου: «Θα λάβουμε μέτρα για την UNFICYP»
  • [03] Μήνυμα Τατάρ για 1η Αυγούστου: «Δεν θα εγκαταλείψουμε κυριαρχία και κράτος»
  • [04] Πρόεδρος της «Ένωσης Ξένου Τύπου» ο Σελίμ Σαγιαρί του NTV
  • [05] Νέος «πρέσβης» των κατεχομένων στην Άγκυρα
  • [06] Αρχίζουν οι «δίκες» της «Avrupa»
  • [07] Επαφές της λεγόμενης υπουργού υγείας στην Άγκυρα
  • [08] Αρθρογράφος: Πιθανό δημοψήφισμα ο λόγος παραχώρησης «υπηκοότητας» σε Τούρκους
  • [09] Μεγάλη αύξηση των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα το πρώτο εξάμηνο του έτους
  • [10] Έρευνα μετά τα νεκρά ψάρια στη Βοκολίδα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ για UNFICYP: «Η στάση μας θα καθοριστεί μετά από συνάντηση με την ‘μητέρα πατρίδα’»
  • [02] Το πρώτο πλοίο με σιτηρά αναχώρησε από την Οδησσό προς Κωνσταντινούπολη
  • [03] Τσαβούσογλου: «Η Γερμανία να μην γίνεται εργαλείο της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας»
  • [04] Ο Τούρκος ΥΠΕΣ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις
  • [05] Τηλεφωνική διπλωματία με Σερβία και Κόσοβο από τον Τσαβούσογλου
  • [06] Δημοσκόπηση: Ο Ερντογάν δεν κερδίζει κανέναν στο β΄ γύρο των εκλογών

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Προεδρία»: «Το ΣΑ του ΟΗΕ υποστηρίζει τη συνέχιση του στάτους κβο»

    Ο παράνομος Bayrak (29.07.22 brtk.net) δημοσιεύει ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της UNFICYP για άλλους έξι μήνες στις όποιες υποστηρίζει ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τη διατήρηση του στάτους κβο που το ίδιο θεωρεί απαράδεκτη.

    Η λεγόμενη προεδρία υποστηρίζει ότι «η ληφθείσα απόφαση είναι μεροληπτική και άδικη» και ισχυρίζεται ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δε ζήτησε την άρση της απάνθρωπης και άδικης απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού».

    Στην ανακοίνωση η λεγόμενη προεδρία υποστηρίζει ότι δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της τουρκοκυπριακής πλευράς και δεν ελήφθησαν υπόψη οι αντιρρήσεις της και προσθέτει ότι ως «ΤΔΒΚ» δεν θα επιτρέψει την συνέχιση αυτής της κατάστασης και θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να ξεπεραστεί αυτή «η παρανομία και η αδικία».

    «Το ΣΑ εξακολουθεί να αγνοεί την πραγματικότητα στο νησί»

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξακολουθεί να αγνοεί την πραγματικότητα στο νησί. Εκφράζεται μάλιστα η άποψη ότι «είναι «απαράδεκτη η απόπειρα επιβολής ενός μοντέλου λύσης» και υποστηρίζεται το εξής: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Συμβούλιο [?] υπαγορεύει ένα συγκεκριμένο μοντέλο λύσης, αναφερόμενο στο ψήφισμα 1251 που υιοθετήθηκε πριν από 31 χρόνια, το 1991, και επιχειρεί να επιβάλει ένα μοντέλο λύσης το οποίο, παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις, κατέληγε πάντα σε αποτυχία και για την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δηλώσει σαφώς ότι έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της».

    Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι είναι μεγάλη αντίφαση να αναφέρονται τα Ηνωμένα Έθνη σε ένα μοντέλο λύσης που έχει εξαντλήσει τις προοπτικές του ενώ την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις.

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην αποφασιστικότητα του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συνεχίσει να επιδεικνύει καλή πίστη και εποικοδομητική στάση, όπως υποστηρίζεται, για να επιτευχθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο της αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που όπως ισχυρίζεται, «αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Υπενθυμίζοντας ότι την 1η και 8η Ιουλίου 2022 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έξι προτάσεις που «θα ωφελήσουν τις δύο πλευρές, θα λύσουν τα κοινά προβλήματα και των δύο λαών και θα δημιουργήσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη κοινού εδάφους χωρίς προϋποθέσεις», η ανακοίνωση σημειώνει ότι το ψήφισμα του ΣΑ δεν αναφέρεται στις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και εκφράζει έκπληξη για το γεγονός ότι ταυτοχρόνως καλεί και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν στο θέμα της αποναρκοθέτησης και της άτυπης μετανάστευσης, ενώ αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται στις εν λόγω προτάσεις.

