Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 110/2022 11-14.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και θα ανοίξει σταδιακά, λένε Τατάρ και Τσαβούσογλου
  • [02] Τσαβούσογλου: «Οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη»
  • [03] Έμφαση στα δύο κράτη και στην κυριαρχική ισότητα από Τσαβούσογλου στην Λάπηθο
  • [04] «Υπηκοότητες» σε εποίκους υποσχέθηκε ο Τσαβούσογλου στην Λάπηθο
  • [05] Συνάντηση Τσαβούσογλου-ΜΚΟ σε στρατιωτικό χώρο προκαλεί αντιδράσεις
  • [06] Τσαβούσογλου σε CTP: «Ανάμεσά σας υπάρχουν μέλη του ΡΚΚ»
  • [07] Τουρκοκυπριακές οργανώσεις αντιδρούν στις δηλώσεις Τσαβούσογλου
  • [08] Στο τραπέζι η πρόταση Έρντογαν για «Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο», λέει ο Τατάρ
  • [09] Τούρκος δημοσιογράφος: «Η Κύπρος οδεύει προς προσάρτηση»
  • [10] Απέδωσε τελικά η διαμαρτυρία της ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων
  • [11] Πέρασαν συμπληρωματικό «προϋπολογισμό» - Ατούν: «Προτεραιότητα η μείωση δημοσίου χρέους»
  • [12] Πληροφορίες για έλεγχο από Τούρκους αστυνομικούς στα οδοφράγματα? Διαψεύδει η «αστυνομία»
  • [13] Τουρκία και ψευδοκράτους πραγματοποιούν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Προειδοποιήσεις Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα »
  • [02] Ανακοινώσεις για το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας και το φυσικό αέριο
  • [03] Στην Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο για παράταση της παρουσίας του στρατού στη Λιβύη
  • [04] Δήλωση καταγγελίας δημοσιογράφων για τη σύλληψη Κούρδων συναδέλφων τους
  • [05] Χιλιάδες σέρνονται στα δικαστήρια με την κατηγορία ότι συκοφάντησαν τον Ερντογάν
  • [06] Συλλήψεις και επεισόδια σε κουρδική διαδήλωση στο Καντίκοϊ
  • [07] Δεν εκλέγεται ο Ερντογάν στην Προεδρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gezici
  • [08] Εράλπ: Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα - Αντίδραση Γιαϊτζί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και θα ανοίξει σταδιακά, λένε Τατάρ και Τσαβούσογλου

    Ο παράνομος Bayrak (13.06.22) μεταδίδει και η K?br?s (14.06.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων» της «ΤΔΒΚ» και ότι θα ανοίξει σταδιακά, χαρακτηρίζοντας «ξαναζεσταμένο φαγητό» τις προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

    Αυτό υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα στα κατεχόμενα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης επανέλαβε την θέση ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», απορρίπτοντας τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη.

    Τατάρ: «Σύντομα θα υποβάλουμε προτάσεις συνεργασίας»

    Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Τατάρ επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη και προέβλεπε ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε:

    «Στην συνάντηση, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παρείχε πλήρη στήριξη στην πρόταση που υπέβαλα και από τότε μέχρι σήμερα σε όλες τις επαφές της Τουρκίας στο εξωτερικό, όπου και αν γίνουν, μοιράζονται με όλο τον κόσμο ότι στηρίζουν αυτό το όραμά μας. Επομένως, θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον κ. Τσαβούσογλου και τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για την στήριξη αυτή. Στη σημερινή συνάντηση, στις αξιολογήσεις που έγιναν, [?] περιμένουμε να γίνει αποδεχτή αυτή η πρότασή μας αν θα περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, τόσο στην Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 όσο και κατά την τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους και μόνο σε περίπτωση που εξευρεθεί κοινό έδαφος θα καταστεί δυνατή η έναρξη διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διαρκώς μοιράζεται με όλους την θέση ότι βλέπει το κοινό έδαφος στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της και υποστήριξε ότι αυτό είναι κεκτημένο της δικαίωμα και πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες.

    Σημειώνοντας ότι στην Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους υπέβαλε κάποιες προτάσεις τις οποίες ο ίδιος ονόμασε ΜΟΕ, ο Τατάρ είπε ότι αυτές προβλέπουν την παράδοση του «αεροδρομίου» Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη για να ανοίξει προς διεθνείς πτήσεις, να παραδοθεί η Αμμόχωστος στην ΕΕ για να μπορεί να διεξάγεται διεθνές εμπόριο από το λιμάνι της, την παράδοση του Βαρωσιού στα Ηνωμένα Έθνη και ταυτοχρόνως να ανοίξει τα λιμάνια της η Τουρκία προς τους Ελληνοκύπριους και το FIR στην Τύμπου να ενοποιηθεί και να μετατραπεί η ισορροπία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε εμείς αυτά. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές, όμως πάλι στην επιστολή που μου απέστειλε τις προάλλες, τις επαναλαμβάνει ως ξαναζεσταμένο φαγητό, φέρνει διαρκώς στην ημερήσια διάταξη αυτές τις προτάσεις που δεν αποδεχόμαστε. Δεν είναι δυνατόν να τις αποδεχτούμε, διότι η πρόθεση που κρύβεται κάτω από αυτές είναι η περαιτέρω εξάπλωση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ. Τα ξέρουμε πολύ καλά αυτά. Επομένως, δεν είναι δυνατό να τα αποδεχτούμε. Επομένως οι προτάσεις τους είναι ανύπαρκτες, άκυρες. Το σημαντικό για εμάς είναι με την συνεργασία των δύο πλευρών να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη κάποιες προτάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών. Αυτά φέρνει στην ημερήσια διάταξη η τουρκική πλευρά στις συναντήσεις που γίνονται με τα ΗΕ.

    Όλες αυτές τις διαδικασίες τις διεξάγουμε σε διαβούλευση με τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία. Επομένως, στις συναντήσεις που έγιναν σήμερα συζητήθηκαν διάφορες λεπτομέρειες και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει στην άλλη πλευρά τις δικές της προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα, δηλαδή θα υποβάλουμε σύντομα κάποιες προτάσεις μας για συνεργασία που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών [?]»

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν «με μεγάλη ανησυχία» στην κατεχόμενη Κύπρο τις ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που όπως ισχυρίστηκε, παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες, ο Τατάρ ανέφερε ότι τις καταδικάζουν και προσπαθούν για να μην συμβούν παρόμοιες ενέργειες και στην Κύπρο.

    Τσαβούσογλου: «Κοινό το όραμά μας για λύση στο Κυπριακό»

    Στην δική του αρχική παρέμβαση ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι στην συνάντηση που είχε προηγουμένως με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών συζήτησαν το πώς θα αυξήσουν την ορατότητα της «ΤΔΒΚ» διεθνώς και θα προστατεύσουν τα δικαιώματά της και πρόσθεσε ότι είναι κοινό το όραμά τους για λύση στο Κυπριακό.

    «Για να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο νησί και να μπορέσει να έχει επιτυχία, είναι γνωστό τι χρειάζεται», ανέφερε και επανέλαβε την θέση περί αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Ισχυρίστηκε ότι αυτά τα δικαιώματα δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους το 1960, αλλά έτυχαν σφετερισμού αργότερα. «Επομένως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αυτά τα δικαιώματα», υποστήριξε, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτρέψει η Τουρκία.

