Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 123/2022 30.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Κιλιτσντάρογλου: «Πήραμε την Κύπρο, τέλειωσε!»
  • [02] Ακάνσοϊ: «Προσπαθούν να καταπνίξουν όσους αγωνίζονται για ομοσπονδία»
  • [03] CMIRS: Είναι και οι Ελληνοκύπριοι θύματα του Κυπριακού, λέει το 60,79%
  • [04] Συνεχίζονται οι επαφές της «ομάδας φιλίας» της λεγόμενης βουλής στην Άγκυρα
  • [05] Επαφές του Αριστερού Κινήματος στην Άγκυρα
  • [06] Σε δύο μήνες 376 απελάσεις παράνομα διαμενόντων
  • [07] Ελπιδοφόρα για τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς η εξαγωγή ελαιόλαδου
  • [08] Δωρεά δύο γεννητριών από την Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [09] Μέσα σε μία εβδομάδα 1,499 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [10] Πτώση του ποσοστού ανεργίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επαφές Έρντογαν στη Μαδρίτη
  • [02] Αντιδράσεις για την υπογραφή Συμφωνίας ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
  • [03] Μπόζνταγ: Η Τουρκία αναμένει την έκδοση 33 «τρομοκρατών» από Σουηδία και Φινλανδία
  • [04] Νέα δημοσκόπηση της MetroPOLL δείχνει πτώση στα ποσοστά της Λαϊκής Συμμαχίας
  • [05] Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Ευλογιάς των Πιθήκων στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Κιλιτσντάρογλου: «Πήραμε την Κύπρο, τέλειωσε!»

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο σαστισμένος Κεμάλ» και τον επίτιτλο «Το CHP είναι χειρότερο και από το ΑΚΡ στο Κυπριακό», η Avrupa (30.06.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «θύμωσε πολύ» με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος δεν είπε τίποτα για την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε γεύμα κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και στον αποκλεισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ από αυτό.

    Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στις 28 Ιουνίου 2022, ο Κιλιτσντάρογλου είπε και τα εξής:

    «Ξέρετε ποιο είναι το πιο λυπηρό; Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Στην Ισπανία υπάρχει σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ο κύριος δεν έφερε ένσταση, θα φάει μαζί της στο ίδιο τραπέζι τώρα, θα φάει στην ίδια αίθουσα. Δεν λέει: ‘Εμείς δεν την αναγνωρίζουμε, όμως αν θα έρθει, πρέπει να είναι εδώ και η ΤΔΒΚ’. Δεν μπορεί να το πει. Κοιτάξτε, δεν μπορεί να το πει καν. Αυτός διοικεί κράτος; Αυτός προστατεύει τα συμφέροντα του έθνους, μα τον Αλλάχ;

    Επομένως, να μην ανησυχεί κανείς. Και στην εξωτερική πολιτική θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, εργαζόμενοι με στελέχη ικανά, ενεργοποιώντας την βαθιά διπλωματία της Τουρκίας, ενεργοποιώντας την ισχυρή διπλωματία. Θα τα λύσουμε ειρηνικά, όχι με καβγά. Διότι έχουμε δίκαιο. Αν έρθει η ώρα θα τα πάρουμε σε διεθνή δικαστήρια. Έχουμε δίκαιο. Δεν υπερασπίζονται καν την υπόθεση που έχουμε δίκαιο. Φοβούνται ‘μήπως μας θυμώσει κανείς’. Εμείς δεν θα φοβόμαστε.

    Κάποτε μας είπαν ‘έλα, έλα’, για την Κύπρο. Και ο Ετζεβίτ είπε: ‘Εντάξει, έρχομαι’. Ο Ετζεβίτ και ο Έρμπακαν πήγαν και πήραν τον τουρκοκυπριακό τομέα, τέλειωσε το ζήτημα. Φώναξαν; Είπαν ερχόμαστε; Όχι, έκαναν αυτό που χρειαζόταν, τελείωσε. Στην δική μας παράδοση υπάρχει το ότι κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ακάνσοϊ: «Προσπαθούν να καταπνίξουν όσους αγωνίζονται για ομοσπονδία»

    Η Halk?n Sesi (30.06.22) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ υπενθύμισε ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία και υποστήριξε ότι αν ισχυρίζονται πως υπάρχει σχέση μεταξύ κρατών με την Τουρκία, το ένα κράτος δικαιούται να ρωτήσει το άλλο κράτος για τους λόγους που γίνεται αυτό.

    Μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή, ο Ακάνσοϊ σημείωσε ότι το γεγονός αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας κατάλογος [προσώπων η είσοδος των οποίων απαγορεύεται στην Τουρκία], επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι σοβαρό και κάποιοι παίζουν με τα νεύρα της κοινότητας. Είπε ότι αν υπάρχει αυτή η λίστα, η «κυβέρνηση» πρέπει να το μάθει και το γνωστοποιήσει στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο Ακάνσοϊ διερωτήθηκε πόσο συνάδει με τις «σχέσεις ανάμεσα σε κράτη» η δήλωση Τσαβούσογλου στην «βουλή» ότι υπάρχουν οπαδοί του ΡΚΚ ανάμεσα στους «βουλευτές» του CTP και το γεγονός ότι θεώρησε ύποπτους «βουλευτές» του CTP. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αυτή η κατάσταση είναι ένδειξη του γεγονότος ότι επιτίθεται αριστερά και δεξιά η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Αν αυτά τα προβλήματα υπήρχαν μόνο σε εμάς και δεν είχε προβλήματα με άλλες χώρες η Τουρκία, θα λέγαμε ότι εμείς έχουμε το πρόβλημα, όμως δεν είναι έτσι. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αστάθεια και μεγάλη κρίση. Παίρνουν και οι Τουρκοκύπριοι το μερίδιό τους από αυτή την κρίση».

    Αναφερόμενος στην θέση ότι στο εξής δεν θα συζητηθεί η εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, ο Ακάνσοϊ είπε ότι δεν μπορούν να τους υπαγορεύσουν αυτή την θέση και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συζητήσουμε την ομοσπονδία», η οποία είναι η μόνη σωτηρία για τους Τουρκοκύπριους.

    Σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για το «πρωτόκολλο», ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι θα συζητήσουν και το «πρωτόκολλο», διότι αυτό περιέχει και το «προεδρικό σύστημα» και επιθέσεις κατά των συντεχνιών και θέματα που αφορούν την παιδεία. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δηλαδή, αποφάσισαν να μας αλλάξουν. Και εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτό. Και ανακηρύσσουν προδότη της πατρίδας όποιον αντιστέκεται. Το ξέρουν και οι ίδιοι ότι αυτό δεν είναι δρόμος λύσης. Προσπαθούν να καταπνίξουν όσους αγωνίζονται προς την κατεύθυνση της ομοσπονδίας. Όμως, αυτή η φωνή θα βγαίνει. Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον διάλογο. Τι πράγμα είναι να συκοφαντείς βουλευτές ενός κόμματος;»

    Σύμφωνα με τον Ακάνσοϊ, δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να δουν το μέλλον τους και να ενωθούν με τον κόσμο οι Τουρκοκύπριοι με την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    «Αν βάλουμε μπροστά μας μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ανοίξουμε το αεροδρόμιο Ερτζιάν, αν ανοίξουμε για εξαγωγές το λιμάνι Αμμοχώστου, θα λύσουμε στην στιγμή τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό μας», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Ο Αναστασιάδης έκανε μια πρόταση. Ο Τατάρ την απέρριψε ασυζητητί. Όπως το Βαρώσι θα μεταβιβαστεί στην διοίκηση των ΗΕ, προβλέπεται και ότι οι διεθνείς πτήσεις που θα πραγματοποιούνται στον Ερτζιάν θα ελέγχονται από τα ΗΕ. Θα γίνονται εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ από το λιμάνι Αμμοχώστου, όμως η ΕΕ θα διεξάγει τον έλεγχο στο λιμάνι. Αλλά το γεγονός ότι το κλειστό Βαρώσι θα δοθεί στην διοίκηση των ΗΕ έναντι όλων αυτών για εντελώς πολιτικούς λόγους σημαίνει παρεμπόδιση του να είναι το θέμα παιχνίδι στα χέρια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών».