    Στην ανακοίνωση, επίσης, η λεγόμενη προεδρία εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν αναφέρεται στις παραβιάσεις ελληνοκυπριακής πλευράς στη νεκρή ζώνη, όπως λέει χαρακτηριστικά και δεν καταδικάζει τις κινήσεις τις ελληνοκυπριακής πλευράς ως προς τους υδρογονάνθρακες διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι αυτοί ανήκουν και στους δύο «λαούς». Τα πιο πάνω στοιχεία είναι απόδειξη του πόσο «προκατειλημμένο και άδικο είναι το ψήφισμα», υποστηρίζει.

    Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο ΟΗΕ δεν ζητά την άρση της «απάνθρωπης και άδικης απομόνωσης» του τουρκοκυπριακού «λαού» ενώ οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα «επισύρουν την προσοχή στις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι».

    «Η επιμονή στη στάση σχετικά με τα Βαρώσια είναι ένδειξη προκατάληψης»

    Σε ό,τι αφορά τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τα Βαρώσια στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι «επίσης προκατειλημμένη και δεν συνάδει με την πραγματικότητα».

    «Η αντίδραση που υπάρχει στις ρυθμίσεις οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο να μπορεί να λαμβάνει και απόφαση για επιστροφή η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, δεν θα αλλάξει την αποφασιστική στάση της ΤΔΒΚ στο θέμα της λήψης των εν λόγω βημάτων που είναι εναρμονισμένα με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα», υποστηρίζεται.

    Καταληκτικά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι ανεξάρτητο κράτος και όχι κοινότητα αλλά ένας λαός με κυριαρχία τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι» και καλούνται όλα τα μέρη καθώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά να συμβάλουν στη βάση των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    (ΓΜ)

    [02] Ερτουγρούλογλου: «Θα λάβουμε μέτρα για την UNFICYP»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (29.08.22 brtk.net), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η λήψη έγκρισης μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP είναι μια απαράδεκτη στάση.

    Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η απόφαση για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP είναι ένα σφάλμα που επαναλαμβάνεται για χρόνια, κατά την έκφρασή του. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών χρησιμοποίησε τα εξής λόγια: «Προετοιμάστηκε το έδαφος για να υπηρετήσει η UNFICYP στο νησί με την έγκριση της λεγόμενης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σαν να υπήρχε μια κεντρική αρχή στην Κύπρο που εκπροσωπούσε ολόκληρο το νησί και τους λαούς του».

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός της Ειρηνευτικής Δύναμης καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίστηκε ότι εκτελεί τα καθήκοντά της με προκατάληψη. Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί και η σύμφωνη γνώμη του τουρκοκυπριακού «λαού» που «είναι ισότιμος ιδιοκτήτης του νησιού».

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «θα πρέπει να λάβει μέτρα αν συνεχιστούν τα «παλιά λάθη» που έγιναν σχετικά με την παράταση της θητείας της UNFICYP. Αναφορικά με το θέμα αυτό:

    «Έχουμε δηλώσει πολύ ξεκάθαρα ότι αν μας αγνοήσουν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια μέτρα αν παρατείνουν την εντολή σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Τώρα έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο. Όταν φέρουμε τα μέτρα που θα λάβουμε προς ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών, θα ενημερωθεί και η κοινή γνώμη. Αλλά η ουσία είναι η εξής: Η αντίληψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτελούν καθήκοντα στο έδαφος της ΤΔΒΚ με την έγκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να τερματιστεί. Εάν η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ πρόκειται να υπηρετήσει στο έδαφος της ΤΔΒΚ, πρέπει να έχει την έγκριση της ΤΔΒΚ, του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν είναι αποδεκτή ενέργεια να υπηρετεί κανείς στο έδαφος της ΤΔΒΚ με την έγκριση των Ελληνοκυπρίων χωρίς την έγκριση μας».