    «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ ίσων. Αλλιώς δεν φέρνουν αποτέλεσμα, Ούτως ή άλλως 54 χρόνια έχουμε εμπειρία. Και το αποτέλεσμα είναι εκεί», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι δεν έχουν άλλα 50 χρόνια να χάσουν και ότι συνεχίζουν να στηρίζουν πλήρως το «όραμα» που έθεσε στο τραπέζι ο Τατάρ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο εξής θα είναι μεταξύ δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων. Πρώτα πρέπει να εξισωθούν τα καθεστώτα των δύο πλευρών, όχι εντός των διαπραγματεύσεων, εκτός αυτών και μετά θα αποφασίσουν μεταξύ τους τι είδους μοντέλο συνεργασίας θα εφαρμόσουν. Αυτό το όραμα, δεν είναι μια διαπραγματευτική θέση. Είναι ο μόνος δρόμος λύσης που υπαγορεύουν οι πραγματικότητες επί του εδάφους και οι ιστορικές εμπειρίες».

    Υποστηρίζοντας ότι η πιο πάνω είναι η βούληση των Τουρκοκυπρίων, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραγνωρίζει αυτή την βούληση και κάνει τον εκπρόσωπο των Ελληνοκυπρίων. «Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει οποιοδήποτε μοντέλο λύσης», είπε και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή αλλού.

    Ισχυρίστηκε ότι μια από αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η υποβολή παλιών ΜΟΕ που έχει λήξει η προθεσμία τους «σαν να είναι νέες». Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να «πουλήσουν» αυτά τα ΜΟΕ στην ΕΕ και διεθνώς σαν να ήταν νέες προτάσεις.

    «Το ντέρτι των Ελληνοκυπρίων είναι να πάρουν πίσω το Βαρώσι»

    Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αν ήταν πράγματι κάτι το νέο, εμείς ως Τουρκία θα το συζητούσαμε, θα το στηρίζαμε, θα το αξιολογούσαμε. Όμως, αυτές είναι οι προτάσεις που διάβασε από ένα χαρτί ο κ. Αναστασιάδης στην Γενεύη. Είναι οι προτάσεις που διάβασε ανακατεύοντας τα παλιά δεφτέρια. Αυτές οι προτάσεις έγιναν ουσιαστικά για να νοθεύσουν την διαπραγματευτική διαδικασία και είναι μια αντίδραση της ενόχλησης που νιώθει από το άνοιγμα του Βαρωσιού. Όπως είπε και ο κ. πρόεδρος, κατά τις προσεχείς μέρες και η τουρκική πλευρά θα υποβάλει φυσικά τις προτάσεις της για συνεργασία. Βλέπουμε ότι κάνουν μια εργασία πάνω σε αυτό το θέμα. [?] και αυτές οι προτάσεις αφορούν όχι μόνο την συνεργασία της ΤΔΒΚ και της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά είναι σημαντικές για την σταθερότητα και ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και είναι προτάσεις που θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει πράγματι να συνεργαστεί, θα τις δει θετικά [?] Αν δεν έχει τέτοια πρόθεση, η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει τον δρόμο της. [?]

    Από την άλλη, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τόσο τα δικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του τουρκοκυπριακού λαού. [?] Υπάρχουν προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά για δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων. Αυτές οι προτάσεις είναι ακόμα στο τραπέζι. Εμείς είμαστε υπέρ της συνεργασίας. Επομένως, υποστηρίζουμε την πρόταση που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά σε όλες τις πλατφόρμες και κυρίως στην ΕΕ, τα ΗΕ. Αν θέλει συνεργασία η ελληνοκυπριακή πλευρά [?] πρέπει να πει ναι σε αυτές.

    Όμως, όπως είπα και προηγουμένως, το ντέρτι της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να πάρει πίσω το Βαρώσι. Θέλω το να κάνω να ακουστεί άλλη μια φορά από εδώ. Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Και τα βήματα που έγιναν στο πλαίσιο του ανοίγματος του Βαρωσιού δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Τα βήματα που έγιναν εδώ θέλω να τονίσω ότι είναι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και είναι βήματα που γίνονται προς όφελος και των δύο λαών. Στο μέλλον θα είναι πιο ωφέλιμα. Είναι βήματα ωφέλιμα και για τον ελληνοκυπριακό λαό. Και η στήριξή μας είναι πλήρης τόσο στα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα στο θέμα του Βαρωσιού όσο και σε εκείνα που θα γίνουν από εδώ και μπρος. Η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην προσπαθεί μάταια. Δηλαδή να μην απασχολεί με αχρείαστη προπαγάνδα την ατζέντα στα ΗΕ, στην ΕΕ. Έχουμε μπροστά μας ευκαιρίες συνεργασίας. Να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες. [?] Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία, αρκεί να είναι και η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα [?]».

    Ερωτήσεις

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «ξαναζεσταμένο φαγητό» για τις προτάσεις ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούν οποιαδήποτε πρόταση που θα πλήξει την «κυριαρχία της ΤΔΒΚ». «Κατά την γνώμη μου, η πρόταση που έγινε είναι μοχθηρή», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι το παιχνίδι που παίζεται τώρα είναι να νοθευτούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να μετατραπούν σε μειονότητα με τον καιρό με την λύση της ομοσπονδίας.

    «Εμείς δεν έχουμε μιαν τέτοια θέση πλέον», είπε και επανέλαβε ότι με την στήριξη της Τουρκία έφεραν στην ημερήσια διάταξη μιαν νέα πολιτική και το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μέρος αυτής της νέας πολιτικής.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία επαναλαμβάνει τώρα την θέση της ομοσπονδίας, απέρριψε όλες τις προτάσεις για ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη διαδικασία για το Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όπως είπα και προηγουμένως, ενοχλήθηκαν πολύ για το άνοιγμα του Βαρωσιού, διότι και ο ελληνοκυπριακός λαός θέλει να χρησιμοποιήσει τις περιουσίες του στο Βαρώσι. Και είναι και το πιο φυσικό του δικαίωμα. Και εμείς άλλωστε, υποστηρίζουμε αυτό το άνοιγμα της ΤΔΒΚ για να μπορέσει και ο ελληνοκυπριακός λαός να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά του. Δηλαδή, εδώ δεν υπάρχει καλή θέληση».

    Ερωτηθείς πιο θα είναι η επόμενη κίνησή τους στο Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Το Βαρώσι βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ. Να το υπογραμμίσουμε ξανά, διότι [?] διαφορετικές προσδοκίες, λεγόμενα ΜΟΕ ξαναζεσταίνονται σαν το πιλάφι και υποβάλλονται ξανά στην κοινή γνώμη. Για εμάς δεν γίνεται καν λόγος για αυτά, διότι το Βαρώσι είναι εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ και πραγματοποιήσαμε το άνοιγμα εκεί όταν ήμουν πρωθυπουργός με την στήριξη της Τουρκίας. Τώρα τα σχέδια εκεί θα υλοποιηθούν σταδιακά. Οι δημόσιοι χώροι, τα πάρκα, οι παραλίες, με τον καθαρισμό του θα αποδοθούν στην ανθρωπότητα. Είναι ένα μέρος που επισκέφτηκαν 500 χιλιάδες άνθρωποι [?] το Βαρώσι. Όπως όλοι ξέρουμε, το Βαρώσι είναι μια διεθνής μάρκα και εκεί έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Έχει δικαιώματα και το ΕΒΚΑΦ. [?] Όμως, εμείς χωρίς να ερχόμαστε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενεργώντας σε αρμονία με αυτό, μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών που αποδέχτηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την αίτηση των παλιών κατοίκων των περιουσιών, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να δοθούν τα δικαιώματά τους. Και θέλω να πω ότι παρά τις πιέσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης, υπάρχουν αυτή την στιγμή 459 αιτήσεις. Αν αυτό συνεχιστεί επιτυχώς, που εύχομαι έτσι να γίνει, θα αυξηθούν αυτές οι αιτήσεις με τον καιρό. Ευχή και επιθυμία μας είναι να υλοποιήσουμε σταδιακά το άνοιγμα του Βαρωσιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με το άνοιγμα του Βαρωσιού ενισχύθηκε βεβαίως και θα ενισχυθεί ο τουρισμός, η οικονομία της ΤΔΒΚ. [?]»