    Ο Ακάνσοϊ ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν υπήρχε «υγιής διάλογος» ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», όμως τώρα αυτός ο διάλογος διαλύθηκε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] CMIRS: Είναι και οι Ελληνοκύπριοι θύματα του Κυπριακού, λέει το 60,79%

    Η Halk?n Sesi (30.06.22) γράφει ότι την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι τα μόνα θύματα του Κυπριακού εξέφρασε το 69,1% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση του Κέντρου Μελετών για τη Μετανάστευση, την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα (CMIRS) που διεξήχθη τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει το Κέντρο κάθε τρεις μήνες.

    Σύμφωνα με την διευθύντρια του CMIRS, Μινέ Γιουτζιέλ, το 60,79% των ερωτηθέντων θεωρεί είναι και οι Ελληνοκύπριοι θύματα του Κυπριακού, γεγονός που «είναι πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την ειρήνη στην Κύπρο».

    Το 30,65% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τα μόνα θύματα του Κυπριακού και το 39,1% είπε ότι δεν συμφωνεί πως είναι και οι Ελληνοκύπριοι θύματα.

    Η Γιουτζέλ ανέφερε επίσης ότι προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι το 40,81% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι είναι πιθανή η προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι το 84,2% επεσήμανε ότι η προσάρτηση «δεν θα είναι καλό πράγμα».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το 59,19% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν ότι υπάρχει η πιθανότητα προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, ενώ το 15,8% υποστήριξε ότι η προσάρτηση «θα είναι καλό πράγμα».

    Η Γιουτζέλ είπε ότι αποτελεί ένδειξη της μεγάλης υποστήριξης προς την λύση του Κυπριακού το γεγονός ότι το 67,11% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ναι» σε πιθανό δημοψήφισμα για λύση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνεχίζονται οι επαφές της «ομάδας φιλίας» της λεγόμενης βουλής στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με την Diyalog (30.06.22), η «ομάδα φιλίας» της λεγόμενης βουλής συναντήθηκε με προέδρους Ομάδων Φιλίας του τουρκικού κόσμου στην Άγκυρα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Σαμίλ Αϊρίμ, ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας ? Κιργισίας και βουλευτής Κερασούντας, Σαμπρί Οζτούρκ και ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας ? Τουρκμενιστάν και βουλευτής Έρζουρουμ Ιμπραήμ Άιντεμιρ.

    Ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν Σαμίλ Αϊρίμ ανέφερε ότι η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Κιργισία και άλλες χώρες της περιοχής και πρόσθεσε ότι «θέλουμε και η ΤΔΒΚ να αποτελέσει μέρος της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών».

    Ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας ? Κιργισίας, Σαμπρί Οζτούρκ σημείωσε ότι η επικοινωνία του τουρκικού με τον ισλαμικό κόσμο, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί να έχει θετικές συνέπειες και πρόσθεσε ότι η παρουσία και η συμμετοχή και της «ΤΔΒΚ» μπορεί να συμβάλει στο να ξεπεραστούν ευκολότερα τα προβλήματα που προκύπτουν. «Εμείς», είπε, «είμαστε πάντοτε δίπλα στην ΤΔΒΚ και στους αδερφούς Τουρκοκύπριους».

    Ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Τουρκμενιστάν, Ιμπραήμ Άιντεμιρ ανέφερε ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει στις δραστηριότητες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Τουρκόφωνων Κρατών.

    Η «πρόεδρος» της «ομάδας φιλίας Τουρκίας ? ΤΔΒΚ» και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζάναλτάι δήλωσε ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε μεγάλη ανάγκη αυτή την ισχύ». Η Τζαναλτάι είπε επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποφέρει πολύ αλλά δεν πρόκειται ποτέ να απαρνηθούν την τουρκική και την ισλαμική τους ταυτότητα».

    Επεσήμανε, τέλος, ότι η τουρκοκυπριακή οικονομία χρειάζεται την καινοτομία, σημειώνοντας την επιβάρυνση που υπέστη λόγω της πανδημίας και ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθειά της.