    Ο Ερτουγρούλογλου κατέληξε του λέγοντας ότι «η κυριαρχία, το καθεστώς και τα δικαιώματά πρέπει να γίνονται σεβαστά» και ότι «αν ζητείται να υπηρετήσουν δυνάμεις της UNFICYP στο έδαφος της χώρας μας, θα πρέπει υπόκεινται στην έγκριση της ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ)

    [03] Μήνυμα Τατάρ για 1η Αυγούστου: «Δεν θα εγκαταλείψουμε κυριαρχία και κράτος»

    Η Yeni Bak?? (01.08.22) γράφει ότι την θέση πως η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ ελληνικό νησί επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε μήνυμα που εξέδωσε με την ευκαιρία της 1ης Αυγούστου, η οποία εορτάζεται στα κατεχόμενα ως «γιορτή κοινοτικής αντίστασης» και η ημέρα της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571 (451η επέτειος), της ίδρυσης της ΤΜΤ (64η επέτειος) και της δημιουργίας των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας (46η επέτειος).

    Σημειώνοντας όταν δεν έφτασαν εύκολα από την κατάληψη της Κύπρου από το Οθωμανούς στο σήμερα και ότι σε κάθε στάδιο αυτών των περιόδων υπήρξε αντίσταση και αυτοθυσία εκ μέρους του «λαού», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Οι αγωνιστές μας και τα Μεχμετσίκ μας κείτονται σε αυτά τα χώματα αγκαλιασμένοι. Η πατρίδα μας και το κράτος μας είναι παρακαταθήκη των ιερών πεσόντων μας προς εμάς. Δεν θα παραβιάσουμε ποτέ αυτή την παρακαταθήκη, θα την προστατεύσουμε και θα την εξυψώσουμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την πατρίδα μας, την κυριαρχία μας, το κράτος μας [?] Όταν κατακτήθηκε εκ μέρους των Τούρκων την 1η Αυγούστου 1571 με θυσία 80 χιλιάδων πεσόντων η Κύπρος, η οποία κατέχει πολύ σημαντική στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, οι πρόγονοί μας ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ανατολίας και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, έβαλαν την σφραγίδα τους σε αυτά τα χώματα, και αυτά τα χώματα έγιναν πατρίδα. Οι ρίζες μας είναι στην Ανατολία. Έχουμε δεσμούς ζωής, αίματος και ψυχής με την Ανατολία. Και δεν μπορεί να κόψει καμία δύναμη αυτούς τους δεσμούς. [?] Βασικό μας καθήκον είναι να προστατεύσουμε την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, να διασφαλίσουμε πως ο λαός μας θα ζει ελεύθερος, ανεξάρτητος και κυρίαρχος [?]»

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Όταν κατά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες που άρχισαν το 1968 σε σχέση με το Κυπριακό και συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια, και ειδικά στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, φάνηκε ακόμα μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ήρθε στην ημερήσια διάταξη η πρότασή μας για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που υποστηρίζει και η μητέρα πατρίδα Τουρκία και τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες στη Γενεύη αυτή η πρότασή μας. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και από αυτή μας την πρόταση για λύση. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία στόχο έχει την άρση των εγγυήσεων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, την απομάκρυνση από την Κύπρο του τουρκικού στρατού που είναι η μεγαλύτερή μας ασφάλεια και την μετατροπή του λαού μας σε μειονότητα. Η μόνη μορφή λύσης που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής είναι η μορφή λύσης που στηρίζεται στη ύπαρξη δύο κυριαρχικά ίσων κρατών και δεν θα υποχωρήσουμε από την πρότασή μας η οποία την περιέχει».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πρόεδρος της «Ένωσης Ξένου Τύπου» ο Σελίμ Σαγιαρί του NTV

    Η Yeni D?zen (01.08.22) γράφει ότι ο ανταποκριτής του NTV στα κατεχόμενα Σελίμ Σαγιαρί εξελέγη ομόφωνα την Κυριακή 31 Ιουλίου στην προεδρία της «Ένωσης Ξένου Τύπου», όπως αποκαλείται η οργάνωση των ανταποκριτών των ξένων ΜΜΕ στα κατεχόμενα.

