Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 117/2022 23.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα κατεχόμενα σήμερα ο Οκτάι-Ανακοινώθηκε το πρόγραμμά του
  • [02] Στις 20 Ιουλίου τα θεμέλια για το νέο «προεδρικό», ανακοίνωσε ο Τατάρ
  • [03] Διαδικτυακή συνάντηση Τατάρ με Τουρκοκύπριους της Αυστραλίας
  • [04] Το λεγόμενο υπεξ επικρίνει την ΚΔ για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από Γαλλία
  • [05] Νέες επικρίσεις Έρχουρμαν για την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία
  • [06] Τζαζίντογλου: Σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φλαμούδι
  • [07] Τορέ: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τις διεκδικήσεις της στην Αν.Μεσόγειο»
  • [08] Μπαρτζίν: Ιδιωτικοποιούνται τα σημεία διέλευσης
  • [09] Μαβίς: Χρέος του Τατάρ είναι να προσπαθήσει για βιώσιμη λύση
  • [10] Η ΕΕ χρηματοδοτεί έργο στην κατεχόμενη Μόρφου
  • [11] Επαναφέρει την υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, το καθεστώς
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Έρντογαν με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας
  • [02] Βρετανοί Υπουργοί για επαφές στην Τουρκία
  • [03] Σύλληψη 10 προσώπων που προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα κατεχόμενα σήμερα ο Οκτάι-Ανακοινώθηκε το πρόγραμμά του

    Η Avrupa (23.06.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Έρχεται ο Φουάτ Οκτάι, προετοιμάζει την κάθοδο του Έρντογαν», γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος θα πραγματοποιήσει σήμερα στα κατεχόμενα, διήμερη παράνομη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, όπως έχει ανακοινωθεί από την Τουρκική Προεδρία, ο Οκτάι φτάνει σήμερα στις 11.00 π.μ. και στις 11.30π.μ. αναμένεται να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει κοινή διάσκεψη Τύπου.

    Ακολούθως, στις 13.00 ο Τούρκος Αντιπρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ και τις 17.00 μ.μ. με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστελ.

    Αύριο, Παρασκευή, 24 Ιουνίου, στις 19.30 ο Οκτάι θα συμμετάσχει σε τελετή παρουσίασης προγράμματος μεταξύ της Ένωσης Δήμων Τουρκίας και της «τουρκοκυπριακής ένωσης δημαρχείων». Επίσης, στις 11.00 το πρωί θα παραστεί σε εκδήλωση με θέμα «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικότητας» που διοργανώνεται στην «κεντρική τράπεζα» και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε μια εκδήλωση με νέους αθλητές.

    Την ίδια μέρα, στις 14.00 θα επισκεφθεί το «πανεπιστήμιο» κοινωνικών επιστημών Άγκυρας που βρίσκεται στα κατεχόμενα και ακολούθως θα επισκεφθεί το «δημαρχείο» στο Πέργαμος, όπου και θα συναντηθεί με γυναίκες παραγωγούς και επιχειρηματίες.

    Η εφημερίδα, σχολιάζοντας την επίσκεψη Οκτάι, σημειώνει ό,τι στόχος της επίσκεψης είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την «κάθοδο» του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, προκειμένου να θέσει το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του νέου «προεδρικού μεγάρου».

    (ΑΚ)

    [02] Στις 20 Ιουλίου τα θεμέλια για το νέο «προεδρικό», ανακοίνωσε ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (23.06.22), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι τα θεμέλια για το νέο «προεδρικό μέγαρο» θα τεθούν στις 20 Ιουλίου.

    Στα πλαίσια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Gen? TV, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι τα θεμέλια του νέου «προεδρικού μεγάρου» προγραμματίζεται να τεθούν στις 20 Ιουλίου και πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν και κτήριο για τη «βουλή». Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το θέμα θα οριστικοποιηθεί με την άφιξη στην Κύπρο του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

    (ΓΜ)

    [03] Διαδικτυακή συνάντηση Τατάρ με Τουρκοκύπριους της Αυστραλίας

    Σύμφωνα με τον παράνομο brtk.net (22.06.22) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών μη κυβερνητικών οργανώσεων στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

    Στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως θα συμβάλει στον καθορισμό του αριθμού των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό. Ο Τατάρ προέτρεψε τους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν σε μια διαδικτυακή φόρμα που παρουσιάστηκε από την «προεδρία».