    (ΓΜ)

    [05] Επαφές του Αριστερού Κινήματος στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με τη Vatan (30.06.22), το πρόγραμμα συναντήσεων του Αριστερού Κινήματος στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του γενικού γραμματέα του Κινήματος Αμπντουλάχ Κορκμάζχαν.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Αριστερού Κινήματος συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβίκοζ, τους αναπληρωτές αντιπροέδρους του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Τουλάι Χατίμογουλαρι και Τουντζέρ Μπακίρχαν, καθώς και με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του HDP Εβρέν Τσελίκ.

    Τα μέλη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν επίσης με τον πρόεδρο του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος (T?P), Ερκάν Μπας και με τη βουλευτή Κωνσταντινούπολης του ίδιου κόμματος, Σερά Καντίγκιλ.

    Σε όλες τους τις συναντήσεις οι Τουρκοκύπριοι έθεσαν το θέμα της απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία του γενικού γραμματέα του Κινήματος Αμπντουλάχ Κορκμάζχαν, καθώς επίσης και άλλων έξι Τουρκοκυπρίων. Εξάλλου, παρουσίασαν και φάκελο που αφορά τις παρεμβάσεις που έγιναν στις «προεδρικές εκλογές» του 2020 εκ μέρους της Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [06] Σε δύο μήνες 376 απελάσεις παράνομα διαμενόντων

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (30.06.22), μέσα σε δύο μήνες απελάθηκαν από τα κατεχόμενα 376 «παρανόμως» διαμένοντες και εργαζόμενοι. Παράλληλα ο αριθμός των παράνομα διαμενόντων και εργαζόμενων είναι ασαφής ενώ αυξάνεται η εγκληματική συμπεριφορά και προκαλούν ανησυχία οι διακρίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό εσωτερικών Ζιγιά Όζτουρκλερ, οι απελάσεις θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Ο δε λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στη «χώρα» υπάρχουν 90 χιλιάδες «ενεργοί φοιτητές», αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο σχετικά με τους «αιώνιους φοιτητές» που χρησιμοποιούν το καθεστώς τους ως φοιτητές για να εργαστούν, καθώς δεν γίνεται έλεγχος σχετικά με το αν συνεχίζουν τη φοίτησή τους.

    Tο πρόβλημα, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό παιδείας, είναι ότι υπάρχει ένας αριθμός φοιτητών που δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους και για τούς οποίους δεν γίνονται έρευνες. «Η αστυνομία», συνέχισε, «μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασία απέλασής τους. Κατά τη γνώμη του, ωστόσο, η αστυνομία δεν καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διενέργεια ελέγχων».

    Από την πλευρά του ο «αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου» του λεγόμενου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου, Μουράτ Τουζουνκάν σημείωσε ότι προκαλεί ανησυχία η συσχέτιση όσων αλλοδαπών ενέχονται σε εγκληματικές ενέργειες αποκλειστικά και μόνο με τη φοιτητική ιδιότητα. Ισχυρίστηκε δε ότι το «πανεπιστήμιο» εξετάζει με μεγάλη σχολαστικότητα όλους όσοι εισέρχονται στη «χώρα».

    Το μίσος και ο ρατσισμός έναντι των ξένων φοιτητών αυξάνεται

    Τέλος, ο «πρόεδρος» του «συλλόγου αλλοδαπών φοιτητών» (VOIS), Ashraf Saleem σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που προκαλούν αύξηση της εγκληματικότητας και πρόσθεσε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός αλλοδαπών φοιτητών ενέχεται σε εγκληματικές ενέργειες.

    Ο Saleem είπε ότι ο «σύλλογος» είναι αντίθετος με όσους αλλοδαπούς εισέρχονται στη «χώρα» με πρόφαση τις σπουδές, αλλά στην πραγματικότητα ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι σωστό να στοχοποιούνται μόνο οι φοιτητές και τόνισε ότι ευθύνονται εξίσου όσοι φέρνουν τους εν λόγω φοιτητές στη «χώρα.

    (ΓΜ)

    [07] Ελπιδοφόρα για τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς η εξαγωγή ελαιόλαδου

    Η Yeni D?zen (30.06.22, yeniduzen) γράφει ότι ελπίδα δίνει στους Τουρκοκύπριους ελαιοπαραγωγούς η «εξαγωγή» ελαιόλαδου «νότια Κύπρο», όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά «εξαγωγή» ελαιόλαδου μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, γεγονός για το οποίο Τουρκοκύπριοι ελαιοπαραγωγοί δήλωσαν στην Yeni Duzen ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί κίνητρο για τους ίδιους.