    Σαγιαρί: «Έχουν δίκαιο από την γη ως τον ουρανό στην Κύπρο Τουρκία και Τουρκοκύπριοι»

    Σε ομιλία μετά την εκλογή του, ο Σαγιαρί υποστήριξε ότι η «ένωση» υπάρχει για να ανοίξει τον δρόμο να ασκείται ελεύθερα και χωρίς πιέσεις και περιορισμούς το δικαίωμα της λήψης ειδήσεων και πληροφόρησης της κοινής γνώμης που συμπεριλαμβάνεται στο «σύνταγμα».

    Σημειώνοντας ότι έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Κύπρο, ο Σαγιαρί είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα μακροβιότερα πολιτικά προβλήματα στον κόσμο που δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν και έχει παρελθόν πέραν των 50 χρόνων.

    Ισχυριζόμενος ότι το Κυπριακό είναι το μοναδικό διεθνές ζήτημα και η εθνική υπόθεση, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία «έχουν δίκαιο από την γη ως τον ουρανό», ο Σαγιαρί υποστήριξε:

    «Για τον σκοπό αυτό θυσιάστηκαν 60 χιλιάδες πεσόντες από τους Οθωμανούς και εντεύθεν, οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι υπέφεραν για 11 χρόνια μέχρι το 1974, εκτέθηκαν σε γενοκτονίες. Ακόμα συνεχίζονται τα απάνθρωπα εμπάργκο που στόχο έχουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων από τον κόσμο».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι για όλους αυτούς τους λόγους έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα η άσκηση της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, ο Σαγιαρί ανέφερε ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο πολιτικό πρόβλημα, αλλά και ανθρωπιστικό.

    Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ένας σκοπός της «Ένωσης Ξένου Τύπου» είναι να «προστατεύει εντός των ΜΜΕ τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες της Τουρκίας στην Κύπρο που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες και τις ευθύνες της που απορρέουν από την ιδιότητα της εγγυήτριας χώρας».

    «Ανάμεσα στα καθήκοντά μας είναι να κάνουμε την φωνή της ΤΔΒΚ να ακούγεται, να μεταφέρουμε τον αγώνα της για ισότητα στη διεθνή κοινότητα και να διασφαλίσουμε ότι οι πλευρές που κατευθύνουν το πρόβλημα να το κατανοήσουν σωστά χωρίς διαστρεβλώσεις», είπε και υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έλαβε την απάντηση «όχι στην ειρήνη» από τον συνομιλητή της τόσο στο Σχέδιο Ανάν όσο και στο Κραν Μοντάνα, οπόταν η ίδια είχε οδηγήσει την λύση πιο κοντά από ποτέ.

    Κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Η τουρκική πλευρά βαδίζει σε έναν νέο δρόμο πλέον. Το κράτος της ΤΔΒΚ αγωνίζεται για να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα σε διεθνές επίπεδο και να ζουν ήρεμα σε συνεργασία τα δύο χωριστά κράτη στο νησί».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Νέος «πρέσβης» των κατεχομένων στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (31.07.22 brtk.net), σήμερα, 1η Αυγούστου αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος «πρέσβης» των κατεχομένων στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου.

    Τον Κορούκογλου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας η Υποδιευθύντρια Βορειοανατολικής Μεσογείου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιασεμίν Οζτούρκ, η προσωρινή επιτετραμμένη της «πρεσβείας» των κατεχομένων Φατμά Άρσεχιτ Σοϊκάν, ο «στρατιωτικός ακόλουθος» Χουσεΐν Ουλάκ και άλλοι αξιωματούχοι.

    Ο Κορούκογλου τις επόμενες ημέρες θα επιδώσει τα «διαπιστευτήριά» του στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και θα «αναλάβει επισήμως καθήκοντα».

    (ΓΜ)

    [06] Αρχίζουν οι «δίκες» της «Avrupa»

    Η Avrupa (01.08.22) γράφει ότι έγιναν γνωστές οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ακροαματικών διαδικασιών πάρα πολλών «αγωγών» που καταχωρήθηκαν εκ μέρους της «εισαγγελίας» κατά της εφημερίδας Avrupa/Afrika και οι εναγόμενοι κλήθηκαν στο «δικαστήριο.