    Απαντώντας σε ερώτηση των συμμετεχόντων για το πώς μπορούν να εκδώσουν τουρκοκυπριακή «ταυτότητα», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε επίσκεψη του στην Αυστραλία συνάντησε Τουρκοκύπριους που ζουν εκεί, ασχολήθηκε προσωπικά με τα ζητήματα που του έθεσαν και έκανε ενέργειες προκειμένου να φιλοξενηθεί στους χώρους της τουρκικής πρεσβείας ένα γραφείο υποστήριξης των μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ζουν κυρίως στο Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιπλέον είπε ότι στηρίζει τη δυνατότητα Τουρκοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις λεγόμενες εκλογές.

    (ΓΜ)

    [04] Το λεγόμενο υπεξ επικρίνει την ΚΔ για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από Γαλλία

    Σύμφωνα με την kibrispostasi (22.06.22), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, υποστήριξε με γραπτή του ανακοίνωση, ότι οι «προκλητικές ενέργειες της νότιας Κύπρου, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις» και την κατηγόρησε για την υπογραφή συμφωνίας για αγορά επιθετικού ελικοπτέρου από τη Γαλλία.

    Αναφερόμενο στις στρατιωτικές δραστηριότητες της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατίας, μαζί με ορισμένες χώρες, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, υποστηρίζει στην ανακοίνωση του, ότι «αυτές οι προκλητικές ενέργειες της νότιας Κύπρου, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι φανερό, ότι αυτές οι στρατιωτικές δραστηριότητες γίνονται εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Σημειώνοντας ότι «η συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, εναντίον της ΤΔΒΚ , αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τη σημασία της συνέχισης των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της μητέρας Πατρίδας», η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «είναι υψίστης σημασίας η προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους μαζί με τη υποστήριξη της Τουρκίας».

    Σχολιάζοντας την καταβολή προκαταβολής εκ’ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία, για την Εθνική Φρουρά, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, υποστηρίζει στην γραπτή του ανακοίνωση ό,τι αυτή η απόφαση, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει αδιάκοπα το πρόγραμμα της για ενίσχυση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, γεγονός που αποτελεί απειλή, όπως υποστηρίζει, για τη σταθερότητα και γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και το νησί.

    Η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, υποστηρίζει και τα εξής: «Έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις οι προκλητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία έχει εγκαταστήσει βαρύ οπλισμό στα σύνορα, εκπαιδεύει τους ιερωμένους να κάνουν βολές, στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση PKK, ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για όπλα και πυρομαχικά, πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με πολλές χώρες και συνάπτει διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες. Είναι φανερό ότι αυτές οι στρατιωτικές δραστηριότητες γίνονται εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού.

    Οι λεγόμενες προτάσεις ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζει αδιάκοπα την πολιτική της για ενίσχυση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, μετατρέποντας τις ενέργειες της αυτές ως εργαλείο για απειλή εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά να ξεγελάσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί αυτό το παιχνίδι της ελληνοκυπριακής πλευράς», προσθέτει η ανακοίνωση, κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ότι δεν είναι ένας αμερόληπτο οργανισμός, αλλά και τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων.

    «Η στάση των χωρών που συνάπτουν συμφωνίες με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και στηρίζουν την απειλητική της πολιτικής, παρέχοντας στρατιωτική στήριξη, εξουδετερώνει κάθε πιθανότητα για επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Την ίδια στιγμή, η άνευ όρων στήριξη που παρέχεται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, παρεμποδίζει την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος γαλήνης και σταθερότητας, η οποία είναι απαραίτητη στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών.