    Οι ελαιοπαραγωγοί υπογράμμισαν επίσης ότι προηγουμένως δεν είχαν γίνει τέτοια βήματα και εξέφρασαν την επιθυμία τους όπως συνεχιστούν οι εργασίες προς την ίδια κατεύθυνση. Όσον αφορά την σοδειά που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο οι ελαιοπαραγωγοί ανέφεραν ότι η αυτή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή όμως σε γενικότερο πλαίσιο αξιολογείται ως «μέτρια».

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι για πρώτη φορά πωλήθηκαν 120 μπουκάλια ελαιόλαδο σε συσκευασίες των 750ml στις ελεύθερες περιοχές την περασμένη Τρίτη, ως αποτέλεσμα των εργασιών που διεξήγαγαν τα αρμόδια επιμελητήρια. Εκτός από ελαιόλαδο, πραγματοποιήθηκε παράλληλα «πιλοτική» αποστολή 6 προϊόντων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται μέλι, μαρμελάδα και το πετιμέζι.

    Η Yeni Duzen γράφει ότι ο πρόεδρος του «συνδέσμου Τουρκοκύπριων παραγωγών και βιομηχάνων ελαιόλαδου» (ZEYSAN), Ταϊφούν Τουντζάρ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ανέφερε ότι αποτελεί επιτυχία που επετεύχθη κατόπιν πολύμηνων προσπαθειών. Επιπρόσθετα εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την απαρχή για εξαγωγές σε διεθνές επίπεδο και σημείωσε ότι εκτιμάται πως η φετινή σεζόν θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα.

    Εξάλλου, ο διευθυντής της «εταιρείας παραγωγής ελαιόλαδου» της Γαλάτειας, Τεφκικ Κιριμλί ανέφερε ότι η πώληση ελαιόλαδου στις ελεύθερες περιοχές έγινε εφικτή κατόπιν έντονων προσπαθειών. «Αυτή η κατάσταση μας άνοιξε τον δρόμο. Βλέπουμε θετικά το θέμα των εξαγωγών», σημείωσε και πρόσθεσε την περασμένη χρονιά η «εταιρεία» του εξασφάλισε ειδική άδεια και πραγματοποίησε εξαγωγές 120-130 τόνων ελαιόλαδου στην Τουρκία.

    (ΒΚ)

    [08] Δωρεά δύο γεννητριών από την Τουρκία στα κατεχόμενα

    Ο παράνομος BRTK (29.06.22) μεταδίδει ότι έφθασαν στο παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου, οι δύο γεννήτριες 50 μεγαβάτ, οι οποίες αναμένονταν από την Τουρκία. Οι γεννήτριες έφθασαν στα κατεχόμενα την Τετάρτη 29.06.22 γύρω στις 10:00 το πρωί.

    Για να παραλάβουν τις γεννήτριες, έσπευσαν στο παράνομο λιμάνι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο «αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» και «υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου και ο «υπουργός οικονομικών», Σουνάτ Ατούν.

    Σε δηλώσεις στον παράνομο BRT, ο Ουστέλ ανέφερε ότι οι γεννήτριες θα μονταριστούν και εγκατασταθούν το αργότερο εντός 10 ημερών και ότι θα περιοριστεί το ενεργειακό έλλειμμα στα κατεχόμενα. Είπε επίσης θα υπογραφεί «πρωτόκολλο» με την Τουρκία στο πλαίσιο του οποίου θα προβλέπεται μεταφορά καυσίμων στα κατεχόμενα κατά χρονικά διαστήματα.

    Μιλώντας επίσης στον παράνομο BRT, ο Ατούν ανέφερε ότι το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από «ηλιακούς σταθμούς» τις μεσημβρινές ώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η κατανάλωση είναι ψηλότερη. Υποστήριξε ότι αυτό δείχνει την επιτυχία των κατεχομένων στην ενεργειακή ποικιλότητα.