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκοπούν οι δεσμοί των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, όμως «κανείς δεν μπορεί να αποκόψει τους δεσμούς μας», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τσαβούσογλου: «Οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη»

    Ο παράνομος Bayrak (13.06.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο πρέπει να αρχίσουν ανάμεσα σε δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη και ότι η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να είναι τα δύο κράτη.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση την Δευτέρα το πρωί με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε ότι στο πλαίσιο μιας «ανθρώπινης εξωτερικής πολιτικής» υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».

    Σημείωσε ότι παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να παραμελήσουν την «ΤΔΒΚ» και τον τουρκοκυπριακό «λαό» και πρόσθεσε ότι πραγματοποιεί την παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Είναι γνωστή η στάση μας σε σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία (στην Κύπρο). Συναντηθήκαμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες στην Νέα Υόρκη. Το λέμε σε κάθε πλατφόρμα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πλέον πρέπει να υπάρξει μια λύση δύο κρατών (στην Κύπρο). Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν ανάμεσα σε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη. Αυτή μας την θέση την εξηγούμε σε κάθε πλατφόρμα τόσο ως Τουρκία όσο και ως ΤΔΒΚ. Την εξηγούμε όχι μόνο στον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και στις ενδιαφερόμενες χώρες και στην ΕΕ».

    Προσπάθειες αναβάθμισης του καθεστώτος

    Σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζήτησαν τα διπλωματικά και πολιτικά βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν Τουρκία και «ΤΔΒΚ», ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι προσπαθούν να εξηγήσουν μαζί στην διεθνή κοινότητα την «δίκαιη», όπως την χαρακτήρισε, υπόθεση της «ΤΔΒΚ» και ισχυρίστηκε:

    «Κατά τις επισκέψεις μου διαβιβάζω σε όλους μου τους συνομιλητές και τα σημειώματα που ετοιμάζει η ΤΔΒΚ και το Υπουργείο των Εξωτερικών μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα κάνουν μια προπαγάνδα ωσάν να άρχισε το 1974 το κυπριακό πρόβλημα. Σε αντίθεση με αυτό, τονίζουμε παντού ότι το πρόβλημα άρχισε το 1955, το τι έγινε το 1960 και μετά από αυτό και την δίκαιη υπόθεσή μας. Καταβάλλουμε έντονη προσπάθεια για να αυξήσουμε την ορατότητα και το καθεστώς της ΤΔΒΚ στη διεθνή σκηνή. Εντατικοποιήσαμε τις επαφές μας για να ανοίξει νέες αντιπροσωπείες η ΤΔΒΚ ενώπιον χωρών τις οποίες θεωρεί κατάλληλες».

    Αναφέροντας ότι η «ΤΔΒΚ» έχει καθεστώς στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας και στην Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η «ΤΔΒΚ» υπέβαλε αίτηση για να αποκτήσει το καθεστώς του παρατηρητή και στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, ότι αυτή η αίτηση θα συζητηθεί κατά την σύνοδο που θα διεξαχθεί στο τέλος του χρόνου στο Ουζμπεκιστάν και ότι διεξάγουν ετοιμασίες γι’ αυτό.

    Ερτουγρούλογλου: Τέλειωσαν οι διακοινοτικές συνομιλίες

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι άνοιξε μια νέα σελίδα πλέον στην Κύπρο και ότι κατέρρευσε το 2017 στο Κραν Μοντάνα η διαπραγματευτική διαδικασία που συνεχίστηκε για σχεδόν 60 χρόνια και ονομαζόταν «διακοινοτικές συνομιλίες». Υποστήριξε και το εξής:

    «Από το 2017 άνοιξε μια νέα σελίδα πλέον. Αυτή είναι ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστά ίσα κυρίαρχα κράτη και δύο κράτη που έχουν ίσα διεθνή δικαιώματα. Πλέον βγήκε στο προσκήνιο ως μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πραγματικότητα που παραγνωριζόταν τόσα χρόνια, όμως πάντοτε υπήρχε».

    Ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε την θέση Τσαβούσογλου ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να αρχίσουν μόνο στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών και προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης του μέλλοντος με σχέσεις καλής γειτονίας.

    «Η μπάλα στο Κυπριακό βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας», υποστήριξε και κατέληξε ισχυριζόμενος ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και συμφωνία στην Κύπρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η αδικία που γίνεται κατά των Τουρκοκυπρίων εδώ και 60 χρόνια.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έμφαση στα δύο κράτη και στην κυριαρχική ισότητα από Τσαβούσογλου στην Λάπηθο

    Η K?br?s Postas? (13.06.22, kibrispostasi.com) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την θέση ότι δεν υπάρχει πλέον η πολιτική ισότητα στο Κυπριακό, αλλά η κυριαρχική ισότητα, τα δύο κράτη και η λύση δύο κρατών. Μιλώντας την Κυριακή κατά την διάρκεια επίσκεψης στην κατεχόμενη Λάπηθο και συνάντησής του με «πολίτες», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει κάθε είδους συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη που θα ζουν πλάι-πλάι.

    Κατά την επίσκεψη τον Τσαβούσογλου συνόδευαν ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο ούτω καλούμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Όζτουρκ, ο «έπαρχος» Κερύνειας, Σινάν Γκιουνές, ο «δήμαρχος» Λαπήθου Μουσταφά Άκτουγ και ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Αλισάν Σαν.

    Σημειώνοντας ότι η Λάπηθος είναι το πιο ωραίο μέρος που είδε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν άφησαν και δεν θα αφήσουν ποτέ μόνο τον τουρκοκυπριακό «λαό» και την «ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι πριν την επίσκεψή του στην Λάπηθο είχε συναντηθεί με εκπροσώπους «μη κυβερνητικών οργανώσεων», ο Τσαβούσογλου ανέφερε:

    «Κουβεντιάσαμε. Ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά τόσο με την εξωτερική πολιτική όσο και τις εξελίξεις στον κόσμο και για όσα πρέπει να κάνουμε μαζί στην ΤΔΒΚ και από την άποψη των σχέσεων ΤΔΒΚ και Τουρκίας και στη διαδικασία του Κυπριακού. Ήταν πολύ χρήσιμο».

    Παλιά τα ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς

    Σημείωσε επίσης ότι την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ότι θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την διαπραγματευτική ομάδα.

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να τυλίξει ξανά και να πουλήσει θέματα με τα οποία προσπαθούν να νοθεύσουν τις διαπραγματεύσεις φέρνοντας την παλιά ημερήσια διάταξη ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Η δική μας στάση είναι γνωστή, όμως πάντοτε μιλάμε μαζί, διαβουλευόμαστε, αποφασίζουμε μαζί».

    Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι θα συναντηθεί και με τον νέο «πρωθυπουργό» και τους προέδρους των κομμάτων που συνεργάζονται στην «κυβέρνηση» και ύστερα θα αναχωρήσει για το Ντιγιάρμπακιρ, το Μπίνγκιολ και την Κωνσταντινούπολη.

    Δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν και στην Τουρκία

    Αναφέροντας ότι όποτε έρθει στην Κύπρο συναντάται με αγρότες, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, οργανώσεις του τουριστικού τομέα και «ΜΚΟ», ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι συμβαίνουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στον κόσμο, άλλαξαν οι ισορροπίες, γίνεται πόλεμος και υπάρχει ενεργειακή κρίση. Σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία του είναι από τις χώρες που κατευθύνουν τις εξελίξεις.

    Σημειώνοντας ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προσπαθούν να έχουν μιαν ισχυρή Τουρκία τόσο επί του εδάφους όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή ΤΔΒΚ».

    Επεσήμανε ότι δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν και στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Θα τα ξεπεράσουμε. Ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια. Οι πρόγονοί μας έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή τους για να προστατεύσουν τους Τούρκους της Κύπρου».