    (ΑΚ)

    [05] Νέες επικρίσεις Έρχουρμαν για την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία

    Η Avrupa (23.06.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν διοργάνωσε χθες διάσκεψη Τύπου με σλόγκαν «Διασφαλίστε τη βούληση, όχι στον αφανισμό», όπου και επέκρινε για μια ακόμη φορά τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα για την υπογραφή του «πρωτόκολλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας στις δηλώσεις του πόσο επικίνδυνο είναι το «πρωτόκολλο», ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι το «πρωτόκολλο» δεν αντικατοπτρίζει τη «βούληση του λαού», αφού είναι ένα «πρωτόκολλο», όπως ανέφερε, που αποσκοπεί στην «αλλαγή της συνταγματικής τάξης».

    Ο Έρχουρμαν υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι στο «πρωτόκολλο» γίνεται αναφορά στην κατάργηση όλων των περιορισμών για το ξένο κεφάλαιο, γεγονός που αποτελεί απειλή για το εγχώριο κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες.

    Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στις συνεχείς αυξήσεις, ο Έρχουρμαν επανέλαβε ότι αυτές οι αυξήσεις πηγάζουν από την χρήση της ΤΛ, τις επιπτώσεις του πολέμου και της πανδημίας και επανέλαβε την θέση του κόμματος του για υιοθέτηση του Ευρώ.

    Για τις σχέσεις τους με την Τουρκία, ο Έρχουρμαν τόνισε την ανάγκη για αναρρύθμιση των σχέσεων τους σε μια πιο σωστή βάση.

    (ΑΚ)

    [06] Τζαζίντογλου: Σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φλαμούδι

    Η διαδικτυακή kibrispostasi (23.06.22), μετέδωσε πριν από λίγο ότι ο «πρόεδρος» της «επιτροπής έκτακτων καταστάσεων και επειγόντων περιστατικών της πρωθυπουργός», Χουσεγίν Τζαχίντογλου ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στο κατεχόμενο χωριό Φλαμούδι της επαρχία Τρικώμου, τέθηκε σε μεγάλο βαθμό υπό έλεχγο.

    Ο Τζαχίντογλου δήλωσε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμβάλουν 2 ελικόπτερα από τις Βρετανικές Βάσεις, 1 από την Τουρκία, 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και 2 αεροσκάφη που έφθασαν από το Ισραήλ σήμερα στις 08.00 το πρωί.

    Το θέμα των πυρκαγιών αποτέλεσε πρωτοσέλιδο θέμα στον Τύπο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Vatan (23.06.22) η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη το μεσημέρι κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι και επηρεάσε τα κατεχόμενα χωριά Φλαμούδι, Άρδανα, Μάντρες, Άγιο Ανδρόνικο και Άγιο Ιάκωβο.

    Τα κατεχόμενα χωριά Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει οικιστικές περιοχές.

    Οι προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας και επανήρχισαν σήμερα το πρωί.

    Η εφημερίδα, σημειώνει ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται επίγειες μονάδες πυρόσβεσης, μονάδες του τουρκικού κατοχικού στρατού, προσωπικό του «τμήματος δασών» και της «πολιτικής άμυνας», καθώς επίσης και πτητικά μέσα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία απέστειλε 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ βοήθεια ζητήθηκε από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών μέσω των Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, καθώς επίσης και από τις Βρετανικές βάσεις που απέστειλαν επίσης 2 ελικόπτερα.

    Σε δηλώσεις του για τις πυρκαγιές, «πρόεδρος» της «επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων», Χασάν Τσιαχίτογλου δήλωσε ότι μέχρι στιγμή έχουν καεί 5.500 στρέμματα γης.

    Επίσης, σε δηλώσεις του για τις πυρκαγιές, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μετέβη δύο φορές επί τόπου για να επιβλέψει την κατάσταση, εξέφρασε τη λύπη του για τη μεγάλη αυτή καταστροφή και ευχαρίστησε όλες τις μονάδες που εργάζονται για την κατάσβεση της.

    Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στον παράνομο BRTK (23.06.22), o Τατάρ είπε ότι μαζί με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι που θα φθάσει σήμερα στην «ΤΔΒΚ», θα μεταβούν μαζί με ελικόπτερο στην περιοχή των πυρκαγιών για να επιβλέψουν εκ’ νέου την κατάσταση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (23.06.22), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι ζητήθηκε βοήθεια και από το Ισραήλ, το οποίο και αναμένεται να στείλει πυροσβεστικό αεροσκάφος στα κατεχόμενα, σήμερα τις πρωινές ώρες.