    Αγωγές καταχωρήθηκαν κατά των Σενέρ Λεβέντ, Αλί Οσμάν Ταμπάκ, Φαϊζέ Όζντεμιρτζιλερ και Μεχμέτ Λεβέντ. Πέντε αγωγές καταχωρήθηκαν κατά του Σενέρ Λεβέντ, από μία κατά των υπόλοιπων δημοσιογράφων και τρεις κατά της εφημερίδας Afrika. Οι ακροάσεις αρχίζουν στις 26 Αυγούστου 2022.

    Η Όζντεμιρτζιλερ θα δικαστεί για το άρθρο της που δημοσιεύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 με τίτλο «Ο στρατός που έφερε ειρήνη στην Κύπρο καίει τα ελαιόδεντρά της» και αντιμετωπίζει την κατηγορία της «πρόκλησης φόβου και ανησυχίας ανάμεσα στον λαό» κατά παράβαση των «άρθρων» 35 και 50 του «ποινικού κώδικα, κεφάλαιο 154».

    Ο Σενέρ Λεβέντ θα δικαστεί για το άρθρο του με τίτλο «Ψέματα και αλήθειες» που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2020 και θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τα «άρθρα» 2, 3 (F), 6 και 7 του «νόμου» περί «ταραχοποιών δημοσιευμάτων, κεφάλαιο 167». Στο ίδιο πλαίσιο θα δικαστεί και για το άρθρο με τίτλο «Ποιος πάτησε το κουμπί, ποιος σκότωσε την δικαιοσύνη», που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019.

    Στις 8 Νοεμβρίου 2022 αρχίζει η ακρόαση της «δίκης» των Σενέρ Λεβέντ, Αλί Οσμάν Ταμπάκ και Μεχμέτ Λεβέντ για μια γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της εφημερίδας και θεωρήθηκε ότι «προκαλεί μίσος κατά της δικαιοσύνης και της διοίκησης των δικαστηρίων της ΤΔΒΚ ή υποδαύλιση για δημιουργία δυσαρέσκειας, προσβολή ή μείωση της δικαιοσύνης».

    Οι αγωγές κατά της εταιρείας Afrika θα εκδικαστούν στις 10 Νοεμβρίου 2022 και αφορούν άρθρο του Σενέρ Λεβέντ με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2016. Η κατηγορία είναι η προσβολή του Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και του τουρκικού κατοχικού στρατού με πρόθεση την διασάλευση της ηρεμίας και της φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επαφές της λεγόμενης υπουργού υγείας στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με την Diyalog (01.08.22), η λεγόμενη υπουργός υγείας Ισλέμ Γκιουρτσάγ Άλτουγρα μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

    Στις επαφές της λεγόμενης υπουργού θα συζητηθούν θέματα υποδομών και θα αξιολογηθεί η περίοδος της πανδημίας.

    (ΓΜ)

    [08] Αρθρογράφος: Πιθανό δημοψήφισμα ο λόγος παραχώρησης «υπηκοότητας» σε Τούρκους

    Ο αρθρογράφος Σερχάτ Ιντζιρλί στην Yeni D?zen (01.08.22) γράφει ότι το ζήτημα των παιδιών από μεικτούς γάμους και το δικαίωμά τους να γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιλυθεί ενόσω δεν αναγνωρίζεται η «ΤΔΒΚ» και επικρίνει την πολιτική μη λύσης του Κυπριακού.

    Κάτω από τον τίτλο «Αυτό που είναι πραγματικότητα είναι το διαβατήριο!» ο Ιντζιρλί αναφέρει ότι μόνο στα κατεχόμενα ισχύουν τα έγγραφα της «ΤΔΒΚ» και προσθέτει:

    «[?] Δεν μπορείτε να κάνετε δουλειά στην ΤΔΒΚ. Δεν μπορείτε να παντρευτείτε. Δεν μπορείτε να χωρίσετε. Δεν μπορείτε και να αποκτήσετε παιδί. Δεν μπορείτε να παίξετε όπως πρέπει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αντιμετωπίζετε προβλήματα στο Netflix, δεν θα μπορείτε να ανανεώσετε το αγγλικό σας διαβατήριο, είναι σχεδόν αδύνατη η επίλυση του προβλήματός σας ‘διεύθυνση-ταχυδρομικός κώδικας’.