    «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα των ΜΟΕ»

    «Το σημαντικό είναι να μπορείς να χαλάς τα παιχνίδια που παίζονται και στην Κύπρο. Εμείς πλέον ξεφύγαμε από τα συνηθισμένα και στην Κύπρο», ισχυρίστηκε ο Τσαβούοσογλου υποστηρίζοντας ότι διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας για πολλά χρόνια, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί απολύτως τίποτα με τους Τουρκοκύπριους.

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλα τα σχέδια, τα μοντέλα και τις προσπάθειες σε σχέση με την ομοσπονδία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι κάθε φορά «αναποδογύριζαν το τραπέζι».

    Σημείωσε ότι πριν το Κραν Μοντάνα η τουρκική πλευρά είχε δηλώσει ότι εκείνη ήταν η τελευταία φορά που διαπραγματεύονται για ομοσπονδία και ισχυρίστηκε ότι «από εδώ και μπρος υπάρχει κυριαρχική ισότητα και όχι πολιτική ισότητα, δηλαδή δύο κράτη, η λύση δύο κρατών».

    Υποστηρίζοντας ότι στο εξής μπορεί να κάνουν κάθε είδους συνεργασία μεταξύ τους τα δύο κράτη που θα ζουν πλάι-πλάι, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι προσπαθούν να κάνουν όλους να αποδεχτούν την κυριαρχία των Τούρκων της Κύπρου και ότι έθεσαν αυτές τις απόψεις ξεκάθαρα στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη, την οποία είχαν προτείνει οι ίδιοι.

    Ισχυριζόμενος ότι έθεσαν στο τραπέζι και προτάσεις λύσης και όχι μόνο απόψεις, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε:

    «Είμαστε και εμείς υπέρ μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όμως ξέρουμε πολύ καλά τον λόγο που βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι αφαιρούνται κάποια σημαντικά στοιχεία μέσα από την λύση με τη γενική έννοια και την προσπάθεια να πουληθούν ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν πέφτουμε ποτέ σε τέτοιου είδους παγίδες. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής, αν θέλει να δει τους Τούρκους της Κύπρου ως ίσους, θα αναγνωρίσει την κυριαρχική τους ισότητα και θα πάμε για συνεργασία».

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα, όμως δεν προσεγγίζει το θέμα της συμφωνίας για δίκαιο διαμοιρασμό και συνεργασία.

    «Δεν αφήνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκίας», ανέφερε και υποστήριξε ότι κάνουν τα απαραίτητα βήματα και ταυτοχρόνως δείχνουν στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι για δίκαιο διαμοιρασμό.

    Έρχεται και ο Οκτάι στα κατεχόμενα

    Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι προσπαθούν να μειώσουν στο ελάχιστον τις επιδράσεις των προβλημάτων που υπάρχουν στον κόσμο και θα παρέχουν κάθε στήριξη στην «κυβέρνηση» που σχηματίστηκε στα κατεχόμενα πάνω σε αυτό το θέμα.

    Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, κατά τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα κατεχόμενα και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Θα συζητηθούν τα έργα που θα γίνουν, είπε και πρόσθεσε ότι θα μιλήσουν επίσης για τα βήματα που θα κάνουν και την στήριξη που θα παρέχει η Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Υπηκοότητες» σε εποίκους υποσχέθηκε ο Τσαβούσογλου στην Λάπηθο

    Η διαδικτυακή Bug?n K?br?s (13.06.22, bugunkibris.com) γράφει ότι διευκόλυνση των διαδικασιών για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε εποίκους υποσχέθηκε κατά την συνάντησή του με «πολίτες» στην Λάπηθο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Το μέρος αυτό έχει κανόνες, όμως μπορούν να αλλάξουν εύκολα με κανονισμούς», σημείωσε.

    Όταν ένας από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση ζήτησε «προνόμια» στο θέμα της «υπηκοότητας» και της «άδειας» παραμονής των ατόμων από την Τουρκία που διαμένουν στην κατεχόμενη Κύπρο εδώ και δύο χρόνια, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Κάποιες κυβερνήσεις επέδειξαν αρνητική στάση, όμως βλέπουμε ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα υπάρχει από εδώ και μπρος».

    Ακολούθως, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ζιγιά Όζτουρκλερ, που παρευρισκόταν στην συγκέντρωση, είπε ότι πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα και θα δώσουν τα δικαιώματά τους σε όλους όσοι τα δικαιούνται.

    Η Avrupa (14.06.22) γράφει ότι η γυναίκα έποικος που παραπονέθηκε στον Τσαβούσογλου στη Λάπηθο του ανέφερε ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο εδώ και ένα χρόνο και δεν μπόρεσε να πάρει «υπηκοότητα» και πρόσθεσε:

    «Δεύτερη χρονιά αναγκαζόμαστε να πάρουμε ξανά άδεια παραμονής. Παρά το γεγονός ότι ζήσαμε έναν χρόνο εδώ, μας στέλνουν για υγεία. Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάποιοι από εμάς ήρθα το 1974, κάποιοι από εμάς το 1990. Κάποιοι από εμάς, σαν εμένα, ήρθαμε πριν δύο χρόνια».

    «Παραπονιέται επειδή δεν μπόρεσε να γίνει πολίτης εδώ και έναν χρόνο και ο Τσαβούσογλου της υπόσχεται υπηκοότητα», επισημαίνει η εφημερίδα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνάντηση Τσαβούσογλου-ΜΚΟ σε στρατιωτικό χώρο προκαλεί αντιδράσεις

    Η Halk?n Sesi (13.06.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τουρκοκυπριακές «μη κυβερνητικές οργανώσεις» στο «Λευκό Σπίτι» στην Κερύνεια προτού μεταβεί στην Λάπηθο για να λάβει μέρος σε εκδήλωση εκεί.

    Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι και ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την συνάντηση, ο Τασαβούσογλου ανέφερε:

    «Συναντηθήκαμε με τουρκοκυπριακές οργανώσεις πολιτών. Χθες, σήμερα και πάντοτε είμαστε μαζί. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν εκείνοι που προσπαθούν να διασαλεύσουν την ενότητά μας».

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (13.06.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι οι πιο κάτω εκπρόσωποι 21 οργανώσεων προσκλήθηκαν στην εν λόγω συνάντηση: 1) Γιλμάζ Μπορά, πρόεδρος του συνδέσμου ΤΜΤ ? αγωνιστών, 2) Γκιουρσέλ Μπενάν, πρόεδρος του συνδέσμου οικογενειών πεσόντων και βετεράνων, 3) Μουσταφά Αρικάν, πρόεδρος του συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων, 4) Τουργκάι Ντενίζ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, 5) Αλί Καματζίογλου, πρόεδρος του βιομηχανικού επιμελητηρίου, 6) Ντιμάγ Τσαγίνερ, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, 7) Ενβέρ Μαμουλτζιού, πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών, 8) Μουχίτ Ιντζέ, πρόεδρος του συνδέσμου νέων επιχειρηματιών, 9) Ραμαζάν Γκιουντογντού, πρόεδρος του συνδέσμου ανεξάρτητων επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, 10) Ιτσίμ Καβουκλού, πρόεδρος του συνδέσμου γυναικών επιχειρηματιών, 11) Δρ. Σουλέ Ακέρ, πρόεδρος του συμβουλίου Τύπου, 12) Εμίν Άκκορ, πρόεδρος της ένωσης δημοσιογράφων, 13) Μπουρχάν Γκιουρκάν, πρόεδρος της ένωσης αθλητικογράφων και επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της Yeni D?zen, 14) Ρεσιάτ Ακάρ, πρόεδρος του συνδέσμου δημοσιογράφων, 15) Ραμπιά Όζτζιομερτ, πρόεδρος της ένωσης εκπαίδευσης και αλληλοβοήθειας ελαιόδεντρων, 16) Σελίν Τζάντεμιρ, πρόεδρος του συνδέσμου γυναικών επιχειρηματιών, 17) Μεβλούτ Αβτζί, πρόεδρος του συνδέσμου ελεύθερων επιχειρηματιών, 18) Χουσεϊν Μπεκμέζ, πρόεδρος του ιδρύματος ηθικής επιστήμης και αλληλοβοήθειας, 19) Ουλούς Εσέ, πρόεδρος της ένωσης καταστηματαρχών και τεχνητών Μόρφου, 20) Σερκάν Κιρμιζί, πρόεδρος της ένωσης καταστηματαρχών και τεχνητών Τρικώμου και 21) Μεχμέτ Νιζάμ, πρόεδρος της ένωσης αγροτών.