    Ο Ατούν είπε επίσης ότι αναδιαρθρώθηκαν και άρχισαν αποπληρώνονται τα χρέη της «αρχής ηλεκτρισμού» που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ΤΛ και ότι το ποσό των 560 εκ. ΤΛ εστάλη από την Τουρκία απευθείας στον λογαριασμό της [τουρκικής] ιδιωτικής εταιρείας AKSA και έχει αφαιρεθεί από το χρέος.

    Για το ίδιο θέμα η kibrispostasi (29.06.22) γράφει ότι το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα ανέφερε τα εξής για το θέμα σε ανάρτησή του στο twitter: «Οι κινητές γεννήτριες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία για να καλύψουν την επείγουσα ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας της ΤΔΒΚ, έφθασαν σήμερα στο λιμάνι της Αμμοχώστου».

    Το δημοσίευμα συνοδεύεται με φωτογραφίες από το παράνομο λιμάνι κατά την άφιξη με την επικεφαλίδα/Hashtag #μαζίείμαστεδυνατοί.

    (ΒΚ)

    [09] Μέσα σε μία εβδομάδα 1,499 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Υeni D?zen (30.06.22), την εβδομάδα 22-28 Ιουνίου διενεργήθηκαν 15,517 διαγνωστικές εξετάσεις και καταγράφηκαν 1,499 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη και τετραπλασιάστηκε σε σχέση με την προ προηγούμενη εβδομάδα.

    Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7,061,437 εξετάσεις και βρέθηκαν 98,004 κρούσματα. Ανέρρωσαν 96,345 από τα εν λόγω περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 238.

    (ΓΜ)

    [10] Πτώση του ποσοστού ανεργίας

    Η Yeni D?zen (30.06.22) δημοσιεύει στοιχεία της «διεύθυνσης εργασίας» για τα ποσοστά ανεργίας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των εργαζόμενων με κοινωνικές ασφαλίσεις για τον Ιανουάριο του 2022 αυξήθηκε στους 114,350 σε σύγκριση με 105,945 τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 514 άτομα είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο ανέργων εκ των οποίων το 65% είναι γυναίκες και το 35% άνδρες.

    Οι εργαζόμενοι με «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» αυξήθηκαν σε 68,699 το 2022 από 67,605 που ήταν το 2021.

    Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους αλλοδαπούς εργαζόμενους, για τον Ιανουάριο του 2022 ο αριθμός των ασφαλισμένων με τουρκική υπηκοότητα ανήλθε στους 30,458, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 23,3% σε σύγκριση με το 2021 που ήταν 24,711 και πλησιάζοντας τους αριθμούς του 2020 οπόταν είχαν εγγραφεί 33,767 εργαζόμενοι από την Τουρκία.

    Ο αριθμός των ασφαλισμένων από τρίτες χώρες ανήλθε στους 15,903 το 2022 έναντι 13.629 το 2021 και 15,193 το 2020.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επαφές Έρντογαν στη Μαδρίτη

    Σύμφωνα με την Aksam (29.06.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση διήρκησε περίπου μια ώρα και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

    Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι θα συναντούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο.

    Εξάλλου, σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, κατά τη συνάντηση με τον Biden, ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και την ανάγκη να συμβάλουν από κοινού για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Αναφερόμενος στις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμών των καυσίμων και των σιτηρών, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει βούληση για εξεύρεση λύσης σε αυτό το θέμα στη βάση μιας ισορροπημένης πολιτικής διαδικασίας, καθώς επίσης και για να λυθεί το θέμα της διάθεσης σιτηρών στις χώρες στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις, με το άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη σειρά του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Τούρκο Πρόεδρο για την άρση του βέτο στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

    Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (29.06.22), στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Boris Johnson. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

    Νωρίτερα, ο Έρντογαν συναντήθηκε επίσης με το Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

    Τέλος, η Yeni ?afak (30.06.22) γράφει ότι ο Έρντογαν είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό της Αυστρίας, Karl Nehammer. Στη συνάντηση παρέστη και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [02] Αντιδράσεις για την υπογραφή Συμφωνίας ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με την Aksam (29.06.22), o Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» για την Τουρκία την επίτευξη συμφωνίας στη Μαδρίτη, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία αποκόμισε σημαντικά στρατηγικά οφέλη από το κείμενο του Μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

    Σχολιάζοντας, με γραπτή του ανακοίνωση, την υπογραφή του Μνημονίου που περιλαμβάνει 10 άρθρα, ο Μπαχτσελί το χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» για την Τουρκία, αφού, όπως υποστήριξε, με το Μνημόνιο έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες της Τουρκίας σε θέματα ασφάλειας και την ίδια στιγμή έχουν κατοχυρωθεί «οι δίκαιες θέσεις και νόμιμες προτάσεις» της που αφορούν στην αποφασιστικότητά της στον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Μπαχτσελί είπε επίσης ότι η Τουρκία πήρε αυτά που ήθελε από τη Σύνοδο στη Μαδρίτη.