    Καλά, γιατί θέλουν σώνει και καλά να γίνουν πολίτες της ΤΔΒΚ τόσοι πολλοί πολίτες της Τουρκίας; Βεβαίως έχουν έγκυρους λόγους που αφορούν το σχολείο, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την αγορά περιουσίας, το κτηματολόγιο, όμως έχει σχέση με το αποτέλεσμα ενός πιθανού δημοψηφίσματος ο ουσιαστικός και βασικός λόγος για το γεγονός ότι γίνονται πολίτες της ΤΔΒΚ με επιμονή και με πείσμα τόσοι πολίτες της Τουρκίας.

    Όσοι είναι πολίτες της Τουρκίας και ύστερα πήραν την υπηκοότητα της ΤΔΒΚ θεωρούνται εύκολη υπόθεση. Και αυτό είναι το λυπηρό.

    Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ καλά γνωστό το γιατί αντιτίθεται στη λύση του κυπριακού προβλήματος η Τουρκία, η οποία δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την Κύπρο. [?]

    Σε αυτό το σημείο. Το να υπερασπίζεται κανείς με πείσμα απαιτώντας ‘κυριαρχικά ίσο κράτος, χωριστό κράτος’ σημαίνει μόνο εδραίωση της μη λύσης.

    Ενόσω η ΤΔΒΚ ή η τουρκοκυπριακή πλευρά ή αν δώσουμε την πραγματική διεύθυνση η ‘Τουρκία’ συνεχίσουν την υφιστάμενη στάση, δεν θα έχουμε IP address, δεν θα μπορούν να πάρουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσοι γεννιούνται από μεικτούς γάμους ή θα το παίρνουν δύσκολα, δεν θα μπορούν να παντρεύονται οι ερωτευμένοι σε αυτή την χώρα και αν παντρεύονται, θα παιδιά που γεννιούνται θα μένουν απάτριδες [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [09] Μεγάλη αύξηση των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα το πρώτο εξάμηνο του έτους

    Σύμφωνα με την K?br?s (31.08.22), οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα σημείωσαν μεγάλη αύξηση μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «τμήματος τουριστικού σχεδιασμού», ενώ το 2021 πραγματοποιήθηκαν 393.197 διελεύσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 2.855.405.

    Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των διελεύσεων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στις 815.256, έναντι 247.132 για το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

    Πολλαπλασιάστηκαν οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν 97.020 διελεύσεις προς τα κατεχόμενα, ενώ για το ίδιο διάστημα το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 1.298.017 διελεύσεις.

    Αύξηση σημείωσαν και οι επιστροφές των Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα. Ενώ το 2021 πραγματοποιήθηκαν 96.552 επιστροφές προς τις ελεύθερες περιοχές, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 1.295.704 επιστροφές.

    Αύξηση και στον αριθμό των διελεύσεων ξένων υπηκόων

    Μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι διελεύσεις πολιτών τρίτων χωρών. Από περίπου 100.000 τους πρώτους έξι μήνες του 2021 οι διελεύσεις έφτασαν το 1.500.000 το ίδιο διάστημα το 2022.

    (ΓΜ)

    [10] Έρευνα μετά τα νεκρά ψάρια στη Βοκολίδα

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (30.07.22 yeniduzen.com), το «τμήμα κτηνοτροφίας» ξεκίνησε έρευνα σε ρέμα μετά τους ύποπτους θανάτους ψαριών στην περιοχή της Βοκολίδας.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι το «τμήμα κτηνοτροφίας» διενήργησε έρευνες στο ρέμα και τα δείγματα νερού που ελήφθησαν εστάλησαν στο

    «κρατικό χημείο» για μικροβιολογική εξέταση. Στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες του κατεχόμενου δήμου Γαλάτειας παρατηρήθηκε θερμοκρασία νερού 38,5 βαθμών και χαμηλή ποσότητα διαλυμένου οξυγόνου.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πιθανότητα μόλυνσης από χημικές ουσίες είναι χαμηλή, ωστόσο οποιαδήποτε πλημμύρα, δυσλειτουργία ή βλάβη στις γειτονικές μονάδες επεξεργασίας πακέτων στην περιοχή μπορεί να περάσει το ρέμα.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ για UNFICYP: «Η στάση μας θα καθοριστεί μετά από συνάντηση με την ‘μητέρα πατρίδα’»