    Κάτω από τον τίτλο «Το Λευκό Σπίτι και η προκλητική συνάντηση Τσαβούσογλου», ο αρθρογράφος της Halk?n Sesi (14.06.22) Χασάν Καχβετσίογλου γράφει ότι ο Τσαβούσογλου κάλεσε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση τις «ΜΚΟ» που καθόρισε η «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα και προσθέτει ότι «αν ήταν σε μια φυσιολογική χώρα, μια τέτοια πρωτοβουλία που δεν έχει απολύτως καμία διπλωματική αξία, θα μπορούσε να θεωρηθεί λόγος για κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών».

    Επισημαίνει ότι στα κατεχόμενα δεν είναι δυνατό να συμβεί αυτό και ο Υπουργός Εξωτερικών της «αδελφής χώρας ετοιμάζει απευθείας δουλειές εδώ». «Απενεργοποιεί την εδώ ‘διοίκηση’ και προτιμά την απευθείας επικοινωνία», αναφέρει και προσθέτει:

    «Φυσικά, όταν απευθύνει προσκλήσεις αποκλείει οργανώσεις με ψηλή εκπροσώπηση στην κοινωνία, όπως η ένωση δικηγορικών συλλόγων, τα επιμελητήρια αρχιτεκτόνων, η ένωση γιατρών, το επιμελητήριο καταστηματαρχών και τεχνητών. [?] Όμως, αυτή η προσπάθεια απευθείας παρέμβασης στην ‘εσωτερική πολιτική’ σημαίνει και κάτι άλλο. Ο άνθρωπος κάνει αυτή την συνάντηση στο Λευκό Σπίτι που είναι μια στρατιωτική λέσχη, σαν να μην έχει απομείνει άλλος χώρος στην ΤΔΒΚ. [?]»

    Υπενθυμίζει ότι το «Λευκό Σπίτι», που βρίσκεται δίπλα από τον Άγιο Ιλαρίωνα, είχε χρησιμοποιηθεί πριν τις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» για προετοιμασία «πραξικοπήματος», όπως το χαρακτηρίζει, κατά του Μουσταφά Ακιντζί, με πρόσκληση έξι «βουλευτών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για να πειστούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Ερσίν Τατάρ.

    Σημειώνοντας ότι στην εν λόγω συνάντηση, εκτός από τον «πρέσβη» της Τουρκίας συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΜΙΤ στα κατεχόμενα και ένας Τούρκος στρατηγός, ο Καχβετζίογλου αναφέρει ότι και οι έξι «βουλευτές» του UBP επιβραβεύθηκαν για την μετέπειτα στάση τους, αφού ο Ουνάλ Ουστέλ έγινε «πρωθυπουργός» τελικά και οι υπόλοιποι διορίστηκαν «υπουργοί». Ο μόνος που τιμωρήθηκε, προσθέτει ο αρθρογράφος, ήταν ο Φαϊζ Σουτζούογλου, διότι θεωρήθηκε πως διέρρευσε την συνάντηση στον Τύπο.

    Διερωτώμενος κατά πόσον η ενέργεια Τσαβούσογλου δεν ήταν πρόκληση για εκείνους που απορρίπτουν την χρήση του «Λευκού Σπιτιού» για πολιτικούς σκοπούς και κατά πόσον ο Τούρκος Υπουργός θέλησε να απειλήσει τους Τουρκοκύπριους από εκείνο τον χώρο, ο αρθρογράφος καταλήγει αναφέροντας και τα εξής:

    «Τι σημαίνει χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων για πολιτικούς σκοπούς; Μήπως σκόρπισμα φόβου στην χώρα απ’ εκεί; Είναι απαράδεχτο το ΑΚΡ να σέρνει εντός της πολιτικής τις στρατιωτικές αρχές και τους στρατιωτικούς χώρους εδώ. [?] Δυστυχώς φέρει μια ‘προκλητική’ πρόθεση η επίσκεψη Τσαβούσογλου που θα προκαλέσει νέες εντάσεις εντός της κοινωνίας. Θα ζητούσαμε πολλά, αν ζητούσαμε λιγάκι σεβασμό στις ‘ευαισθησίες’ των Τουρκοκυπρίων;»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τσαβούσογλου σε CTP: «Ανάμεσά σας υπάρχουν μέλη του ΡΚΚ»

    Η Avrupa (14.06.22) γράφει ότι σοκ προκάλεσε ο διάλογος ανάμεσα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σε λεγόμενους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού στην «βουλή» του καθεστώτος.

    Σημειώνοντας ότι «κρύοι άνεμοι φύσηξαν χθες» στην «βουλή», η εφημερίδα αναφέρει ότι η «αντιπρόεδρος» του «σώματος» και λεγόμενη βουλευτής του CTP, Φαζιλέτ Όζντεφνε είπε στον Τσαβούσογλου το εξής: «Εμείς υποστηρίζουμε την ομοσπονδιακή λύση. Παρακαλώ λάβετε υπόψη και τις δικές μας απόψεις».

    Κατόπιν τούτου ο Τσαβούσογλου της απάντησε: «Όταν ήρθε ο πρόεδρός μου σε αυτή την βουλή, εσείς δεν ήρθατε στην βουλή και το αγνοήσατε. Τώρα αγνοούμε εμείς εσάς. Ξέρουμε ότι ανάμεσά σας υπάρχουν και βουλευτές του υποστηρικτές ΡΚΚ».

    Η αναφορά Τσαβούσογλου προκάλεσε την αντίδραση του «βουλευτή» του CTP, Ντεβρίμ Μπαρτσίν, ο οποίος του είπε: «Κύριε υπουργέ μας καθιστάτε ύποπτους, πείτε και σε εμάς ποιος είναι».

    Απαντώντας στον Μπαρτσίν ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Αν ρωτήσετε την πρεσβεία της Τουρκίας μπορείτε να μάθετε ποιος είναι και να δείτε και τις φωτογραφίες του».

    «Δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τα διπλωματικά έθιμα ο Τσαβούσογλου»

    Στο μεταξύ, μιλώντας στην K?br?s Postas? (14.06.22, kibrispostasi.com), ο «βουλευτής» του CTP, Ουρούν Σόλιαλι αναφέρθηκε στον ανωτέρω διάλογο και δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου ήρθε στο νησί «με την μορφή μιας ενοχλητικής σχέσης» και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι διέπραξε αγένεια και δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τα διπλωματικά έθιμα».

    Είπε και τα εξής: «Ήρθε ο Τσαβούσογλου, καλώς ήρθε. Είμαστε έτοιμοι να τον δεχτούμε ως φιλοξενούμενο. Έναν υπουργό εξωτερικών με τον οποίο μοιραζόμαστε πολλά ιστορικά, νομικά, γεωγραφικά. Ως όραμα, δεν αντικατόπτρισε το όραμα του φιλοξενούμενου εδώ ή των δύο αδελφών. [?]»