    Επίσης, σύμφωνα με την Aksam (29.06.22), σχολιάζοντας με ανάρτηση του στο Twitter τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσιελίκ δήλωσε: «Αποτελούν πολύ σημαντικό όφελος για την Τουρκία τα ουσιαστικά βήματα που θα κάνουν η Σουηδία και Φινλανδία, οι οποίες είναι χώρες που επέτρεπαν δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων».

    Υπογραμμίζοντας ότι με την «αποφασιστική στάση» που επέδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, η Τουρκία έχει αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη από τη Συμφωνία που έχει επιτευχθεί στη Μαδρίτη, ο Τσιελίκ, σημείωσε ότι το πιο σημαντικό όφελος για όλους και για κάθε κράτος είναι η διασφάλιση μιας στάσης αρχών όσον αφορά στον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Επίσης, σύμφωνα με την Birgun (29.06.22), η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (?Y? Parti), Μεράλ Άκσενερ χαρακτήρισε τη Συμφωνία στη Μαδρίτη ως σοβαρή υποχώρηση από την Τουρκία, η οποία δεν συνάδει, όπως ανέφερε, με τα συμφέροντα της χώρας.

    Μιλώντας σε ομάδα του κόμματος της, η Άκσενερ δήλωσε και τα εξής: «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας από την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξει μια ουσιαστική εξέλιξη από την Σουηδία και Φινλανδία, αποτελεί υποχώρηση, η οποία δυστυχώς δεν συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, είδαμε ξανά τον Έρντογαν και τους φίλους του να υπογράφουν και άλλες τέτοιου είδους συμφωνίες. Συνεπώς, αν ο κ. Έρντογαν και οι φίλοι του έχουν συνηθίσει να εξαπατούν και να εξαπατώνται, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για το τουρκικό έθνος»

    Την αντίδραση του στην Συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε επίσης και ο Πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας (Memleket Partisi,) Μουχαρέμ Ιντζιέ, σύμφωνα με τη Milliyet (29.06.22).

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στη Σμύρνη, ο Ιντζέ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και αναφερόμενος στη Συμφωνία που επιτεύχθηκε δήλωσε:

    «Βρισκόμασταν σε συνεχή διένεξη με την Σουηδία και Φινλανδία. Ο Έρντογαν ένα μήνα πριν έλεγε σε αυτές τις δύο χώρες ‘εγώ δεν πρόκειται να επιτρέψω την είσοδο των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ’. Σήμερα, καταλαβαίνουμε ότι άναψε το πράσινο φως. [?]. Τι πήραμε ως αντάλλαγμα; Μήπως αναγνώρισαν την ΤΔΒΚ; Έκαναν αυτές οι δύο χώρες νομικές ρυθμίσεις όσον αφορά στην τρομοκρατία; Προχώρησαν στο κλείσιμο οργανώσεων που στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις; Υπάρχουν 24 τρομοκράτες που ζητήσαμε να τους εκδώσουν. Έχουν εκδώσει αυτούς τους τρομοκράτες; Έδωσαν εγγυήσεις ότι θα σταματήσουν να εξοπλίζουν με όπλα τους υποστηρικτές του PKK; Ως πολίτης, αναμένω απαντήσεις από τον Πρόεδρο Έρντογαν σε αυτά τα ερωτήματα. Περιμένω αυτές τις πληροφορίες και εγώ προσωπικά αλλά και ως εκπρόσωπος του κόμματος μου [?]».