    Η Ayd?nl?k (31.07.22 aydinlik.com.tr) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη «δεν βλέπουν την ΤΔΒΚ ως μέρος του νησιού».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην εφημερίδα, όπου αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αριθμό 2646 (2022) και ημερομηνία 28 Ιουλίου 2022, που αφορά στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) για άλλους έξι μήνες και που έγινε, όπως είπε, «μόνο με τη συγκατάθεση της διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Συζητάμε με τη μητέρα πατρίδα για το ποια στάση θα κρατήσουμε απέναντι στην απόφαση που ελήφθη. Θα ανακοινώσουμε τη στάση μας μετά τις διαβουλεύσεις. [?] Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο. Η μη αναγνώριση της τουρκικής πλευράς, της ΤΔΒΚ, ως μία από τις πλευρές στην Κύπρο είναι μεγάλο λάθος», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [02] Το πρώτο πλοίο με σιτηρά αναχώρησε από την Οδησσό προς Κωνσταντινούπολη

    Το Ankara Anatolia (01.08.22 aa.com.tr) μεταδίδει ότι Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο πλοίο φορτωμένο με καλαμπόκι, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού στις 8.30 το πρωί, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταφοράς σιτηρών, θα βρίσκεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το πλοίο με το όνομα Razoni αναχώρησε από την Οδησσό για να πάει στο λιμάνι της Τρίπολης του Λιβάνου. Το πλοίο αναμένεται να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Αυγούστου. Το πλοίο θα συνεχίσει τη μετάβασή του στο λιμάνι προορισμού του μετά την επιθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη».

    Ακάρ: Στα ανοικτά του Βοσπόρου αύριο το απόγευμα το πλοίο

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (01.08.22 aa.com.tr) γράφει ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι το πρώτο πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι Οδησσού στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποστολή σιτηρών θα είναι ανοιχτά του Βοσπόρου γύρω στις 15.00 αύριο και ότι μετά την αγκυροβόληση θα ελέγχεται από την αντιπροσωπεία που έχει σχηματίσει η Ρωσία και Εκπρόσωποι Ουκρανίας-Τουρκίας-ΟΗΕ στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο.

    Ο Ακάρ που μιλούσε στο ΑΑ, ανέφερε επίσης ότι το πλοίο, φορτωμένο με 27,000 τόνους καλαμποκιού, με σημαία της Σιέρα Λεόνε μεταβαίνει στον Λίβανο.

    (ΚΣ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Η Γερμανία να μην γίνεται εργαλείο της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας»

    Η H?rriyet (30.07.22 hurriyet) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο της προπαγάνδας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, η οποία πραγματοποίησε σειρά επαφών στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο της προπαγάνδας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Είναι ανάρμοστο να γίνεται αποδεχτή η μία πλευρά ως σωστή επειδή είναι μέλος της ΕΕ, ενώ αυτά που λέει η Τουρκία να θεωρούνται λάθος».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Θέλουμε μια ισορροπημένη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. (Η Γερμανία) δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο για την προπαγάνδα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα η ισορροπία έχει χαθεί. Είναι απαραίτητο να ακούγονται και οι δύο πλευρές. [?] Η Τουρκία είναι υπέρ όλων των ειδών των συνομιλιών. Ανησυχούμε επίσης για την αύξηση του ρατσισμού και του αντι-ισλαμισμού στην Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Γερμανία σε αυτό το θέμα».

    Στο ίδιο θέμα ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (29.07.22 NTV Haber) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά μετέφερε τις ανησυχίες της σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι η αποδοχή των τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτήρισε, οργανώσεων, PKK, YPG, PYD και κινήματος Γκιουλέν δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας.

    Σημειώνοντας ότι πρόσφατα παρατηρήθηκε μια αύξηση των δραστηριοτήτων του PKK στη Γερμανία, ο Τσαβούσογλου μετέφερε την αντίδραση και τις προσδοκίες της Άγκυρας από τις γερμανικές αρχές αναφορικά με τον εμπρησμό ενός οχήματος που ανήκε στο Προξενείο της Τουρκίας στη Στουτγάρδη.