    Σημείωσε ότι ο Τσαβούσουγλου τους κοίταζε αφ’ υψηλού και νόμιζε ότι ήρθε στα κατεχόμενα για να τους δώσει μάθημα και επεσήμανε ότι το λάθος δεν είναι που υποστηρίζεται μια άποψη η οποία επιβλήθηκε από τους «κρατούντες», αλλά η απόρριψη εκ μέρους της Τουρκίας της άποψη της ομοσπονδίας που εκφράζει το CTP και γίνεται αποδεχτή από τον κόσμο.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τουρκοκυπριακές οργανώσεις αντιδρούν στις δηλώσεις Τσαβούσογλου

    Η Avrupa (14.06.22) γράφει ότι η οργάνωση νεολαίας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά στο θέμα της παραχώρησης «υπηκοότητας της ΤΔΒΚ» σε όλους όσους αιτούνται.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η νεολαία του TDP, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου στη Λάπηθο, οι οποίες έγιναν στην παρουσία και του λεγόμενου υπουργού εσωτερικών Ζιγιά Όζτουκλέρ, αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ κάτι τέτοιο.

    Η νεολαία του κόμματος, κάλεσε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να «γνωρίζει τα όρια του, και τον Όζτουκλέρ να παραιτηθεί», σημειώνει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αντιδρώντας στην επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο γενικός γραμματέας της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» (ΚΤ?S), Μπουράκ Μαβίς, με γραπτή του ανακοίνωση, κατηγόρησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι χρησιμοποίησε «διχοτομική ρητορική» κατά την επίσκεψη του, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη του δεν είναι αθώα.

    «Η επίσκεψη Τσαβούσογλου δεν είναι αθώα. Είναι γνωστό ότι αποτελεί μια επίσκεψη που έγινε με στόχο την απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τη συνέχιση των φιλοδοξιών της Τουρκίας στο νησί, με στόχο να αποτρέψει τη ελεύθερη βούληση της κοινότητας. Διαμαρτυρόμενοι για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, κάνουμε έκκληση για την άμεση επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση, παραθέτοντας και αναφορές της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία σε σχέση με το 2021, στην οποία γίνεται έκκληση για σεβασμό της βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

    (ΑΚ)

    [08] Στο τραπέζι η πρόταση Έρντογαν για «Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο», λέει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (13.06.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών αναφορικά με την εγκατάσταση υποθαλάσσιων σωλήνων για τη μεταφορά στη ξηρά του φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο Filyos στη Μάυρη Θάλασσα.

    Με γραπτή ανακοίνωση, ο Τατάρ χαιρετίζει την εγκατάσταση των υποθαλάσσιων σωλήνων για την υγροποίηση του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη για την επίτευξη του στόχου της Τουρκίας αναφορικά με την ανεξαρτησία της στον ενεργειακό τομέα.

    Εκφράζοντας τα προσωπικά του συγχαρητήρια αλλά και τα συγχαρητήρια του τουρκοκυπριακού «λαού» προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για την τελετή τοποθέτησης υποθαλάσσιων σωλήνων στο οικόπεδο Filyos στη Μάυρη Θάλασσα, ο Τατάρ υποστηρίζει ότι «η περαιτέρω ενδυνάμωση της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αποτελεί την πιο δυνατή χώρα της περιοχής, είναι πολύ σημαντική και για τον ίδιο τον τουρκοκυπριακό λαό».

    Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο, ο Τατάρ κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την «ελληνοκυπριακή ηγεσία» ότι αποτελεί την αιτία για πρόκληση έντασης, λόγω των μονομερών της βημάτων και ενεργειών στην περιοχή, όπως ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι το θέμα των υδρογονανθράκων να αποτελέσει εργαλείο για επίτευξη περιφερειακής συνεργασίας αντί για αιτία πρόκλησης έντασης και διένεξης, ο Τατάρ επανέλαβε ότι βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι η πρόταση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν για πραγματοποίηση «Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», με στόχο την εγκαθίδρυση ευημερίας και ειρήνης στην περιοχή.

    Τέλος, ο Τατάρ χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη ευκαιρία για την εγκαθίδρυση συνεργασίας στην περιοχή, την πραγματοποίηση αυτής της «Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», με τη συμμετοχή, όπως ανέφερε, όλων των εταίρων και εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής πλευράς κάτω από ίσο καθεστώς, κατά την έκφρασή του.

    (ΑΚ)

    [09] Τούρκος δημοσιογράφος: «Η Κύπρος οδεύει προς προσάρτηση»

    Η Avrupa (12.06.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον πιο πάνω τίτλο, γράφει ότι ο έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος, αρθρογράφος και ακαδημαϊκός Τζενγκίζ Ακτάρ εξέφρασε την άποψη ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου οδεύει προς προσάρτηση» και δήλωσε ότι αυτό είναι που αναμένουν να γίνει, ειδικότερα σε περίπτωση διενέργειας πρόωρων εκλογών στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια τηλεοπτικού προγράμματος στην Τουρκία, ο Ακτάρ είπε και τα εξής: «Το Κυπριακό οδηγείται στο σημείο προσάρτησης. Άλλωστε υπάρχει μια έμπρακτη προσάρτηση. Μάλιστα, δεν υπάρχει πουθενά ως κράτος η ‘ΤΔΒΚ’, η Άγκυρα είναι αυτή που διαχειρίζεται τα πάντα, ακόμα και οι τελευταίες εντολές και ρυθμίσεις ανήκουν σε αυτή, διορίζει υπουργούς και όταν δεν τους θέλει τους παύει. Αυτή η Κύπρος έχει καταστεί ένας χώρος που είναι γεμάτος με δομές που αποτελούν κατάλοιπα της βρετανικής αποικιοκρατίας. Συνεπώς, γίνεται λόγος και για μια έμπρακτη προσάρτηση».

    Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά αντίδραση της ΕΕ ως προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ακτάρ σημειώνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την «ΤΔΒΚ» σε νομό της Τουρκίας και να προσαρτήσει την «ΤΔΒΚ», αφού δεν αναγνωρίζεται ως «κράτος» από κανένα.

    (ΑΚ)

    [10] Απέδωσε τελικά η διαμαρτυρία της ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της K?br?s (14.06.22), η ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων (KTGB) πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας με τίτλο «24 Ώρες για την Ελευθερία» μπροστά από τη λεγόμενη βουλή.

    Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, μέσα στη «βουλή» πραγματοποιείτο συνεδρία με θέμα τις τροποποιήσεις σε «νομοσχέδια» που αφορούν το «νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και μυστικότητας της ζωής» και το «νόμο περί ταραχοποιών δημοσιευμάτων».

    Η θέση των διαδηλωτών είναι ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα άρουν την ελευθερία της έκφρασης. Η ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων διαδήλωσε προς παρεμπόδιση των εν λόγω αλλαγών. Να σημειωθεί ότι ομάδα δημοσιογράφων που βρισκόταν εντός του κτιρίου εμφανίστηκαν με το στόμα καλυμμένο με μαύρη μονωτική ταινία. Ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ, διαβάζοντας το σχετικό μέρος των «κανονισμών της βουλής», υποστήριξε ότι η εν λόγω κίνηση αντιτίθεται στον «κανονισμό» και ζήτησε να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι. Η εν λόγω θέση βρήκε αντίθετη την αντιπολίτευση.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, συνομίλησε με επιτροπή της ένωσης των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και άκουσε τα αιτήματά της. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να μην ενταχθούν στην ατζέντα της «βουλής» οι ζητούμενες αλλαγές των «νομοσχεδίων» και να υπάρξει η τροποποίησή τους με σύσταση μιας ομάδας εργασίας.

    Τη διαδήλωση στήριξαν οι συντεχνίες KTAMS, Dev ? ??, Kamu ? ??, Bas?n ? Sen, Bay ? Sen , Maliye ? Sen και το Κόμμα του Λαού (HP), ενώ ο πρόεδρος της ένωσης δημοσιογράφων Εμίν Ακκόρ δήλωσε ότι ο «δικηγορικός σύλλογος» θα τους παρέχει νομική αρωγή.