    Την ίδια στιγμή, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ, σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τους υπολογισμούς τους, οι πυρκαγιές κατέκαψαν μέχρι στιγμής πάνω από 10.000 στρέμματα. «Δυστυχώς το μέτωπο έχει επεκταθεί και είναι ανεξέλεγκτο», δήλωσε ο Ουστέλ, τονίζοντας πως δεν γνωρίζουν ακριβώς την έκταση που έχει η πυρκαγιά.

    (ΑΚ)

    [07] Τορέ: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τις διεκδικήσεις της στην Αν.Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με την G?ne? (23.06.22) ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής Ζορλού Τορέ, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί στα Άδανα, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Γαλάζια Πατρίδα και Κύπρος», υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ούτε από την τδβκ, ούτε από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής υποστήριξε «ότι από τη στιγμή που Ελληνοκύπριοι δεν παραιτούνται από το όραμα του ελληνισμού, έτσι και οι Τουρκοκύπριοι δεν παραιτούνται από το κράτος» τους.

    «Το όνομα αυτού του κράτους, είναι «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, και το να παραιτηθούμε από αυτή τη δημοκρατία, αποτελεί με μια λέξη προδοσία. Δεν δύναται να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τορέ υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μόνο ένα μικρό χερσαίο έδαφος της Ανατολικής Μεσόγειου αλλά έχει και ακτές. «Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα στο οικόπεδο που επεκτείνεται από τις ακτές μας στη θάλασσα, αλλά και η περιοχή που αποτελεί την ελεύθερη θαλάσσια περιοχή. Η Τουρκία αποτελεί μια εκ των δυνατότερων χωρών στην περιοχή, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Τορέ, τονίζοντας ότι η Τουρκία, δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις τη στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις πιέσεις της Ρωσίας, ΗΠΑ και Γαλλίας.

    (ΒΚ)

    [08] Μπαρτζίν: Ιδιωτικοποιούνται τα σημεία διέλευσης

    Σύμφωνα με την Avrupa (23.06.22), ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντεβρίμ Μπαρτζίν κατήγγειλε ότι με το «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της «πλατφόρμας οικονομικών Οργανώσεων» και της «πρωθυπουργίας», τα σημεία διέλευσης ιδιωτικοποιούνται παράνομα και επ’ αόριστόν. Ο Μπαρτζίν συμπλήρωσε ότι όπως συμβαίνει με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ιδιωτικοποιούνται όχι μόνο οι κτηριακές εγκαταστάσεις των σημείων διέλευσης αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες με τρόπο που αντίκειται στη νομοθεσία.

    (ΓΜ)

    [09] Μαβίς: Χρέος του Τατάρ είναι να προσπαθήσει για βιώσιμη λύση

    Σύμφωνα με την Avrupa (23.06.22), o γενικός γραμματέας της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» (ΚΤ?S), Μπουράκ Μαβίς δήλωσε ότι χρέος της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, να υποστηριχθούν τα συμφέροντα της κοινότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Μαβίς κατηγόρησε τον Τατάρ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πραγματοποιεί διακοινοτικές επαφές και αποφεύγει να διαπραγματευτεί επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προσθέτει ότι η παλιά αντίληψη του Τατάρ περί μη λύσης, πλαισιωμένη από όρους όπως «νέα πολιτική», «ισότητα» και «κυριαρχία» βλάπτουν τη θέση μας ως κοινότητα καθώς και τις διεθνείς μας σχέσεις.

    (ΓΜ)

    [10] Η ΕΕ χρηματοδοτεί έργο στην κατεχόμενη Μόρφου

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (23.06.22), πραγματοποιήθηκε τελετή θεμελίωσης του έργου διπλασιασμού χωρητικότητας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της Μόρφου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι εγκαταστάσεις, που μετατρέπουν τα λύματα της Μόρφου και της Ζώδειας σε νερό για άρδευση τέθηκε σε λειτουργία το 2012. Το έργο θα αυξήσει τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων από τους 135 στους 260 τόνους και προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα κατασκευαστεί και εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα λύματα.