    Επισύροντας την προσοχή στην εκατέρωθεν συνεργασία για την καταπολέμηση όλων των ειδών του ρατσισμού και των διακρίσεων, ο Τσαβούσογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ως υπουργείο έχουν ετοιμάσει μια έκθεση στο περιεχόμενο της οποίας καταγράφεται σοβαρή αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων κατά των μουσουλμάνων και των τζαμιών στη Γερμανία κατά την περίοδο της πανδημίας, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία όπως ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των τζαμιών και των συλλόγων της τουρκικής και μουσουλμανικής κοινότητας.

    Καταληκτικά, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο περιορισμός των προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας εξακολουθεί να υφίσταται, κάτι που δεν εμπίπτει στο πνεύμα της συμμαχίας, και εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκική πλευρά δεν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί μεταξύ των συμμάχων.

    (ΒΚ)

    [04] Ο Τούρκος ΥΠΕΣ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις

    Η Milliyet (31.07.22 milliyet.com.tr) γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Αμερική που στηρίζει τις οργανώσεις Daesh, FETO και PKK.

    «Παρέχεται (η στήριξη) από στην Αμερική και στέλνεται και στην Τουρκία μέσω Ευρώπης», είπε.

    Ο Σοϊλού έκανε αυτές τις δηλώσεις στη συνάντηση των Ενώσεων Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ανατολίας, όπου ανέφερε πως η πηγή και των τριών οργανώσεων δεν είναι τα εδάφη της Ανατολίας.

    «Το στήριγμα και των τριών δεν είναι αυτά τα εδάφη, αλλά η Αμερική», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Τηλεφωνική διπλωματία με Σερβία και Κόσοβο από τον Τσαβούσογλου

    Το Ankara Anatolia (01.08.22 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς (Nikola Selakovi?) και την «υπουργό εξωτερικών» του Κοσσυφοπεδίου, Ντόνικα Γκερβάλλα Σβαρτς (Donika Gervalla Schwarz).

    Στις συνομιλίες αυτές, ο Τσαβούσογλου ανέφερε στους συνομιλητές του ότι η Τουρκία αποδίδει πάντα σημασία στην ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Πρόσθεσε ότι οι νέες εντάσεις στην περιοχή δεν ωφελούν κανέναν, ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για μείωση των εντάσεων.

    (ΚΣ)

    [06] Δημοσκόπηση: Ο Ερντογάν δεν κερδίζει κανέναν στο β΄ γύρο των εκλογών

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (01.08.22 t24.com.tr) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MetroPOLL σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν κερδίζει κανέναν από τους 4 ανθυποψηφίους του στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 11-16 Ιουλίου σε 26 πόλεις της Τουρκίας με δείγμα 2,091 ατόμων και σε αυτή αναφέρεται σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Ισμαήλ Σαϊμάζ στη στήλη του στο Halk TV, όπως σημειώνει η Τ24.

    «Ο Σαϊμάζ γράφει ότι οι απαντήσεις και τα αποτελέσματα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές ‘μοιάζουν με σενάριο καταστροφής για τον Ερντογάν’ [?]», σημειώνει η ιστοσελίδα και καταγράφει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ως ακολούθως:

    Ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Μασούρ Γιαβάς, ο Ερντογάν λαμβάνει 37.7% και ο Γιαβάς 53.9%. Ανάμεσα στους δύο υπάρχει διαφορά 16 μονάδων. Ποσοστό 8.4% δηλώνει αναποφάσιστό ή δεν απαντά.

    Ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Ιμάμογλου, ο Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 42.3% και ο Ιμάμογλου 48,6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 9.1%.

    Ανάμεσα στον Ερντογάν και την Μεράλ Άκσενερ, ο Ερντογάν λαμβάνει 42.3% και η Άκσενερ 46.4%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11.3%.

    Ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 42,7% και ο Κιλιτσντάρογλου 54,4%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11,9%.

    Σε ερώτηση που τέθηκε στους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση, «ποιόν θα ψήφιζαν εάν δεν τους άρεσε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης», ποσοστό 40,1% απάντησε πως θα ψήφισε τον υποψήφιο, όποιος και να ήταν, ποσοστό 12,9% απάντησε πως δεν θα πήγαινε στην κάλπη να ψηφίσει και ποσοστό 42% δήλωσε πως θα ψήφιζε τον Ερντογάν.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 1 August 2022 - 14:03:50 UTC