    (ΒΚ)

    [11] Πέρασαν συμπληρωματικό «προϋπολογισμό» - Ατούν: «Προτεραιότητα η μείωση δημοσίου χρέους»

    Σύμφωνα με την K?br?s (14.06.22), πέρασε από τη «βουλή» με πλειοψηφία το «νομοσχέδιο» για τον συμπληρωματικό «προϋπολογισμό» του οικονομικού έτους 2022.

    Στο πλαίσιο της συνεδρίας ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σουνάτ Ατούν είπε ότι δεν αρκεί από μόνος του ο συμπληρωματικός «προϋπολογισμός» και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για αύξηση των εσόδων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία λήψης μέτρων εξοικονόμησης.

    Ο Ατούν δήλωσε επίσης ότι με τον συμπληρωματικό «προϋπολογισμό» θα αναπτυχθούν οι υποδομές στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Δήλωσε επίσης ότι προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η μείωση του «δημοσίου» χρέους.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας ότι δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε εργασία αναφορικά με το θέμα της αύξησης των εσόδων. Eν συνεχεία ο Ερχιουρμάν, παραθέτοντας αριθμούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσό που προβλέπεται για τους «δήμους» δεν είναι αρκετό και δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    Ο Ερχιουρμάν είπε επίσης ότι θέλει να δει τους αριθμούς όπως αυτοί αναγράφονται στο πλαίσιο του συμπληρωματικού «προϋπολογισμού» προκειμένου να δει πώς θα γίνει η φορολόγηση.

    Ο «βουλευτής» του CTP, Φικρί Τόρος είπε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για την κάλυψη των αναγκών.

    Η «βουλευτής» του CTP Φιλίζ Μπεζίμ στο ίδιο θέμα επέστησε την προσοχή στη σημασία του να δοθεί έμφαση στον τομέα της υγείας, ενώ η «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (HP) Αϊσιεγκιούλ Μπαϊμπαρς είπε ότι η πιο σοβαρή κρίση είναι η «κυβερνητική» κρίση.

    (ΒΚ)

    [12] Πληροφορίες για έλεγχο από Τούρκους αστυνομικούς στα οδοφράγματα? Διαψεύδει η «αστυνομία»

    Κάτω από τον τίτλο «Ο έλεγχος στα οδοφράγματα διενεργείται από την αστυνομία της Τουρκικής Δημοκρατίας;» η Avrupa (12.06.22) γράφει ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, ομάδες ειδικών αστυνομικών από την Τουρκία διενεργούν ελέγχους σε οχήματα Ελληνοκυπρίων στα σημεία διέλευσης.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι εν λόγω ειδικές ομάδες προέρχονται από το τμήμα καταπολέμησης ναρκωτικών και ερευνούν εξονυχιστικά τα ελληνοκυπριακά οχήματα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της K?br?s (13.06.22), η «γενική αστυνομική διεύθυνση» χαρακτηρίζει ανυπόστατο και αναληθές το εν λόγω δημοσίευμα.

    (ΒΚ)

    [13] Τουρκία και ψευδοκράτους πραγματοποιούν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή kibrispostasi.com (14.06.22), Τουρκία και ψευδοκράτος θα πραγματοποιήσουν σήμερα κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης, που φέρει την ονομασία «Μάρτυρας Ανθυπολοχαγός Τζανέρ Γκιόνελι-2022».

    Η άσκηση αναμένεται να ξεκινήσει με τη συμμετοχή στελεχών του στρατού και της πολιτικής άμυνας της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».

    Το πρώτο μέρος της άσκησης, που θα γίνει στην ξηρά, αρχίζει σήμερα στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Ιλαρίωνα και το μέρος της θαλάσσιας άσκησης θα γίνει αύριο στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Προειδοποιήσεις Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα »

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (13.06.2022), ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «μην παίζεις με την Τουρκία, οι πρόγονοί σου το ξέρουν καλά».

    Στο πλαίσιο μιας συνάντησης της νεολαίας του κόμματός του στο Βαν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην άσκηση Efes 2022 λέγοντας ότι η Τουρκία έστειλε ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και αναρωτήθηκε αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει ποιοι ήταν οι αποδέκτες του μηνύματος και αν θυμάται την μεταξύ τους συνάντηση τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε όσα διημείφθησαν στη μεταξύ τους συνάντηση κατηγορώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της αμερικανικής γερουσίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και εξέφρασε την ενόχλησή του για το ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία, ενώ οι δύο ηγέτες είχαν αναφερθεί στην ανάγκη τα διμερή προβλήματα να επιλύονται χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Δεν τα χάβουμε αυτά, μην πας να κάνεις ό,τι έκαναν οι πρόγονοί σου, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο».

    Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στο θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και αμφισβήτησε την ελληνική θέση ότι οι βάσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής υπονοώντας ότι στρέφονται εναντίον της Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [02] Ανακοινώσεις για το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας και το φυσικό αέριο

    Σύμφωνα με τη Sabah (13.06.22), o Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του με αφορμή την τελετή βύθισης του πρώτου αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρθηκε στο τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο που προμηθεύθηκε η Τουρκία. Το σκάφος πήρε την ονομασία Αμπντούλχαμιτ Χαν, από τον σουλτάνο που συνέδεσε το όνομά του με τις πρώτες σφαγές εναντίον των Αρμενίων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι με την απόκτηση του σκάφους αυτού ο τουρκικός στόλος ενισχύεται σημαντικά.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την t24.com (14.06.22), ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαγγάριος που ανακαλύφθηκε το 2020 θα αρχίσει να διοχετεύεται το 2023. Ο Ντονμέζ ανάφερε ότι το 2023 θα παραχθούν 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στόχος είναι το 2026 η παραγωγή να ανέλθει στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    (ΓΜ)

    [03] Στην Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο για παράταση της παρουσίας του στρατού στη Λιβύη

    Σύμφωνα με Ηurriyet (14.06.2022), απεστάλη στην τουρκική εθνοσυνέλευση μνημόνιο αναφορικά με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

    Το μνημόνιο προβλέπει την παράταση του χρόνου παραμονής των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη στους 18 μήνες, αναφέροντας ότι στόχος του τουρκικού στρατού είναι να αποτραπούν επιθέσεις από παράνομες ένοπλες ομάδες και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λιβύη που θα μπορούσαν να θέσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε κίνδυνο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παράταση του χρόνου παραμονής του στρατού θα ισχύσει από τις 2 Ιουλίου 2022 και αποφασίστηκε προκειμένου να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    (ΓΜ)

    [04] Δήλωση καταγγελίας δημοσιογράφων για τη σύλληψη Κούρδων συναδέλφων τους

    Σύμφωνα με την t24.com (13.06.22), 837 εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία υπέγραψαν ψήφισμα καταγγελίας εναντίον της σύλληψης 20 συναδέλφων τους στο Ντιγιαρμπακίρ στις 8 Ιουνίου.

    Στο ψήφισμα γίνεται έκκληση στην αντιπολίτευση, καθώς και όσους επιδιώκουν την ισονομία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα να σταθούν αλληλέγγυοι με τους συλληφθέντες δημοσιογράφους.

    Επίσης γίνεται έκκληση στο δικαστικό σώμα να φροντίσει για την απελευθέρωσή τους και στους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς να αναλάβουν δράση κατά της καταπίεσης των δημοσιογράφων.