    (ΑΚ)

    [03] Μπόζνταγ: Η Τουρκία αναμένει την έκδοση 33 «τρομοκρατών» από Σουηδία και Φινλανδία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-29.06.22) και την Τurkiyegazetesi (29.06.22), ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, μετά την υπογραφή του Μνημονίου στην Μαδρίτη, άρχισε ήδη ενέργειες όσον αφορά στην έκδοση 33 «τρομοκρατών», όπως τους χαρακτήρισε, από τη Σουηδία και την Φινλανδία.

    «Στα πλαίσια της συμφωνίας που υπεγράφη με τη Σουηδία και την Φινλανδία, θα ζητήσουμε από τις δύο αυτές χώρες να κάνουν όλα όσα χρειάζονται για την έκδοση των τρομοκρατών», δήλωσε ο Μπόζνταγ χθες στα πλαίσια διεθνούς Συνόδου που διοργανώθηκε από το Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Μαδρίτη, θα αποστείλουν ξανά επιστολή για να υπενθυμίσουν στη Σουηδία και στην Φινλανδία το θέμα της έκδοσης «τρομοκρατών».

    «Οι φάκελοι περιμένουν: αφορούν σε 6 υποστηρικτές του PKK στη Φινλανδία και 6 υποστηρικτές της FET?', καθώς επίσης και 10 υποστηρικτές της FET? στην Σουηδία και 11 υποστηρικτές του PKK, επίσης στη Σουηδία», σημείωσε.

    (AK)

    [04] Νέα δημοσκόπηση της MetroPOLL δείχνει πτώση στα ποσοστά της Λαϊκής Συμμαχίας

    H Βirgun (29.06.22) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία από την εταιρεία Ερευνών MetroPOLL με τίτλο «Σφυγμομέτρηση της τάσης στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2022».

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 11-15 Ιουνίου 2022 σε 28 επαρχίες της Τουρκίας με δείγμα 2,123 άτομα, με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε πτώση στα ποσοστά της Λαϊκής Συμμαχίας, η οποία ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε το Μάιο εξασφάλισε 40,7% (μετά την κατανομή των αναποφάσιστων), στη νέα δημοσκόπηση Ιουνίου, σημείωσε μείωση εξασφαλίζοντας 38,1%.

    Επίσης, στην ερώτηση «Αν διεξάγονταν Βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», τα ποσοστά των κομμάτων (χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων) διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 27,6%

    -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 19,8%

    -Καλό Κόμμα (?Y? Parti): 14%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10,5%

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 4,5%

    -Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi): 1,8%

    - Κόμμα της Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA): 1,4%

    -Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek): 0,7%

    -Κόμμα της Ευημερίας Εκ Νέου (Yeniden Refah): 0,6%

    -Κόμμα της Πατρίδας (Memleket): 0,6%

    - Άλλα: 1%

    -Αναποφάσιστοι: 7,8%

    -Λευκό: 6,4%

    -Δεν απάντησαν: 1,9%

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Λαϊκή Συμμαχία (χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων) εξασφαλίζει 32,1%, ενώ η Συμμαχία του Έθνους, που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (?Y? Parti), το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) εξασφαλίζει ποσοστό της τάξης του 35,3%. (δεν περιλαμβάνονται τα ποσοστά του DP).

    Στην ερώτηση «Αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», τα ποσοστά των κομμάτων (μετά την κατανομή των αναποφάσιστων) διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 32,8%

    -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 23,6%

    -Καλό Κόμμα (?Y? Parti): 16,6%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 12,5%

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 5,3%

    -Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi): 2,2%

    - Κόμμα της Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA): 1,6%

    -Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek): 0,8%

    - Κόμμα της Ευημερίας Εκ Νέου (Yeniden Refah): 0,7%

    -Κόμμα της Πατρίδας (Memleket): 0,7%

    - Άλλα: 1,2%

    Στη βάση αυτά τα δεδομένα, η Λαϊκή Συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 38,1% και η Συμμαχία του Έθνους 41,9%.

    (ΑΚ)

    [05] Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Ευλογιάς των Πιθήκων στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Aksam (30.06.22), τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της Ευλογιάς των Πιθήκων στην Τουρκία ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Twitter ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά.

    Σύμφωνα με τον Κοτζιά, πρόκειται για άτομο ηλικίας 37 ετών, το οποίο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Τουρκία. Δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 30 June 2022 - 13:33:32 UTC