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Υπεύθυνος της Μονάδας Επίλυσης του Κυπριακού Κγιάρταν Μπγιόρνσον, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί το έργο, δήλωσε ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 14-15 μήνες. Πρόσθεσε δε ότι το νερό από τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται στη γεωργία ήδη από το 2020 και ότι για αυτό τον σκοπό έχουν επενδυθεί 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε τέλος ότι ο στόχος της χρηματοδότησης που κατευθύνεται προς τους Τουρκοκυπρίους είναι η ενίσχυση των τοπικών υποδομών και η συμβολή προς την προσπάθεια επανένωσης του νησιού.

    (ΓΜ)

    [11] Επαναφέρει την υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, το καθεστώς

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (23.06.22), η ανώτατη επιτροπή μολυσματικών ασθενειών του «υπουργείου υγείας» αποφάσισε τη χρήση μάσκα σε κλειστούς χώρους.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Έρντογαν με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

    Σύμφωνα με την Ak?am (23.06.22) και το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA 22.06.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συναντήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Muhammed Bin Selman.

    Kατά τη συνάντηση, έγινε αξιολόγηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, με τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν να μιλά για νέα περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών σε διάφορους τομείς, που αφορούν στον τουρισμό, την υγεία, το εμπόριο και την αμυντική βιομηχανία.

    Στο ανακοινωθέν, υπογραμμίζεται ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του στρατού, της ασφάλειας και αμυντικής βιομηχανίας και τονίζεται ότι η συνεργασία τους θα σημάνει την απαρχή μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Στο ανακοινωθέν, αναφέρεται επίσης ότι Έρντογαν και Muhammed Bin Selman αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. «Οι πλευρές, συζήτησαν την διευκόλυνση των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων και δεσμεύτηκαν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν», προσθέτει το ανακοινωθέν.

    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται, οι δύο χώρες αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και της δυνατότητας για αύξηση των επενδύσεων. Επιπλέον, υπογράμμισαν τη σημασία για αύξηση των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    (ΑΚ)

    [02] Βρετανοί Υπουργοί για επαφές στην Τουρκία

    Η cumhuriyet (23.06.22) γράφει ότι μια εβδομάδα μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Αγγλίας, πρόκειται να πραγματοποιήσουν στην Τουρκία δύο επισκέψεις υψηλού επιπέδου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένεκα της διπλωματικής κινητικότητας η οποία προέκυψε από το θέμα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα αποτελεί μια εκ των πόλεων οι οποίες δέχονται συχνές επισκέψεις από το εξωτερικό αφού δεν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη των πιο πάνω χωρών στο ΝΑΤΟ.

    Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επισκεφθούν την Άγκυρα σήμερα, η Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Liz Truss και ο Υπουργός Άμυνας της Αγγλίας Ben Wallace. Οι δύο Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές επαφές με τους Τούρκους ομολόγους τους.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα δύο κύρια θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και η δημιουργία ενός διαδρόμου σιτηρών από τη Μαύρη θάλασσα.

    Σε ομιλία που έκανε η Truss στο βρετανικό κοινοβούλιο πριν την επίσκεψη της στην Άγκυρα, είπε ότι η δημιουργία διαδρόμου, θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κρίσης σιτηρών που αντιμετωπίζει η Ουκρανία λόγω του πολέμου και ότι θα μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο να εξασφάλισης ασφαλούς διέλευσης των σιτηρών από την Οδησσό.

    (ΒΚ)

    [03] Σύλληψη 10 προσώπων που προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα

    Η sabah (23.06.22) γράφει ότι σε έκτακτη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γνωστοποιήθηκε η σύλληψη του Σουμμεγιέ Γκιουλέν ο οποίος είναι ανιψιός του Φετουλλάχ Γκιουλέν.

    Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι συνελήφθησαν από τις τουρκικές συνοριακές μονάδες 10 άτομα τα οποία προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε προέκυψε ότι 5 εκ των συλληφθέντων είναι μέλη του «τρομοκρατικού» κινήματος Γκιουλέν και ότι ένας από αυτούς είναι ο Σουμμεγιέ Γκιουλέν.

    (ΒΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 23 June 2022 - 17:19:15 UTC