    (ΓΜ)

    [05] Χιλιάδες σέρνονται στα δικαστήρια με την κατηγορία ότι συκοφάντησαν τον Ερντογάν

    Η Bir G?n (14.07.22) αναφέρεται στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες στη βάση του ότι συκοφαντούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και γράφει ότι το 2021, 48,000 άνθρωποι τέθηκαν υπό έρευνα από τις τουρκικές αρχές για την κριτική που άσκησαν στον Ερντογάν.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μετά την υιοθέτηση του Προεδρικού Συστήματος με το δημοψήφισμα που έγινε το 2018, πολλοί πολίτες ερευνήθηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 299 και 301 του Τουρκικού Συντάγματος, τα οποία ρυθμίζονταν υπό τον τίτλο «Εγκλήματα κατά της κυριαρχίας του κράτους και της αξιοπρέπειας των οργάνων του» και θεωρούνταν ως το «μεγαλύτερο εμπόδιο στην ελευθερία της έκφρασης».

    Σύμφωνα με την Bir G?n τα άρθρα αυτά «σχεδόν μετατράπηκαν σε μέσο τιμωρίας για τους αντιπάλους της κυβέρνησης».

    Ο αριθμός των υποθέσεων που καταχωρήθηκαν στο πλαίσιο των άρθρων αυτών ήταν 36,664 το 2018 και ξεπέρασε τις 50,000 το 2019. Ενώ περισσότερα από 44,000 άτομα δικάστηκαν το 2020, ο αριθμός των υποθέσεων που καταχωρήθηκαν το 2021 έφτασε τις 50,000.

    Κατηγορίες ενάντια και σε παιδιά

    Το 2021 ανήλθε στα 12.670 ο αριθμός των ατόμων που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστή για παραβίαση των άρθρων 299 και 301 με τις κατηγορίες της «προσβολής του Προέδρου» και της «προσβολής της κυβέρνησης». Από αυτά, τα 407 ήταν κάτω των 18 ετών, 134 ήταν μεταξύ 12-15 ετών και 273 ήταν 15-18 ετών. Ο αριθμός των ξένων υπηκόων μεταξύ των δικαζόμενων ήταν 224.

    (ΚΣ)

    [06] Συλλήψεις και επεισόδια σε κουρδική διαδήλωση στο Καντίκοϊ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.06.22) γράφει ότι 70 άτομα συνελήφθησαν σε διαδήλωση που έλαβε χώρα στο Καντίκοϊ της Κωνσταντινούπολης.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, σε Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης παραπέμφθηκαν 25 από τους υπόπτους, από τους οποίους οι δύο τελικά παρέμειναν υπό κράτηση και 23 αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο δικαστικού ελέγχου.

    Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή οπόταν μεγάλη ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HD), θέλησε να πραγματοποιήσει πορεία με το σύνθημα «Πορευόμαστε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία ενάντια στην πολιτική της απομόνωσης».

    Κατά τη διάρκεια της πορείας έψαλλαν συνθήματα όπως «Το Κουρδιστάν θα γίνει νεκροταφείο του φασισμού».

    Όπως έγινε γνωστό, οι ύποπτοι κατηγορήθηκαν για «παραβίαση του Νόμου για τις Συναθροίσεις και Διαδηλώσεις», «επίθεση και αντίσταση στον υπεύθυνο αξιωματικό» και «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση».

    Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης: Η ασυλία δεν δίνει δικαίωμα για επίθεση

    Εξάλλου, η Bir G?n (14.06.22) γράφει ότι Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, αναφέρθηκε σε ένα συμβάν που έλαβε χώρα στη διαδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας η βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DBP), Σαλιχέ Άϊντενιζ, γρονθοκόπησε αστυνομικό.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η βουλευτική ασυλία στην Τουρκία υπάρχει με στόχο ο κάθε βουλευτής να εκπροσωπεί γενναία τη βούληση του τουρκικού έθνους στην Άγκυρα και να εκφράζει τα αιτήματά του ελεύθερα κάτω από τη στέγη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, μένοντας μακριά από κάθε είδους φόβο, πίεση, απειλή και άγχος και δεν αποτελεί ευκαιρία για έναν βουλευτή να επιτίθεται και να ασκεί βία κατά της αστυνομίας του κράτους, των στρατιωτών, των δικαστών, των εισαγγελέων και των δημοσίων υπαλλήλων «ευρισκόμενος μπροστά, πίσω, μέσα και στη μέση τρομοκρατικών οργανώσεων», κατά την έκφρασή του.

    «Αυτή η ασπίδα προορίζεται για να ενεργεί ως βουλευτής. [?] Επομένως, όταν συμβαίνει μια τέτοια ενέργεια, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ξεκινά έρευνα», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [07] Δεν εκλέγεται ο Ερντογάν στην Προεδρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gezici

    Η Cumhuriyet (13.06.22) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν εκλέγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Η έρευνα της Gezici διεξήχθη μεταξύ 28-29 Μαΐου με συνεντεύξεις 1,570 ατόμων σε 14 επαρχίες της Τουρκίας.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αξιολογώντας τα αποτελέσματα, ο ειδικός Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικών Σπουδών Μουράτ Γκεζίτζι τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «κλονισμένη».

    Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν πιθανά σενάρια για τις Προεδρικές εκλογές. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Ποιον θα ψηφίζατε αν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν και ο πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμιρτάς ήταν υποψήφιοι στον πρώτο γύρο;

    Σύμφωνα με τις απαντήσεις, σε αυτό το σενάριο, κανένας υποψήφιος δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο λαμβάνοντας το 50+1%. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου κατέλαβε την πρώτη θέση με 44,7% των ψήφων, ο Ερντογάν πήρε τη δεύτερη θέση με 41,2% και ο Ντεμιρτάς την τρίτη θέση με 9,6%. Το συνολικό ποσοστό των «άλλων υποψηφίων» ήταν 4,5%.

    Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για το σενάριο στο οποίο οι εκλογές θα χρειάζονταν δεύτερο γύρο μεταξύ των Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε αυτό το σενάριο, το 52,6% των συμμετεχόντων επέλεξε τον Κιλιτσντάρογλου και το 47,4% τον Ερντογάν.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ποια εκλογική συμμαχία μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, το 51,6% απάντησε η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Ρarti) και το 48,4% απάντησε η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?), που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

    Στην ερώτηση: «Θα κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα ένας αρχηγός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;», το 56,8% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά, ενώ το 43,2% απάντησε αρνητικά.

    (ΚΣ)

    [08] Εράλπ: Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα - Αντίδραση Γιαϊτζί

    Με άρθρο της η Υenisafak (10.06.22) σημειώνει τις δηλώσεις του πρέσβη επί τιμή Γιαλίμ Εράλπ, ο οποίος αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν ότι «οι Έλληνες θα μετανιώσουν για τα όνειρα που κάνουν όπως συνέβη εκατό χρόνια πριν», κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να συνέλθει.

    Επισημαίνοντας ότι διατυπώνονται πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με την κυριαρχία των νησιών, ο Εράλπ δήλωσε ότι αυτοί δεν ισχύουν διότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχθεί. Με αυτή τη διπλωματία, πρόσθεσε, η Τουρκία μετατρέπεται σε έθνος ? παρία.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν αποτελεί ζήτημα το αν η Συνθήκη της Λοζάνης περιλαμβάνει κατάλογο όλων των νησιών και των νησίδων. Είπε, τέλος, ότι «είτε μας αρέσει είτε όχι η συνθήκη της Λοζάνης έδωσε αυτά τα νησιά στην Ελλάδα.

    Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί ανέφερε, σύμφωνα με τη Υenisafak (14.06.22), ότι αυτές οι δηλώσεις αποτελούν προδοσία προς την Τουρκία και ότι ο Εράλπ θα έπρεπε να ντρέπεται.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Beyaz TV, o Γιαϊτζί ανέφερε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν εθνική προδοσία και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν πρέσβεις και προβαίνουν σε τέτοιου είδους σχόλια. Επίσης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παραμένει στο διπλωματικό σώμα.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 14 June 2022 - 14:04:27 UTC